Vihjeet 15.3.2018

14.03.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jani Hartikainen, Ennen uran avausstarttia Vihjeen Vinhan (1) kanssa ei oltu käyty radalla eikä ajettu kilpailumatkaa läpi, joten minulla ei ollut kovin tarkkaa käsitystä mihin hevonen kykenee. Olin kokolailla tyytyväin esitykseen, kun se pysyi lopun oikeissa vauhdeissa noin hyvin mukana. Vihjeen Vinha jaksoi mennä ja oli vielä maalissa tuoreentuntuinen. Ruuna meni startin ansiosta eteenpäin, joten senkin puoleen se tuntuu tässä vaiheessa oikealta hevoselta. Positiivin mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vihjeen Vinha pääsisi varmaan ihan reippaasti matkaan. Hevonen on kuitenkin ensiaskelillaan sen verran epävarma, että alku täytyy ottaa varman päälle. Lähtötilanteen tapahtumat ratkaisevat paljolti miltä paikalta tässä koetetaan ajaa.

Varustemuutokset: Mitään ei ole keksitty alkaa muuttamaan.

Antti Tupamäki, Kolmivuotiaanaasiallisia 37-vauhteja kulkenut Viising (4) ei ole ongelmiensa takia pääsyt kilpailemaan. Harjoitusraveissa ori on kulkenut 40-kyytejä. Pienet yllätyssaumat orilla saattaisi tässä olla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla kovaa lähtevän Viisiingin juoksun suhteen ei ole suurempia toiveita.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Weronan (9) ravaaminen oli viimeksi Seinäjoella huonointa mitä se on ollut, ja tuon perusteella mitään varmaan tähän kisaan ei voi alkaa lupaamaan.Olen odottanut, että tamma jossain yllättäisi, eikä se ole tässäkään ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Werona menisi parempaa ravia.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Ville Pohjola, Dave Treasure (2) on vähän sellainen ikitipsi, joka pystyisi näissä kisoissa lähdöstä maaliin ravia mennessään pärjäämään. Onnistumisen ennustaminen on tosi vaikeaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Päästäisiin kisa ravia läpi.

Varustemuutokset: Jotain erilaisia päävehkeitä hevoselle on tarkoitus kokeilla. En tiedä onko niistä sitten apua ravilla menemisen suhteen.

Hannu Hietanen, Kipeäksi viime syksynä tullut Cubus (3) oli pitkään tosi huono, eikä se ole vieläkään läheskään parhaimmillaan. Vaikka hevonen on ihan hyvä olemassa, niin tähän kisaan ei lähdetä kovin toiveikkaina.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä avaajalla ajetaan tässä vähän tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Ville Pohjola, Disco A.E. (3) oli viimeksi kelpo esityksellä kolmas, vaikka vastassa oli hyviä hevosia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime kerran perusteella Disco A.E lähtee tosi lujaa, ja johtavan takaa yritetään juoksupaikka saada.

Varustemuutokset: En usko, että varusteita vaihdetaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Henry Ala-Korpi, Umberto Croftin (1) viime kisa ei mennyt ihan suunnitellusti, kun se jäi lopussa ilman kiritilaa. Ruuna oli hyvä maanantaina ajetuissa treeneissä. Se oli myös hieman yli-innokas, mikä on aiemmin tiennyt vireen olevan kohdillaan. Umberto Croft tarvitsee pitävän radan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopealla avaajalla pyritään hakemaan hyvät asemat, ja sen jälkeen luotetaan taas tuureihin.

Varustemuutokset: Vetopallot ovat olleet harkinnassa, mutta todennäköisesti niitä ei oteta vielä tässä kisassa käyttöön.

Sari Jauhojärvi, Mainion Suur-Hollola-ajon välierä karsintaesityksensä jälkeen Saxoille (4) tuli jalkaongelmia. Joulukuun alussa talliimme vaihtanutta ruunaa on päästy koko ajan treenaamaan ihan normaalisti ja terveydentilakin on ollut aivan ok. Radalla on käyty vain kerran, mutta henkien pitäisi olla kuitenkin auki. Nappisarjan ja sopivan matkan takia päätin ilmoittaa hevosen mukaan tähän kisaan. Saxoilla on muuttunut viime startin jälkeen kaikki asiat, joten mitään kovin tarkkaa en pysty etukäteen sen suorituksesta sanomaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa sen mukaan miltä hevonen käteen, ja miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Saxoilla on ollut ajettu paljon puolilapuilla ja ilman sekkiä. Meiltä se aloittaa avovehkeillä ja löysällä sekillä.

Petri Klemola, Quiet Leader (5) on tuntunut treeneissä hyvältä ja terävältä, minkä perusteella pärjäämiseen voisi olla edellytyksiä. Sunnuntain ravien jälkeen yksi tallin hevosista tuli kuumeeseen, minkä takia tähänkin täytyy suhtautua pikku varauksella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä avaajalla ajetaan alussa eteenpäin. Kuski saa menetellä taktiikan suhteen tuon jälkeen, miten hän parhaaksi katsoo.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Jatkuvasti hyviä esityksiä tehnyt Heidi Ale (12) tulee aina rehellisesti perille asti. Ylivieskassa aivan takaa on usein hieman hankala pärjätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kirissä saisi selkiä olla edessä.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Henry Ala-Korpi, Kurir Brodden (3) tekemien Suomen juoksujen perusteella matkan uskoisi sopiva sille. Ajamissani starteissa hevosessa ei ole ollut mitään moittimista. Kaustisella ruunalta katosivat paineet, kun vastustajat jäivät loppusuoralla taakse. Tuo oli varmaan syynä siihen, että muut tavoittivat sitä lopussa. Hyvää esitystä ja menestystä täytyy hevoselta taas odottaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä, joten pääsemme varmaan ajamaan joko keulassa tai sen takana.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Hoidosta oli apua Filius Felixille (7), ja se voitti viimeksi keulasta helposti. Näin pitkää matkaan tällä ei ole ajettu koskaan. 2600 m on sopinut, joten en usko, että 3100 m olisi este pärjäämiselle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, ja nopealla avaajalla saatetaan taas kokeilla ajaa keulasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Jalo Dahlialla (9) tuli ongelmia hengitysteiden kanssa, ja niitä on jouduttu parantelemaan. Tasaisen vauhdin hevonen ilmoitettiin tarkoituksella 3100 m ja takamatkalle. Jalo Dahlia on treenannut ihan asiallisesti. Matkakin sopii, mutta parhaiten ilman kenkiä menevän ruunan kanssa ei ole vielä tähän kisaan menestyspaineita.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkka juoksu hevoselle pyritään sisäradalla antamaan, ja katsotaan sitten lopussa mihin ylletään.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

Marko Hakkarainen, Bonanza Hoss (13) olisi voinut viimeksi tarvita kuitenkin selkäreissun. Ruunan ravi on nyt parasta mitä se on koskaan ollut. Jos kisassa mennään tasaisella tempolla, niin en usko matkan olevan hevoselle haitta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bonanza Hossilla on voltista vaara lähteä peitsillä matkaan. Ravilla se pystyy avaamaan kovaa. Selkäjuoksua tavoitellaan, ja katsotaan lopussa mihin kyetään.

Marko Hakkarainen, Ylivieskan viimeinen kurvi oli Aslan L.C.:lle (16) hankala. Siihen asti ravi sujui paremmin mitä se toista rataa pitkin meillä sujunut. Kotona ruuna on jatkanut entiseen malliin, eli otteet ovat olleet hyviä. Kaustisen maaliskuun lopun 76-raveissa on Aslan L.C.:lle sopiva lähtö, ja tämä kisa on tuota tehtävää ajatellen hevoselle tarpeellinen kokeilustartti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä juoksu on tässä kohtaa ehdottomasti tärkeintä. Katsotaan sitten viimeisellä tuhannella mitä pystytään tekemään.

Varustemuutokset: Balanssiin ja varusteisiin saatetaan tehdä jotain pientä viilausta.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Antti Tupamäki, Hyvässä kunnossa olevan Turtilon (1) ravi ei ollut viimeksi ihan kaikista parasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Parhaitten keulasta suorittaneelle Turtilolle käy vähän kaiken laiset juoksut. Sopivalta lähtöpaikalta ajettaneen heti eteenpäin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kovissa lähdöissä Julianne Dahlia (5) on mennyt tasaisesti ja tehnyt hyviä esityksiä. Nyt tehtävä ei ole ihan tasoinen. Lähtöpaikka on hankala, eikä tamma päässe tästä kovin liukkaasti matkaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasavauhtisella tammalla pitää lähteä ajamaan tasaisesti eteenpäin.

Varustemuutokset: JulianneDahlia on juossut rautakengässä. Nyt balanssi kevenee, kun alumiinit laitetaan alle.

Hannu Hietanen, Turoruudun (7) pitäisi tehdä viimeisistään melkoinen parannut, jottase pystyisi tässä totokamppailuun. Hyvä lähtijä osaa turolaisten tapaan vastata kaverille. Kuntokin on aika mukavalla mallilla, mutta hevosen huumori juoksun ratkaisuvaiheessa ei ole tällä hetkellä parhaimmillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä lähtijälle ajettaneen tässä kärjessä tai sen takana.

Varustemuutokset: Lappuja saatetaan hieman muutella .

Hannu Hietanen, Joriinilla (10) on nyt tauon jälkeenyksi kisa alla. Siinä se teki hyvän esityksen. Mitään negatiivista ei ole ilmennyt, joten Joriinin luulisi nyt juoksu alla parantavan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Joriinille käyvät aika tavalla kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Vilma Lyydia (11) meni viimeksi hyvän 27- ajan. Aikatasoituksessa tammalla oli peräti 80 m takamatkaa, mikä oli aivan liikaa. Nyt sarjamääritys on passelimpi, ja ravilla Vilma Lyydialla pitäisi olla tässä pärjäämissaumat. Myös sillä on merkitystä, että millä päällä hevonen sattuu ravipäivänä olemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vilma Lyydia uskoisi lähtevän tästä ravia liikkeelle. Tällä pystyy ajamaan monella tapaa, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Pitkään samoilla varusteilla juosseen Vilma Lyydiavehkeitä tuskin aletaan vaihtamaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Ville Pohjola, Blady Bols Bluella (1) ajettiin kolme kisaa aika tiheään. Oulussa pikku tauolta esitys oli mainio, joten en usko, että pitemmästä starttivälistä on haittaa. Tässä Blady Bols Blue on mukana hyvätasoisessa seurassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti liikkeelle yritetään, ja katsotaan sitten saadaanko keulat pidettyä. Blady Bols Blue ei ole välttämättä keulariippuvainen kuin luullaan. Hevonen on vain sen tyyppinen, että sillä on helpointa ajaa johtopaikalta.

Varustemuutokset: Luulisin, että samoilla jatketaan.

Petri Klemola, Paradise Leaderillä (2) virustauti kävi tallimme hevosista kovimpana. Tamma on nyt terveenoloinen, mutta elämänilo on yhä hieman kateissa.Keskiviikkona otettujen vetojen perusteella hevosesta puuttuu jotain, ja menestys tulisi tällä kertaa yllätyksenä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä reissua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Arto Komulainen, Ylivieskassa (Oulu) mainion E.V. Jory (3) teki hyvän startin ja voitti hyvällä tyylillä. Tämän kanssa paljon ratkaisee, että millä päällä hevonen sattuu olemaan, ja miten asiat sujuvat ennen starttia. miten kaikki sujuu hevosen kannalta ennen startti keulapaikka ei ole itsestään voiko satsata ei pyytämään miltä hevonen tuntuu auton takana

Ajotaktiikka / juoksutoive: Starttitilanteessa E.V. Joryn kanssa paljon riippuu siitä miltä hevonen tuntuu auton takana. Jos se on meneväisenä, niin silloin sitä ei voi ottaa la kiinni, vaan se on laskettava menemään. Normaalina, eli rauhallisena ollessaan ruuna ei voi startissa käskeä, vaan sen on annettava lähteä haluamaansa vauhtia. Ylivirkeänä ollessaan E.V. Jory ei johtavan rinnalle jäädessään rauhoitus juoksemaan, ja silloin kisaan voi tulla turhan kova tempo. Hyvänä ollessaan E.V. Jorylle käy vähän kaikenlaiset juoksuta

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jani Hartikainen, Easy Vacationin (5) teki Lappeenrannan ja Joensuun kovissa 76-lähdöissä hyvät esitykset, vaikka juoksut eivät onnistuneet. Nuo kaksi kovaa starttia rasittivat hevosta, eikä lihaksisto palautunut niistä yhtä hyvin kuin aiemmin. Nyt ruuna on taas notkistunut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Easy Vacation ei ole mikään hirveä starttiraketti, joten lähtöpaikka on ihan ok. Tämän kiri ei lopu ihan metriin, vaan ruuna on pystynyt tulemaan kauempaakin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Ex Cracy (7) jatkaa aivan samassa vireessä kuin mitä se on viime aikoina ollutkin. Tämän menestys riippuu juoksusta. Hokit alla tamma ei pääse yhtä reippaasti liikkeelle, joten tällaiselta lähtöpaikalta kärkisijoille yltäminen voi olla hankalaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua tavoitellaan, ja katsotaan sitten lopussa mihin noustaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

Mauri Jaara, Kesällä vahvoja kirejä tehnyt Amos Shadow (11) ei ole pystynyt hokit alla ihan samanlaisiin suorituksiin. Pikkuisen itseään hakeva ruuna on saanut tässä sen verran ikävän lähtöpaikan, että pärjääminen voi olla vaikeaa. Amos Shadow tarvitsee tosi pitävän radan

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällä hetkellä Amos Shadow kaipaa kirissä selkiä eteensä.

Juhani Aaltonen, J.A. Ninja (12) ei ole kovin nopea startista, joten lähtöpaikka ei ole tälle ihan niin huono kuin mitä voisi luulla. Hyvällä mallilla olevalla tammalla on treenien perusteella edelleen kaikki kohdallaan. J.A. Ninjalle pitävä rata on ollut paras.

Ajotaktiikka / juoksutoive: J.A. Ninja kilpaili viimeksi ensikertaa 2600 m matkalla, eikä kuski hirvennyt ajaa sillä pitempää kiriä. Hevonen pystyy tekemäänpitemmänkin kirin eikä selkiäkään tarvita välttämättä eteen odottaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Jukka-Pekka Kauhanen, Vivaltsu (1) ei ollut Kaustisen taukojuoksussa vielä valmis. Jyväskylässä hevonen teki keulasta hyvän esityksen, ja piti kovan vastustajan varmasti takanaan. Lähtöpaikka ja pieni paalu ovat Vivaltsulle etu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vivaltsu on parhaimmillaan vapaalta radalta, joten hyvällä avaajalla kokeillaan päästä matkaan niin kovaa kuin on mahdollista.

Varustemuutokset: Jyväskylässä Vivaltsulla oli vähemmän tavaraa korvissa, ja tuolla samalla linjalla varmaan taas mennään.

Henry Ala-Korpi, hyvässä kunnossa Taifun (2) on noussut niin hyvään kuntoon kuin se voi vain olla. Voittaminen on tammalle vaikea, mutta toton tuntumaan Taifun voisi tässäkin pystyä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selässä varmemmin ravaava Taifun saanee kivan sisäratareissun.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Jani Hartikainen, Majatalon Jätkä (3) ei ollut torstain treeneissä sellainen kuin minkälainen se pystyisi olemaan, ja jotain häikkää hevosessa edelleen on. Hyvin ravaava ruunan menee kovemmassa vauhdissa voimakkaasti vasemmalle ohjalle. Vikaa ovat monet eläinlääkärit etsineet, mutta mitään selvää syytä ongelmaan kukaan ei ole vielä kyennyt löytämään. Pärjääminen ei ole nytkään aivan mahdotonta, mutta toisaalta osallistuminekaan ei ole vielä ihan varmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Majatalon Jätkä voi olla alussa sen verran railakas, että se on pakko antaa mennä. Selkäreissu hevoselle pitäisi kuitenkin saada.

Antti Tupamäki, Jaksava Onon Nopsahotti (7) on erittäin laukkaherkkä. Varmistuessaan se pystyisi näissä sarjoissa pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Onon Nopsahotille käy vähän kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Varusteita mm. sekkiä taas hieman muutetaan, jotta Onon Nopsahotti menisi paremmin ravia.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Nice Officer (3) on käynyt Pasi Väisäsellä hiitillä, ja se oli suorittanut noissa treeneissä hyvin. Matka ei suosi, mutta sopivalta lähtöpaikalta kolmen sakkiin pitäisi olla kuitenkin mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajetaan koko matka niin kovaa kuin päästään.

Varustemuutokset: Taakse laitetaan jenkkikärryt, joista on ollut Nice Officerille etua.

Juhani Aaltonen, J.A. Priscillalla (9) ajettiin Tampereella kaksi lämmitystä. Pakkasta oli yli 20 astetta, ja tamma oli startissa ihan jäässä. Tätä ei voi oikein käskeä startin aikana, jakuski erehtyi tekemään niin kaksi kertaa. Varmaan noiden seikkojen takia lopputuloksesta tuli huono. Tällä ei ole ennen ajettu mailia, mutta uskoisin sen sopivan vauhdikkaalle menijälle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: J.A. Priscilla lähtee hyvin takarivistäkin.

Varustemuutokset: On hieman tuntunut, ettäJ.A. Priscillalle voisi tarvita lopussa hieman tukea, ja sille laitetaan nyt ensi kertaa sekki.

Hannu Hietanen, Jollakintapaa piristynyt Acadian Cavi (11) voisi aivan namujuoksulla vaikka yllättää, eikä troikkasija hankalasta lähtöpaikasta huolimatta ole ihan mahdottomuus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos hyvälle lähtijälle avautuu alussa väylät, niin asialliseen juoksupaikkaan se voisi täältäkin päästä.

Varustemuutokset: Samat laput on edelleen käytössä, eikä mitään isompaa muutosta ole tulossa muihinkaan varusteisiin.

T4-vihje

Oulun ravit ajetaan taas Ylivieskassa. Kisat päästään viemään läpi mukavissa talviolosuhteissa. Tosi mielenkiintoiselta vaikuttavaan T4:n ei ole tarjolla mitään seinään hakattuja varmoja, ja kupongin tukipilarit ovat tällä kertaa ennalta hieman huojuvampaa sorttia.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Oikein prässäyskykyisiä vastustajia ei ole näköpiirissä, ja keulat saadessaan Saxoi (5) voi päästä vetämään kisaa ensimmäiset puolitoista kierrosta mieleistään vauhtia. Jos tauolta palaajan vire on riittävä, voivat viimeisen tuhannen ohitusyritykset Ylivieskan pitkästä loppusuorasta huolimatta jäädä tehottomiksi.

Yllättäjäehdokas Terävästi lähtevä Umberto Croft (1) saanee juoksun kärjen takana. Jos viimeksi lopussa ilman kiritilaa jääneen nousukuntoisen ruunan tuurit vaihtuu, ja tilaa tulee, niin se voi spurtata tässä lopussa vaikka kaikista ohi.

Juoksunkulku arvaus tässä aloittavaUudesta valmennuksestatässä debytoiva terävästi avaava Saxoi (4) on ollut hyvä vapaalta radalta, kärjestä tai sen rinnalta. Ruuna aloittaa kilpailemisen reilun kahdeksan kuukauden paussilta, mutta silti keulareissu näistä alkuasemista tuntuu aika todennäköiseltä. Tiukasti autoa seuraava Umberto Croft (1) on mennyt starttien myötä mennyt eteenpäin. Viimeksi lopussa ilman kiritilaa jääneellä ruunalla Henry Ala-Korpi aikoi edelleen luottaa tuureihin ja ajaa johtavan takaa. Vaikka Crystal Eye (8) on räväkkä avaaja, niin näistä asemista sillä tuskin lähdetään hakemaan revanssia viime kerran epäonnelle. Fade To Jam (9) voi saada itselleen erinomaisesti oikein sopivan sisäratareissun, millaisen perästä se kykenee spurttaamaan lopun tosi tehokkaasti. Poisjäännit hieman auttoivat, mutta silti Heidi Allen (12) kiristä hankalalta lähtöpaikalta voi tulla voittoa ajatellen aika pitkä.

A: 4 B: 1,12,9,3,8 C: 7,11,10

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat 3100 m matkalla johtavan rinnaltaei ole helppo pärjätä ainakaan, jos sieltä pyrkii pitämään vauhtia yllä. Keulassa juokseva suosikkeihin kuuluva osanottaja voi saada tuon takia vetää kisaa tosi pitkään haluamaansa tempoa. Tässä ykkösveikkaus johtopaikalle tuntuisi olevan viimeksi koko matkan johdon perästä helppoon voittoon irronnut Filius Felix (7). Varsin mainiolla esityksellä Suomen uransa aloittanut Kurir Brodde (3) ei ole ennen kilpaillut pitkällä matkalla. Ruuna vaikuttaa kuitenkin sentyyppiseltä, jolle tehtävä voisi sopia mainiosti. Asiallisena avaajana Kurir Brodde saanee vielä juoksuasemat läheltä kärkeä, joten voittokaan ei olisi mikään suuri yllätys.

Yllättäjäehdokkaat Senator Casen (8) viime juoksut ovat epäonnistuneet. Nyt ammattikuski voi hankkia tauluaan paremmassa kunnossa olevalle ruunalle kivankin reissun, eikä menestys ihan mahdottomalta tunnu. Hyvin viimeksi loppua tullut, tämänkin matkan menevän Cobbys Moonwalkerin (10) voiton saumat eivät ole tässäkään jättisuuret, mutta aamuinen prosenttilukema tuntuu kuitenkin liian pieneltä.

Juoksunkulku arvaus Suomen juoksulangalta startin ajoituksen osuminen ei ole koskaan täysin varmaa, mutta silti reippaasti avaava Filius Felix (7) on ykkösvaihtoehto johtopaikalle. Asiallisesti käynnistyvä Kurir Brodde (3) saanee asemat kärjen läheltä. Ruunalla on pieni vaara jäädä matkamaan toiselle ilman vetoapua. Marko Hakkaraisen kaksikolla Bonanza Hoss (13) ja Aslan L.C. (16) aiottiin ottaa tämä kisa aika tavalla maltilla. Myös Jukka-Pekka Kauhanen suunnitteli tauolta palaavalle Jalo Dahlialle (9) nättiä selkäreissua. Yksi mahdollinen ajoissa etenemään lähtevä voisi olla parhaimmillaan reissun toisella ilman vetoapua kestävä Hollywood Hills (15) ajettaneen kärkeä tasaisesti kiinni. Muiden ajotaktiikka 3100 m matkalla en uskalla lähteä edes arvailemaan.

A: 7,3 B: 15,11,13,16,9,8,10 C: 2,5,1,6,4,14,12

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Lupaavalla esityksellä tauolta aloittanut Joriini (10) on kovimpiin kilpakumppaneitaan varmempi suorittaja, joten nyt startti alla todennäköisesti parantava monipuolinen ori tuntuu maistuvalta vaihtoehdolta rivin tulipilariksi.

Arvoitus Aamun prosenteissa eniten luotetun Turtilolla (1) on ollut viime starteissa ongelmaa ravinsa kanssa. Askellus lauantaina Vermossa vaikutti Vermossa vielä edelliskertojakin vaikeammalta, joten esitys on ainakin minulle ennalta kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Ykköseltä Turtilo (1) saattaa ottaa heti tahtipuikon haltuunsa. Jos joku muu on alussa nopeampi, niin johtopaikka mielessä eteenpäin lähdettänee heti ajamaan. Juoksulangan osanottajat Loikkaus (2) ja Turoruutu (7) ovat molemmat liukkaita lähtijöitä. Jälkimmäisen tämän hetken vire ei edellyttäne asemien puolustamista, ja selkäreissua tavoiteltaneen. Asiallisesti avaava Joriini (10) voi saada sopivat hyökkäysasemat aika läheltäkin kärkeä. Metkutuksella (13) on lähdetty yleensä ajoissa reissuun. Vilma Lyydialle (11) ei siirrytä välttämättä ensimmäisenä ulkoradoille, vaan selkä halutaan yhä eteen. Lähtöpaikka helpottaa hieman Tähti Kepun (14) ravilla matkaan pääsemistä, mutta nytkään tuo ei ole läheskään varmaa. Ruuna jäänee joka tapauksessa startissa muista. Jos ja kun lauma saadaan kiinni, niin ohjastaja kääntää heti vahvan jyrän reissuun.

A: 10,1,11 B: 5,6,4 C: 3,13,14,7,8,12,9

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Jos keulaan pääsy on onnistunut, ja Blady Bols Blue (1) saa vettä alkumatkan ilman hirveää prässiä, voi ruunan tolppaputki pidentyä vielä yhdellä.

Yllättäjäehdokas Poisjäännit tekijät J.A. Ninjan (12) lähtöpaikasta inhimillisemmän, ja kunnossa olevan terävästi kirivän pärjäämismahdollisuudet paranivat selkeästi.

Juoksunkulku arvaus Blady Bols Blue (1) saattaa pystyä pitämään startissa kaikki ulkopuolellaan. Vaikka hevonen ei ole Ville Pohjolan mielestä välttämättä keulariippuvainen kuin ajatellaan, niin johtopaikalta hyvin pärjänneellä ruunalla pidettäneen asemista kiinni. Myös Arto Komulaiselle E.V. Jory (3) käytös starttitilanteessa on aina pieni kysymysmerkki. Alussa ruunan tekemisiin ei voi puuttua, ja yli-innokkaana olleessaan se voi painaa turhan kovaa päälle. Jäädessään tuossa tilanteessa johtavan rinnalle saattaa alkuvauhti mennä sekä sen itsensä että keulassa juoksevan kannalta liian kiihkeäksi. Liukkaasti lähtevä Quick Petrolillakin (4) on joskus jäänyt startissa kaasu päälle. Mahdollisesta ylivauhtisesta kisasta hyötyisivät hieman rauhallisemmin käynnistyvä Easy Vacation (5) ja takarivistä starttaava J.A. Ninja (12). Mainiosti autoa seuraavan Raipe Kronoksen (6) lähtöpaikka on sen verran ulkona, ettei sillä välttämättä satsata alkuun.

A: 1,3,5,12 B: 4,6 C: 11,7,10

T4-systeemit

Pieni: 4,1,12,9 (3,8) 7,3 (15,11) 10 (1,11) 1,3,5,12 (4,6) = 32 riviä

Suuri: 4,1,12,9,3,8 (7,11) 7,3,15,11,13,16,9,8,10 (2,5) 10 (1,11) 1,3,5,12,4,6 (11,7) = 245 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Vaikka matka ei suosi tasavauhtista J.A. Priscillaa (9), niin sopivalta lähtöpaikaltaan tammajyräillee lopussa kamppailuun mukaan.

Yllättäjäehdokas. Hannu Hietasen mukaan treeneissänousukuntoiselta vaikuttanut Acadian Cavi (11) on sen verran notkea lähtijä, että se voi pystyä pujottelemaan radasta 11 huolimatta kivoihin asemiin, jolloin sijoitus kolmen sakissa tässä varsin tavallisessa porukassa tuntuisi jopa todennäköiseltä.

Juoksunkulku arvaus. Aika matala sarjamääritys ja lyhyt matka tekee juoksutapahtuminen ennakoinnista aika haasteellisista. Tehtäväksi voi olla jopa puolimahdoton, eli aika tavalla täydellisestä arpomisesta tässäkin voi olla kyse. Ylivieskan maililla ajetaan radan toinen tiukka kaarre kahteen kertaan, joten sisäradan lähtöpaikoista on yleensä vielä normaalia isompi hyöty. Mainiosti autoa seuraava Cradled In Love (1) voi olla alussa nopein. Jos maililla johtoon päästään, niin asemista pyrittäneen pitämään kiinni. Liukkaasti lähtevä Sjöhultens Lilo (4) voi olla alussa nopein. Keskisen maalisuora on aika pitkä, ja tamma tarvinnee tässäkin tehtävässä selkäreissu. Vaikka Impossible Bella (8) pääsee asiallisesti matkaan, niin kasiradalta sillä tuskin kannattaa satsata lähtöön täysillä, kun hankala kurvi tulee aika äkkiä vastaan. Nice Officer (3) on ollut hieman hitaahko avaava. Lähtöpaikka on mainio, kun hevonen on valmiiksi toisella radalla. Tuomas Pakkanen suunnitteli ajavansa vähän tasavauhtisella menijällä koko matkan täysiä. J.A. Priscillan (9) ohjastajalla on starttitilanteessa valittava, lähteekö sisäradalta nopean avaajan takaa, vai toiselta radalta yleensä hitaahkosti käynnistyvän suosikin takaa, jolloin juoksupaikka voi olla suhteellisen kaunakin kärjestä. Uskoisin kuski päätyvän jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Ikävästä lähtöpaikastaan huolimatta sujuvasti kiihdytyksessä etenevä Acadian Cavi (11) saattaa kyetä pujottelemaan mukavalla juoksupaikalle.

A: 3,9,11 B: 1,12,10,6 C: 8,5,4

Muut lähdöt

  1. 1. Vihjeen Vinha – 2. Tähti-Tuulikki – 9. Werona – 5. Helkan Terttu – 7. Ponnen Suhaus (4. Viising – 3. Sillankorvan Toivo)

  2. 9. Sahara Yppiekiyay 3. Cubus – 6. Vilma Golden Boy – 7. Give Me Gold – 8. Begin To Trust – 5. Hillbilly Bruce – 10. E.V. Lilian (1.Sonja Fling – 2. Dave Treasure)

  3. 5. Elliot Boko – 3. Disco A.E – 7. Baretta Boko. (1. Cash Lane – 8. Niccolo Lavec)

  1. 1. Vivaltsu – 10. Vinksahti – 9. Pikku-Arvo – 2. Taifun – 5. Masun Vilke 11. Ralli-Tähkä (7. Onon Nopsahotti – 3. Majatalon Jätkä – 4. Pimun Pimu)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet