Vihjeet 16.1.2018

15.01.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Heikki Mikkonen, Tosi hyvin kotona treeneissä menneellä Predator Mickillä (6) käytiin testihiitissä radalla. Siinä harjoituksessa hevonen ei loistanut, mikä heikensi odotuksia suorituksesta tässä kisassa. Vastus vaikuttaa sellaiselta, että pärjääminen voisi olla kuitenkin mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Yritetään lähteä ajamaan eteenpäin ja katsotaan sitten mihin päästään. Heti ekakisassa en tietenkään ajaisi mielellään johtavan rinnalta.

Varustemuutokset: Vaisusti menneen hiitin jälkeen balanssia hieman kevennettiin.

LÄHTÖ 3

Heikki Mikkonen, Pitkältä tauolta palannut Tvitteri (1) oli viimeksi hieman parempi kuin ennalta kuvittelin. Minulle oli pieni yllätys, että se oli heti noinkin valmis. Jos olisimme saaneet lopussa tulla vapaasti, niin ainakin kakkossijaan olisi voinut olla saumat. Kovan startin uskoisi terävöittäneen Tvitteriä, joka ei ole ollut kisan jälkeen ainakaan huonomman oloinen treeneissä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulat saadaan, niin sieltä kokeilla ajaa

Varustemuutokset: Tauon aiheuttamien paineiden takia Tvitteri ei ollut viimeksi ihan helposti hallittavissa, joten kuolaimet vaihdetaan. Tuolla ei ole kuitenkaan vaikutusta suoritukseen.

Ville Pohjola, Viimeksi lopussa voittajan paineet sisällään pussiin jäänyt Kaamoksen Kaataja (5) on tehnyt nyt kaksi hyvä starttia peräkkäin. Tuon perusteella jotain käänteen tekevää hevoselle on viime aikoina tapahtunut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaamoksen Kaataja lähtisi tarvittaessa tosi liukkaasti matkaan. Sillä on kuitenkin järkevämpää ajaa alku nätisti, ja säästää paineet hevosen osaamaan terävään loppusykäykseen.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Jouko Kangas, Tasaisen mukavasti suorittanut Baretta Boko (1) jatkaa edelleen samassa vireessä. Kisan tallikaverinsa kanssa aika tasavertaista ruunaa odotan tässä 3-6 sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Baretta Boko ei pystynepitämäänsisäradan paikalta keuloja, joten selkäjuoksua on tulossa. Kuski kääntänee hevosen sopivassa kohtaa kiriin.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Antti Ojanperä, Tir Du Caux (4) suoritti viimeksi yllättävänkin hyvin. Vaikka hevonen ei ollutkaan ihan parhaimmillaan, niin esitys oli oikeastaan aika loistava. Iloisena ja virkeänä olleella ruunalla on treenien perusteella edelleen kaikki kunnossa, eikä maanantaina ajetut viimeistelyt muuttaneet tuota käsitystä hyvällä mielellä olleesta ruunasta. Jos olisi ihan pakko valita, että kummalla hevosistamme on näissä raveissa paremmat voittomahdollisuudet, niin kallistuisin lievästi Tir Du Cauxin kannalle, kun se kohtaa tässä tosi sopivanoloisen vastuksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on hyvä ja miellyttävä, joten Tir Du Caux saanee nyt mainion juoksun. Ruuna osaa lähteä, ja tässä voisi olla keulareissun vuoro. Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Petteri Joki, Callela Leonard (5) oli oikein hyvä viimeksi. Jos olisimme alussa päässeet T.Rexin selkään, niin siitä kisa olisi ollut kiva ajaa. Nyt jouduimme kirimään takaa, mistä Oulun lyhyellä loppusuoralla ei ole helppoa pärjätä. Meillä oli tarkoitus kilpailla Bergsåkerin tammikuun alun V75:ssa, mutta hevonen polki päkiänsä auki. Tuon takia se oli kaksi viikkoa ajamatta. Vasta viikon verran on taas päästy treenaamaan normaalisti. Tuon takia hevonen ei ole varmaan vielä ihan parhaimmillaan, kun starttivälikin on hieman turhan pitkä. Jos Callela Leonard olisi samassa iskussa kuin viimeksi Oulussa, niin se olisi ykkössuosikkini tähän kisaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kisa ei ole hevosen tämän kauden päätavoitteita, joten miltään kuoleman paikalta en haluaisi nyt ajaa. Callela Leonard lähtee ihan jollakin tapaan, eikä sitä aina pysty ottamaan startissa kiinni. Jos Callela Leonard saa hieman omaa juoksua, niin sillä on pystynyt ajamaan matkalla ihan rohkeasti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jouko Kangas, Syyskuussa talliin tulleella Thai Armanilla (7) on joulusta asti ajettu reippaampaa. Hankoside vammansa parannellut ori on ollut ihan ok treeneissä. Thai Armani olisi joutunut viikon päästä koelähtöön, mikä on suurin syy tähän kisaan osallistumiseen. Tämän startin jälkeen harjoittelua on tarkoitus jatkaa, ja aloittaa hevosen sisäänajo kilpailuihin sitten Lapin kevään lähdöissä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätti reissu Thai Armanille on tässä tarkoitus tarjota.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

Janne Soronen, Jo hieman uransa huipun ohittanut Pedro Bi (9) tavoittelee tässä rahasijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätti selkäreissu hevoselle yritetään antaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Pasi Pohjola, Viimeksi hänniltä päätöskierroksenulkoratoja pitkin 15-vauhtia tullut Chicotte Chic (3) teki tosi hyvän esityksen. Tuontyylistä siltä ehdittiin jo vähän odotella. Pitkän tauon jälkeen startteja oli nyt alla. Ajopaikat oli saatu mainioon kuntoon, ja tehty varustemuutos saattoivat kukin osaltaan siivittää hevosen hyvään esitykseen. Chicotte Chic on tuntunut edelleen kotona harjoituksissa ihan kivalta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Starttinopeuttaan parantanut tamma on saanut sopivan lähtöpaikan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Viime kisaan varusteisiin lisättiin puolilaput.

Mauri Jaara, Tasaisia juoksuja tehnyt Odette Brodda (4) tuntuisi olevan hieman tulollaan. Voittaminen voi olla vielä hieman hankalaa, mutta oikein hyvin menneellä juoksulla kärkipään sijoitus voisi olla mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Odette Brodda pääsee haluttaessa auton takaa kovaa liikkeelle. Alkuun varmaan jonkin verran satsataan. Yhä hieman juoksua tarvitsevalla tammalla ajetaan sen jälkeen vähän tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. 

Timo Niemelä, Jos viimeinen kaarre Bodenissa olisi mennyt sujuvammin, niin ihan asiallisen esityksen tuossa kisassa tehnyt Emma Boko (6) olisi voinut olla sijoituksissa korkeammallakin. Kaiken mennessä nappiin voisi tamma nousta tässä toton tuntumaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asialliselle avaajalle koetaan saada selkäreissu sisäradalla.

Varustemuutokset: Ei tule,

Aki Kurkinen, Impress Itin (7) viime starttia haittasi paha silmätulehdus. Tuo haitta on nyt hoidettu kuntoon. Innokkaana treeneissä ollut hevonen on mennyt eteenpäin. Hyvin sujuneiden viimeistelyiden jälkeen luottavaisena kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Impress It lähtee hyvin, ja startissa on tarkoitus ajaa jonkin matkaa alussa eteenpäin.

Varustemuutokset: Vedettävät huput ja laput jatkavat varusteissa.

Eija Sorvisto, Mr Money Makerin (10) esitys joulukuussa tauolta oli pettymys. Hieman orimainen hevonenei antanut tuossa kisassa itsestään kaikkea ulos, mitä sille on sattunut ennenkin. Viimeksi hevonen teki jo ihan asiallisen esityksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mr Money Makerille käy vähän kaikenlaiset reissut. Vaikka ori voitti viimeksi johtavan rinnalta, niin tuo paikka ei ole sille kuitenkaan parhaasta päästä. Kuski saa ajaa kisan parhaan harkintansa mukaan.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Harry Halonen, Viimeksi jo terävämpänä ollut Heikkalan Pehtoor (1) palautui erittäin nopeasti startista, josta olin tosi tyytyväinen. Rauhallisena ollut hevonen on ollut kotonakin hyvänoloinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hevosen ja hän saa ajaa harkintansa mukaan.

Varustemuutokset: Ei muutoksia

Harri Kotilainen, Joivaus (2) juoksi Kuopiossa ensikertaa meiltä käsin, joten startti oli hieman tutustumisluonteinen. Toisten takaa esitys oli tasainen, eikä se antanut siinä ihan parastaan. Kisan jälkeen hevonen alkoi hieman yskimään, ja sitä jouduttiin lääkitsemään. Tauti meni nopeasti ohi, enkä usko sillä olleen vaikutusta tamman vireeseen. Joivaus on mielestäni hyvä hevonen näihin sarjoihin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Joivaus lähti Kuopiossa voltista asiallisesti matkaan. Vapaalta radalta tässä koetetaan ajaa.

Varustemuutokset: Uutena varusteena otetaan käyttöön puolilaput tai jotkut muut vastaavat, jotta tamma tulisi lisää sähäkkyyttä.

Mauri Jaara, Koko ajan kehittyvä Ruhvanan Urho (3) pääsee yllättävänkin kovaa.Jos hevonen on samanlainen kuin viime starteissaan, niin se pystyy tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin voltista lähtevälle Ruhvanan Urholle tuntuu sopivan aika tavalla kaikki juoksupaikat.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Halutessaan parempaankin pystyvä, mielellään jossain kohtaa laukkaavahieman omapäinen Ekopetus (4) on näyttänyt viime starteissaan ulospäin varmaan vielä huonommalta kuin mitä se todellisuudessa on ollut. Kaustisen ylisarjassa ruuna meni jo ajallisesti kohtuullisesti, mutta jonkin verran sen pitää vielä parantaa ennen kuin pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hevonen pitää yrittää saada menemään ravilla.

Ville Pohjola, Välillä ravinsa kanssa aika tavalla hukassa ollut Carmikas (6) oli viimeksi vähän sinne päin mitä se pystyy olemaan. Nyt startti alla Carmikas voi viime vuoden perusteella parantaa melko paljonkin. Kaiken ollessa kunnossa Carmikas on ihan pystyvä hevonen. Vaikka esitys oli viimeksi positiivinen, niin uhon kanssa tähän kisaa ei lähdetä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Meillä onhyvä paikka lähteä, ja katsotaan mihin tästä päästään. Nätisti vielä on koetettava ajaa.

Janne Soronen, Pikku hiljaa parantava Kaakon Jouni (10) tarvitsee edelleen tarkan juoksun. Voitto olisi yllätys, mutta jos kaikki menee kuin elokuvissa, niin kärkipään sijoitus voisi olla mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkkaa selkäreissua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Veli-Erkki Paavola, Asiallisia juoksuja tehnyt Wauhti (11) on saanut olla nyt pikkuisen helpommalla. Kun ratahiittejäkään ei ole otettu, niin hevonen on tähän kisaan hieman vaikea arvioitava. Ei Wauhtilla tosin muutetaan ajeta kotona koskaan erityisen kovaa. Tässä meillä on hyviä vastassa, eikä takaa ole ihan helppoa ihan kärkeen nousta. Minulla on hieman sellainen kutina, että voitto tässä kisassa edellyttäisi kaiken menemistä juoksussa ihan nappiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmin paljon vapaa radan reissuja saaneella hyvin lähtevälle Wauhtilla on haluttu antaa nyt selkäjuoksuja.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Antti Ojanperä, Tampereen 76:ssa Ypäjä Hereiam (1) teki taustajoukoista ihan hyvän esityksen, mutta noista asemista pärjääminen oli mahdoton tehtävä. Maanantain kevyiden viimeistelyiden perusteella hevosella on edelleen kaikki kunnossa. Ypäjä Hereiam on startti lähellä terävämpi, joten paperilla aika sopivannäköisessä tehtävässä pärjäämiseen on edellytykset.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäradan paikka ei ole tälle aivan ideaalinen. Ypäjä Hereiam pääsee jollakin tavalla liikkeelle, joten on tämäkin parempi kuin takarivi. Ruunalle käy vähän kaikenlaiset reissut.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Hit That (6) oli ennen viime kisaa hieman kolaroinut. Siinäyhteydessä oli ilmeisesti sattunut jotain, kun edellisissään mainiosti suorittanuthevonen ei ollut nyt olleenkaan samanlainen. Meno alkoi tökkimään jo 900 m jälkeen, ja kurkku piti ääntä, mitä se ei ole normaalisti tehnyt.

Petteri Joki, Välillä vaivojen takiahieman ollut. epärytmisenä Only Eyes Broline (9) on ollut meillä kolmisen kuukautta. Orin ravin on taas käyttänyt ja se on ollut terävänä treeneissä. Radalla ei ole käyty, mutta suoralla on ajettu siihen malliin, että henkien pitäisi olla auki. Tämä kisa tulee hevoselle vielä pikkuisen aikaisin, mutta voitosta lähdetään kuitenkin ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Only Eyes Broline on aika hidas avaaja, joten jäämme tästä varmaan kolmanteen neljänteen sisälle. Kauhean raskasta reissua ei ole tarkoitus tähän ekastarttiin antaa. Mutta jos matkalla mennään turhan hiljaa, niin eteenpäin lähdetään ajamaan.

Varustemuutokset: Only Eyes Broline on ravannut hyvin raskaalla treenibalanssilla. Myös kisassa on tarkoitus käyttää tuota kengitystä.

Mauri Jaara, Mainioita esityksiä nyt tehnyt Walk a Mile (10) oli viimeksi Kaustisella oikeinkin hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu sopii Walk a Milelle mainiosti. Takarivi on hyvälle lähtijälle miinusta. Katsotaan nyt miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Ei muutosta 

T5-5 / LÄHTÖ 8

Eija Sorvisto, Bebinan (5) kunto on pysynyt tasaisena, vaikka sijoitukset viime starteissa ovat olleet erilaisia. Saadessaan mieleisensä juoksun sekykenee seuramaan kovassakin seurassa hyvään sijoitukseen, kuten Oulussa. Kaustisella matkavauhti oli vastaan. Seinäjoella tamma jäi johtavan rinnalle, mikä paikka sille ei käy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasaisen reipas matkavauhti ja selkäreissu olisi Bebinalle parasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Hyviä tasaisia esityksiä tehnyt Crystal Eye (6) palaa tähän kisaan rokotustauolta. Tällaisessa tilanteessa se ei ainakaan koskaan ennen ole ollut läheskään parhaimmillaan, ja startteja tarvittaneen taas varmaan taas alle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Crystal Eye lähtee tarvittaessa reippaasti. Mitään etukäteistaktiikkaa ei laadita, ja tilanteen mukaan ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Satu Haaraoja, Edelliskerroilla Charexcelillä (7) oli jouduttu satsaamaan lähtöön. Kun sitä sitten viimeksi otettiin startissa kiinni, niin innokkaana ollut hevonen löi jalat yhteen ja laukkasi. Charexcel on ollut treeneissä ihan normaali, ja juoksun onnistuessa tässä aika käyvänoloisessa seurassa pärjäämiseen pitäisi olla edellytyksiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive Hevosen annetaan lähteä omaa vauhtiaan matkaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Charexcelin (7) viime kerran laukka tuli minulle aivan puskista. Hevonen oli ihan normaalinoloinen. Joskus se on tuntunut paremmaltakin, mutta myös joskus huonommalta. Valmentajan mukaan hevonen on ollut hyvä kotona, eikä mitään ihmeellistä ole ilmentynyt.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ihan ensimmäisenä tässä ei olla varmaan keuloja katselemassa. Viime kerta mielessä kiinni ei aleta kuitenkaan ottamaan. Jos Charexcel haluaa avata omista haluistaan kovaa, niin puolireippaasti sen annetaan matkaan lähteä, ja ajetaan sen jälkeen tilanteen mukaan.

Jouko Kangas, Viime vuosinasitkistynyt Iris Queen (8) teki viimeksi huonosti sarjassa 76-tammalähdössä esityksen, johon sen ei olisi oikeastaan pitänyt pystyä. Vaikka on taas ylissarjassa, niin tuo ei niinkään vie mahdollisuuksia, mutta huono lähtöpaikka kylläkin. Hyvin treenaava kunnossa jatkava Iris Queen tavoittelee tässä lähinnä rahasijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovalle avaajalle koetetaan saada jonkinlainen juoksupaikka parijonosta ja selkäjuoksu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Vaaraniemi, Gizah Bokoa (9) on talvi treenattu aika tavalla. Hiittejä eikä reippaampi intervalleja ei ole otettu. Vauhdikkaamman ajon puutteen takia se tarvinnee jonkin startin alle. Viime kaudella hevosella on oli pikkuisen ongelmia, jotka on nyt saatu hoidettu kuntoon. Myös sarjavalinnat olivat huonoja, kun tamma joutui juoksemaan kovissa lähdöissä takamatkalta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Gizah Bokolla on sopivan selkäreissun perästä tulinen kiri loppuun.

Varustemuutokset: Gizah Boko ei ole juossut hokit alla kuin kerran viime syksynä kesäradalla. Treeneissä niistä ei ole ollut tammalle talvisissakaan olosuhteissa haittaa. Muuten samat.

Petteri Joki, Rovaniemen heinäkuun voitossaan Gizah Boko (9) suoritti lupaavasti, mutta tuon jälkeen hevonen on ollut starteissaan aika iso pettymys. Viime startissakin tamma oli aika tavalla toisohjainen eikä ottanut koko kisan aikana kunnolla vauhtia. Gizah Boko on sen oloinen menijä, että kun asiat tipahtavat taas kohdalleen, niin se pystyy pärjäämään.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Petteri Joki, Amigo Brodde (1) ei edes yrittänyt lähteä Bodenissa voltin viitoselta ravia liikkeelle. Hevonen tekee välillä hyviä juoksuja. Välillä sitten taas tulee laukkoja, joten ennalta tätä ei uskalla alkaa enää kehumaan. Periaatteessa vastus vaikuttaa aika sopivalta, ja paikka on hyvä, joten pärjääminen on edellytyksiäkin. Laukka on kuitenkin yhä aina mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Amigo Brodde lähtee ravilla reippaasti. Hyvä selkä saattaisi kelvata eteen, mutta myös keulasta ajaminen on mahdollista.

Varustemuutokset: Amigo Brodden balanssissa palattiin vanhaan, ja ainakin treeneissä se on tuntunut kengitysmuutoksen jälkeen paremmalta.

Eija Sorvisto, Tasaisen hyvät suoritukset viime starteissaan tehnyt Lovely Easy (4) jatkaa treenien perusteella yhä samassa vireessä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takaakin tullut Lovely Easy on tehnyt viimeisissään hyviä esityksiä keulasta, ja tuo juoksupaikka tuntuu sopivan hevoselle mainiosti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Sweet Cherrylle (9) kurvit eivät ole ulkoratoja helppoja, joten kuski ajoi sillä viimeksi kuoleman paikalta. 

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lujaa avaavalle Sweet Cherrylle takarivi on miinusta. Vauhdikas tamma voisi olla parhaimmillaan lyhyellä spurtilla selkäjuoksun perästä.

Varustemuutokset: Ei tule.

Ville Pohjola, Kurveissa ulkona juokseminen Sweet Cherrylle (9) ei ole eduksi, joten päätin ajaa johtavan rinnalta. Tamma jäi kuitenkin puskemaan hieman liikaa päälle, missä meni voimia. Ihan asiallisessa vireessä hevonen tuntui olevan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime kerran perusteella nätti selkäreissu sisäradalla voi olla Sweet Cherrylle sopivin vaihtoehto.

Mauri Jaara, Hänniltä viimeksi sitkeästi kirinyt Adrianne H (10) teki hyvän juoksun. Tuon jälkeen hevonen on ollut treeneissä ihan normaali.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ambrogiolla pystyy ajamaan pitemmänkin kirin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Niemelä, Asiallisessa kunnossa oleva Spartan Fury (12) oli viimeksi 76-lähdössä maksimijuoksulla kuudes maalissa. Paremmalta paikalta jonkinlaiseen pärjäämiseen olisi ollut varmaan mahdollisuuksia, mutta nyt toiveet ovat aika matalalla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kärjen läheltä paikan tarvinneelle Spartan Furylle kiertäminen on ollut aika hankalaa. Menestyäkseen se on vaatinut kisassa aina jotain ilmaiseksi, ja sitä tältä lähtöpaikalta on vaikea saada.

Varustemuutokset: Spartan Furylle saatetaan kokeilla tässä kisassa vetolappuja. Hevosella on käytetty ennenkin muunlaisia lappuja, eikä muutoksella ole välttämättä kovin suurta vaikutusta.

LÄHTÖ 10

Harri Kotilainen, Jyväskylässä radan pohjaoli nollakelin takia pettävä, eikä koko matkaan varpaillaan mennyt Maccabi Josef (8) saanut siitä otetta. Hevosen kunto tuntuisi olevan ihan ok, ja epäonnistumisen pistän olosuhteiden piikkiin. Pärjäämään tämän kyvykkäänä pitämäni orin kanssa on aina lähdetty, vaikka voitto on tullut ainoastaan toissa kerralla Kaustisella. Maccabi Josefin ravilla meno ei ole vieläkään täysin varmaa, ja Oulun tiukahkot kaarteet voivat olla sille pahimmassa tapauksessa hieman hankalia. Ehjällä juoksulla Maccabi Josefilla pitäisi olla tässä mahdollisuudet menestyä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Riskillä hevosella on jaksoa. Tärkeintä olisi Maccabi Josef menisi ravia.

Varustemuutokset: Lievän epävarmuuden tunteen takia eteen laitetaan hieman lisää painoa.

T5-vihje

Kolmessa illan T5-kohteessa yksi osanottaja erottuu selvästi muista. Antti Ojanperän suojattien Tir Du Cauxin ja Ypäjä Hereiamin tappio tuntuu etukäteen melkoisen epätodennäköiseltä, ja kovista peliprosenteista huolimatta minun oli vaikea keksiä syytä niistä ohipelaamiseen.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas yhdellä uransa parhaalla esityksellä Vermon Hopeadivisioona-karsinnan nimiinsä vienyt Tir Du Caux (4) on lähelläkään vastaavaa tässä seurassa vaikea voitettava.

Arvoitukset Kuukausi siiten Oulun 76:ssa vaikuttavan esityksen tehnyt Callela Leonard (5) joutui tuon jälkeen pienen haaverin takia parin viikontreenipaussille, ja tämän hetken iskukyky on ennalta hieman arvailujen varassa. Thai Armani (7) on hyvä hevonen näihin tehtäviin, mutta hankoside vamman takia lähes vuoden tauon pitäneen oriin vire on kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Vaikka Baretta Boko (1) käynnistyy ihan asiallisesti, niin sisäradalta sillä voi olla vaikeuksia pitää viereltä lähteviä teräviä avaajia ulkopuolellaan. Disco A.E. (2) voisi olla ensimetreillä ärhäkin.Pitkältä paussilta tulevalle ruunalle haluttaneen kuitenkin selkäreissu. Benjamin Duo (3) on terävä starttari, jolla keulapaikka käy mainiosti. Jos suosikki ilmestyy edellä mainitun rinnalle, niin vastailemaan tuskin aletaan. Parhaassa tapauksessa ruuna voisi sinnitellä johtavan takaa vaikka hopealle. Tir Du Caux (4) pääsee haluttaessa räväkästi matkaan, mutta starttiin sillä ei ole pakko satsata. Johtotehtävät mielessä tässä ajettaneen jo varhaisessa vaiheessa eteenpäin Viime esityksen jälkeen ruunan kunnioitus voi olla aika korkealla tasolla, ja keulaan eteneminen käynee aika vaivatta. Muunkinlaiset reissut sopivat mainiosti. Yksi kova vastustaja Callela Leonard (5) joutui pitämään pikku loukkaantumisen takia parin viikon treenitauon. Vasta viikon verran on päästy treenaamaan normaalisti, mikä hillinnee kuskin haluja ajaa varhain eteenpäin. Jos tempon kuitenkin laskee liian alas, niin Petteri Joki aikoi siinä tapauksessa suunnata eteenpäin. Iästään ja huikeasta starttimäärästään huolimatta yhä asiallisesti suorittavalla Minto's Romeolla (10) olisi nuorempana ajettu jo ajoissa kohti kärkeä. Tässäkin se on mahdollista, mutta tuo ratkaisu ei ole hevosen kannalta nykyään enää yhtä käypä.

A: 4 B: 5,7,10,1,6 C: 9,2 D: 8

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Kaustisella kohtuullisen vaivatta voittanut Mr Money Maker (10) pääsee matkaan kahden hyvän avaajan takaa, ja takarivin paikasta huolimatta pärjäämiseen on mahdollisuudet. Jos hieman verkkaisesti avaava Sweet Malkin (5) ei jää viitosradalta liian kauas kärjestä, noussee mainioon iskuun yltynyt vahvan kirin osaava ruuna nousta lopussa voitto-otteluun mukaan.

Yllättäjäehdokkaat Starttien myötä parannellut Chicotte Chic (3) voi asiallisena lähtijänä saada ihan mukavat juoksuasemat, eikä menestys siinä tapauksessa olisi mikään shokki. Odette Brodda(4) on päässyt oikeana päivään aika terävästi auton takaa liikkeelle. Edulliselta lähtöpaikalta tamma voi saada nyt mainion reissun kärjessä tai sen lähellä. Jos startit ovat terävöittäneet iskukykyä, niin kaikki voi olla mahdollista. Loppuvuoden starteissaan hieman alle kykyjensä suorittanut Impress It (7) on pystynyt parhaimmillaan koviin esityksiin. Nopea avaava voi seiskaradasta huolimatta saada tässäkin kivat juoksuasemat.

Juoksunkulku arvaus Liukkaasti lähtevä Like Buljonki (1) voi pystyä pitämään startissa vastustajat ulkopuolellaan. Ruunan kaksi viimeistä tolppaa ovat tulleet johtopaikalta, joten vastaavaa taktiikkaa koetettaneen taas käyttää. Mukavaan kuntoon noussut Goldshoe Flight (2) on sekin nopea alussa, ja myös sille vetotyöt sopivat, joten alussa saatetaan päästellä palan matkaa aika reipastakin. Odette Brodda (4) on seurannut parhaimmillaan siivekettä tosi tiiviisti, eikä tamman johtoon eteneminen ole mahdotonta. Impress Itillä (7) panostetaan alkuun. Huonolla tuurilla tuo voi tuottaa paikan johtavan rinnalta, mutta hyvällä taas kivat asemat kärjestä tai sen lähituntumasta. Eturivin hevosista Sweet Malkinia (5) lukuun ottamatta kaikki loputkin ovat vähintään asiallisia avaajia, mutta niillä tuskin lähdetään tässä ihan keulaan asti yrittämään. Ylivauhdin mahdollisuus on olemassa, mikä hyödyttäisi ennen kaikkea Sweet Malkinia, mutta myös Mr Money Makeria (10).

A: 10,5,1,3,4,7 B: 2,12 C: 8,9,6

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Jos vapaalta radalta paremmin yrittävä Joivaus (2) pääsee alussa johtoon, voivat ohitusyritykset jäädä vain yrityksiksi. Nykyään luotettavasti jatkuvasti suorittava, hieman tasavauhtinen Ruhvanan Urho (3) voisi keulat saadessaan olla vaikea lyötävä.

Yllättäjäehdokas Viimeksi lopussa ilman kiritilaa jäänyt nousukuntoisen oloinen Ville Pohjolan mukaan todennäköisesti startti alla parantava Carmikas (6) on hyvä avaaja, joka voi startin onnistuessa saada kivan reissun kärjessä tai sen takana.

Juoksunkulku arvaus Eturivin hevosista Ekopetus (4) ei ole kovin vauhdikas ensimetreillä, mutta kaikki muut pääsevät hyvin matkaan. Ainakin Joivaukselle (2), Ruhvanan Urholle (3) ja Carmikkaalle (6) juokseminen johtopaikalla on ollut sopiva vaihtoehto. Viimeksi kovaan kolmanteen puolikkaaseen johtavan rinnalla voimiaan kuluttanut Heikkalan Pehtoor (1) on sekin mahdollinen veturi. Ensimmäisenä kirinsä aloittavaa on ennalta hankala veikata.

A: 2,3,1,6 B: 5,11,12,7 C: 9,10,13,4,8

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas Mainiossa kunnossa kilpaileva Ypäjä Hereiam (1) ei pysty välttämättä pitämään ykköseltä keuloja, mutta Kaustisen tapaan kuski saanee luovittua asiallisen avaajan kuitenkin ulos sisäradan syövereistä. Tuon jälkeen nappisarjassa nyt juoksevan Ypäjä Hereiamin voitto tuntuu kovin todennäköiseltä.

Yllättäjäehdokkaat Hienon kauden tehnyt Hit That (5) ei ollut viimeksi oma itsensä. Jos notkahdus oli vain tilapäinen, voi kova avaaja juosta tässäkin pitkään mielipaikallaan, keulassa.

Juoksunkulku arvaus Ypäjä Hereiam (1), Hit That (6) ja Rocking Love (8) tuntuvat ennalta eturivin nopeimmilta starttareilta. Jos ensin mainittu kykenee pitämään keulat, niin sieltä suurella suosikilla myös päästellään. On myös mahdollista, että Hit That olisi alussa nopein, eikä koskaan tiedä vaikka johtopaikkaa lähdetään puolustamaan kaikkia vastaan. Norjan ykkösestä huolimatta Rocking Loven (8) kunto ei edellyttäne kasilta keulaan pyrkimistä. Ylivauhtisessa kisasta hyötyisi vahvasti loppua tuleva omaan juoksuun kykenevä tauolta palaava Only Eyes Broline (9).

A: 1 B: 4,9,6,5,8 C: 3,2

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas & Arvoitus Loppukesän ja syksyn kaltaisessa vireessä tehtävä olisi Charexcelille (7) varsin käypä, mutta muistaen ruunan ajoittaisen ailahtelevuuden ja viime kerran epäonnistumisen, on muukin vaihtoehto kuin ykkössija tässä mahdollinen.

Yllättäjäehdokas Mukavasti, mutta hieman turhan tasaisesti suorittava Gustav K. (10) saa taakseen sähäkän kuskin. Jos miehen terävyydestä tarttuu jotain myös ajokkiin, niin sopivan kovalla matkavauhdilla pärjääminen voisi olla mahdollista.

Juoksunkulku Ulkona oleva lähtörata on yleensä vielä lisännyt Crystal Eyen (6) terävyyttä startissa, ja se ottanee tässä aika vaivatta ekakeulat. Tamma palaa kisaan rokotustauolta, ja aiemman kokemuksen perusteella hevonen ei ole Veli-Erkki Paavolan mukaan ollut tässä tilanteessa läheskään parhaimmillaan. Ennakkoon ajotaktiikkaa ei laadita, joten keulastakin ajaminenkin on mahdollista, varsinkin jos sopivaa veturia ei ole tulossa eteen. Charexcel (7) on hyvä lähtijä. Startissa hevosta ei aiota nyt viime kerran tapaan ottaa kiinni, ja on iso varaa, että Charexcel nähdään johtopaikalla jo varhaisessa vaiheessa. Jos nain käy, niin kuski pitänee temmon koko ajan puolireippaana. Asiallisesti avaava Bebina (5) saanee paikan sisältä kärjen läheltä. Tuo asema sopii hyvin kovissakin porukoissa mitaleille seuranneelle hevoselle, jota reipastempoinen kisa suosisi. Jos suosikki on keulassa, niin kiriin lähtöhetket saattavat ajoittua kaikilla aika tavalla loppumatkalle. Ensimmäisenä reissuun suuntaava saattaisi olla Umberto Croft (12), joka voisi pystyä parantamaan parin viime hieman tasapaksusta esityksestään.

A: 7 B: 5,6,12,10,9,11,4,2 C: 8,3

T5-systeemit

Pieni: 4(5,7) 10,5,1,3,4,7 (2,12) 2,3,1,6 (5,11) 1 (4,9) 7 (5,6) = 24 riviä

Suuri: 4(5,7) 10,5,1,3,4,7 (2,12) 2,3,1,6,5,11,12,7 (9,10) 1 (4,9) 7,5,6,12,10,9 (11,4) = 288 riviä


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin Oikein positiivisella suorituksella tauolta aloittanut Adrianne H:lla (10) on nyt startti alla, ja lähtöpaikkakin viime kertaa paremman tuntuinen, niin menestykseen pitäisi olla mainiot saumat.

Yllättäjäehdokas Bodenissa pahoin lähtöön laukannut Amigo Brodde (1) voi ravilla matkaan päästessään saada ykkösradalta reippaana avaajan mainiot asemat kärjessä tai ainakin sen läheltä, ja hyvänä päivänä aika kirkaskin mitali voisi olla mahdollinen.

Juoksunkulku arvaus Amigo Brodde (1) ja Lovely Easy (4) ovat liukkaista starttareita. Ravia lähtiessään Amigo Broddevoisi ottaa tässä ekakeulat, josta sillä myös saatetaan ajaa. Kahdessa viimeisessään Lovely Easy on juossut johtopaikalla, ja suorittanut sieltä asiallisesti, joten samaa taktiikkaa yritettäneen jatkaa. Toisinaan terävästi ja toisinaan hitaasti lähtevän paussilta tulevan Lucky Lacrossen (3) rooli kiihdytystilanteessa on arvoitus. Sweet Cherryllä (9) hakeuduttaneen startissa ykkösen taakse, kun kakkosradan hevonen ei ole kovin nopea lähtijä. Tamma voi saada kivan selkäreissun sisäradalla, josta se voisi tuurilla päästä käyttämään Eija Sorviston mukaan omaavansa hyvää lopun spurttiaan. Toisaalta ykkönen voi laukata auton takaa. Tällöin tamma voisi valahtaa parijonon hännille, mistä hieman huonon kaarrejuoksijan pärjääminen voisi olla hankalaa. Reippaat avaajat edessään starttaava Adrianne H (10) voi saada ihan kivan paikan parijonosta, jolloin kiriin lähdön voisi parhaassa tapauksessa säästää viimeiselle takasuoralle.

A: 10,4 B: 1,9 C: 11,8,12,6,5,3,2,7

Muut lähdöt

1.    6. Predator Mick – 5. Mountain Noel – 7. Sahara Yppiekiyay 1. Millbrook Credit– 3. Cerise – 2. Steam Vici – 4. Hall Of Soul (8. Naven – 9. Divine Beyonce)

2.    1. Aavan Superi– 9. Ellin Karamelli– 11. Puulan Poika – 3. Likusteri – 5. Juhannuspeikko (2. Lintsari – 6. Rapsun Tähti)

3.    5. Kaamoksen Kaataja– 1. Tvitteri – 8. Punta-Pate– 2. Sipin Onni – 3. Taifun – 10. Nopsa Palma (9. Hullupoika – 4. Hennylän Tähti)

10. 8. Maccabi Josef – 1. Quastella – 3. Mar Blink – 10. Single Fay– 11. May Cruise – 9. Comet Alley – 5. Mandy Laday – 7. Prayer's Affair (2. Jefferson – 6. Lucky Choice)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet