Vihjeet 16.4.2018

15.04.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Juho Rahko, Aavan Superi (9) on vielä aloittelija, joka voi viime kerran tapaan ottaa välillä pikku happihyppyjäkin. Ruunalla on mielestäni jonkin verran kapasiteettia, joten uskon sen pystyvän viime esityksestä parantamaan. Se onkin tässä tarpeen, jos Aavan Superi aikoo pysyä muiden mukana, kun nyt sillä rutinoidumpia ja kovempia hevosia vastassaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Aavan Superi ei ole arka, niin on hyvä, että sillä on tässä ensimmäisessä autolähdössään takarivin paikka.

Varustemuutokset: Kesäkenkä laitetaan alle. Kisassa sitten nähdään, mikä on niiden vaikutus esitykseen. Muut varusteet säilyvät samoina.

Santtu Raitala, Lumi Leijaa (10) on kyvykäs menijä, kun kaikki palaset saadaan loksahtamaan kohdalleen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä kohtaa hevoselle haetaan vielä lähinnä kilpailutuntumaa.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Lounasraveissa ihan mukavan esityksen tehnyt Paradise Beyonce (6) on tällaiseen lähtöön ihan oikea hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uskon, että pääsemme neloselta ravilla liikkeelle. Tarkkaa juoksua hevoselle edelleen kokeillaan antaa.

Varustemuutokset: Nyt kesäkengässä Paradise Beyonce saattaa pystyä parantamaan.

Ari Aatsinki, Voyant Hope (8) laukkasi Bodenissa ekakurviin, kun sen silmille lensi hiekkaa. Tuo kohta kisaa on ollut tammalle aiemminkin vaikea, ja nytkin siinä vaiheessa pitää yrittää ajaa tasaisesti. Ehjällä juoksulla Voyant Hope pystynee menemään matkan 18-19- vauhtia, mutta en sitten tiedä mihin se tässä lähdössä riittää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa kuten parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Voyant Hope vaihdetaan tähän kisaankesäkenkään,mikä voi pahimmassa tapauksessa kasvattaa hieman laukan vaaraa.

LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Viimeksi suoraan tauolta ok-juoksun tehnyt Tuulenpoju (1) oli hyvä ja terävä. Lopussa tukkoisuus kuitenkin hieman tuli esiin, mikä saattoi viedä voiton.

Antti Ojanperä, Viime kaudella syksyllä rokotusten jälkeen Evarttin (3) henki ei aina pelannut kunnolla. Siksi se ailahteli suorituksissaan, ja hyvien esitysten väliin mahtui huonojakin. Nyt mainiolla mallilla olevalla orilla kaikki tuntuisi olevan aika tavalla kunnossa. Hevonen ei ole tietenkään vielä ihan huippuiskussaan, mutta hyvästä sijoituksesta lähdetään ajamaan

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvänä olleessaan Evarttille on käynyt vähän kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Perustevarusteilla aloitetaan.

Tuomas Pakkanen, Tähti Kepu (5) väisti viimeksi startissa yhtä vastustajaa, ja ruunalähti sen takia syöksymällä liikkeelle. Vastus vaikuttaa tässä aika kovalta, ja rahasija olisi hyvä saavutus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on nyt viime kertaa Tähti Kepulle hieman helpompi.Ravilla pitää yrittää matkaan päästä. Katsotaan sittentilanteen mukaan, miten ajetaan.

Varustemuutokset: Tähti Kepulla kokeillaan ajaa ilman kenkiä.

Jukka-Pekka Kauhanen, Koskelan Akseli (6) suoritti viimeksi siihen nähden ihan ok, että keväinen rata oli sitä vastaan. Hyvää kiriä tekemässä olleen ruunan vauhdit katosivat loppusuoran pehmeille ulkoradoille. Kotona esittämiensä otteiden perusteella Koskelan Akseli on mainiolla mallilla, ja hevonen tuntuu menevän koko ajan eteenpäin. Tässä vaiheessa kautta hyvä suoritus on tärkeä. Tosissaan finaalipaikkaa lähdetään tavoittelemaan, eli sijoitusta kahden sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä kisassa omaa juoksunkulkua on vaikea lähteä ennalta suunnittelemaan.

Varustemuutokset: Etukenkiä ei aleta vielä ottamaan pois. Koskelan Akselille saadaan nyt kuitenkin kesäkengät alle, mikä on sille balanssin suhteen tärkeintä.

Antti Ojanperä, Jokivarren Kunkulla (7) on ajettu verrattain hiljaa. Harjoituksissa ei ole menty kertaakaan 40 kovempaa, joten luokallaan hyvä hevonen ei voi olla vielä tässä kohtaa omaksi itsekseen oikein millään mallilla. Ihan hampaat irvessä tähän kisaan ei lähdetä, ja tärkeintä olisi, että hevonen olisi heti asiallinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Porukka pieni, joten tässä voi ajaa, kuten parhaaksi näkee. Ajellaan parijonossa ja katsotaan sitten mitä lopussa tapahtuu.

Varustemuutokset: Muuten samat, mutta tässä ajetaan vielä hieman raskaammalla kengällä kuin kesällä on tehty.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Pasi Väisänen, Absolut Artica (2) meni Joensuun kauden avauksessaan ihmeen hyvin, vaikka hokkikengät oli alla. Loppusuoralla tilaa saadessaan ruuna olisi voinut tosi korkealla tuloksissa. Bodenin hieman tahmea esitys oli ennakko-odotuksiin nähden pieni pettymys. Radalla piti määräyksen mukaan olla kengät alla. Pitkistä hokeista oli haittaa, ja kiristäkin tuli hieman tälle hieman liian pitkä. Tätä kisaa ajatellen yksi startti olisi olla alle, mutta hiittejä Absolut Arcticalla on kuitenkin päästy ottamaan ihan riittämiin. Kelien takia viimeistelyt tehtiin yhtä päivää aikaisemmin, eli perjantaina. Oikein onnistuneella juoksulla jopa finaalipaikka ja voitto voivat olla mahdollista saavuttaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asialliselle avaajalle haetaan tässä paikkaa johtavan takaa. Absolut Arctica kykeneekovankin matkavauhdin perästä tosi terävään lyhyeen kiriin.

Varustemuutokset: Kengät otetaan pois, mistä Absolut Arcticalle on etua. Jos finaaliin päästään niin siellä korvia voidaan kokeilla aukaista. Vielä tässä ne pysyvät tiukasti tukittuna.

Tuomas Pakkanen, Jos juoksu menee Absolut Arctican (2) kannalta oikein nappiin, niin se voi jopa kyetä kamppailemaan suorasta finaalipaikasta ja voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopea avaaja saanee tästä hyvän reissun kärjen takana.

Jukka-Pekka Kauhanen, Hyvän alkukauden tehnyt Oh My God S (4) ei ole tehnyt nyt yhtään huonoa esitystä. Vaikka ruuna on mennyt mainiosti myös hokit alla, niin ne eivät paranna sen suorituksia. On mielenkiintoista päästä ajamaan tällä nyt kesäbalanssissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos hyvällä avaajalla päästään keulaan, niin kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Lämmittelyt ratkaisevat lopullisesti sen, millä kengityksellä ajetaan. Olosuhteiden salliessa kaikki kengät otetaan pois, minkä uskon olevan tälle hyvä balanssi.

Mauri Jaara, Bodenissakolmatta alun kiertänyt ja tuon perästä johtavan rinnalla matkannut Staro Liberty (5) teki hyvä esityksen, ja vain kaksi paremman reissun saanutta tuli lopussa ohitse. Ruuna saattaisi kyetä tässä 15-tulokseen, ja silloin saavat muutkin juosta, jos aikovat tämän voittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Staro Of Liberty ei ole ollut vielä koskaan auton takana eturivissä, joten tarkkaa käsitystä hevosen lähtönopeudesta minulla ei ole. Porukka on pieni, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee muotoutumaan. Viimeinen kierros tullaan kuitenkin reipasta.

Varustemuutokset: Staro Of Libertyn pitäisi parantaa, kun hokkeja saadaan nyt pois.

Santtu Raitala, Välillä hieman vaisumpana ollut Classical Dream (6) on taas parin viime startin perusteella oikealla tiellä. Vastus kova, mutta myös tällä vauhtikestävällä minun mieleisellä hevosella lähdetään tavoittelemaan finaalipaikkaa, eli voittoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Classical Dreamille ei ole isoa ajaako keulasta vai johtavan rinnalta. Myös selkäjuoksu sopii.

Varustemuutokset: Tänään Classical Dreamiltä repäistään ensi kertaa kaikki kengät pois. Ei sille varmaan siitä mitään jättihyötyä, mutta etua kevyestä balanssista voi kuitenkin olla.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Juho Rahko, Meidän systeemien mukaan hevoset saadaan vasta starttien myötä vireeseen, eikä Aavan Sisua (1) ole tätä kisaa ajatellenennalta erikoisesti viritelty. Hyvä ajettava on tuntunut kotona otetuissa kyydeissä mainiolta, mutta kilpavauhdit voivat olla sitten ihan eri asia. Viime vuonna Aavan Sisulla oli keväällä jalkavamma, jonka takia se oli pitkään kävelytreeneissä. Tuon takia esitys kauden avauskisassa oli vaatimaton.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ainakin viime vuonna Aavan Sisu lähti muiden mukana hyvin matkaan. Tällä on useimmin ajettu selästä. Viime vuonna tammalla ajettiin kerran loppumatka keulasta, minkä perusteella johtopaikkakin tuntuu tälle sopivalta. Parhaimmillaan Aavan Sisu on kirinyt loppua hyvin, mutta mikään oikein kiertäjä se ei ole. Tamma onkin pärjännyt paremmin, kun juoksupaikka on ollut lähellä kärkeä, ja tämä lähtörata on hevoselle sopiva.

Varustemuutokset: Vielä hokat alla ollut Aavan Sisu vaihdetaan starttiin kesäkenkään.

Mauri Jaara, Hyviä juoksuja viimeaikoina tehneellä Pikku-Arvolle (2) ei kakkosradan lähtöpaikasta ole haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pikku-Arvolla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta.

Mauri Jaara, Jo viime vuonna väläytellyt Suviprinssi (12) teki Rovaniemen kauden avauksessaan hyvän juoksun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvävauhtikestävyyden omaava vahva Suviprinssi pystyy tekemään pitemmänkin kirin. Ruunalla voi vähän ajaa sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Janne Lukkari, Vakavan loukkaantuminen Atlas Bibo (2) saatiin jälleen tolpilleen, ja seteki Ylivieskan kokeessa asiallisen toisenkierroksen. Terveydentila on ollut nyt ennen ja jälkeen koelähtöä hyvä. Katsotaan tässä, miten Atlas Bibo parantaa tuosta viime esityksestään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun Atlas Bibo on jo valmiiksi toisella radalla. Tarkoitus olisi, että ruuna saisi vielä tässä nätin reissun. Kuski saa ajaa sen mukaan, miltä hevonen hänen käteensä tuntuu.

Varustemuutokset: Hokkeja pienennetään.

Mauri Jaara, Pitkältätauolta paluuta tekevä Atlas Bibo (2) ei ollutvielä Ylivieskankokeessaihan parhaimmillaan. Tuon esityksen perusteella se tarvinnee startteja alle.

Marko Hakkarainen, Viimeksi hyvän esityksen tehneen Take Me With Youn (4) kunnossa ei ole varmaan tapahtunut muutosta, mutta heikkojen treenikelien takia reippaampaa ajoa tarvinneen ruuna vire on pieni arvoitus. Take Me With You on hyvä hevonen, jolta näiden sarjojen osanottajat ei ole yleensä juosseet karkuun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Take Me With Youlla on paljon huonoja lähtöpaikkoja, joten sen starttinopeudesta ei minulla ei ole ihan tarkkaa käsitystä. Ruuna menee paikalta kuin paikalta. Jos kärkipäähän päästään, niin sieltä ajetaan.

Varustemuutokset: Take Me With Youlla ajettiin viimeksi kokolapuilla. Niillä se olihirmuterävänoloinen. Kokolaput silmillään se voi päästä liukkaammin matkaankin. Sama varuste on taas käytössä.

Mauri Jaara, Hyvän juoksun tarvitseva Also Starring (6) teki Bodenissa takapareista asiallisen esityksen ja kirin ilman selkää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti lähdetään. Jos Also Starring ei jää painamaan liikaa ohjille, niin selkäjuoksua yritän sille tässä tarjota.

Varustemuutokset: Also Starringia hyödyttää, kun siltä saadaan nyt hokkeja pois alta.

Santtu Raitala, Hyvässä kunnossa oleva Raipe Kronos (8) juoksee kaarteet sisärataa paljon sujuvammin ja kovempaa, joten tällainen lähtöpaikka on hevosta aika tavalla vastaan.

Pasi Väisänen, Kolme viikkoasitten kovan kaverin kanssa otetussa reippaassa hiitissä Boulder Lucky (9) meni ihan asiallisesti. Viikolla ajetussa hiitissä hokkikengässä käsijarru päällä menevä ruuna suoritti vain sen mitä treenikumppani, eli ei oikein minkäänlaista vauhtia. Uskoisin paikkojen olevan kuitenkin auki. Boulder Lucky ei ole missään tapauksessa vielä viimekesäisessä huippukunnossa. Lähtöpaikka on tähän tilanteeseen oikein sopiva. Sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi, mutta ei voittokaan saa yllättää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa paljolti sen mukaan, miltä hevonen tuntuu alleajossa. Positiivisessa tapauksessa eteenpäin ajaminenkin on mahdollista

Varustemuutokset: Boulder Lucky kilpailee jälleenjenkit takana ja ilman kenkiä, mistä sille on suuri hyöty.

Tuomas Pakkanen, On vaikea tietää, mihin Boulder Lucky (9) pitkältä tauolta heti pystyy.

Janne Lukkari, Ambrogio (12) ei saanut Kuopiossa toivottua juoksua. Tehtävästä takapareissa matkanneelle ruunalle tuli mahdoton, kun kärki tuli toisen kierroksen kovaa. Tuo tauolta paluukisa meni vähän hiitin ajoksi. Viime viikolla treenaaminen huonojen kelin takia oli vaikea. Tällä viikolla olemme päässeet ajamaan jo hieman paremmin. Treenien perusteella Ambrogiolla pitäisi olla edelleen kaikki mallillaan. Näin hankalalta lähtöpaikalta pärjäämistä on vaikea kovin tarkasti lähteä ennustamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Radalta 12 on hankala saada hyvää reissua. Kuski saa ajaa kuten hän parhaaksi katsoo.

Varustemuutokset: Hokit ovat Ambrogiolle jonkinlainen haitta.Edestä ne otetaan pois, ja takaa niitä lyhennetään mahdollisimman paljon. Tuosta pitäisi olla tälle hyötyä.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Ari Aatsinki, Hyvän treenitalvenansiosta olemme päässeet päästy treenaamaan hevosia vähän liiankin paljon. Kovaa ei ole kuitenkaan ajettu ollenkaan, joten siihen nähden Titan Nordique (1) teki Bodenissa tosi hyvä esityksen. Titan Nordique mennee starttien myötä eteenpäin. Kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia, eikä voittokaan tunnu ihan mahdottomuudelta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takasuoralla kiihdytysmatka on lyhyt. Jos startti kuitenkin onnistuu jollakin lailla, niin ihan kohtuudella hevosen pitäisi tästäkin matkaan päästä. Uskoisin selkäjuoksun olevan Titan Nordiquelle paras vaihtoehto.

Varustemuutokset: Titan Nordiquella on ollut vielä pienet hokit alla, ja tuolla kengityksellä edelleen ajettaneen.

Kaj Sundholm, Strait Ironin (2) talviharjoittelu sujui hyvin. Helmikuussa Ylivieskassa hevonen ei ottanut hokeilla kunnolla vauhtia, vaikka paineita olisi ollut. Huonojen harjoitusolosuhteiden takia kovempaa ajoa ei ole päästy pariin viikkoon tekemään. Viime tiistaina oli tarkoitus käydä harjoitusraveissa tätä kisaa ajatellen, mutta ne jouduttiin perumaan. Lauantaina pääsin ottamaan lyhyen pätkän juosten, ja hevonen otti vauhtia paremmin kuin mitä se jääkeleille teki. Kun Ylivieskan jälkeen ruuna polkaisi hieman kannalleenkin, niin voi olla, että myös viime vuonna startteja alleen tarvinnut Strait Ironin ei ole vielä tähän kisaan ihan parhaimmillaan. Pehmeästä kelistäkään ei ole tälle haittaa, kunhan se pääsee vain juoksemaan kesäradalla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Normaalisti kovaa avaavalle Strait Iron lähtöpaikka on hyvä. Vaikka ruuna on tullut vähän mistä vaan, niin mieluimmin keulasta tai selästä tässä ajaisin.

Varustemuutokset: Hokit saadaan pois, mistä on hyötyä. Kotona kelit ovat vielä sellaiset, etten ala vaihtamaan hevosta kesäbalanssiin. Tuolla seikalla ei ole Strait Ironille isoa merkitystä.

Tuomas Pakkanen, Dreaming Bluesilta (6) tippui viimeksi loppusuoran alussa kenkä. Jäisellä alustalla se haittaisi menoa, ja yksi vastustaja pääsi varmaan tuon takia lopussa rinnalle. Tamma ei ole vielä ihan huippuiskussa. Hyvissä olosuhteissa Dreaming Blues voisi kyetä nykyvireessä tällä matkalla 14-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa koetetaan matkaan lähteä ja katsotaan minne päästään. Jos keulat saadaan, niin sieltä yritetään ajaa.

Varustemuutokset: Kengät otetaan pois, mikä auttaa Dreaming Bluesia.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ride Elisa (7) oli pitkältä tauolta Kuopiossa ylimenevä. Tamma painoi liikaa ohjille sekä esittelyn ja startin välissä että auton takana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaavalla Ride Elisalla on ajettava täältäkin hieman eteenpäin. Se on sitten vähän tuurissaan, että mihin paikkaan parijonossa satutaan pääsemään.

Kaj Sundholm, Lionalla (12) on päästy kotona ajamaan pikkuisen paremmin kuin Starit Ironilla. Itse olen viimeksi istunut tamman takana Ylivieskassa, joten aivan tarkkaa käsitystä tamman tämän hetken tilanteesta minulla ei ole. Pieni ketterä hevonen on ollut yleensä heti tauolta aika valmiissa kunnossa. Totoon Lionan on ollut viime aikoina vaikea riittää, ja näistä alkuasemista jo rahasijaan oltaisiin varmaan aika tyytyväisiä.

Varustemuutokset: Käytettävästä balanssista minulle ei ole tietoa. Tältä lähtöpaikalta kenkiä tuskin aletaan riisumaan, vaikka siitä olisi Lionalle etua.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Janne Lukkari, Tosi hienossa kunnossa pari kolme viikkoa sitten talliin tullut Let's Get Loud (2) suoritti meillä ajetussa reippaammassa mallikkaasti. Toissa viikolla harjoittelu oli huonojen olosuhteiden takia vaikeaa, mutta tällä viikolla pääsimme ajamaan jo hieman paremmin. Hyvän vauhtikestävyyden omaava ruuna on mennyt mainiosti puolta kierrosta lyhyemmän matkan, joten uskoisin sen selvittävän myös 3100 m. Varma tuosta ei voi kuitenkaan olla, koska hevonen ei ole vielä koskaan ennen tällä matkalla kilpaillut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Let's Get Loud ei ole starttiraketti, jotena volttilähtö voi sopia hevoselle paremmin. Mukavalta lähtöpaikalta kuski saa lähteä ajamaan kuten parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Tässä kuitenkin tietyllä tavalla kokeilustartissa käytetään samoja varusteita, millä hevonen aiemminkin juossut. Hokkeja ei oteta pois, mutta niitä pienennetään.

Eija Sorvisto, Tasaisen hyviä esityksiä tehnyt Lovely Easy (3) on saanut kaikista starteistaan ainakin rahaa. Osassa kisoissa vastus on ollut ennalta hieman turhan kova, eikä voittoa ole lähdetty edes tosissaan tavoittelemaan. Matka on arvoitus, mutta uskoisin rehdisti perille asti tulevan tamman selviävän tästäkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Läheltä kärkeä aina kolmen sakissa tilaa saadessaan ollut Lovely on tullut aina kohtuullisen rehellisesti maaliin asti.

Varustemuutokset: Samoilla muuten, mutta kesäkenkä vaihtuu alle. Tuolla ei ole ilmeisesti vaikutusta suoritukseen.

Eija Sorvisto, Hiemanailahtelevan Midnight Rumba (7) esitys ei ollut viimeksi kovin erikoinen. Varmaa syytä siihen ei ole löytynyt. Tallissamme on ollut hevosia räkätaudissa, ja tältäkin tuli tuon startin jälkeen limaa. Tulehdusarvoista ei löytynyt kuitenkaan mitään sanomista. Juoksukaan ei mennyt tamman kannalta kisassa ihan optimaalisesti. Tuon esityksen, ja sen että Midnight Rumba kilpailee nyt ensi kertaa näin pitkällä matkalla, on hevonen minulle tähän starttiin tosi vaikea arvioitava.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällä matkalla hevosella koetetaan saada selkäreissu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Hokit otetaan pois, mutta silla ei ole tälle merkitystä.

Mauri Jaara, Hyvän esityksen Kuopiossa tehneellä Filius Felixillä (10) on ollut tuon jälkeen treeneissä kaikki ok.Vaikka hevonen on mennyt hyvin myös jääkeleillä, niin kesäbalanssiin pääsystä on sille etua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan miten juoksu menemään. Jos vauhti meinaa mennä turhan verkkaiseksi, niin jo matkalla voidaan ajaa eteenpäin.

Varustemuutokset: Filius Felixiltä päästään ottamaan etukengät pois, mistä on isot liikkeet omaavalle hevoselle selvä hyöty.

Marko Hakkarainen, Leon (13) oli Kuopiossa yllättävänkin hyvä siihen nähden, kun huonojen kelien takia viimeistelyt jäivät tosi vähiin. Hieman tasavauhtista menijää pitkän matkan ei pitäisi haitata. Nyt startti alla ruunan pitäisi olla hyvin viimeistelty.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla matkaan koetetaan päästä ja löytää paikka parijonosta. Leonille ei ole suurta merkitystä mistä sillä ajaa. Juoksun pitää kuitenkin sujua hevosen mielen mukaan, jotta huumori riittäisi ratkaisuhetkillä.

Varustemuutokset: Leonilla on ajettu paljon lapuilla. Tällä kertaa hevoselle saatetaan kokeilla käännettäviä puolilappuja.

Pasi Väisänen, Olin tyytyväinen meillä oloaikanaraviaan parantaneen Zirkon Hoss (14) esitykseenKuopion kokeessa, kun se tuli tasapäinkovan hevosen kanssa maaliin. 25-30-vauhtia ajetuissa hiiteissä ruuna on tuntunut tosi hyvältä. 3100 m matkan pitäisi sopia vahvanoloiselle menijälle. Täytyy kuitenkin muistaa, että Zirkon Hoss palaa tähän kisaan lähes puolentoista vuodentauolta.

Ajotaktiikka / juoksutoive Jo varhaisessa eteenpäin saatetaan ajaa, jottei vauhti pääse paremmin jaksavan kuin nopean Zirkon Hossin kannalta millään puolikkaalla turhan verkkaiseksi.

Varustemuutokset: Zirkon Hoss kilpailee kokeen tapaan jenkit perässä ja ilman sekkiä. Kengät otetaan pois, minkä pitäisi parantaa ravia vielä lisää.

Tuomas Pakkanen, Kuopion kokeen alun hiljaisen vauhdin jälkeen Zirkon Hoss (14) tuli lopunFrazier Bokon rinnalla mainiosti perille asti ja olin tyytyväinen hevosen esitykseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan miten juoksu lähtee menemään, ja ajetaan sen mukaan.

LÄHTÖ 10

Tuomas Pakkanen, A Nice Officer (2) on näihin sarjoihin ihan jonkinlainen menijä, eikä pärjääminen tässäkään ole juoksun onnistuessa mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alkuun on lähtölaukkavaara, joten matkaan on lähettävä maltilla.

Marko Hakkarainen, Greedy Pepperillä (4) olisi pitänyt päästä alkuviikosta ajamaan kunnolla, mutta se on ollut huonojen harjoitteluolosuhteiden takia mahdotonta. Treenit on jouduttu ottamaan mäkeen, mutta sekään ei ole ollut enää ihan parhaassa kunnossa. Edellä kerrotun takia tässä ollaan vielä hieman hakemassa virettä. Sopivanoloisessa seurassa Greedy Pepperillä pitäisi olla kuitenkin pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan. Hyvin avaava Greedy Pepper saanee tältä paikalta mainion juoksun. Jos asiallinen avaaja päässee keulaan, niin asemista pidetään kiinni.

Varustemuutokset: Laput päässä kuten ennekin ajetaan. Greedy Pepperillä on ollut yhä pienet nastat alla, ja niillä tässäkin vielä varmaan kilpaillaan.

T4-vihje

Oulussa ravit läpi viedään tänään ajamaan melkoisen hyvällä kesäradalla. Hokeista irtipääseminen ja kesäbalanssiin on joillekin merkittävä etu toisille taas ei. Eräiden meno saattaa jopa ratkaisevasti parantua, kun ne voivat juosta ensikertaa pitkästä aikaa ilman kenkiä.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Kyvykkäänoloinen nelivuotias Staro Of Liberty (5) on palannut hyvien esitysten kera. Hevonen kesti viimeksi saamansa vaativan reissun kunnialla. Hokkien pois saaminen hyödyttää Mauri Jaaran mielestä Star Of Libertyä, jonka hän uskoi kykenevän tässä kohtaa kovalta kuulostavaan 15-alkuiseen tulokseen. Mainiosti kautensa aloittanut Oh My God S (4) on todella räväkkä auton takaa, ja tässäkin ruuna syöksähtänee heti keulaan. Jukka-Pekka Kauhanen aikoi riisua hevoselta kaikki kengät pois, minkä hän uskoi olevan etua. Balanssin keventäminen voi terävöittää, mutta joillakin se voi myös kasvattaa laukkariskiä.

Yllättäjäehdokkaat Kun tarjolla on yksi finaalipaikka, niin suosikkikaksikko saattaa ottaa matkalla aika kovaa yhteen. Tuo voi antaa muillekin mahdollisuudet ykkössijaan. Vastus näyttää aika vaativalta, mutta toivepaikaltaan starttaava Absolut Arctica (2) voisi kyetä sopivalla juoksunkululla nousemaan lyhyellä terävällä kirillä voitto-otteluun mukaan. Viime starttien perusteella jonkinlaisessa nousukunnossa oleva nyt ekakertaa ilman kaikkia kenkiä kilpaileva Classical Dream (6) on tällaiseenkin tehtävään ihan kelpo menijä, jonka voitto ei olisi mikään jättiyllätys.

Juoksunkulku arvaus Absolut Arctica (2) voisi olla nopein ensimetreillä. Nätin sisäratareissun tarvitseva ruunalle vetävä selkä kelvannee mielellään eteen, ja tässähän sellainen on varmaan on saatavilla. Terävästi avaava Om My God S (4) on lähtötilanteessa ennalta kovinta vastustajaansa radan verran sisempänä, mikä etu riittänee hallinta-asemiin pääsyyn. Voltista mainiosti käynnistyvä Staro Of Liberty (5) ei ole ollut ennen auton takana eturivissä, joten kovin tarkkaa käsitystä sen kiihtyvyydestä tällä lähtötavalla ei ole. Ruunalla saatetaan pyrkiä tosissaan johtoon, jolloin ensimmäiset sadat metrit saatetaan mennä aika räväkästikin. On mahdollista, että viime startin malliin Staro Of Liberty päätyy matkaamaan toiselle ilman vetoapua. Classical Dream (6) seuraa tarvittaessa autoa tiivisti. Ainakin kaksi hyvin avaavaa kovaa vastustajaa on sisäpuolella. Näin pienessä porukassa kukaan ravilla liikkeelle pääsevä ei voi erityisen huonoa juoksupaikkaa saada, joten starttiin ei välttämättä tarvitse satsata. Aika rauhallisesti käynnistyvälle Luna De Parisille (1) sisäradan lähtöpaikka olisi isommassa porukassa selvä miinus, muttei tässä. Parhaimmillaan vahvaan loppuvetoon kykenevä tamma voisi suunnata ensimmäisenä ulkoradoille.

A: 4,5 B: 2,6,1 C: 8,7

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Suviprinssin (12) kausi käynnistyi Rovaniemellä varsin lupaavalla esityksellä. Kuski voi kääntää vahvan, pitkäänkin kiriin ilman selkää kykenevän ajokkinsa sopivassa kohdassa reissuun, eikä keulassa juokseva ole turvassa Suviprinssin sitkeän loppupuristuksen alla. Vaikka Pikku-Arvo (2) ei pyörähdä voltista erityisen ketterästi, niin aika todennäköinen porukan vetäjä ori tässä. Kauden kaikissa starteissa mainiosti suorittanut Pikku-Arvo saattaa pystyä pitämään paikkansa perille asti.

Arvoitus Mielipaikaltaan keulasta kauden avauksessa kaikki vastustajat takanaan pitänyt Siirin Hilla (14) ei ole ollut yleensä toisten takaa yhtä innokas. Tuon perusteella pärjääminen näistä asemista on paljolti startin onnistumisesta, mikä ei ole koskaan Suomessa käytössä olevassa volttaustavassa täysin varmaa.

Juoksunkulku arvaus Pikku-Arvo (2) ei ole ihan ensiaskelillaan tässäkään välttämättä liukkain, mutta yleensä heti paalun kohdalla hyvässä vauhdissa oleva ruuna työntynee johtoon jo ennen ekakaarretta, mistä sillä myös ajettaneen. Aavan Sisu (1), Rivaltti (4), Hullupoika (6) ja Hennylän Tähti (7) ovat kaikki päässeet voltista ihan mukavasti liikkeelle. Terävästi lähtevä Siirin Hilla (14) on 20 juoksulangalta yksin. Startin onnistuessa aivan nappiin tammalla saattaisi olla mahdollisuudet jopa edetä mielipaikalleen keulaan. Lupaavasti kautensa aloittanut Suviprinssi (12) päässee viitoselta ihan kohtuudella matkaan. Sitkeästi kirivä ori jaksaa kiertää kauempaakin kamppailuun mukaan.

A: 12,2 B: 14,1,8,6 C: 3,7,4,5,11,10,15,9

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Viimeksi kerran epäedullisessa sarjassa Caraway Runnerilla (7) oli vastassaan aivan erikastin hevosia (esim. Victor Bonsai) kuin tässä, ja kolmossija oli tuossa tehtävässä hyvä saavutus. Seiskabaanasta huolimatta keulaan pääsyyn on realistiset mahdollisuudet. Tuo paikka ei ole kuitenkaan voiton edellytys, vaan nyt omassa seurassaan kilpaileva Caraway Runner saattaa pystyä tässä ykköseksi muunkinlaisilla juoksuilla.

Arvoitukset Mainiot viime kaudettehneet Boulder Lucky (9) ja Ambrogio (12) palailevat taas tauolta tosi toimiin. Kummankin vire on etukäteen jonkinmoinen arvoitus.

Juoksunkulku arvaus Starttiraketteja tai sellaista osanottajaa, jolle keulajuoksu olisi menestyksen avain, on eturiviin arvotuista vaikea havaita. Kolmella uloimmalla radalta on hyvät avaajat, joilla kaikilla saatetaan päästellä jonkin matkaa eteenpäin. Auton takaa viime aikoina usein huonoilta paikoilta startannut Also Starring (6) pääsee kolmikosta sisimpää matkaan, ja tuon edun turvin se saattaisi olla ensimetreillä nopein. Also Starringille sopii mainiosti selkäreissu, ja tuota taktiikkaa Mauri Jaara piti ajokilleen parempana. Bodenin maaliskuun alun kisassa vauhdikkaassa avauksessa keulat hakeneella ruunalla jäi hieman kaasu auki. Vastaavassa tilanteessa alun vauhti saattaisi nousta vähän turhankin reippaaksi, jos ruuna ei suostu asemistaan luopumaan. Caraway Runnerille (7) käy vähän kaikenlaiset juoksut. Vetotyötkin sopivat, jos sellaiset on tarjolla. Raipe Kronokselle (8) yritettäneen vain hakea mahdollisimman hyvät juoksuasemat läheltä kärkeä. Parhaimmillaan asiallisesti liikkeelle pääsevät Elit Enrico (1) ja Carro's Gift (3) voivat omalta osaltaan "sotkea" lähtökiihdytyskuvioita. Vaikka varustemuutos saattaa terävöittää Take Me With Youta (4) starttitilanteessa, niin se ei ehtine heti nopeimpien mukaan. Aivan kohtuullisiin asemat ruuna voi kyetä itselleen neloselta hankkimaan. Take With You saattaa olla ensimmäisenä kiriin suuntaava. Vähän ylikova alkuvauhti suosisi koko takarivin kirikykyistä kvartettia.

A: 7,4 B: 6,11,9 C: 10,12,8,1,5

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Viimeksi loppusuoran alun kengän tippumisesta huolimatta niukkaan voittoon keulasta kestänyt Dreaming Blues (6) pystynee tuota esitystä parempaan, kun kengät päästään ottamaan pois. Johtoon päästessään ruuna olisi tässäkin aika vahvoilla. Sisäpuoleltakin lähdetään kuitenkin kovaa. Juoksun onnistuminen ei ole ollenkaan saletissa, joten aamun peliprosenteilla Dreaming Blues ei ole erityisen maistuva tukipilari.

Yllättäjäehdokas Crystal Eye (3) on nopea avaaja, mutta viime starteissa sillä on ollut sisäpuolella vastustaja, joka on pystynyt pitämään tamman ulkopuolellaan. Tällä kertaa Crystal Eye saattaa päästä mielipaikalleen keulaan, eikä asemista mailin matkalla haluta välttämättä luopua.

Arvoitus Aiemminkin tauolta tarvinnut Strait Ironin (2) tämäkään kausi helmikuussa Ylivieskassa ei alkanut kovin erikoisesti. Sopivalta paikalta matkaan pääsevän ruunan luokka kestää vertailun tällaisessa seurassa, Kesäkenkään pääseminen on Kaj Sundholmin mielestä Strait Ironille merkittävä etu. Toisaalta viime viikkojen huonot treeniolosuhteet ovat estäneet vauhdikkaamman ajon, joten ennakkoon on epävarmaa, onko vire vielä tässä kohtaa lyhyelle matkalla riittävällä tasolla.

Juoksunkulku arvaus Tämä lyhyt ryhmä on rajattu 13.0 ja hitaammille. Ykkösestä kilpailevat hyvinkin erilaisen voittosumman omaavat hevoset, jotka eivät juurikaan kohdanneet toisiaan. Eturivistä silmiin pistää ainakin kolme osanottajaa, jotka omiin sarjoihin varsin vauhdikkaita avaajia. Crystal Eye (3) on näistä sisimpänä, joten se on ehkä todennäköisin johtopaikalle. Nuo asemat ovat ainakin aiemmin sopineet tammalle mainiosti. Kuopiossa tällä samalla matkalla keulasta niukkaan voittoon kestäneellä Dreaming Bluesilla (6) mielittäneen myös vetotöihin. Kohtuullisesti autoa seuraava Ride Elisa (7) kiihdyttää näiden kahden ulkopuolelta. Vaikka starttiin ei välttämättä satsata ihan täysillä, niin eteenpäin kuitenkin ajetaan. Asiallisesti lähtevälle Strait Ironille (2) kakkonen on ideaalinen alkuasema, kun ruuna on valmiiksi toisella radalla. Pitkät liikkeet omaava Titan Nordique (1) ei ole omiin sarjoihin mikään starttihirmu. Toisaalta se ei ole noissakaan tehtävissä kovin pahasti alussa muiden jalkoihin jäänyt. On hieman vaikea arvioida, mitkä asemat ruuna sisäradan paikaltaan onnistuu hankkimaan.

A: 6 B: 2,1,3 C: 8,7,10,4,12,11

T4-systeemit

Pieni: 5,4 (2,6) 12,2 (14,1) 7 (7,8) 6,2,1,3 (8,7) = 16 riviä

Suuri: 5,4,2,6,1 (8,7) 12,2 (14,1) 7,4,6,11,9,10,12,8 (10,12) 6,2,1,3 (8,9) = 320 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Mainiosta asemista matkaan pääsevän jaksavan - ja rehdinoloisen Let's Get Loudin (2) sijoittumiseen kolmen sakkiin pitäisi olla tässä hyvät mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus. Zirkon Hoss (14) on juossut edellisen kerran tosissaan kilpaa lähes puolitoista vuotta sitten. Vahvalle menijälle pitkä pitäisi olla jonkinlainen etu, eikä ilman kenkiä tänään juoksevan ruunan pärjääminen ole poissuljettua. Kokeessa suoritus oli ihan mallikas, mutta pitkän tauon takia vire on kuitenkin melkoinen kysymysmerkki

Juoksunkulku arvaus. Paalun Mary's Lily (1) on osoittanut hyvää lähtönopeutta voltista, ja se voisi olla ensimetreillä vikkelin. Tammalle haluttaneen aika todennäköisesti hyvää selkää eteen. Monen muun kisan osanottajan tapaan Let's Get Loud (2) on kilpaillut harvoin voltista. Yhdessä startissa sillä oli samainen kakkosrata kuin tällä kertaa. Asiallisesti liikkeelle lähtenyt ruuna eteni varhain johtoon ja piti paikkansa maaliin asti. Vahvanoloisella menijälle sama taktiikka voisi toimia tässäkin mainiosti. Hyvin auto seuraava Lovely Easy (3) oudoksui Kaustisella voltista lähtemistä, mutta nyt tamma saattaa päästä jo jouhevammin matkaan. Pitkän matkan ja viime esityksen nostamien kysymysten takia Eija Sorvisto toivoi Midnight Rumballe (7) selkäjuoksuaYlivieskassa (Oulu) lähtökiihdytyksen laukanneella Filius Felixillä (10) saatetaan ottaa startti varman päälle, mutta ei välttämättä. Bunker Shot (11) eteni viimeksi 20 pakilta jo ensimmäisen takasuoran lopussa keulaan ja oli kolmas maalissa. Tässä kovemmassa seurassa tuo saman taktiikan yrittäminen ei tuottaisi välttämättä yhtä hyvää juoksua ja lopputulosta. Pasi Väisänen aikoi antaa kuskille ajo-ohjeen ajaa eteenpäin Zirkon Hossilla (14), varsinkin jos matkavauhti tuppaa tippua liian verkkaiseksi. Takamatkoilla on useampi vahva menijä, joista ensimmäisenä ulkoradoille suuntaavaa on hankala alkaa veikkaamaan. Jo kaksi karsintaa voittaneelle Hollywood Hillsille (15) saatetaan taas odottaa kiriin selkiä eteen.

A: 10,15,2 B: 13,3,14,8 C: 1,11,7,9,12 D: 5

Muut lähdöt

  1. 2.Uutelan Mimosa – 11.Viktory – 9.Aavan Superi – 10.Lumi-Leija – 4.Marti –3.Virkkutar (6. Pontriot – 12. Vette)

  2. 6.Paradise Beyonce – 8.Voyant Hope – 2.Dancing Foe – 4.Killing Windcape – 3.Axiomatic 7.Frankie Fasett 5.Capesake (1.Eurythmic)

  3. 1.Tuulenpoju – 7.Jokivarren Kunkku –6. Koskelan Akseli – 3. Evartti

  1. 7. Armani Press – 2.Empress It – 1.Heart Throb Power – 11.Make Me Rich –– 6.Elzevier Lloyd (4.Alfas Finas – 12.Capricorn Lindy)

10. 4.Greedy Pepper –3. Nice Officer –9.Gulliver Hangover – 8.Mountain Bliss 7.Donera Dream – 5.Doreeta (6.Caldera Amour – 11.Amazing Cruise)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet