Vihjeet 16.7.2018

15.07.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Kauhanen, Tuhlari (7) kolhaisi jalkaansa ja joutui pitämään tuon takia. Nyt oriilla on taas kaikki kunnossa. Liikettä hevonen on saanut, mutta älyttömän kovaa harjoituksissa ei ole ajettu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tuhlari on isoliikkeinen hevonen, joka tykkää mennä tasaisen kovaa. Eteenpäin varmaan tässä ajellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla hyvin toimineilla varusteilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Hyvässä kunnossa oleva Yrjänän Mohikaani (11) pystyy ravatessaan tässäkin pärjäämään. Myös lyhyt matka käy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla pitää yrittää liikkeelle päästä. Tuon perästä ajellaan tilanteen mukaan.

Antti Ojanperä, Kelpo juoksun Ylivieskassa tehnyt Issakan Stigi (12) on hyvässä kunnossa. Näin ikävältä lähtöpaikalta ei ole helppoa tulla, ja voittoon asti yltäminen saattaa olla liian vaikeaa. Issakan Stigi voisi pystyä menemään tässä juuri alle tähtirajan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä asemista ei voi ajaa muuten kuin tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät jalassa tämä kisa ajetaan.

LÄHTÖ 2

Ville Pohjola, King Casper (2) on oikein lupaavan oloinen hevonen. Esitys viimeksi Rovaniemellä oli raa'an hyvä. Jonkin verran voimia jäi vielä käyttämättäkin, ja ruuna oli suorastaan pelottavan hyvä.Luottavaisina matkaan nyt lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: King Casper pääsee ihan jonkun verran matkaan, ja mainio lähtöpaikka pitää jollakin tavoin hyödyntää. Tämä pystyy tekemään pitkänkin kirin. Toivotaan, että matkalla pidetään vauhtia.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muutoksia on tuskin tarvetta tehdä.

Antti Ala-Rantala, Varmasti, muttahieman tasaisesti suorittavan Giorgio Nosterin (7) otteista on loisto puuttunut. Pikku näppärä ruuna voisi sijoittua tässä sopivasti menneellä reissulla 3-5 sakkiin ja pystyä 15-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevälle Giorgio Nosterille koetaan tarjota selkäreissu, ja sen perästä lyhyttä 300 m kiriä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Ajamassaniviime startissa hyvän juoksun sisäradalta tehnyt Bone's Star (10) olisi eturivistä nopea lähtijä, joten suljettu paikka on miinusta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bone's Star on ollut nahkeammalla selkäreissulla, millainen sille on tässä tulossa. Lopussa sitten kokeillaan kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

LÄHTÖ 3

Tapio Kalaja, Vaikka Chicotte Chic (2) oli Kaustisen aikoihin hieman kiimassa, niin se teki siellä hyvän esityksen. Tuon startin perusteella hevonen on menossa parempaan suuntaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kakkosradalta hevoselle annetaan mahdollisuus, ja ennätystä kokeillaan parantaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viimeksi Chicotte Chickillä ajettiin ilman etukenkiä. Nyt ne pysyvät alla, mutta autolähdössä tuolla balanssin muutoksella ei ole tälle juuri merkitystä.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Jukka-Pekka Kauhanen, Jumping Jack Harmi (2) teki Lieksassa kelpo esityksen. Toinen kierros tultiin lujaa. Vastustaja pääsi jo yhdessä kohtaa edelle, mutta tämä kontrasi vielä ykköseksi. Lähtö oli nollasarjan kisa. Nyt vastus on selvästi tiukempaa luokkaa, joille tämän voi olla vaikea riittää. Lieksan rata ei ole muutenkaan erityisen nopea, ja nyt olosuhteet eivät olleet aivan nopeimmillaan. Oulussa Jumping Jack Harmin uskoisi kykenevän kovempaa tulokseen,

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ainakin viimeksi Jumping Jack Harmi meni hyvin keulasta.

Petteri Joki, Skellefteåssa lähtöön laukanneen Nemea Geisir (6) on mukava aloittelija. Edellisen kisaan etupäänkengitystä kevennettiin, ja tammalle tuli tuon takia hyppy loppukaarteessa. En tunne vastustajia, joten en osaa lähteä sijoitusta veikkailemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nemea Geisir avaa ihan mukavasti, ja lähtöpaikka sopii. Kaikki startit on ajettu selästä, joten vaikka johtoon päästäisiin, niin tilanteen mukaan ajetaan.

Mika Kurkinen, Vieremällä Cordial Capriccio (7) sai mennä keulassa rauhallista vauhtia. Sen ei tarvinnut juosta kuin vain viimeiset pari sataa metriä, joten tarkkaa kuvaa vireestä tuo kisa ei antanut. Lähtösuora ja ensimmäinen kaarre on laukan vaaran takia otettava vielä aika tarkasti. Vieremälläkään hyppy ei ollut alussa kovin kaukana. Oulun kesäkuun alun startissa hevonen laukkasi hieman ahtaassa paikassa kiihdytyksessä. Koko ajan hyvin treenannut Cordial Capriccio voisi pystyä sopivalla vauhdinjaolla hieman lohkaisemaan ennätyksestään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä suoritus on tärkeä. Kotitreenien perusteella juoksulangalta lähtemisen ei pitäisi tuottaa ongelmia. Yritetään tästä laskeutua parijonoon. Takahevosten kiriin lähtö seurataan, eikä liian pitkäksi aikaa ole tarkoitus jäädä selkiin matkustelemaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Treeneissä Cordial Capricciolla ei ole käytetty polvisuojia. Muissa starteissa ne ovat olleet jaloissa. Vieremällä polvisuojat otettiin pois polvisuojat, ja hevonen juoksi vapaammin. Viime kerran varusteilla jatketaan.

Mauri Jaara, Hyvän esityksen Kaustisella tehnyt Mucho Macho Man (8) kohtaa tässä aika kovia vastustajia. Ihan kärkisijoille voi olla vaikea yltää, ja jos rahasijaa olisimme tyytyväisiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täytyy yrittää saada hevoselle nättiä juoksua.

Harri Puutio, Special Presentin (9) suorituksissa ei ole ollut moitteen sijaa. Esitys oli hyvä viimeksikin, vaikka hevonen oli tuossa startissa hieman laiskempana. Lämpimän ilman takia ori ollut kotona hieman veltomman oloinen, mutta muuten se on ollut ihan normaali. Juoksun onnistuessa pärjäämiseen pitäisi olla taas mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan hyvin lähtevälle Special Presentillä ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Super Savagen (10) esitys sunnuntaina Haapajärvellä oli vaisu. 40 m pakilta hevonen joutui menemään alkumatkan tosi kovaa. Pehmeä sisärata oli varmaan hankala tammalle, jolla on ollut yhden jalan kanssa ongelmaa. Kaviouran kunnon takia Super Savage joutui juoksemaan kisan kengät alla. Olimme lauantaina Mikkelissä, ja tallin hevoset jäivät ajamatta. Toivotaan, että edellispäivän startti vei Super Savagea eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Varman päälle ajetaan, ja nätillä reissulla tavoitella rahasijaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Nyt päästään varmaankin ajamaan taas ilman kenkiä.

Marko Hakkarainen, Greedy Pepper (11) on tarkan juoksun hevonen. Jouduin viimeksi ottamaan sitä loppukaarteessa hieman kiinni, eikä ruuna alkanut ottamaan enää vauhtia. Greedy Pepper voisi nousta tässä puolen välin paikkeille, mutta ihan kärkipään sijoitus olisi yllätys.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman etukenkiä jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Kari Alapekkala, Kummasakin ajamassani kisassa Niemen Eemil (11) on voittanut varmasti, ja varojakin on jäänyt. Lähtöpaikka on sopiva, kun täältä alkuun ei tarvitse satsata.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takaa pääsemme rauhassa matkaan, ja hevonen saa selkäjuoksun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteita ei taida olla tarvetta alkaa muuttelemaan.

Antti Ala-Rantala, Vinhatuurilla (12) oli ilmeisesti jo Härmässäorastava räkätauti. Se tuli sitten kunnolla esiin Kajaanin huonon esityksen muodossa. Tampereella ruuna ei saanut lopussa kiritilaa, ja vetolaput jäivät käyttämättä. Kaksi kovaa lääkekuuria syöneen Vinhatuuren otteet viime kisassa olivat sellaiset, että se on taas nousemassa tasolleen. tosi terävälle avaajalle Takarivin paikka on isomiinus, ja täältä olemme aika tavalla juoksukulun armoilla. Vinhatuuri kilpailee jo ensi viikonloppuna Härmässä, joten hulluttelemaan ei nyt aleta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Taktiikka on vielä harkinnassa. Jos lähtötilanteessa löytyy rintamasta reikiä, niin eteen päin saatetaan koettaa heti ajaa, muuten koetetaan sitten kiriä lopussa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteita ei muuteta.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Oh My God S (1) oli Lahdessa mukana todella kovassa lähdössä. Emme saaneet tuossa kisassa keuloja, ja tuon tasoisessa tehtävässä olisi joka tapauksessa ajettu selästä. Lopussa ruuna jäi voimissaan pussiin, ja kaikki narut jäivät vetämättä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kyseessä on mailin matka, joten keulajuoksua tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman sekkiä Lahdessa ensi kerran kilpaillut Oh My God S jatkaa samoilla varusteilla, eli kokolapuilla, ilman kenkiä ja jenkit perässä.

Tapio Kalaja, Tequila Arette (2) on kunnossa ja vauhtia löytyy. Tammalla on ollut pientä terveysongelmaa, ja on vaikea sanoa pysyykö ravi kasassa. Tuntuu, että tuon asian suhteen on päästy parempaan suuntaan. Matka sopii.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä reissua näin alkuun vielä tavoitellaan. Eteenpäin startista kuitenkin päästellään ja ajetaan sitten tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kajaanissa Armani Pressin (3) pahimmat vastustajat laukkailivat. Se sai hallita keulassa tapahtumia, ja voitto oli tosi helppo. Hevosella oli ollut välillä jotain ongelmia, eikä se tuon takia suorittanut parhaalla tasollaan. Viime juoksun perusteella Armani Pressin kunto tuntuisi olevan taas kohdillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Johtopaikalle Armani Press rauhoittui hyvin juoksemaan.

Eero Ovaskainen, Citadictionilla (5) on tähän kisaan polviongelmien takia pitkä tauko alla, eikä se ole varmaan heti ihan parhaimmillaan. Tässä odotukset ovat 4-5-sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä kovalle avaajalle. Citadiction painaa hieman liikaa ohjille, joten sille pitäisi löytää selkä eteen. Johtavan rinnalle ruuna ei tahdo rauhoittua menemään, ja tuota paikkaa pitää yrittää välttää.

Kengitys- ja varustemuutokset: Avovehkeillä ja kengät alla tämä kisa ajetaan.

Antti Ala-Rantala, Kovaan lyötiin kohonnut Basswood Grove (6) laukkasi Tampereella loppukaarteessa aika todennäköisesti ihan kärkipäänsijan. Jouduin kiireellä kääntämään ruunan hidastavan takaa kolmannelle. Kaikki voimat olivat tallella tuossa vaiheessa, mutta laajaliikkeisen, ison, jenkit perässään juosseen hevosen jalka osui vastustajan kärrynpyörään, eikä se pysynyt ravilla. Porissa johtavan rinnalta maililla maalikameratappion kokenut ruuna on tauluaan paremmassa iskussa oleva Basswood Grove voisi kyetä tässä 13-tulokseen ja pikku yllätykseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Basswood Grove meni Porissa mailin toiselta ilman vetoapua, niin mieluimmin selkäreissun hevoselle haluaisin antaa. Viimeisellä takasuoralla parijonosta sellaisen reissun jälkeen olisi mukava lähteä kiriin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Basswood Grove on juossut viime startit Custom-jenkit takana ja ilman kaikkia kenkiä. Muutosten ansiosta yksi pykälä tuntunee löytynee lisää. Noilla samoilla varusteilla on taas tarkoitus ajaa.

Tuomas Pakkanen, Lauantaina She Is Cecilia (10) sai kunnolla tilaa vasta sata metriä ennen maalia, ja voimia jäi jonkin verran käyttämättä. Esitys oli hyvä ja Mikkelin radalla tulos 2600 m matkalla 14,2 on aika kova. Juoksun onnistuessa She Is Cecilian pitäisi pystyä tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: She Is Cecilia kilpailee ensi lauantaina Joensuun 76:ssa, joten aika tarkasti tässä kisassa on tarkoitus ajaa. Kova matkavauhti on toiveissa,

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät alla edelleen ajellaan.

Kari Alapekkala, Tornion kesäkuun ensimmäisessä kisassahyvän esityksen tehnyt Empress It (12) laukkasi seuraavassa startissa, kun yritin ottaa sitä lähtökiihdytyksessä ulkoradoilla kiinni. Viimeksi ruuna ei ollut ihan parhaimmillaan, ja kisan jälkeen hevosen keuhkoissa löydettiin limaan. Tähän lähtöön Empress It palaa pikku sairastauolta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä ollaan muiden armoilla. Kokeillaan sitten lopussa kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Petteri Joki, Ykkösrata ei ole Callela Leonardille (1) paras mahdollinen lähtöpaikka, eikä se pysty tässä alussa pitämään kaikkia ulkopuolellaan. On vaikea sanoa kuinka kauas sisälle startissa jäädään. Jos ulospääsy onnistuu sopivasti, niin hyvässä kunnossa oleva Callela Leonard pystyy tällaisessa porukassa pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Callela Leonardille kovavauhtinen kisa olisi mieleen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Etupään kengitystä hieman kevennetään.

Mauri Jaara, Exceptional Boko (5) oli mätää kaviossa, tuon sen ravia ei ollut Ylivieskassa ihan priimaa. Tuo haitta on hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Hyvin treenannut ori on paremmin vaha kuin nopea, eikä maili sen paras matka. Jostakin piti kuitenkin aloittaa. Tässä hieman katsotaan, että missä hevosen kanssa ollaan menossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hevonen minulle uusi tuttavuus. Katsotaan, että mihin paikkaan tästä päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kisa ajetaan ilman etukenkiä. Muut varusteet tarkentuvat lämmityksen perusteella.

Antti Ojanperä, Maffioso Face (7) ei ollut viimeksi ihan parhaimmillaan. Ruuna on treenannut kohtuullisesti, mutta ihan huippuiskussaan se ei vieläkään ole. Kelit saisivat olla tälle hieman viileämpiä. Pärjääminen nytkään kertaa ei ole aivan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Seiskarata ei ole tälle erityisen huono lähtöpaikka. Eteenpäin täältäkin pitää jonkin verran ajaa, kun keulaan myös pääseminen voi olla mahdollista.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Remote Controlin (8) kunnossa ei tuntuisi olevan vikaa, mutta hevosen juoksut parissa viime startissa eivät ole onnistuneet.

Mauri Jaara, Harjoitusten perusteellahyvällä mallilla olevalle Protectorille (10) käy myös tällainen lähtöpaikka.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Protector osaa tulla selkäjuoksullakin, millainen hevoselle on tässä tulossa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samat varusteet kuten aiemminkin ovat käytössä.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Tapio Kalaja, Kajaanin startissa Zell Memento (2) tuntui selässä matkatessaanihan hyvältä. Yritys kirissä jäi kuitenkin hieman vaillinaiseksi. Toiveissa olisi, että hevonen menisi parempaan suuntaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Räväkästi matkaan pitää kokeilla lähteä. Selkäjuoksua taas tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Tämä kisa ajetaan ilman etukenkiä.

Antti Ojanperä, Treenien perusteella Daddy De Touchyonin (4) pitäisi olla kunnossa, mutta esitykset kisoissa ovat olleet hieman pehmoisia. Toivotaan, että ruuna tekee nyt hyvän startin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Daddy De Touchyon ei ole ihan nopein startissa, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ruunalla ajetaan nyt ilman kaikkia kenkiä, ja on kiva katsoa miten se mailin tuolla balanssilla suorittaa.

Petteri Joki, Gizah Bokolla (6) olisi kapasiteettia parempaan kuin viime startit antavat ymmärtää. Hieman hevosesta puuttunut, eikä se ole tullut loppua ihan tosissaan. Maili käy tälle hyvin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toisten takana hieman tahmeasti menevä hyvin avaava Gizah Boko on ollut keulasta parempi. Katsotaan sitten tilanteen mukaan miten nyt ajetaan.

Mauri Jaara, Kaustisen voiton jälkeen Diablo Sisua (7) hoidettiin pikkuisen. Nyt lähtöpaikka on ulkona, joten tehtävä maililla voi muodostua aika hankalaksikin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti yritetään matkaan lähteä, ja katsotaan sitten mihin paikkaan päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman kenkiä jatketaan.

Marko Hakkarainen, Frazier Boko (10) oli viimeksi hieman parempi. Minulla olisi ollut mahdollisuus nousta toiseen ulos loppukaarteessa. Laukkariskin takia ajoin kuitenkin varman päälle, ja hevosella jäi voimia käyttämättä. Mailille takarivi ei ole paras lähtökohta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan täältä on ajettava.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman etukenkiä jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Meslon (12) oli Oulussa ihan eri hevonen kuin edellisenä päivänä Rovaniemellä. Startti alla oli tehnyt sille hyvää. Nyt lähtöpaikka vienee parhaat menestystoiveet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä ollaan pitkälti juoksun armoilla. Koetetaan roikkua muiden mukana.

Ville Pohjola, Hyvän esityksen Härmässä juhannuksena tehneelle Blady Bols Bluelle (11) ei ole ollut tässä välissä oikein mielenkiintoisia sarjoja, joten starttiväli on nyt hieman pitkä. Tämä kisa kuului ruunan suunnitelmiin. Eturivi olisi ollut nopealle avaajalle tietenkin parempi. Nyt kisa on vain ajettava täältä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Blady Bols Blue pystyi Oulussa toukokuussa mailin matkalla ylivauhtisessa kisassa kirimään neljännestä sisältä ykköseksi, joten kova tempo olisi taas toiveissa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ei varmaan mitään isoja muutoksia.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Petteri Joki, Västerbo Anna (6) on isokokoinen ja pääsevän oloinen hevonen. Toimivuus starteissa ei ole ollut vielä ihan parasta mahdollista, eikä tamma ole antanut kisatilanteessa aivan parastaan itsestään ulos.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Västerbo Anna lähti viimeksi tosi verkkaisesti auton takaa. Pitää yrittää herätellä hevosta ennen starttia, jotta se pääsisi vähän paremmin liikkeelle.

Tuomas Pakkanen, A Nice Officer (5) Kajaanissa sopivan reissun, ja esitys oli hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: A Nice Officer tarvitsee menestyäkseen tarkan juoksun.

Ville Pohjola, Furman Web (11) teki Rovaniemellä rehdin juoksun ja kivan esityksen. Kirissä kaukaa takaa kierrellyt ruuna tuli juosten maaliin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä voi olla vaikea ehtiä ihan kärkisijoille. Pärjääminen on tuurissaan, ja paljon siitä kiinni miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ainoa pikku miinus viime kerrassa oli se, että Furman Web oli hieman liikaa oikealla ohjalla. Päävehkeitä muutamalla tuo haitta yritetään saada hallintaan.

LÄHTÖ 10

Antti Ojanperä, Mainion esityksen viimeksi tehnyt Electric Eye Am (6) on nousuvireessä, ja hyvillä mielin matkaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei isompia toiveita. Hyvin lähtevällä ruunalla ajettaneen tässä aika suoraviivaisesti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Amiral Victorilla (12) oli välillä jotain häikkää eikä suorittanut ihan omalla tasollaan. Kajaanissa hevonen teki sitkeän esityksen, ja tuon startin perusteella hevonen on taas menossa parempaan suuntaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Amiral Victorilla on ollut taas huonoa arpaonnea. Täältä olemme aikalailla juoksunkulun armoilla.

T5-vihje

Äimäraution illan lähdöt yhtä lukuun ottamatta ovat lyhyitä ryhmiä. Huippukuntoisella kaviouralla mennään kovaa. Yksi varmalta tuntuva ravien kannalta on, että monen hevosen ennätykset menevät uusiin lukemiin. Ylivauhtisia kisojakin on todennäköisesti tiedossa, mikä saattaa nostaa esiin arvaamattomiakin yllättäjiä myös T5-pelikohteissa. Poikkeuksellisen kuuma ilma saattaa myös vaikuttaa hevosten välisiin voimasuhteisiin.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Varreltaan hiemanvähäinen Special Present (9) ei ole vielä urallaan tappiota kokenut. Heti ekakisassaan vakuuttanut ori on vielä startti startilta parantanut suorituksiaan. Viime esitys johtavan rinnalta ei jättänyt paljon toivomisen varaa. Vastaavana kolmivuotislahjakkuus on tässäkin muille varmaan aika hankala voitettava.

Arvoitus Eilen flopannut Super Savagen (10) vire on ennalta melkoisen kysymysmerkki. Haapajärven olosuhteilla saattoi olla kengät alla juosseelle iso vaikutus. Kun 40 pakilta matkaan lähtenyt tamma koetti vielä ottaa tosi avauskierroksen vetänyttä keulaan kiinni, niin väsy iski. Startti kropassaan Super Savage voi parantaa selvästi, eikä aiempien suoritusten perusteella totosijalle yltäminen ole mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus Lieksassa koko matkan johdon perästä niukkaan voittoon pitänyt Jumping Jack Harmi (2) on osannut lähteä voltista oikeinkin rivakasti. Varsinkin, jos oikein sopivaa selkää ei ole tulossa eteen, voi epävarma ruuna ravia mennessään vetää kisaa pitkään. Sodankylässä johtopaikalta perille asti voitosta kamppaillut Gennaro Web (5) ja Beddinge's Pride (4) osaavat avata voltista aika ketterästi. Molemmille käynee keulajuoksu. Vastus on molemmille hevosille aika vaativa, joten ajotaktiikkaa on hankala alkaa ennakoimaan. Cordial Express (7) on hieman epävarma kiihdytyksessä, joten aivan heti keulapaikalle sillä ei ole todennäköisesti asiaa. Vieremän perusteella vetotyötkin käyvät ruunalle. Asiallisesti lähtevällä Special Presentillä (9) voi viime starttien perusteella ajaa tilanteen mukaan. Paikka johtavan rinnalla ei tarvitse pelätä eikä kiriin selkiä etsiskellä. Vahvalla hieman tasavauhtisen oloisella Super Savagella (10) kiriin lähtö kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoissa ennen maalia. Selän eteen saadessaan Xantine Croft (12) voisi kyetä tekemään aika pitkänkin loppuvedon.

A: 9 B: 7,2 C: 10,11,12,8,5,4,6,1 D: 3

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Uudesta valmennuksesta pohjoisessa kahdella mainiolla esityksellä debytoinut Niemen Eemil (11) on ikävistä alkuasemista huolimatta tämän tasaisen koitoksen selvä ykkösnimi.

Yllättäjäehdokas Tampereella lopussa ilman kiritilaa jäänyt Vinhatuuri (12) oli parissa startissa ennen pikku taukoa vaisumpana. Tuo johtui räkätaudista. Edellisten kertojen mainiot suoritukset tuntuvan jääneen unholaan, joten Vinhatuuri on maistuva merkki T5-kupongille.

Juoksunkulku arvaus Juoksutapahtumien arvausyrityksellä on tässä kohtaa aika iso vaara mennä pieleen.Hyvin matkaanpääsevä Vasker (2) on tehnyt keulasta hyviä esityksiä, joten siellä ruunalla saatetaan tässä kokeilla ajaa. Toinen aktiivisesti startin ottava saataisi olla Erehys (4). Viime vuonna Härmässä ruunalla kokeiltiin täydellä matkalla ajaa johtopaikalta. Ekakierros mentiin turhan reipasta, ruuna masentui hännille. Mailin matkalla keulapaikan sopivuutta voidaan kokeilla testata uudestaan. Rauhallisesti käynnistyvälle Huiskerille (1) sisärata ei ole ihan paras mahdollinen alkuasema. Parissa edellisessä kisassa piilevän räkätaudin takia vaisumpana ollut Vinhatuuri (12) oli taas Tampereen taukojuoksussa paremman oloinen. Nopealle starttarille rata 12 on miinusta. Antti Ala-Rantalan mukaan myös eteenpäin ajaminen heti startista on mahdollista, jos hevosen mentäviä aukkoja rivistöön ilmaantuu. Asiallisesti avaavalle Niemen Eemilille (11) suljetusta lähtöpaikasta on haittaa. Viime startin perusteella se kykenee kuitenkin ihan jonkin mittaiseen loppuvetoon.

A: 11 B: 4,2,12 C: 1,9,10,7,6,5

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat. Lahden kovassa seurassa Oh My God S:n (1) jäi lopussa hyvävoimaisennäköisenä ilman kiritilaa. Tuon esityksen perusteella kunto vaikuttaisi olevan nousussa. Tamman molemmat tämän vuoden ykköset ovat tulleet johtopaikalta, ja jos Oh My God S kykenee alussa pitämään keulat, niin voittoon pitäisi olla saumat.

Yllättäjäehdokas Antti Ala-Rantalan mielestä Basswood Grove (6) on noussut huippuiskuun. Tampereella ruunan mahdollisuudet menivät ahtaassa paikassa tulleeseen laukkaan. Tässä aika tasaiselta vaikuttavassa kisassa kuskin tipsaamallla ruunalla saattaisi olla sopivalla juoksunkululla saumat yllätykseen.

Arvoitukset Suomen aloituksessa Tequila Aretten (2) ei vielä onnistunut. Hyvin avaavalle, pitkään kiriin kykenevälle tammalle matkaa saisi olla ehkä enemmän, eikä maili ole muutenkaan yleensä ihan paras tehtävä tauolta palaajalle. Citadiction (5) on parhaimmillaan ollessaan kova hevonen, jolle käy kaikki matkat ja juoksupaikat. Ruuna on aiemmin tarvinnut jonkun startin alle ennen kuin homma on alkanut kunnolla pelittämään, ja isku näin paussilta on jonkinlainen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä onuseampi räväkkä starttari, ja ennalta on vaikea arvata, kuka niistä on ensimetreillä kaikista vikkelin. Lyhyellä matkalla lähes kaikilla pidetään asemista kiinni, jos keulaan pääsy onnistuu. Sisimmät radat Oulun takasuoralla ei ole olleet viime aikoina enää niin iso haitta kuin aiemmin, muttei pienen numeron saaminen arvonnassa ole kuitenkaan välttämättä etu. Oh My God S (1) voi kyetä kiihdytyksessä pitämään kaikkia vastustajat ulkopuolellaan. Vetotyö sopisivat tammalle. Tauolta palaavat Tequila Arette (2) ja Citadiction (5) ovat kumpikin ainakin normaalitilanteessa liukkaita lähtijöitä, joille käyvät vähän kaikenlaiset reissut. Kajaanin lounasraveissa ensimmäisen takasuoran alussa johtoon painunut ja lopussa niukkaan voittoon kestänyt Armani Press (3) on tässä selvästi tiukemmassa tehtävässä, joten selkäreissukin saattaa kelvata. Perfect Reverie (7) pääsi kerran viime vuonna alta kymppiä matkaan, joten täältäkin jopa kärkeen eteneminen voisi olla mahdollista. Silloin on tosin aiemman perusteella vaara, että ruuna jää painamaan liikaa ohjille. Takarivin She Is Cecilia (10) voisi tuureilla saada samanlaisen imureissun kuin Kaustisella, missä tamma kiri ylivauhtisessa juoksussa loppusuoralla ykköseksi. Impress Itille (12) maili olisi mieleen, mutta radalta 12 ruuna ei pääse käyttämään hyvää lähtönopeuttaan, mikä voi olla jopa ratkaiseva haitta voitto ajatellen.

A: 1,10,3 B: 5,12,6,2,9 C: 4,7,11,8

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Vaikka Maffioso Face (9) ei ole Antti Ojanperän mielestä tällä hetkellä ihan parhaimmillaan, niin huhtikuussa Porin Kultaloimen valloittanut saattaa edetä johtoon, ja pitää asemansa maaliin asti. Maili ja sisäradan paikka eivät ole Callela Leonardille (1) eduksi. Jos kavereiden kamppailu keulapaikasta menee kuitenkin liian hurjaksi, niin tuo hyödyttäisi vahvan loppu vedon omaava ruunaa.

Yllättäjäehdokas Mauri Jaaran mukaan paussilta palaava Protector (10) on treenannut hyvin. Oikealla juoksunkululla pystyvä ruuna on tässä tasaisessa koitoksessa yksi mahdollinen menestyjä.

Juoksunkulku arvaus Enemmän kilpailleiden motivaation vaihtelevuus näkyy myös lähtökiihdytyksessä, ja noissa kekkereissä on usein hieman päivästä kiinni kuka on alussa nopein. Asiallisesti matkaan pääsevä Not Afraidillä (4) on nyt toiseksi sisin lähtörata, josta se voisi olla ensimetreillä nopein. Asemista ei välttämättä pidetä kiinni, kun kiva paikka kärjen takana saattaa olla tarjolla. Poisjäännit paransivat ulkoa lähtevien kovaa avaavien Mafioso Facen (7) ja Remote Controlin (8) asetelmia. Kummallakin niistä tavoiteltaneen keulajuoksua. Callela Leonard (1) ei ehtine alussa nopein mukaan. Yhdeksän osanottajan kisassa se kuitenkaan tuskin jää alussa ihan toivottomiin asemiin. Jos juoksusta kehkeytyy kovavauhtinen, voisi tehokkaasti loppua puurtava ruuna olla vaikea takana pidettävä loppusuoralla. Paremmin vahvalla, vain tavallisesti lähtevälle ja vielä tauolta palaavalle Exceptional Bokon (5) toiveissa olisi ylivarmaan ylikova matkavauhti. Rovaniemellä keulasta niukkaan voittoon kestänyt Remote Control (9) ja Protector (10) ovat takarivin paikoiltaan hieman juoksunkulun armoilla, vaikka poisjäännit helpottavatkin niiden lähtökohtia kisaan.

A: 7,1,10,8 B: 4,5 C: 9,11 D: 6

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokkaat Mauri Jaaran alaisuudesta Kaustisen maililla debytoinut Diablo Sisu (7) jatkoi hyviä suorituksiaan. Jos vire pikku paussilta huolimatta on heti kohdillaan, voi monipuoliselta vaikuttava ruuna olla tässä ensimmäisenä maalissa. Lähtöpaikka huomioiden Diablo Sisun peliosuus tuntuu turhankin isolta, joten erityisen maistuva merkki se ei ole yksin kupongille. Ylivauhdin vaara leijuu ilmassa, ja yksi sen hyödyntäjä voisi olla Oulun kevään 76-päivänä takapareista maililla voittoon liitänyt Blady Bols Blue (11).

Yllättäjäehdokas /Arvoitus AnttiOjanperän mukaan Daddy De Touchyon (4) treenaa hyvin. Starteissaan ruuna on ollut ratkaisuhetkillä saamaton, eikä kärkisijoille ole ollut asiaa. Nyt hevonen kilpailee Suomen urallaan ensi kertaa ilman kaikkia kenkiä, ja tuon vaikutus suoritukseen voi olla merkittäväkin.

Juoksunkulku arvaus Sisemmiltä radoiltakin seurataan autoa aika tiiviisti, mutta kolmelta uloimmalta radalta hyökätään niin tiukasti, että joku niistä riistänee keulat haltuunsa. Kamppailu johtopaikasta saattaa mennä turhankin kovaksi, ja uhka reilusti ylivauhtisesta kisasta on olemassa. Zell Memento (3) voisi olla ensimetreillä vikkelin. Ruunalle selkäreissu on selvästi parempi, joten sopiva vastustaja otettaneen suosiolla eteen. Starttihirmutriosta pienimmällä numerolla starttaava Gizah Boko (6) voisi olla tuohon tarkoitukseen ensimmäisenä tyrkyllä. Vaikka tamma on ollut parempi keulasta, niin kevään loppumatkan motivaatio-ongelmien takia vähemmän aggressiivinen taktiikkakin on mahdollinen. Ennen pikku hoitotaukoa Kaustisella johtopaikalta vakuuttavalla esityksellä voittaneelle Diablo Sisulle (7) käy myös selkäreissu, joten ihan välttämättä sillä ei ole tarvetta päästä vetotöihin. Owen Brolinelle (8) keulajuoksu ja maili on ollut ehdottomasti paras yhdistelmä, joten kasiradasta huolimatta päättäväisesti eteenpäin ajettaneen. Caraway Runner (2) voi saada kakkoselta kivan reissun lähellä kärkeä, mikä käy ruunalle paremmin kuin hyvin. Kuten Ville Pohjola muistutti, kykeni Blady Bols Blue (11) Oulun toukokuun ylivauhtisella maililla kirimään neljännestä sisältä ykköseksi. Vastaavilla juoksutapahtumilla tuo voisi taas mahdollista.

A: 7,11 B: 2,4,8 C: 6,9,10,3,1,5,12

T5-systeemit

Pieni: 9 (7,2) 11,12 (4,2) 1,10,3 (5,12) 7,1,10,8 (4,5) 7,11 (2,4) = 48 riviä

Suuri: 9,7 (2,5) 11,12,4,2 (5,11) 1,10,3,5,12 (7,1) 7,1,10,8 (4,5) 7,11,2,4,8 (6,9) = 800 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tyrkyllä kolmen sakkiin Hide Snow White (7) on tarvinnut suhteellisen kivan reissun, joten lähtöpaikka olisi saanut hieman sisempänä. Vastus ei ole kuitenkaan ihan kovinta mahdollista luokkaa, ja tamman uskoisi kestävän perille asti kolmen ensimmäisen joukossa.

Yllättäjäehdokas Monella voi olla sopivalla juoksunkululla mahdollisuuksia mitaleille, mutta aika tasapaksunoloisesta porukasta on peliosuuttaan todennäköisimpiä potin tekijöitä ennalta hankala nimetä. Jos joku yksittäinen mahdollinen yrityshevonen olisi tähän kohtaan pakko nostaa esille, niin se voisi olla takarivistä turvallisen sisäratareissun todennäköisesti saava, viimeksi pientä nousuvirettä esiin tuonut Lindy Blizz (9).

Juoksunkulku arvaus Aika innokkaana autona oleva Toy Surprise (2) voi olla alussa nopein. Aiemmin aika epävarmasti esiintyneellä orilla ei ole ihan vähän. aikaan haluttu ajaa keulasta. Hyvissä olosuhteissa saatetaan mennä aika reipasta, jolloin Vermon lyhyen matkan perusteella Toy Surprisen vauhtivarat saattavat olla koetuksella. Ajotaktiikka on arvailujen varassa. Hide Snow Whiten (7) mainio lähtönopeus käytetään aluksi hyväksi. Jos keulat saadaan, niin sieltä myös ajettaneen. Kohtuullisesti matkaan pääsevä Lady Ecus (1) ei pystyne pitämään kaikkia vastustajia ulkopuolellaan, mutta mieleisensä reissun tamma voi kärjen lähellä saada. Tornion ykkössijan perusteella ylivauhtinen kisa suosisi tamma, ja sellaisen vauhdinjaon vaara on tällaisessa matalassa maililla ajettavassa lämminveriryhmässä usein aika suuri. Oikein mitään enempää en osaa alkaa juoksun suhteen arvailemaan, ja näidenkin kaavailujen osumistarkkuus voi olla aika vaatimaton.

A: 7 B: 2,1,9,8,11,6,3,4 C: 12,10

Muut lähdöt

  1. 7.Tuhlari – 12.Issagan Stigi. – 11. Yrjänän Mohikaani – 4.Tuuving – 8.Saran Sarastus – 9.Uutelan Mimosa (3.Valentini)

  2. 2.King Kasper– 3.Arthure – 10.Bone's Star – 4. Comet Alley – 7.Giorgio Noster (6.Lilla Longleg – 9.Mountain Bliss)

  3. 2.Chicotte Chic – 9.Eko Joyfull – 5.The Chief Of Rome – 10.Rex Texpress – 1.Queen Of Victory – 6.King Journey – 11. M.T. Justawinner (8. Pink Floyd – 4.Texas Joe)

10. 6.Electric Eye Am – 5.Nice Officer –8.Élvira De Quattro – 1.Jolly Jane – 4.Stanley Good Speed – 11.Circle Star (7.Elzar Creek – 9.Snowline Ace – 2.Andermann)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet