Vihjeet 17.11.2019

16.11.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

T4-1 / LÄHTÖ 4

Petri Salmela, Viimeksi pistelähdössä niukasti toiseksi jäänyt Explosive River (3) on ailahteleva menijä, joka oikeana päivänään suorittaa hyvin. Vastustajia en tunne ennalta, joten pärjäämistä on vaikea lähteä arvioimaan. Diablo Sisulla on vire kohdallaan, niin se tuntuu tälle tosi kovalta vastustajalta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä sisäratareissua tavoitellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Kesän ja syksyn aikana paljon sairastelleella Replay Pellinillä (4) on ollut hengitysteissä kroonista ongelmaa. Hevonen oli sekä fyysisesti että henkisesti tosi alamaissa. Nyt hevonen on ollut kaikin puolin paljon pirteämpänä kotona. Menestystä en uskalla kuitenkaan lähteä ennalta lupailemaan. Lumipolanteet sulivat treenipaikoilta, ja tuon takia heviamme on viimeksi päästy ajamaan tiistaina.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Replay Pellinillä on kaikki kohdillaan, niin sen vaistoaa lämmityksessä ohjin. Tuntemustensa perusteella kuski saa päätellä millä taktiikalla tämä kisa ajaa. Kovaa lähtevälle Replay Pellinille keulajuoksu sopii mainiosti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Replay Pellini jatkaa kääntölaput silmillä, ja muutenkin samoilla varusteilla.

Mauri Jaara, Kaikissa kolmessa startissa tauon jälkeen on tasaisessa kunnossa kilpaileva Diablo Sisu (5) tehnyt ihan asialliset esitykset. Juoksun onnistuessa pärjäämiseen on tässäkin mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Diablo Sisu on varmaan paras selästä tehdyllä lyhyellä kirillä. Voittoja on tullut myös keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Päivän virkeystilan mukaan Diablo Sisulla on ajettu koko- ja vedettävillä lapuilla. Muuten käytössä ovat samat varusteet.

Jari Sipola, Kuopion montessa jalkaansa loukannut Smooth Criminal (9) joutui jäämään tauolle. Laji ei vain sopinut sille. Muuten hevosella ei ole ollut mitään ongelmia. Oulun hiittiraveissa ruuna teki asiallisen juoksun. Tuon perusteella kunnon pitäisi olla ihan mukavalla mallilla. Melkon treenistä tämä on ollut heti tauolta aika hyvä. En tiedä miten hevonen on sieltä käsin viimeistelty. Suuria odotuksia tähän kisaan ei vielä ole. Napakka rata suosisi hokeilla suhteessa paremmin menevää Smooth Criminalia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisärataa pitkin ajetaan, ja lopussa sitten koetetaan, jos varaa tuntuu olevan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Niko Jokela, Hyvän esityksen Kaustisella tehnyttä Gambino Degatoa (1) pidettiin alun perin paremmin vahvana kuin nopeana, mutta nykyään hevonen tuntuu tosi vauhdikkaalta. Hieman vaikea uskoa, että hevonen nyt startti alla huonontaisi. Menestystä on aika hankala lähteä ennustamaan, kun se ei ole koskaan aiemmin kohdannut tämän kerran vastustajiaan. Pärjääminen ei ole kuitenkaan poissuljettua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Oulun jäärata sopinee Gambino Degatolle mainiosti.

Marko Hakkarainen, Good Dynamite (2) teki viimeksi Kuopiossa takamatkalta sisärataa pitkin ihan mukavan esityksen. Mainiolta lähtöpaikaltaan ruuna voisi pystyä seuraamaan jopa kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopealla avaajalla panostetaan alkuun, jotta saisimme hyvät asemat kärjen takaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat, mutta kokolapuilla kilpailleelle Good Dynamitelle saatetaan laittaa nyt jotkut muut laput. Tuolla ei ole juurikaan merkitystä suorittamiseen.

Mauri Jaara, Välillä sairastellutta Willy Wingstonia (4) on nyt treenattu. Sarjat ovat nousseet, ja tauolta palaaja kilpailee nyt avoimessa sarjassa. Nuo asiat pitää ottaa huomioon. Vaikka hevonen on menestynyt hyvin, niin mitenkään pullistellen tähän kisaa ei tulla. Toivotaan, että Willy Wingston tekee hyvän juoksun. Itsellenikin on pikku arvoitus, että mihin hevonen tässä yltää.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan, mihin kovaa lähtevä Willy Wingston tästä pääsee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Alumiinit alla ja hokkeja lukuun ottamatta, muutenkin samoilla jatketaan.

Petri Salmela, Rhapsody Ås (10) oli perjantaina Bodenissa takarivin paikalta hieman nihkeä. Kun hevonen juuttui vielä yhdessä kohtaa kisaa vetämättömään selkään, niin sijoitus jäi vaatimattomaksi. Ohjastuksesta vastanneen Mauri Jaaran mukaan hevonen olisi paremmalta lähtöpaikalta voinut olla kolmas neljäs. Lyhyt startti väli voi olla eduksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että kisassa pidetään reipasta tempoa yllä, jolloin takarivin paikasta ei olisi Rhapsody Åsille haittaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Välillä laukkaillut Rhapsody Ås on juossut viime kisat raskaalla kengällä, ja se on mennyt niillä ravia. Oulun jäädytetylle radalle alle laitetaan kevyemmät kengät. Rhapsody Ås ei ole olemassa mikään laukkuri, ja hevosella hypyt tuntuvat olevan hieman korvien välissä. Balanssin muutos ei välttämättä lisää hevosen laukkariskiä.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Mauri Jaara, Tasaisessa kunnossa kilpaileva Alvar Hem (5) teki viimeksi hyvän juoksun ja tuli toisen tuhannen 26-vauhtia. Treenien perusteella startit tuntuvat vievän hevosta koko ajan eteenpäin. Alvar Hem on nopea hevonen, joka pääsee tosi kovaa. 2600 m matkasta ei pitäisi olla tälle haittaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eteenpäin nopealla avaajalla on alussa jonkin matkaa ajettava. Vaikka keulaan päästäisiin, niin tällä matkalla hyvä selkä saattaa kelvata eteen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

Pasi Impola, Pankeri (5) teki viimeksi hyvän juoksun. Lopetus oli kova. Kyyti meni viimeisillä sadoilla metreillä tosi tiukaksi. Orin vauhdit olivat jo tiukoilla, eikä kuski uskaltanut enää laukan pelossa ajaa. Mitä pitempi matka, niin sen parempi se on jaksavalle Pankerille, ja syksyn raskaammat olosuhteetkin ovat etu vahvalle menijälle. Toisaalta vastus koko ajan sarjojen nousun myötä kovenee. Suhteellisen lyhyen starttivälin ansiosta kotona ei ole tarvinnut kovin paljon treenailla. Tarvittavat ajot on päästy aika lailla tekemään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun lähtöpaikka voltista on ollut muiden välissä, on Pankeri saattanut yrittää lähteä muiden mukaan. Oria ei voi oikein ottaa kiinnikään, ja laukan vaara tuohon kohtaan on olemassa. Näissä sarjoissa Pankerinkaan ei enää kärsi kierrellä liikaa, vaan vähän juoksuakin hevosen jo pitää saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset:Hyvin hokeilla mennyt Pankeri jatkaa samoilla varusteilla.

Harri Kotilainen, Kesän nopeimpien kelien ajan tarkoituksellisesti taukoa pitänyttä I.P. Vaparia (10) on harjoituksissa ajettu hissun kissun. Keväällä vauhtia ja yritystä lisää saaneen orin kunnon pitäisi olla ihan kohtuullinen. Hyvälle syöjälle on kertynyt tauon aikana hieman ylipainoa. Tähän aikaan vuodesta ja tällä matkalla ei ole niin tärkeää, että vire olisi aivan tapissa. Toivotaan, että I.P. Vapari tekee tähän ehjän hyvän suorituksen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: I.P. Vapari voi olla näin tauolta rauhallisempi alkumatkasta. Lähtöpaikka on tälle parempi, kun vastustajia ei ole molemmilla puolilla. Eteenpäin täältä on lähdettävä heti ajamaan. Veto I.P. Vaparilla kannattaa pitää koko ajan veto päällä, muuten se saattaa parijonossa juostessaan heittää vapaalle.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime keväänä tämän päävarusteita muutettiin, mistä oli varmaan apua. Jotain muutoksia tekisi mieli taas kokeilla, mutta sitä ei uskalla vielä tähän ekakisaan tehdä. Ainakaan viime talvena hokeista ei ollut I.P. Vaparille haittaa.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Harri Kotilainen, Viime starttien aikoihin Curakaolla (3) oli vaivoja, minkä takia se ei mennyt ravia. Aina kun laukkoja on tullut, niin jostain hevosella on kiikastanut. Curakaota hoidettiin, ja treenien perusteella kaikki pitäisi olla taas kunnossa. Laukkaa en osaa pelätä. Curakao on hyvä hevonen sarjoihinsa. Kun asiat ovat olleet reilassa, niin kärkiporukoissa Curakao on kisoissaan ollut.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eteenpäin heti startista on ajettava. Keulapaikka ei ole välttämättömyys, mutta maililla sieltä pärjääminen on helpompaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Rautakengässä koko ajan kilpailevaa Curakaota eivät pitkätkään hokit sen isommin haittaa.

Eija Sorvisto, Jeppas Roulettilla (4) meiltä ajetut kaikki kolme starttia ovat olleet siinä mielessä hyviä, että ne ovat rakentaneet hevosta. Jeppas Rouletin meiltä tekemiin esityksiin pitää olla tyytyväinen. En olisi mielellään ajanut tällä mailin matkalla, mutta muuten starttiväli oli venynyt kolmen viikon mittaiseksi. Viime kisan jälkeen Jeppas Rouletin suhteen ei ole sen kotona esittämien otteiden perusteella mitään negatiivista kerrottavaa. Toivotaan, että Jeppas Roulett jatkaa kahden viime startin kaltaisia esityksiään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Täyspitkät hokit alla Seinäjoella kilpaillut Jeppas Roulette jatkaa korvat kiinni ja avovehkeillä.

Marko Hakkarainen, Gladstone Comeryllä (6) ajettiin syksyllä pelkästään kilpaa eikä sitä juurikaan treenailtu. Sopivaan kilpailurytmiin päässyt ruuna teki starteissaan mukavia esityksiä. Kelien takia kotona ei ole nyt päästy kokeilemaan pitkiä hokkeja, jotka ovat olleet tälle jonkinlainen miinus. Gladstone Comeryn lämmitys kannattaa katsoa. Pienellä varauksella hevoseen tulee tässä kisassa suhtautua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gladstone Comery ei ole mikään kuolemapaikka-hevonen. Hyvälle lähtijälle koetetaan saada tässä selkäreissu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Syksyn starteissaan joustokengillä kilpailleella Gladstone Comeryllä on nyt ekakertaa tällä kaudella hokit alla. Muuten samoilla edelleen mennään.

Timo Salmela, Paremmalta kuin vähään aikaan tuntunut Rose’s Nella (10) alkoi Ylivieskassa painaa ohjille, kun muut tulivat keulassa juosseen tammanrinnalle. Annoin sen mennä. Vaikka lopussa vauhti hiljeni, niin hevonen tuli kuitenkin ihan asiallisesti perille asti. Sopivasti menneellä juoksulla Rose’s Nella voisi pystyä nousemaan tässäkin kamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Takarivi on tälle ihan sopiva lähtöpaikka. Kovatempoinen kisa suosisi tiukassakin vauhdissa hyvin mukana pysyvää Rose’s Nellaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ylivieskaan varusteita hieman muutettiin. Sekki jätettiin pois ja etupäätä vähän kevennettiin. Noilla samoilla varusteilla tässäkin on tarkoitus ajaa.

Niko Jokela, Kahden viime esityksen perusteella Rose’s Nella (10) tuntuisi olevan kunnossa. Kovemmassakin vauhdissa hyvin seuraava tamma ei ole sopivan ylivauhtisessa juoksussa tässäkään ihan ulkona kisasta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tästä Rose’s Nella saanee hyvän reissun. Toivotaan, että kisassa pidetään vauhtia yllä.

LÄHTÖ 8

Timo Salmela, Alusta asti juoksijanoloiselta tuntuneelle Let’s Go Legacylle (3) meneminen on ollut aina helppoa. Viime startissa tosi kovan esityksen tehnyt tamma tuntuisi päässeen jyvälle asiasta. Kaustisen jälkeen Let’s Go Legacy on ollut kolmesti aisoissa, ja niiden perusteella kaikki tuntuisi olevan edelleen kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Let’s Go Legacy on lähtenyt voltista ravilla matkaan, eikä tämänkään lähtöpaikan pitäisi tuottaa ongelmia. Aika meneväisen tamman pitää antaa alussa mennä. Jos keulaan päästään, niin sieltä koetettaneen ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Let’s Go Legacy juoksi viimeksi hokit alla, eikä niistä ollut sille haittaa. Samoilla tämänkin kisa mennään.

Mauri Jaara, Kivarin Quickstep (4) on hyvä ja pystyvä hevonen näihin lähtöihin. Lähdönuusinnat tuntuvan olevan vielä hieman lapselliselle hevoselle vähän hankalia, eikä se spysynyt kahdessa viimeisessä kiihdytyksessä ravilla. Ehjällä esityksellä Kivarin Quickstep pystyy tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan vain, että Quickstep lähtisi ravilla matkaan, muulla ei ole juoksun suhteen isoa väliä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pienillä varustemuutoksilla ravilla matkan pääsemistä yritetään helpottaa.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Eija Sorvisto, Meillä ajetuissa starteissa Charmiketta (3) on yritetty rakentaa. Alut on pyritty ottamaan nätisti, jotta hevonen tulisi sitten loppua kovaa. Viimeksi paikka oli takarivissä, mutta vapaaltakaan radalta ei olisi satsattu lähtöön. Siinä on tähän asti onnistuttu aivan mukavasti. Nyt Charmikeella on kaksi starttia alla. Tuo monella hevosella tarkoittaa, että kunto nousee.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Niko saa ajaa haluamallaan taktiikalla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla edelleen mennään.

Niko Jokela, Charmike (3) on tehnyt kaksi hyvää starttia uudesta valmennuksesta. Kaustisella kaukana kärjestä kirinsä aloittanut ruuna tuli tosi kovaa maaliin. Seinäjoella hyvän pitkän kirin tehnyt Charmike oli heti maalin jälkeen ohi voittajasta, eikä hevonen ollut vielä tyhjä linjalla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan. Jos asiallisesti avaava Charmike onnistuu pääsemään keulaan, niin sieltä kokeiltaneen ajaa.

Jonna-Jasmiina Sarkkinen, Elokuussa talliin tullut Add A Little Zet (5) ei ollut Kajaanin startissa sellainen kuin mitä se oli aiemmin ollut. Vinossa juossutta hevosta on tuon jälkeen oiottu, ja nyt se on mennyt suorassa. Terveystilanne tammalla on nyt ok. Viikolla ajettujen viimeistelyjen perusteella Add A Little Zetin pitäisi olla ainakin paljon parempi kuin syyskuun lopun kisassaan. Voitto olisi yllätys, mutta rahasijoille Add A Little Zetillä saattaisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuskille jää päätökset ajotaktiikan suhteen. Nopealle avaajalle saattaisi tauon takia selkäjuoksu olla parempi.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kurkkutuki lisätään varusteisiin, mikä auttanee Add A Little Zetiä.Viimeksi käytetty päätanko jätetään poisja kova sekki korvataan tavallisella sekillä. Hokit nyt ovat alla.

T4-vihje

Kahdessa ensimmäisessä kohteessa on hevosia, jotka ovat näihin lähtöihin outoja, joten keskinäiset kohtaamiset puuttuvat. Viime viikon vaikeista treenikeleistä on voinut olla monelle haittaa, ja varsinkin tauolta aloittaville tuo seikka saattaa painaa vaakaa alaspäin. Jääpolanteisella radalla on oltava pitkät hokit, jotka voivat olla joillekin miinusta. Kun Oulun tämän päivän T4-kohteet vaikuttavat kärjen osalta vielä aika tasaisilta, niin haastetta analysoinnissa piisaa.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Lähes puolen vuoden paussin jälkeen Diablo Sisu (5) on vielä haeskellut parasta terävyyttä, eikä ihan kärkisijoille ole ollut vielä asiaa. Startit ovat voineet herkistää hevosta, ja tässä tehtävässä kunnian kukko saattaa jo laulaa.

Yllättäjäehdokas /Arvoitus Melkein seitsemän kuukautta sitten viimeksi kilpaillut, parhaimmillaan, näihin koitoksiin kova Smooth Criminal (9) tulee nyt kisaan kotivalmennuksesta. Oulun hiittiraveissa ajetussa lähdössä ajettiin ilman mitään konsteja. Hevosen suoritus tuntui miellyttäneen Jari Sipolaa, joten kunnon pitäisi olla ok. Smooth Criminal on ollut hänen mielestä monesti hyvä heti tauolta. Tosin hän ei tiennyt, miten hevonen on aiemmin Melkon valmennuksesta viimeistelty. Takarivin sisin rata käy mainiosti, kun kisaan tullaan matalalla profiililla. Ohjaksiin tarttuu vähän kilpaa ajanut kuski, mikä vielä hankaloittaa Smooth Criminalin roolin hahmottamista kisassa. Aamun olematon peliosuus houkuttaa ottamaan kyvykkään, valmentajan mukaan olosuhteista hyötyvän Smooth Criminalin kupongille mukaan.

Arvoitus Muutenkin hieman epätasaisesti suorittava, tänä vuonna kroonisen hengitystietaudin takia alamaissa ollut Replay Pellini (4) on tähän kohtaan hankala ennakoitava. Marko Hakkarainen kertoi, että kauden aikana paljon sairastelleen ruunan terveydentila on nyt parempi, ja hevonen ollut kotona paljon pirteämpi. Harjoitusolosuhteet menivät alkuviikosta huonoiksi, mikä voi haitata pitkältä paussilta kisaan saapuvan ruunan suoritusterävyyttä. Pärjäämisen suhteen Hakkarainen ei uskaltanut lähteä ennustamaan oikein kumpaankaan suuntaan

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kovaa avaava Spitfire Effellä (1) on vapaalta radalta vaara jäädä painamaan liikaa ohjille, joten selkää kaivattaneen eteen. Bodenin matalan palkintotason ravien ylivauhtisessa kisassa lopussa ainakin jonkin verran voimissaan ilman kiri tilaa jäänyt Daddy De Touchyvon (2) käynnistyy mukavasti.Kakkoselta ruuna voi saada mukavatkin asemat, mutta myös jääminen toiselle vetoapua on mahdollista. Noissa edellä mainittujen Bodenin ravien omassa lähdössään rauhallisessa avauksessa keulaan edennyt, ja toiseksi yltänyt Explosive River (3) on päässyt vain tasaisesti liikkeelle. Hieman tasavauhtinen, paremmin vahvan kuin nopean tuntuinen ruuna on parhaimmillaan kestänyt paikan johtavan rinnallakin. Muutenkin hieman epätasaisesti suorittava Replay Pellini (4) on pitkän taukonsa takia tähän kohtaa hankala ennakoitava. Marko Hakkarainen kertoi, että parhaimmillaan liukkaasti liikkeelle pääsevän, keulassa viihtyvän Replay Pellinin ajotaktiikka ratkenneen paljolti sen perusteella, miltä hevonen tuntuu ohjastajan käteen. Lähes puolen vuoden paussin jälkeen Diablo Sisu (5) on vielä haeskellut parasta terävyyttä. Asiallisesti käynnistyvä Diablo Sisu (5) ei ole välttämättä ensimetreillä vikkelin. Mauri Jaaran mielestä hevoselle käy parhaitten selkäreissu. Menestystä on tullut myös johtopaikalta, joten mahdollisuuksien mukaan myös vetotyöt saatetaan hoitaa. Bodenin sarjassa koko matkan johdon perästä varmoin ottein muut takanaan pitänyt King Casper (7) on rahojen puolesta mukana kovassa seurassa. Paikka johtavan rinnalla ei ole ollut hevoselle mieleen, joten alkuun satsaaminen varmaan arveluttaa myös kuskia. An-Maria (8) palasi Bodeniin lähes vuoden tauolta. Esitys oli aika kaukana siitä, mitä pärjääminen huonosti käyvässä sarjassa näin ikävältä lähtöpaikalta edellyttäisi. Pitkältä paussilta tuleva Smooth Criminal (9) saanee tästä sellaisen juoksun kuin mitä Jari Sipola sille kaavaili, eli kivan sisäratareissun. Jos lopussa varaa on, niin sitten kokeillaan kuinka korkealle rahkeet riittävät.

A: 5,4 B: 7,9 C: 3,1,2,8

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Aika lupaavalla esityksellä pitkältä paussilta uudesta valmennuksesta aloittanut Gambino Degaton (1) uskoisi nyt startti alla parantavan. Kaustisen perusteella voitto ei jääne ainakaan vauhdeista kiinni.

Yllättäjäehdokas: Perjantai Bodenin kisaan pikku tauolta tulleen Rhapsody Åsin (10) esitys oli vielä aika tasapaksu. Startti vei todennäköisesti eteenpäin. Sopivan kovatempoisessa kisassa ruuna voisi kyetä sisäratareissun perästä nousemaan lopussa kamppailuun mukaan.

Arvoitus: Mauri Jaaran treenissä saavuttamansa hienon menestyksen ansiosta Willy Winstonin (4) sarjat ovat nousseet merkittävästi, ja nyt hevonen kilpailee jo avoimessa lähdössä. Tuosta seikasta ohjastaja halusikin huomauttaa. Tauon vaikutuksesta Willy Winstonin tekemiseen hänellä ei ollut valmentajana vielä kokemusta. Ennen kisaa kuskin mielessä tuntui olevan kysymysmerkkejä ilmassa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Gambino Degato (1) teki Kaustisella ensiesiintymisensä uudesta valmennuksesta. Lähes puolen tauolta palannut ruuna tuli pikku lähdön verkkaisen alkuvauhdin jälkeen viimeisen tuhannen toiselta ilman kiihtyvää, ja tiputti maalisuoran huippuvauhdissa vastustajat tylysti kyydistään. Keulasta yleensä hyvin menneelle Gambino Degatolle sopivat myös muut juoksupaikat. Liukkaasti autosta irtoavalle, pitkään tasaisia suorituksia tehneelle, viimeksi Kuopiossa Marko Hakkaraisen käteen hieman paremmalta tuntuneelle, kovaa lähtevälle Good Dynamitelle (2) tavoitellaan nättiä reissua kärjen takana. Aivan ensimetreillä Willy Wingston (4) ei ole ollut yleensä hirmuisen nopea, mutta jo paalun kohdalla ruuna on ollut kovassa kiidossa. Pitkä tauko on alla, joten selkäreissuun saatetaan tyytyä, kun sellainenkin on käynyt Willy Winstonille mainiosti.Itsestäänliukkaasti matkaan pääsevä, kahtena viime kautena paljolti vain montessa kilpailleelle Handsome Knightelle (5) tavoiteltaneen näin pitkältä kuukauden tauolta mahdollisimman mukavaa reissua. Broadway Apollo (6) on starttiraketti, joka ottanee taas alussa keulat. Henkistä kanttia on rakennettu eikä meneväisellä hevosella ole vielä haluttu ajaa johtopaikalla. Koko ajan parantavalla Broadway Apollolla kokeiltaneen tuota jossain vaiheessa, eikä se ole tässäkään ihan poissuljettua. Tasaisesti joka kohdassa kisaa suorittava, kivassa kuosissa kilpaileva Falcon Håleryd (7) jääneen täältä aika tavalla parijonon hännille. Loving You Deeply (8) ei saanut viimeksi itselleen oikein sopivaa reissua. Paremmin vahva kuin nopea, rokotustauolta palannut tamma oli kovassa lopetuksessa aseeton. Näin hankalista alkuasemista kärkisijalle yltäminen vaatisi varmaa reippaasti ylivauhtista kisaa. Lahden rahallisesti edullisessa, Voittotili Auki - lähdössä toiseksi johtavan takaa seurailleelle Sentrylle (9) ysirata sopinee paremmin kuin hyvin. Bodenissa perjantaina viidennessä ulkoa juosseen Rhapsody Åsin (10) selässäyrittämä 700 m kiri ei kantanut aivan perille. Alussa kankeahko hevonen on parhaimmillaan osannut sopivasti menneen reissun perästä tulla maalisuoran tosi ahnaasti. Lähtöpaikka vaikuttaa hevoselle hyvin sopivalta.

A: 1,6,4 B: 10 C: 2,7,8,9,5

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Sopivalta näyttävistä alkuasemista kisaan starttaava I.P. Vapari (10) on vahva menijä, jolle matka käy mainiosti, ja tauosta huolimatta voittoon on mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Viime esitystensä perusteella mainiossa iskussa kilpailevan Aika-Sisun (11) aamupäivän kannatus luvut hieman ihmetyttävät, joten lapulle hevonen tekee mieli ottaa lapulle mukaan..

Arvuuttelua juoksutapahtumista Voltista ravilla mukavasti voltista käynnistyvä Hullupoika (1) kohtaa tässä kovia. Lauantaina Seinäjoella selkeän ylivauhtisen kisan verkkaisessa lopetuksessa tasaisesta rintamasta maalisuoraa parhaitten pinnistellyt Hissun Turbo (2) ottanee alussa keulat. Eilinen juoksu ja pitkähköt kuljetukset saattavat painaa hieman jäsenissä, joten 2600 m matkalla, ehkä muutenkin hevoselle paremmin sopiva selkäjuoksu saattaisi tuottaa korkeamman sijoituksen. Monesti hieman haparoiden liikkeelle pääsevälle, tasaiselle Ventalle (3) koetettaneen saada kiva imureissu. Olegille (4) ensiaskeleet voltista eivät ole kovin sujuvia. Mauri Jaaran mielestä koko ajan starttien myötä petraavaa Alvar Hem (5) on hyvä starttari. Eteenpäin kuski aikoikin ajokillaan heti suunnata.Selkäjuoksu käy mainiosti nopealle hevoselle, joten vaikka johtoon pääsy onnistuisi, niin riittävän pätevä veturi saattaisi pitemmällä matkalla olla hyvä saada eteen. Pankeri (6) pääsisi voltista ihan kohtuullisen liukkaasti liikkeelle. Liika into alkumatkalla aiheuttaa kuitenkin laukkariskin, ja ensimmäiset sadat metrin on otettava tosi tarkasti. Vahva ori jaksaa kiertää, eikä paikka johtavan rinnallakaan ole menestyksen este, joten rohkea taktiikka on mahdollinen. Ravilla voltista matkaan lähteminen on Suvileille (7) vaikeaa. Hieman tahmeasti voltista liikkeelle pääsevä kunnossa oleva, ja matkan jaksava Nopsa Palma (8) voi jäädä alussa aika tavalla taustalle. Tasaisesti suorittava, hyvän reissun tarvitseva Vilkkaan Tuuri (9) pääsi kesäkuussa Ylivieskassa vastaavalta lähtöradalta hyvin liikkeelle. Toisinaan hevosen ensiaskeleet voltista ovat joskus hieman huteria, ja huonolla tuurilla ruuna voi jäädä alussa aika kauaskin kärjestä. I.P. Vaparin (10) ravilla meno ei ole koskaan ihan varmaa. Harri Kotilaisen mukaan mukavassa kunnossa, muttei kuitenkaan vielä ihan huippuiskussa oleva ori voi olla näin tauolta jopa vielä rauhallisempi. Jaksavalla menijällä satsattaneen juoksulangalta alkuun ja veto päällä kisa pyritään ajamaan. Startin onnistuessa nappiin, voi I.P. Vapari pystyä hankkimaan pientä etua muihin koviin takamatkalaisiin nähden. Ylivieskan loppusuoralla Pankerin ohi lopussa työntynyt Aika-Sisu (11) kulki Seinäjoellakin alussa tulleen hylkäyksen jälkeen sellaisella tyylillä, että kunto on kohdillaan. Oulun kuivassa pakkasilmassa viimeksi hyvään suoritukseen yltynyt Ruhvanan Urho (12) käynnistyy voltista moitteitta. Keulasta parhaitten mennyt ruuna suoritti viimeksi selästä moitteitta. Vetotöitä hoitanut Ruhvanan Urho ei viime joulukuun 3100 m hävinnyt kuin matkan spesialistille Tähti Kepulle, joten 2600 m pitäisi käydä hevoselle. Kosteahkon kelin vaikutus hevosen hengen kulkemiseen on pieni arvoitus.

A: 10,6 B: 11,5,2,12 C: 8,9,3,7,1,4

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokkaat Tähän mailin ryhmään on hankala löytää kriteerit täyttävää ankkuria. Kolmella asiallisella esityksellä Eija Sorviston valmennuksesta aloittanut Jeppas Roulett (4) näyttää houkuttavan monia. Ruuna saattaa olla kisan todennäköisin pärjääjä. Rivin luotetuimpana, yli 40 % kannatuksella Jeppas Roulett on hieman kuitenkin hieman arveluttava, kun hevosen lopun ryhdistä ei ole ollut aiemmin takeita. Edellä mainitun sisäpuolelta starttaava, hyvin avaava Curakao (3) ei ole sekään mikään horjumaton tukipilari riville. Kymmenen prosentin peliosuudella mahdollisesti keulassa juokseva, näihin lähtöihin hyvä menijä ei tunnu ihan huonolta vaihtoehdolta.

Yllättäjäehdokkaat Suosikin kovan kannatuksen takia moni mahdollinen jo jäänyt turhankin vähälle huomiolle. Capitano Web (1), Ypäjän Lamborghini (5), Hillbilly Bruce (9), Rose Nella (10) ja Moonwhisper (12) ovat kaikki tietyillä juoksunkululla ja oikeana päivänään potentiaalina pärjääjiä.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Pikku mukavasti viime aikoina suorittanut Capitano Web (1) avaa kehottamatta räväkästi, eikä sitä voine ottaa heti oikein kiinnikään. Sisäradan paikalta ruuna voi kyetä pitämään jälleen kaikki vastustajat alussa ulkopuolellaan. Selkä on kuitenkin otettu eteen, myös lyhyellä maililla. Niin saatetaan nytkin tehdä, mutta aivan varma asiasta ei voi ennalta olla. Snowline Ace (2) tuntuu menestyäkseen tarvitsevan juoksupaikan aika liki kärkeä. Vaikka lähtönopeus ei ihan riitä parhaita vastaan, niin sopivat asemat ori voi kakkoselta kuitenkin saada. Kahdessa viimeisessään pahoin kiihdytyksessä tulleisiin laukkoihin mahdollisuutensa menettäneellä Curakaolla (3) oli noiden starttien aikoihin ongelmia, jotka on nyt hoidettu pois päiväjärjestyksestä.Seinäjoen lokakuun alun kisassa ruuna teki johtopaikalta mainion esityksen, eikä ohi päässyt kuin hurjavireessä ollut Cheri Sane. Vaikka muunkinlaiset reissut käyvät, niin tällä matkalla Harri Kotilainen aikoi ajaa keulasta, jos sinne päästään. Eija Sorviston treenistä Jeppas Roulett (4) on aloittanut ykkös- ja kakkossijat tuottaneilla mukavilla esityksillä. Ne ovat tulleet täydellisten sisäratareissujen perästä. Nättien juoksujen tarkoituksena on ollut Eija Sorviston mukaan parantaa ruunan ryhtiä. Lyhyellä matkalla nopealla avaajalla saatetaan käyttää aggressiivisempaakin taktiikkaa. Mainiosti siivekettä seuraava Ypäjä Lamborghini (5) ei ole viime esityksen perusteella ulkona kisasta, jos juoksu menee aivan nappiin. Vaikka sisäpuolelta avataan reippaasti, niin kuutoselta hyvin kiihtyvällä Gladstone Comeryllä (6) on jonkin verran satsattava starttiin. Pitkien hokkien vaikutusta suoritukseen aprikoiva Marko Hakkarainen toivoi ajokilleen selkäjuoksua. Vaikka Vilsson Boy (7) käynnistyy aivan kohtuudella, niin seiskarata vienee tässä ruunan pärjäämissaumat aika pieniksi. Vaikka Foxlander (8) kulki Rovaniemellä raville selvittyään ihan kohtuullisen näköisesti, niin vain tavallisesti liikkeelle pääsevän ruunan menestyminen kasikaistalta tuntuu epätodennäköiseltä. Pikku tauolta viime kisaan tullut Hillbilly Bruce (9) oli lopussa hiemanturhan tasainen. Starttia alla ruuna voi olla nyt terävämpi. Äkäisesti kiihtyvälle takarivi on miinusta. Kuskilla on lähtötilanteessa vaikea valinta. Edestä kakkosradalta ei avata erityisen kovaa, eikä ysiltä sisällekään yleensä kannata mennä. Perjantaina innolla keulassa porhaltanut ja niukkaan voittoon pitäneelle Rose’s Nellalle (10) selkäreissu on ollut parempi, joten kymppirata ei ole hevoselle välttämättä huono alkuasema. Parhaimmillaan vahvasti loppua kirivän Rose’s Nellan kannalta sekä valmentajan että ohjastajan mielestä ylivauhtinen kisa olisi etu. Suljettu lähtöpaikka taitaa viedä hyvin autoa seuraavan, viimeisissään hieman tasapaksusti suorittaneen She Is Fridan (11) haaveet aivan kärkisijoista. Hyvässä iskussa kilpailevan Moonwhisperin (12) tosi huono arvontaonni sen kun jatkuu. Vaikka tamma osaa tehdä pitkänkin kirin, niin lyhyellä matkalla näistä asemista ihan voittoon asti yltäminen edellyttää jo ylivauhtista kisaa ja aika mahtavia tuureja.

A: 3,4,2 B: 1,5,10,9,12 C: 6,11,8,7

T4-systeemit

A: 5,4,7,9 (3,1) 1,6,4,10 (2,7) 10,6 (11,5) 3,4,2,1,5,10,9,12 (6,11) = 256 riviä

B: 5,4,7,9 (3,1) 1,6,4,10 (2,7) 10,6,11,5,2,12 (6,9) 3,4 (2,1)= 192 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Kahdella oikein lupaavalla suorituksella Eija Sorviston tallista aloittanut Charmike (3) tuntuu mainiolta lähtöpaikaltaan aika todennäköiseltä pärjääjältä.

Yllättäjäehdokas Selkeäpiirteiseltä vaikuttavaan kisaan ei ole kovin helppoa havaita kertoimen nostajaa. Itselleen optimaalisen paikan saanut Xantine Croft (2) vaikuttaisi parhaitten tehtävään sopivalta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Jo jonkin aikaa ennen viime kisaa hieman alakanttiin suorittanut True Lance (1) teki viimeksi kahdelta pakilta asiallisen esityksen. Mukavasti siivekettä seuraava ruuna ei ole ollut aina alussa riittävän virkeänä. Oikeana päivänään True Lance voisi saada itselleen mainiosti sisäratareissun. Xantine Croft (2) ei ole ollut erityisen nopea startista. Edulliselta kolmosradalta tamma voisi kuitenkin saada juoksupaikan kärjen läheltä, jolloin jopa mitalille voisi olla saumoja. Kaustisen taukostartissa kuski otti Charmiketta (3) lähtötilanteessa kiinni. Tosi räväkästi takaa loppua kirinyt ruuna ehti hienosti toiseksi. Myös viimeksi toinen kierros sujui vahvasti. Eija Sorvisto kertoi, että kaikkien heiltä ajettujen starteissa on ollut tarkoituksena rakentaa hevosta, ja tuon takia etukäteistaktiikka on ollut maltillinen. Nyt valmentaja aikoi antaa ajotaktiikan suhteen kuskille vapaat kädet. Tässä liukas avaaja ottanee ekakeulat. Uransa avauksessa tamma juoksi keulassa ja voitti. Myös toisella kerralla johtopaikalta esitys oli hyvä, ja vain kova kirispesialisti Troopers tuli siitä lopussa ohi. Kahdessa viimeisessä Charmike on näyttänyt, että selkäjuoksu käy mainiosti, joten kuski voi valita ajokilleen haluansa asemat. Hylkäysten takia koelähtöön joutuneella Frankilla (4) kilpailuoikeuden jatkuminen edellyttää ehjää kisaa, joten kohtuullisesti lähtevällä ruunalla tuskin satsataan alkuun isolla riskillä. Kivasti kiihtyvä, tauolta palaava, uudesta valmennuksesta Kajaanissa aloittaneen Add A Lil Zetin (5) asiat eivät olleet tuossa kisassa kohdillaan. Jonna-Jasmiina Sarkkisen mukaan suoraksi saatu hevonen oli viimeistelyissä sen oloinen, että hän uskoi nyt selvästi parempaan esityksen. Add A Little Zeton ainakin aiemmin tarvinnut kivan reissu, joten sisäradoille saatetaan pyrkiä. Sama tavoite saattaa olla tasaisia suorituksia ilman loistoa viimeisissään tehneellä, hyvin autoa seuraavalla Caldera Amourilla (6). Kummassakin Vermon kisassa Olly Jumper (7) matkasi keulassa. Veto riitti 2100 m hyvin perille asti, mutta puolikierrosta pitemmällä matkalla viimeiset pari sataa metriä olivat aika meneväisenoloisen hevoselle hieman liikaa. Lyhyellä matkalla seiskalta ajettaneen johtopaikka mielessä heti eteenpäin. Mountain Twinklelle (9) selkäjuoksu on turvallisempi vaihtoehto. Varsinkin jos alussa mennään hieman liian reipasta, voi asiallisessa iskussa kilpaileva tamma voi juoksun onnistuessa nousta lopussa kärkikamppailuun mukaan. Mukavaan vireeseen päässeen, tasaisesti suorittavan Adrian Joujoun (11) mitalisija näistä alkuasemista edellyttää tuurejakin.

A: 3 B: 7,1,9,2 C: 6,11,5,4,10,8

Muut lähdöt

  1. 3.Bwt Fantino – 1.Hania Beach – 2.Jeremias Star (4.The Golden Swan)

  2. 4.Storm Rider – 3.The World Is Mine – 2.Baby Challenger – 1.No Elle Gran – 6.Ignazio (7.Goros Pepper – 10.Oil Hassan)

  3. 3.Cepander – 1.Sopu-Ellu – 6.Vinha-Topi – 4.Viriteri (5.Vill Helmina)

  1. 4.Kivarin Quickstep – 3.Let’s Go Legacy –7.Lexus Lloyd – 2.Irwin Star – 6.Amiral Lada (5.Come On Day)

  1. 5.Ämpäri – 8.Salainen Toivo – 9.Jenkkihymy – 1.Henrika Kultamaa (6.Wellatar – 7.Pikavippi)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet