Vihjeet 17.3.2020

16.03.2020

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Veli-Erkki Paavola, Elegant Stridelle (1) voltista ensimmäiset 200–300 metriä ovat vaikeita, eikä se päässyt Seinäjoella ravilla matkaan. Laukan jälkeen hevonen teki hyvän juoksun ja tuli täytenä sisälle. Ravilla liikkeelle lähtiessään Elegant Stridellä pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Elegant Stride selvittäisi alun ravilla.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Aina hyvin treeneissä mennyt G.I.Joe Sisu (7) on ruunauksen jälkeen jotenkin suorittanut nyt treeneissä vielä paremmin. Jos kunnossa oleva G.I.Joe Sisu suorittaa kisassa tasollaan, niin pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: G.I.Joe Sisu lähtee hyvin voltista, mutta hieman varman päälle startti koetetaan ottaa.

Varustemuutokset: Umpilaput silmillä kilpailleen G.I.Joe Sisun varusteisiin saatetaan lämmityksen perusteellatehdä pieniä varustemuutoksia.

LÄHTÖ 2

Niko Jokela, Quartam De Caelo (1) sai Rovaniemellä johtavan rinnalta sen sijoituksen, minkä ansaitsikin. Tämä on siitä mukava hevonen, ettei se paina tuoltakaan paikalta liikaa ohjille, vaan sillä voi ajaa niin hiljaa kuin haluaa. Quartam De Caelo saanee nyt huippujuoksun. Voittoon on vaikea uskoa, mutta yllättävän korkealle ruuna voi tästä seurailla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Quartam De Caelolle käy parhaitten selkäjuoksu sisäradalla.

Varustemuutokset: Quartam De Caelolla on käytetty erilaisia lappuja, mutta tuolla en ole huomannut olleen merkittävää vaikutusta hevosen suorittamiseen.

Mauri Jaara, Bodenin startin jälkeen Willy Wingston (3) arkoi kaviota, ja sieltä löytyi mätää. Hevosella on ollut kaikki jo pitempää kunnossa. Välillä hieman helpommalla ollut Willy Wingstonia on päästy kelit huomioiden ajamaan aika tavalla normaalisti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Willy Wingston on pääsyt hyvin matkaan. Eteenpäin heti suunnataan. Jos keulaan päästään, niin sieltä myös kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Meille tulon jälkeen Don Juan Sisun (5) jalkoja hieman hoidettiin. Paussi venähti pitkäksi, kun talliamme vaivannut tauti iski tähänkin. Kisa tulee hevoselle vähän nopeasti, joten isoja odotuksia ei vielä tähän kohtaa ole. Katsotaan sitten, mitä Don Juan Sisu lopussa saa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätti selkäreissu Don Juan Sisulle yritetään tarjota.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Tauti kävi myös Only Eyes Brolinessa (6). Ruuna on ollut taas treeneissä hyvänoloinen. Kova ajo on ollut kuitenkin vielä vähillä, ja matalalla profiililla tähän kisaan tullaan. Tällaiset kuuden osanottajan kisat ovat vaikeita ajettavia, mutta perushyvän hevosen pärjäämistä ei voi kuitenkaan täysin pois sulkeakaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarvittaessa Only Eyes Brolinella pystyy ajamaan myös johtavan rinnalta, mutta tässä kohtaa ruunan olisi kuitenkin mukavampi matkata selässä.

Varustemuutokset: Only Eyes Brolinella on hieman ahtaat liikkeet. Kokeilumielessä hevonen saa taakseen ensimmäistä kertaa jenkkikärryt, jotta meno olisi helpompaa.

LÄHTÖ 3

Harri Kotilainen, Mainiossa kunnossa oleva Eurovaltikka (1) pystyisi pärjäämään paremminkin, mutta hevonen ei anna itsestään kaikkea ulos. Ruuna saattaa lähteä lähtötavasta riippumatta 10 kertaa peräkkäin laukalla ja sitten vastaavasti 20 kertaa ravilla. Nyt Eurovaltilla on ollut tuo jälkimmäinen jakso meneillään. Mainiolta lähtöpaikalta hevonen voi saada hyvän sijan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eurovaltikka voitti Oulussa keulasta, mutta selkäjuoksulla ruuna saattaa olla kuitenkin parempi.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Harri Kotilainen, Hyvässä kunnossa kilpaileva I.P. Vapari (4) on volttilähdössä ekapuolikkaalla ja äärivauhdeissa epävarma.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toisten välissä aralle I.P. Vaparille tällainen lähtöpaikka on paras mahdollinen. Vapaalta radalta parhaitten menevälle oriille selässä juokseminen ei ole aina ihan helppoa. I.P. Vapari jaksaa mennä, joten jos ravilla liikkeelle päästään, niin hevosen annetaan mennä eteenpäin.

Varustemuutokset:Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Ruhvanan Urholla (6) ei ollut päästy ennen Kaustista ajamaan reippaampaa, ja tuon takia ylipaineissaan ollut ruuna ei lähtenyt nelosradalta ravilla liikkeelle. Tuon jälkeen kisa ajettiin vain läpi. Oulussa ruunalla oli Raymond-sekki. Auton siivekkeeseen kiinni puskenut hevonen säikähti ja laukka tuli. Nyt startti Ruhvanan Urho parantaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Helpolta lähtöpaikalta Ruhvanan Urhon pitäisi päästä ravilla matkaan. Tästä tulee selkäjuoksu, mikä käy ruunalle.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Jukka-Pekka Kauhanen, Jopitkään hyvin treenannut Leon Dahlia (2) on nyt alkanut pärjäämän starteissa. Joensuussa saimme hyvän juoksun. Tilaa tuli kuitenkin lopussa sen verran myöhään, ettei hevonen ehtinyt vaihtaa rytmiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on mainio, ja hyvin avaavalla Leon Dahlialla koetetaan päästä lujaa liikkeelle. Matkana on maili, joten ajotaktiikka on suoraviivainen.

Varustemuutokset:Joensuun voitosta asti Leon Dahlialla on ollut käytössä rehelliset umpilapuilla ja niillä jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Viimeksi lopussa hieman kiinni jäänyt Uomo Show (9) sai Solvallan lähdöissä tarkkoja sisäratajuoksuja. Esitykset olivat ihan mukavia, ja vastaavilla hevosen pitäisi näissäkin lähdöissä pärjäillä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu on nyt tulossa, mikä käy tammalle mainiosti.

Varustemuutokset: Uomo Show joutuu juoksemaan nyt hokit alla, mikä on sille aika iso miinus. Haitan vähentämiseksi eteen laitetaan välipohjat.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Jani Hartikainen, Jyväskylässä hyvän esityksen tehnyt Off Course (1) oli yllättävänkin valmis tauolta. Tuon jälkeen se on ollut terävämpi treeneissä, joten kaiken järjen mukaan ruunan pitäisi parantavan tähän kisaan. Jos Off Coursella on tiistaina edelleen kaikki kohdillaan ja hevonen on sellainen kuin viimeistelyissä, omat mahdollisuudet sillä voisi tässä olla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Off Coursen lähtönopeus on aavistuksen vaihdellut. Kun hevonen on ollut hyvässä vireessä niin keula-, selkä ja kuolemanpaikkajuoksut ovat käyneet.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Viimeksi Off Coursella ajettiin ekakerta jenkkityylisillä kärryillä. Ne tuntuivat sopivan, joten niillä jatketaan.

Niko Jokela, Nopeanoloinen Stargazer Lily (2) teki Rovaniemellä kivan esityksen. Mukavan kuvan itsestään jättänyt hevonen tuntui hyvä käytökselliseltä. Tuon esityksen perusteella tähän kisaan lähdetään pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivalta lähtöpaikalta voidaan ajaa tilanteen mukaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Penelope Dahlia (8) on alkanut viime starteissaan kilpailla omalla tasollaan. Toivotaan, että kasiradasta huolimatta tammalle löytyy kiva paikka parijonosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Penelope Dahlia olisi keulasta parhaimmillaan, mutta täältä sinne ei ole mahdollisuutta päästä. Jos tamma muistaa tsempata oikealla tavalla, niin monenlaiset juoksut käyvät.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Kimmo Taipale, Uutelan Myrsky (3) oli Kouvolassa jo sielläpäin, mitä olen siltä hyvin treenein perusteella odottanut. Juoksu meni nappiin, ja hevosella jäi vielä vähän varastoonkin. Uskon, että jos joku olisi tullut vielä korvalle, niin laiska menijä olisi vielä pystynyt tuosta parantamaan. Viime starttia ennen Uutelan Myrsky oli ollut viikolla kuusi kertaa aisoissa. En tiedä sitten oliko tuo syynä hyvään suorittamiseen. Kouvolan jälkeen Uutelan Myrskyä on päästy kelien takia liikuttamaan vain pari kertaa, mutta nyt startti on alla. Hyvillä mielin tähän lähtöön tullaan. Jos Uutelan Myrsky on samanlainen kuin viimeksi, niin ilman muuta tähän kisaan tullaan pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uutelan Myrsky olisi parhaillaan, kun sen ulkopuolella juoksee vastustaja, joten hyvällä lähtijällä kokeillaan päästä keulaan.

Varustemuutokset: Kouvolassa oli pehmeä hiekkarata, joka ollut Uutelan Myrskylle yleensä huono. Oulun kaltainen jäädytetty pinta on ollut tälle selvästi parempi.

Mauri Jaara, Viimeksi hyvän juoksun laukan jälkeen tehneellä Valentinilla (9) voisi olla tässä mahdollisuudet rahasijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka vaikuttaa oikein sopivalta.

Jukka-Pekka Kauhanen, Samassa kunnossa jatkava Tuittura (11) on näistä asemista aika tavalla muiden armoilla. Tamma on saanut lyhyessä ajassa paljon lisää rahaa, eikä näissä sarjoissa kestä enää liikaa kiertää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tuitturalta puuttuu hieman huippuspeediä, joten aika ajoissa tasaisesti eteenpäin on lähdettävä ajamaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Hanna Ranta, Ollakseen parhaimmillaanhieman laiskasti treeneissä menevä Kaynote Windcape (1) tarvitsee tiukempaa ajoa. Vaikka treenit ovat menneet ihan hyvin, niin tähän ekakisaan tauolta hevonen ei ole varmaa vielä aivan terävimmillään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaynote Windcapen pitäisi päästä tästä ravilla matkaan. Jos ruunalla on ollut voimia, niin selkäjuoksun jälkeen se on lähtenyt lopussa hyvin. Sopiva veturi saattaa kelvata eteen.

Varustemuutokset: Ihan samoilla kuin ennenkin ajetaan.

Peter Bonn, Hyvällä esityksellä meiltä aloittanut Masterstroke Aria (3) on treenien perusteella jaksava. Hevosella tuntuu olevan hyvä fysiikka, joten en usko matkasta olevan haittaa. Tällä lähtötavalla ruuna on viimeksi kilpaillut kolmivuotiskaudella, ja startin onnistuminen on ennalta hieman arvoitus. Aiemman valmentajan mukaan volttilähdön ei pitäisi olla hevoselle ongelma. Viikonloppuna Seinäjoen radalla tehtyjen lähtökokeiluiden perusteella minulle jäi sama käsitys asiasta. Masterstroke Aria polki viime viikolla kannalleen, mutta ainakaan viimeistelyissä tuota haittaa ei enää näkynyt. Jos ravilla matkaan lähteminen onnistuu, Masterstroke Arian uskoisin olevan tässä aika korkealla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Masterstroke Aria on hieman kankeasti voltista kääntyvä iso hevonen, joka lähtee vähän puskemalla liikkeelle. Startin onnistuessa ruuna voi päästä aika kovaakin matkaan. Kuski saa päättää tilanteen mukaan, miten kannattaa ajaa.

Varustemuutokset: Masterstroke Aria saa nyt peräänsä hieman pidemmät kärryt, kun Tampereella käytetyillä hevonen ei Hannu Torvisen mukaan mahtunut ihan kunnolla juoksemaan. Muuten samoilla jatketaan. Masterstroke Aria ei ole kilpaillut ennen meille tuloa hokkikeleillä. Viime kisassa hevosella oli edessä lyhyet ja takana pitkät hokit. Tämän talven vaihtelevilla alustoilla ajetuissa treeneissä Masterstroke Arialla on ollut hokit alla, eikä niistä ole tuntunut olevan sille haittaa.

Niko Jokela, Ylivieskassa koko kisapäivän aikana hyvältä tuntunut Holy Victory Koks (6) painoi viimeisessä kaarteessa hitusen sisäänpäin ja jouduin aavistuksen korjaamaan. Hevonen oli tuossa kohtaa aika tuoreentuntuinen, joten laukka tuli yllätyksenä. Maalisuoralla kärjen vauhti ei lisääntynyt, joten ravia mennessään Holy Victory Koks olisi melkoisella todennäköisyydellä voittanut tuon lähdön.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Holy Victory Koks lähti voltista suhteessa vielä paremmin kuin auton takaa. Matka on pitkä, joten hyvä juoksu koetetaan saada.

Petteri Joki, Viime startin jälkeen Peppe Rocin (15) kurkku oli pahan näköinen. Esitys toissa kerralla oli sinänsä ihan hyvä. Tauti saattoi olla jo tuossa kohtaa jollain lailla tulollaan, kun puristusta loppusuoralla ei ollut ihan edelliskertojen malliin. Peppe Roc on treenannut taas terävästi. Luin sarjamäärityksen hieman väärin enkä olisi ehkä ilmoittanut hevosta 40 m pakille. Peppe Roc lähtee kovaa, mutta lähtöpaikasta ei ole nyt varmaan hyötyä, kun myös edellisellä paalulla on myös juoksulangat. Odotukset näistä alkuasemista eivät ole kauhean korkealla. Toisaalta, jos onnistumme saamaan juoksupaikan läheltä kärkeä, ei vastus vaikuta Peppe Rocin kannalta liian kovaltakaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla vehkeillä jatketaan.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Jani Hartikainen, Koelähdössä Giovanni Star (3) ei pystynyt tulemaan loppua niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista, kun ravi meni räpättämiseksi. Ori on käynyt tuon jälkeen pari kertaa meillä. Tuon perusteella uskoisin, että esitys on nyt parempi kuin koelähdössä. Hieman treenijäykältä vaikuttavan Giovanni Starin meno voisi olla hieman herkempää, jotta se saisi itsestään enemmän irti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Giovanni Starille koetetaan saada nätti startti sisäradalla

Varustemuutokset: Balanssia ja päävehkeitä on muutettu koelähdön jälkeen.

Veli-Erkki Paavola, Mukavasti uransa aloittanut Janegartner (4) on hevosena vielä hieman raakile. Tamma tuli välillä hieman kipeäksi ja joutui pienen tauon. Ok-treenannut Janegartner on tähän kisaan nyt pieni kysymysmerkki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Voittonsa Janegartner otti keulasta. Viime starteissa tammalle on tarjottu kilttejä selkäjuoksuja, ja niiden perästä se on tullut loppua hyvin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, E.V. Esko (5) ei ole tehnyt virheitä starteissaan. Jos terveys ja mentaalipuoli kestävät, niin hieman puolikaasulla kilpailuissa menneellä orilla tuntuu olevan jonkin verran varoja nousta sarjoissaan, Vaikka viime voitto meni hieman tiukoille, niin jonkin verran reserviä hevoselle tuntui vielä jäävän. Treenikelit ovat olleet taas hankalia. E.V. Eskoa on kyllä liikuteltu, ja startanneen hevosen vireen säilyneen ennallaan. Jos uusi lähtötapa ei tuota ongelmia, niin E.V. Eskon pitäisi kamppailla tässäkin kärjessä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos järkevän oloinen E.V. Esko ei vierasta puomia, niin rohkeasti on tarkoitus ajaa. Pruuvilähtöön mennään mukaan.

Varustemuutokset: Varusteita ei muuteta.

Hannu Hietanen, Turhan meneväisenä olleen Madickens Solman (10) ravi ei ollut Ylivieskassa yhtä hyvää kuin Vermossa, ja hevonen takelteli tuossa kisassa askelluksensa kanssa. Kun kaverit loppusuoralla käskivät ajokkejaan, niin ei tullut yllätyksenä, että paineissaan ollut ruuna sortui laukalle. Ravilla voittoon olisi ollut mahdollisuudet. Madickens Solmanin treenit on päästy viemään läpi suhteellisen mukavasti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toisten takana juostessaan Madickens Solman tuntuu keskittyvän pikkuisen paremmin menemään.

Varustemuutokset: Laput silmillä viimeksi kilpaillut Madickens Solman oli kisassa turhan paineissaan, joten ne jätetään pois. Korvia saatetaan laittaa vielä hieman enemmän tukkoon, jotta hevonen pysyisi rauhallisempana.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Hannu Hietanen, Vielä hieman orimaisella Constaapelilla (2) on ajatukset välillä vähän muussa kuin juoksemisesta. Kun Seinäjoella talliportti saattoi vielä houkuttaa, niin laukka tuli. Helposti ravaava Constaapeli on ihan kehittyvän oloinen hevonen, jonka pitäisi jossakin voittaa joku lähtö.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Constaapeli on hieman epävarma eka-askelilla, joten tuossa kohtaa pitää mennä selkään. Matkalla tällä kyllä voi ajaa myös johtavan rinnalla.

Varustemuutokset: Laput silmillä juossut Constaapeli jatkaa samoilla varusteilla.

Jukka-Pekka Kauhanen, Onni Dahlia (12) on kyvykäs nuori ori, joka vielä kilpatilanteessa kyttäilee muita. Ajan mittaan tuosta päästään eroon. Hevoselle halutaan erilaisia juoksuja, joiden avulla sen toivotaan kasvavan henkisesti. Jos Onni Dahlia polkee ravia, niin pärjäämään sen kanssa tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pitää yrittää ravia matkaan ja saada Onni Dahlia mahdollisimman nopeasti rytmiin. Kun jaksava ori saa koneen käyntiin, niin vilkku pitää laittaa oikealle.

Varustemuutokset: Mitään oleellista ei ole tarkoitusta lähteä muuttamaan. Hevosen lappuvehkeet on päätetty aina startti kerralla.

T5-vihje

Illan T5-kohteet ovat pelaamisen kannalta ihan mielenkiintoisia. Selviä suosikkeja on tarjolla. Sama koskee myös yllättäjiä, jolloin ihan mukavaan lunastukseenkin voi olla mahdollisuuksia.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Keulapaikan saaja on usein mailin kisassa vahvoilla voiton suhteen. Jos Leon Dahlia (2) onnistuu kiihdytyksessä kepittämään sisäpuolelta lähtevän nopean avaajan, voi hyvässä tasaisessa kunnossa oleva ruuna kyetä Joensuun lyhyen ryhmän tapaan pitämään paikkansa maaliin asti..

Yllättäjäehdokas Parantuneelta lähtöpaikaltaan, mainiosti sarjassa sisällä oleva Willy Fog (8) tuntuu jäävän peleissä hieman turhan vähälle huomiolle.

Arvoitus Alun mahdollisen kinastelun takia alkuvauhti saattaa mennä jo liiankin kovaksi, jolloin mukavia esityksiä Ruotsin pääradalla talven aikana tehnyt Uomo Show (9) voi olla sitkeällä loppukirillään vahvoilla Oulun pitkällä loppusuoralla. Tuomas Pakkasen mukaan Uomo Showei tykkää juosta pitkät hokit alla. Oulun jääpintaisella radalla ne on oltava alla. Tuon vaikutus suorittamiseen on ennalta jonkinlainen kysymysmerkki.

Arvailua juoksunkulusta Kolmelta sisimmältä radalta avataan kovaa, eikä ulompaa starttaavilla pitäisi olla saumoja päästä maililla niin himoitulle kärkipaikalle. Donaldinjo (1) voisi olla ensiaskelilla räväkin. Startit tauon jälkeen on ajettu täydellä matkalla, ja niissä ruuna ei ole jaksanut puristaa viimeisiä satoja metrejä ihan perille asti. Tässä tehtävässä aggressiivinenkaan taktiikka ei ole välttämättä poissuljettua. Vaikka Leon Dahlia (2) ei ole ehkäihan ensimetreillä hirvittävän terävä, niin aika nopeasti ruuna on kuitenkin täydessä vauhdissa. Johtoon on pakko yrittää, kun muuten uhkana on jäädä johtavan rinnalla, mikä ei tunnu sopivan Leon Dahlialle erityisesti hyvin. Kolmen sisäpuolelle arvotun vastustajan poisjääminen hyödyttää parhaimmillaan hyvin avaavaa Amelie Frostia (6). Lyhyen ryhmän pitäisi käydä mainiosti, joten rahasijat voivat olla tamman ulottuvissa. Zell Memento (7) on tarvinnut tauon jälkeen startteja alle. Parhaimmillaan lujaa lähtevä ori jäänee vielä aika tavalla outsiderin rooliin. Rovaniemellä sisäradalta hitaasti käynnistynyt Willy Fog (8) ei ole saanut kahdessa viimeisessä kunnolla kiritilaa. Hyvänä päivänään asiallisesti kiihtyvällä ruunalla saatetaankin viitosradalta (poisjääntien jälkeen) ajaa alussa rohkeasti eteenpäin. Takarivistä edessä olevasta selässä kohtuullisesti kiinni pitävä Uomo Show (9) voi kovien avaajien saada oikein edullisen paikan parijonossa. Oulun maalisuora tuntuu olevan monessa keulassa juoksevalla ikävän pitkä, kun taas perille asti jyräävälle ruunalle se voi olla ratkaiseva etu. Vapaalta radalta hyvin matkaan pääsevä Winnertakesitall S (12) vaikuttaisi tarvitsevan aika sopivan reissun, joten lähtöpaikka on sille varmaa aika iso miinus.

A: 2,9 B: 1,8 C: 10,12,11,7,6

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Lahjakkaalta vaikuttava Stargazer Lily (2) otti Rovaniemellä viimeisen takasuoran alussa alkaneella pitkällä kirillä kauden avaustolpan. Startin onnistuessa hyvän kilpailijan pään omaavan tamman menestys saattaa jatkua.

Yllättäjäehdokas Off Coursen (1) esitys tauolta oli Jani Hartikaiselle positiivinen yllätys. Hyvin startin ottanut ruuna on ollut tuon jälkeen treeneissä terävänä. Kuski uskoi ruunan parantavan tähän kisaan, eikä hän pitänyt pärjäämistä ollenkaan mahdottomana.

Arvailua juoksunkulusta Eturivin parhailla kiihdyttäjillä on aika vähän ajavat amatöörikuskit takanaan, joiden taktiikkavalintoja en osaa ennalta arvailla. Alun juoksutapahtumien osuminen on tällä kertaa vielä normaaliakin epätodennäköisempää. Off Course (1) oppi viime kauden mittaan lähtemään paremmin. Keuloja ei yritettänekään pitää. Kuopiossa hiukan tukkoiselta, mutta muuten ihan hyväkuntoiselta vaikuttanut ruuna saanee tästä tarvitsemansa suhteellisen nätin juoksun. Stargazer Lily (2) on ollut uransa kahdesti auton takana eturivissä. Ensimmäisellä kerralla tamma oli pahalla laukalla jo ennen siivekkeestä irtoamista, joten ilmeisesti tuon takia Oulun helmikuun alun kisassa startti otettiin todella varman päälle. Aivan takki auki ei nytkään kiihdytykseen tulla. Kakkosrata saattaa olla tammalle oikein sopiva alkuasema. Rovaniemelle takarivistä ensimmäisen takasuoran alussa keulaan mennyt Reynoldsin (4) voisi olla kiihdytyksessä nopein. Johtoon pääsemiseen ei tarvitse nyt välttämättä käyttää yhtä paljon voimia, joten veto voi riittää pidemmälle. Barbossa Beyonce (6) seuraa hyvin siivekettä, ja paussista huolimatta eteenpäin saatetaan heti päästellä. Joensuussa takarivin paikalta Castle In Skyn (7) juoksu oli epäonninen. Tilaa löytyi turhan myöhään, ja voimia jäi käyttämättä. Viime kerran hieman passiivinen taktiikka saattaa muuttua tässä kohtaa selvästi aktiivisemmaksi. Hyvin treenaava Penelope Dahlia (8) on alkanut suorittaa myös kilpatilanteessa jonkin verran paremmalla tasolla. Vaikka tamma avaa asiallisesti, niin poisjääntien jälkeenkin tällainen lähtöpaikka juoksua tarvitsevalle hevoselle hankala. Elma Sol (9) tarvinnee näin paussilta jonkin startin alle. Suljettu lähtöpaikka on startissa nopealle avaajalle miinusta, mutta toisaalta hevonen saanee nyt itselleen sopivan vaivattoman reissun. Radalta 10 kautensa aloittava Excel Porsche (10) ei pysty käyttämään parasta avuaan, hyvää lähtönopeutta. Asiallisia tasaisia kirejä tehnyt Mas Commander (11) joutunee aloittamaan loppuvetonsa taas aika tavalla hänniltä.

A: 2,7 B: 1,5,11,6 C: 8,9,10

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Kouvolassa terävällä loppuvedolla kauas kanssakilpailijoiden ulottumiin päätöspuolikkaalla spurtannut Uutelan Myrsky (3) on Kimmo Taipaleen mukaan treenannut koko ajan hyvin, mutta starteissa laiskasti mennyt ruuna ei ole saanut itsestään samaa ulos. Ennen viime kisaa hevosta oli ajettu tavallista enemmän, mistä kuskin mielestä oli saattanut olla hyötyä. Kelien takia liikettä on nyt vähemmän alla. Vaikka starttiväli ei ole kovin pitkä, on päivän vire ennalta pieni arvoitus. Jos Uutelan Myrsky suorittaa viimekertaisella tasolla, voi sopivista asemista starttaavan hevosen päihittäminen olla tämänkertaisille vastustajille vaikeaa.

Yllättäjäehdokas Mainiossa kunnossa kilpailevan Tuitturan (11) lähtöpaikka parani poisjäännin ansiosta ehkä jopa ratkaisevasti, eikä tamman voiton mahdollisuus tunnu ennalta ihan niin vähäiseltä kuin aamupäivän kannatusluvut osoittavat.

Arvailua juoksunkulusta Eturivissä on useampi osanottaja, jotka ovat päässeet aika ajoin reippaasti matkaan. Aika vähän kilpaa ajavien ohjastajien tavoitteita kiihdytyksessä en osaa ennustaa, mutta jossain tapauksissa alku saatetaan mennä aika kovaakin. Viime kaudella vastaavalta paikalta startatessaan Volsuma (1) pääsi ihan mukavasti liikkeelle. Viisivuotiaaksi kääntynyt tamma aloittaa tässä kautensa, ja nätti reissu tasaiselta vaikuttavalle suorittajalle yrittäneen taas tarjoilla. Epävarmalla, hyvin kiihtyvällä Henkan Huilulla (2) saatetaan pitää asemista jonkin aikaa kiinni, jos tamma on alussa ketterin. Hyvin autoa seuraavalle Uutelan Myrskylle (3) lähtöpaikka vaikuttaa varsin käyvältä. Selkäreissu kärjen lähellä, ja kiri päätöspuolikkaalla on tuottanut tänä vuonna kaksi ykkössijaa. Uutelan Myrskyllä ei ole koskaan ajettu keulasta. Tuonkin tehtävän uskoisi sopivan. Kimmo Taipaleen mielestä hevonen on parhaimmillaan, kun vastustaja on ulkopuolella antamassa painetta. Tasaisesti matkaan pääsevä Hissun Feeniks (4) voi jäädä alussa huonolla tuurilla melkoisen taustalle. Reippaasti avaavalla Tovin Lennolla (7) saatetaan panostaa starttiin. Taktiikan aktiivisuus riippunee paljon siitä, miten tauon jälkeen otetut startit ovat vieneet hevosta eteenpäin. Näin ulkoa Leijan Liidolla (8) tuskin osallistutaan kiihdytyskisaan. Sitkeästi maaliin asti yrittävällä ruunalla on ajettu usein jo matkatta eteenpäin, ja niin tässäkin saatetaan tehdä. Käyvistä alkuasemista Valentini (9) voisi seurailla maksimisijoitukseen. Kunnossa jatkavalla, hieman tasavauhtisella Tuitturalla (11) on poisjäännin ansiosta startissa vetävä selkä edessään, ja juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet. Tauolta palaavalle, hyvin avaavalle, viime kaudella keulasta ja läheltä menestyneelle Boforille (12) rata 12 on ehkä tavallista isompi haitta.

A: 3,11,8 B: 1,5,12,7 C: 4,9,2

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Mainiosti Peter Bonnin treenistä aloittanut Masterstroke Aria (3) ei ole koskaan kilpaillut 3100 m matkalla, mutta tehtävän uskoisi suosivan vahvaa omaan juoksuun kykenevää, sitkeästi perille asti tulevaa hevosta.

Yllättäjäehdokas Sopivilla sisäreissuilla Tiia Tempest (9) on seurannut kärkeä sisärataa pitkin myös pitemmillä matkoilla mukavasti, joten lähtöpaikka tuntuu tosi edulliselta.Tätä kisaa se ei varmaan pysty voittamaan. Juoksun onnistuessa muut troikkasijalle voisivat olla mahdollisuuksien rajoissa.

Arvailua juoksunkulusta. Yksin paalultaan lähtevä Kaynote Windcape (1) saanee tai joutunee vetämään alkumatka. Ruuna on Hanna Rannan mukaan laiska harjoittelija, joka tarvinnee näin paussilta jonkin startin kroppaan ennen kuin paras terä tulee esiin. Sopivalla reissulla tämänkin matkaa sujunee. Kärjen takaa selästä parhaitten menneen Kaynote Windcapen eteen otettaneen veturi, jos mieluinen sellainen on tarjolla. Paussilta palaavalle Listas Hectorille (2) haluttanee mahdollisimman nätti juoksu. Harvoin tällä tavalla kilpaillut Masterstroke Aria (3) ei ole voltistakaan mikään raketti. Haluttaessa jaksavalla menijällä voisi ajaa jo alkuvaiheessa eteenpäin. Ruuna ei ole kilpailutilanteessa juossut kuin loppumatkasta keulasta. Nuo asemat voisivat kuitenkin sopia mainiosti hyvin ohitusyrityksissä vastaavalle hevoselle. Maksimaalisesti onnistuneen ohjastuksen perästä viimeksi kolmanneksi yltänyt Charmike (4) tarvinnee 3100 m nätin juoksun. Selkäreissu tuntuisi ruunalle varmemmin menestystä tuottavalta vaihtoehdolla. Jos tie keulapaikalle näyttää vaivattomalta, voi taktiikka tällä kertaa vaihtua myös aggressiivisemmaksi. Kamikaze Tooma (5) saattaa matkata taas peräporukoissa. Ylivieskassa loppukaarteessa todennäköisen voittonsa kärjen rinnalta laukannut Holy Victory Koks (6) kaipaa tällä matkalla paikan parijonosta läheltä kärkeä. Sellaisen viime starteissaan mainiosti matkaan päässyt tamma voi hyvinkin saada. Athletic Boss (8) ei ole ollut niitä sähäkimpiä alussa, ja juoksulangan paikaltaan ruuna voi huonolla valahtaa startissa aivan porukan perukoille, mistä pärjääminen 3100 m voi olla vaikeaa. Tiia Tempest (9) saanee mieleisensä sisäreissun, jonka perästä tamma voi loppusuoralla kamppailla jopa mitaleista. Viimeksi kiihdytyksessä laukanneelle Enter Mayweatherille (12) voltista ravilla liikkeelle pääseminen ei ole helppoa. Matka on riskille menijälle etu. Viime kerralla kuntonsa näyttänyt ruuna on nyt 20 m huonommin sarjassa sisällä. Pitkään aika vaisuna ollutta East Jahungaa (13) ei tällä kertaa näyttäisi oikein mikään asia suosivan. Stonecapes Pro (14) vahva suoritus ja nappiajosuorituksella tullut voitto ei pitänyt olla niin iso yllätys kuin mitä voittajakertoimesta voisi päätellä.Viime vuonna Vermossa ruuna nousi tällä matkallahienolla kilometrin kirillä toiseksi. Kunto on viime esityksen perusteella kohdillaan, ja Stonecapes Pro voi kiertää taas kamppailuun mukaan. Joulukuun lopun haamuesityksen jälkeen sairastellut Peppe Roc (15) on aika huonosti sisällä sarjassa, ja Petteri Joki aikoikin antaa hevoselle nyt nätin reissun. Pärjäämistä hän piti hieman epätodennäköisenä. Kuitenkin jos hänen mielestä tähän porukkaan kyvykkäänä pitämänsä ruuna saa tuureilla parijonosta paikan läheltä kärkeä, on kaikki mahdollista.

A: 3 B: 14,4,12 C: 1,9,6,15,2,8,7,13,11 D: 5,16,10

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokkaat Starttien myötä eteenpäin menneen E.V. Eskon (5) Kuopion maaliskuun voitto tuli aika helpon näköisellä tyylillä. Saman linjalla jatkuessa kolmanteen peräkkäiseen tikkuun voisi olla mahdollisuudet. E.V. Esko on nyt ensikertaa autolähdössä, minkä takia startin onnistumisesta ei ole ennalta täysiä takeita. Vermossa ykköseksi lopussa kirinyt Madickens Solman (10) ravi ei ollut Ylivieskassa ihan kohdillaan, joten maalisuoralla tullut, voiton vienyt laukka ei tullut Hannu Hietaselle suurena yllätyksenä. Ruuna on hänen mukaan rauhallisempi toisten takana, joten lähtöpaikka tuntuu varsin sopivalta.

Yllättäjäehdokas Kuopiossa tauolta tekemänsä esityksen perusteella nelivuotiaaksi kääntynyt Mountain St Leon (11) on mennyt talven treeneissä eteenpäin. Startti alla ruuna saattaa olla nyt terävämpi, jolloin se voisi pystyä haastamaan lähdön suosikit..

Arvuuttelua juoksunkulusta T5-lähdöksi kohde sarjamääritys on tosi matala. Vielä rutinoimattomilla hevosilla on vähän näyttöjä osaamisestaan eri osa-alueilla. Tuon takia juoksutapahtumia on aika paha yrittää ennustaa. Neljän sisimmän radan osanottajat ovat kaikki päässeet auton takaa ihan asiallisesti matkaan. Yksikään ei ole ainakaan vielä osoittautunut miksikään starttiraketiksi. Tasaisia pikku mukavia esityksiä tekevän, hieman yksitahtiselta vaikuttavan Janegartnerin (4) ainoa tolppa tuli uranavauksessa koko matkan johdon ja sopivan matkavauhdin perästä. Kun ruuna pääsi toisen kerran hoitamaan vetotöitä, tuli kaksi loppusuoralla ohi. Pikku paussilta palaavalle Janegartnerille Veli-Erkki Paavola suunnitteli viime starttien tapaan nättiä reissua. Tässä ensikertaa auton takaa starttaavalla E.V. Eskolla (5) ajettaneen startin onnistuessa keulapaikka mielessä jo alkumatkasta eteenpäin. Mr Mccoolin (7) ravi ei ollut viimeksi ihan kohdillaan. Jos kaikki on taas kunnossa, niin ruunalla saatetaan päästellä heti ihan tosimielellä kohti johtopaikkaa, kun hevosen voitot ovat tulleet soolojuoksulla noista asemista. Molemmilla kerroilla, kun Baby Challenger (8) on ollut auton takana eturivissä, ei ravilla matkaan pääseminen ole ollut lähelläkään onnistua. Tässä ketään ei ole ulkopuolella, mistä saattaa olla apua. Aika tarkkoja reissuja saaneelle tammalle lähtöpaikka on kuitenkin ikävä. Paikallisraveissa ykkösensä ottanut Gideon Star (9) voisi seurailla sopivalta vaikuttavalta lähtöpaikalta mukavaan sijoitukseen. On hieman vaikea ennakoida, että minkälaiset asemat parijonosta Madickens Solman (10) ja Mountain St Leon (11) onnistuvat näistä alkuasemista itselleen hankkimaan. Tee Wee Blackpearlin (12) pärjääminen heti tauolta tältä paikalta ei tunnu kovin todennäköiseltä.

A: 5,10,11 B: 4,8,2,7 C: 1,3,9,12,6

T5-systeemit

A: 2,9,1,8 (10,12) 2,7, 1,5,11,6 (8,9) 3,11,8,1,5,12,7 (4,9) 3 (14,4) 5,10,11 (4,8) = 630 riviä

B : 2,9,1,8 (10,12) 2,7, 1,5,11,6 (8,9) 3 (11,8) 3,14,4,12 (1,9) 5,10,11 (4,8) = 288 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin epäluotettavat avainhevoset Kaikille kisan osanottajille on tullut hyppyjä, myös kolmelle tässä maininnan ansainneelle. Constaapeli (2) aloitti Hannu Hietasen treenistä Seinäjoella tauolta positiivisella esityksellä. Vauhtien, mitä ori 800 m ennen maalia ottamansa laukan jälkeen kulki, uskoisi ehjällä juoksulla tässä korkealle. Ravilla meneminen on kuitenkin nähdyn perusteella epävarmaa. Ensimmäisen takasuoran alussa johtopaikalta ottamansa pahan laukan jälkeenkyvykäs Onni Dahlia (12) otti kyytiä mainiosti. Hypyt näyttävät tulevan aika tavalla ilman selvää syytä, joten ravilla menon ennustaminen on hankalaa. Reilun kahden vuoden tauolta palannut Lillipup (10) kulki Kuopiossa kokeen toisen lenkin lupaavasti.

Arvailua juoksunkulusta. Näin vähän rahaa ansainneiden koitoksessa monenlaiset tapahtumat juoksun aikana ovat mahdollisia. Kaikki ovat jossain startissa laukanneet. Ainoa asia, jonka voi aika suurella varmuudella ennustaa on se, että hyppyjä tulee. Sillä kuka menee ravia ja ketkä laukkaavat on iso merkitys tulojärjestykseen, mutta tuota asiaa ennalta todella vaikea arvata. Seinäjoen perusteella Veli Puolikuu (1) pääsee mukavasti liikkeelle. Ruuna vetänee porukkaa, niin pitkään, kun vauhdit riittävät. Viimeksi haparoiden matkaan lähteneellä Costaapelilla (2) ajettaneen aggressiivisesti niin ajoissa kuin on mahdollista. Tasaisesti puurtava Kultamies (3) saa lähteä paalultaan yksin, mikä helpottanee ravilla liikkeelle pääsemistä. Tatun Toiveen (6) paras avu on ollut hyvä lähtönopeus. Akilleenkantapäänä hevosella on ollut viimeiset sadat metrit. Onni Dahlia (12) osaa avata kovaa, mutta hyppy saattaa tulla hieman missä kohtaa vaan. Tasaisesti eteenpäin Jukka-Pekka Kauhanen suunnitteli jaksavalla ajokillaan ajavan heti kun rytmi löytyy.

A: 2,12,10,3 B: 1,11,8,6 C: 15,9,13,14,7

Muut lähdöt

  1. 1.Elegant Stride –7.G.I.Joe Sisu – 2.Giro Sting– 5. Mick Windcape – 8. Superieure – 6.Mr Maximus (3.Star Of Delight)

  2. 2.Willy Wingston 3.Don Juan Sisu – 6. Only Eyes Broline – 4.Daddy’s Firts – 5.Don Juan Sisu (1.Quartam De Caelo)

  3. 4.I.P. Vapari – 1.Eurovaltikka – 3.I.P. Riimi– 6.Ruhvana Urho – 5.Faija (2.N.P. Turbo)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen