Vihjeet 17.9.2018

16.09.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Petri Klemola, Salaliittoa (2) hoidettiin ennen viime starttia. Kovemmissa vauhdeissa orin ravi ei ollut parasta mahdollista, joten kengitys muutettiin raskaammaksi. Mielestäni esitys Kaustisella oli paras, mitä se on urallaan tehnyt. Pikku hiljaa parantava Salaliitto ei vielä täysin ymmärrä kilpailemisen päälle

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että salaliitto on yhtä hyvä kuin viimeksi Kaustisella.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään.

Juha-Matti Paavola, Tarmo Ite (6) on mennyt pykälän eteenpäin. Ruuna voisi pystyä menemään matkan hyvissä olosuhteissa 32–33-vauhtia läpi. Tarmo-Itellä on jonkinlainen laukkariski, muttei kovin iso.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällaiseen kisaan etukäteistaktiikka on vaikea lähteä suunnittelemaan, ja tästä seilaillaan vain eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Suurin piirtein samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Mikko Ojanperä, Florentina (10) oli viimeksi Pihtiputaan paikallisraveissa johtavan rinnalta hieman nihkeänä. Tosin sitä ei ollut tuohon kisaan oikein tiheästi valmisteltu. Usein alisuorittaneelle tammalle ei ole tullut oikein onnistumisia. Florentina on nyt terveempi. Matkan pitäisi suosia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alkumatkasta Fiorentinalla ei tohdi lähteä oikein reippaasti. Mukavan selkäjuoksun perästä tamma on tullut yleensä hyvin loppua.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Janne Soronen, Enter Mayweatherin (9) kärryt olivat viimeksi loppumatkasta hieman kiinni vastustajan kanssa. Markku Niemisen mukaan hevoselle jäi tuon takia hieman voimia käyttämättä. Ilman tuota jarrutusta se olisi hänen mielestä voittanut viidellä metrillä. Onnistuessaan ruuna pystyy nousemaan tässä otteluun kärkisijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Enter Mayweather on yhä epävarma. Ensisijainen tarkoitus on ajaa ravia, jotta hevoselle saataisiin lisää ravivarmuutta. Ruuna on tässä valmiiksi toisella radalla, josta vahvalla menijällä voi päästellä tarvittaessa eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kuolaimet saatetaan vaihtaa hieman erilaisiin, mutta mitään merkittävää tähän kisaan ei ole tarkoitus alkaa muuttamaan.

Janne Soronen, Her Man Granin (11) rutinoimattomuus starttitilanteessa näkyi viimeksi. Ykkönen oli kotona ravivarmalle hevoselle hankala lähtöpaikka. Hyvin lämmitellyt ja pruuvissa esiintynyt ruuna kulki tuossakin kisassa raville selvittyään mainiosti. Antti Teivaisen mielestä hänellä oli tuohon starttiin selvästi paras ajokki. Lahjakkaasta Her Man Granistä voi kehittyä ajan mittaan kehittyä vaikka kuinka hyvä hevonen. Vastaavasti menneellä juoksulla Her Man Gran kykenee tallikaverinsa kanssa aika samanlaiseen tulokseen. Ravilla odotan tätäkin voitto-otteluun mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ensimmäinen ehjä startti on vielä tässä kohtaa tärkeintä, mihin tältä viime kertaa helpommalta lähtöpaikalta pitäisi olla mahdollisuuksia.

Kengitys- ja varustemuutokset: Etupään kengitystä saatetaan aavistuksen verran keventää.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Antti Ojanperä, Electric Eye Am (1) on ollut viime starteissaan hyväoloinen ja voittajantuntuinen. Myös kuski kehui viimeksi sitä. Onnistumisia ei ole kuitenkaan tullut, kun hevonen on ottanut starteissaan hieman hassuja, ihmeellisiä laukkoja. Hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Electric Eye Am lähtee hyvin, joten paikka käy. Kuski saa ajaa, kuten parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ruuna on mennyt ilman sekkiä, nyt se otetaan käyttöön.

Ossi Nurmonen, Eliot Ness (5) on hyvä kehittyvä hevonen, joka meni viimeksi tätä matkaa 15-vauhtia. Treenien perusteella Eliot Ness jatkaa samassa iskussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti lähtevällä Eliot Nessille ei ole isoa väliä mistä sillä ajaa. Voitto tuli piikistä. Jos sinne päästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Pasi Pohjola, Tauon jälkeen kolme hyvää esitystä tehneellä Outfield Olgalla (6) ei haluttu toissa kerran rankan reissun jälkeen ajaa kovassa lähdössä johtavan rinnalta. Alkuun ei ole satsattu, mutta tämä ei ole kuitenkaan mikään starttiraketti, joten lähtöpaikka olisi saanut olla sisempänä. Kotona tosi kivan ja virkeäntuntuisena ollut Outfield Olga jatkaa perusteella harjoitusten samassa kunnossa. Hevonen on mennyt starttien myötä koko ajan eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että saadaan juoksupaikka mahdollisimman läheltä kärkeä. Jos matkalla mennään kovaa, niin tuo hyödyttäisi vahvasti perille asti tulevaa tammaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Full Pull (7) teki viimeksi Kemijärvellä johtavan hyvän esityksen. Tällainen lähtöpaikka vaikeuttaa tietenkin pärjäämistä.

Janne Soronen, Kaustista varten ajetussa testihiitissä Cool On Photos (9) oli tosi vaisu. Se ei pysynyt ollenkaan kaverina olleen Tomacin mukana. Ennen kisaa varusteisiin tehtiin vaihdoksia ja viimeistelyt otettiin terävämmin. Muutosten vaikutus oli positiivinen ja hevonen oli jo lämmityksessä hyvännäköinen. Ruunalla on ollut joskus aiemmin ongelmia kaarteissa, mutta nyt se ravasi ne mainiosti. Laiskalle menijälle startti teki varmaa terää. Juoksun onnistuessa Cool On Photos on tässä tasaisessa ja hyvätasoisessa lähdössä yksi mahdollinen pärjääjä. n

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole hassumpi. Edestä avataan kovaa, ja Cool On Photos on jo valmiiksi toisella radalla. Kiriin toivotaan vetoapuja.

Kengitys- ja varustemuutokset: Testihiitti ajettiin avovehkeillä. Kaustiselle sille lisättiin kokolaput ja vetopallot. Jälkimmäisiä ei tosin tarvinnut avata. Noilla samoilla varusteilla on tarkoitus jatkaa.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Mauri Jaara, Ruhvanan Urho (3) onkäynyt meillä viikon välien kaksi kertaa hiitillä. Niiden perusteella hevonen saattaa olla vielä tähän kisaan hieman tukkoinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Ruhvanan Urho menisi koko matkan ravia. Keulasta tämä on tehnyt hyviä juoksuja.

Markus Porokka, N.P. Turbo (4) on ollut nyt terve. Käyttäminen on ollut ongelmana, ja tuon takia hyppyjä on tullut. Kunnossa olevan hevosen viimeinen voitto on 2600 m, joten matka käy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka sopii, kun vastustajia ei ole startissa ulkopuolella. Selkäjuoksulla N.P. Turbo on mennyt paremmin ravia.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viimeksi kokeiltiin kovempia suuvehkeitä. Ne eivät toimineet ollenkaan, joten palataan entisiin varusteisiin.

Juha-Matti Paavola, Oulun ja Kaustisen lähtöjen välillä oli tasoeroa, ja tuon takia Menoksin (8) noita kahta esitystä on hieman vaikea verrata keskenään.Oulussa oriilla ei ollut paras päivänsä. Menoks on hieman omanlaisensa hevonen, jolle päivän vireellä on iso merkitys suoritukseen. Menoks menee matkan kuin matkan. Vastus ei näyttäisi olevan tällä kertaa ihan pahimmasta päästä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Menoks on oikein kiva hevonen. Kiriin lähtöhetki sillä pitää kuitenkin ottaa tosi tarkasti, muuten on vaara, että ori mene tuossa kohtaa käsien läpi.

Kengitys- ja varustemuutokset: Oulun rata on ollut nyt pikkuisen karkea, joten katsotaan otetaanko kenkiä pois. Menoks on tehnyt vahvoja juoksuja myös kengät jalassa, eikä balanssilla ole sille mielestäni sille isoa merkitystä. Tämän varusteisiin on tehty aina pieniä muutoksia, ja samalla linjalla saatetaan edelleen jatkaa.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Janne Soronen, Tomac (1) lähti viimeksi varmaan kovempaa kuin koskaan ennen. Tuo kyyti oli sille vain liikaa, ja laukka tuli. Onnistuessaan kunnossa oleva Tomac voi pärjätä tässäkin jonkin verran.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tomacille tuli viimeksi laukka alkuun, joten sisäradalta startti on otettava vähän varman päälle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Montessa Tomac meni hyvin ilman kenkiä, mutta viimeksi meno näytti hieman epävarmalta. Takaa kengät saatetaan ottaa pois, mutta todennäköisesti kengät pysyvät jaloissa.

Ossi Nurmonen, Vaikka on nopea M.T. Kitty (4), niinlyhyt matka ei suosi sitä. Kesäkuun Oulun vierailulla tammalle tuli laukka, mutta silloin se oli kipeä. Hyvällä mallilla oleva M.T. Kitty on saanut mailille sopivan lähtöpaikan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäpuolella on kovia avaajia, mutta M.T. Kittykin saanee tästä hyvän paikan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät pysyvät alla ja muutenkin samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Fleetwood Web (5) teki viimeksi varmaan uran parhaan suorituksensa. Vauhdinjako oli vastaan, mutta silti vahvasti perille asti tullut ruuna pystyi kiertämään maililla ulkoratoja pitkin neljänneksi. Uskon, että Fleetwood Web tekee taas hyvän juoksun. Tallimme lähdön hevosista tällä on hieman paremmat pärjäämissaumat, eikä voittokaan hirveästi yllättäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Fleetwood Web ei ole mikään starttiraketti. Nyt ravi on parempaa kuin aiemmin, ja uskonkin, että tämä osaa lähteä jonkin verran terävämmin liikkeelle kuin on nähty. Toivotaan, että Fleetwood Web saa paikka hieman lähempänä kärkeä kuin viimeksi. Kuski saa ajaa, kuten parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viimeksi kilpailtiin avovehkeillä. Vähän siitä riippuen millä mielellä hevonen on lämmityksessä, niin nyt saatetaan ajaa puolilapuilla. Fleetwood Web on starttitilanteessa hieman kuumansorttinen, ja myös vetolappujen käyttöön otosta on keskusteltu.

Petri Klemola, Oulun startin jälkeenkään Quiet Leaderistä (9) ei ole mitään negatiivista kerrottavaa, ja luottavaisina kisaan lähdetään. Viimeksi loppua ei tultu mitenkään erityisen kovaa, mutta ruunan esitys oli kuitenkin ihan asiallinen. Quiet Leaderillä on ollut alussa hieman epävarmuutta. Nyt alkuun satsaamiseen ei ole hirveää tarvetta, joten tällainen lähtöpaikka ei ole mitenkään huono.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Quiet Leader osaa tehdä kovan pätkän loppuun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Nyt hieman katsotaan, että miten meille viime kisan jälkeen tullut Willy Wingston (10) tällä hetkellä suorittaa. Hyvälle starttarille lähtöpaikka on huono, eikä mailikaan ole varmaan tälle hevoselle se paras matka. Juoksun onnistuessa Willy Winston pitäisi pystyä ottelemaan ihan kärjessä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksun suhteen ei ole isompia toiveita. Näistä alkuasemista pitää vain katsoa, että miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Aika tavalla samoilla jatketaan. Katsotaan sitten paikan päällä, että otetaanko kengät takaa pois vai ei.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Antti Ojanperä, Hyvät esitykset DerbykarsinnoissajaConsolationissa tehnyt Malecon (3) on ollut mainio kotonakin, joten ihan hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulajuoksua koetetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Malecon jatkaa ilman etukenkiä.

Mauri Jaara, Hyvän esityksen Kemijärvellä johtopaikalta tehnyt Party Hard (5) kohtaa tässäkovemman porukan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulat koetetaan saada. Jos sinne päätään, niin sieltä yritetään myös ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jos etukengät voidaan ottaa pois, niin se tehdään.

Ari Sikkilä, Jo edellisessään Rovaniemellä hyvän juoksun tehnyt Mountain Hooligan (7) oli nyt Torniossa sellainen kuin pitikin. Johtavan rinnalla matkannut ruuna tuli maaliin voimissaan, eikä se ollut juoksusta moksiskaan. Kotona hevonen on ollut tuon jälkeen normi-iloinen oma itsensä. Minua tyydyttäisi, jos Mountain Hooligan jatkaa samalla tasolla kuin viimeksi ja sijoittuu tiukassa porukassa kuuden sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäpuolelta avataan kovaa. Toivotaan, että Mountain Hooligan saisi kuitenkin kivan paikan parijonosta. Kuski saa ajaa parhaaksi katsomallaan tavalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samoilla, mutta hieman tilavammat kärryt saatetaan hankkia hevosen taakse.

Janne Soronen, Vermossa Uberta Jet (8) löysi liian myöhääntilaa.Juosten maaliin saapunut tamma olisi ollut aikaisemmin vapaata saadessaan lähempänä kärkeä. Tämä on ollut parempi lyhyellä startti starttivälillä. Näin pitkällä Uberta Jet ei ole ollut aiemmin erityisen terävä. Lähtöpaikka on hevoselle surkea, ja parempi menestys tulisi minulle nyt aika isona yllätyksenä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kärkipäästä parhaat juoksut tehnyt Uberta Jet on ollut aina hyvä keulasta. Kasiradalta sitä joutuu ottamaan kiinni. Tuolloin on vaarana, ettei hevonen kurkku toimi kisan aikana kunnolla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Uberta Jetin lämmitys on otettu ilman sekkiä. Se on ollut tuolla varustuksella paremman oloinen kuin kisatilanteessa, mihin sekki on aina lisätty. Nyt kun ei ole isompia menestyspaineita, niin ensi kertaa voidaan kokeilla ajaa kilpaa ilman sekkiä.

Pasi Pohjola, Chicotte Chic (12) on ollut kunnossa jo useamman kuukauden ajan, mutta juoksut eivät vain ottaneet onnistuakseen. Tamma sai viimeksi kivalta lähtöpaikalta hyvän reissun. Tilaa tuli hieman liian myöhään. Kuskin mielestä matkan vähänkin jatkuessa, tamma olisi ehtinyt voittoon. Näin huonoista alkuasemista rahasija on realistinen tavoite.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä ollaan muiden armoilla. Kun Chicotte Chic on jo muutenkin parempi reippaalla matkavauhdilla, niin sellainen olisi toiveissa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Chicotte Chickille on etu, jos sillä voi ajaa ilman kenkiä. Tältä lähtöpaikalta pärjääminen tuntuu tosi hankalalta, joten kengät pysyvät alla.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Ossi Nurmonen, Kaksi starttia meillä juossut Bad Moon Rising (1) on hyväntuntuinen hevonen. Esitys 3000 m matkalla oli oikein hyvä, mutta viimeksi maililla ori oli hieman tahmea.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Starttiin satsataan nyt enemmän, ja jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Bad Moon Risingillä oli Tanskassa käytössäaika useinsilmälaput. Viimeksi sillä oli avovehkeet. Nyt varusteisiin tehdään aika isoja muutoksia. Laput otetaan käyttöön, kengät riisutaan pois, ja jenkkikärryt laitetaan perään.

Antti Ojanperä, Mafioso Face (2) on hyvä ollut joka starttiin ja ruunalla pitäisivät asiat olla ihan mallillaan. Lähdön hevosemme ovat ennalta keskenään aika tasavertaisia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva hyvälle avaajalle. En toivo tälle paikkaa johtavan rinnalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Mafioso Face menee todennäköisesti kengät jalassa. Se on ollut hyvä tuollakin balanssilla.

Jyri Koukkari, Kun Listas Rafikilla (3) ovat jalat kunnossa ja henki kulkenut, niin se on tehnyt hyviä juoksuja kuten Kaustisella. Mainio suoritus ei sinänsä yllättänyt. Sitä hieman ihmettelin, että vaikka keula sai vetää hiljaa, niin takana juossut ruuna tuli lopussa kaikista ohi. Jalkojen terveys tuntuu olevan nyt tosi hyvällä mallilla, ja siitepölykauden loppumisestakin on tälle hyötyä. Tauolta palannut Listas Rafiki sai viimeksi nätin startin, kun sen ei tarvinnut juosta kuin loppusuora. Uskonkin sen olevan tähän kisaan vähintään samanlainen, jollei sitten parempi. Sunnuntain viimeistelyissä hevonen oli normaalintuntuinen ja pirteä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Olisi mukava, jos kovaa avaava Listas Rafiki saisi juoksupaikan keulan tuntumassa. Kaiken ollessa kohdillaan tälle käy vähän kaikenlaiset juoksut, myös matkavauhdin suhteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli esim. alumiinikengät pysyvät alla.

Antti Ojanperä, Regent Jet (5) tuntuu koko ajan paremmalta ja paremmalta, mutta hevosen ihan tarkkaa on ennalta hieman vaikea tietää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä kohtaa haluaisin Regent Jetille mieluimmin selkäjuoksun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Regent Jet kilpailee tässä rautakengät ympäriinsä. En tarkkaan tiedä, että mikä sen vaikutus on hevosen suoritukseen.

Antti Ojanperä, Boys Going In (7) pitäisi olla kaikki kunnossa. Viimeksi pahan lähtölaukan ottanut ruuna jäi lopussa ilman tilaa, muttei voimiakaan ollut enää paljoa käyttämättä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin on tarkoitus ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Boys Going Inille ei ole mielestäni mitään merkitystä ajetaanko sillä kengät alla vai ilman. Nyt ruuna kilpailee kengät alla.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Mikko Ojanperä, Hieman huonosti palautuneelle Gabriel Starille (3) tuli pieniä ongelmia hengityksen kanssa. Sen äänihuulet poltettiin, ja varusteisiin lisättiin mm. kurkkutuki. Seinäjoella vielä harjoiteltiin, mutta Tampereella ja Porissa hevonen teki hyvät esitykset. Vastus on aika kovantuntuinen. Pärjääminen edellyttää, että kaikki menee aika tavalla nappiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka aiheuttaa tälle alkuun ison laukan vaaran. Jos ravilla matkaan päästään, niin Gabriel Star pystyy kiertämään kauempaakin kamppailuun mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, millä kaksi viime kisaa on ajettu.

Sami Mykkänen, Startit ovat vieneet koko ajan Neymaria (6) eteenpäin ja vastuksen kovetessa se on pystynyt parantamaan esityksiään. Viikolla ajetun hiitin perusteella hevonen ei ole mennyt ainakaan huonompaan suuntaan. Kaarteet olivat tälle alussa melko vaikeita. Jossain vaiheessa hevosta hoidettiin, ja kurvijuoksukin alkoi sujua. Oulun profiili tuntuu sopivan tälle mainiosti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Neyamarille käy vähän kaikenlaiset juoksut. Jos ruuna pääsee kääntämään toisen selästä sopivassa kohdassa reissuun, niin se pystyy tulemaan loppua tosi tehokkaasti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen. Erikoisalumiinikenkä on toiminut tällä hyvin, ja sillä jatkettaneen. Jyväskylässä kokeiltiin ajaa ilman etukenkiä. Samalla tehtiin muitakin muutoksia. Ne olivat varmaan liikaa. Neymar löi jalkoihinsa, ja laukka tuli. Tuomas Pakkasen käteen hevonen oli ollut tuolla balanssilla kuitenkin hyvän tuntuinen. Lopullista päätöstä kengityksen suhteen ei ole vielä tehty.

Emilia Hirvi, Haley Web (7) oli Seinäjoen kasvattajakruunukarsinnassa pahasti toisella ohjalla. Tuo asia on hoidettu nyt kuntoon. Viikko hölläiltiin. Sen jälkeen kolme viikkoa on treenattu normaalisti, ja nyt hevoselle kuuluu taas hyvää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Haley Webille käy vähän juoksu kuin juoksu. Keulasta tämä menisi parhaitten, mutta näin ulkoa sinne voi olla vaikea päästä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Haley Web on meinannut lähtötilanteessa hieman rullia yli, joten sille vaihdetaan nyt eteen isompi ja pitävämpi kenkä.

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Ajamissani starteissa Valentini (11) teki kovissa porukoissa asialliset juoksut.

T5-vihje

Illan T5:n lämminveristen kohteet ovat tosi laadukkaita. Kylmäverikoitoksesta juoksee käytetyin varma. Ratapelin muihin lähtöihin löytyy varmaehdokkaita moneen makuun, joten erittäin mielenkiintoiselta peli-ilta T5.n osalta vaikuttaa,

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Monesti kovia ikäluokkahevosia kohdanneella Eliot Nessillä (5) on vain yksi ykkönen urallaan. Se tuli Kuopion helmikuun 76 Kyvyt Esiin-divisioonakarsinassa koko matkan johdon perästä. Pitkästä aikaa hyvän lähtöpaikan saanut Eliot Boko palasi tuohon kisaan tauolta, joten tämänkertaisesta kuukauden starttivälistä ei uskoisi olevan haittaa. Tasokkaassa lähdössä juoksun täytyy onnistua, mutta tuolloin uran toiseen voittoon on saumoja.

Yllättäjäehdokas Aamupäivän peliprosenteissa Outfield Olga (6) tuntuu saaneen yllättävän vähän kannatusta. Tauolta voitolla aloittanut tamma kesti seuraavassa startissa saamansa tosi raa'an juoksun urhoollisesti, ja viimeksikin hevonen tuli voimissaan maaliin. Lähtöpaikka on vain tavallisesti käynnistyvälle tammalle hieman ulkona, mutta kovavauhtisessa kisassa vahvasti perille asti tuleva Outfield Olga voi muille olla tässäkin vaikea takana pidettävä.

Juoksunkulku arvaus Eturivin osanottajista yksikään ei ole vielä tuonut esiin starttiraketin elkeitä. Sen sijaan useampi osaa avata aika kovaa, ja moni niistä on menestynyt hyvin keulapaikalta. Kiihdytyskilpailusta voikin tulla tiukka, ja sekä sen tapahtumia että tulosta on ennalta hankala arvata oikein. Kakkosradan turvin Snowline Ace (2) saattaa alussa vallata sisäradan paikan. Orin tämän vuoden ainoa tikku Kokkolassa tuli kokomatkan johdon perästä, mutta usein ajettu myös selästä. Hyvin autoa seuraava Lily Labour (4) voittikesäkuun lopussa johdettuaan kisaa lähdöstä maaliin. Viime kauden parhaat sijoitukset se saavutti selkäjuoksuilla, ja tiukassa seurassa tuo voisi olla nytkin järkevä taktiikka. Huonoista lähtöradoista kärsinyt Eliot Nessin (5) oli viimeksi näin sisällä starttitilanteessa Kuopiossa helmikuussa. Talvikelillä ori kykeni ottamaan johtopaikan haltuunsa. On kuitenkin pieni arvoitus, että kuinka nopea Eliot Ness on auton takana kesäradalla. Full Pull (7) kiihtyy mainiosti. Jos ruuna joutuu seiskaradalta satsaamaan starttiin liikaa, voi se olla tässä kovassa seurassa lopputapahtumia ajatellen liikaa. Lupaavalla suorituksella uusista käsitä aloittanut Cool On Photoksen (9) juoksupaikkaa ja juoksun kulkua ysiradalta on hankala yrittää arvata. Outfield Olga (6) ei ole erityisen terävä avaaja, joten kuutosrata on sille hieman ulkona. Sitkeästi loppua tuleva tamma voisi olla ylivauhtisessa kova sana voitosta oteltaessa. Yleensä aika verkkaisesti käynnistyvälle King Casperille (8) kasirata on isohko miinus.

A: 5,8,6 B: 10,2,1,9 C: 7,3,4,12,11

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Useamassa startissa aika tasapaksusti suorittanut Menoks (8) oli viimeksi päivän starttivälillä ja ilman kenkiä kuin toinen hevonen. Kärjen rinnalta toiselta radalta kiriin lähtöhetkellä juuri ja juuri kuskin hyppysissä pysynyt ori ehti vielä lopussa helppoon ylivoimaiseen voittoon. Vastaavanlaisena kuin tuossa kisassa Menoks voi olla itselleen mainiosti sopivalla 2600 m matkalla muille aivan liian vaikea voitettava. Huonona hetkenään Menoks on haavoittuvainen.

Yllättäjäehdokas Ruhvanan Urho (3) teki viime kaudella loppuvuodesta hyviä esityksiä. Jos vire on heti tauolta riittävä, voisi Ruhvanan Urho olla johtoon päästessään hankalakin ohitettava.

Juoksunkulku arvaus Koko matkan johdon perästä Oulussa onnekkaaseen voittoonpitänyt Meren Ritari (1) on ottanut kaikissa kolmessa viimeisessä alussa johtopaikan haltuunsa. Kemijärvellä se pystyi pitämään vastustajat takanaan loppusuoran alkuun asti. Vermossa ruuna joutui luopumaan asemistaan reilu kierros ennen maalia. 2600 m matka ei ole Meren Ritarille etu, mutta keulasta saatetaan taas koettaa ajaa. Parhaimmillaan asiallisesti käynnityvälle Ruhvanan Urholle (3) vetotyöt sopisivat, ja sinne saatetaan mahdollisuuksien myötä pyrkiä. Paussilta tuleva Oleg (2) on epävarma ensiaskelillaan, joten johtoon sillä ei ole ainakaan heti asiaa. Ravilla N.P. Turbo (4) käynnistyy aika kivasti, mutta laukkariski alkuun on iso. Matka käy ruunalle mainiosti. Kohtuullisesti matkaan pääsevä Petroli (7) tarvinnee pitemmällä matkalla kivan selkäreissun lähellä kärkeä, mihin sillä on tässä mahdollisuudet. Jumiinille (6) ravilla matkaan pääseminen ei ole itsestään selvyys. Aika häiriöherkältä vaikuttavalla ruunalle pieni lähtö on varmaan etu. Kunnossa olevaa vahvaa menijää matka suosii. Kiriin hieman tasavauhtisella Jumiinilla on suunnattava jo ajoissa. Jos Menoksille (8) osuusehyvä päivänsä, niin kuski voi tehdä ratkaisunsa lähes missä kohtaa kisaa tahansa.

A: 8 B: 3,6,7,4 C : 1,2 D: 5

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Tauolta palannut Fleetwood Web (8) oli jo Tornion montekisassa hyvä. Viimeksi ruuna jäi huonolta lähtöpaikalta toivottomiin asemiin. Kun maililla mentiin alku maltillista vauhtia, ei takapareista pitänyt olla mitään saumaa päästä edes lähelle totosijoja. Ulkoratoja pitkin tehdyllä hienolla pitkällä kirillä Fleetwood Web nousi vielä neljänneksi, ja voimiakin jäi vielä käyttämättä. Maili ei ole varmaan vain tavallisesti käynnistyvälle hevoselle se paras matka. Tässä Fleetwood Web päässee kuitenkin aloittamaan vahvan loppuvetonsa lähempää kärkeä, eikä voittoon yltäminen tunnu ollenkaan mahdottomalta. Alustavat matalat kannatusluvut houkuttavat käyttämään Fleetwood Webiä rivin ankkurina.

Arvoitus Pikku tauolta palaava Willy Wingston (10) kilpailee tässä ensikertaa Mauri Jaaran treenistä. Hänkään ei ollut ymmärrettävästi ennalta varma hevosen tämän hetken suoritustasosta. Mailin ja takarivin paikan hän arveli olevan Willy Wingstonille haitaksi.

Juoksunkulku arvaus Heti ensiaskelillaan nopea Astaire America (2) pystynee kakkosradan turvin ulkopuoleltaan lähtevät kurissa. Ruuna on ollut paras johtavan takaa. Mieluista selkää ei ole välttämättä näköpiirissä, joten maililla saatetaan hyvinkin koettaa ajaa keulasta. Kuopiossa ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä johtoon painunut Driller Man (3) avaa hyvin, mutta kuten monta kertaa tällä kaudella aiemmin, keulaan pääsy voi olla vaikeaa. Myös reippaasti lähtevälle M.T. Kittylle (4) johtopaikka kelpaa, jos tilaisuus siihen tarjoutuu. Yllättävänkin terävästi autoa seuranneelle Tomacille (1) tuli viimeksi laukka 50 m juoksun jälkeen, ja ykkösradalta startti voidaan joutua ottamaan nyt hieman varmistellen. Mainiosti viimeksi loppua rutistanut Fleetwood Web (5) käynnistyy moneen muuhun verrattuna aika rauhallisesti, joten ruuna saattaa jäädä taas alussa hieman taustalle. Sekä Quiet Leaderillä (9) että Willy Wingstonilla (10) on startissa nopeat selät edessään, ja takarivistä huolimatta kummallakin on mahdollisuudet saada hyvät asemat loppukirejä ajatellen.

A: 9,10,5 B: 3,2,4,1 C: 8,11,7,6

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Porin ja Kemijärven suoritusten perusteella johtotehtävät sopivat Party Hardille (5) mainiosti, ja sellaiseenjuoksuun tiiviisti autoa seuraavalla ruunalla on taas saumoja. Sinne päästessään Party Hard voi olla hyvänä päivänään mahdoton ohitettava. Derbytehtävissä mainiosti suorittanut Maleconin (3) luokka tällaiseen normaalilähtöön on kova. Hyvältä lähtöpaikalta keulaan pääseminenkin on mahdollista, mutta ainakin asemat aivan kärjen tuntumasta nopean avaajan uskoisi saavan.

Yllättäjäehdokas Mountain Hooligan (7) tarvitsi tauon jälkeen useamman startin alle ennen kuin huippuvire pulpahti taas pinnalle. Torniossa ruuna purjehti johtavan rinnalta vaivattomaan voittoon. Vastus tiukkenee, mutta viime juoksussa Mountain Hooliganille näytti jäävän vielä aika paljon varaa, joten toiseen peräkkäiseen tolppaan on mahdollisuudet.

Juoksunkulku arvaus Aika todennäköisestiekametreillä ripein Ali Baba Rajmar (2) jäi Kouvolassa johtopaikalta toiseksi. Esitys oli kuitenkin sen verran hyvä, että samaa taktiikkaa saatetaan taas harkita. Lujaa avaavalla ja ilmeisen hyvin keulassa viihtyvällä Party Hardilla (5) satsattaneen voimakkaasti alkuun. Kivasti kiihtyvät Dilba Sisu (1) ja Malecon (3) saanevat kivat hyökkäysasemat kärjen tuntumasta. Tauolta palaava asiallisesti autoa seuraava Heady Hunter (6) saattaisi jäädä alussa johtavan rinnalle. Asiallisesti lähtevälle Mountain Hooliganille (7) käy vähän kaikenlaiset reissut, joten kuski voi kääntää ajokkinsa sopivaksi katsomassaan kohdassa reissuun. Janne Sorosen mielestä Uberta Jet (8) on parempi läheltä kärkeä. Vaikka tamma avaa reippaasti, niin näin ulkoa alkuun ei satsattane.

A: 5,3,7 B: 2 C: 1,8,6,4,12,10,9,11

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokkaat Loppukeväällä hieman vaisuna olleet Regent Zetin (5) tarkkaa virettä on ennalta vaikea tietää. Kaiken ollessa taas kohdillaan, voi hevonen olla muille ylivoimainen voiton este. Kaustisen kisaan tauolta palannut Listas Rafiki (3) nousi puolimatkassa neljännestä sisältä vetämään toisen radan jonoa. Noista asemista ruuna puristi lupaavasti 12-lopetuksessa varmasti ykköseksi.

Yllättäjäehdokas Antti Ojanperän mukaan hänen tämän kisan kolmikko on keskenään aika tasavertainen. Näistä hyvin avaava, ja jopa mahdollisesti keulaan etenevä Boys Going In (7) on jäänyt muita selvästi vähemmän pelatuksi, ja ruuna saattaisi olla tehokas merkki T5-kupongille.

Arvoitus Pikku tauolta palaava Willy Wingston (10) kilpailee tässä ensikertaa Mauri Jaaran treenistä. Hänkään ei ollut ymmärrettävästi ennalta varma hevosen tämän hetken suoritustasosta. Mailin ja takarivin paikan hän arveli olevan Willy Wingstonille haitaksi.

Juoksunkulku arvaus Eturivin hyvillä radoilla tuntuisi olevan kaksi muita nopeampaa avaajaa. Näistä sisempää matkaan pääsevä Listas Rafiki (3) saattaisi ottaa alkuun porukan komentoonsa. Suomen urallaan ruuna on ilmeisesti päässyt pari kertaa keulaan. Parempi sijoitus tuli Mikkelissä vuonna 2016, jossa Listas Rafiki oli neljäs, joten hyvä veturikin saattaa kelvata eteen. Tuohon tehtävään kelvollinen veturi saattaisi Regent Zet (5), mutta sille Antti Ojanperä tuntui kaavailevan tähän kohtaa selkäreissua. Bad Moon Rising (1) on kiihdytyksen jokerikortti. Kaikki kengät riisutaan pois ja jenkkikärryt laitetaan perään. Molemmat Suomen starttinsa avovehkeillä juosseelle orille laitetaan Tanskan malliin lappuja silmille. Ori pääsee tarvittaessa viime kertaa selvästi kovempaa matkaan, mutta riittääkö nopeus alkumetreillä pitämään kaikki vastustajat ulkopuolella, on arvoitus. Hyvinautoa seuraava Boys Going In (7) on pystynyt myös lähtemään räväkästi, ja Antti Ojanperä aikoikin suunnata ajokillaan heti eteenpäin. Parissa viimeisessä lopussa ilman kiritilaa jääneelle Mafioso Facelle (2) Antti Ojanperä ei toivonut paikka johtavan rinnalta. Valmiiksi toisella radalla oleva ruuna voi saada makeat hyökkäysasemat läheltä kärkeä.

A: 5,3,2,1,7 B: 9,6 C: 4

T5-systeemit

A: 5,8,6,10,2,1,9 (7,3) 8 (3,6) 9,10,5 (3,2) 5,3,7,2 (1,8) 5,3,2,1,7 (9,6) = 420 riviä

B: 5,8,6,10,2,1,9 (7,3) 8,3,6,7,4 (1,2) 5 (9,10) 5,3,7,2 (1,8) 5,3,2,1,7 (9,6) = 700 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuriehdokkaat Tämän vuodenkovemmissa tehtävissä Haley Web (7) ei ole riittänyt aivan kärkisijoille. Kun vastus on ollut ns. normaali, kuten tässä on tamma kamppailut joka kerta voitosta. Keväästä paljon edistynyt Neymar (6) on pärjännyt keula- ja selkäreissuilla, ja mitalisija tuntuu nytkin todennäköiseltä.

Yllättäjäehdokas Hoidon ja varustemuutosten jälkeen Gabriel Starin (3) henki on kulkenut paremmin, ja hevonen on tehnyt kahdessa viimeisessä tosi vahvat pitkät kirit. Mikko Ojanperän mukaan alkuun on ihan oleellinen laukkariski. Ravilla matkaan selvitessään hyvin kaarteissakin kirivä, rehdisti päähän asti jyräävä ruuna ei ole ulkona kärkikamppailusta.

Juoksunkulku arvaus Viimeksi lähtöön laukannut Too Cool For You (5) voi olla ravilla matkaan päästessään kaikkia muita terävämpi ja painua kärkeen. Ylivieskassa ja Kaustisella keulaan sännännyt ja sitten johtavan takaa toiseksi liftannut saalisti tuolla taktiikalla kakkossijat, joten samaan saatetaan taas pyrkiä. Ennen Oulun kisaa Tuomas Pakkanen totesi, että Neymarilla (6) olisi hyvä päästä sisärataa pitkin. Alkuun siis satsattaneen. Keulajuoksuakin saatetaan Joensuun voiton tapaan taas yrittää. Haley Webillä (7) panostettaneen starttiin vain sen verran, että hevonen saa kohtuullisen paikan toisen radan parijonosta. Jos alkumatkasta johtoon pääsyyn näyttää olevan saumoja, niin jo varhain saatetaan ratkaisuja tehdä. Viime esitysten perusteella mainiossa iskussa oleva Gabriel Star (3) käynnistyy hieman kankeasti, joten ruuna saattaa vajota taas alkuun takapareihin. Gabriel Star pystyy tekemään vahvan pitkän, joten tuokaan eivät välttämättä pysty estämään menestystä.

A: 7,6,3 B: 10,4,9,5,1,8 C: 11,12,2

Muut lähdöt

  1. 12.Tuittura – 2.Salaliitto – 6.Tarmo Ite– 3.Hissun Turbo – 1.Iinan Prinssi (8.Neitorilla – 7.Ponnen Suhaus)

  2. 4.Mentalist – 7. Perberg – 2.Elma Sol – 8.Steam Albert – 10.Florentina – 13. Rover Broline (3.Mountain Triton – 9.Prayer's Affair – 12.Mas Andy)

  3. 11.Her Man Gran – 9.Enter Mayweather – 6.Giovan Star – 1.Oilhassan – 7.Ida Luxi ­– 4.Diavolo – 8.Jailhouse Train – 3.Cerise (10.Eloy D'avignere – 12. Emmanuel De Gigue – 2.Enjoy Boost)

  1. 8.Tuhlari – 6.Pankeri – 2.Turboelli – 4.Suutarin Tyttö – 9.Ryyppy – 11.Valentini (3.Taifun)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet