Vihjeet 18.10.2018

17.10.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Antti Ala-Rantala, Mukavasti ja aika helposti 19,5-ajan koelähdössä tehnyt Diamond Dreams (7) antoi itsestään hyvän kuvan. Viimeksi tamma pelasi lämmittelyssä ja esittelyn jälkeen moitteitta. Kun menimme volttirinkiin, niin rata 12 osoittautui sille ihan liian vaikeaksi. Hevonen lähti peitsillä liikkeelle, eikä pudottanut millään raville. Diamond Dreams pääsi kokeessa kolmosradalta hyvin matkaan, joten tämä lähtö on sille tuon perusteella ihan ok. Tauluaan parempi hevonen voisi ravilla matkaan päästessään kyetä tässä alle 19-tulokseen, eikä sitä kannata mielestäni peleistä täysin unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla yritetään matkaan päästä. Tuon onnistuessa ajetaan tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jotta hevonen pääsisi varmemmin liikkeelle, niin kengät saatetaan takaa jättää pois. Samasta syystä takapäähän voidaan mahdollisesti laittaa kevyemmät suojat. Kokeessa korvia ei avattu, mutta nyt se saadaan tehdä.

LÄHTÖ 2

Timo Hulkkonen, Lovemore (1) tarvitsee näköjään enemmän startteja, jotta se oivaltaa missä tässä on kyse. Viime esityksen perusteella tamma pystyy pärjäämään, jos se toimii taas yhtä hyvin kuin tuolla kerralla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ykkösrata voi tuoda omat ongelmansa, mutta uskon Lovemoren klaaraavan tämänkin lähtöpaikan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Todennäköisesti samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Fancy Creek (5) on ollut pettymys starteissaan. Se ei ole olemassa niin huono, kuin miltä taulua näyttää. Sillä olisi vauhtia mennä, mutta onnistumisia ei tunnu vain millään tulevan. Kaustisella kuski yritti mennä varovasti auton taakse. Hevonen säikähti kuitenkin siivekettä, ja jäi ottamassaan laukassa muista toivottomasti. Fancy Creekin pitäisi olla kunnossa ja startti vei varmaan eteenpäin. Viitosrata on tälle paha lähtöpaikka. Tärkeintä olisi saada tammalle tästä kiva suoritus, jotta nähtäisiin, että missä sen kanssa ollaan menossa

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Fancy Creek pääsisi ravilla matkaan. Tasainen nättiä tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Kivarin Salsa (9) oli viime starttiin kipeänä, ja tutkimuksissa kurkusta löytyi oikeasti sanomista. Nyt tauti on voitettu. Vauhdikas Kivarin Salsa on sarjoihinsa ihan oikea hevonen, joka hyvänä päivänään voi pystyä tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällä on hyvä ajaa selästä, ja siellähän tältä paikalta ollaan jo valmiiksi.

LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Underlig (4) on suorittanut 76.ssa ihan asiallisesti, mutta nuo porukat ovat sille vähän liian kovia. Tällaisiin normaalilähtöihin se on ihan sijoittuva hevonen. Tässäkin Underlig voisi runtata 3-4 sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Puoliasiallisesti käynnistyvällä Underligillä koetetaan päästä sisäradalle kärjen taakse.

Jukka-Pekka Ekon Kavalle (5) tuli Vermossa harmittava hylkäys heti alkumatkalla. Olisi ollut kiva nähdä, miten se olisi pitkällä matkalla pärjännyt. Jonkinlaista menestystäkin olisi saattanut ilman laukkaa tulla. Hyvässä kunnossa oleva ruuna on polkenut starteissaan tasaisia tuloksia. Oulussa laukka hankalaan paikkaan, mutta muuten Ekon Kava on oppinut antamaan pikku hyppyjään aiempaa paremmin alas.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eko Kava tykkää mennä tasaisesti, ja sillä pitää koko ajaa koko ajan veto päällä ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Petri Korkiakoski, Veerillä (2) oli viimeksi huono lähtöpaikka, eikä se ollut kengityskokeilun takia muutenkaan ihan parhaimmillaan. Kisan jälkeen harjoitussysteemejä on hieman muutettu, ja hevonen on mennyt noissa treeneissä hyvin. Starttiväli on hieman pitkä, mikä saattaa näkyä lähtönopeudessa. Tammat tuntuvat olevan aina hieman arvoituksellisia, mutta hyvillä mielin kisaan lähdetään. Juoksun onnistuessa Veerin uskoisi kamppailevan tässä kärkipäässä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Veer on tehnyt hyvät juoksut keulasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Bodenissa Veerillä oli laput, ja kuski epäili laukan johtuneen niistä. Viimeksi ajettiin taas avovehkeillä, joilla myös nyt mennään. Takaa kenkien poisottamista harkitaan. Muuten käytössä ovat samat varusteet.

Eija Sorvisto, Elzar Creek (6) kärsii kesäaikaanallergiasta.Oireet ovat iän muuttuneet ja vähentyneet. Niiden luultiin olevan ohi. Hevonen ei saanut starteissa itsestään irti kunnolla, joten Härmän jälkeen päätettiin jäädä vielä tauolle. Ilmojen viilettyä tilanne normalisoitui. Kaustisella tamma teki mukavan esityksen ja voitti. Nyt vastus on kuitenkin vaativampi. Juoksusta voi tulla hankala, kun sisäpuolella on useampi hyvä avaaja, ja kärkisijalle yltäminen tuntuu aika epätodennäköiseltä..

Ajotaktiikka / juoksutoive: Elzar Creek on nopea avaaja, joka olisi parhaimmillaan johtopaikalta, minne sen voi olla tässä vaikea päästä. Selästä hevonen menee hieman laiskasti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viime startin jälkeen kuski ehdotti, että Elzar Creekillä otettaisiin käyttöön vetolaput. Päätetään sitten paikan päällä, että minkälaisilla lapuilla kisa ajetaan. Lähtö ajetaan todennäköisesti viime kerran tapaan ilman kenkiä. Tuosta olisi hevoselle vielä se etu, että myös suojat voidaan jättää pois.

Jukka-Pekka Kauhanen, Mikkelissä jäimme Erica Fieldin (7) kanssa nageliin. Tasaisen varmasti suorittaneen tamman juoksut eivät väliin onnistuneet, ja tulos on ollut silloin huonompaa. Muuten ok-kunnossa oleva hevonen on tehnyt hyviä tuloksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ulkona, mutta asiallisesti avaavalla Erica Fieldillä pitää ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin. Katsotaan sitten mihin päästään.

Jani Hartikainen, Going Aboven (11) voitto oli viimeksi ulkoapäin nähtynä hallittu, ja samaa mieltä oli ohjastajakin. Tuntui, että hevonen ensikertaa ymmärsi, mistä tässä on kysymys. Laiska treenari ei maanantain rataharjoituksessa suostunut taaskaan menemään juuri alle 30- vauhtia. Samassa vireessä ruuna tuntuisi yhä jatkava. Vaikka Going Above on pystynyt tulemaan taaempaankin, niin hieman nahkeampi se on ollut selässä matkatessaan. Vapaalle radalle päästessään se on yleensä kyennyt etenemään. Lähtöpaikka on hankala, enkä ole hirveän pettynyt, jos voittoputki tässä vaikeaksi menneen reissun takia katkeaisi. Pääasia on, että Going Above jatkaisi edelleen samalla tasolla. Hyvin menneellä juoksulla kaikki on nytkin mahdollista

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä alkuasemista kovavauhtinen reissu oli ymmärrettävästi toiveissa voi. Jos matkavauhti menee jostain syystä turhan verkkaiseksi, niin aktiivinen kuski ajaneen sopivassa kohtaa eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Antti Ala-Rantala, Seinäjoella päätöslenkin keulasta 28,7-vauhtia tullut R.R. Kivaro (3) haparoi hieman loppusuoralla, missä saattoi mennä voitto. Mikkelissä kieltä ei sidottu. Se oli väärällä puolen kuolainta, eikä ravaamisesta tullut mitään. Vermossa kokeiltiin ajaa ilman kaikkia kenkiä, mutta tuo ei tunnu sopivan tälle. R.R. Kivaro ei ole olemassa mikään laukkuri. Ennen viime kisaa ori sai olla viikon rauhassa. Tuo tuntui sopivan sille, joten myös tähän kisaan on valmistauduttu samalla tavalla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista ihan hyvin matkaan pääsevä R.R. Kivaro on jaksava hevonen. Jos johtoon ei päästä, niin sitten ajetaan taas kuolemasta, millä paikalla ori juoksi Turussa koko matkan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viime starttiin kengitystä muutettiin ja kieli sidottiin taas kiinni. Noilla ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Suvi-Siiri (9) ennen huollettiin Kuopiota. Hoito oli tehonnut, ja hevonen oli selvästi parempi. Lähtö meni monta kertaa uusiksi, ja tamma avasi kakkosradalta joka kerta ravilla. Hyväksytyssä tuli harmittava hyppy ekakaarteeseen. Hyvällä ravilla ollut Suvi-Siiri otti mainiosti vauhtiakin. Ehjällä juoksulla jonkinlainen pärjääminen on viime kerran perustella mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suvi-Siiri lähtee kaiken ollessa kunnossa voltista ihan ok matkaan. Tasaisen vauhdin hevonen jaksaa puurtaa koko ajan, vaikka matkalla mentäisiin kovaakin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman obersekkiä saatetaan kokeilla ajaa.

Ahti Antti-Roiko, Vaikka Pankeri (11) jäi viimeksi toiseksi, niin esitys oli varmaan paras, mitä hevonen on urallaan tehnyt. Voimia oriilla tuntui olevan vielä maalissakin, mutta tuon kovempaa se ei vain päässyt. Vauhtien puuttuminen on ollut tällä ongelmana. Tiheä starttiväli tuntui vieneen kuitenkin eteenpäin, kun kyytiä oli nyt paremmin. Sarjat ovat nousseet, ja pärjäämine edellyttää onnistunutta juoksua. Lähtöpaikka on sopiva, ja jaksava Pankerin pitäisi olla tässäkin kärkikampailussa mukana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pankerilla lähti viimeksi paremmin matkaan, ja vauhtia löytyi heti alussa. Tällä voi ajaa selästäkin, mutta ainakin vielä tällä hetkellä Pankerilla on paras ajaa johtavan rinnalta, kun se menee tuolta paikalta rennoimmin. Tarvittaessa ori jaksaa kiertääkin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Markus Porokka, Kävimme N.P. Turbon (13) kanssa Pursiaisen tykönä Kangasalla. Valoa tuon käynti antoi. Näin herkälle hevoselle pienetkin asiat voivat olla isossa merkityksessä, ja uskon N.P. Turbon pystyvän nyt parempaan viimeksi. Mitään ei voi alkaa ennalta lupaamaan, mutta aika sopivan oloisessa tehtävässä ehjällä juoksulla jonkinlaiseen pärjäämiseen voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla matkaan yritetään lähteä, minkä perästä kolmatta eteenpäin lähdetään heti puoleen ajamaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Tuomas Pakkanen, All In (4) ei ollut viimeksi ihan parhaimmillaan eikä meno ollut jostain syystä niin railakasta kuin mitä se on ollut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Samalla taktiikalla kuin viimeksi, eli keulaan yritetään, josta ajetaan niin kauan kuin pilli soi.

Timo Hulkkonen, Näyttää, että Big Headachen (2) kevään sairastelut ovat pikku hiljaa takanapäin. Itse en ole ajanut hevosen treenejä. Ne, jotka ovat sitä tehneet, ovat kehuneet hevosta. Pistesaldo pääsi menemään huonoksi, ja sitä lähdetään tässä parantamaan. Sopivalta lähtöpaikalta juoksun pitäisi onnistua, ja uskoisin Big Headachella olevan mahdollisuuksia totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Big Headachen pitäisi saada tästä hyvä juoksu.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteet katsotaan rataolosuhteiden mukaan. Tämä ei ole Big Headachen päälähtöjä, joten vaikka se menee parhaitten ilman kaikkia kenkiä, niin vain edestä kenkien ottoa harkitaan.

Petteri Joki, Breedlove (5) oli viimeksi tosi hyvä, ja ruuna kiri loppua ihan omaa vauhtiaan. Torniossa esitys ei ollut huono, mutta ei läheskään samalla tasolla. Tuo kisa ajettiin puolittaisilla jenkkikärryillä. Oulussa oli takana oikeat jenkkikärryt, joilla hevonen oli jo lämmitykseen ihan erituntuinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Breedlove ei lähde niin kovaa, että se pystyisi olemaan lähtökiihdytyksessä mukana. Toivotaan, että päästään johonkin kohtuullisen paikaan parijonoon. Jos hevonen on viimekertaisessa vireessä, niin vapaalle radalle kiriin uskaltaa suunnata jo viimeisen takasuoran alkupuolella.

Kengitys- ja varustemuutokset: Breedlove on mennyt pitkään samoilla varusteilla, eikä niitä ole syytä lähteä vaihtamaan.

Miina Piironen, Minto's Daisy Starille (8) ei ollut oikein tiedossa muitakaan sopivia lähtöjä, joten tähän oli vähän pakko tulla mukaan. Viimeksi tamma pääsi pitkästä juoksemaan keulasta, mikä lisäsi varmaan intoa. Kotona normaalina olleen Minto's Daisy Starin vireessä ei ole treenien perusteella tapahtunut muutosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pakko täältäkin on varmaan ajaa heti alussa jonkin verran eteenpäin. Tuolloin on tietenkin mahdollista, että voimme jäädä kuolemanpaikalle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.

Janne Lukkari, Tip Chip (10) juoksu meni viimeksi mönkään, kun se jäi kovavauhtisessa kisassa toiselle ilman vetoapua. Asiallisessa kunnossa oleva ruuna tuli sijoituksesta huolimatta ihan hyväksyttävästi maaliin asti. Tip Chip oli viikon loppuna ajetussa nätissä treenissä hyvä. Vastus vaikuttaa viime kertaa hieman helpommalta, ja juoksun onnistuessa neljän sakkiin voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä sisäratareissua hevoselle koetetaan saada.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Oh My God S:n (2) juoksu meni Lahdessa alkumatkasta hieman raskaaksi, kun hevonen joutui tekemään kovasti töitä keulaan päästäkseen. Johtavan takana lopulta matkannut tamma sai lopussa tilaa. Tuollaisessa juoksussa on kuitenkin valjakon mitan kiinni kurominen vaikeaa, ja Oh My God S jäi kakkossijasta vain kymmenyksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Oh My God S on tosi nopea avaaja. Keulaan yritetään. Jos se onnistuu, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Edestä saatetaan ottaa kengät pois, tai sitten ajetaan kevyet alumiinit alla. Tuo ratkeaa radan kunnon mukaan. Oh My God S:lle tuolla ratkaisulla ei ole isoa merkitystä. Muuten samoilla varusteilla edelleen mennään.

Martti Pellikka, Little Donnie (5) on tasaisen menijä, minkä takia takaa kiertäminen on sille vaikeaa. Nyt lähtöpaikka on sopivampi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä juoksua lähdetään tavoittelemaan. Tasaisen reippaan matkavauhdin ja nätin sisäratareissun perästä Little Donnie saattaisi kyetä kirimään lyhyen pätkän ihan mukavasti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Entisellä jatketaan.

Martti Pellikka, Little Bossin (10) pitäisi jatkaa edelleen samassa kunnossa. Lähtöpaikka on tälle sopia, ja ehjällä juoksulla ruunan uskoisi nousevan kärkikamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tuomas saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Päävehkeitä saatetaan hieman muuttaa, mutta muuten samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Little Bossin (10) juoksu meni viimeksi juuri niin kuin suunniteltiin. Takarivi auttoi ravilla matkaan pääsemisessä. Kriittisellä kiriin lähdön hetkelläkin meillä oli paras mahdollinen selkä edessä. Vastustajan laukka ei välttämättä ratkaissut voittoa, kun ruuna meni siitä niin vauhdilla ohi. Lämmityksessä oli vielä ongelmia, ja edelleen käytöksen suhteen on olemassa epävarmuustekijöitä, eikä ennalta voi luvata, että ruuna toimisi startissa moitteitta. Takarivi suosii, ja juoksun onnistuessa Little Boss tulee tässäkin aika monesta ohi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Samaa taktiikkaa kuin viime koetetaan noudattaa, eli ravilla liikkeelle, ja selkäjuoksun perästä sopivassa kohdassa kiriin.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Janne Lukkari, Vaikka Ambrogio (3) on tehnyt hyviä startteja myös kengät jalassa, niin ilman kenkiä juokseminen tuntuu olevan sille etu. Ruuna rokotettiin viime startin jälkeen, ja se sai olla viikon vapaalla. Tuo tuntui tehneen sille vain hyvää, ja maanantaina ajetuissa treeneissä energiaa kerännyt hevonen oli positiivisessa mielessä paineissaan. Hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman reippaasti koetetaan liikkeelle lähteä, ja katsotaan sitten, mihin paikkaan päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Olosuhteista näyttäisi tulevan sellaiset, että ilman kenkiä päästään todennäköisesti ajamaan. Muuten jatketaan samoilla varusteilla.

Antti Ala-Rantala, Bewitch Boylle (6) oli Ylivieskan loppusuoralla tarjolla kakkossija, mutta yritys ei ihan riittänyt maaliin asti. Täysin terveellä umpiravurilla on tälle kaudelle jo aika monta starttia. Voi olla, että se tarvitsi tähän kohtaa pikku lepotauon. Turun kurakelillä ruuna oli ihan ok kolmas, eikä esitys Mikkelissäkään huonolta lähtöpaikalta ihan nolo ollut. Tässä meillä on pari kovaa vastassa. Voittoon en jaksa oikein uskoa, mutta sijoille 2-4 voisi onnistuneella juoksulla olla saumoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bewitch Boy on paras keulasta, miltä paikalta sen tämän kauden kaikki voitot ovat tulleet. Tässä voi olla vaikea päästä johtoon, joten heti ensiaskelillaan nopealla ruunalla yritetään edetä kärjen taakse. Selästä Bewitch Boylla ei tee kovin pitkää kiriä, mutta sellaisen parin sadan metrin pätkän se tulee aika mukavasti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Hyvässä kunnossa kilpaileva Carro's Gift (8) jäi viimeksi ajamatta, kun tilaa tuli aivan liian myöhään. Kovassa iskussa olevaa Ambrogio voi olla sen takaa vaikea voittaa, joten ykkössijaan saattaa olla hankala yltää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Carro's Gift pääsee aika kivasti matkaan. Sisäpuolellamme tuntuisi olevan parin hieman hitaammin käynnistyvää vastustajaa, ja ihan kohtuullinen paikka parijonosta saattaisi löytyä. Carro's Gift on pärjännyt myös keulasta ja johtavan rinnalta, mutta parhaat esityksensä se on tehnyt selkäjuoksuilla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Lappupolitiikassa tehdään pieni muutos, kun reiälliset kokolaput vaihdetaan puolilappuihin.

Miina Piironen, Minto's Don Juanin (9) viime esitystä on itsellenikin hienoinen arvoitus.Saattoi olla, että kun kolmatta rataa kiertämään lähtenyt vastustaja ilmestyi kovaa vauhtia rinnalle, niin herkän ruunan rytmi vain sekosi ja se haparoi hieman. Tuon jälkeen hevosella meni vähän aikaa ennen kuin se sai kasattua itsensä. Loppusuoraa Minto's Don Juan tuli taas ihan asiallisesti. Kisan jälkeen hevonen on ollut kotona ihan entisensä. Tuollaisen esityksen jälkeen mitään täysin varmaa ei voi lähteä lupaamaan, kun Minto's Don Juanilla hyvän ja huonon päivän ero tuntuu oleva melkoisen suuri. Eturivi olisi ollut tälle selvästi sopivampi lähtöpaikka.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selässä Minto's Don Juan ei halua oikein juosta. Se menee tuolla paikalla laiskasti, joten jossain kohtaa kisaa eteenpäin on lähdettävä ajamaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Timo Hulkkonen, Surprise Rose (2) voitti viimeksi varmasti, ja tuntui, että varaakin vielä hieman jäi. Ilman kenkiä juossut tamma hapuili hieman startissa. Lämmitys sillä ajettiin kengät alla, ja se oli hyvä tuolla balanssilla. Sopivalta lähtöpaikalta Surprise Rosella pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet, mitä hyvä lähtöpaikka ei ainakaan huononna.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla tai matkavauhdilla ei ole tälle isoa merkitystä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Surprise Lord juoksee nyt kevyet alumiinit alla. Muuten se jatkaa samoilla varusteilla.

Petteri Joki, Tilda Sonikilla (3) on tässä pari turhan kovaa vastassa, joten ihan kärkeen sen voi olla vaikea yltää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilda Sonik on nopea startista. Koetetaan satsata alkuun. Tuolloin hevonen voisi saada kivan selkäreissun, vielä mahdollisesti jonkun hyvän hevosen takana.

Martti Pellikka, Dexterous (5) laukkasi Lappeenrannassa loppukaarteessa hyvän sijoituksen. Mainiossa kunnossa olevalla ruunalla on olluthieman ongelmaa kaarteiden kanssa.

Jussi Rämö, Fabrice Web (7) on ollut hyväntuntuinen treeneissä. Tasokkaassa porukassa lähtöpaikka olisi saanut olla tietenkin sisempänä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vauhtikestävä Fabrice Web on kestänyt kovemmassakin kyydissä. Sille tuntuu käyvän vähän kaikenlaiset juoksupaikat, mukaan lukien asemat toisella ilman vetoapua. Fabrice Web voisi päästä kovaakin matkaan, mutta lähtöön ei vielä todennäköisesti satsata. Kuski saa ajaa kuitenkin niin kuin parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Fabrice Web oli ohjastajan mukaan ollut viime startissa hieman liian paineissaan. Tuon takia umpilaput voidaan joutua jättämään pois, ja ajaa avovehkeillä. Tuolla varustuksella ajettaessa Fabrice Web on joskus laukannut.

Janne Lukkari, Artie B. Zet (8) on ollut kolmeen viimeiseensä huomattavasti aiempaa tasapainoisempi. Lähtöpaikka tuo omat haasteensa. Vaikka porukka on kova, niin juoksun onnistuessa Artie B. Zet voisi pystyä nousemaan tässäkin mitaleille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Artie B. Zet on ollut parempi vapaalta radalta, ja tässäkin sillä saatetaan pyrkiä johtavan rinnalle. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta. Tempoileva vauhdinjako olisi tälle hankala, ja saattaisi lisätä laukan vaaraa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viime starteissa Artie B. Zet on ollut tasapainoinen, joten varusteita ei ole syytä lähteä muuttelemaan.

T5-vihje

Oulun laadukkaat syksyn T5-ravit saavat tänään jatkoa. Kahteen viimeisessä kohteessa löytyvät pelin suurimmat suosikit. Molemmilla on omat akilleenkantapäänsä, joten myös kolmannen osanlähdön Breedlove voisi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto rivin ankkuriksi.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Hyvätasoinen porukka on pitkälti erittäin tasaisen oloinen. Juoksun onnistuminen ja päivänvire ovat tässä varmaan ratkaisevassa asemassa voiton suhteen, eikä yhden yksittäisen osanottajan esille nostaminen ole ennalta helppoa. Mainiossa iskussa kilpaileva Going Above (11) olisi ollut eturivin paikalta ilmeinen ehdokas tukipilariksi.

Yllättäjäehdokkaat: Hyvin avaava ja keulassa viihtyvä Veer (2) saattaa vetää kisaa vaikka lähdöstä maaliin asti.Asiallisessa vireessä tauolta palannut Dreaming Artist (5) voi saada oikein kivan reissun, eikä paraskaan pärjääminen tunnu mahdottomalta. Kyvykäs Spicy Day (8) aloitti Mika Jauholan treenistä mainiolla esityksellä. Jos huumori on edelleen kohdallaan, ja juoksu kasiradasta huolimatta onnistuu, voi menestykseen olla tässäkin saumoja.

Juoksunkulku arvaus. Eturivissä on lähes pelkästään hyviä avaajia. Beddinge's Pride (1) yrittää pitää alussa muut ulkopuolellaan. Jos siinä onnistutaan, niin keulasta koettaneen taas ajaa. Veer (2) on liukas startista, ja sillekin vetotyöt käyvät. Vaikka A Nice Officerin (4) lähtönopeus voi riittää alun kärkikamppailuun, niin siihen liikaa satsaaminen saattaisi olla aiemman perusteella pois lopusta. Dreaming Artist (5) ei ole ihan ensiaskelillaan mikään raketti, mutta jo paalun kohdalla se on ollut mainiossa kiidossa. Tasapainoisen hyvin lähtevälle Elzar Creekille (6) pyrittäneen hankkimaan kivat asemat toiselta radalta mahdollisimman läheltä kärkeä. Vaikka Erica Field (7) voitti viimeksi selkäjuoksun perästä, niin vapaan radan reissulla saattaisi olla tomerampi, joten reissu johtavan rinnalla saattaa kiinnostaa. Spicy Day (8) ajettaneen kasiradasta huolimatta heti startista eteenpäin. Mahdollisen tiukan kiihdytyksen tuottaman parijonon paikkajakoa on vaikea arvailla, joten takarivin osanottajien taktiikkaa en osaa alkaa ennustaa.

A: 11,7,2 B: 8,5,9,10,6,4 C:1,12 D: 3

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Jos startin ajoitus takamatkan juoksulangalta napsahtaa kohdilleen saattaa kohtuullisesti käynnistyvä Pankeri (9) olla heti paalun osanottajien niskassa, ja voitokkaan orin taulu saattaa muuttua vieläkin paremmaksi. Kahdessa tauon juoksemassaan startissa nousukuntoa esittänyt Vinksahti (15) hyötynee hieman hitaammiksi muuttuneista keleistä. Seinäjoen viime viikon startin tapaan ruuna saattaa pystyä kiertämään lopussa kärkeen.

Yllättäjäehdokas Risainen taulu kertoo totuuden N.P. Turbon (13) laukkariskistä, muttei hevosen tämän hetken vireestä. Viime startin jälkeen annetuista hoidoista on ollut Markus Porokan mukaan hyötyä, ja onnistuessaan N.P. Turbo kykenee tällaisessa seurassa kamppailemaan kärkisijasta. Jukka-Pekka Kauhasen mukaan Suvi-Siiri (9) oli ennen Kuopiota hoidettu, ja tamma oli häneen mukaan nyt paremmalla ravilla, ja muutenkin paremman oloinen. Suvi-Siirin kyvyt riittävät tällaisessa tehtävässä, joten ihan ulkona kuvioista tauluaan paremmassa kunnossa oleva hevonen ei tässä ole.

Juoksunkulku arvaus Liukkaasti liikkeelle pääsevä Nuoralan Masa (2) on aika todennäköisesti alussa nopein. Riippumatta siitä, missä hevonen on juossut, motivaatio ei ole ollut loppumatkalla aivan kohdillaan, joten ajotaktiikkaa on ennalta hieman hankala ennustaa. Seinäjoella yksin paalultaan lähtenyt ja porukkaa kalkkiviivoille asti vetänyt R.R. Kivaro (3) ei ole erityisen terävä liikkeelle lähtijä. Keulaan pääseminen ei ole mahdotonta, ja vahvalla menijällä voi ajaa myös johtavan rinnalta. Voltista hyvin käynnistyvä Pimun Pimu (5) voi edetä aika nopeastikin lähelle kärkeä. Ylivieskassa juokseminen keulassa ei tuntunut olevan erityisen mieleen, ja selkäreissua koettaneen hevoselle tarjota. Startin onnistuessa Pankeri (11) saattaisi parhaassa tapauksessa jopa pystyä etenemään jo alkumatkasta johtoon. Hieman tasavauhtisen oloisella Vinksahdilla (9) ei voi jäädä liian kauaksi aikaa parijonoon selkiä kyttäilemään, ja ruuna saatetaankin nähdä taas toisella lenkillä kolmannen radan veturina. Piristyviä otteita parissa viimeisessä julkituonut Myrsky-Ralli (14) tarvinnee kirissä mieluusti selän eteensä. Loppuveto voi olla suhteellisen pitkä, mutta se pitää ajoittaa oikeaan kohtaan, etteiruuna ole liian aikaisin kärjen kupeella. N.P. Turbolla (13) Markus Porokka yrittää päästä ravilla matkaan. Sen onnistuessa hän suuntaa jo varhaisessa vaiheessa ulkoradoille.

A: 11,15,3 B: 13,9,14,1,6,8 C: 4,12,7,2

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Oulun kaksi viimeistä kisaansa varmoin ottein nimiinsä vienyt Breedlove (5) voi pystyä jatkamaan menestyssarjaansa edelleen, kun juoksustakin saattaa taas kehkeytyä ylivauhtinen. Veteraani-ikäisen hevosen päivänvireestä ei voi kuitenkaan koskaan olla ennalta täysin varma.

Yllättäjäehdokas Listas Rafikin (4) pärjääminen hyvältä lähtöpaikalta ei tunnu ennalta yhtä epätodennäköiseltä kuin miltä sen aamupäivän pelikannatus lukemat osoittavat.

Juoksunkulku arvaus Vaikka viereisiltä radoiltatullaan lujaa päälle, niin All In (1) voi pitää alussa kaikki vastustajat. Tuossa tapauksessa ajotaktiikkaa tuskin vaihtuu viime kerrasta, ja keulassa päästellään täyttä niin kauan kuin peli vetää. Big Headache (2) on hyvä starttari, mutta pikku tauolta palaavalle ruunalle yritettäneen tarjota tässä kivaa reissua kärjen imussa. Listas Rafiki (4) on toinen ehdokas johtopaikalle. Breedlovelle (5) selkäreissu on tunnetusti parempi.Hirmuiseen syysiskuunkohonneelle Minto's Daisy Starille (8) keulajuoksu kävisi mainiosti, mutta sellainen ei kasiradalta ole kovin todennäköinen. Tamma on menestynyt myös muunlaisilla reissuilla. Mallikkaasti kiihtyvä Wilda Tigern Jack (9) voisi juosta tässä johtavan takana.

A: 5,8,2 B: 1,4 C: 9,10,7,12,11 D: 3

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas Viime kaudella lahjakkuutensa esitellyt Little Boss (10) onnistui Oulussa vihdoin pääsemään ravilla matkaan. Viimeisen takasuoran puolivälissä alkaneessa kirissä ruunalla oli suursuosikin selkä edessä. Vaikka em. vastustaja olisi mennyt ravia, niin voittoa tuo ei nähdyn perusteella ratkaissut, siksi sykähdyttävästi Little Boss kiri ajamatta loppupuolikkaan. Mahdollinen hieman ylivauhtinen juoksukin suosisi. Hevosen käytös ei ollut Tuomas Pakkasen mukaan niin varmaa, miltä se päällepäin näytti. Mutta onnistuessaan hurjaan lopetukseen kykenevä Little Boss on tässä vaikea takapidettävä.

Yllättäjäehdokas Mainioon iskuun noussut Bunker Shot (11) tuntuu jääneen alustavissa peleissä turhan vähälle huomiolle.

Juoksunkulku arvaus Rocknroll Kronos (1) seuraa autoa aivan mallikkaasti. Selkäreissu kärjen takana taitaa olla ruuna toiveissa, ja veturi päästettäneen eteen. Oh My God (2) voisi olla ensimetreillä vikkelin. Jukka-Pekka Kauhasen suunnitelmissa oli keulajuoksu, mutta tammalle käy monenlaiset reissut. Paikka johtavan takana on todennäköisesti varattu. Kovaa avaava Shiny Boss (4) saattaa kokeilla päästä keulaan, kun muuten asemat toisella ilman vetoapua saattavat olla kohtalona. Little Bossilla (10) pyritään lähtemään hieman varman päälle liikkeelle. Viime kerran perusteella kirin voi lähteä sopivassa kohtaa päätöslenkin aikana. Ruunan kyydit riittävät pitkälle, vaikka alku mentäisiin aika rauhallista vauhtia. Kunnossa oleva, mutta edelleen epävarma Bunker Shot (11) voisi yrittää hakeutua kirissä edellä mainitun perään.

A: 10 B: 1,2,11 C: 4,3,9,5,12,8,7

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Kolmessa syksyn startissaan vahvasti suorittanut hyvin käynnistyvä Ambrogio (3) on saanut mainion lähtöpaikan. Kengättömyydestä näyttää olevan ruunalle aika iso hyöty, ja tuolla balanssilla Ambrogiolla pitäisi olla tässä hyvät voittosaumat. Hevosen otteet toissa kerralla keulasta Kajaanin loppusuoralla hieman mietityttävät.

Yllättäjäehdokas Todennäköisesti maukkaan reissun kärjen takana saava Flying Heel (1) on rehti menijä, joka on usein käyttänyt saamaansa tilaisuuden hyväkseen.

Juoksunkulku arvaus Terävästi avaava Ambrogio (3) saanee johtopaikan haltuunsa suhteellisen suosiollisesti, eikä painostajiakaan ole heti ulkopuolella vauhtia vaatimassa. Flying Heel (1) ei pystyne alussa pitämään edellä mainittua ulkopuolellaan, mutta kivasti liikkeelle pääsevä ruuna mukavat asemat aivan kärjen läheltä. Asiallisesti käynnistyvä Bewitch Boy (6) on Antti Ala-Rantalan mielestä paras keulasta. Sinne pääseminen voi olla tässä vaikeaa, mutta asemat johtavan takaa ruuna voisi kyetä itselleen hankkimaan. Minto's Don Juan (9) on ajettu usein jo varhaisessa kisaa eteenpäin, kun paikka johtavan rinnalla ei ole ollut sille normaalisti pärjäämisen este. Tältä paikalta tosin saattaa mennä aikaa, ennen ladut sisäradan syövereistä aukeavat.

A: 3,9 B: 1,6,4,8 C: 7,10,12,2

T5-systeemit

A: 11,7,2, 8,5,9,10,6,4 (1,12) 11,15,3,13 (9,14) 5,8,2,1,4 (9,10) 10,1,2,11 (4,3) 3 (9,1) = 720 riviä

B : 11,7,2, 8,5,9,10,6,4 (1,12) 11,15,3,13 (9,14) 5,8,2,1,4 (9,10) 10 (1,2) 3,9,1 (6,4) = 675 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuriehdokkaat Tasaisessa ja tasokkaassa koitoksessa ei ole yhtään osanottajaa, jonka sijoittuminen kolmen sakkiin tuntuisi ennalta tosi varmalta. Lähinnä tuohon paikkaan on ehdolla pari nuorta tammaa. Viimeksi vaivatta voittanut, luokkahevosen tyylillä menevä Surprise Rose (2) ei pysynyt neljässä startissa ravilla, joten vankkumaton tukipilari sekään ei ole. Toinen paljon luotettu Haley Web (6) on ollut hyvä kahdessa viimeisessään, ja varsinkin viime kerran esitys Jyväskylässä johtavan rinnalta valoi vielä lisää uskoa sen kykyihin. Kisan ainoa kolmivuotiaana tamma on kuitenkin jollakin tapaa alakynnessä vanhempiensa seurassa.

Yllättäjäehdokas Tauon jälkeen tekemissään kahdessa startissa Dexterous (5) on osoittanut säilyttäneensä ihailtavan juoksupäänsä.

Juoksunkulku arvaus Yhdelläkään osanottajista ei ole vielä näyttöä starttiraketin kyvyistä, eikä selkeää ehdokasta porukan vetäjäksi ei ole helppo ennalta osoittaa. Terävästi avaava Tilda Sonik (3) saattaisi olla alussa nopein. Seura tuntuu sille aika vaativalta, joten Petteri Joki ymmärrettävästi toivoi selkäreissua jonkin hyvän hevosen takana. Surprise Rosella (2) on yritetty kerran satsata hieman alkuun sillä seurauksella, että laukka tuli. Todennäköisesti ensimetrit otettaneen jälleen aika tavalla varovaisesti, kun matkalla voi sopivassa kohtaa ajaa eteenpäin. Haley Web (6) on vaikuttaa hyvältä lähtijältä. Sillä ei ole ainakaan vielä satsattu erityisesti starttiin, kun sopiva paikka parijonosta on ollut riittävä menestystä ajatellen. Sama ajattelutapa saattaa olla käytössä edelleen. Starttien myötä varmistunut Artie B. Zet (8) seuraa autoa hyvin. Ruuna menee Janne Lukkarin mukaan parhaitten vapaalta, joten kasiradasta huolimatta eteenpäin ajetaan, eikä keulaan pääseminenkään ole aivan mahdotonta. Jotta loppukurvi selvitään ravilla, on kaarreongelmien vaivaamalla Dexterousilla (5) ajettava jo ajoissa eteenpäin, mikä vahvan hevosen kanssa onkin mahdollista. Monella ajetaan ns. tilanteen mukaan, ja juoksunkulkua ja ensimmäisenä kiriin suuntaavaa on tuon takia aika hankala lähteä ennustamaan.

A: 2,6,7,9,5 B: 8,1,3,4,11,10

Muut lähdöt

  1. 3.Star Credit – 1.Cheval De Fer – 7.Diamond Dreams – 6.Bovie Savoy – 5.Road Tripper (2.Pacetto)

  2. 1.Lovemore – 2.Gretchen – 12.Victoria Vice – 5.Fancy Creek – 7.Blue Moon Stella – 9.Kivarin Salsa – 11.Ida Luxi – 3.Elma Sol

  3. 2.Ypäjä Jallu – 8.Lumi-Hessu – 5.Ekon Kava – 4.Underlig – 1.Riutan Perenna ­– (7.Tähti Kepu)

  1. 6.Jullen Eko – 9 .Enterin Valpuri – 11.Iinan Prinssi – 7.Tarmo Ite – 3.Leidi Tyttö (5.Virkutar)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet