Vihjeet 19.2.2018

18.02.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Petteri Joki, Ramona Winin (6) viime suoritusta haittasi kaviopaise, minkä takia se oli voimakkaasti toisohjainen. Kahdessa edellisessään tamma oli sijoituksiaan parempi, ja noissa kisoissa sille jäi jossiteltavaakin. Pärjääminen tässä tehtävässä ei tunnu ennalta mahdottomalta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Puolireippaasti avaavalla Ramona Winillä pitää päästellä tässä alussa jonkin verran eteenpäin. Olen ajanut tällä vain selkäreissuja. Ennen starttia pitää vielä kysyä valmentajan juoksutoiveet.

Eija Sorvisto, Ikävän lähtöpaikan saaneella Bebina (7) pitää kaikki onnistua, jotta mitaleille olisi taas mahdollisuuksia. Parhaitten talvella menevän tamman asiat ovat olleet treeneissä normaalisti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nykyään oikeita kyytejä lähtevällä Bebinalle tasaisen reipas matkavauhti on sopivinta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Viimeksi pitkästä aikaa hyvän esityksen tehneellä Gliding Sololla (8) ei lähdetä ajamaan huonolta paikalta hampaat irvessä. Pahimmassa tapauksessa tämä kisa voi mennä lähinnä hiitin ajoksi. Vaivat ovat syöneet hevosta, mikä näkyi viime vuoden esityksissä. Nyt Gliding Solo yritetään saada nousemaan ainakin lähelle entistä tasoaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan startissa mihin päästää, ja lopussa sitten koetetaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Keijo Hakala, Metafora (5) teki Oulussa kovan pahan lähtölaukan kova juoksun. Jos epävarma hevonen pysyy ravilla, niin sen ei pitäisi olla kaukana tässä lähdössä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuolemasta tällä on vaikea ajaa, mutta muut juoksut käyvät.

Tuomas Pakkanen, Mar Blink (10) teki viimeksi mukavan esityksen, ja hevonen pystyi isoksi yllätyksekseni voittamaan. Aika ei ollut kuitenkaan kuin 18,7, joten mitään ihmeitä ei voi alkaa ennalta lupailemaan. Olisin tyytyväinen, jos Mar Blink pystyisi toistamaan viimekertaisen suorituksensa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivistä koetetaan löytää jonkinlainen juoksupaikka. Kirissä tarvitaan selkiä eteen. Jos lopussa on voimia tallella, niin sitten koetetaan.

Varustemuutokset: Mar Blinkillä oli viimeksi vetolaput, ja ne jatkanevat varusteissa mukana.

LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Jalkavaivoista kärsinyt Hissun Katti (10) palaa kisaan pitkältä tauolta. Ailahtelevan ruunan kanssa tavoitellaan tässä rahasijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sinne sekaan vaan mennään, ja katsotaan sitten miten meidän käy.

Petteri Joki, Pitkältä tauolta palanneella Faijalla (11) ei ollut vielä viimeksi jaksoa mennä koko 2000 m matkaa, ja viimeinen 800 m oli hevoselle liikaa. Parhaimmillaan Faija on näihin tehtäviin riittävä peli. Viime kerran esityksestä jäi varmaan liian paljon parannettavaa, ja huonolta lähtöpaikalta tavoitellaan lähinnä rahasijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan mihin täältä päästään, ja ajetaan sitten tilanteen mukaan.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Tuomas Pakkanen, All In (1) lähtee kovaa, joten paikka on sopiva.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulat yritetään sisäradalta pitää, ja toivotaan suosikkia eteen vetoavuksi.

Varustemuutokset: Muutoksista ei ole ollut ainakaan mitään puhetta.

Jouko Kangas, Baretta Boko (3) on varmaan ihan samanlainen kuin mitä se on ollut tähänkin asti. Tasaisen mukavasti suorittavan ruunan esityksistä on puuttunut räväkkyys.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Baretta Boko saa tästä hyvän juoksun. Kuski saa ajaa tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen, jos kuski ei sitten satu keksimään jotain uutta.

Petteri Joki, Callela Leonard (5) kiri Umeåssa selästä terävästi, ja voitti parastaan antamatta. Se heitti tapaansa mukaan vapaalle, kun sai maalisuoralla ohitettua viimeisen vastustajan. Hyvin treenannut Callela Leonard saattaisi olla nyt lyhyellä starttiväli terävämpi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Callela Leonard ei ole erikoisen nopea startista, joten kokeillaan päästä parijonoon. Tässä seurassa sillä voi varmaan ajaa tarvittaessa myös rohkeammin.

Varustemuutokset: Päässä sisäpuolella ollut himmennyt karva saatetaan jättää nyt pois. Varusteella ei ole hevoselle merkitystä, joten en usko tuon vaikuttavan suoritukseen.

Marko Hakkarainen, Ari Moilanen totesiKuopion startin jälkeen, että jälkeenpäin ajatellen hänen olisi pitänyt kokaista Lago Negrolla (7) lopussa ulkokautta. Tulloin ruuna olisi parhaassa tapauksessa pystynyt jopa kamppailemaan kärkisijoista. Nyt hyvässä kunnossa olevalle hevoselle jäi vähän varaakin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ikävä, ja hevonen joutuu tekemään töitä. Eteenpäin täältäkin täytyy alussa päästellä. Kaikki juoksupaikat käyvät, mutta johtavan rinnalta en kuitenkaan mielellään ajaisi.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Vaikka starttiväli poisjäännin takia venähti hieman pitkäksi, niin uskoisin Road To Victoryn (8) olevan samassa iskussa kuin viimeksi.Juoksun onnistuessa ruuna voisi pystyä nousemaan toton tuntumaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan minne Road To Victory huonolta lähtöpaikaltaan joutuu. Lopussa on sitten koetettava, kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

Varustemuutokset: Samoilla avovehkeillä jatketaan.

Jouko Kangas, Thai Armani (9) oli viimeksi osin sen takia startissa, ettei sillä olisi tarvinnut ajaa koelähtöä. Kisassa hevoselle jäi vähän varaakin, ja tarvittaessa se olisi pystynyt menemään jonkin kymmenyksen kovempaa. Tuon jälkeen Thai Armania on treenattu vauhdikkaammin. Terveyden tila on hyvällä mallilla, ja uskon hevosen jossain kohta pystyvän pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Thai Armani saa tästä kivan reissun, millaisen perästä se pystynee siirtymään ihan jonkin verran.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA 1

Jouko Kangas, Mainiolta lähtöpaikaltaan Iris Queenin (1) uskoisi saavan hyvän juoksun, jolloin sen ei pitäisi olla viimeinen maalissa. Rahoille on odotukset.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvä avaava saa tästä itselleen mainiosti sopivan sisäratajuoksun.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Lukkari, Amos Shadowin (2) viime esitys jätti kysymysmerkkejä. Mitään selkeää syytä vaisuun esitykseen ei löytynyt. Otetuista verikokeista ei havaittu mitään hälyttävää. Kuopiossa rata ei ollut paras mahdollinen, vaan se mureni hevosen alla. Tuo ja 2600 m matka yhdessä saattoivat olla liikaa Amos Shadowille. Pitkät hokit ainakin näin ekatalvena ovat olleet ruunalle jonkinlainen miinus. Viikon ainoassa reippaammassa treenissä se oli oma hyvä itsensä. Oulussa on ollut, kuten viimeksikin, tälle paremmin sopiva radan pinta. Viime suorituksena takia Amos Shadow on nyt tietenkin jonkinlainen arvoitus. Luokaltaan hevonen riittää tällaiseen lähtöön, joten sitä ei kannattane jättää pois lapulta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kun Amos Shadowilla on hokit alla, niin sillä ei kannata yrittää erityisen kovaa matkaan. Paikkaa johtavan rinnalla yritetään välttää ja selkäjuoksua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Amos Shadow jatkaa perusvarusteilla.

Mauri Jaara, Kuopiossa alisuorittanut Amos Shadow (2) ei saanut radasta pitoa, ja hevonen oli Oulun starttiin verrattuna vaisu. Tähän kisaan Amos Shadow on nyt pieni kysymysmerkki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä, ja Amos Shadow saanee tästä hyvä mukavat asemat. Kun hevosella on kaikki kunnossa, niin se on jaksanut mennä.

Arto Komulainen, Hyvän juoksun Kuopiossa tehnyt ja kaikki voimat tallella maaliin tullut E.V. Jory (8) kiri lopun yllättävänkin terävästi. Ruuna oli kipeä joulukuun viimeiseen starttiin. Kotona E.V. Jori on ollut viime kisan jälkeen virkeä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: E.V. Jory ei ole hirveän nopea startissa. En halua ajaa sillä pakkasessa kuoleman paikalta, joten startin joutuu ottamaan hieman tarkkaillen. Kuten Kuopiossa nähtiin, niin E.V. Jory pystyy tekemään pitemmänkin kirin, jos saa selkiä eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Take Me With You (9) ei ollut huono Joensuussa. Hieman pehmeänä ollut ruuna ei ollut kuitenkaan ihan sellainen kuin olin odottanut. Uskon, että Take With You parantaa, ja avoimin hyvin mielin tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka voi olla tälle oikeinkin sopiva. Take Me With You voi saa nyt smyygailla, kuten se pääsi tekemään Kuopiossa. Tuossa kisassa oikein hyvän lopetuksen tehnyt ruuna kiri ykköseksi.

Varustemuutokset: Puolilaput lisätään varusteisiin, minkä ansiosta hevonen voi pikkuisen terävöityä kirivaiheessa.

Heikki Mikkonen, Mainiossa kunnossa jatkava Ain't She Sweet (10) teki viimeksi tauon jälkeen ainoan kehnomman starttinsa. Selässä matkatessaan se oli vielä hyväntuntuinen, mutta kun käänsin kiriin, niin mitään ei tapahtunut. Välipohjat alla kilpaileva hevonen ei saanut pitoa murenevasta radasta. Uskon ja toivon tuon olleen syynä vaisuuteen. Viime kisan jälkeen Ain't She Sweet on ollut kotona hyvä, ja juoksun onnistuessa tamman pitäisi pystyä kamppailemaan ihan kärkisijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kiriin olisi hyvä saada selkiä eteen.

Varustemuutokset: Jenkkikärryt otetaan pitkästä aikaa käyttöön. Niistä pitäisi olla periaatteessa hyötyä. Ain't She Sweet on tehnyt ne perässä hyviä esityksiä, mutta myös jonkun kerran huonoja.

Tuomas Pakkanen, Flash Sprucelle (11) joutui keväällä tauolle, kun silletuli etujalkojen jänteisiin rasitusongelmia. Tämä oli kesän laitumella. Syksyllä harjoittelu aloitettiin uudestaan. Ruuna on ollut asiallinen treeneissä, ja pulssit on saatu taas kohdalleen. Totoon pitäisi olla heti mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Flash Spruce olisi nopea startista, joten lähtöpaikka ei ole etu. Katsotaan sitten miten juoksu lähtee täältä menemään. Lopussa koetetaan, ja toivotaan, että kirissä löytyy selkiä eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Petri Kopsala, Senator Casella (3) on ollut huonoa tuuria viime starteissaan, eivätkä laukat ole olleet hevosen syytä. Mitään negatiivista ei ole ilmennyt. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva ruuna oli oikein hyvä perjantaina ajetuissa viimeistelyissä. Juoksun onnistuessa neljän sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksun suhteen ei ole isompia vaatimuksia. Tällä ei ole vielä tarkoituksella satsattu alkuun. Lähtöpaikka on pitkästä hyvä, mutta uskoisin ruunan tästä saavan vähän kevyemmän reissun. Aina juosten maalin tuleva Senator Case kykenee viime vuoden perusteella tekemään tarvittaessa aika pitkänkin kirin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Krista Kivilompolo, Ruokinnasta johtuvasta syystä Listas Hectorin (6) vuohiset aukesivat, eikä se ollut pariin viime starttiin yhtä hyvä kuin mitä se oli ollut. Nyt ruuat on vaihdettu. Itseään stressaavan hevosen mahaa on myös hoidettu. Otteet kotona ovat taas samanlaisia kuin mitä ne ovat olleet hyvien päivien aikoihin. Lämmittely kertonee vielä tarkemman tilanteensa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Listas Hector ei ole erikoisen nopea lähtijä. Se on kuitenkin pärjännyt keulasta ja kuolemasta, joten eteenpäin startissa ajetaan.

Varustemuutokset: Listas Hector pelkää silmille lentävää aineista, ja tuon takia se pitää väliä edellä juoksevaan. Lämmityksessä hevosella kokeillaan tuon takia päänaamaria.

Eija Sorvisto, Ihan hyvän esityksen Oulussa tehnyt Eco Creek (7) on vielä aika lapsellinen. Toivotaan, että ori starttien myötä alkaa tekemään paremmin totta. Tälle ei ole ollut viimestartin jälkeen lähistöllä tarjolla kuin mailin kisoja, joita en sillä vielä tässä vaiheessa halua ajattaa. Hieman pitkästä starttivälistä ei pitäisi olla haittaa. Vaikka Eco Creek on laiska hevonen, niin sen verran siihen on treeneissä vauhtia saatu, että henget ovat pysyneet auki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin hevosen tunteva kuski saa päättää taktiikasta.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Mauri Jaara, Bodenissa hyvän esityksenja15-vauhtinen päätöstuhannen tehneellä Park's Gunilla (12) on nyt uusista käsitä kaksi mainiota suoritusta takana. Ruuna parantanee vielä starttien myötä, ja pärjäämisen on viime kerran perusteella juoksun onnistuessa mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä ollaan toisten armoilla, ja reipas matkavauhti on toiveissa.

Varustemuutokset: Mitään tässä kohdassa ei kannattane muuttaa.

T65-vihje (Oulun lähdöt 65-kohteet, 1 & 3 & 5)

Oulussa viime yö oli kylmä, ja lämpötila laski aamun tunteina alle - 20 asteen. Päivällä lauhtuu jonkin verran, mutta silti illalla ajetaan aika kipakalla kelillä. Noissa olosuhteissa hyvällä juoksupaikalla on normaalia suurempi merkitys, ja esim. takaa kiertäminen on vaikeampaa.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Kahdessa viimeisessään vakuuttaviin voittoihin kirinyt Callela Leonard (5) menestyksen ei pitäisi olla tässä tehtävässä juoksupaikasta kiinni, ja ennalta hevonen tuntuu vaikea voitettavalta. Keulasta Callela Leonard ei ole vielä koskaan voittanut lähtöä, mistä sillä saatetaan nyt ajaa. Täysin ravivarma ruuna ei ole urallaan ollut.

Yllättäjäehdokas Pitkän tauon jälkeen radoille palaileva Thai Armani (9) on luokaltaan tähän seuraan kova peli. Startti ja terävämpi treeni alla nyt kisaan lähtevä ruuna tuntuu ennalta suosikin selkeästi kovimmalta vastustajalta.

Juoksunkulku arvaus Eturivin kolmelta sisimmältä radalta avataan kovaa. Kiihdytyskilpailussa hevoset tuntuvat keskenään varsin tasaisilta. Tuomas Pakkasen etukäteistaktiikka saattaa hyvin onnistua, ja All In (1) voi sisäradan turvin pystyä pitämään alussa keulat, Eteensä hän ei aikonut päästää kuin suosikki Callela Leonard (5). Tämä on vain näihin tehtäviin vain normaali lähtijä. Tie johtoon voi olla kuitenkin aika siloteltu. Viime starttien perustella selkäreissu käy mainiosti, mutta myös muualta voidaan ajaa. Thai Armanin (9) edessä on hyvät avaajat, joten juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet.

A: 5 B: 9,7,2,1,3,6,8 C: 10,4

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA-1

Varmaehdokas Eturivin selvästi vauhdikkaimpanalähtijänä Like Buljonki (6) päässee aika vaivattakin johtoon. Ainakin alun ruuna saanee vetää haluamaansa vauhtia. Toinen lenkki voidaan tulla sitten aika kovaa, jolloin ohitusten tekeminen on vaikeaa.

Yllättäjäehdokas Kuopion murenevapintainen rata oli 76-päivänä monelle huono. Tuon Heikki Mikkonen uskoi on olleen syynä myös Ain't She Sweetin (10) vaisuuteen kirivaiheessa. Hevonen on ollut kotona normaalin hyvä, ja eikä pärjääminen juoksun onnistuessa ole mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Aiemman perusteella Like Buljonkin (6) uskoisi ottavan keulat helposti. Pakkaskelillä eturivistä lähtevillä vastustajilla ei lähdettäne juurikaan prässäilemään, ja voi ruuna päästä pitämään temmon alkumatkasta varsin rauhallisena Asiallisesti avaava Iris Queen (1) saanee itselleen mainiosti käyvän nätin sisäratareissun johtavan takana. Amos Shadowille (2) yritetään löytää selkä eteen, mutta sillä kuten muillakin seuraavilla numeroilla starttaavilla on vaara jäädä toiselle ilman vetoapua. Kuopiossa vahvan esityksen tehneellä E.V. Joryllä (8) Arto Komulainen aikoi ottaa alussa liinat kiinni, joten ruunan juoksupaikka saattaa olla aivan porukan hännillä. Takarivin kovista joko Ain't She Sweet (12) tai Umberta Jet (12) ensimmäiseksi ulkoradoille. Flash Bruce (11), Take Me With You (9) ja E.V. Jory (8) liittynevät junaan mukaan jossain kohtaa kirivaihetta. Verkkaisesti tavallisesti avannut tauolta palaava A.B.S. Bobbo (8) jäänee alussa hännille toivomaan itselleen mainiosti viime vuonna sopinutta ylivauhtista kisaa, jonka mahdollisuus tuntuu ennakkoon aika vähäiseltä.

A: 6,10 B: 9,11,8,2 C: 12,7,1,4,3

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Varmaehdokas Viimeksi keulasta loppusuoralla vaivatta muulta porukalta karannut Eco Creek (7) voi päästä taas hallinta paikalle. Jos ruuna suorittaa samalla tasolla kuin viime starteissaan, ovat ohitusyritykset varmaan aika hankalia.

Yllättäjäehdokkaat Kahdessa viime kisassa Listas Hectoria (6) haitanneet vuohisongelmat ovat nyt takanapäin. Krista Kivilompolon mukaan kotona hyvältä tuntunut ruuna voi päästä alkumatkasta keulaan. Tuossa tapauksessa ei ole mahdotonta, että se pystyisi pitämään asemansa maalin asti.Pitkästä aikaa hyvältä lähtöpaikalta starttaava Senator Case (3) voi saada kohtuullisen paikan parijonosta, jolloin tauluaan parempi menijä ei ole välttämättä ihan ulkona kärkikamppailusta.

Juoksunkulku arvaus Eturivin ainoa selvästi kovempi starttari Stanley Good Speed (8) saattaa kasiradasta huolimatta olla alussa terävin. Tauolta palaavan ruunan suoritukset eivät ole olleet vähään aikaan sellaisia, että mahdollisen reippaan avauksen jälkeen asemia kannattaisi alkaa hampaat irvessä puolustamaa, joten sopiva vastusta päästettäneen eteen. Listas Hector (6) ja Eco Creek (7) ovat molemmat vain tavallisia lähtijöitä. Kummallakin kestää kuitenkin ajaa heti alussa eteenpäin, ja jompikumpi ottanee vetotyöt hoitoonsa. Vaikka Holy Victory Koksilla (10) otettiin viimeksi startti varman päälle, niin se sai onnekkaasti paikan toisessa ulkona. Nyt tamman edestä ei avata erityisen reippaasti, joten juoksupaikka voi huonolla tuurilla olla aika tavalla takajoukoissa. Hyviä toisia kierroksia starteissaan tehnyt Holy Victory Koks lähtenee joka tapauksessa ensimmäisenä ulkoradoille, ja nousee kamppailuun mukaan. Uusista käsistä parantanut Park's Gun (12) on tasavauhtisen oloinen menijä, jolla on suunnattaneen hyvissä ajoin kiriin. Summer Amourille (9) yritettäneen tarjota samanlaista reissua, millä se onnistui tammikuussa Oulussa luikertelemaan sisäratoja pitkin ykköseksi. Senator Case (3) ei ole ollut ensimetreillä kovin ripeä, mutta kolmoselta ruuna ei välttämättä jää kuitenkaan ihan hännille. Aina sitkeästi maalin asti yrittävä Senator Case voi Juoksun onnistuessa nousta otteluun.

A: 7 B: 10,6,3,9,12 C: 2,5,8,1,4

Muut lähdöt

  1. 10. Smooth Criminal –7. Bebina – 8. Gliding Solo – 2. Poulter – 4. Gustav K. (9. Wille Caramell)

  2. 5. Metafora – 4. May Cruise – 10. Mar Blink – 9. Rover Broline – 6. Comet Alley – 8. Singel Fey (2. Mountain Bliss 3. Quastella)

  3. 3. Eeti – 7. Jonnin Joutava – 1. Takenote – 6. Petroli – 5. Oleg – 8. Lento Essi (10. Hissun Katti)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet