Vihjeet 19.8.2016

19.08.2016

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Tuomas Pakkanen, Ongelmista kärsinyt Hissun Katti (2) teki pitkältä tauolta Lieksassa tasaisen juoksun. Syksy- talvikeleillä paremmin pärjääjä ruuna tarvinnee vielä startteja alle. Hissun Katti saattaisi kyetä ravilla 28-tulokseen. Mihin se tässä riittää, on vaikea tietää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla koettaan liikenteeseen päästä.

LÄHTÖ 2

Marko Hakkarainen, Ajamassani startissa kohtuullinen esitys tehnyt Wild Fourmotion (2) meni kaarteissa vinoksi, ja kadotti siinä vauhtia. Valmentajan mukaan kurvit ovat olleet sille hieman vaikeita. Jaksavanoloiselta epävarmalta hevoselta puuttuu vielä hieman kyytejä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ekakaarre pitää ottaa jonkin verran varman päälle, mutta kokeillaan lähteä niin kovaa kuin on mahdollista.

Tapio Kalaja, Beaming Chic (4) kuumeni Torniossa lähdön uusintojen takia, eikä hommasta tullut yhtään mitään. Muuten tuntui, että tamma oli mennyt edellisen startin ansiosta eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Beaming Chic ei ole ollut vielä koskaan auton takana, joten startin onnistuminen on ennalta täysi arvoitus. Jos hevonen lähtee ravilla matkaan, niin eteenpäin sen annetaan mennä.

Varustemuutokset: Korvapallot vaihdetaan enemmän ääntä eristäviksi.

Mauri Jaara, Vieremällä ilman kenkiä juossut piristynyt Day After Mayday (6) kompuroi karkealla radalla ja menetti siinä kolmosrahat. Tämä ei ole ollut ennen auton takana, joten harjoituslähtöön mennään mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mikään starttiraketti Day After Mayday ei ole. Tasainen matkavauhti olisi tälle sopivin. Viimeksi alku mentiin hiljaa, ja loppua tultiin kovaa.

Varustemuutokset: Day After Mayday kilpailee nyt kengät alla.

LÄHTÖ 3

Harri Kotilainen, Ennen viime kisaa pikku tauon pitänyttä Lintikkaa (5) hoideltiin välillä. Näihin lähtöihin hyvä hevonen voi pystyä nousemaan sarjoissaan korkealle. Tammalla on joskus kaarteissa ongelmia, varsinkin viimeisessä. Muuten se on umpiravuri. Kärkisijasta tässä lähdetään kamppailemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Puolihyvin avaava Lintikka on juossut paljon keulasta, mutta en usko juoksupaikalla olevan sille isoa merkitystä. Ajoittaisten kurviongelmien takia sisärataa on ehkä kuitenkin parempi ajaa.

Varustemuutokset: Takakenkien pois ottamisesta on pientä etua, ja olosuhteiden salliessa se saatetaan tehdä.

Henry Ala-Korpi, Viime aikoina ravinsa kanssa tuskailleen Seppälän Hiliman (10) uusi kengitys ei Pihtiputaalla toiminut. Kovassa porukassa rahoille yltäminen edellyttää ravin sujumista.

Ajotaktiikka / juoksutoive Vapaalta radalta Seppälän Hilima painaa liikaa. Sitä joutuu pitämään, ja ravi huononee. Hyvässä selässä tamma seuraa mainiosti.

Varustemuutokset: Kengityksessä palataan osittain vanhaan, kun eteen tulee taas päärynäkenkä. Taakse kokeillaan hokkeja.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Marko Taittonen, Wrong Breed (2) on ollut vielä keskentekoinen hevosena. Kunto ei ole ollut kaukana siitä, että se olisi pystynyt jo aikaisemminkin pärjäämään. Laukkoihin ei ole löytynyt selvää syytä, ja riski niihin on yhä olemassa. Kunnon ei pitäisi olla ainakaan huonontunut viime kerran jälkeen. Wrong Breed voi tässä menestyä, jos se jaksaa keskittyä kilpailemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Wrong Breed ei ole nopea startissa. Jos ravilla matkaan päästään, niin tilanteen mukaan jaksavalla hevosella ajetaan.

Varustemuutokset: Näillä näkymin samoilla varusteilla jatketaan.

Henry Ala-Korpi, Rauhoittunut ja ilman etukenkiä hyvin ravaava Global Passion (3) on mainiolla mallilla, ja kahden joukkoon on odotukset.

Ajotaktiikka / juoksutoive, Global Passion on mennyt hyvin selästä. Sellaisella juoksulla ei tässä välttämättä pysty voitosta kamppailemaan, joten kun hevonen on kovassa iskussa, niin keulastakin saatetaan kokeilla ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Unbelievable Storyä (4) oli hoidettu ennen viime kisaa. Esitys oli parempi ja ihan hyväksyttävä. Startti saattoi viedä hevosta eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Unbelievable Story avaa asiallisesti, ja katostaan mihin päästään. Jos keulaan päästään, niin sieltä saatetaan myös ajaa. Matkavauhti pyritään pitämään tasaisena.

Varustemuutokset: Unbelievable Story juossee taas ilman etukenkiä.

Tuomas Pakkanen, Viimeksi helposti keulaan päässyt Not A Clue (5) vastasi lopussa hyvin voittoon. Joensuun 76-kisassa kenkä ei ollut tarpeeksi pitävä, ja lopussa jäimme vielä toiselle radalle säkkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive, Not A Clue ei ole ihan ensimetreillä kaikista nopein. Aikalailla juoksupaikasta riippumaton ruuna pystyy tulemaan taaempaakin.

Varustemuutokset: Entisillä mennään.

Matti Soronen, Pari kuukautta meillä ollut Västerbopaperdoll (9) aloittaa tässä kilpailemisen tallistamme käsin. Radalla ei ole käyty, joten tamma on vielä tähän koeluonteiseen kisaan vaikea arvioitava.

Ajotaktiikka / juoksutoive, Paikka on tähän kohtaan ihan sopiva, ja katsotaan sitten minkälainen juoksusta tulee.

Varustemuutokset: Kengät jalassa ajetaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Henry Ala-Korpi, Ajamassani kisassa alleajossa kankealta tuntunut Todays Popular (1) paransi paljon itse kisaan. Kaustisella sitä lämmitettiin vähemmän, mikä ei sopinut, joten ennen starttia hevoselle pitää antaa nyt paljon liikettä. Ville Pohjolan mukaan Todays Popular oli voittojuoksussaan epävarma ensimetreillä, joten ykkösrata ei ole tuon perusteella etu.

Ajotaktiikka / juoksutoive, Ihan alku jouduttanee ottamaan varman päälle. Mahdollisimman nopeasti ajetaan kuitenkin eteenpäin, vaikka sitten johtavan rinnalle.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Keijo Hakala, Tasaisen hyvin suorittava Flying Heel (2) ei Pihtiputaalla pystynyt ihan vastaamaan Midnight Hourin loppusuoran ohitusyritykseen. Kajaanin kakkossijan raveissa rata oli ilman etukenkiä juosseelle ruunalle liian karkea. Ylivieskassa matkavauhti ei suosinut takapareissa juossutta hevosta. Ravin kanssa tällä on ollut ajoittain ongelmia, mutta kaiken ollessa kohdillaan Flying Heel pystyy tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Flying Heel ei pysty lähtemään erityisen kovaa, joten lähtöpaikka on sille oikein sopiva. Katsotaan sitten mihin päästään. Rehellisesti maaliin asti juokseva ruuna kestää pitemmänkin kirin, ja sillä voi lähteä reissuun jo viimeisen takasuoran alussa.

Varustemuutokset: Etukenkien pois ottaminen auttaisi, mutta tuo asia on vielä auki.

Heidi Kontinen, Magical Hannahin (3) pitkän starttiväli johtuu siitä, että pisteet menivät niin vähäisiksi, ettei se ei ole päästy kisoihin mukaan. Harjoituksissa ihan normaalilta tuntuneen tamman menestys on ollut pikku pettymys.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on mukava asialliselle avaajalle. Toivotaan, että Magical Hannah lähtisi nyt ravilla matkaan. Kuski saa päättää ajotaktiikan.

Varustemuutokset: Magical Hannah juoksee tässä kengät jalassa ja ilman sekkiä.

Tuomas Pakkanen, 16-vauhteja kesät talvet menevällä Vie De Adoniksen (5) kyydit eivät Vieremällä varmaan vain riittäneet. Lyhyt starttiväli voi olla tälle ehkä vain eduksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive, Vie De Adonis on hieman vino kurveihin, ja tuon takia puolireippaasti lähtevä ruuna on varmaan paras keulasta.

Tapio Kalaja, Aika tiukkoja startteja saaneen Ainur Hossin (7) annettiin hieman puhaltaa. Viikon verran se oli helpolla, mutta sen jälkeen treeni on ollut ihan normaalia. Yksi 20-vauhtinen hiitti kisaan on alla. Tuo tehtiin ilman kaveria, missä tilanteessa Ainur Hoss ei tee oikein totta. Hyväoloinen se tuossa treenissä oli. Reipas matkavauhti tekisi tammalle oikeutta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vain tavalliselle avaajalle lähtöpaikka on aika ulkona. Eteenpäin yritetään kuitenkin ajaa, jotta saisimme kohtuullisen asemat parijonosta.

Varustemuutokset: Kengitys on vielä hieman auki. Olosuhteiden salliessa etukengät otettaisiin mieluusti pois, mikä parantaisi lähtönopeutta. Muuten varusteet pysyvät samoina.

Mauri Jaara, Tauluaan parempi Buster U.S. (8) on kunnossa. Kaustisella hyvin matkaan lähtenyt rulli yli ensimmäiseen kurvin alussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ulkona, ja startti pitää ottaa hieman varoen.

Varustemuutokset: Takakengät otettaneen pois.

Susanna Laulumaa, Captivate (9) tarvitsee paljon pitoa, ja Ylivieskan kurainen rata oli paha miinus. Silmille lentänyt liejukin haittasi menoa. Kun kuski joutui vielä viimeisellä takasuoralla ottamaan hevosta kiinni, niin meno tyssäsi täysin. Kesän starteissaan Captivate oli tahmea, kun yksin matkustanut ruuna hermoili kuljetuksissa. Turussa Captivate oli hyväoloinen ja pörhäkkä. Se oli vain turhan painissaan, ja laukkasi, kun sen edessä juossutta vastustajaa otettiin kiinni. Captivatella on ollut kotona kaikki ok, eikä verikokeissakaan ollut mitään vikaa. Viime esityksen jälkeen hevonen on kuitenkin itsellenikin tähän kisaan arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Captivate ei ole nuuka juoksupaikalle.

Varustemuutokset: Takakengät saatetaan ottaa pois, mikä olisi Captivatelle pieni etu. Hyvin se on mennyt myös kengät jalassa.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jorma Särkiniva, Tauluaan parempi Sembs Ouradour (2) teki viimeksikin hyvän esityksen. Mainiolta lähtöpaikalta pärjäämiseen pitäisi olla edellytyksiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sembs Ouradour ei mikään starttiraketti, mutta lähtöön pitää kuitenkin satsata. Sopivan selkäjuoksun perästä tamma on tehnyt tekee parhaat esityksensä. Ylikova matkavauhti suosisi.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Olosuhteiden salliessa ajetaan ilman kenkiä.

Ossi Nurmonen, Viime kertaa edullisemman vastuksen kohtaava Millstone's Lissomilla (3) on kaikki kunnossa, joten kärkisijasta lähdetään kamppailemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tamma on ollut paras keulasta. Tässä se ei joutune avaamaan yhtä kovaa kuin edellisellä kerralla, mikä on etu loppua ajatellen.

Varustemuutokset: Kengät jää taakse, mutta edestä ne otetaan pois.

Petri Salmela, Kovia startteja saanut Merry Broline (6) ei ollut tauolle jäädessään ihan huippu- mutta kuitenkin asiallisessa kunnossa ja terve. Se sai viime vuoden tapaan pitää välillä lomaa. Kesäkuun se oli treenaamatta, ja heinäkuussa harjoittelu oli pelkästään uimista. Nyt sillä on otettu 4 tai 5 hiittiä. Viime viikolla 20-kyytiä läpiajetussa tasavauhtisessa hiitissä Merry Broline oli oikein mukavan tuntuinen. Hevonen ei ole vielä missään tapauksessa aivan parhaimmillaan. Ehjä esitys on pääasia, eikä voitosta lähdetä hampaat irvessä ajamaan. Tänä vuonna itsensä löytänyt Merry Broline on ehkä luokaltaan kisan paras, eikä mikään sijoitus yllättäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Varsinkin voltista Merry Broline on oppinut lähtemään paremmin, mutta myös auton takaa se avaa nykyään terävämmin. Mikään starttiraketti ruuna ei kuitenkaan ole. Tässä kisassa ajetaan fiiliksen mukaan.

Varustemuutokset: Jenkkikärryt tulevat taakse. Edestä kengät otetaan pois.

Matti Soronen, Bodenin startista oli ilmeisesti haittaa Cash Lanelle (7). Aiemmin ja vielä viimeksi lämmittelyssä rauhallisena ollut ruuna alkoi esittelyn jälkeen painamaan hurjasti ohjille ja vei miestä 3,5 ratakierrosta 17-18 vauhtia. Itse kisassakin juoksusta tuli raskas, eikä hevosen esitystä ei voi moittia. Kaustisen 76:ssa loppusuoralla savimälli osui hevosen mahaan, mistä seuranneessa laukassa saattoi mennä voitto. Moottorin ja kunnon puolesta Cash Lane pystyy tässä pärjäämään, mutta toimivuus on viime kerran jälkeen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive : Tässä Cash Lanelle on varmaan tarjolla kuoleman paikka. Jos hevonen ei jos ryysää ennen kisaan liikaa, niin se voi pitää sieltä aika reipasta vauhtia yllä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Mainioon kuntoon noussut Volume Hoss (10) voitti Bodenissa hyvän esityksen perästä keulasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulasta parhaitten menevä Volume Hoss pystyy tulemaan muualtakin. Tämä jaksaa mennä reipasta, ja kova matkavauhti on toiveissa.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Marko Hakkarainen, Jo muutaman kohtuullisen startin peräjälkeen tehnyt Donnie Brasco (3) ei tullut Kajaanissa loppua ihan toivotusti. Se ei ollut keväällä Jyväskylässä kovin hyvä pitkällä matkalla, mutta tuossa vaiheessa kuntokaan ei ollut parhaimmillaan. Parilla muulla kerralla Donnie Brasco on tehnyt 3100 m asialliset esitykset. En usko matkan olevan ruunalle paha asia haitta, jos se ei paina liikaa päälle,. Sijoitukseen 2-4 pitäisi olla mahdollisuudet. Tämä ei ole mitenkään erikoisen voittajatyyppinen hevonen, muttei ykkössijakaan kaiken onnistuessa ihan mahdottomuus ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kova lähtijä on ollut paras selkäreissulla.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ilpo Vartiainen, Viime kisoissa Doni Twicen (5) juoksut eivät ole onnistuneen. Tälle mei-nasi tulla välillä jo yskä. Keskiviikkona ajetun treenin perusteella kaikki tuntuu olevan kuitenkin ok. Ruuna ei ole vielä koskaan kilpaillut näin pitkällä matkalla. Uskon kuitenkin, että vahvana pitämäni hevonen selvittää tehtävän. Doni Twicen lähtö Rovaniemen 76-raveissa ajetaan 3100m matkalla, joten tämä on sopiva koe tuohon kisaan osallistumista ajattelen. Luottavaisin mielin kisaan lähdetään, jollekin totosijalle Doni Twicen pitäisi tässä yltää

Ajotaktiikka / juoksutoive: Doni Twice on oppinut avaamaan auton takaa asiallisesti. Hyvän pätkän loppuun omaavalle hevoselle toivotaan selkäreissua.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Lukkari, Vielä ennen Ylivieskan 3100 m oli pieni arvoitus, miten matka sopii Rim Bay Goliathille (10). Kisa paljasti, että tehtävä käy sille mainiosti. Hyvät esitykset viime starteissaan tehneen oivassa vireessä jatkavan ruunan otteet ovat valmentajan mukaan olleet yhä treeneissäkin mainiosta. Paikkakin on ihan sopiva. Auton taakse menon ajoituksen kanssa Rim Goliathin kanssa pitää olla yhä tarkkana. Liian aikaisin sinne ei voi mennä, koska se voi pahimmassa tapauksessa alkaa riehumaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rim Bay Goliathilla voi tarvittaessa ajaa jo ajoissa eteenpäin, tai sitten turvautua pitkään tasaiseen kiriin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Tuomas Pakkanen, Hieman aranoloiselle Listas Hectorille (2) lisättiin Tornion kisaan korvahuput. Se oli niiden ansiosta paremmin ajettavissa, ja esitys oli hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissua Listas Hectorille kannattanee tarjota.

Mauri Jaara, Bwt Alarm (6) on hyvä hevonen, joka jaksaa mennä. Esitys Torniossa oli mainio, ja ruuna tuli toisen tuhannen kiertämällä 15-kyytiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bwt Alarm pitää reippaasta matkavauhdista.

Tuomas Pakkanen, Park's Colombo (9) oli hyvä ajamissani starteissa. Tarkasti ajettavalla hevosella on kuitenkin laukka lähellä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Park's Colombo saa tästä hyvä reissun, jonka perästä se pystyy tulemaan toisen tuhannen kovaa.

Tuomas Pakkanen, Samaan kuin Not A Clue harjoituksissa kykenevä Paris Blues (11) on ollut kova pettymys tämän vuoden starteissa. Totta tehdessään sen pitäisi pystyä paljon parempaan. Kisatilanteissa alisuorittaneella oriilla tuntuu olevan vikaa asenteessa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kärjen tuntumassa juoksun tarvitseva Paris lähtisi hyvin, joten paikka on vastaan.

Varustemuutokset: Kengät saatetaan ottaa pois, jolloin totosija voisi olla mahdollinen.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Marko Taittonen, Omalaatuinen Bajkal Craff (2) ei kärsi lähdön uusintoja. Sellainen tuli viimeksi, ja hevolla alkoi keittämään. Kotiotteiden perusteella kaikki pitäisi olla ok, ja ravilla pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasavauhtinen Bajkal Craff ei pääse alussa kovaa. Toivotaan, että lähtee hevonen ravilla. Bajkal Craff ehtii lopussa parantaa asemiaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Christel Face (4) teki viimeksi valmentajan ennakko-odotuksia selvästi paremman esityksen. Pito hieman loppui viimeisellä 50 m. Tamma meinasi jo mennä peitsille, eikä ihan loppuun asti pystynyt ajamaan. Voimia jäi, ja Christel Face voi yhä parantaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Samantyylinen juoksu kuin viimeksi sopisi mainiosti.

Varustemuutokset: Pitävämpi kenkä laitettaneen nyt alle.

Jyri Koukkari, Pops' Sunrise (7) oli saanut muutamia vaativia reissuja ennen Vermoa, joten tuossa kisassa ei lähdetty riskeeraamaan. Lopussa jäi voimia käyttämättä. Tamma on mennyt viime starttinsa istuskelemalla 16-vauhtia, joten se pystynee kaiken onnistuessa 15-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tänään ajetaan rohkeammin. Hieman verkkaisella avaajalla alkuun ei kannata satsata, kun Pops' Sunrise tulee loppua sen verran hyvin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan, ja vielä tällä kertaa kengät pysyvät alla.

Arto Komulainen, Hyvässä iskussa oleva Blue For You (8) on oikea hevonen, kun kaikki asiat ovat kohdallaan. Kunnon puolesta ruuna pystyy tässä pärjäämään, mutta juoksun onnistuminen kasiradalta on paljon tuureistakin kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisella avaajalla pitää lähteä täältäkin reippaasti liikkeelle. Ennalta on vaikea tietää, että mihin paikkaan päästään. Blue For You tulee myös selästä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Aleksi Kytölä, Wasa Winner (9) sairasti viime talvena pariin kertaan räkätaudin. Kilpailuttaminen on tuon takia ollut katkonaista, eikä hevonen ole löytänyt vielä tällä kaudella sitä virettä, mitä sillä on joskus ollut. Tiukempia harjoituksia ei ole tähän kisaan, ja kovimmillaan oriilla on ajettu vain 25-vauhtia. Tasavauhtinen menijä tarvinnee muutaman startin alle ennekuin paras vire tulee esiin. Onnistuneella juoksulla Wasa Winner voisi yltää tässä neljän sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kun Wasa Winner on parhaimmillaan, niin sillä voi ajaa johtavan rinnaltakin. Päivän tuntemukset ratkaisevat taktiikan, mutta vielä tässä mennään todennäköisesti aika maltillisesti.

Varustemuutokset: Kokolaput vaihdetaan vetolappuihin. Kengät pysyvät alla.

LÄHTÖ 10

Marko Hakkarainen, Millbrook Adele (1) on olemassa hyvä hevonen, joka pitkän tauon jälkeen hakee vielä parasta virettään. Rahasija voisi olla tässä sopiva tavoite.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Millbrook Adele on joskus laukannut jo ennen lähtölinjaa. Ravilla hyvä avaaja voi saada tästä kivan reissun, ja seurata siitä kärkeä ainakin jonkin matkaa.

Saara Puranen, Walk Away (3) jäi Seinäjoella lopussa ilman kiritilaa, ja Niko Jokelan mielestä tamma olisi pystynyt sylkäisemään hiljaisen matkavauhdin perästä lopun aika kovaa. Tuollainen avausstartti tauon jälkeen teki varmaan hyvää, ja uskon kevyellä laitolla olleen hevosen parantavan tähän kisaan. Totosijalle pitäisi olla mahdollisuudet, eikä voittokaan oikein nappiin onnistuneella juoksulla ihan mahdottomalta tunnu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asiallisesti avaavalla Walk Awayllä ei kannata ajaa keulasta. Sisärataa ei tarvitse ajaa, mutta mukava selkäreissu olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Tänään ajetaan ilman kenkiä.

T4-vihje

Illan T4-peliin ei ole yhtään megavarmaa voittajaa, mutta kun kaikki kohteet vaikuttavat ennalta aika selkeiltä, niin oikein suuren voitto-osuuden mahdollisuus tuntuu ennalta aika pieneltä.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Hienossa iskussa kilpaileva Not A Clue (5) on ottanut suurimman osan voitoistaan keulapaikalta. Tänään sinne ei ole välttämättä asiaa, mutta Tuomas Pakkanen uskoi , että ruuna pystyy pärjäämään muualtakin (Mikkeli 16.6) .

Yllättäjäehdokkaita

Viime startissaan pitkästä aikaa onnistunut Wrong Breed (2) voi ravilla matkaan päästessään saada tästä hyvät asemat loppukiriään ajatellen. Ehkä uransa parhaan esityksen Torniossa tehnyt Jaro's Domain (1) lähtee asiallisesti, ja se voi päästä matkaamaan johtavan taakse. Kaiken onnistuessa ruunalla saattaisi olla tässä minimaaliset yllätyssaumat.

Juoksunkulku arvaus

Henry Ala-Korpi arveli, että ainoa tapa voittaa tämä lähtö on kokeilla ajaa reippaasti avaavalla Global Passionilla (3) keulasta, vaikka tamma on ollut parempi selkäreissulla. Myös Unbelievable Story (4) lähtee terävästi, eikä Mauri Jaara pitänyt ajamista johtopaikalta mahdottomana ajatuksena. Asiallisesti matkaan pääsevä Not A Clue (5) saanee kivat asemat parijonosta . Ruuna osaa tulla takaakin, joten voittoa ajatellen keulajuoksu ei ainoa vaihtoehto, vaan myös selkäreissu kelpaa.

A: 5,3 B: 2,1 C: 4.10,9,12 D: 6,7

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Savonlinnassa (M) lopussa ilman kiritilaa jäänyt Vie De Adonis (5) on voittanut sekä selkä- että keulajuoksuilla. Tuomas Pakkasen mukaan kaarteet ovat hevoselle hieman vaikeita, joten sisärataa pitkin sillä on helpointa ajaa. Ruunan kokomatkan johtoon on olemassa jonkinasteinen vaara.

Yllättäjäehdokkaat

Ylivieskan liukas ja kurainen rata oli pahasti Captivatea (9) vastaan. Turussa toisen kaarteen ahtaassa paikassa laukanneen ruunan kunnossa ei pitäisi olla vikaa, joten peleistä sarjoihinsa hyvää hevosta ei kannata unohtaa.

Juoksunkulku arvaus

Sopivan lähtöpaikan saanut Vie De Adonis (5) ottanee keulat aika vaivatta. Magical Hannah (3) voi hyvänä avaajana saada paikan sen takana. Todays Popular (1) olisi selvästi paras keulasta. Ruuna on kuitenkin hieman epävarma ensimetreillä, joten sisäradalta keulaan pääseminen on epätodennäköistä. Alkuun kuitenkin satsataan, ja paikka johtavan rinnallakin tuntui kelpaavan Henry Ala-Korvelle. Flying Heel (2) tai Ainur Hoss (7) eivät ole kumpikaan startissa niitä sähäkimpiä, mutta omaan juoksuun kykenevillä hevosilla, ajettaneen jo ajoissa eteenpäin. Captivate (9) voi saada tuurilla ihan hyvänkin paikan parijonosta. Kuski voi päästä kääntämään ajokkinsa kivoista asemista.

A: 5,2,9,7,10 B: 1,3,11,12,8 C: 6,4

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat

Kaustisen 76:ssa Cash Lane (7) sai kivan reissun johtavan takana. Viimeisen kaarteen ihan lopussa kuski käänsi hyvävoimaisen näköisen ajokkinsa reissuun, mutta samassa epäonni iski laukan muodossa. Bodenissa ruuna kyllästyi saamaansa raskaaseen reissuun. Viimeksi Cash Lane alkoi Matti Sorosen mukaan jostain tuntemattomasta syystä riehumaan esittelyn jälkeen, ja vei miestä juuri ennen kisaa 3,5 kierrosta reipasta vauhtia. Kun tuon perään hevonen vielä ihmeesti kesti kisassa tulleen vaativan juoksun kunnialla, tuntuisi kunto olevan aika oikealla mallilla. Rauhallisen pysyessään kovan perusluokan omaava Cash Lane voi olla tänään vaikeasti takana pidettävä.

Yllättäjäehdokas

Tauluaan selkeästi paremmassa iskussa oleva Sembs Ouradour (2) ei ole mikään starttiraketti, mutta kivan juoksupaikan tamma voi kuitenkin kakkosradalta saada. Ylivauhtisen juoksun tapauksessa Jorma Särkiniva piti pärjäämistä mahdollisena.

Juoksunkulku arvaus

Kolmoselta Millstone's Lissom (3) ottanee johtopaikan vaivatta hallintaansa. Matti Sorosella oli kova luotto Cash Lanen (7) kuntoon ja moottoriin, joten hän ajanee heti eteenpäin pitämään vauhtia. Tauolta aloittava Merry Broline (6) ei ole kovin hyvä avaaja, eikä sillä alkuun satsata. Ruuna ei ole Petri Salmelan mukaan vielä läheskään huippuiskussa, eikä Ruotsin rahakkaisiin lähtöihin tähtäävällä ruunalla ajeta tässä voitosta ihan hampaat irvessä, vaan hyvä ehjä juoksu on näin alkuun tärkeintä.

A: 7,3,6,10 B: 1,2 C: 4,8,9 C: 5

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas

Kisan yhdellä ainoalla osanottajalla on selkeä näyttö osaamisesta tällä pitkällä 3100 m matkalla. Rim Bay Goliath (10) voitti Ylivieskassa vastaavaan tehtävän hyvin menneen juoksun jälkeen varmoin ottein. Poisjäännit paransivat vielä ruunan asetelmia, ja jopa varhainen keulaan pääseminen on nyt mahdollista.

Yllättäjäehdokas

Helposti arvattavia yllättäjäehdokkaita ei ole oikein näkösällä.

Juoksunkulku arvaus

Liukkaasti lähtevä Donnie Brasco (3) ottanee ekakeulat haltuunsa. Varsinkin näin pitkällä matkalla meneväiselle ruunalle johtopaikka on hankala, joten sopiva selkä kelvannee eteen. Sellainen löytyy heti ulkopuolelta. Asiallisesti avaava Doni Twice (5) voi siirtyä jo alkumatkasta piikkiin. Terävä loppuveto selkäjuoksun perästä ruunan ase on, joten hyvä vetojuhta voidaan päästää edelle. Ainoa hyväksyttävä kandidaatti tuohon tehtävään lienee Rim Bay Goliath (10), jonka takaa Doni Twice voisi pystyä lopussa haastamaan suosikin.

A: 10,5 B: 3,6 C: 1,4,7,12,11

T4-systeemit

Pieni: 5 (3,2) 5 (2,9) 7,3,6,10 (1,2) 10,5 (10,3) = 8 riviä
Suuri: 5,3,2,1 (4,10) 5,2,9,7,10 (1,3) 7,3,6,10,1,2 (4,8) 10,5 (10,3) = 192 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Eturivissä ei ole kovin montaa hyvää avaajaa, joten seiskaradasta (poisjäännin jälkeen) huolimatta Blue For You (8) voi jo alkumatkasta päästä johtoon, mistä sijoittuminen kolmen sakkiin tuntuu aika mahdolliselta.

Yllättäjäehdokas

Hyvin avaava Schakalen (5) voi liukkaana lähtijä saada paikan kärjen takaa, mistä se voi sopivilla tuureilla hinautua troikkasijalle.

Juoksunkulku arvaus

Sunrise (1) ottanee ekakeulat. Jos kuskille mieluista selkää ei ole tulossa eteen, niin hän saattaa kokeilla ajaa sieltä. Viime lokakuussa tamma voitti maililla koko matkan johdon perästä. Lyhyelläkin matkalla lopussa oli kaikki aika tavalla kupissa, ja tässä tehtävässä vastaava taktiikka saattaa osoittautua huonoksi valinnaksi, kun matkalla ei voi välttämättä vettä mitään kävelyvauhtia. Schakalenkin (5) avaa asiallisesti, mutta sen on varmaan tyytyminen paikkaan johtavan takaa. Arto Komulainen suuntaa Blue For Youlla (8) heti eteenpäin keulapaikka mielessä. Christel Face (4) ja Pops' Sunrise (7) ovat hitaita alussa, mutta maaliin asti juoksevilla riskeillä tammoilla luo-tetaankin niiden vahvoihin loppuvetoihin.

A: 8,4,7,2 B: 1,5,11,9 C: 6,3,10,12

Muut lähdöt

1. 9. 1. R.R. Samu – 5. Turon Linda – 4. Satiinin Saku – 6. Lakori – 3. Mullinmallin – 7. Ensilento (2. Hissun Katti)
2. 2. Wild Fourmotion – 4. Beaming Chick – 1. Blake –12. Capricorn Lindy – 7. Jefersson – 6. Day After Mayday (11. Ice Cream Tooma – 8. Hot Rod )
3. 5. Lintikka – 8. I.P. Riimi –3. Lumi-Leija – 9. Lumi-Kukka (11. Minskaus – 13. Viehko Venla)
8. 8. Rail Face – 6. Bwt Alarm – 2. Listas Hector –9. Park's Colombo –12. Quick Diesel (10. Junior Brodde)
10. 4. Strait Iron – 8. What's Going On – 3. Walk Away – 5. Felicia Factor – 11. Duran's Best – 9. Crystal Eye (2. Boulard – 12. Hit That – 1. Millstone Adele)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Vihjeet