Vihjeet 2.2.2020

01.02.2020

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Marko Hakkarainen, E.V. Esko (2) on hirmulaiska hevonen, minkä takia sille laitettiin kokeessa kokolaput. Ori meni ne silmillä vielä laiskemmaksi. Uskon, että E.V. Esko parantaa kokeesta suurella todennäköisyydellä, ja pystyy alle 20-tulokseen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kakkosrata ei ole aloittavalle hevoselle paras paikka, kun sillä saattaa tulla tästä turhan kiire muiden mukaan. Ehyt juoksu olisi tähän paikkaan tärkeä saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ainakin lämmitys ajetaan avovehkeillä.

Tanja Soukka, Treenien perusteella hyvässä mallissa olevalla Juliane De Veluwella (4) kävi koelähdön jälkeen virus, mutta uskon hevosen menneen kuitenkin tuosta esityksestä eteenpäin. Aloittelijalle nelosrata lähtöpaikkana on hieman hankala. Jos vielä tässä vaiheessa hieman epävarma Juliane De Veluwe tekee ehjän juoksun, niin sijoittumiseen neljän joukkoon pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjä startti ja hevoselle hyvä mieli kisasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jo kokeessa pitkät hokit alla juossut Juliane De Veluwe jatkaa samoilla varusteilla.

LÄHTÖ 2

Jorma Hannus, Joihun Jymyn (4) ravi luisti kokeessa hyvin. Juoksu meni hevosen kannalta aika tavalla nappiin, mutta tuon enempään se ei tuolla kertaa pystynyt. Toivotaan, että Joihun Jymy meni eteenpäin juoksun ansiosta. Pärjäämistä ajatellen parannettavaa jäi toki aika paljon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tästä Jouhin Jymyllä pääsee ajamaan sisärataa pitkin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen

Jani Hartikainen, Ajoin viimeksi ensikertaa Milijan Matadorilla (10), ja sen perusteella hevonen tuntui juoksijalta. Kovaa avanneen ruunan voilokin yläkiinnitys petti startissa. Voilokki valahti alas, ja laukka tuli. Raville selvittyään Milijan Matador teki hyvän esityksen. Viime kerran perusteella kisaan lähdetään pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos ravilla päästään matkaan, niin sen jälkeen Milijan Matadorilla kestää ajaa rohkeasti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Milijan Matadorin varusteet käypäisiltä, joten muutoksiin ei pitäisi olla tarvetta.

LÄHTÖ 3

Tanja Soukka, Lotteria Maracat (1) on hyvä hevonen, jolla ollut starteissaan epäonnea. Kisoissaan hevonen on tehnyt työt, mutta joku muu on ottanut ykkösrahat. Ruunalla kävi välillä pikku virus. En usko, että se on aiheuttanut takapakkia, vaan Lotteria Maracat on voinut mennä edellistä kerroista jonkin verran eteenpäin. Lotteria Maracat on nyt ensi kertaa auton takana. Vaikka hevonen on ravivarma, niin laukan mahdollisuus on tästä olemassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lotteria Maracat on rehellinen menijä, jolle juoksupaikalla ei ole suurta väliä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman sekkiä juokseva Lotteria Maracat jatkaa samoilla varusteilla.

Riikka Keinänen, Hyvässä kunnossa olevalla Diamond Dashillä (7) on vauhtia ja se jaksaa mennä. Ruuna on ollut kuitenkin starteissaan liian epävarma. Diamond Dashin ravi ei viimeksi käyttänyt, ja tuon takia sitä on hieman hoidettu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Diamond Dash menisi kaksi kierrosta ravia, eikä laukkoja tulisi ainakaan kahta enempää.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Diamond Dashin etupäätä on vähän kevennetty. Sekki vaihtuu hieman tiukempaan raymond-sekkiin.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Petteri Joki, Global Wildlife (1) on laiska treenari. Tuon takia etukäteen on hieman vaikea kovin tarkasti ennustaa, että mitä hevonen näin tauolta tekee. Henget on ajettu harjoituksissa kyllä auki. Global Wildlifen pitäisi olla näihin lähtöihin luokaltaan riittävä menijä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pitää katsoa sitten startissa, miten ajetaan. Keulasta ajaminenkaan ei ole poissuljettua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kotona Global Wildlife on mennyt hokassahyvin. Pitää katsoa sitten paikan päällä, että minkälaiset laput silmien eteen kisaan laitetaan.

Marko Hakkarainen, Viimeksi mahdollisestiilman häirintää voittanut Enge Barack (4) tuli kipeäksi startin jälkeen. Ruuna ollut koko ajan liikkeessä, mutta vaikeiden olosuhteiden takia treeni on hieman turhan kevyttä. Viime viikosta asti on päästy ajamaan paremmin. Raskaassa talvikengässä juokseminen oli alussa Enge Barackille alussa tosi vaikeaa. Hevonen on kehittynyt tuossa suhteessa selvästi, ja ravi on ollut parempaa. Vastus ei vaikutta liian kovalta, joten tauosta huolimatta ihan ilman toiveita tähänkään kisaan ei lähdetä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan, miltä Enge Barack startissa tuntuu. Eteenpäin ajaminenkin on mahdollista

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samat pienet kääntölaput jatkavat hevosen silmillä, jotka olivat jo viime startissa käytössä.

Jorma Hannus, Bluehouse’s Powerin (5) apuaisa oli pitänyt olla viimeksi kiinni. Ensimmäisessä kaarteessa ruuna tunsi olonsa johtavan takana hieman ahtaaksi, ja laukka tuli. Tuolta paikalta ruuna olisi saattanut ravia mennessään olla kisassa korkealle. Hyvässä kunnossa olevalla Bluehouse’s Power on saanut startata tasaisesti. Juoksun onnistuessa kolmen sakkiin pitäisi olla saumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bluehouse’s Power on saanut hyvän numeron, joten juoksun onnistumiseen voi olla mahdollisuudet.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Bluehouse’s Power jatkaa samoilla varusteilla.

Jani Hartikainen, Hyvässä kunnossa oleva Easy Vacation (6) pystyy varmaan jossain kohtaa sopivalla juoksulla pärjäämään. Lähtöpaikka on hieman ulkona. Jos Easy Vacation ei jää alussa ihan hännille, ja juoksusta tulee inhimillinen, niin menestyminen ei ole nytkään aivan mahdotonta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Joskus ihan asiallisesti matkaan pääsevä Easy Vacation on usein hieman hidas startissa. Alussa on tietenkin hieman tuuristakin kiinni, että mihin paikkaan päästään. Tasaisen reipas tempo kisassa olisi tälle sopivinta. Easy Vacationille käy myös juoksu johtavan rinnalla, joten tarvittaessa jo matkalla voi ajaa eteenpäin

Varuste- ja kengitysmuutokset: Aika minimaalisella varustuksella kilpailevalta Easy Vacationilta on riisuttu aika tavalla kaikki pois, ja samoilla taas mennään.

Tanja Soukka, Kuntoon noussut Caakao (8) on mainio talvihevonen, joka on tehnyt koko ajan hyviä esityksiä. Uskoa on hevoseen, jos juoksu ikävältä lähtöpaikalta onnistuu. Oulun jäädytetty rata sopii Caacaolle hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alemmissa sarjoissa Caakao menestyi myös johtavan rinnalta, mutta tällä tasolla selkäjuoksu alkaa olla sopivampi. Selästä ajattaessa Caakao voi tuntua viimeisellä takasuoralla hieman vetämättömältä. Jotkut ohjastajat eivät ole tuon takia kääntäneet hevosta kiriin. Vapaalle radalle päästessään tamma syttyy kuitenkin menemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Hirmuhyvässä kunnossa oleva Caakao (8) on huonosta lähtöpaikasta huolimatta juoksun onnistuessa ilman muuta kisan yksi mahdollinen menestyjä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Enemmän vahva kuin nopea Caakao lähtee vain kohtuudella liikkeelle, mikään starttiraketti se ei ole. Ajamissani kisoissa tamma on matkannut selässä. Tuon perusteella juoksuparijonossa sopii hevoselle.

Ossi Nurmonen, Mainiosti viimeissään suorittanut, hyvään kuntoon noussut Klara Håleryd (10) teki myösVermossa vahvan esityksen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu näin takarivistä on tulossa, ja sellainen sopii Klara Hålerydille mainiosti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Klara Håleryd jatkaa samoilla varusteilla.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Marko Hakkarainen, Ennen marraskuun kisaatreenikelit olivat meillä tosi hankalia, eikä Fairytale Sisua (1) ollut voitu jäisien olosuhteiden takiaajaa ollenkaan normaalisti. Tamma meni heti alkumatkasta tosi pahasti puujaloille, ja askel mureni. Emme tienneet, että tamma vetää ilmaa sisäänsä, mitä se kisassa teki. Parempi Fairytale Sisun pitäisi nyt olla. Kilvanajo mielellä tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjä juoksu olisi hyvä saada, jotta tarkemmin nähtäisiin, että minkälainen menijä Fairytale Sisu on. Laukkoja on tullut. Pitää katsoa, että miltä hevonen startissa tuntuu, ja ajaa sen perusteella.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilmanvetosuoja lisätään varusteisiin. Paikan päällä päätetään, että minkälaisilla lapuilla kisa ajetaan.

Markus Pulkkinen, Vici Americalla (9) oli Kuopioon vain viikko starttiväliä, ja se olitälle liian lyhyt. Lähtötilanteessa ruuna kävi turhan kuumana, ja laukka tuli. Kovan esityksen raville selvittyään tehneellä Vici Americalla on mennyt tuon jälkeen kaikki hyvin. Hevonen on nyt kunnossa, ja toivotaan, että juoksu onnistuu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Näistä asemista tulee aika välttämättä pitkä kiri

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Miia Pulkkanen, Puolitoista vuotta säännöllisesti starttailleella Quartam De Caelolla (2) pidettiin pikku huoltotauko. Klinikalla hevonen käytiin läpi, eikä mitään isompaa löytynyt. Hieman ruunaa hoidettiin. Normaalisti koko ajan on treenailtu. Hiittiä ei ole ajettu, mutta reippaammastikin kotona menty. Uskoisin kunnon pysyneen ennallaan. Pienemmät paussit eivät ole vaikuttaneet Quartam De Caelon suorittamiseen. Sopivalta lähtöpaikalta kolmen sakkiin pitäisi olla normaalijuoksulla mahdollisuudet

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Quartam De Caelo lähtee suhteellisen reippaasti voltistakin. Aiemmin tämä oli tarkempi juoksusta. Johtopaikalta joskus hieman laiskasti menevä ruuna on ollut terävämpi selästä. Toisaalta viime kauden voitosta kolme tuli keulajuoksuilla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Mainiolla esityksellä tauolta aloittaneella Only Eyes Brolinella (4) on ollut tuon jälkeen kaikki kohdillaan. Ruuna jatkaa treenien perusteella hyvässä kunnossa. Voltin nelonen ei ole tälle ihan helppo lähtöpaikka. Yhdessä kisassa ruuna otti siltä paikalta takaisin otetussa lähtöyrityksessä laukan. Hyväksytyssä se lähti ravia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtö pitää ottaa hieman varman päälle, eikä Only Eyes Broline ole ihan eka-askelilla kovin nopea. Only Eyes Broline on sen tyyppinen hevonen, jolla pystyy ajamaan tarvittaessa eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ossi Nurmonen, Hyviä esityksiä koko ajan tehneen Bad Moon Risingin (8) voitto on ollut ihan pikkuista vailla. Kun lähtöpaikka on näin takamatkalla, on pärjääminen aina juoksunkulusta kiinni. Kaiken onnistuessa myös ykkössija saattaa olla mahdollinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tällaisessa sunnuntailähdössä Bad Moon Rising pystyy tekemään pitemmänkin kiri

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samat varusteet hevoselle laitetaan tähänkin kisaan.

Marko Hakkarainen, Viimeksi hieman paremmalta tuntuneen Good Dynamiten (10) eteen pysähtyi ratkaisuvaiheessa yksi vastustaja, eikä ruunalähtenyt tuon jälkeen enää uudestaan yrittämään. Muissa viime starteissaan Good Dynamite on ollut hieman alamaissa. Mitään syytä siihen ei ole löydetty. Katsotaan miltä hevonen Kuopiossa lauantaina tuntuu. Jos kaikki ei ole kohdillaan, niin poisjäänti on mahdollinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisärataa pitkin otetaan se, mitä otettavissa on.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Petteri Joki, Treeneissä kohtuu hyvin suorittanut Meadows Hanover (1) oli viime vuonna pettymys starteissaan. Hieman sisäänsä jättänyt hevonen ei oikein vielä tuntunut ymmärtävän kilpahommaa täysin. Kauden viimeiseen starttiin tehdyn varustemuutoksen ansiosta tamma hieman väläytteli jo osaamistaan, mutta kovassa lopetuksessa taustalla ei ollut oikein mahdollisuuksia korkeammalle. Meadows Hanover on sen oloinen hevonen, että rahaa pitäisi olla paljon enemmän kuin mitä sille on nyt kertynyt. Jos Meadows Hanover on suurin piirtein sellainen kuin, mitä se harjoituksissa tekee, niin yksi mahdollinen pärjääjä se voisi tässä kisassa olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevä Meadows Hanover saa tästä hyvän juoksun kärjen lähellä. Keulasta ajaminenkin on mahdollista.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Treeneissä Meadows Hanover on mennyt reippaammassakin vauhdissa moitteitta hokit alla. Samat kokolaput silmillä kuin, millä tamma viime kisassa suoritti, tässäkin on tarkoitus ajaa.

Ossi Nurmonen, Syksyn tauon jälkeen paluuta tehnyt Gizelle Nyx (4) on noussut taas mainioon kuntoon. Hyvin harjoituksissa menneellä tammalla on varmaan näiden ravien hevosistamme parhaat pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaavalla Gizelle Nyxillä ajettaneen keulasta, jos sinne satutaan pääsemään. Johtopaikka ei ole kuitenkaan mikään menestyksen ehto, kun Gizelle Nyxille käy myös muunlaiset juoksut

Varuste- ja kengitysmuutokset: Gizelle Nyxin varusteita ei ole tarvetta muutella.

Jorma Hannus, Yanrulle (7) ei ole ollut oikein sopivia lähtöjä, ja tuon takia taukoa on tullut. Hevonen ei mennyt viime kauden starteissaan aivan odotetunlaisesti, ja sekunti tuntui olevan hukassa. Treenikeli olivat pitkään hankalia, mutta nyt kolme viimeistä harjoitusta on päästy ottamaan ihan suunnitellusti. Kunto on hyvä, ja jos juoksu onnistuu, niin kolmen joukkoon Yanrulla voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta parhaitten menneelle Yanrulle lähtöpaikka on hieman ulkona.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoillajatketaan.

LÄHTÖ 8

Niko Jokela, Seinäjoellahyvän juoksun tehnyt Alvaron (1) tuntuisi olevan menossa parempaan suuntaan. Tässä ruunalla on kovia vastassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Yhdessä ajamassani startissa johtavan rinnalta hyvän juoksun tehnyt Alvaron ei ole tarkka juoksupaikan suhteen. Jos johtoon päästään, niin tasaista reipasta kokeillaan ajaa.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Riikka Keinänen, Joulukuussa kipeäksi tullut Stormworm (2) rokotettiin tauon aikana. Perustreenistä kilpailemisen aloittavalta tammalta puuttuu vielä varmaan lopusta puristusta, eikä tähän kisaan ole vielä menestyspaineita.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopivan paikan saanut Stormworm avaa kovaa. Tamma on ollut joskus startissa turhan totisena ja jäänyt painamaan liikaa ohjille. Toisen takaa Stormworm ei ole ollut oikein innokas ohittelemaan. Keulasta tamma on sinnittelyt loppua kohtuullisesti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, jollei kuski halua vaihtaa kokolappuja vetolappuihin.

Mika Lappalainen, Tauolta palannut Procyon (11) sai nätin juoksun Kuopiossa. Ennen kisaa kotona laiskasti menevällä ruunalla ei ollut ajettu kovempaa, joten startti vei varmaan eteenpäin. Lauantain kevyen treenin perusteella kaikki tuntuisi olevan ok. Pitävä jäärata, kuten Oulussa on, sopii Procyonille mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ohjastaja ajaa takarivin paikalta kuten hän parhaaksi katsoo.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiinei tehdä muutoksia.

LÄHTÖ 10

Jani Hartikainen, Kopran Taisto (3) on kyvyiltään sen verran hyvä, että sen pitäisi näissä sarjoissa hieman pärjätä. Välillä ruunalle tulee kuitenkin aina omituisia notkahduksia. Viimeksi Kopran Taisto tuntui loppukaarteessa jopa voittajalta, mutta kun käänsin hevosen maalisuoralla kiriin, niin mitään ei tapahtunutkaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puolireipasta matkaan pääsevällä Kopran Taistolla olisi tietenkin mukava ajaa kärjen läheltä selästä. Tilanteen mukaan mennään, eikä jonkin matkaa keulasta ajaminekaan ole aivan mahdotonta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotta vähän vasemmalla ohjalla oleva Kopran Taisto olisi paremmin hallittavissa, on päävehkeitä välillä hieman muuteltu.

T4-vihje

Monien epävarmuustekijöiden takia sunnuntain T4:n vaikuttaa pelillisesti haasteelliselta, ja uskottavan ja hyvin tuottavan ehdotuksen rustaaminen tuntuu tällä kertaa melkoisen vaikealta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Parhaat tuoreet näytöt tähän porukkaanomaavalla Caakaolla (8) on kasiradasta huolimatta selvät voittosaumat

Varmaehdokas / Arvoitus Enge Barackin (4) tarkka virelähes parin kuukauden paussilta on jonkinlainen kysymysmerkki. Positiivisessa tapauksessa ja keulaan päästessään ruuna voisi tässä vastailla muille vaikka maaliin asti.

Yllättäjäehdokas Viimeksi ekakaarteen hieman ahtaahkossa paikassa laukannut Bluehouse’s Powerin (5) pärjäämistä on ollut aina vaikea ennustaa. Jorma Hannuksen mielestä säännöllisesti starttaillut ruuna on hyvässä kunnossa. Ennalta tasaisessa koitoksessa yllätyksiin kykenevä Bluehouse’s Power tuntuu aamun peliosuuttaan todennäköisemmältä menestyjältä.

Arvoitus Suomen uransa tässä käynnistävä Global Wildlife (1) on Petteri Joen mukaan aika laiska treenari, joten tarkempaa käsitystä hänelläkään, muutenkin hieman arvoitukselliselta tuntuvan hevonen tämän hetken tilanteesta ei ole.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tässä Suomen uransa käynnistyvä Global Wildlife (1) on päässytauton takaa asiallisesti liikkeelle.Nähdyn perusteella hevonen vaikuttaa hieman tasavauhtiselta. Jostain syystä keulasta ei ole haluttu ajaa, vaan mieluimmin selkä on otettu eteen. Tässä taktiikka on etukäteen jonkinlainen arvoitus, eikä Petteri Joki pitänyt vetotöiden hoitamista poissuljettuna. Tasaisesti käynnistyvälle, tauolta aloittavalle Sweet Malkinille (2) kakkosrata tuntuu mainiolta alkuasemalta. Heti ensiaskelillaan terävä Donaldinho (3) voisi olla alussa nopein. Kuopion kolmossijasta huolimatta loppusuoran suorittamisen perusteella kunto ei taida edellyttää aggressiivista ajoa, vaan paikka johtavan takana saattaa taas kiinnostaa. Vaikka Enge Barack (4) ei ole mikään starttiraketti, niin ensimmäisen puolikkaan aikana ruunalla voisi olla mahdollisuudet edetä mieliasemiinsa, keulaan. Avoimin mielin taktiikan ja pärjäämiseen suhteen Marko Hakkarainen tuntui kisaan lähtevän. Viimeksiekakurvissakärjen läheltä ravirytminsä menettänyt Bluehouse Powerille (5) juoksu sisäradalla kärjen tuntumassa on ollut hyvä vaihtoehto. Mainiossa kunnossa kilpaileva Easy Vacation (6) ei ole auton takaa niitä nopeimpia. Huonolla tuurilla ruuna voi valahtaa kuutoselta ihan porukan hännille, jolloin ylivauhtinen kisa taitaa olla menestymisen ehto. Kunnossa oleva Caakao (8) voi kyetä hankkimaan täältäkin riittävän hyvät hyökkäysasemat sitkeää loppuvetoaan ajatellen. Alfas Finansille (9) tällainen lähtöpaikka vaikuttaa tosi sopivalta. Vielä ensimmäistä Suomen voittoa metsästävä, aika tarkan reissun tarvitseva, mukavassa kunnossa kilpaileva tasainen Klara Håleryd (10) voi saada tuurilla aika kivatkin asemat parijonosta, jolloin jonkinlainen pärjääminen ei yllättäisi. Vaikka Wille Caramell (12) nyt startti alla varmaan parantaa, niin ihan kärkisijoja ajatellen sitä taitaa olla viime esityksestä kuitenkin liian paljon, kun lähtöpaikka on tällainen.

A: 8,4,1 B: 6,5,10 C: 3,2,12,9 C:11,7

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Oulussa ykkösradalta taustalta jäänyt Vici America (9) korjasi Kuopion alun laukkansa tosi vahvasti. Juoksun hieman arvoitukselliselta lähtöpaikalta onnistuessa ei voitto olisi kovin iso yllätys.

Yllättäjäehdokkaat: Ravilla liukkaasti matkaan pääsevä Fairytale Sisulle (1) vetotyöt sopinevat mainiosti, eikä pärjääminen tunnu täysin poissuljetulta. Viimeksi lopussa ilman kiritilaa jäänyt Vilma’s Golden Boy (3) voi vähän pelattuna olla sopivalta lähtöpaikaltaan mukava merkki T4-kupongille.

Varmaehdokas /Arvoitus Ylisarjasta huolimatta tähän porukkaan mainion luokan omaava Cape’s Captainin (11) vire katosi loppuvuodesta jostain syystä. Jos ravi tällä kertaa jo sujuisi, voisivat omaan juoksuun kykenevän ruunan rahkeet riittää taas kärkeen.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Fairytale Sisun (1) viime kausi menin täysin penkin alle. Parhaimmillaan hyvin matkaan päässyt ja keulasta asiallisesti suorittanut on kisan yksi mahdollinen veturi ja pärjääjä. Bodenin pistelähdössä viimeisellä puolikkaalla väsyvän taakse jääneelle tasaisesti kiihtyvälle Oak Brolinelle (2) kakkonen on edullinen alkuasema. Vilma’s Golden Boy (3) lähtönopeus riittänee alun kamppailussa. Selkäreissu on ehkä ruunalle parempi vaihtoehto, mutta tässä voitaisiin päästellä myös kärjessä. Parhaimmillaan kovaa lähtevä Capricorn Lindy (4) painaa joskus vapaalta radalta sen verran reippaasti ohjille, että selkä tarvittaneen eteen. Joana’s Roadrunner (5) ei ole yleensä pystynyt osallistumaan alun kamppailuun. Omaan juoksuun ja pitkään kiriin ruuna on sen sijaa hyvänä ollessaan kyennyt. Hyvin avaava Moonlight Blackillä (6) ajettiin viime hieman yllättäen keulasta. Esitys oli ihan asiallinen. Tällä kertaa oriille voidaan kuitenkin valita juoksu parijonossa lähellä kärkeä. M.T. Justawinnerillä (7) alkuun ei voi oikein panostaa, joten seiskarata auton takana on tauolta tulevalle ruunalle ilkeä lähtöpaikka. Aika siistin juoksun tarvitsevalla, vain tavanomaisesti käynnistyvällä Millstone’s Daxilla (8) ajettaneen kasibaanalta aika maltillisesti. Vaikka Vici America (9) menisi keulasta mainiosti, niin viime startin perusteella myös kiri taustalta onnistuu. Ruunalla on tässä edessään aika hankala valinta. Ykkönen avannee ravilla kovaa, mutta laukkariski on olemassa. Kakkosen taakse mennessään Vici America voi taas tipahtaa ihan häntäporukoihin. Kaiken ollessa kohdillaan ohjastaja voi kääntää vahvan Cape’s Captainin (11) sopivaksi katsomassaan kohdassa reissuun, vaikka heti alkumatkasta. Nätin juoksun tarvitsevan Starling Chicin (12) pärjääminen tältä lähtöpaikalta ei tunnu erityisen todennäköiseltä, kun ruunan viime esityskään ei ollut ihan sieltä parhaasta päästä.

A: 11,9 B: 1,3 C: 5,6,4,2,7,12,8,10

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Hyvin matkaan pääsevä Quartam De Caelo (2) palaa kisaan pikku tauolta. Miia Pulkkanen arvioi ruunan kunnon pysyneen entisellään. Viimeksi toisesta ulkoa maalisuoralla pienessä porukassa toiseksi noussut Only Eyes Broline (4) tuli syyskuun kisassa edellä mainitusta maalisuoralla varmasti ohitse. Tuolla kertaa Quartam De Caelo oli kuitenkin joutunut avaamaan ensimmäisen puolikkaan 10-vauhtia, mikä varmaa tuntui lopussa. Aamupäivän prosenteissa hevosten peliosuuksissa tuntuisi olevan turhan liian suuri ero.

Arvoitus Volttilähdössä en ole nähnyt Venerdin (1) juoksevan kuin kerran Ruotsissa. Siinä kisassa ruuna ei tuntunut toimivan kunnolla ykkösradalta. Tuon perusteella ei voi kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Jos startti sujuu nyt samalla mallilla kuin auton takaa, ei keulojen saaminenkaan ole mahdotonta. Vetotyöt ovat sopineet Venerdille mainiosti.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Venerdin (1) volttaamisen onnistuminen on ennalta melkoinen kysymysmerkki. Ravilla ruuna voisi päästä aika kovaakin liikkeelle. Jos muut saadaan pidettyä ulkopuolella, niin asemista saatetaan pitää kiinni. Hyvin myös tällä lähtötavalla avaavalle Quartam De Caelolle (2) on mennyt hyvin myös johtopaikalta, mistä asemista ruuan otti viime vuonna kolme ykkössijaa. Miia Pulkkasen mielestä Quartam De Caelo on ollut terävämpi selästä, joten yhden taktiikan varassa menestyminen ei ole. Liukkaasti myös tällä lähtötavalla matkaan pääsevä Ramona Win (3) on seurannut johtavan takaa aika kovissakin porukoissa kärkisijoille, joten tavoite juoksupaikan suhteen tuntuu selvältä. Ensiaskelillaan hieman hidas Only Eyes Broline (4) ei ehtine alussa nopeimpien matkaan. Oulussa heti tauolta mainiosti suorittanut ruuna on vahva omaan juoksuun kykenevä menijä, jolla Petteri Joen mukaan uskaltaa ajaa rohkeasti. Bodenissa tasaisia esityksiään jatkanut, jouhevasti voltista lähtevä Diablo Sisu (5) on yksi kärkipaikan tavoittelija. Rutinoimaton ohjasta ja juoksurata ei kuulosta oikein hyvältä, ja tuon takia Smooth Criminalista (6) en tohdi sanoa oikein mitään. Aina todella hankalasti ennakoitava Forastero (7) ei ole ollut niitä ihan parhaita kiihdyttäjiä tällä lähtötavalla. Tähän porukkaan riittävä Bad Moon Rising (8) hyötyy pienestä porukasta, kun hevosen ei tarvitse aloittaa sitkeää loppuvetoaan liian kaukaa kärjestä. Ainakin jonkin matkaa kirissä selkä voisi olla hyvä edessä. Mukavasti voltista avaava, pitkään parasta vireettään hakenut Rose’s Tara (9) voisi olla takamatkan ripein. Good Dynamiten (10) Kuopion eilisessä 75-kisassa mentiin maltilla. Sisärataa pitkin muiden vauhdissa mukavasti muiden mukana pysyneen kirin tyssäsi 100 m maalia häiriöön. Ennalta Marko Hakkarainen suunnitteli ajavansa vastaavalla taktiikalla. Testimondial O.K. (11) on suorittanut hieman tasaisesti starteissaan. Nykyvireessä tämä lähtötapa saattaa olla hevoselle parempi vaihtoehto. Selissä ori voi pystyä nousemaan lopussa kärkikamppailuun mukaan.

A: 2,4 B: 8,11,1 C: 5,10,7,8,6

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas Suhteellisen matalalla sarjamäärityksellä ajettava 15 hevosen tammalähtö on jo perusasetelmaltaan erittäin epäkiitollinen analysoitava. Tämä porukka on vielä kokonaisuutena aika tasaisen oloinen, joten mitään kovin tarkkaa tulojärjestyksen tai minkään muunkaan suhteen on paha koettaa ennustaa. Vaikka nousukuntoinen Gizelle Nyx (4) tuntuu mainiosta alkuasemistaan tähän porukkaan melkoisen todennäköiseltä menestyjältä, niin edellä mainitun takia, pitkin hampain hevosta joutuu tähän tehtävään ehdottamaan.

Arvoitus Petteri Joen mukaan hyvin treenannut Meadows Hanover (1) ei mennyt viime vuonna starteissa samalla tasolla. Tamman viime esitykseen ohjastaja oli jo tyytyväisempi, vaikka sijoitus kovassa lopetuksessa taustalta jäi vaatimattomaksi. Kokolaput silmillä juossut tamma tuli kuitenkin paremmin perille asti. Edelleen mainiosti harjoituksissa suorittanut Meadows Hanover jatkaa tässä sama varuste apuna. Jos hevonen kilpailee tasolla mihin sillä pitäisi Petteri Joen mukaan rahkeita, ei pärjääminen tuntunut hänestä ollenkaan mahdottomalta ajatukselta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Monet tammat ovat teräviä lähtijöitä, ja niitä tästäkin porukasta löytyy. Meadows Hanover (1) on ollut yhden ainoa kerran auton takana eturivissä, joten tarkkaa kuvaa lähtönopeudesta ei ole. Ainakin asiallisesti hevosen uskoisi siivekettä seuraavan. Keula- ja selkäjuoksu käyvät, jos yrityshalut vain riittävät. Suhteellisen hitaasti käynnistyvälle Exploding Annalle (2) kakkonen on mainio lähtöpaikka. Jonkin verran tasavauhtisella menijällä jouduttanee lähtemään jo ajoissa reissuun. Kuopiossa alun johtanut ja lopussa pussiin jäänyt, hyvin kiihtyvä Gizelle Nyx (4) on voittanut keulasta ja takaa. Aiemmin lähes pelkästään kesäkeleillä kilpailleen tamman ensimmäinen mitali lumialustalla tuli viime kisasta. Forgetmenot Sisu (5) ei ole alussa niitä ripeimpiä.Vain kohtuullisesti kiihtyvälle Tilda Sonikille (6) kuutonen alkaa olla hieman turhan ulkona. Isossa porukassa ulommilta radoilta on hyvillä avaajilla hieman pakko satsata alkuun. Jorma Hannuksen mukaa Yanru (7) palaa pikku tauolta mukavassa iskussa. Hänen etukäteistoive toteutui. Yksi jäi sisäpuolelta pois, ja lähtöpaikka parani pykälän verran. Hyvin kiihtyvällä tammalla ajettaneen alussa jonkin matkaa eteenpäin. Tiia Tempestille (8) haettanee vain kivaa paikka parijonosta. Ensimetrien epävarmuuden takia M.T.On The Heels (9) saattaa pahimmassa tapauksessa vajota alkuun syvälle sisäradan syövereihin. Ginger Halm (10) voi tuureilla saada asemat läheltä kärkeä, jolloin tamman lyhyehkö kiri voisi kantaa perille asti. Make Me Richille (11) taitaa tulla täältä liian vaativa juoksu. Selkäjuoksu käy mainiosti Seinäjoella maanantaina sisäratareissun perästä maalisuoralla ilman kiritilaa jääneelle Fancy Creekille (13). Ohjastajan löytäessä ajokilleen edulliset ajolinjat, voivat kaikki sijoitukset olla mahdollisia.

A: 4 B: 13,7,1,10,6 C: 2,11,5,9,8,3,14,15,12

T4-systeemit

A: 8 (4,1) 11,9,1,3 (5,6) 2,4,8,11,1 (5,10) 4,13,7,1,10,6 (2,11) = 120 riviä

B: 8,4,1,6,5,10 (3,2) 11,9,1,3 (5,6) 2,4,8,11,1 (5,10) 4 (13,7)= 120 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Procyon (11) menestykset ovat tulleet aika tavalla keulasta. Esitys Kuopiossa tauolta oli johtopaikalta sen verran lupaava, että tässä sopivalta vaikuttavassa seurassa menestymättömyys ehjällä juoksulla lähtöpaikasta huolimatta tuntuu epätodennäköiseltä.

Yllättäjät Suosikin jälkeen on aika tavalla tyhjää. Pari muuta, joihin aamun peleissä paljon uskottu, ovat vaatineet sopivat juoksut menestyäkseen. Mahdollista muista osanottajista mitaleille yltäviä en osaa ennalta lähteä arvailemaan.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Adrian Joujou (1) on tosi innokas siivekkeen takana, eikä räväkkää avaajaa voi ottaa alussa oikein varman kiinnikään. Vapaalta radalta kaasu on jonkun kerran hirttänyt kiinni. Selkä otettaneen eteen, heti hevonen suostuu siihen. Tuo välttämättä tapahdu edes ensimmäisen puolikkaan alkuvaiheissa. Perustreenistä tauolta palaava Stormworm (2) ei ole Riikka Keinäsen mielestä vielä tähän kisaan terävimmillään. Hänen mukaan tamma ei ole innokas ohittelija, ja keulasta hevonen on mennyt paremmin. Nopea avaaja saanee kuitenkin hyvän juoksun kärjen lähellä. Myös Too Cool For Youn (3) lähtönopeus on oiva. Joka kolmas kerta totoon sijoittunut ruuna on urallaan tehnyt vetotöitäkin, mutta kuten voittosaldo kertoo, aina joku on tullut ohi. Better Colt (4) ei ehdi varmaan alussa nopeimpien matkaan. Vaikka Cradled In Love (5) on kova starttari, niin hyvän juoksupaikan löytymisestä ei ole tässä takeita. Kuopiossa mukavasti loppua tullut Chocolamin (6) avaa kohtuudella. Saadessaan tarvitsemansa nätin selkäreissun, on tamma lyhyellä kirillä todennäköisimpiä mitalisteja. Syksyn hyvän vireensä loppuvuotta kohti hieman kadottanut Village No Vodka (8) ei ole yleensä jäänyt alussa muiden jalkoihin. Pikku paussilta palaavan tamman juoksun onnistuminen näin ulkoa on kuitenkin arvailujen varassa. Hyvin lähtevä Cheval De Fer (9) ysi rata vaikuttaa mainiolta alkuasemalta, kun edestä avataan reippaasti. Kaustisella ylivauhdilla oli osuutensa ruunan ykkössijaan. Nytkin vastaava matkavauhti on mahdollinen, joten mitalisaumat Cheval De Fer saattaa myös tässä omata. Procyon (11) voitoista kolme on tullut koko matkan johdon perästä, ja kahdessa muussakin ruuna on edennyt jo aika hyvissä ajoin kärkeen. Nyt kuski joutunee odottamaan jonkin aikaa, kunnes sopiva paikka eteenpäin ajamiseen ilmaantuu. Juoksua tarvitsevalle, hyvin lähtevälle Victoria Vicelle (12) tällainenlähtöpaikka on selvä miinus.

A: 11 B: 6,3,9,12 C: 1,2,8,5,4

Muut lähdöt

  1. 3.Fan D’Ep – 2.E.V. Esko – 4.Juliane De Veluwe – 1.Satah – 7.Hillbilly Pete (10.Giro Sting – 6.Ignazio)

  2. 10.Milijan Matador– 6.Törmän Ohjus – 8.Rinteen Kohu – 5.Aitin Poika – 7.Juhannes – 1.Lin Mari – 9.Hovin Haaste

  3. 1.Lotteria Maracat – 8.Castle In The Sky – 9.Express Eve 2.Mr Mccool – 4.Stargazer Lily – 6.Yes I Will (5.Nice Hill)

  1. 7.Kevinin Tähti – 3.Iinan Prinssi– 6.Vilkkaan Tuuri – 1.Alvaron – 5.Vincent Lax (8.Pontriot – 10.Närby Filur)

  1. 5.Ekori Ässä – 2.Pelin Sälli – 4.Tähdenteli – 6.Suvimyrsky Ram – 3.Kopran Taisto (7.Mimmin Myrsky)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet