Vihjeet 2.5.2019

01.05.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Raskaissa olosuhteissa kokeessa juossut Staro Night Cap (1) on treenannut hyvin, joten jotain heti tästä ekakisastakin odotetaan. Startit vievät isonkokoista hevosta eteenpäin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevällä Staro Night Capilla ajetaan keulasta, jos sinne päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normaaleilla avovehkeillä aloitetaan.

Tuomas Pakkanen, Vielä varsamaisella Moonlight Dreamillä (2) oli kokeessa kilpakärryt perässä ensi kertaa. Radalla käynyt ja siellä treenannut tamma on tässä ennalta tasaisenoloisessa kisassa yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Moonlight Dreamillä ajetaan oma lähtö, karikoita vältellen, ja niin että hevonen jaksaa juosta perille asti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Perusvehkeillä juosseen tamman varusteita ei aleta vielä tässä muuttelemaan.

Timo Niemelä, Brexit (5) teki koelähdössä ihan kivan suorituksen. Hieman laiskansorttista ja vielä lapsellista hevosta ei ole vielä millään tavoin pruuvattu. Harjoituksissa tamma menee varmasti, mutta kilpailutilanne voi olla kuitenkin toinen. Kisa ei ole Brexitin kauden tärkeimpiä, muttei lupaavan oloisen varsan pärjääminenkään mahdottomuus ole.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjä startti oli alkuun tärkeä saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Sopu-Ellulle (3) oli peräkkäisinä päivinä Joensuussa ja Oulussa hyvät sarjat, joten ilmoitettiin molempiin lähtöihin. Rutiinia lisää saavaa tamma on treenattu jo monta vuotta, joten lyhyt starttistartti saattaa tuoda sille lisää vauhtia. Joensuussa koko matkan useassa ollut tamma teki ok juoksun, mutta ei voinut paremmalleen mitään. Startti alla Sopu-Ellu voisi olla tässä terävämpi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pitkä päätyyn ja perään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normivehkeillä jatketaan.

Mauri Jaara, Vojakker (6) ei ole mikään laukkuri, mutta se ei ole vielä oikein ymmärtänyt keskittyä kisoissa. Jaksavan ja pääsevän Vojakkerin pitäisi ravia mennessään olla tässä kärkikamppailussa mukana.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei muita isompia toiveita juoksun suhteen, kun että Vojakker menisi koko matkan ravia.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei ole tarkoitus muuttaa.

LÄHTÖ 3

Heikki Korhonen,Lahjakas Pegasos Evo (3) on ollut vielä lähtötouhuissa lapsellinen, eikä se ole ollut starttitilanteessa vielä sellainen kuin pitäisi. Jaksava ori on muuten helppo ajettava. Balanssia hieman muutetaan, jotta ravilla matkaan pääsy olisi helpompaa. Takamatkalla meillä on kova vastustaja, mutta ehjällä juoksulla Pegasos Evo voi pystyä kamppailemaan sen kanssa vaikka voitosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla pitää yrittää matkaan päästä. Startissa kolmosrata on tälle varmaan helpompi kuin viime kerran nelonen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pegasos Evolle laitetaan raskaampi kenkä alle ja putsit eteen.

Heikki Korhonen, Varusteita muutettiin, ja Samurai Comeryn (4) oli viikolla ajetussa hiitissä tosi hyvänoloinen. Välillä kipeänä ollut oria on lääkitty. Hyvässä kunnossa oleva Samurai Comery jaksaa tulla eikä se paljoa tallikaverilleen häviä. Kolmen sakkiin Samurai Comerylläkin voi olla tässä mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei isompia toiveita juoksun suhteen

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samurai Comeryn varusteisiin on lisätty ohjasmartingaali ja puolilaput.

Mauri Jaara, Hyvän esityksen Bodenissa tehneellä ja edellisestään parantaneella Gogobet Sisulla (5) on tuon jälkeen ajettu parit hölkkälenkit. Niiden perusteella hevonen meni taas startin ansiosta selvästi eteenpäin. Gogobet Sisulta löytyy kyytiä ja se jaksaa mennä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan katsotaan, miten pikkulähdössä ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei ole tarvetta muutella.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Marko Hakkarainen, Global Solidarity (1) olisi tarvinnut varmaan vielä muutaman treenin alle tätä kisaa ajatellen. Kovan jännittäjän mieliala vaihtelee, ja tuo vaikuttaa sen suorituksiin. Hyvässä kunnossa olevan ruunan ei ole tätä kisaa pakko voittaa. Jalkoihin Global Solidarity ei tässäkään jää.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka ravilla matkaan pääsemisen kannalta ei ole tälle paras mahdollinen. Global Solidarity menee vapaalta rennommin, varsinkin keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos olosuhteet sallivat, niin edestä kengät otetaan pois.

Niko Jokela, Kaustisen hyvän esityksen perusteellaolisin odottanut, että Berto Vaikko (3) olisi Ylivieskassa kyennyt vähän pitempään kamppailemaan Gran Alen kanssa voitosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lujaa lähtevällä Berto Vaikolla pyritään sisäradalle, mistä sillä on tässä paras mahdollisuus parhaaseen sijoitukseen. Jos suosikki Ambrogio tulee rinnalle, niin sen selkä kelpaa eteen.

Pasi Väisänen, Kuopiossa kuski joutui tekemään ekakaarteessa pikku korjauksen, ja suustaan aika herkkä Boulder Lucky (5) otti tuohon kohtaan laukan. Ravilla selvittyään se kulki loppumatkan rapiat 14-kyytiä. Starttien myötä eteenpäin mennyt Boulder Lucky ei ole ei vielä aivan huippuvireessä. Mahdollinen hitaampi keli olisi tälle etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pykälän lisää lähtönopeutta saaneelle Boulder Luckylle selkäjuoksu ja tasainen kova tempo olisi parasta. Jos monipuolinen hevonen pääsee keulaan, niin sieltäkin voidaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan pois ja jenkit laitetaan perään.

Tuomas Pakkanen, Viimeksi muuten hyvältä tuntunut Boulder Lucky (5) otti yllättävän laukan ekakaarteessa, mikä pilasi koko homman.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvän paikan saanut Boulder Lucky olisi mielestäni paras keulasta.

Mauri Jaara, Ambrogio (8) oli Joensuussa hyvä tauolta, ja startti vei sitä varmaan eteenpäin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kova lähtevä Ambrogio on vapaalta ja keulasta vielä hieman terävämpi kuin selkäjuoksulla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteiden muutokseen ei liene tarvetta.

Mauri Jaara, Diablo Sisun (11) kavion pohjat olivat Kaustisella herkkinä, ja laukkoja tuli. Ruunalla tuntuisi olevan nyt kaikki kunnossa. Hyviä esityksiä tehnyt Diablo Sisu ei ole ulkona voitonkaan suhteen. Mielestäni tämä on ennalta aika tasavertainen Ambrogion kanssa, ja juoksunkulku saattaa ratkaista kumpi niistä pärjää tässä paremmin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu on tulossa, ja sellaisen perästä Diablo Sisu on pystynyt kirimään napakasti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Diablo Sisulla joudutaan nyt ajamaan kengät alla. Tuo on pieni miinus, vaikka se on voittanut tuollakin balanssilla. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Antti Ojanperä, Kyvyt Esiin-divisioonakarsintaan voittosumman pitää olla 2500 €. Sitä varten Mas Champ (4) tarvitsi startin. Kun muuta ei ollut tarjolla, niin lähdettiin tähän mailin kisaan mukaan. Hyvän esityksen viimeksi tehneellä ruunalla on ajettu Oulun jälkeen ihan tavanomaiset treenit, missä se on ollut ihan normaalinoloinen. Sopivalta lähtöpaikalta Mas Champillä pitäisi olla tässä seurassa voittomahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mainiolta lähtöpaikalta hyvällä lähtijällä on tarkoitus ajaa aika suoraviivaisesti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Käytettäviä varusteita ei ole vielä lyöty lukkoon. Tämä kisa ajetaan mahdollisesti kengät alla.

Mauri Jaara, Hyvään kuntoon noussut Bwt Alarm (8) laukkasi Kuopion maalisuoralla voittonsa. Maili ja kasirata eivät ole tälle etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aiemmin hitaahkosti käynnistynyt Bwt Alarm lähti Kuopiossa asiallisesti matkaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Bwt Alarmin kaviot ovat hyvässä kunnossa. Takaa voidaan kengät pois, eikä ruuna rulline enää lopussa niin helposti laukalle.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Niko Jokela, Paljon rahaa saanut Corinna (1) joutuu ottelemaan hirmu kovia vastaan, joten pärjääminen on ollut vaikeaa. Hieman yksitahtinen tamma on aina tykännyt juosta kilpaa. Näin tiukassa porukassa 28-vauhteinen pystyvän Corinnan on aika vaikea menestyä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vapaalta radalta parhaitten menevällä Corinalla ajetaan keulasta, jos sinne päästään. Jos joku takamatkojen kovista on tarjolla eteen, niin asemista ei yritetä pitää ihan väkisin kiinni.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvien aukaisu on ollut mielessä, mutta sitä tuskin vielä tässä kohtaa tehdään.

Jouko Kangas, Tuntuu, että Jepulis (4) tulee aina tauolta. Nytkään tälle ei ole ollut sarjoja, ja tuon takia starttiväli on puolitoista kuukautta. Välillä treenaus oli rospuuttokelien takia hankalaa. Nyt ruunaa on päästy taas ajamaan normaalisti. Jepulis on perushyvä hevonen, joka ei urallaan ole jäänyt kuin kaksi kertaa ilman rahaa, joten jotain sen kanssa tulee aina odotettua. Nyt sillä on säännöllisesti kilpailleita vastassa, ja jo sijoittumiseen viiden sakkiin oltaisiin tyytyväisiä. Jos kaikki menee ihan nappiin, niin korkeammallakin Jepulis voisi tässä tietenkin olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Jepuliksella on pakko ajaa heti startista tasaisen kovaa, mihin se sitten pääsekään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jepulis juoksee nyt kesäkengässä. Tuolla asialla ei ole hevoselle isoa merkitystä.

Tuomas Pakkanen, Lakorin (5) esitys Kuopiossa yllätti positiivisesti, ja hevonen tuntuu olevan menossa oikeaan suuntaan. Muutama kova kanto tässä on kaskessa. Viimekertaiseen tyyliin jatkaessaan ruuna saattaisi yltää tässäkin 3-4 sakkiin.

Rauno Oikarainen, Olisi ollut hyvä, jos Tarun Tykillä (6) olisi ollut startti alle tähän kisaan. Sopivia sarjoja ei ole vain tarjolla ollut. Vireeseen päästäkseen ori on aiemmin tarvinnut tauolta pari starttia alle. Edellisillä kerroilla kilpaileminen on aloitettu hokkikengässä. Nyt hevonen on päästy totuttamaan jo etukäteen treeneissä kesäkenkään. Radalla on käyty ja kilpailuvauhtinen harjoituskin on tehty. Hyvillä mielin lähdetään pärjäämään ja finaalipaikkaa metsästämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu olisi mieluisampi vaihtoehto, mutta jos tilaisuus tulee, niin keulastakin voidaan kokeilla ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Jonnin Joutavalle (7) on ollut iso etu, jos sillä on päästy starttaamaan tiheään. Näin pitkällä välillä tamma ei ole välttämättä ihan terävimmillään, ja lähdön parhaille sen voi olla aika vaikea pärjätä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voltista reippaasti matkaan pääsevän Jonnin Joutavan asetta pitää taas yrittää hyödyntää. Tarkan reissun tarvitseva tamma on tehnyt ohituksensa lyhyellä kirillä.

Timo Vääränen, Vaellus (8) oli jo välillä parempi, mutta sitten se tuli uudestaan ja uudestaan räkäiseksi. Monta kertaa sitä on jouduttu hoitamaan. Sairastuminen tuli kesää ajatellen huonoon paikkaan. Tässä ollaan hieman katsomassa, että voidaanko kilpaileminen aloittaa vai pitää meidän lähteä klinikalle. Yksi puolireipas treeni oriilla on otettu. Vaelluksen luokka riittää, mutta tukkoinen hevonen ei ole vielä missään tapauksessa parhaimmillaan. Toiveissa olisi, että Vaellus tekisi hyvän juoksun, tulisi vahvasti perille, palautuisi normaalisti ja osoittautuisi terveeksi startin jälkeenkin terveeksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa tilanteen mukaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitys katsotaan olosuhteiden ja lämmityksen perusteella. Kesäbalanssi, jossa takaa otetaan kengät pois, on Vaellukselle etu.

Tuomas Pakkanen, Tämä aika vuodesta on ollut aiemminkin vaikea Vilma Lyydialle (9). Tamma on yleensä parantanut, kun se on päässyt laitumelle syömään vihreään. Voidaan joutua odottamaan vielä muutama viikko ennekuin Vilma Lyydia on pelihevosia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle Vilma Lyydialle peesijuoksu voisi olla vielä tässä kohtaa parempi vaihtoehto.

Tuomas Pakkanen, Olen ollut tyytyväinen Tuulen Pojun (10) pitkältä tauolta tekemiin esityksiin. Kisat orilla on ajettu vielä aika tarkasti. Tuulen Pojun on tarkoitus startata seuraavan kerran Oulun 75:n avoimessa lähdössä. Ihan hampaat irvessä tähän kisaan ei lähdetä, mutta onnistuneella juoksulla Tuulen Poju voi olla tässäkin aika lähellä kärkeä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tuulen Pojun hyvä lähtönopeus pyritään hyödyntämään, Jos startti onnistuu, niin voimme päästä heti mukavaan paikkaan. Tilanteen mukaan tuon jälkeen ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla ajellaan, mitä ennenkin on ollutkäytössä.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Marja Kurttila, Steam Arthurin (5) kengityksessä tehtiin virhe, kun siltä otettiin kaikki kengät pois. Hevonen oli kyllä virittynyt kilpatunnelmaan, mutta ravi ei pysynyt rytmissä ollenkaan. Hyvin 2600 m mennyt ruuna ei ollut hieman yllättäen viime vuoden kahdessa 3100 m kisassa ihan sellainen kuin odotin. Tähän hevonen ilmoitettiin mukaan vain sen takia, kun tauko olisi muuten venynyt kuukauden mittaiseksi. Ihan kunnossa Steam Arthurin pitäisi olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kokeillaan nyt ajaa koko matka ravia ja antaa hevoselle nättiä juoksua. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle parasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Steam Arthur laitettiin viikolla samaan kenkään kuin millä se viime vuonna kilpaili. Hokasta kesäkenkään siirtyminen on ollut tälle ennenkin hankalaa. Tämäkin vaihdos voi olla sille vaikea, eikä ravin sujumista voi ennalta taata.

Timo Niemelä, Ajamieni harjoitusravien ja hiittien perusteella T.P.Fromadream (7) tuntuisi olevan ihan kunnokkaanoloinen, ja pitkältä tauolta se tulee ihan kohtuullisen valmiina starttiin. Pikku ongelmista pitkään kärsinyt T.P.Fromadream on aivan hyvä hevonen, Tässä vastus on kuitenkin niin kova, että pärjääminen huippukuntoisenakaan ei olisi ihan helppoa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta hieman laiskasti joskus mennyt T.P.Fromadream on ollut parhaimmillaan selkäreissulla. Pitkällä matkalla sille on koettava tarjota nättiä juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla varusteilla kuin aiemmin tässäkin ajetaan.

Veli-Pekka Toivanen, Lucky Cloud (9) on petrannut paljon aiemmasta. Auton takaa starttailut hevonen kilpaillut myös voltista. Rata on aika kapea, ja aika virtavan hevosen startin onnistumien tällä lähtötavalla ei ole koskaan täysin varmaan. Tuuria tarvitaan, mutta jos niitä on, niin Lucky Cloud pystyy tällä itselleen sopivalla matkalla pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lucky Cloud ei viihdy selissä varsinkin, jos vauhti menee turhan hiljaiseksi.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ei muutoksia varusteisiin.

Mauri Jaara, Koko ajan eteenpäin menevällä Livi Mysteryllä (10) on vielä vauhdissa hieman parannettavaa. Ruuna jaksaa mennä, joten matkan pitäisi olla tälle periaatteessa vain plussaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jonkunlainen paikka parijonosta pitää kokeilla saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Ville Pohjola, Vastus on nyt viime kertaa kovempi, Jos Foxlander (11) päässee taas yhtä hyvin matkaan, niin neljän viiden sakkiin saattaisi olla saumoja. Hevonen oli pois viime karsinnasta, mutta kun se on taas viivalla, niin asioiden uskoisi olevan taas kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Startin onnistuminen takamatkan juoksulangalta ratkaisee paljolti taktiikan.

Pasi Väisänen, Up All Night (13) oli viimeksi jo vähän sielläpäin, miltä se on harjoituksissa tuntunut. Kuskin mukaan hevosta ei ollut vieläkään lopussa päästämään, ja voimia jäi vähän käyttämättä. Seinäjoen profiili tuntuu sopivan tälle Up All Nightille hyvin, kun se on mennyt siellä ravia. Oulun viimeinen kaarre on ollut tälle usein aika hankala. Tallin hevosten tapaan tämäkin on mennyt starttien myötä eteenpäin. Lähes joka hyvin perille asti tullut, nousuvireinen Up All Night voisi olla tässä ravia mennessään neljän sakissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on tälle toisaalta ihan sopiva, kun startissa on heti selkä edessä. Viimeisellä tuhannella lähdetään sitten tien päälle.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukengät otetaan pois, mistä on tälle etu vauhdin muodossa. Mahdollista viikon päästä ajettavaa 75-kisaa ajatellen takakavioita saatetaan säästää, ja sieltä kenkiä ei välttämättä kenkiä oteta pois.

LÄHTÖ 8

Niko Jokela, Oulussa lupaavasti Regentin Jetin rinnalta kolmanneksi kestänyt Remote Control (1) ei ole ollut kuitenkaan sen perästä aivan sellainen, mitä tuon esityksen perusteella toivottiin. Ihan paras teräs on puuttunut, ja jotain on jääty vielä kaipaamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun Remote Controlilla on ollut kaikki kohdillaan, niin vähän kaikki juoksupaikat ovat sille sopineet. Tässä ajetaan sen mukaan mitä valmentaja toivoo, ja miltä tilanne näyttää. Ainakin hevosen pitäisi saada nyt hyvä juoksu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Remote Controlilla on välillä ajettu laput silmillä ja välillä ilman. Tuolla ei ole ollut sille isoa merkitystä.

Antti Ojanperä, Mafioso Face (2) ei riittänyt viimeksi lopussa enempään. Treenien perusteella hevonen voisi olla nyt parempi. Vastus ei vaikuta erityisen kovalta, joten Mafioso Facen kuuluisi pärjätä tässä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan. Hieman hankala tässä on ketään eteenkään laskea, joten keulasta saatetaan joutua taas päästelemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Näin päivää ennen en ole vielä päättänyt tarkemmin, että millä varusteilla Mafioso Face tässä kisassa juoksee.

Marko Hakkarainen, Kauden toisessa startissaKuopiossa hyvin suorittanut Good Dynamite (3) paransi tosi paljon edellisestään. Uskoisin hevosen petraavan edelleen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa kokeillaan aukaista. Katsotaan minne päästään. Kuoleman paikkaa koetetaan välttää ja antaa hevoselle vielä tässä kohtaa nätti juoksu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kokolaput saatetaan ottaa käyttöön.

Marko Hakkarainen, Tiistaina Ylivieskassa Vagabondo (4) oli tasainen. Vastus on tälle vähän turhankin kova, ja jo rahasija olisi hyvä saavutus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Näin kovassa seurassa kaiken aika tavalla ilmaiseksi tarvitsevalle Vagabondolle kokeillaan tarjoilla kiva reissu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan

Jouko Kangas, Odotellaan, jos Baretta Boko (5) viime vuoden tapaan syttyisi ilmojen lämmetessä taas paremmin menemään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ikä alkaa jo hieman painaa Baretta Bokoa, joten nättiä reissua sille pitää tarjota.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, jollei kuski hoksaa jotain muutettavaa.

Ville Pohjola, Harjoitusravilähdössä Handsome Knight (6) näytti ulospäin pirteältä ja ravi käytti. Tältä lähtöpaikalta tehtävä vaikuttaa hevoselle aika hankalalta

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pienessä lähdössä sisäpuolella useampi nopea avaaja, joten tarkan juoksun tarvitsevat Handsome Knight on varmaan vaikea saada tarvitsemaansa tarkkaan juoksua.

Mauri Jaara, Hyviä juoksuja tehnyt Protector (7) on päässyt sille tasolle, millä se voi olla. Pärjääminen tässä on paljon juoksun onnistumisesta kiinni

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pienessä lähdössä näin ulkoa starttiin ei kannata liikaa satsata.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Takakenkien pois ottaminen ratkaistaan hieman tilanteen mukaan. Muuten on tarkoitus jatkaa samoilla varusteilla.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, The One And Only (8) tehtiin Joensuuhun balanssi kokeilu, mikä osoittautui epäonnistuneeksi. Vastus on tällä kertaa hieman kevyempi. Uskos, että ruuna on tähän starttiin kengitysmuutoksen ansiosta parempi, ja neljä sakkiin saattaisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ratsastaja päättää taktiikan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Balanssi vaihdetaan entiseen

Rauno Oikarainen, Big Tuna (10) pysyi alkuviikon kärrytreenissä tosi rauhallisena, mikä on tälle hyvä asia. Auton takana eturivissä ylikierroksilla käyvälle ruunalle volttilähtö on sopivampi. Montessa tämä on mennyt paremmin kuin kärrylähdöissä. Nyt Big Tuna on pystytty ajamaan harjoituksissa jo toisenkin kanssa. Lämmitys saatetaan tehdä kärryt perässä, jotta hevonen pysyisi rauhallisena.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos ratsastaja saa Big Tunan lähtemään ravilla liikkeelle, niin hyvin perille asti tulevan ruuna voi käännellä takasuoralla reissuun. Ajo-ohjeita ratsastajalle ei lähdetä antamaan, vaan hän saa ajaa, kuten parhaaksi näkee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Terveenä ollutta Rio Crowea (11) on päästy ajamaan säännöllisesti. Sen ansiosta hevonen on kehittynyt ja saanut lisää vauhtia. Hyvään kuntoon noussut tamma teki viimeksi Kuopiossa huippuesityksen. Kotona tällä on menty selästä, mutta onnistuminen montelähdössä on kuitenkin ennalta jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravia mennessään Rio Crowe on monipuolinen hevonen, jolle käy vähän kaikenlaiset juoksut.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, jollei ratsastaja ei halua tehdä jotain muutoksia.

Marja Kurttila, Mainiosti ajamissanikisoissa suorittanut Blueray Savoy (13) on aika totinen kilpailija, mikä ei ole ihan huono asia montelähdössä. Keulasta parhaimmillaan oleva ruuna on ollut hyvä myös takaa. Nelosradalta ei ole tässä kilpailumuodossa huono lähtöpaikka. Jos startti onnistuu, eikä häiriöitä tule, niin nopea avaaja voisi saada paaluhevoset heti kiinni, ja päästä takamatkasta huolimatta ihan mukaviin asemiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kävelyvauhti kisassa ei ole kovin todennäköinen, mutta jos niin käy, niin Blueray Savoylla joutuu ajamaan tuossa tapauksessa jo matkalla eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normaalistihokkakengästä ei oleBlueray Savoylla haittaa, mutta viime kerran olosuhteissa ne tekivät menosta raskaan. Nyt alla on kesäkengät.

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Likusteri (3) vaihdettiin talvikengästä kesäkenkään aika äkkiä. Tuon takia sen etupää ei vielä Ylivieskassa toiminut kunnolla, ja laukkoja tuli. Nyt balanssi on yritetty hakea optimaaliseksi. Sarjat ovat nousseet, ja Likusteri joutuu menemään koko matkan lähellä vauhtiensa ylärajoja. Kyytiä tältäkin löytyy, kun se pysyi Oulun 26-avauksessa mukana.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehyt juoksu olisi tärkeä saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitys muuttuu viime kerrasta, mutta muuten samoilla jatketaan.

T4-vihje

Kylmäveristen Suomen Cup karsintaan (T4-3) on aika vaikea esittää yhtä hyvin perusteltua ankkuria. Sen sijaan muihin kohteisiin tuo tehtävä vaikuttaa melkoisen yksioikoiselta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Vahvasti Kuopiossa tauolta aloittanut Ambrogio (8) on osoittanut pystyvänsä tekemään omaa juoksua, joten ikävä lähtöpaikkakaan ei välttämättä estä menestyksen jatkumista.

Yllättäjäehdokkaat Viimeksi kavionpohjia aristelleen Diablo Sisun (11) kunto on Mauri Jaaran mielestä mainiolla mallilla. Lähtöpaikka kisan kahteen eniten pelattuun nähden ei ole välttämättä yhtään huonompi, ja voittoonkin on saumoja. Viime kaudella suosikki Ambrogion kertaalleen selättänyt, nousukuntoinen Boulder Lucky (5) tuntuu jäävän peleissä hieman liian pienelle huomiolle.

Arvoitus Laadukas, mutta jännittämisen takia ajoittain hieman käsijarru päällä suorittava Global Solidarityn (1) vire, varsinkin henkinen, pitkältä paussilta tähän kauden avauskisaan on arvailujen varassa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Monet näiden sarjojen tason hevoset ovat nopeita avaajia, ja sellaisia tähänkin kisaan löytyy. Glodal Solidarityllä (1) ei ole kovin usein satsattu starttiin. Vaikka ruuna on Marko Hakkaraisen mielestä parempi vapaalta radalta, niin näin tauolta alku saatetaan ottaa aika maltilla. Mukavasti kiihtyvä Caddie Jo (2) päässeekin siitä alussa ohi. Viimeksi asiallisen juoksun johtavan rinnalta tehneelle ruunalle saatetaan haluta nyt nätti reissu, ja kiva selkä kelvannee eteen. Ylivieskassa keulassa juossut Berto Vaikko (3) joutui vauhdikkaassa lopetuksessa päästämään kovaluokkaisen Gran Alen edelleen. Kuopiossa ruuna ei saanut kunnon pitoa radasta, ja tuon takia se ei ollut kiihdytykseen oma itsensä. Vaikka terävä starttari pääsisi johtoon, ei Niko Jokela aikonut välttämättä pitää asemista kiinni, jos suosikki tulee rinnalle. Better Boostin (4) ja X.Factorin (7) vauhdit eivät riittäne kiihdytyskamppailuun. Asiallisella esityksellä viimeksi Bodenin pistelähdön nimiinsä vieneellä vahvalla, mutta hieman tasavauhtiselle menijällä päästeltäneen taas jo matkalla eteenpäin. Nykyään aika tiiviisti siivekettä seuraava Boulder Lucky (5) voi hyvin syöksyä alkumatkasta kärkeen. Valmentaja ja kuski eivät pitäneet keulasta ajamistakaan mahdottomana. Myös selkäjuoksu kävisi ruunalle mainiosti. Lähtöpaikasta huolimatta Ambrogiolla (8) on mahdollisuudet edetä keulaan jo alkumatkasta. Kun se on ottanut voittoja myös johtavan rinnalta, niin kovalla avaajalla uskaltaa satsata alkuun. Diablo Sisun (11) saamaa paikkaa parijonosta on ennalta vaikea ennustaa. Kiriin lähtöhetki määräytynee pitkälti juoksuaseman ja matkavauhdin perusteella.

A: 8 B: 11,1,3,5 C: 7,4,2,12,9,10

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Uransa ainoassa startissa kolmivuotiskaudella lupaavalla esityksellä voittanut Mas Champ (4) teki viimeksi pitkältä tauolta yhtä vakuuttavan esityksen. Lahjakkaan oloinen ruuna kohtaa tässä sopivan oloiset vastustajat. Nopealla avaajalla on hyvä lähtöpaikka eturivissä, ja ehjällä juoksulla tappion mahdollisuus tuntuu ennalta pieneltä. Rutinoimattomuus huomioiden aamun huikeat peliprosentit hieman mietityttävät.

Yllättäjäehdokkaat ovat tähän pieneen lähtöön täysin piilossa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Benon Safiro (1) pääsee ihan mukavasti matkaan, mutta tamma ei pystyne kovin pitkään asemia pitämään. Kiva reissu kärjen takana saattaa olla kuitenkin tiedossa. Xsera Maximus (3) ei ole yleensä ollut erityisen terävä auton takaa. Mas Champ (4) ei ollut eturivissä auton takaa. Takarivistä ruuna on osoittautunut ärhäkkääksi. Johtoon pääseminen tuntuisi mahdollista, jopa aika todennäköiseltä. Hide Snow White (6) avaa ravilla hyvin, mutta laukan vaara on ollut starttiin viime aikoina aika iso. Viimeksi voittonsa kalkkiviivoilla laukkaan menettäneellä Bwt Alarmilla (8) ei voi oikein satsata alkuun, joten lähtöpaikka on huono. Toisaalta lähtö on pieni, eikä ruuna joudu aloittamaan kiriään kaukaa kärjestä. Kauden kahdessa startissa aika keveissä tehtävissä uran avausvoitot ottanut, ainoa takarivistä starttaava Mas Commander (9) voi tuurilla saada oikein kivat asemat parijonosta.

A: 4 B: 8,9 C: 1,3,5,6

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat, Tähän paperilla oikein tasokkaaseen kisaan on aika hankala nostaa yhtään osanottajaa ylitse muiden. Tauon jälkeisissä talven kahdessa ensimmäisessä, startissa mainiosti suorittanut Jepulis (4) tuntuu olevan radoille palatessaan heti aika valmis, mikä etu sillä saattaa tässä olla pariin ennalta pahimpaan kilpakumppaniinsa nähden. Räväkästi käynnistyvällä Tuulen Pojulla (10) ei ole vielä kauden ensimmäisissä kisoissa riskejä otettu, vaan hevosella on ajettu Tuomas Pakkasen mukaan varman päälle. Kovaa avaaja voi hankkia itselleen heti hyvät hyökkäysasemat. Aggressiivisempi taktiikkakin voisi olla jo mahdollinen.

Yllättäjäehdokas Viime syksynä kovia vastaan mainiosti pärjännyt Tarun Tykki (6) on paussilta tarvinnut pari kisaa alle. Aiempina vuosina treenit keväällä ennen radoille paluuta on ajettu hokkikengät alla, mutta nyt harjoitukset on voitu tehdä kesäbalanssissa. Tuon ansiosta Tarun Tykki saattaisi olla heti terävämpi.

Arvoitus Vaellus (8) lienee luokaltaan porukan paras. Näin kauden alkuun ori ei ole ollut koskaan aivan terävimmillään. Sitkeä räkätaudin takia valmistautuminen ei ole ollut ihan parasta mahdollista, ja vire on arvailujen varassa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Paalun kolmikko on lähtönopeuden suhteen aika tasavertainen keskenään. Sisäradan turvin Corinna (1) voi ottaa alussa vetotyöt hoitaakseen, mikä hieman tasavauhtiselle menijälle käy mainiosti. Myös Meren Ritarilla (2) saatetaan pyrkiä johtoon. Pientä nousuvirettä viimeisissään julkituoneelle Carmikkaalle (3) kelvannee paikka sisäradalla. Jepuliksella (4) on viime aikoina päästelty parijonosta, mutta aiemman perusteella myös keulapaikka käy. Kaustisen perusteella nousukuntoinen, tasaisesti menevälle Lakorille (5) kävisi vaikka paikka kärjen rinnalla. Tarun Tykille (6) Rauno Oikarainen toivoi näin ensi alkuun selkäreissu, mutta ei keulapaikkakaan tuntunut miestä kammottavan. Hyvin avaava Jonnin Joutava (7) on ollut parhaimmillaan sisäratareissun lyhyellä terävällä kirillä. Vaelluksella (8) kuski saa ajaatilanteen ja tuntemustensa mukaan. Vilma-Lyydia (9) on osoittautunut monessa suhteessa vaikeasti arvioitavaksi. Tuulen Pojulle (10) pyritty antamaan nättiä juoksua. A.T. Velin (11) rattailla ei suunniteltane erityisen aggressiivista ajotaktiikkaa.

A: 3,6,10,8 B: 5 C: 7,9,1,3,11,2

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas, Kauden kahdeksassa startissakuudesti voittanut Lucky Cloud (9) on kolmessa viimeisessä vain parantanut menoaan. Sopivalla 3100 matkalla omaan juoksuun pystyvä ruuna on ravilla matkaan päästessään muille tosi kova vastustaja. Voltin viitoselta startin onnistuminen ei ole kuitenkaan mitenkään itsestään selvää.

Yllättäjäehdokas Vähitellen treeniotteiden tasoa myös kilpatilanteessa lähestyvä Up All Night (13) teki ennen Seinäjoen hyvää suoritusta Oulun viime karsinnassa laukkojen lomassa asiallisen suorituksen, eikä pärjääminen ole suotuisalla juoksunkululla ihan mahdotonta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Keulasta menestyksensä ottanut Quastella (1) voisi johtaa kisaa aivan alussa. Tauolta palaavalla tammalla ei alettane pitkällä matkalla ja kovassa seurassa asemia kovin tiukkaan puolustaa. Asiallisesti voltista pyörähtävä My Bikini Workout (2) on toinen mahdollinen alkumatkan veturi. Huhtikuun alun karsinnassa kolmantena maaliin tullut Firetail Avenger (3) on jatkanut tuon jälkeenkin hyviä otteita eikä Kuopiokaan tee tuohon poikkeusta. Nätillä sisäratareissulla totosija ei ole nytkään utopiaa. Vahvasti, mutta hieman tasaisesti suorittava Enter Mayweather (6) kesti viime karsinnassa mainiosti pitkällä matkalla niin vaativan paikan johtavan rinnalla. Toista kertaa noista asemista ei välttämättä haluttane kuitenkaan ajaa. Pitkältä tauolta palaava T.P.Fromadream (7) on hyvä lähtijä, joka on ollut paras oikein nätillä selkäreissulla sisäradalla. Jos ravilla matkaan pääsy onnistuu, niin edellisstarttien tapaan Lucky Cloudilla (9) ajettaneen heti tilaisuuden tullen kohti kärkeä. Jos johtoon edetessään ruuna pitänee matkavauhdin puolireippaana. Ensikertaa Suomessa volttilähtöön osallistuvan Livi Mysteryn (10) otteista lähtötilanteessa ei ole näyttöä. Ajoituksen juoksulangalta osuessa kohdalleen vahvalla menijällä voidaan ajaa vaikka välittömästi startista eteenpäin. Viimeksi vastaavalta paikalta lähtönopeudellaan yllättäneellä ja keulaan edenneellä Foxlanderilla (11) saatetaan koettaa taas samaa taktiikkaa. Kahdessa viimeisessään vain tasaisesti suorittanut Decamerone (14) eteni karsintavoittojuoksussaan pikku hiljaa kärkeä kohti. Vastaavaa saatetaan nytkin yrittää. Ykköseksi tässä hiukan kovemmassa porukassa yltäminen edellyttää varmaan vielä hieman enemmän tuureja juoksunkulun suhteen.

A: 9 B: 10,6,14,13,11,3,2 C: 1,12,7,5,4,15

T4-systeemit

A: 8,11,1,3,5 (7,4) 4 (8,9) 3,6,10,5 (7,9) 9,10,6,14,13,11,3,2 (2,7) = 180 riviä

B: 8,11,1,3,5,7,4,2 (12,9) 4,8,9,1 (3,5) 3,6,10,5 (7,9) 9 (10,6)= 128 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Mainiosti montessa mennyt Blueray Savoy (13) on nyt huonosti sarjassa sisällä, joten se joutuu lähtemään joihinkin tämän kerran vastustaan nähden matkaan huonommista asemista kuin aiemmin. Takamatkalta starttaava hyvä avaaja voi kiihdytyksen onnistuessa päästä tuureilla heti mukaviin hyökkäysasemiin.

Yllättäjäehdokas Usein montessa selvästi kärrylähtöjä paremmin suorittanut Billy Wantonin (2) pärjääminen mainiolta lähtöpaikalta ei tunnu mahdottomalta.

Arvoitukselliset haastajaehdokkaat: Tasoaan selvästi viime kaudesta nostanut Rio Crowe (11) kilpailee tässä ensikertaa montessa. Jos tamma toimii myös tässä kilpailumuodossa moitteitta, ei pärjäämiselle pitäisi olla esteitä. Loppukaudesta viime vuonna montessa hyvin onnistunut Big Tuna (10) tuntuu Rauno Oikaraisen kommentin perusteella palaavan tauolta monella tapaa oikeassa kuosissa. Sisäradan lähtöpaikka ison paalun takana ei ole meneväiselle ruunalla välttämättä ihan yksikertainen juttu. Rauhallisena pysyessään Big Tuna voi kyetä heti ottelemaan tässä aivan kärkisijoista.

Arvuuttelu juoksutapahtumista jää tässä kohtaa esittämättä, kun ko. tehtävään suorittamiseen allekirjoittaneella ei ole riittävää kompetenssia.

A: 13 B: 10,11,9,1,2 C: 8,14,7,12,5

Muut lähdöt

  1. 1.Staro Night Cap – 2.Moonlight Dream5.Brexit – 3.Taiga Caramell – 4.Mountain St Leo (6.Kivarin Merengue)

  2. 6.Vojakker – 3.Sopu-Ellu – 5.Riutan Taika – 9.Pelin Sälli – 4.Salaperäinen – 10.Hilma Hilpeämieli (2.Sypressi – 8. Turon Muru)

  3. 5.Gogobet Sisu – 3.Pegasos Evo – 4.Samurai Comery – 2.Hello Hi– 1.Minnie Windcape

  1. 7.Protector – 2.Mafioso Face – 1,Remote Control – 3. Good Dynmite – 4.Vagabondo

  1. 2.Touho Tähkä – 3.Likusteri – 1.Mylverin Yrjö – 5.Vilmai (10.Rikasson)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet