Vihjeet 20.3.2017

19.03.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2
Martti Pellikka, Olen ollut koko ajan tyytyväinen Hard To Trickin (1) otteisiin. Tallissamme on ollut paljon yskää, muuta tällä ei ole mitään oireita. Jos hevonen on normaali, niin sen pitäisi olla tässä kärkipäässä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos Hard To Trick lähtee hyvin, niin keulastakin voidaan ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Staro Libertyä (4) on treenattu talven ajan normaalisti. Kotona on otettu vetoja. Kerran on käyty Äimärautiolla ratahiitillä, missä hevonen meni matkan helposti 21-vauhtia läpi. Viime vuonna kokeessa vaivatta 20-kyydillä suorittaneeseen ihan oikean oloisen hevosen kesään on odotuksia. Staro Libertylle on tarjolla Ruotsin puolella sopiva tehtävä, johon tämä startti käy hyvänä valmistautumisena

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei vielä taktiikka tähän uranavauskisaan.

Varustemuutokset: Staro Liberty juoksee tässä laput silmillä.

LÄHTÖ 3
Kari Alapekkala, Turhankin meneväisenä ollut Alvena Unn Di (11) ei saanut viimeksi pitoa radasta. Lopussa se meni hapoille. Hyvässä olevan kunnossa tamman pitäisi olla nyt selvästi ja pärjätä kohta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu sopii parhaitten.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Jani Hartikainen, What's Going On (2) lähtee voltista suhteessa paremmin kuin auton takaa. Tämä on hitaalle avaajalle varmaan paras mahdollinen lähtöpaikka, kun olemme jo valmiiksi toisella radalla. Lämpimät ilmat tekivät kelit välillä sohjoisiksi, mikä sotki hieman treenisuunnitelmia. Vaikea sanoa tuon seikan tarkka vaikutusta, mutta voi olla pieni vaara, että ruuna saattaa olla aavistuksen nahkeampi kuin edellisissään. Hevosen pitäisi olla kuitenkin aika liki samassa vireessä kuin edellisten starttien aikoihin. Kolmen sakkiin pitäisi olla saumoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: What's Going Onille tasaisen reipas matkavauhti olisi paras.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Hayai Chikara (4) jäi pois tammikuun alun kisasta flunssan takia. Tauon aikana on päästy treenaamaan, ja kaikki hevosella on ollut kohdillaan. Tämä on ollut aiemmin kohtuullisen hyvä tauolta. Hayai Chikaran harjoitusvauhdit ovat aina hiljaisia, joten tarkka terävyys on ennalta aavistuksen omainen arvoitus. Pitävä alusta sopisi parhaitten.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti avaavalle Hayai Chikaralle lähtöpaikka on sopiva. Keulasta hyviä juoksuja tehnyt ruuna menee kunnossa ollessaan paikasta kuin paikasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petri Klemola, Quiet Leaderin (5) juoksu sujui viimeksi huonolta lähtöpaikalta onnekkaasti. Esitys oli siihen nähden hyvä, että hevoselta tuli sekä lämmityksen että startin jälkeen tosi paljon räkää. Tutkimuksissa mitään vikaa ei ole löytynyt. Lima saatiin pois, joten ruunan pitäisi olla nyt parempi kuin viimeksi. Lähtöpaikka on sisempänä ja sarja sopivampi kuin viime kerralla. Peruskunto pitää, ja kärkisijoista lähdetään ajamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin avaavalle Quiet Leaderille käy vähän kaikenlaiset reissut.

Varustemuutokset: Viime starttiin kevennettiin kengitystä, mikä toi mielestäni vauhtia lisää. Tähän kisaan muutoksia ei ole tulossa.

Marko Hakkarainen, Gliding Solo (6) on vielä itsellenikin jonkinlainen arvoitus. Kuten monella muullakin Ruotsista tänne tulleella ruokinnan vaihtaminen on sekoittanut hieman mahan toimintaa. Treeneissä on menty tosi nätisti, joten hevonen on varmaan vielä tukkoinen. Toivotaan, että ruuna pysyy kuitenkin muiden mukana. Ajetaan yksi startti ennen kuin kelirikko alkaa, jotta hieman nähdään, mitä hevonen startissa touhuaa. Hokat ei ole tälle läheskään ideaalinen kengitys. Mitään sijoitustoiveita ei tähän kisaan vielä ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäpuolella on kovia avaajia. Kuolemanpaikkaa haluan välttää, joten alku otetaan hieman varman päälle.

Varustemuutokset: Hokat ovat nyt alla, mikä on varmaan Gliding Sololle jonkinlainen miinus.

Jukka-Pekka Kauhanen, Minto's Starman (7) avaa hyvin. Paikka on vähän ulkona, mikä voi tehdä taas urakasta hevoselle raskaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aika vauhtikestävälle ruunalle oli parasta, jos matkalla mentäisiin tasaisen reipasta.

Minna Piironen, Minto's Starman (7) joutui jäämään pois jaloissa olleiden polkemien takia. Nuo vanhat haitat ovat edelleen jonkinasteisina olemassa. Kotiajoissa ne eivät ole haitanneet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin nytkin on ajettava, ja katsotaan sitten mihin joudu-taan.

Varustemuutokset: Samat varusteet.

Tuomas Pakkanen, Robis Silver (9) on viime kerran perusteella hyvässä kunnossa. Ruunalla oli ekakertaa käytössä vetolaput. Niitä ei oltu kokeiltu edes kotona. Hevonen säikähti, kun vedin ne alas, ja pysähtyi tuon takia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Valmentajan mukaan paikka johtavan käy Robis Silverille hyvin.

Aleksi Kytölä, Robis Silver (9) joutui ottamaan Oulussa kaksi spurttia. Kuskin mukaan se hämmentyi, kun vetolaput otettiin loppukaarteessa aivan ensikertaa käyttöön. Hevonen on mainiossa kunnossa, ja kaikki viime kisan jälkeen on mennyt hyvin. Jos Robis Silver ei nyt jarruttele, niin edelliskertaa paremmalta lähtöpaikalta pärjäämiseen voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla ei ole Robis Silverillle isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Viime kerrasta poiketen vetolaput jätetään pois.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Kari Alapekkala, Närby Filur (1) teki viimeksi kovassa seurassa hyvän esityksen ja taisteli hyvin rahakkaampia vastaan. Samanlaisena joka starttiin parantanut ruuna ottelee tässä ravilla matkaan päästessään voitosta. Lähtöpaikan sopivuudesta minulla ei ole tarkkaan kuvaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: On aika tavalla sama asia, miten Närby Filurilla ajaa, kunhan hevonen vain ravaa.

Varustemuutokset: Ei varmaankaan tule.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kaksi ok-esitystä tehnyt Hymyhattara (2) oli Jyväskylässä vino kurveihin, ja sille tuli pari hyppyä. Ennen loppusuoralla toista laukkaa tamma oli hyvävoimainen, ja jonkinlaista menestyä siinä meni. Hymyhattara parantaa pikku hiljaa starttien myötä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaikenlaiset juoksut käyvät, mutta ehkä parhaimmillaan Hymyhattara on selästä. Toisaalta ei ole tietoa, miten se keulasta menisi, kun se ei ole hi-taana lähtijänä sinne koskaan päässyt.

Varustemuutokset: Ei ilmeisesti tehdä.

Jukka-Pekka Niskanen, Ok-kunnossa olevalla Lumisukalla (4) oli tarkoitus ajaa koko talvi kilpaa. Sopivia sarjoja kohtuullisten etäisyyksien päässä ei ole ollut kuitenkaan tarjolla. Esitys ei ollut huono Rovaniemelläkään huono, mutta jouduin ajamaan viimeisen takasuoran hieman liian kovaa. Harvaan kilpailleella hevosella tuo näkyi sitten lopussa. Starttiväli on nyt lyhyempi ja sarja viime kertaa passelimpi. Tässä tasaisessa porukassa Lumisukan pitäisi olla yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi yllättävänkin kovaa auton takaa lähteneelle Lumisukalle juoksupaikalla ei ole isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Talven aikana kovasti harjoituskilometrejä saanut I.P. Soturi (6) päästettiin helpommalle, ja esitys oli Rovaniemellä oli jo selvästi letkeämpi. Sarjat ovat koventuneet, mutta tämäkin on aika hyvä hevonen. Tämä periaatteessa ravivarma hevonen voi innokkuuttaan joskus ottaa laukan. Kevyempi balanssi on tälle etu. Kesää kohti pyritään säännöllisesti ajamaan kilpaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime kesän perusteella I.P. Soturin pitää antaa lähteä omaa vauhtiaan matkaan. Katsotaan sitten mihin paikkaan päästään. Jos emme ole kärjessä tai sen rinnalla, niin viimeistään päätöskierroksen alussa on eteenpäin lähdettävä ajamaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Niskanen, Ajamieni harjoitusravien ja viime lähdön perusteella Stuntin (7) käytös parantanut. Rovaniemellä ajettiin 60 pakilta vain siitä syystä, että hevonen sai startin alle. Jo ennalta tiedettiin, että kolme takamatkaa on liikaa. Stuntti on mennyt koko ajan eteenpäin. Näin kahden vuoden tauolta se voi tarvita kisoja alle, jotta esitykset tasaantuisivat. Vielä tässä vaiheessa suoritukset voivat ailahdella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa avaavalla Stuntilla voisi ajaa keulastakin, jos meneväinen hevonen rauhoittuu juoksemaan. On vaikea sanoa, mikä juoksu hevoselle olisi tässä vaiheessa parhaiten sopiva.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Minna Piironen, Minto's Romeo (3) oli viimeksi periaatteessa kolmannella radalla 1700 m, kun sen selkä ei kelvannut vastustajalle eteen. Ruuna on ollut kotona muuten ihan oma itsensä, mutta sillä on tullut pikku rikama polveen. Kotivauhdeissa tuosta ei ole ollut haittaa. Jos paikalle tullaan, niin vasta lämmityksen jälkeen ratkaistaan, että lähdetäänkö kisaan mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Minto's Romeo ei ole niin terävä avaaja, että pystyisi hyödyntämään lähtöpaikkaansa. Eteenpäin tästä on kuitenkin lähdettävä ajamaan.

Varustemuutokset: Varusteet ovat samat kuin ennenkin.

Martti Pellikka, Hyvin viime kauden aloittaneelle Donna Lindalle (5) tuli ongelmia ravin kanssa. Kun niitä oli treeneissäkin, niin kilpaileminen päätettiin lopettaa. Vikaa yritettiin hakea jaloista. Niitä hoidettiin, mutta tuosta ei ollut apua. Ongelmakohdaksi osoittautui muu paikka. Tammalla on ollut nyt treeneissä potkua, joten jonkinlainen pärjääminen ei yllättäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viitosrata auton takaa on Oulussa paras lähtöpaikka. Tuomas saa päättää, mutta keulasta ajaminenkaan ei ole ihan poissuljettua.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

Lauri Evijoki, Mainiossa kunnossa olevalla Dixie Exclusivella (7) on ollut huono tuuria starteissaan. Joensuun 76-kisassa hyvän reissun saaneen ruunan kakkonen paloi viimeisessä kaarteessa tulleeseen laukkaan, mikä johtui ilmeisesti tuossa kohtaa rataa olleesta heitosta. Dixie Exclusivella on samat vauhdit tallikaverinsa kanssa, mutta kranttuus juoksupaikalle tekee siitä haavoittuvamman. Autorikon takia osallistuminen ei ole vielä varmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarvittaessa kovaa avaavalle Dixie Exclusivelle tällainen lähtöpaikka ei iso miinus. Ruuna tarvitsee selkäreissun.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Aleksi Kytölä, Hyvässä kunnossa kilpaileva Hamtaro S (9) on tuli mainiosti maaliin. Jos ruuna ei jää liian kauas takajoukkoihin, niin totoporukkaan voisi olla saumoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ylivauhti olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Jukka-Pekka Kauhanen, Jalo Dahlia (7) teki suhteellisen asiallisen esityksen Joensuun lounasraveissa, ja kesti tekemänsä pitkän kirin asiallisesti. Ruuna parantanee nyt startti alla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Harvoin juostavalla pitkällä matkalla pitää yrittää päästä kovaa liikkeelle ja pyrkiä saamaan juoksu kärjen lähellä sisäradalla.

Varustemuutokset: Mitään oleellista ei varmaan ole tarvetta muuttaa.

Kari Alapekkala, Tornion pöpperöisellä pinnalla Freddie De Veluwella (13) oli pito-ongelmia. Sitä ei voinut päästää kunnolla menemään, ja laukkakin tuli. Viimeisessä kaarteessa keulaan päässyt Freddie De Veluwe joutui häiriön kohteeksi. Jouduimme väistämään vastustajaa, ja hevonen ajautui penkkaan. Freddie De Veluwe tuntui koko matkan hyvältä.

Tuomas Pakkanen, Freddie De Veluwen (13) kunto pitää, ja uskon sen menevän 3000m.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin pitkä matka pitää ajaa maltilla.

Mauri Jaara, Sahara Crack It (15) ei saanut pitoa Tornion pöpperöisellä radalla, ja se löi tuon takia jalkoihinsakin. Hevonen tuli tuosta kuitenkin startin alle. Matka käy, ja juoksun onnistuessa Sahara Crack It Kamppailee tässä voitosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Yritetään hyödyntää paikka, ja katsotaan mihin asemiin pääs-tään.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

LÄHTÖ 8
Heikki Repo, Mathildella (3) on treenattu enemmän ja ajeltu harvakseltaan kilpaa. Pikku hiljaa on tarkoitus lisätä kilpailutahtia. Ok-kunnossa oleva tamma on hidas lähtemään, mutta lopun kanssa sillä ei ollut ongelmia. Ryhmälähtö olisi parempi jörölle hevoselle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mathilde on paras vapaalta radalta. Tässä ajetaan kuitenkin todennäköisesti selästä. Tämä ei mittaa, joten tasaisen reipas olisi sopivinta.

Varustemuutokset: Vielä tässä jatketaan samoilla. Sitten kesää kohti balanssia hieman kevennetään ja sekkiä löysätään.

Tuomas Pakkanen, Varmistumaan päin oleva Mäen Eino (4) on tehnyt hyviä juoksuja, ja olen ollut hevoseen tyytyväinen. Kun Mäen Eino saa itsestään vielä hieman enemmän irti, niin sitä voisi alkaa ilmoittelemaan myös hyväpalkintoisiin lauantain lähtöihin tyytyväinen

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mäen Einolla voi ajaa johtavan rinnalta, kunhan sen saa ravilla liikkeelle.

Varustemuutokset: Ei ilmeisesti tule.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kouvolassa oli erilainen keli kuin missä Hymynhäivä (7) on tottunut talven aikana juoksemaan, ja laukan pistän enemmän pehmeän radan piikkiin. Muuten hevonen oli ihan normaalinoloinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puoliasiallisesti avaava Hymyhäivä jaksaa mennä hyvin omaa vauhtiaan, joten tasaisen reipas tempo olisi tälle sopivin.

Jukka-Pekka Niskanen, Hyvässä kunnossa pitempään ollutta Olegia (8) vastusti välillä moni pikku juttu, mutta parissa viimeisessään ruuna on jo mennyt paremmin. Juoksun onnistuessa Oleg tässä mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Oleg hieman säheltää startissa, joten sisärata ei ole paras lähtöpaikka. Hevonen pystyy toisella kierroksella kiertämään, ja toivotaan ettemme jää alussa liian kauas menestystä ajatellen.

Mika Jauhola, Ajallisesti tauon jälkeen tasaisesti parannellut Mandan Mainio (9) on ollut hieman vetkula lopussa. Tuon takia ehdotin, että valmentaja ajaisi sillä hieman pitempää lenkkiä. Orin pitäisi parantaa, kun se pääsee starttailemaan tasaisesti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Annettaan hevosen lähteä omaa vauhtiaan, ja katsellaan taktiikka sen mukaan. Mandan Mainiolla kestää ajaa vapaalta radalta.

Varustemuutokset: Ei tule.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Timo Lahti, Laukkastarttien myötä Hollywood Hillsin (5) kantapallot heltyivät, mikä haittasi hevosta loppukaarteessa. Ongelman kanssa on edetty. Vastus vaikuttaa tässä edelliskertoja hieman helpommalta. Treenien keventämisestä on ollut hyötyä hevoselle. Hyvään kuntoon nousseella Hollywood Hillsillä pitäisi olla saumat pärjätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että. hyvänä päivänään reippaasti avaavalla Hollywood Hillsillä päästään parijonoon. Tällä on ajettava alussa eteenpäin, kun se on ollut parempi tai sen tuntumasta läheltä.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, muuta päävehkeitä ehkä hieman vähennetään.

Mika Jauhola, Viime syksynä kisojen myötä kuumentunut All The Better (7) on ollut nyt varman oloinen starteissaan. Torniossa se jäi keulassa aina välillä odottelemaan, kun vastustaja katosi rinnalta, mutta vastaili sitten tarpeen mukaan kuolemanpaikan hevoselle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: All The Better osaa lähteä tosi kovaa. Vaikka ruuna olisi varmaan parempi selästä, niin keulasta voidaan joutua taas ajamaan.

Varustemuutokset: On vielä mietinnän alla laitetaanko päähän veto- tai puolilaput.

Tuomas Pakkanen, Ylivieskan perusteella Ditchback Dear (9) etsii vielä kuntoaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä reissua haetaan.

Kari Alapekkala, Kovaa aukaisut ja tosi kovaa lopettanut Impress It (10) oli Rovaniemellä hyvän ja herkäntuntuinen heti tauolta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivin paikalta Empress It joutuu nyt ekakerran juoksemaan selässä. Hevosen on järkevänoloinen, enkä tuon seikan olevan ratkaiseva tekijä menestymisen kannalta.

Varustemuutokset: Empress It juossee samoilla varusteilla, millä se on mennyt koko aja.

LÄHTÖ 10
Mika Jauhola, Hyviä vauhteja kolmivuotiaana näyttäneelle May Cruise (4) tuntuu olevan samantapaisia vaikeuksia volttilähdössä kuin isolla veljellään Day Cruisella. Oulun kauden avauksessaan mainiosti tsempannut tamma toimi hyvin takarivistä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Varsa starttaa ekakerta auton siivekkeestä. May Cruise ei pelkää mitään, joten en usko tuon tuottavan sille ongelmaa. Jos May Cruise menee auton perään, niin uskon sen lähtevän aika rivakasti matkaan. Ajan keulasta, jos sinne päästään.

Varustemuutokset: ei tehdä.

T4-vihje
Tämänkertaisen T4-vihjeen tekemistä vaikeuttaa paha tiedon puute. Up Up And Awayn poisjäännin myötä lähtönä selkeäksi suosikiksi nousseen Minto's Romeon osallistuminen ratkeaa vasta lämmityksen jälkeen. Muitakin varmaehdokkaita on tarjolla, ja päätöskohteen Sahara Crack It tuntuu niistä alustavien peliprosenttien perusteella maistuvimmalta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Kaikissa kuudessa startissaan tauon jälkeen Quiet Leader (5) on suorittanut moitteitta. Viimeksi edelle jäi vain paremman juoksun saanut Lago Negro. Ihan saletissa voitto ei ole nytkään. Ennalta ehkä pahin vastustaja pääsee starttaamaan sisäpuolelta. Huonolla tuurilla ruuna voi jäädä tässä matkaamaan toiselle ilman vetoapua, mistä ensimmäisenä maaliin ehtiminen ei ole kovin helppoa.

Yllättäjäehdokkaat

Robis Silver (9) teki viimeksi asiallisen esityksen johtavan rinnalta. Loppukaarteeseen mentäessä ruuna painui keulaan. Vetolaput olivat ihan ensikertaa käytössä. Tuomas Pakkasen mukaan Robis Silver hämmentyi, ja hiljensi pahoin, kun hän veti ne kurvissa silmiltä. Nyt tuo varuste jätetään pois, joten samaa ei päässe enää tapahtumaan.

Arvoitus

Pieni ja pippurinen Gliding Solo (6) aloittaa tässä Suomen uransa. Marko Hakkaraisen mukaan hevonen saattaa olla tosi nättien harjoitusvauhtien takia vielä aika tukkoinen. Ruunalla on varmaan ensi kertaa kilpailutilanteessa hokit alla. Ne ovat kuskin mielestä Gliding Sololle jonkinasteinen haitta. Matalalla profiililla tähän testikisaan tullaan, jossa Hakkaraisella ei ole vielä sijoitustavoitteita.

Juoksunkulku arvaus

Tähän kohtaan eturivin kovimmat avaajat lähtevät rinnakkain. Molemmilla on takanaan räväkät ohjastat, jotka ajavat mielellään keulasta. Kun tuo juoksupaikka sopii myös kummallekin hevoselle, niin alussa voidaan mennä kovaakin. Hayai Chikara (4) pääsee lähtemään sisäpuolelta. On kuitenkin pieni arvoitus, onko aina rauhallista treeniä saava ruuna heti tauolta niin terävänä, että pystyy pitämään ulkopuoleltaan liukkaasti avaavan ja kilpailleen Quiet Leaderin (5) ulkopuolellaan. Jos Hayai Chikara pitää johtopaikan, on Quiet Leaderillä vaarana jäädä kuolemanpaikalle. Matkavauhdin mennessä turhan verkkaiseksi Tuomas Pakkanen ajanee Robis Silverillä (9) matkalla eteenpäin. Verkkaisesti avaava What's Going On (2) saanee suhteellisen kivan paikan toiselta radalta parijonosta, mistä hieman tasavauhtisella hevosella lähdetään kohtuullisen aikaisin reissuun. Kesäbalanssissa Gliding Solo (6) avaa tosi reippaasti. Nyt hokit alla Marko Hakkarainen tuskin satsaa alkuun.

A: 5 B: 4,2,9 C: 1,3,7,6 D: 11,10,8

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Mika Jauhola laittaa itse omistamansa hevoset huolella ja pitkällä tähtäimellä. Tästä hyvänä esimerkkinä on kovan talviharjoittelun saanut I.P. Soturi (6). Treenien keventämisen myötä Rovaniemelle parannellut ori on sen verran kyvykkäänoloinen menijä, että se saattaa pystyä pärjäämään jatkossa tätä kovemmissakin tehtävissä.

Yllättäjäehdokkaat

Tässä tasaisen oloisessa kylmäveriottelussa saatetaan voittajaksi saada lähes kuka tahansa, mutta tuon yllättäjän arvaaminen on ennalta hankalaa.

Juoksunkulku arvaus

Näillä hevosilla lähtönopeuskin vaihtelee hieman päivän mukaan. Kun jokaisella on vielä jonkinlainen laukkariski, on juoksunkulkua vielä tavallista vaikeampi arvata. Hymyhattara (2) ja Stuntti (7) avaavat hyvin. Viimeksi mainittu on kasiradasta huolimatta hatara veikkaus keulassa juoksevaksi. Pitkän paussin takia Jukka-Pekka Niskasen mukaan meneväisen orin vedon riittäminen maaliin asti on arvoitus. Yleensä ajokeillaan aina mainiosti liikkeelle pääsevä Kari Alapekkala kykenee todennäköisesti hankkimaan Närby Filurille (1) hyvät iskuasemat kärjen läheltä. Mika Jauholan mukaan I.P. Soturin (6) on annettava lähteä omaa vauhtiaan matkaan. Hyvänä päivänään ori lähtee auton takaa asiallisesti, eikä johtoon pääsykään ole mahdotonta. Lumisukka (4) ei ole huono, mutta ei hyväkään avaaja, ja sen juoksuasemaa on ennakkoon hieman hankala lähteä arpomaan.

A: 6,4,1,7 B: 2,9 C: 5,3,10

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat

Etukäteen kisan ykkösmerkiksi uumoiltu Up Up And Away (8) joutui jäämään pois autorikon takia. Jalkaansa haavan saaneen Minto's Romeon (3) osallistuminen ratkea vasta alleajon jälkeen. Kun tuo ei ole tiedossa, on varman ehdottaminen tähän kisaan aika tavalla epämielekästä.

Yllättäjäehdokkaat

Viimeksi turhan myöhään tilaa löytänyt Boztheman (4) voi asiallisena avaajana saada namureissun kärjen takana.

Juoksunkulku arvaus

Tauolta palaava Donna Linda (5) ottanee helposti keulat. Jos Minto's Romeo (3) jää pois, ovat prässääjät tosi vähissä. Jos Minto's Romeo on mukana, ja sillä on kaikki ok, niin johtavan rinnalle ruuna jo varhain kiertynee, ja edelleen mahdollisesti johtoon. Joensuun kovassa porukassa loppukaarteessa ravinsa kadottanut Dixie Exclusive (7) lähtee terävästi. Keulassa ja toisella ilman vetoapua juokseminen ei ruuna miellytä, joten selkäreissua taas haetaan. Sellaisen perästä se pystyy tulenmaan loppua vahvasti.

A: (3),7 B: 5,4 C: 10,1,9,7,2

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas

Liukkaasti lähtevä Sahara Crack It (15) voi kiirehtiä heti alkumatkasta kärkeen. Sinne päästessään ruuna voi saada vetää maltilla, kun vauhdinpitäjät tässä 3100 m kisassa voivat olla tosi vähissä.

Yllättäjäehdokkaat

Oulun viime ravien vastaavan lähdön tapaan, ennalta ymmärrettäviä yllättäjiä tähän 3100 m kisaan ei ole oikein tarjolla .

Arvoitus

Freddie De Veluwen (13) huumori on aina kysymysmerkki. Voitto ei jääne tässäkään kiinni hevosen kyvyistä.

Juoksunkulku arvaus

Reippaasti käynnistyvä Mistrals Jack (6) saattaa ottaa alussa keulat. Jos joku hyvä hevonen pyrkii vetotöihin, niin sopiva selkä kelvannee eteen. Freddie De Veluwella (13) joutuu ajamaan tarkasti, eikä vapaata rataa voi ruunalle liian aikaisin näyttää. Kisan kolmoshevonen Armani Press (9) saattaa joutua ensimmäisenä kirikaistalle.

A: 15,13 B: 9 C: 3,10,12,16,6,7,4,14,2,1

T4-systeemit

Pieni: 5,4,2,9 (1,3) 6,1,4,7 (2,9) 3,7,5 (4,10) 15 (13,9) = 36 riviä
Suuri: 5,4,2,9 (1,3) 6,1,4,7,2,9 (5,3) 3,7,5,4 (10,1) 15,13,9 (3,10) = 288 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin Hyvin Rovaniemellä kautensa aloittanut Impress It (10) saattaa vielä hyötyä ennalta pahimpien vastustajiensa alun keskinäisestä kilvanajosta, mutta muutenkin ruuna sijoitus jollekin troikkasijalle tuntuu melkoisen todennäköiseltä.

Yllättäjäehdokas

Joku kisan suosikki kolmikosta voi epäonnistua, jolloin mitali on tarjolla jollekin muulle. Jonkinlaisessa kunnossa oleva Lucky Lacrosse (12) saattaisi olla edullinen merkki alariveille.

Juoksunkulku arvaus

Liukkaasti lähtevät Hollywood Hills (5) ja All The Better (7) voivat kumpikin pyrkiä porukan vetäjäksi. Viimeksi mainittu voi hakea lopulta johtopaikan väkisin haltuunsa, mutta se saattaa maksaa loppua ajatellen liikaa. Ylivieskassa sunnuntaina hyvin matkaan päässeellä ja keulassa juosseella Bluesman Peellä (4) kokeillaan tuskin samaa taktiikkaa, joten ruuna voi saada paikan kärjen takana sisäradalla. Asiallinen avaaja edessään Impress It (10) voi saada kivat asemat loppuvetoaan ajatellen.

A: 10,5,7 B: 2,8,12,4 C: 9,11, 3


Muut lähdöt
1. 8. Kallen Salaisuus – 2. Salainen Toive – 3. Viekon Mortti - 10. Tupla-Valtraus – 4. Konttilan Eemeli – 9. Mimmin Myrsky – 6. Nannan Liekki (5. Tellun Visa – 7. Neitorilla – 11. Pontriot – 1. Vennelmon Veikko)
2. 4. Staro Liberty – 1. Hard To Trick (2. Summer Babe – 3. Holy Victory Koks)
3. 12. Classic Vallley –3. Wasa Winner – 2. Borups Nice – 14.Benzin – 5. Zoltan Kemp – 1. Global Profession – 9. Hamis Heartbreaker – 4. Bite Me Kit (8. Finish Them – 6. Samba Pa Ti – 11. Alvena Unn Di – 10. Uno Di Talento)
8. 4. Mäen Eino – 8. Oleg – 5. Rööperi – 10. Eka-Inka – 14 Hullupoika – 13. Pikku-Arvo – 7. Hymynhäivä (3. Mathilde – 6. Ramiinin Valo)
10. 4. May Cruise – 8. Mr Noon – 2. Bellamia – 3. Foxlander – 5. Lilla Longleg – 6. All My Loving (12. Catchmeifyoucan – 9. Desing Drector)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen

Vihjeet