Vihjeet 20.7.2020

19.07.2020

PDF-VIHJEET TÄSTÄ LINKISTÄ


Lähtö 4, Toto5-1 - A: 10,2,1 B: 3,5,11,8,6,4,7
10 Miss Mythos kiri Kajaanin 75-tammalähdössä päätöslenkin alle 14-vauhtia ja eteni maalisuoralla ulkokautta tototaistoon. Rovaniemellä vastus oli paljon sopivampaa tasoa, ja Mauri Jaaran suojatti lipui toiselta ilman vetoapua vakuuttavan voittoon. Rata ei ollut tuona päivänä nopeimmillaan, ja kuntonäyttö oli ainakin samaa tasoa kuin Kajaanin kilpailussa. Nyt takarivi maililla tuntuu suurimmalta esteeltä voiton tiellä, ja etenkin kun moni ennakkoon kova haastaja on saanut hyvät lähtökuopat.

2 I Feel On Fire lähti Kajaanissa auton takaa kiitolaukkaa, ja kilpailu oli sen myötä nopeasti ohi. Ruuna ei ollut Torniossa aivan parhaimmillaan, ja kenties parin viikon takainen Kuopio Stakes –urakka näkyi vielä otteissa. Vire on lievä arvoitus, mutta hevosen luokka tässä varmasti riittävä. Näistä asemista alkuun ei ole pakko satsata, mikä auttanee ravilla lähtemistä. 1 King Casper on yli puolen vuoden tauolta vahvasti arvausosastoa, mutta ruuna on ollut usein heti paussilta menestysvalmis. Ruuna piti taulussa näkyvässä Bodenin kilpailussa sisäradalta keulat, muttei ole mikään varsinainen raketti auton takaa. 3 Snowline Ace sai Seinäjoella sujuvan reissun keulan takana ja piti lievän ylivauhdin jälkeen varmaksi kakkoseksi. Ori juoksi taulun molemmissa menestyskisoissa ilman etukenkiä, mikä vaikutti helpottavan ravaamista. Tämä kisa mennään ennakkotietojen mukaan kengät jalassa, mistä pieni miinus.

5 Blueray Savoy on valanut viime vuosia kannuksia montén puolella ja kilpaillut kärryt perässä harvakseltaan. Ruuna jäi viikko sitten pois Rovaniemeltä ilman omaa syytään, kun sille ei löytynyt korvaavaa ratsastajaa ajoissa. Nopealla avaajalla on ajettu välillä kärrylähtöjä keulasta, mutta potku ei ole riittänyt vähään aikaan perille saakka. 11 Tiia Tempest jatkaa kelpo kunnossa, vaikka viime suoritus sisäradalta näytti lähinnä tasaiselta. Tamma ei ole mikään suuri rytminvaihtaja, ja edellisen kilpailun kaltainen reipas matkavauhti sopii sille parhaiten. Lähtöpaikka vie tällä matkalla leijonanosan voittosaumoista.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 10,11 B: 6,1,2,14,4,5,16,8,15,13,3,12
10 Gambling Face kohtasi Pihtiputaan aikatasoituksessa viisi kertaa enemmän tienanneen Mas Champin, joka kiri maalisuoralla vastustamattomasti Olli Timosen suojatin edelle. Kakkossija oli tuosta lähdöstä maksimi, ja hevonen osoitti jatkavansa vireessä edelliskerran epäonnistuneen juoksun jälkeen. Gambling Face ei päässyt tuossa Joensuun kilpailussa millään keulaan ja taipui 09-avauksen rasittamana maalisuoralla. Vastus on nyt passelin näköinen, ja tällä hevosella voi kääntää tarvittaessa aikaisin reissuun.

11 Athletic Boss piti Kemijärvellä neljännestä ulkoa neljänneksi ja oli aivan hyvä, vaikka kärki jäikin tavoittamatta. Päätöskilometri tultiin keulan toimesta 15-vauhtia, eikä ruuna jäänyt kauaksi noista lukemista. Kaarrejuoksu on tälle hevoselle edelleen ongelma, ja viimeksikin kuski malttoi passailla maalisuoralle saakka. Päätösmetreillä kolmossijalle ohi Athletic Bossin kirinyt 14 Millstone’s Dax oli ihmeellisen hyvä suoraan pitkältä tauolta ja on huomioitava tuon suorituksen perusteella tässäkin.

Sen edelle B-ryhmän kärkeen rankataan kolme paaluhevosta, joilla on paljon isommat saumat saada onnistunut juoksu. 6 Mamacita ei riittänyt Seinäjoella Kasvattajakruunun alkuerässä kuudennesta ulkoa. Edellinen startti pilaantui ensimmäisen kaarteen laukkaan. Viime Äimäraution visiitillä lohkesi voitto kolmannesta ulkoa ylivauhdin avustamana. Nelivuotiaassa tammassa on vielä paljon kehittymisen varaa. 1 Mucho Macho Man tekee paluuta vakavan loukkaantumisen jälkeen, ja suunta on kahden ensimmäisen kilpailun perusteella oikea.
Lähtö 6, Toto5-3 – A: 6 B: 12,8,4,9,3,2,10,7,5,11,1
6 Niemen Eemil on suuri suosikki, vaikka 40 metriä takaa lähtee lajin maailmanennätyshevonen 12 Baletin Salama. Sen vajaan kuukauden takainen montéstartti antoi jälleen negatiivisen signaalin, kun ruuna oli alusta alkaen menohaluton. Hevosen vauhdit olisivat tähän porukkaan miltei ylivertaiset, mutta täysipainoista suoritusta on vaikea mennä povaamaan. Niemen Eemil on sen sijaan tehnyt viime aikoina loistotyötä sekä kärryillä että ilman. Ori sai Kaustisella keulan takaa kiritilat vasta päätössatasella, mutta ehti tulisella spurtilla vielä varmaan voittoon. Tornion SM-karsinnassa Vilma Lyydia meni jo kirikierroksen alussa ohi, mutta Niemen Eemil eteni kiripuolikkaalla uudelleen kärkeen, ja erittäin vakuuttavalla tyylillä. Hevosen menohalut ovat nyt kohdallaan, ja tulosta on tullut sen mukaisesti.

Suosikilla on vastassa muutama mielenkiintoinen kysymysmerkki Baletin Salamasta alkaen. 8 Tarun Tykki, 4 Carmikas ja 9 Vinksahti ovat ensimmäistä kertaa mukana montéssa, ja kaikki ovat osoittaneet viime kärrylähdöissä hyvää kuntoa. Lajin sopivuudesta kolmikolle saadaan lisätietoa kilpailupäivänä alleajoista ja tallikommenteista. 3 Setä Satuli jäi Jyväskylän epätasaisessa lähdössä pienen laukan rasittamana neljänneksi. Takamatkalaisten lyöminen vaatii parannusta.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 7,4 B: 5,9,2,10,12,1,3,11,8
7 Lastsundayinmay kohtasi Isla-ajossa muutaman huippuhevosen Staro Miamin johdolla, eikä tamman suoritusta toisesta sisältä voi moittia, vaikka parhaat karkasivat maalisuoralla. Hevosen kunto tuli selväksi, ja samantasoinen suoritus riittää tässä sinänsä tasokkaassa iltaravilähdössä kärkeen. Juoksunkulusta voi tulla vaikea, sillä vaikka tamma avaa auton takaa lujaa, on sisäpuolella muutama vastaamiseen pystyvä. Niistä 4 Hard To Trick eteni Bodenissa kolmannesta ulkoa tasaisesti rahoilla. Esitys ei näyttänyt lennokkaalta, mutta ulkoa oli hankala kiriä, kun keulahevonen lisäsi maalisuoralle tultaessa kunnolla tahtia. Tamma voitti Torniossa Lastsundayinmayn saatuaan hieman sujuvamman juoksun kirivaiheessa. Hevosten suoritukset olivat melko samaa tasoa.

5 Wide Game vakuutti viime kaudella Matias Salon tallista ja aloittaa nyt Tiina Koskisen käsistä yli puolen vuoden tauon jälkeen. Ruuna on pystyvä peli tälle tasolle ja pystyy heti kärkipäähän, vaikka ei olisi kunnon puolesta sataprosenttinen. Myös 9 Proud Leader on osastoa huippukyvykäs, mutta tauon vuoksi arvoitus. Koelähdöstä ei voi oikein vetää johtopäätöksiä kunnon suhteen. Ruuna on päässyt starttaamaan valitettavan vähän, mutta esimerkiksi viime kauden neljän kilpailun suoritukset olivat kaikki laadukkaita.

2 Mentha kilpaili Mäntyvaarassa avoimella tasolla ja kesti vauhtijuoksussa toista rataa pitkin oikein hyvin. Nopea avaaja on nousemassa huippukuntoon ja pystyy loistoasemista korkealle. Kengittä ajaminen on tammalle selkeä etu. 10 Willy Fog ja 12 Armani Press ovat pärjänneet tällaisissa pohjoisen rahasarjoissa usein ennenkin, mutta nyt porukka on tavallista kovempi ja molemmilla huonot lähtöpaikat. Armani Pressin viime starttien kasiputki ei kerro hevosen kunnosta totuutta, sillä takana on pari vaikeaa juoksunkulkua, ja viimeksi Kaustisella vastus oli erittäin tasokas.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 11,2 B: 9,4,10,3,6,7,5,13,12,8,1
11 Lucas avaa viisivuotiskautensa rahasarjassa ja on välittömästi suosikki. Viime syksynä Kriteriumin finaaliin selvinnyt ori kilpaili muutenkin isopalkintoisissa ja kovatasoisissa lähdöissä, eikä voittosumma karttunut juuri ollenkaan. Vastus onkin nyt helpompi kuin aikoihin. 2 Jylhäväre matkasi Teivossa vuorotellen keulassa ja toisessa sisällä, istui maalisuoran alussa pussissa ja jäi päätössatasella keulavoittajan kelkasta. Kolmanneksi jääminen näytti paljon enemmän rytminvaihdoskyvyn puutteelta kuin kunnon loppumiselta. Tasaisen reipas matkavauhti keulassa voi olla tämän lähdön voittava resepti.

9 Kotirannan Ilo hyödynsi viimeksi ylikovan matkavauhdin ja eteni viidennestä ulkoa varmaan voittoon, vaikka näytti kadottavan päätössatasella rytminsä. Edelliskerralla vastassa oli muutama kova, eikä tamma pystynyt loppua kohti kiihtyvässä vauhdissa totoon. A-kaksikko on kova pala lyötäväksi, mutta ennätyskuntoinen tamma pystyy siihen sopivalla juoksulla. 4 Jullen Hermanni laukkasi Suonenjoella viimeisellä takasuoralla kolmen hevosen kärkirintaman keskeltä, ja hyppy meni porukan keskellä pitkäksi. Hevonen vaikutti ennen laukkaa menohaluiselta, ja kunnossa tuskin on tapahtunut käännöstä huonompaan. Vieremällä ruuna sai kiritilat maalisuoralla sisäkautta, eikä ollut maalin kohdalla ollenkaan väsynyt. Tasaisen kova vauhti keulassa saattaisi sopia ruunalle hyvin, mutta Jylhäväre voi estää aikeen sisäpuolelta.

10 Pelin Sälli hävisi toissa kerralla keulasta 28-lopetuksessa lupaavalle Onni Dahlialle ja teki itsekin positiivisen suorituksen. Kaustisella ruuna ei pystynyt maalisuoralla ohituksiin kolmatta pitkin, mutta ei pystynyt kukaan muukaan vauhdin kiihtyessä maalipaalulle saakka. Ruuna meni uudet ennätyslukemat ja riittää nykyiskussaan tässä totoon. 3 Kuusirantanen kiri edellä mainitussa Kaustisen lähdössä Pelin Sällin edessä kolmatta pitkin, kunnes laukkasi loppukurvin pohjassa. Hevosesta jäi laukasta huolimatta positiivinen kuva, ja viime aikojen meno on ollut muutenkin selvästi uran parasta antia.

Muut lähdöt

Lähtö 1 – A: 1,3 B: 2,10,4,8,6,5,13,12
Pienillä numeroilla starttaavat nelivuotiaat vaikuttavat olevan vahvoilla, mutta takaa tulee monta paljon kokeneempaa kilpuria. Viime starteissaan 31-tulokset juosseet 1 Meno-Wille ja 3 Sintukka ovat samanlaisina jatkaessaan vaikea kaksikko tavoitettavaksi. Meno-Wille jäi Teivon Kriterium-kokeessa selityksittä neljänneksi, kun viivalla oli pari oikein lupaavaa varsaa. Hevosella on alle 1000 euroa rahaa ja alle 32-vauhdit täydelle matkalle, mikä tietää menestystä nyt ja jatkossa. Sintukka ei riittänyt Pikkupelimannin kovassa vauhdissa parempaan, mutta paljasti kuntonsa ja kykynsä. Molempiin täytyy edelleen liittää jonkinlainen laukkariski, vaikka alla on ehjät ja kovavauhtiset startit.

Lähtö 2 – A: 4,3,5,6 B: 8,7,2,1
4 Perfect Star piti uransa avauksessa Killerillä keulan takaa kakkoseksi ja kulki päätöskierroksen hieman alle 18-vauhtia. Santtu Raitalan vahvistama tamma saa niukat suosikin paineet. 3 Nette’s Osmo juoksi Seinäjoella erikoisen kovavauhtisessa koelähdössä ja jäi porukasta kirikierroksella. Hevonen ei ollut väsynyt maalissa, mutta 22-tuloksesta täytyy parantaa selvästi. 5 Too Macho For You laukkasi Kaustisella ensimmäiseen kaarteeseen ja pysyi jatkossa taustalla. Loppumatka sujui hieman alle 19-vauhtia, eikä Santtu Raitala pyydellyt hevoselta turhaan.6 Foxy Flame parantanee Kokkolan startista ajallisesti, eikä tamman suoritusta toisesta ulkoa voi täysin tuomita, vaikka kärki karkasi maalisuoralla.

Lähtö 3 – A: 3,1 B: 6,4,8,7,2,5
3 Herman Star kohtasi Torniossa Nordic Cupin osalähdössä muutaman kovan, eikä pystynyt parantelemaan ulkokautta 12-lopetuksessa. Edellinen voitto irtosi täydellisellä keulasoololla, kun 14,5-vauhtinen avauskierros hyydytti kaikki vastustajat. Ruuna tuli toisen kierroksen vain kahtakymmentä, mutta ei vaikuttanut maalissa täysin väsyneeltä. 1 Super Ben voitti Kokkolassa helpon lähdön keulasta helposti, ja Kaustisella puolestaan vaativamman vastuksen keulasta varmoin ottein. Tämän lähdön voittaminen vaatii uudet ennätyslukemat, mihin on auton takaa sisäradalta hyvät mahdollisuudet.

Lähtö 9, Troikka – A: 2,5 B: 4,1,6,9,8,11,7
Arvontakone antoi parhailla kuntonäytöillä varustetuille hevosille pienimmät numerot. 2 G.I.Joe Sisu sai Kaustisen Nordic Cupissa sujuvan sisäratajuoksun ja kiri 13-vauhdilla kolmatta pitkin maaliin. Suoritus oli vauhtien puolesta hevosen uran paras, ja Mauri Jaara yrittänee tässä keulajuoksua. Myös 5 Caramania avaa auton takaa kovaa ja pyrkinee viime voittokisan tapaan porukan vetäjäksi. Vastus on hieman viime kertaa tasokkaampi, mutta tammalle jäi Killerillä jonkin verran varaa.

Toto5-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

10,2,1 (3,5)
10,11,6,1,2,14 (4,5)
6 Niemen Eemil (12,8)
7,4 (5,9)
11,2,9,4 (10,3)

144 riviä – 14,4 euroa

Suuri systeemi:

10,2,1,3,5 (11,8)
10,11,6,1,2,14 (4,5)
6 Niemen Eemil (12,8)
7,4,5,9,2 (10,12)
11,2,9,4,10,3 (6,7)

900 riviä – 90 euroa

Troikka / Lähtö 7

7,4
7,4,5,9,2
7,4,5,9,2

24 riviä – 12 euroa

Troikka / Lähtö 9

2 G.I.Joe Sisu
5,4,1,6,9
5,4,1,6,9

20 riviä – 10 euroa

 

Vihjeet