Vihjeet 20.9.2019

19.09.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Pentti Rautio, Viime marraskuussa treenaamattomana meille tulleella Baby Challengerilla (1) ajettiin koelähtö testimielessä. Tuon jälkeen on pidetty taukoa ihan tarkoituksella. Sen aikana hevosta treenattu lisää ja parissa harjoitusraveissakin on käyty. Hyvien harjoitusotteiden perusteella Baby Challenger on mennyt kokeesta eteenpäin. Hevonen on tuntunut kotona mainiolta. Hyvillä mielin starttiin tullaan ja jonkin verran odotuksiakin heti tähän ekakisaan on.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Baby Challenger on aika meneväinen, joten vaikka emme ole testanneet starttinopeutta, niin uskon tamman lähtevän ihan kohtalaisesti matkaan. Jos tamma pääsee keulaan, niin sieltä sillä olisi varmaan selkeintä päästellä. Hiittiraveissa Baby Challengerilla on tarkoituksella annettu selkäreissuja, jotta se oppisi juoksemaan porukassa.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan, eli ja korvat tukossa ja avovehkeillä.

Mauri Jaara, Jo jonkin aikaa meillä ollut Asterisque (3) on ihan pystyvän oloinen hevonen. Hyvillä mielin tähän kisaan startataan. Treeniotteiden perusteella menestysodotuksiakin on.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

Janne Soronen, Viime kaudella kaksivuotiaana kokeessa helposti toisen tuhannen 20-vauhtia juossut Joker Boko (4) on toimivan, järkevän ja ravivarma oloinen varsa. Hevonen on mennyt viime vuodesta eteenpäin. Mitään testihiittiä ei ole ajettu, joten on mahdotonta sanoa mihin aikaan Joker Boko pystyy nyt tämän matkan menemään

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Joker Bokon vauhti on parasta loppusuoralla.

Varustemuutokset: Treenikengässä juoksevalle Joker Bokolle ei tehdä varustukseen mitään virityksiä.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Roihu Rolsilla (5) on omat ongelmansa. Ruuna ei kestä lähdön uusintoja ja sen pitää päästä jouhevasti matkaan. Jos Roihu Rols maltaa ravata, niin sen vauhdit riittää tällaisessa tehtävässä pärjäämiseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjää juoksu on pääasia.

LÄHTÖ 3/ Troikka-1

Tuula Kaatrasalo, Dainaminilla (3) oli viimeksi ikävä lähtöpaikka, ja tuo huomioiden olin tyytyväinen sen esitykseen. Pirteänä viimeistelyissä ollut Dainamin on saanut hyvän lähtöpaikan, ja juoksun onnistuessa pärjääminen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvän reissun tarvitseva Dainaminilla ei ole ajettu keulasta kuin kerran paikallisraveissa. Tuon esityksen perusteella juokseminen johtopaikallakin käy hevoselle. Loppukaarre voisi olla Dainaminille hankala, jos se joutuisi kiertämään sen kovin ulkoa. Tältä lähtöpaikalta siihen ei pitäisi olla suurta vaaraa.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Panu Ahonen, Amazing Captor (4) teki jonkun asiallisen startin kauden alkuun. Ruuna kadotti parhaan iskunsa, ja jäi välillä tauolle. Näin alkuun hyvä ehjä esitys on varmaan tärkeintä. Amazing Captorin tarkasta vireestä minulla ei ole tuoretta tietoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopealla lähtijällä koetetaan saada juoksupaikka sisäradalta läheltä kärkeä.

Niko Jokela, Mountainside Aria (7) teki ajamissani starteissa asialliset esitykset. Vieremällä maalissa edellä oli vain yksi hyvä hevonen. Tuossa kisassa Mountainside Aria kamppaili hyvin toiseksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mountainside Aria on puolihyvä lähtijä, joka vaatii juoksua.

Janne Soronen, Viimeksi odotettua paremmin suorittanut ja hyvin loppuun asti tullut Ileana Web (8) olisi voinut voittaa, jos olisi kääntänyt sen viimeisellä takasuoralla kiriin. Nyt meillä oli ratkaisuvaiheissa huono selkä edessä. Paremmalta lähtöpaikalta olisin tuon esityksen perusteella ollut tässä kisassa aika luottavainen menestykseen suhteen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kasiradalta juoksu voi mennä aika jommassakummassa päässä kisaa aika hankalaksi. Kolmivuotiaalla ei ole tarkoitus lähteä alussa mihinkään hirmurevityksiin mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kati Kaikkonen, Holy Victory Koksin (11) kiristä tuli viimeksi hieman turhan pitkä, muttei esitys ollut vieläkään sellainen kuin mitä siltä on odotettu. Kisatilanteessa pettymyksiä aiheuttanut tamma on nyt terveempi ja suorempi kuin silloin, milloin se otti ykkösensä. Vielä selässä se on tuntunut kuskien mukaan hyvältä ja samoin kotona treeneissä. Suuta on hoidettu, mutta mitään sieltäkään ei löydetty. Kelien jäähtymisestä hyötyvä Holy Victory Koks oli pirteä viikolla tehdyissä viimeistelyissä. Hevosen kyvyt tietäen, ei ihan ilman toiveita tähänkään kisaan tulla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Holy Victory Koks ei ole erityisen räväkkä lähtijä, joten takarivistä ei ole suurta haittaa

Varustemuutokset: Kengitystä on hieman muutettu. Taakse laitetaan laitettu vähän lisää pitoa, jaedestä balanssia on jonkin verran kevennetty.

LÄHTÖ 4

Tuomas Pakkanen, Vaikka Vieskaus (3) on päässyt jo auton takaa hieman paremmin matkaan, niin tuo asia on sille yhä aika vaikea. Oulun elokuun kisassa ruuna pääsi purkamaan kovimmat paineet harjoituslähtöön, mikä auttoi ravilla matkaan pääsemisessä.

Mauri Jaara, Kunnossa olevaaja hyvin ravaavaa Valentinia (5) haittaa epävarmuus. Kajaanissa laukka tuli loppukaarteeseen, missä saattoi mennä totosija.

Mauri Jaara, Salainen Toivo (6) ajautui viimeksi kuolemanpaikalle, ja jäi siinä jullittelemaan. Hevosen asiat tuntuisivat olevan kohdallaan. Heti kun kaikki onnistuu, niin pärjäämistä pitäisi olla tiedossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Salainen Toivo on startissa aika paineissaan, ja laukka on pinnassa. Hevonen onkin yritettävä saada pysymään mahdollisimman rauhallisena. Kiinni ei oikein kannata kuitenkaan ottaa.

Varustemuutokset: Kun ravi on saatu nyt näin hyvälle mallille, ei muutoksia kannata tehdä.

Niko Jokela, Milla Makterille (7) vauhti on tällä hetkellä parempi ase kuin fyysisyys. Seinäjoen täydellä matkalla lopussa tullut laukka johtui väsymyksestä. Milla Makterille käy paremmin maili, jonka se voisi pystyä ennätyksensä pintaa, eli 30-nurkille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvää juoksua tavoitellaan.

LÄHTÖ 5

Marko Hakkarainen, Bwt Devil (1) oli viimeksi menossa keulaan, kun se heitti ohjat suustaan ja laukkasi yllättäen. Kotona Bwt Devil on ollut hyväntuntuinen ja kaikki hevosella on ollut kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kajaanissa Bwt Devil avasi samaiselta ykkösradalta hyvin, joten lähtöpaikan pitäisi tuon perusteella olla sopiva.

Varustemuutokset: Viimeksi Bwt Dwvilillä ajettiin ekakertaa avovehkeillä. Nyt silmien laitetaan taas laput.

Timo Salmela, Tiger Vicella (2) on ollut pientä vaivaa. Nyt tuon asian suhteen näyttäisi jo paremmalta. Kaikki hevosella tuntuisi olevan treenien perusteella kohdillaan. Kun mahdottoman lujaa harjoituksissa ei ole ajettu, niin tarkka vire on jonkinlainen arvoitus. Kykyjä tällä piisaa. Startin onnistuessa uskon Tiger Vicen suorittavan jollain tasolla, eikä pärjääminen silloin yllätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on hyvä, ja ravilla koetetaan liikkeelle päästä.

Varustemuutokset: Jotain on jätetty pois ja jotain hallintaa parantavia varusteita taas lisätty.

Panu Ahonen, Tauluaan jonkin verran paremmassa kunnossa oleva Mama’s Hope (3) on tehnyt viimeisissään laukkojen jälkeen pikku näppärät juoksut. Toimimisessa on vain ollut ongelmaa. Oulussa ykkösrata oli tälle hevoselle juuri niin vaikea lähtöpaikka kuin osattiin hieman pelätä. Se ei halunnut mennä auton takana omalle paikalle, ja hyppy tuli. Kajaanissa tamma laukkasi, kun yritin kääntää sen ekakaarteessa parijonoon. Tässä Mama’s Hopella on kovia vastassa, ja menestyminen on vaikeaa. Jossain kohtaa, kun kaikki loksahtaa kohdalleen, voi Mama’s Hope jonkun lähdön vaikka voittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla matkaan koetetaan lähteä, ja muutenkin ehjä suoritus olisi tähän kohtaan hyvä saada.

Varustemuutokset: Kuolaimia voisi yrittää vaihtaa, jos sen uskaltaisi tehdä.

Mauri Jaara, Lovis Lini (6) on tehnyt kisoissaan koko ajan tasaista jälkeä.

Niko Jokela, Yes-hevoselta vaikuttava Bustler Beyonce (7) on tehnyt ajamissani starteissa hyvät esitykset. Seinäjoella alku meni hieman kovaksi. Vaikka vauhti välillä hieman rauhoittui, sai ruuna jossain kohtaa kisaa prässiä. Tuo näkyi sitten ratkaisuhetkillä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hieman ulkona, mutta täältäkin pitää ajaa hieman eteenpäin, jotta jonkinlainen paikka parijonosta irtoaisi. Bustler Beyonce käy vähän kaikenlaiset reissut.

T4-1/ LÄHTÖ 6

Timo Salmela, Sweet Malkinilla (2) on ollut pientä ongelmaa, ja joku on hieman mättänyt. Hevosta on hoidettu. Se on ollut nyt paremman tuntuinen treeneissä, mutta ei vielä missään tapauksessa ihan parhaimmillaan. Suuria odotuksia ei vielä tähän kisaan ole. Sweet Malkin on ollut kaikin puolin parempi talvella, ja niitä startteja ajatellen tässä aloitellaan taas kilvanajo.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Sweet Malkin saa tästä mukavan juoksun.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Marko Hakkarainen, Ollakseen parhaimmillaan tähän kisaan pieneltä sairastauolta palaava Take Me With You (5) tarvinnee jonkun startin alle. Vielä tällä kertaa ollaan lähinnä matkarahoja hakemassa, ja parempi pärjääminen tulisi yllätyksenä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Take Me With You on saanut kerrankin eturivin lähtöpaikan. Nättiä sisäratajuoksua yritetään saada.

Varustemuutokset: Kääntölaput jatkavat varusteissa, eikä muitakaan muutoksia ole tarkoitus tehdä.

Antti Ala-Rantala, Flirt Fortunalla (6) on aina välillä ongelmia toisen etupolven kanssa. Tuo paikka oireili viime startissa, mikä näkyi vinoutena ja sisäänpäin painamisena. Startin jälkeen polvea on hoidettu. Viikko hevosta on päästy taas treenaamaan normaalisti, ja kaikki tuntuisi olevan ok. Flirt Fortuna voisi kyetä hyvissä olosuhteissa täydellä matkalla 15-alkuiseen tulokseen. Uskoisin rehdin aina kaikkiensa tekevän ruunan pystyvän sijoittumaan 3-4 sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Flirt Fortuna saattaa olla takamatkan nopein lähtijä voltista. Hyvä juoksu koetetaan saada, ja katsotaan sitten lopussa kuinka korkealle ruuna riittää.

Varustemuutokset: Kengät jalassa ja muutenkin samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Hyvän esityksen viimeksi tehnyt Wilda Tigern Jack (8) voi tässäkin pärjätä. Ei ole mahdotonta, että ruuna olisi juoksun onnistuessa ennen maalissa kuin kisan oma ajokkini.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jo viimeksi hevosta ohjastanut kuski saa ajaa, kuten hän parhaaksi katsoo.

Varustemuutokset: Mitään isompia muutoksia ei ole tarvetta tehdä.

Niko Jokela, Wilda Tigern Jack (8) teki viikko sitten sen mitä tuolla vauhdinjaolla oli saatavissa. Toisen tuhannen ilman vetoapua juossut ruuna piti lopussa varmaksi kaksoseksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että viimeksi hyvin lähtenyt saa nyt kirissä apuja.

Mauri Jaara, Paussiltakisaan tuleva Don Juan Sisu (9) joutui jäämään viimeksi pois, kun annetun lääkkeen varoaika oli oletettua pidempi. Kaikki hevosella pitäisi olla. Pitää kuitenkin muistaa, että Don Juan Sisu palaa pitkältä tauolta, minkä takia vire on jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Don Juan Sisu lähtee hyvin voltista. Jos vauhti menee keulassa köröttelyksi, niin tällä voi ajaa jo matkalla johtavan rinnalle.

Varustemuutokset: Kengät alla tämä kisa ajetaan. Umpilaput tulevat silmille, ja muutenkin tämän hevosen perusteilla varusteilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 7 / Troikka-2

Mauri Jaara, Hyvän paikan saaneella Filius Felix (1) tuntuisivat asiat olevan nyt kunnossa. Matkakin käy, joten kaiken onnistuessa Filius Felix voisi tässä oikeana päivänään pärjätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pitää yrittää lähteä reippaasti, ja katsoa sitten mihin päätään.

Varustemuutokset: Kengät alla juoksevan Filius Felixin varusteisiin ei tule muutoksia.

Antti Ala-Rantala, Basswood Grovella (4) on tässä vastaava sopiva nelonen lähtöratana kuin mitä sillä oli Porin voittojuoksussa. Tuossa kisassa pari suosikkia innostui ajamaan toiselle puolikkaalla kilpaa, ja tämä kiri lopussa ykköseksi. Tauluaan paremmassa kunnossa olevalla ruunalla on ollut monessa startissa huonoja tuureja. Viimeksi Tampereella kellotin tälle viimeisen kierroksen 12,3-vauhtiseksi. Basswood Grove on aika virtava, kaikkea henkilöautoa isompia ajoneuvoja pelkäävä hevonen, jonka päivät ovat erilaisia. Syksyn viileämmät ja hieman hitaammat kelit saattavat suosia tätä tosi isoa menijää. Viime starttinsa Basswood Grove on juossut tätä jonkun verran kovemmissa seuroissa kuin mitä se tässä kohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Basswood Grove on seljässä hieman nahkea, mutta vapaata saadessaan se lähtee menemään. Kohtuullisen hyvin liikkeelle pääsevälle Basswood Grovelle ei ole mailin matkalla katastrofi, vaikka se jäisi juoksemaan kuoleman paikalle.

Varustemuutokset: Kengät otetaan edestä pois, ja samaa saatetaan tehdä myös takakengille. Muuten samoilla jatketaan.

Maria Vinkka, Luna De Paris (7) tuli torstaiaamupäivällä kiimaan. Tuossa tilanteessa tamma on ollut startissa joskus tosi napakka, toisinaan sitten taas ei. Viime startin jälkeen hevosta on jälleen hieman hoideltu, ja kaikki tuntuisi siltä puolen olevan kohdillaan. Torstaiaamuna ajetussa pikku treenissä Luna Paris oli pirteä. Kunto on varmaan edelleen säilynyt, mutta kiiman takia Luna De Parisin mieliala, ja sitä myötä suoritus on ennalta jonkinmoinen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Luna De Paris on ollut keulaan päästessään aika periksi antamaton.

Varustemuutokset: Kengät jalassa ja muutenkin samoilla mennään.

Tuomas Pakkanen, Ilman kenkiä kilpaillut Estelle Crown (10) tekitoissakerralla hyvän esityksen. Täältä sen voi olla vaikea saada tarvitsemaansa juoksua. Kaiken onnistuessa totosija voisi olla kuitenkin mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Estelle Crownin menestyminen edellyttää nättiä reissua.

Janne Soronen, Lappeenrannan Villimies tammakilvan karsinnan startissa Chris Crystal (11) kantapäällä kintereeseensä ja laukkasi. Raville selvittyään hevonen teki mainion esityksen. Mailin matka ja rata 11 eivät ole hyvä yhdistelmä, mutta sopivasti menneellä juoksulla kunnossa olevalla Chris Crytalilla voisi olla tässä kevyemmässä seurassa pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovalla matkavauhdilla Chris Crystal voisi olla tässä korkealla.

Varustemuutokset: Chris Crystal jatkaa jenkkikärryt perässä ja kevyet alumiinikengät alla.

T4-3 / LÄHTÖ 8 /PD-1

Mauri Jaara, Allergiasta kärsivän Ruhvanan Urhon (2) henki ei kesän kuumien ja pölyisten ilmojen aikoihin kulkenut. Kelien viilettyä ongelmat menivät ohi. Ruuna teki mainion esityksen hiittiraveissa. Viikolla meillä ajetuissa viimeistelyissä otteet olivat edelleen samalla tasolla. Tauko on tietenkin aina tauko, mutta Ruhvanan Urho on hyvä hevonen, jonka pärjääminen on tässäkin mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan.

Niko Jokela, Corinna (3) teki hyvä Kaustisella hyvän esityksen ja volttiennätyksensä johtavan rinnalta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vapaalta radalta parhaitten menevällä Corinalla on lähdettävä mitä se vain pääsee, ja koko matka on yritettävä ajaa kova. Muita vaihtoehtoja tämän kanssa ei ole.

Tuomas Pakkanen, Hyvän esityksen viimeksi tehnyt Erehys (4) tuntuu olevan mainiossa kunnossa. Loppumatka tällä on ajettava tarkasti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu ja sen perään oikein ajoitettu loppukiri.

Kari Alapekkala, Svartsjöfax (6) tuntui viimeksi jo lämmitykseen selvästi paremmalta kuin edelliskerroilla, joten menestys ei tullut yllätyksenä. Voitto oli helppo ja varma. Jos Svartsjöfax on taas samanlaisessa iskussa, niin pärjäämään lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Svartsjöfaxille tuntuu käyvän vähän kaikki juoksupaikat.

Varustemuutokset: Samoilla kuin viimeksi varmaankin taas ajetaan.

T4-4 / LÄHTÖ 9 /PD-2, Troikka-3

Pentti Rautio, Kiimat ovat olleet Amaranth Artistille (3) hankalia, mutta viime startit olen saanut soviteltua hyvin niiden väliin. Nyt tammalla on ikävä kyllä pahimmilleen kiima päällä, joten varoituksen sanan joudun antamaan. Se ei ole tällä kertaa kauhean voimakas, ja hevonen teki hyvin töitä keskiviikon viimeistelyissä. Kun kiima on ollut voimakas, ovat tamman otteet treeneissä olleet veteliä. Amaranth Artistin kunto ei ole varmaan mihinkään kadonnut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tamma avaa hyvin, mutta mihinkään hullutteluihin ei ole tarkoitus lähteä mukaan. Mielestäni Amaranth Artist on tehnyt parhaat esitykset selkäjuoksulla.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kovaa avannut Kenisha Windcape (4) oli viimeksi kaikin puolin hyvä.

Panu Ahonen, Rim Bay Frencyn (5) kanssa on tehty täälläpäin asioita hyvin. Mainiosti uudessa talissa viihtynyt tamma on oikein innostunut asiasta, ja esitykset ovat olleet positiivisia. Olin tyytyväinen myös sen viime juoksuun. Edellisen kisan jälkeen hevonen oli rokotettu, ja ehkä tuon takia jotain pientä puuttui. Kaksi maalissa edellä ollutta ovat niin kovia menijöitä, että niille tämä se ei olisi missään tapauksessa riittänyt. Lähtöpaikka olisi saanut olla vähän sisempänä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rim Bay Frency menee keulasta rennommin. Vaikka tamma on hyvä lähtijä, niin mieliasemiin sen voi olla tässä vaikea päästä.

Varustemuutokset: Ilman kenkiä Rim Bay Frency on ollut joka kohdassa kisaa parempi. Tälle on hyvä lähtö reilun viikon päästä sunnuntaina Ylivieskassa. Molemmissa ei pystytä tuolla optimibalanssilla ajamaan. Katsotaan, sitten paikan päällä, miten asian suhteen menetellään

Kari Alapekkala, Enigma Sisu (6) oli välillä kurkussa hieman sanomista. Pikku tauon aikana on päästy treenaamaan mukavasti, ja tamma on mennyt hyvin harjoituksissa. Uskoisin, että Enigma Sisun vire on aika tavalla samalla tasolla kuin mitä se oli viime startin aikoihin.

jos

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopea lähtijä on ollut keulasta selvästi terävämpi. Selästä se on ollut nahkeampi.

Varustemuutokset: Ilman etukenkiä taas on tarkoitus ajaa.

Tiina Koskinen, Fiona Fashion (9) on nopea ja ravivarma hevonen. Tamma voi kyetä lopussa hieman kiertämäänkin, mutta silloin matkavauhdin pitää suosia. Viimeksi hieman vaisummin suorittanut Fiona Fashion teki toissakerralla hyvän esityksen ja tuli vahvasti loppua. Tähän meiltä juostavaan ekakisaan hevonen on vielä itsellekin aika iso arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun Fiona Fashion saanee nyt kivan selkäreissun.

Varustemuutokset: Suunnilleen samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 10

Marko Hakkarainen, Meillä oloaikana Good Dynamitella (9) ei ole kilpailtu montessa, mutta kotona sillä on ratsastettu. Hyvin käyttäytyvälle hevoselle uskon tämänkin lajin sopivan. Montella kokeillaan saada ruunan mielialaa pirteämmäksi. Good Dynamite on kunnossa oleva perushyvä hevonen, joka voi viitsiessään tässäkin pärjätä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman kateissa olleen kilpailuhuumorin vuoksi ihan takki auki Good Dynamitella ei voi tässäkään päästellä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Illan T4-pelin kaikki kohteet näyttävät haasteellisilta arvioitavilta. Yhtään riittävän vankkaa peruskiveä riville en pystynyt havaitsemaan. Ns. yritysvarmoja sen sijaan on tarjolla, mutta niistä onnistujan löytämiseen tarvitaan taitoa ja ennen kaikkea kosolti tuuria.

T4-1/ LÄHTÖ 6

Varmaehdokas Tauolta palaava hevonen on usein huono peli-idea, varsinkin paljon luotettuna. Kun mieluisempaakaan ei ollut tähän kohtaan tarjolla, niin tässä aika sopivantuntuiset vastustajat kohtaava saa Don Juan Sisu (9) tuon epäkiitollisen tehtävän hoitaakseen.

Arvoitus Vuoden ensimmäisiä startteja lukuun ottamatta alle tasonsa menneen Sweet Malkinin (2) loppuveto on parhaimmillaan aika ankara. Terävimmillään tauolta palaaja ei Timo Salmelan mukaan vielä ole, mutta kuinka kaukana parhaasta nykyvire on, niin se on aika tavalla arvailujen varassa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Liukkaasti voltista pyörähtävä Ramona Win (1) saattaa olla ensimetreillä nopein. Asemat sisäradalla mahdollisimman lähellä kärkeä on ollut menestyksen kannalta hyvä, joten paikka on tammalle ideaalinen. Rauhallisesti käynnistyvä Sweet Malkin (2) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Lähtö ja paalu ovat vähäväkisiä, joten kovin kauas ruuna ei kuitenkaan alussa jääne. Bessie Bliss (3) kesti Kajaanin mailin voltissa keulasta neljänneksi. Täydellä matkalla selkäreissu tuntuisi varmemmalta ratkaisulta. Oikein ajoitetulla kirillä Kajaanissa selvään voittoon pitänyt Coys Rain (4) osaa avata kohtuudella. Jossain vaiheessa vaikutti, ettei hevosella kannata päästellä liian aikaisin keulaan. Tuossa suhteessa parannusta on pikku hiljaa tapahtunut, ja aggressiivinenkin ajo heti alusta asti voisi tulla kyseeseen. Marko Hakkarainen tuntui lähtevän kisaan sairastauolta palaavan Take Me With Youn (5) kanssa kisaan varsin matalalla profiililla. Viime näytöt eivät tue menestysodotuksia. Mukavasti liikkeelle pääsevä ruuna on ollut minulle aina monella tapaa mahdoton ennustettava. Olen ollut tämän hevosen kanssa niin monesti väärässä, ettäen uskalla lähteä ennustamaan oikein mitään kiihdytyksen enkä muunkaan suhteen. Sujuvasti käynnistyvä Flirt Fortuna (6) voi saada ihan mukavat asemat parijonosta, josta se tehnee taas tasaisen suorituksen. Ei huonosti, mutta ei kovin terävästikään lähtevä Going Ville (7) matkannee pienen porukan hänniltä, ja seuraillee taas toton tuntumaan. Kahdella aika lupaavalla esityksellä Maurin Jaaran treenistä aloittanut Wilda Tigern Jack (8) osaa avata molemmilla lähtötavoilla mainiosti. Viimeksi ruuna joutui vetämään viimeiset 1100 m toisen radan jonoa, mikä ei ole ollut hevoselle yleensä mieleen. Loppukiriin saattaisi olla paremmin voimia, jos ruunalla oli pitempään selkä edessään. Ei erityisen kovaa, muttei hitaastikaan voltista käynnistyvän Don Juan Sisun (9) takanaohjastajalla on useampi kuin yksi taktiikkavaihto käytettävissään.

A: 9,4 B: 8,2,3,1 C: 5,6,7,10

T4-2 / LÄHTÖ 7/ Troikka-2

Varmaehdokas, Kaksi jos lausetta ehtona, ei ole koskaan hyvä asia, muttajos eilen aamulla alkanut kiima ei haittaa ja johtoon pääsy onnistuu, voisi Luna De Parisilla (7) olla hyvätkin saumat ykköseen.

Yllättäjäehdokkaita en osaatähän kohteeseen nimetä, mutta tuo ei tarkoita, ettei tässä sellaisen voitto olisi tässä mahdollista.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Filius Felix (1) ei kyennyt Kajaanin heinäkuun kisassa pitämään ykkösradalta nopeampia ulkopuolellaan. Tuo sama on tapahtunut ennenkin, joten kärkeen ei taida olla asiaa. Paikka toisella ilman vetoapua ei miellytä ruunaa, joten kovin aggressiivinen taktiikka ei taida kannattaa. Matkakaan ei oikein suosi, joten tuureja tarvitaan. Basswood Grove (4) teki Porin maililla samaiselta nelosradalta iso paukun, kirimällä lievästi ylivauhtisessa kisassa lopussa ykköseksi. Kohtuullisesti siivekettä seuraavan ruunan takana toivottaan samanlaista juoksukulkua. Absolut Arctica (5) on käynyt kahdessa viime kisassa startissa aika kovilla kierroksilla. Oulussa ruuna ei rauhoittunut juoksemaan keulassa lainkaan ja menohalut loppuivat jo varhaisessa vaiheessa kisaa. Kajaanissa Absolut Artica painoi takarivistä aika kovaa ohjille. Paineet tasaantuivat ajan myötä, ja hevonen tuli ihan kohtuudella perille asti. Absolut Artica räjäyttänee taas keulaan. Selkä saatetaan päästää eteen, jos hevonen siihen suostuu. Sopivin sellainen saattaisi olla kovaa lähtevä ja keulassa viihtyvä, poisjäännin jälkeen kuutosradalta matkaan pääsevä Luna De Paris (7). Asiallisesti avaavalla Heady Hunterillakin (8) saatetaan ajaa täältäkin alussa palan matkaa eteenpäin. Lappeenrannan Villimies tammakilvan karsinnassa auton jalkaansa lyönyt ja sen takia laukkaan sortuneelle Chris Crystalille (11) lyhyt matka ei ole etu. Ravia mennessään, varsinkin ylivauhtisessa kisassa hyvin loppua tuleva, viime esityksenä perusteella mainioon iskuun päässyt ole tamma voi kyetä nousemaan voitto-otteluun.

A: 7,4,11 B: 5,1,12,10,8 C: 9,2,3

T4-3/ LÄHTÖ 8/PD-1

Varmaehdokkaat Kisan päätöskaksikon eniten luotetut Erehys (4) ja Svartsjöfax (6) tuntuvat etukäteen tosi tasavertaisilta keskenään. Voittaminen ei ole kummallekaan koskaan mikään itsestään selvyys, ja juoksun on mentävä molempien kannalta aika oikealla tavalla. Positiivisesti sekä harjoitusraveissa että viimeistelyissä esiintynyt Ruhvanan Urho (2) voisi johtaa kisaa lähdöstä maaliin asti.

Yllättäjäehdokas Vähän vastaavanlaisessa tehtävässä heinäkuussa Koverin lopussa tosi tiukoille laittanut, tasaisessa kunnossa jatkava Ponnen Aatos (10) voisi vastaavassa iskussa ollessaan sopivan sisäratareissun nousta loppusuoralla kamppailemaan lähdön ykkösrahoista.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Kohtuullisesti käynnistyvä Meren Ritari (1) voisi olla alussa nopein. Pärjääminen edellyttänee ruuna mahdollisimman pitkään nättiä reissua. Tauolta palaava Ruhvanan Urho (2) on tehnyt parhaat esitykset keulasta. Mauri Jaara oli tyytyväinen ruunan otteisiin harjoitusraveissa ja viimeistelyissä, joten taktiikkavalinta tuntuisi selvältä. Hieman tasavauhtiselle Corinnalle (3) juokseminen vapaata rataa pitkin on mieluista, jonka mielipiteen myös Niko Jokela jakoi. Keulasta varmaan ajetaan, jos siihen tarjoutuu tilaisuus. Jos ei, niin sitten paikka johtavan rinnallakin kelpaa. Erehys (4) on pärjännyt parhaitten selästä tehdyllä lyhyellä kirillä, ja sellaiseen tässäkin tähdättäneen. Monesti alussa hieman hitaasti liikkeelle pääsevän, tasaisen Vinsahdin (5) menestystä haettanee pitkällä kirillä. Kari Alapekkalan kokemuksen mukaan Svartsjöfaxille (6) käy vähän kaikenlaiset reissut. Selästä kiriin lähtöä ei tarvitse välttämättä odottaa ihan maalisuoralle asti. Viimeksi pussiin jääneelle, liukkaasti avaavalle R.R. Samulle (8) vetotyöt sopivat mainiosti. Ruuna joutunee matkaamaan parijonosta, mikä ei sekään ole estänyt pärjäämistä. Vielä kauden avausykköstään metsästävä Aaprahami (9) on nopea lähtijä, joka voi olla tässä jo ennen kaarretta kärjen niskassa. Hieman viime metrien motivaatio-ongelmista kärsineelle hevoselle tuntuu käyvän monenlaiset juoksut. Ponnen Aatoksen (10) kiri säästettäneen maalisuoran alkuun.

A: 4,6,2 B: 3,9,5,8,10 C: 7,1

T4-4/ LÄHTÖ 9/PD-2/ Troikka-3

Varmaehdokas Tässä tammoille rajatussa tasaiselta vaikuttavassa autokisassa en onnistunut nostamaan yhtään osanottajaa niin paljon toisten yläpuolelle, että voisin pystyssä päin ehdottaa ketään rivin ankkuriksi.

Yllättäjäehdokas Toissa kerralla loppua vahvasti kirinyt Fiona Fashion (9) voisi ylivauhtisessa kisassa sopivan reissun perästä nousta loppusuoralla kamppailuun mukaan.

Arvoitus Pentti Rautio kertoi, että hän on onnistunut viime aikoina sovittamaan Amaranth Artistin (3) startit aika hyvin hevosta pahasti haittaavien kiimojen väliin. Ainoastaan Ylivieskassa asiasta oli hieman haittaa. Valmentajan mukaan tammalla on tällä hetkellä taas kiima päällä. Tosin se ei ole niin voimakas, mitä se on pahimmillaan ollut. Viimeistelyissä olemus oli ollut terävä. Pieni kysymysmerkki Amaranth Artististin suoritusvire tähän kisaan kuitenkin on.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Viikko sitten tehdyssä kokeessa suhteellisen mukavasti toisen lenkin tullut Ilves Laukko (1) on nopea avaaja. Tauolta palaajalle kelvannee mainiosti nätti reissu kärjen takana. Menestys jätettäneen vielä tässä vaiheessa mahdollisimman lyhyen loppukirin varaan. Tiukasti autoa seuraavan Yanrun (2) Oulun voitto tuli lähes koko matkan johon perästä. Tuota samaa taktiikka saatetaan taas yrittää. Kovaa avaavalle Amaranth Artistille (3) tuntuu sopivan sekä keula- että selkäreissut. Pentti Rautio piti jälkimmäistä vaihtoehtoa hieman parempana. Tässä Amaranth Artistin ohjastuksesta vastaa ammattikuskien jälkeen tätä nykyä aika harvoin ohjastava amatööri. Viimeksi keulasta tätä helpommassa porukassa niukkaan voittoon pitänyt Kenisha Windcapen (4) taakse hyppää valmentaja, ja voi olla ettei hevonen tee tutulle miehelle ihan yhtä totta. Hyvin kiihtyvä Rim Bay Frency (5) riitti Seinäjoellakaukana Veli-Erkki Paavolan kaksikon takana kolmanneksi. Vaikka menestystä on tullut myös takaa, niin johtopaikka saattaisi olla kuitenkin enemmän eduksi. Sinne pääseminen ei ole Panu Ahonen mukaan tässä välttämättä aivan helppoa. Pikku sairastauolta palaavan Enigma Sisun (6) vireen Kari Alapekkala arvioi pysyneen viime startin tasolla. Hyvin autosta irtoava tamma on ollut kuskin mielestä selvästi terävämpi johtopaikaltaAika siistin reissun tarvitsevalla Black Reactionilla (7) seiskalta starttiin täysillä satsaaminen tuntuisi aika rohkealta ratkaisulta. Aika samaa voisi todella sen ulkopuolelta matkaan pääsevästä kohtuullisesti kiihtyvästä Pica Pica Oakista (8). Vähän yhden spurtin menijältä vaikuttava, tässä uudesta valmennuksesta aloittava Fiona Fashion (9) saattaa saada oikeinkin mieleisensä juoksun. Lähtöpaikka on räväkälle avaajalle miinusta, mutta jos viimekerran tapaan matkavauhti ja juoksunkulku suosivat Moonwhisperiä (11), ei pärjääminen ole mahdotonta.

A: 2,3,5,11 B: 6,1,4,9 C: 7,12,10

T4-systeemit

A: 9,4,8 (2,3) 7,4,11,5,1,8,12,10 (9,2) 2 (4,6) 2,3,5,11,6,1,4,9 (7,12) = 192 riviä

B: 9 (4,8) 7,4,11 (5,1) 2,4,6,3,9,5,8,10 (7,1) 2,3,5,11,6,1,4,9 (7,12)= 192 riviä

Troikka-1 /LÄHTÖ 3

Troikka-ankkuri Hieman profiilittomassa ja tasaisessa ottelussa yhtäkään on aika hankala nostaa selkeästi muiden yläpuolelle, ja pyramidimaisen troikan osumiseen tarvitaan myös tuuria. Kajaanissa sijoitustaan paremmin suorittanut, nyt sopivan lähtöpaikan saanut Dainamin (3) voisi ravia mennessään kyetä mille tahansa mitalisijalle.

Yllättäjäehdokas Jos Holy Victory Koksin (11) viimekertaisen lupaavalta näyttänyt esitys ei ollut vain kuvittelua, voi omaan juoksuun kykenevä tamma kiriä päätöslenkillä kärkisijoille.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Useat eturivin osanottajista irtoavat mainiosti siivekkeestä, mutta siitä, että sopivatko vetotyöt, ei ilmeisestikään ole monella näyttöä. Tauolta palaava Ranch Penelopelle (1) homma sopisi. Aika terävästi parhaimmillaan lähtenyt tamma on käynyt joskus startissa hieman kierroksilla, ja ykkösradalta kokemattoman ohjastajan voi olla vaikea saada ajokkiaan erityisen sujuvasti liikkeelle. Kovaa avaavalle Crush Hossille (2) haluttanee taas selkä eteen, varsinkin kun ruuna ei ole viime näyttöjensä perusteella tällä hetkellä ihan parhaimmillaan. Kohtuullisen mukavasti avaava Dainamin (3) ei ole välttämättä ensimetreillä ärhäkin, mutta jo alkumatkasta keulaan eteneminen voisi olla mahdollista. Tuula Kaatrasalon mukaan tammalla on ajettu yksissä paikallisraveissa johtopaikalta, mikä oli sopinut sille. Mainiosti kiihtyvän Amazing Captorin (4) rattailla Panu Ahonen ei aikonut muuttaa taktiikkaa, vaan nättiä imureissua ruunalle yritettäneen taas tarjota. Tasaisena kirijänä Ginger Halm (5) tarvitsee kivat asemat kärjen tuntumasta, mitkä se hyvän starttinopeutensa ansiosta voikin kyetä tässä hankkimaan. Mountainside Aria (7) yksi voitosta on tullut johtopaikalta. Ylivieskan maililla se piti kaikki vastustajat loppuun asti takanaan. Niko Jokelan mielestä tamma tarvitsee juoksua, joten seiskaradalta käyttänee tamman lähtönopeuden sopivan paikan hankkimiseen parijonosta. Ileana Webillä (8) otettiin startti viikko sitten varman päälle. Haluttaessa tamma voisi päästä selvästi liukkaammin liikkeelle. Vaikka esitys oli viimeksi positiivinen, niin kolmivuotiaalla tammalla ei Janne Sorosen mukaan haluta tässäkään ajaa kovin aggressiivisesti. Sopivalla selkäreissulla kunnossa olevat Ida Luxi (9) ja Tilda Sonic (10) pystyvät nousemaan maalisuoralla mitalikamppailuun mukaan. Kaiken ollessaan kohdillaan on Holy Victory Koks (11) kyennyt tekemään loppuun pitemmänkin kirin, joten ikävältä näyttävä lähtöpaikka ei ole välttämättä este pärjäämiselle.

A: 3,8,7,9,10,11 B: 1,4,5,2,6

Muut lähdöt

  1. 3.Asterisque – 4.Joker Boko – 5.Father Christmas – 1.Baby Challenger– 2.Ignazio

  2. 5.Roihu Rols – 1.R.R. Santeri – 7.Äitin Poika – 4. Tuulten Taika – 8.Saran Velitouho (6.Juhannes)

  1. 3.Vieskaus – 6.Salainen Toivo – 2.Tovin Lento– 5.Valentini (7.Milda Makter –4.Suutarin Tyttö)

  2. 2.Tiger Vice – 1.Bwt Devil – 12.Fast Hero – 7.Rustler Beyonce – 9.Case By Case (3.Mamas’s Hope)

  1. 1.Calgary – 9.Good Dynamite – 6.Crazy Valley – 3.Quick Sugar – 4.Classic Alley – 7.Mana’s Black Rose – 5.Amour Boost – 2.Sweet Alley

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet