Vihjeet 21.2.2021

21.02.2021

PDF-VIHJEET

Lähtö 1 – A: 7 B: 1,4,2,5,6,3
7 Sixten lopetti Kaustisella keulasta 33-vauhtia ja piti päänmitan voittoon ennen takanaan matkannutta vastustajaa. Hannu Hietanen ei pyydellyt ajokiltaan lopussa yhtään ylimääräistä, ja ruuna pystynee parantamaan ajallisesti uransa kolmanteen kilpailuun. 1 Aavan Tarina juoksi viime kaudella Eri-Poika-lähtöjä hyvällä menestyksellä. Tototasolla tehtävä on hieman haastavampi, mutta hevosen vauhtiruuvissa vaikuttaa olevan vielä paljon kiristämisen varaa. 4 Tähti Karo taisteli viimeksi 32-lopetuksessa voitosta ja sortui laukalle heti maalin jälkeen. Samantasoiset vauhdit riittävät tässä aivan kärkeen.

Lähtö 2 - A: 11,2,4,14 B: 14,8,7,1,12,9,15
11 M.T. Neutron avasi syksyllä uransa kahdella positiivisella suorituksella. Ensin ruuna kulki keulasta kirikierroksen 17-vauhtia ja piti kakkoseksi, ja viime startissa hevoselta nähtiin samanvauhtinen päätöslenkki ulkokautta kiertäen. Isossa lähdössä startin onnistuminen voltin neloselta olisi tärkeää. 2 Rocking Late juoksi uran avauksessaan keulan rinnalla ja sinnitteli 16,5-vauhtisella kirikierroksella ihan hyvin. Seuraava startti oli täysi floppi, ja tamma yrittää nyt uutta tulemista muutaman kuukauden tauolta. 4 Madams Darkman joutui kolmen laukkakisan jälkeen takaisin koelähtöön ja lunasti kilpailuoikeuden tasaisella suorituksella. Vauhtivaroja löytyy selvästi parempaan, mutta koko matkan ravaaminen lienee taustavoimille ykkösasia.

Lähtö 3 – A: 5,2,7 B: 1,8,9,6,10,11,12,3,4
5 Estelle Tröjborg juoksi viimeksi sisäradalla takajoukoissa ja kiri lopun 16-vauhdissa ulkokautta kakkoseksi. Lähtö oli hieman edellistä voittokisaa tasokkaampi, ja suoritus aika lailla samaa tasoa. Vastaava meno kantaa tässä tehtävässä totomatsiin. 2 Crossfire Selene kohtasi viimeksi tätä selvästi kovemman porukan ja sai kiriä taktiikkajuoksussa vapaasti vain viimeisen satasen. Tamma tuli leveän rintaman kanssa samaa tahtia maaliin ja jatkaa kelpo iskussa, vaikka totosijat ovat kadonneet taulusta. 7 Ranch The Rock eteni samassa lähdössä aikaisin toiselle ilman selkää, mutta taipui maalisuoralla parhaiden vauhdista. Ruuna teki ennen tallinvaihdosta hyvää työtä, eikä saa täyttä tuomiota yhden vaisumman suorituksen vuoksi.

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 2,5 B: 10,8,6,9,1
2 Stay Alert juoksi viime startissaan hännillä sisärataa pitkin, eikä saanut täyttä kirisaumaa oikeastaan missään vaiheessa. Ruuna on ollut kyllä paremmankin näköinen ja vaikuttaa olevan parhaimmillaan, kun siltä päästään riisumaan kenkiä. Montéa ajettiin viimeksi viime heinäkuussa, jolloin ruuna nappasi Bodenissa täydellä matkalla kakkossijan ajalla 14,1. Lajin sopivuus ei ole kysymysmerkki, mutta pieni tauko ja talvirata ovat. 5 Anaheim Kemp voitti Oulun montélähdön, vaikka puolsi ulospäin ja kadotti vauhtiaan päätössatasella. Kaustisella pari vastustajaa pääsi karkaamaan pitkältä takamatkalta avanneelta ruunalta. Viimeisin kärrylähtö oli Kavioliigan osakilpailu, jossa Anaheim Kemp oli takajoukoista vailla mahdollisuuksia. Nyt sillä on saumoja iskeä heti lähtösuoralla mukaan kärkiporukkaan.

10 Perfect Reverie on pohjoisen montéspesialisti ja pystyy haastamaan moninkertaisesti tienanneet kilpakumppaninsa samalta viivalta. Ruuna matkasi taulun ennätysjuoksussaan valtaosin toisella ilman vetoapua ja kesti ihailtavasti kolmanneksi. Tauko vaikeuttaa arviointia, voitto ei silti yllättäisi. 8 Dreaming Blues saattaa toimia lähdön vauhdinpitäjänä, vaikka täydellä matkalla loppuun asti kestäminen on ollut harvinaista. Tulisella avaajalla tuskin silti pakitellaan kasiradalta, vaikka alla on reilun parin kuukauden tauko.


Lähtö 5, Toto5-2 - A: 6,11,9,14 B: 13,7,10,2,3,5,4,1,12,8
6 Lystilän Lento nappasi viime kaudella viisi totosijaa seitsemään starttiin ja on edelleen voittosummaansa nähden erittäin vauhdikas hevonen. Laukat ovat valitettavasti sotkeneet menoa. Ruuna palasi kuukausi sitten Kaustisella tauolta ja eteni ensimmäisen kurvin jälkeen keulaan, mutta sai heti perään ylimääräisiä ajatuksia ja puolsi pari rataa ulospäin. Matka jatkui keulan rinnalla, josta Lystilän Lento otteli hyvin kakkoseksi. Vauhtivarat ovat porukan eliittiä, mutta ehjää suoritusta ei voi mennä lupaamaan. 11 Asfalttisoturi rakensi itselleen reilu vuosi sitten kolmen voiton putken ja on kilpaillut sen jälkeen vain kaksi kertaa. Tuoreimmassa startissa tuli kaksi laukkaa päätöskierroksella, kun ravi alkoi rakoilemaan vauhdin kiihtyessä. Vaikea arvioitava, mutta kyvyiltään ehdottomasti porukan kärkiosastoa.

Pitkältä paussilta palaava 9 Touho Tähkä on hyvin samanlainen tapaus kuin Lystilän Lento – laukat ovat syöneet paljon palkintorahoja, ja hevosen kapasiteetti on reippaasti sen voittosummaa edellä. Tauko sinänsä tuskin on ongelma, kunhan hevonen on saatu huollettua hyvään kuntoon. 14 Humu-Venla kiri voittostartissaan keulahevosen takaa 31-vauhtia maaliin ja oli ihan OK myös viimeksi, vaikka ei pysynyt päätöskierroksella nopeimpien mukana. Tuo porukka oli kärkihevosten osalta hieman kovatasoisempi kuin tämä tehtävä. Nyt tamma joutuu toki lähtemään kaikkien takaa ja tarvitsee suotuisia tuureja juoksunkulkuun.

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 3,6,9,11 B: 4,7,2,10,12,1,8,5
3 Replay Pellini jätti itsestään viime startissa hyvän vaikutelman, vaikka taipuikin päätössatasella ulos rahasijoilta. Ruunalla ajettiin 75-lähdössä aktiivisesti toiselle ilman selkää, mikä olikin matkavauhdin puolesta oikea ratkaisu, mutta puristus ei aivan riittänyt parempaan, kun keulahevonen aukaisi maalisuoralla vauhtihanat. Ohjastaja Veli-Pekka Toivanen kehui hevosta lähdön jälkeen ja vinkkasi sen olevan mahdollinen pärjääjä jossain sopivammassa tehtävässä. Nyt vastus on selvästi helpompi ja lähtöpaikka paranee merkittävästi. 6 Execute teki tammikuussa kaksi nousukuntoa lupailevaa suoritusta. Ruuna otti viime Äimäraution vierailullaan auton takaa keulat, jatkoi voittajahevosen takana ja piti varmaksi kakkoseksi. Viimeksi Execute kiri neljännestä ulkoa 13-lopetuksessa neljänneksi ja oli vielä pykälän verran edelliskertaa parempi.

9 Luna de Paris joutui koukkaamaan kolmen hylkäyskisan jälkeen koelähdön kautta ja on tehnyt sen jälkeen nousujohteista työtä. Tamma kiri viimeksi kolmannesta ulkoa viimeiset 600 metriä 12-vauhtia ja ansaitsi kakkosrahansa. Edellisessä 75-tammalähdössä tehtävä oli radalta 15 jo alkujaan liki mahdoton, mutta tamma teki kaukaa taustalta positiivisen loppukirin. 11 Scorzone ei tavoittanut Kaustisen 12-lopetuksessa edellä mainittua, mutta teki itsekin kelpo suorituksen ulkokautta kirimällä. Ruuna oli Suomen avauskilpailussaan vielä tukkoisen oloinen ja voi parantaa lyhyellä starttivälillä otteitaan merkittävästi.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 11,6,1,8 B: 10,12,9,7,4,3,5,2
Viime kaudella seitsemän kertaa voittanut 11 Giro Sting ei ole pystynyt tämän kauden kahdessa startissa parhaalle tasolleen, mutta syy löytyy ainakin osittain passiivisesta taktiikasta ja vaikeista vauhdinjaoista. Ruuna juoksi molemmilla kerroilla neljännessä ulkona, eikä pystynyt parantelemaan, kun keulahevoset kiihdyttivät päätöspuolikkaalla merkittävästi tahtia. Giro Sting on enemmän vahva kuin nopea kilpuri ja pystyy voittamaan tämän porukan aktiivisella ajotaktiikalla. Lappiin muuttanut 6 Diamond Lord laukkasi viimeksi lähtöön, jatkoi neljännessä sisällä ja jäi lopussa rintaman taakse kaikki kiriruuti tallella pussiin. Ruuna oli selvästi terävämmän näköinen kuin edellisessä startissa. Nopealla avaajalla on tässä hyvät saumat edetä keulaan saakka.

1 Hillbilly Pete kilpaili viime syksynä Nordic Cupin osalähdöissä ja pystyi haastamaan kilpasarjan kärkihevoset parissa osakilpailussa. Ruunan tauoltapaluukisa ei antanut ruusuisia merkkejä tulevaisuudesta, kun voimat loppuivat toisesta ulkoa jo ennen maalisuoraa. Isoa parannusta vaaditaan, ja hevosessa on varmasti varaa siihen. Lähtöpaikka on monesta muusta pelihevosesta poiketen loistava. 8 Let's Go Legacy laukkasi joulukuussa Ponsse Cupin finaalissa ensimmäiseen kurviin ja pysyi jatkossa taustalla. Tamma sijoittui aiemmin kahdessa karsintalähdössä kaksariin ja teki muissakin loppukauden kisoissa plusmerkkistä työtä. Lähtönopeus on kunnossa ja voi riittää kasiraiteeltakin kelvollisiin asemiin. Nousukuntoinen 10 Fancy Creek on mukana viime 75-lähtöä helpommassa tehtävässä ja voi voittaa takarivistäkin. 12 Kivarin Merengue kärsii nopeana avaajana lähtöasemistaan merkittävästi, ja totoputki on vaarassa katketa ilman onnea juoksunkulussa.

Lähtö 8, Toto5-5 - A: 6 B: 1,10,11,3,9,12,5,4,8,7
6 Leijan Liito päätti viime kautensa Mäntyvaaran 75-raveissa viidenteen sijaan. Keulahevosen ulkopuolella aloittanut ruuna sai kirikierroksella vetoapua ja piti lopussa kolmoskaistalla oman vauhtinsa. Voittajahevonen jäi noin kymmenen metrin päähän. Edelliset voitot tulivat hieman helpommista, ja oikeastaan juuri tämänkaltaisista lähdöistä. Ruuna avaa voltista hyvin ja pääsee heti mukaan kärkiporukkaan, ja kenties johtopaikalle saakka. Leijan Liito on kilpaillut pääosin tiheällä starttirytmillä, ja parin kuukauden tauko on siinä mielessä huomattava kysymysmerkki.

1 Sanahelinä laukkasi Kuopion välistartissa lähtöön ja menetti pelin. Tamma ei saanut edellisessä startissa kunnollista kiriväylää lopussa, ja tätä ennen se kamppaili kaksi kertaa keulasta paineen alla urheasti. Asemat suosivat nopeaa hevosta, jonka kohdalla voittokantaan paluu roikkuu ilmassa. 10 Kruunun Prinssi oli lähellä voittaa 75-lähdön Oulussa keulasta, mutta yksi pätkänopeampi vastustaja tykitti päätössatasella selityksittä edelle. Viime Porin suoritus toisesta ulkoa ei ollut ihan niin hyvä, mutta ei hevonen ansaitse suorituksestaan miinusmerkkejä. Tässä tehtävässä voi hyvin olla kauden avausvoiton vuoro. Viimeksi tauolta 75-tasolle palannut 11 Alvar Hem oli vielä maalisuoralle tultaessa pitävässä pussissa, muttei mitenkään riehunut kun vauhti kiihtyi kärkihevosten osalta merkittävästi. Ruuna pärjäsi viime kaudella tätä paljon kovemmissakin porukoissa ja voi parantaa startti alla merkittävästi. Nopeus ja ravivarmuus ovat näissä lähdöissä isoja valttikortteja.

Lähtö 9, Troikka - A: 8,1 B: 2,9,6,12,11,10,4,5,7,3
Viivalla on paljon tauoltapalaajia, joihin nähden säännöllisesti kilpaillut 8 Exploding Anna saa merkittävän edun. Tamma jäi viimeksi 75-lähdössä reilun kierroksen kirillä seitsemänneksi, mutta jo samantasoinen suoritus voi riittää tässä porukassa voittoon. Edellisen startin laukka loppukurviin mentäessä tuli selkeästä noususta ja vei hevoselta todennäköisesti kärkipään sijan. Vahvuus on Exploding Annan valtti, eivätkä kasiradan tuomat lisämetrit ole merkittävä este voitolle. Panu Ahonen saattaa ajaa heti lähtösuoralta alkaen kohti parhaita paikkoja.

1 Enter Mayweather aloittaa kilpahommat Mari Leinosen nimissä ja on heti pelillisen huomion arvoinen. Vahva ruuna sortui viime kaudella paljon laukkoihin, mutta teki ravin sujuessa niin hyviä suorituksia, että voitoilta välttyminen koko kauden aikana oli suoranainen ihme. Ykkösrata ei ole tälle hevoselle etu. 2 Ridgehead Kato näytti viimeksi pitkästä aikaa hienoisia tulemisen merkkejä kirimällä sisäratajuoksun päätteeksi päätöspuolikkaan ulkokautta 14-vauhtia. Ei ruuna näyttänyt miltään maailmankaatajalta, mutta suoritus oli ilman muuta askel kohti hevosen oikeaa tasoa. 9 E.V. Mici kilpaili viime vuonna Hannu Korven käsistä Ruotsin puolella ja nappasi monta himmeää mitalisijaa. Ori on varmasti riittävä peli tälle tasolle, mutta yli kolmen kuukauden tauolta vaikea arvioitava.

Lähtö 10 – A: 4,7 B: 6,9,8,5,1,3,2
Huippuperiyttäjä Norettan jälkeläiset ovat ennakkoon vahvoilla. 4 Noriina palasi toissa kerralla Kaustisella pieneltä tauolta, eikä jaksanut 1200 metrin kiriään aivan perille saakka, minkä voi huoletta antaa hevoselle anteeksi. Viime esitys neljännestä ulkoa 900 metrin kirillä oli hieman parempi, ja tamma saattaa voittaa tämän lähdön jo samanlaisella suorituksella. Luvassa on viime kertoja helpompi juoksunkulku, ja tammalla on hyvät mahdollisuudet edetä alkumatkasta aina keulaan saakka. 7 Vieskaus on tärvellyt kaksi starttia peräkkäin lähtösuoran laukkoihin, eikä hevosen nykykunnosta löydy vedenpitäviä näyttöjä. Ruuna ei ollut aiemmissa ehjissä starteissa aivan parhaimmillaan, mutta ei missään nimessä huonokaan. 6 Nompparilla sai edetä viimeksi keskijoukoista tasaisesti ja nappasi hieman alle 30-vauhtisella kirillään nelossijan. Tamman viime totosijasta alkaa olla jo pitkä aika.

Lähtö 11 - A: 8,5 B: 2,1,7,4,9,3,6
8 Trixie Vice teki viime kauden päätöskilpailussaan Tammasarjassa lupaavan suorituksen alkulaukan jälkeen. Uuden kauden aloitus tapahtui Seinäjoella parin kuukauden tauolta, eikä tamma pysynyt 15-lopetuksessa aivan parhaiden kyydissä. Parempaa lienee luvassa, vastus näyttää kauttaaltaan sopivalta, eikä kasiraide ole vajaassa lähdössä merkittävä haitta. 5 Swordgrimbill laukkaa lähes aina, ja viime aikoina hyppy on tullut ensimmäisessä kaarteessa. Ruuna on voittosummaansa nähden sen verran pystyvä tapaus, että se on kyennyt isoista tasoituksista huolimatta kärkipään sijoihin. Tässä porukassa hyppyyn ei taida olla voittoa ajatellen varaa. 2 Sweet Tonight teki viime kaudella ajallisesti ihan hyvää työtä, mutta tasaisuus leimasi hevosen menoa valtaosassa starteista. Tammassa tuntuu olevan merkittävästi parannuksen varaa, kun asiat saadaan loksahtamaan kunnolla paikoilleen.

Toto5-vihjesysteemit (96 / 576 riviä)
2,5 (10,9)
6,11,9,14 + 13,7 (10,2)
3,6,9,11 (4,7)
11,6,1 (8,10)
6 + 1,10,11 (3,9)

Troikka L7 (24 riviä)
11,6,1,8 ristiin

Troikka L9 (20 riviä)
8 – 1,2,9,6,12 – 1,2,9,6,12

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Vihjeet