Vihjeet 21.9.2020

19.09.2020

VIHJE-PDF TÄSTÄ LINKISTÄ

Lähtö 1 – A: 1 B: 4,2,3,7,6,5
1 Kiitävä voitti Joutsan paikallisraveissa keulasta ylivoimaisesti ja on tässä samanlaisilla vauhdeilla pysäyttämätön. Nuoren ja kokemattoman hevosen kohdalla ei voida puhua mistään jättisuosikista, mutta viime kerran 33-vauhti paikallisraviradalla on kovaa valuutaa näihin vastustajiin verrattuna. 4 Liimanni laukkasi Kaustisella ensimmäiseen kurviin, jatkoi kolmannessa sisällä ja seuraili kärkeä sen minkä pääsi. Vastaavat vauhdit riittävät tässä kärkipäähän. 2 Veeran Vire teki Härmän kovavauhtisessa lähdössä maksimisuorituksen pienen laukan rasittamana ja otoitti uransa parasta kuntoa. Laukka on tullut tähän asti joka kerta, mutta vauhdeiltaan tamma riittää tässä porukassa kärkipäähän.

Lähtö 2 - A: 5,6 B: 1,8,2,3,11,7,9,10
Viime voittostartissaan kierroksen kirillä vakuuttanut 5 Match To Wheels ei pystynyt viime Kajaanin kilpailussaan samalle tasolle. Vauhti kiihtyi loppua kohti tuntuvasti, eikä maalisuoralla ohittaminen ollut helppoa. Hevosesta tuntui joka tapauksessa puuttuvan jotain. 6 Kullerkupp aloitti Suomen puolella tosi lupaavasti, eikä ollut viimeksi Bodenissakaan huono. Takamatkalta startannut ruuna oli matkavauhdin uhri, eikä pystynyt ohittelemaan loppumatkasta vetämättömistä selistä. Voltin vitonen arveluttaa hieman, mutta hevosen kunto riittää tässä kyllä. 1 No Elle Gran kaipaisi loppumatkaan lisää puristusta, mutta on joka tapauksessa loistavista lähtökohdista pelihevosia. Alla on ennätyssuoritus keulan takaa, ja tässä on hyvä paikka kokeilla keulajuoksua.

Lähtö 3 - A: 7,5 B: 2,1,8,6,4,3
7 Utumor jäi Härmän välistartissa neljänneksi, mutta kulki kirikierroksen 30-vauhtia ja jatkaa edellisten starttien veroisessa kunnossa. Se kunto voi riittää tässä porukassa hyvinkin voittoon, ja varsinkin kun ruunalta löytyy hyviä näyttöjä lähtönopeudesta. 5 Pyry Viljami eteni viimeksi aikaisin keulan rinnalle ja kesti uransa parhaalla suorituksella kakkoseksi. Ruunalla on edessä uran ensimmäinen autolähtö, ja se pystyy alkumatkan selvittäessään voittamaan. 2 Anitar voitti viimeksi tätä helpomman porukan keulan rinnalta ja jatkaa elämänsä kunnossa. A-kaksikon lyöminen vaatii joko niiden epäonnea tai tamman omaa tasonnostoa. Myös Anitar kilpailee ensimmäista kertaa ryhmälähdössä.

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 7,6,8 B: 1,3,5,9,4,2
7 Tinderi voisi olla juossut jo tuplaten rahaa, mutta laukat varjostavat edelleen menoa. Ruuna näytti etenevän Kuopiossa keulan rinnalta maalisuoran alussa kohti voittoa, mutta sekosi askelissaan ja laukkasi hylkäykseen saakka. Ruunan vauhtivarat ovat kevyesti 75-tasoa, mutta ehjää suoritusta ei voi luvata tälläkään kertaa. Juoksunkululla ei ole Tinderille paljoa merkitystä, mutta alkuvauhti ei saisi mennä ihan kävelyksi. 6 Iinan Prinssi on tehnyt luotettavaa työtä jo pitkään ja on siinä mielessä muita suosikkeja kiinnostavampi pelihevonen. Ruuna eteni viimeksi toisesta ulkoa tasapäävoittoon ja on muutenkin tehnyt jatkuvasti kuntonsa mukaisia suorituksia. Keskipitkän matkan uskoisi olevan vauhtikestävälle hevoselle etu, vaikka sillä on ajettu tänä vuonna muutamia maileja.

8 Rupeltaja on vauhdeiltaan voittosummaansa vaikka kuinka paljon edellä, mutta laukkaherkkyydeltään yksi Suomen tunnetuimmista kylmäverisistä. Pihtiputaan paikallisraveissa tuli hyväksytty suoritus, mutta kovin isoa positiivista signaalia ei saatu. Rupeltaja laukkasi ensimmäisessä kaarteessa sekä kierros juostuna ja tavoitti jatkossa kärkeä maaliin saakka. 1 Hissun Feeniks laukkasi Vermossa kirilenkin alussa kolmannelta radalta, eikä näyttänyt muutenkaan ihan priimalta. Ori otti aiemmin kakkossijoja ja teki etenkin Joensuun kuusivuotiskunkussa erittäin hyvän suorituksen tätä paljon kovemmassa porukassa. 3 Kruunun Prinssi palasi Härmässä tauolta ja teki selistä tasaisen suorituksen. Samanlainen jälki ei riitä tässä voittoon, mutta hevosessa on viime vuoden otteiden perusteella selvästi varaa parannukseen.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 10 B: 2,9,12,13,15,5,7,3,14,11,8,6,1
10 Stargazer Lily jatkoi viimeksi voittojen tiellä, vaikka viimeisen takasuoran lopussa näytti ihan muulta. Tamma joutui käyttämään alussa paljon ruutia keulapaikan hakemiseen, eikä päässyt johtoon, mutta mursi keulahevosen vastarinnan viimeisen takasuoran alussa. Jatkossa tamma hölmistyi jollain tavalla, hiljenti ja päästi muutaman hevosen edelleen, mutta eteni maalisuoralla uudelleen voittoon. Vaikea suoritusta on mennä moittimaan, kun alla oli raskas alkumatka, ja loistavaa kautta tekevä Joonas Oikaraisen tamma on jälleen ansaitusti iso suosikki. Menestystä on tullut keulasta sekä toisten takaa, ja tamman nopeus pääsee tällä kertaa käyttöön selkäjuoksun päätteeksi. Illan Toto5-pelin suurin suosikki.

2 Cape’s Captain oli Kaustisella mahdottoman tehtävän edessä viidennestä ulkoa, kun kärki kiihdytti tasaisesti tahtia loppua kohti. Ruuna kohtaa suosikki poislukien aiempaa sopivamman vastuksen ja on hyvistä asemista ykköshaastaja. Oman tason on kuitenkin syytä löytyä voiton eteen. 9 Exploding Anna osoitti viimeksi Antti Teivaisin opastamana aiempaa parempaa lähtönopeutta ja sai keulat, mutta taipui maalisuoralla ulos kärkitaistosta. Tamma teki aiemmin ulkokautta kiertämällä kelpo työtä ja on kuntonäytöiltään tämän porukan kärkipäätä. 12 Snowline Ace piti viimeksi toisesta ulkoa 12-lopetuksessa kolmanneksi, eikä mitenkään loistanut, mutta osoitti jatkavansa kunnossa. Ori teki aiemmin jenkkikärryillä pari oikein hyvää suoritusta ja on vastaavana tässäkin vahvoilla. 13 Rue de Roi otti Stayer Cupin finaalissa laukan kirilenkin alussa, eikä hevosen nykykuntoa nähty. Ruuna sai mennä edelliskerralla keulassa avauslenkin tosi rauhassa ja otti voiton rutiinisuorituksella. Taulun voitot tulivat tätä helpommista lähdöistä, mutta hevonen pystyy vielä noita suorituksia parempaan.

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 4,13,6 B: 11,9,12,14,10,2,5,1,14,7
Viimeisen päälle vaikea pelilähtö. Valtaosalla pelihevosista on selkeä laukkariski, eikä juoksunkulkua ole helppo ennustaa. 4 Jullen Hermanni pystyisi vetämään keulassa tasaista 30-vauhtia läpi, mikä voisi riittää voittoon, mutta volttilähdössä ratkaisun paikat voivat olla heti alussa. Yksi poisjäänti sisäpuolelta auttaa tehtävää merkittävästi. Ruuna ei pystynyt viimeksi tätä kovemmassa porukassa kärjen vauhtiin, mutta meni ennätyksensä ja osoitti hyvää kuntoa näihin vastustajiin verrattuna. 13 Liisan Isopoika on tosi vauhdikas tapaus, mutta motivaatio-ongelmat kirivaiheessa varjostavat menestystä. Ruuna otti viimeksi nelosrahat Nordic Cupin päätösosalähdössä ja on muutenkin pystynyt juoksemaan tasapäin tämänkertaista kovempia porukoita vastaan. Vastapainoksi hevoselta on nähty kesän aikana pari totaalista luovutusta kirivaiheessa. Vauhdit riittävät voittoon, juoksusta voi tulla vaikea.

6 Virin Karpaasi haparoi viimeksi alkumatkasta ja teki jatkossa oman suorituksensa neljännestä sisältä. Ori meni ennätyksensä ja on samanlaisena tässäkin korkealla. Hevosessa tuntuu olevan vielä paljon potentiaalia parannukseen, kun askellus saadaan sulavammaksi. 11 Suvimyrsky Ram teki taulun voittostartissaan tosi hyvän esityksen ammuttuaan muilta karkuun jo loppukurviin mentäessä. Laukat ovat olleet muuten pääosassa, mutta viime startin perusteella hevonen jatkaa hyvässä kunnossa. Ehjällä suorituksella korkealle. 9 Laareni ei pystynyt Oulussa keulasta parhaiden vauhtiin, mutta kohtaa nyt selvästi sopivamman vastuksen ja jatkaa lähellä ennätyskuntoaan. 12 Riutan Taika ja 14 Kairan Kukka ovat nopeita hevosia ja pystyvät sopivalla kirinajoituksella tässä porukassa kärkitaistoon.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 6,9,3 B: 5,1,4,8,10,11,12,7
6 Grand Ale sai Härmässä keulan takaa kiritilat sata metriä ennen maalia ja ehti vaihtaa rytmiä sen verran, että piti kakkossijansa. Ruunan kuuluikin olla hitaan matkavauhdin jälkeen toinen maalissa, mutta suoritus oli joka tapauksessa edellisen tapaan positiivinen. Grand Ale teki aiemmin pari huonompaa esitystä ja vaikuttaa nyt olevan menossa parempaan suuntaan. Tämä kausi ei ole ollut kymmenvuotiaan ruunan paras, mutta se pystyy voittamaan tällaisen iltavarilähdön vaikka johtavan rinnalta. Nopealla avaajalla on saumoja keulaan asti.

9 Smiley Match on viisivuotiaiden tammojen ikäluokan kärkeä ja automaattisesti kova tekijä iltaravien rahasarjassa. Tamma eteni viimeksi Tammaderbyn finaalissa keulan rinnalle päätöskierroksen alkaessa ja kesti 12,5-vauhdilla neljänneksi. Vastus kevenee viimeisistä selvästi, mutta takarivistä tamma on väkisinkin muiden armoilla. Ylikova matkavauhti sataisi vahvasti Santtu Raitalan ajokin laariin. 3 Gambino Degato avasi viimeksi kovaa, mutta laukkasi kurvin alussa ja joutui tyytymään paikkaan viidennessä ulkona. Ruuna tuli sieltä kirilenkin alle 12-vauhtia ja ansaitsee suorituksestaan isot kehut. Ruunalla on ajettu viime aikoina paljon selästä sisäradalta, mutta tässä tehtävässä voisi olla paikka kokeilla keulajuoksua.

5 Minto’s Don Juan joutui viimeksi päällekarkauksen uhriksi lähtösuoran päässä, laukkasi ja menetti paljon metrejä. Esitys jatkossa ei ollut kummoinen, ja hevosen kunnon yllä on kysymysmerkkejä. Voitontahtoinen ruuna on parhaimmillaan ollessaan tähän porukkaan tosi kova luu. 1 Hochthereitis Sox teki Ruotsin puolella loppukesästä tosi hyvää jälkeä ja pärjäsi vähän iltaravitasoa kovemmissakin porukoissa. Keulan puolustaminen sisäradalta tuskin onnistuu, mutta ei ruuna ihan kaikkien jalkoihin alussa jää. Viime starttien tasoinen kunto riittää tässä korkealle, ja ruuna on osoittanut selvittävänsä kaikki juoksupaikat.

Lähtö 8, Toto5-5 - A: 5 B: 9,10,3,6,7,11,4,8,2,12,1
5 Asterisque ei ole voittanut neljään starttiin, mutta saa passelin näköisessä tehtävässä silti suuren suosikin paineet. Ori eteni viimeksi aikaisin keulaan ja näytti hallitsevan lähdön tapahtumia, mutta maalisuoran alussa tuli pieni laukka, eikä ori ehtinyt enää kuin kolmanneksi. Nopea avaaja saanee tässäkin johtopaikan aikaisin haltuunsa ja on tiukasti kiinni voitossa. Viimeiseen kolmeen kisaan on tullut laukka, mikä ei tietenkään ole positiivinen merkki.

9 Enter Mayweather eteni Stayer Cupin finaalissa aikaisin toiselle ilman selkää ja kesti hyvätasoisessa porukassa kelvollisesti. Ruuna virui edelliskerralla sisäradallta pitkään pussissa ja oli jenkkikärryillä aiempaa virtavamman oloinen. Kauden avausvoitto antaa edelleen odottaa itseään, minkä voi laittaa ruunan kohdalla pitkälti nopeuden puutteen piikkiin. 10 Enigma Sisu iski Oulu Express –päivän tammalähdössä sisäradalta terävästi sisään ja nappasi kakkosrahat. Tamma oli jo edelliskerralla lupaava tulisen avauspuolikkaan rasittamana. Lähtöasemat ovat nopeaa avaajaa vastaan, mutta se pystyy sopivalla selkäjuoksulla kärkitaistoon täältäkin. 3 Staro Kung Fu eteni Rovaniemellä ylivauhtisen lähdön voittajaksi kolmannesta ulkoa ja vaikuttaa nousukuntoiselta. Vastus on nyt parhaiden osalta kovempi, joten nousevaa kuntokäyrää vaaditaankin. Ruuna tuskin pystyy vastaamaan suosikille alussa, mutta esimerkiksi paikka toisesta sisältä on otettavissa.

6 Stonecapes Pro palaa paikallisravilähdön kautta tositoimiin. Viimeisin totoravisuoritus oli iso pettymys, ja hevosessa oli varmasti jotain vikaa kun kuukauden tauko on pidetty. Ruunan tämän kauden voittosuoritukset pitkillä matkoilla olivat tosi hyviä. 7 Outfield Olga on ollut viime aikoina sijoituksiaan parempi tätä kovempitasoisissa tehtävissä. Tamman on vaikea saada tässä onnistunutta juoksua, mutta sopivilla tuureilla se pystyy aivan kärkikamppailuun.

Lähtö 9, Troikka - A: 4,7 B: 9,10,11,5,2,6,1,3,8,12
4 Marielle Carjan on osoittanut viime aikoina pieniä tulemisen merkkejä, ja tässä voisi olla paikka vetää mailin matka alusta loppuun sopivan reipasta. Viime Äimäraution vierailulla vastus oli parhaiden osalta selvästi tämänkertaista kovempi, ja tamma seuraili kärkihevosten tuntumassa rahoille. Kuntonäyttö oli uran paras, ja samanlainen suoritustaso riittää tässä kärkeen. 7 Scream My Dream teki taulun ylimmissä starteissa hyvää työtä, mutta sen jälkeen ensin matkavauhti oli täysin vastaan, ja viimeksi alkumatkan laukka ahtaassa tilanteessa vei saumat. Ruuna on viime sijoituksiaan parempi ja pystyy selvittämään lähtöpaikkansa kiihdytyksessä. Viime voitto tuli keulasta vakuuttavalla suorituksella, eikä vastus ole tässä sen kovempi.

9 Kivarin Salsa paransi viime starttiin tuntuvasti ja piti keulasta niukkaan voittoon. Tamma meni volttiennätyksensä ja on tässä vahvasti troikkahevosia, vaikka ei pystyisi merkittävään parannukseen. 10 Mr Mccool otti viimeksi laukan maalisuoran alkuun ja oli vielä ennen askelvirhettään mukana tasokkaan Nordic Cupin osalähdön kärkiporukassa. Ruuna on muutenkin juossut hieman tätä kovemmissa lähdöissä ja on ehjällä suorituksella ihan mahdollinen voittaja. 11 Oilhassan jatkaa ennätyskunnossa kaksi kolmossijaa allaan. Ruunan juoksut menivät molemmissa starteissa tosi sujuvasti, ja nyt reissusta voi tulla selvästi haastavampi. 5 Sorella Aggiornata avasi Rovaniemellä kovaa, mutta jäi johtavan rinnalle ja taipui ylivauhdin jälkeen aikaisin. Tammaa ei voi tuomita täysin, ja nyt se saanee mailin matkalle tärkeät asemat kärkiporukasta.

Toto5-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:
7,6,8,1,3 (5,9)
10 Stargazer Lily (2,9)
4,13,6,11,9 (12,14)
6,9,3 (5,1)
5 Asterisque (9,10)
75 riviä, 7,5 euroa

Suuri systeemi:
7,6,8,1,3 (5,9)
10 Stargazer Lily (2,9)
4,13,6,11,9,12,14,10,2,5 (1,14)
6,9,3 (5,1)
5,9,10,3 (6,7)
600 riviä, 60 euroa

Vihjeet: Teemu Hyvönen

Troikka / L7:

6
9,3,5,1,4
9,3,5,1,4

20 riviä, 10 euroa

Troikka / L9

4
7,9,10,11,5
7,9,10,11,5

20 riviä, 10 euroa

Vihjeet