Vihjeet 23.4.2018

22.04.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Tuomas Pakkanen, Kolmivuotiaaksi kääntynyt Fade To Black (2) on käynyt meillä pari kertaa ratahiitillä. Noiden harjoitusten perusteella hevonen ei ole vielä ihan huippumallilla. Onhan tietenkin mahdollista, että hevonen innostuu kilpatilanteessa parempaan suoritukseen.

Mauri Jaara, Radassa oli kaarteessa viime kerralla hieman pehmeä kohta, johon Kivarin Raindance (6) varsamaisuuttaan laukkasi.Startin jälkeen hevonen on ollut kotona pirteämpi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kivarin Raindance pääsee voltista hyvin matkaan, ja heti eteenpäin on tarkoitus päästellä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ossi Nurmonen, Eliot Nessissä (7) voisi olla jopa ainesta ikäluokkalähtöihin, joten se on tällaiseen tehtävään hyvä hevonen. Tähtäin on kesän starteissa, ja vielä tässä vaiheessa oria on laiteltu aika nätisti. Starttiin tulo on hieman viivästynyt, kun tälle sopivia lähtöjä on mennyt peruutukseen. Pakista huolimatta Eliot Nessin pitäisi pystyä nousemaan voitto-otteluun mukaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jaksavalla ja näihin lähtöihin tarpeeksi nopealla Eliot Nessillä voi ajaa monella tavalla.

Varustemuutokset: Kengät jalassa, ja muutenkin normivarusteilla kausi aloitetaan.

LÄHTÖ 2

Santtu Raitala, Toissa kerralla hyvän esityksen tehneelle Blady Sagalle (6) oliviimeksi kurvien meneminen hankalaa, ja niihin tuli pari laukkaa. Muuten hevonen oli aivan normaalin tuntuinen. Ehjällä juoksulla Blady Sagalla on tässä pärjäämisaumoja.

Arto Komulainen, Too Cool For You (8) on asiallinen tuntuinen hevonen. jolle vielä tässä vaiheessa kesäiset vauhdit voivat liikaa. Tuohon koetetaan saada apua balanssin muutoksella

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevää Too Cool For Youta ei voi ottaa startissa kiinni, vaan sen pitää antaa mennä.

Varustemuutokset: Too Cool For Youlla on hieman ahtaat etupään liikkeet, mitä haittaa etukenkien poisottamisella koetetaan nyt helpottaa.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Leikillä (6) kävi meillä hiitillä, missä se oli vielä hieman tukkoinen. Hevonen ei ole ihan huonontuntuinen, ja jollakin tavalla se voisi tässäkin menestyä.

Tuomas Pakkanen, Ainakaan vielä viime vuonna Hissun Feeniks (5) ei ole ollut sellainen, että hevosen voisi kuvitella pystyvän tällaisessa tehtävässä pärjäämään.

Ville Pohjola, Kuopiossa Piilotarella (6) olivastassa vahvanoloinen menijä, ja pitkällä kirillä voittoon ei olisi ollut mahdollisuuksia. Vastustajan ravi ei ollut kuitenkaan ihan varman tuntuista. Kaarteessa nostin tamman johtavan toiselle radalla ja annoin 100 m ennen maalia sille menoluvan. Pikkupalalla Piilotar onnistui yllättämään suosikin. Se pääsi ohi metri ennen maalia, ja tuo oli varmaan ainoa kohta kisaa minkä se johti. Piilotar on näppäränoloinen helpporavinen varsa, jolla tuntuu olevan ihan kivasti kyytiäkin. Tässä meillä on yksi liian kova vastassa, mutta muita vastaan emme lähde kisaan lyötyinä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuopion perusteella Piilotar pääsee voltista ihan mukavasti liikkeelle. Ravia koetetaan matkaan lähteä. Sen jälkeen ajetaan tilanteen mukaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Santtu Raitala, Bodenissa Bakels Birdland (4) laukkasi lähtöön pahasti.Hevosella on takanaan jonkinlainen loukkaantumishistoria, enkä halunnut ottaa riskejä tuon asian suhteen. Ajoin lähdön kisavauhtisena hiittinä. Bakels Birdland jätti itsestään tosi hyvän kuvan. Tuon perusteella uskon, ettei pärjäämiselle ole estettä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bakels Birdland on monipuolinen hevonen, jolle on käynyt vähän kaikenlaiset reissut.

Ville Pohjola, Disco A.E (5) meni talven starteissa ihan mukavasti, vaikka lopusta puuttui hieman puristusta. Rovaniemen esityskin oli samaa tasoa kuin muutkin, mutta tuossa kisassa ajo ei onnistunut. Totosija ei tulisi kovin suurena yllätyksenä. Voittoa ajatellen hevosen pitäisi saada jostain lisää taistelutahtoa viimeiselle 100 m.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Disco A.E. lähtee aika kovaa. Hevonen on ollut joskus keulasta hieman turhan meneväinen, joten katsotaan sitten tilanteen mukaan miten ajetaan.

Varustemuutokset: Disco A.E. on juossut ajamani startit hokit alla. Tässä se saattaa kilpailla avojaloin. En tiedä balanssin muutoksen tarkkaa vaikutusta suoritukseen, mutta periaatteessa se voisi hieman piristää tällaista vanhaa sotaratsua.

Mauri Jaara, Loppu oli kokeessa Wilda Tigern Jackille (7) aika vaikea, ja tuon perusteella se tarvitsee vielä juoksuja alle. Tässä kovassa seurassa pärjääminen olisi minulle aika iso yllätys.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissua hankalalta lähtöpaikalta tavoitellaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Lähtöpaikka ontällaiseen tehtävään mahdollisimman huono, ja täältä Lago Negrolla (8) voi olla omat vaikeutensa pärjätä. Viime startista on puolisen toista viikkoa, eikä kotonakaan ole päästy kelien takia läheskään normaalisti ajamaan. Toisaalta Lago Negro ei ole ennenkään tarvinnut tiukkaa treeniä, jotta se olisi pystynyt suorittamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pakko täältäkin on päästellä hetki eteenpäin. Tilanteen mukaan ajetaan, ja kuoleman paikkaa yritetään välttää.

Varustemuutokset: Alla ovat edelleen pienet nastat, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Boys Going Iniltä (11) leikattiin viime startin jälkeen irtopala. En sitten tiedä oliko tuosta hyötyä. Varovaisesti on sen jälkeen menty. Treenikelitkin ovat olleet viime viikkoina aika huonoja, eikä tälläkään ole ajettu kuin 35-vauhteja. Boys Going In on itsellenikin tähän kisaan ymmärrettävästi jonkinlainen arvoitus. Mahdollisesti tukkoinen hevonen ei voi varmaan olla vielä tähän kisaan erityisen hyvä. Ei voittokaan ihan mahdottomuus ole, mutta sijoitus kolmen sakkiin tuntuisi todennäköisimmältä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Startti vain ajetaan, eikä siihen ole suunniteltu mitään erityistä taktiikkaa.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Timo Niemelä, Emma Boko (1) oli Bodenissa johtavan rinnalta kohtuullinen viides. Tamma ei ole ollut ihan parhaimmillaan. Kaiken mennessä oikein nappiin, Emma Boko voisi olla tässä sijoille 3-5.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Emma Boko ei ole erityisen terävä avaaja, mutta niin reippaasti kuin mahdollista liikkeelle yritetään lähteä. Jos keulaan satuttaisiin pääsemään, niin sieltäkin voitaisiin kokeilla ajaa.

Varustemuutokset: Alumiinit alla juosseelta Emma Bokolta otetaan edestä kengät pois, mutta tuolla balanssin muutoksella ei ole sille isoa merkitystä.

Tapio Kalaja, Kiimat ovat häirinneet Chicotte Chiciä (3). Tornion suorituksen saa tuon haitan takia laittaa ö-mappiin.Ajamissani parissa viime hiitissä tamma on ollut taas notkeampi. Jos kiiman katkaisemin lääkkeillä on onnistunut, niin Chicotte Chic voisi pystyä ihan mukaan suoritukseen, kuten se teki Bodenissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Niin kovaa kuin mahdollista matkaan yritetään lähteä. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Bodenissa Chicotte Chiciltä oli sekki pois ja korvat auki. Tuo varustus tuntui sopivan sille mainiosti, joten niillä on tarkoitus tässäkin ajaa.

Santtu Raitala, King Journey (4) on tehnyt viimeisissään hyvänäköisiäesityksiä, ja tuon perusteella hevonen tuntuisi olevan ihan mukavassa vireessä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä lähtijällä voi tarvittaessa ajaa myös johtopaikalta.

Tuomas Pakkanen, Jalkaongelmien taukoa pitäneellä She Is Ceciliaa (9) on voitu taas treenata ihan mukavasti. Tamma ei ole vielä samassa iskussa kuin mitä se oli ennen paussia. Starttien myötä hevonen pitää taas yrittää saada oikeaan kilpailurytmiin. Lähtöpaikka on nopealle avaajalle miinusta, muttaoikein nappiin menneellä reissulla pärjääminen voisi olla mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: She Is Cecilia on hieman vino kurveihin, joten sillä pitäisi päästä ajamaan sisältä. Tilaa saadessaan tamma on pystynyt tekemään terävän lyhyen kirin.

Varustemuutokset: Viime kisat on ajettu hokit alla. Nyt hevoselta saatetaan ottaa ensikertaa kaikki kengät pois. Siitä koituvasta hyödystä minulle ei ole tarkkaa käsitystä.

Ville Pohjola, Talven starteissaan Blady Bols Blue (10) sai vetää keulassa aina jonkin puolikkaan hieman rauhallisemmin. Viimeksi mentiin olosuhteisiin nähden koko matka todella kovaa tasaisen tappavaa kyytiä. En osaa olla pettynyt esitykseen, vaikka ruuna tipahti pois totosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaustisen perusteella selkäreissu ei ole välttämättä Blady Bols Bluelle kovin paljon huonompi vaihtoehto kuin keulajuoksu, vaikka niin aiemmin hieman kuviteltu. Tässä kohtaa tällainen lähtöpaikka ei ole välttämättä haitta. Tilanteen mukaan nyt ajetaan.

Mauri Jaara, Toissa starttiin Sahara Headlongilta (11) otettiin hokkeja pois, eikä se päässyt ravilla matkaan. Viimeksi alla oli luiskakenkä. Kovaa avannut hevonen rulli yli, ja laukkasi paalun kohdalla keulapaikalta. Hyvässä kunnossa oleva Sahara Headlong pystyy juoksun onnistuessa tässä pärjäämään

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivin paikalta ravilla liikkeelle lähteminen saattaa olla varmempaa. Omaan juoksuun kykenevä Sahara Headlong voi pysyä kiertämään hieman kauempaakin kamppailuun mukaan.

Varustemuutokset: Katsotaan paikan päällä, että millä kengityksellä tällä kertaa ajetaan.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Mauri Jaara, Hyvän esityksen viimeksi tehnyt Uutelan Mimosa (1) voisi ravilla pystyä tässä 31-32-tulokseen, jolloin takamatkoilta ei ole välttämättä ihan helppoa kärkeen kiertää. Toivotaan, että tamma menee taas ravia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulaan päästään, niin sieltä ajetaan. Katsotaan sitten lopussa mihin Uutelan Mimosa tässä seurassa riittää.

Varustemuutokset: Viime starttiin alalenkki vaihdettiin kitarautaan, ja tuon ansiosta hevonen sai paremmin tukea sekistä. Samoilla jatkettaneen.

Ville Pohjola, Mylverin Yrjö (3) on tehnyt viime starteissaan hyvää jälkeä. Varsinkin esitys Kuopiossa oli oikein mainio. Helposti 33-vauhtia menneelle ruunalle jäi tuossa kisassa vielä vähän varaakin. Seinäjoella Mylverin Yrjöllä oli vielä alla pitkät hokit. Niistä oli haittaa märällä pehmeällä alustalla. Tuntui, että lopun epätasaisiin kohtiin laukka tulee ihan väkisinkin. Umpirehellisen oloinen Mylverin Yrjö piti itsensä kuitenkin ravilla, ja runttasi lopussa päällään ykköseksi. Mylverin Yrjöllä on nyt vastassa kokeneempia ja selvästi aiempaa kovempia hevosia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällaisessa vaativamassa seurassa lähtönopeus voi olla Mylverin Yrjön kompastuskivenä. Koetetaan päästä mahdollisimman reippaasti liikkeelle, ja päästellä kovia takamatkalaisia karkuun. Vaikka Mylverin Yrjö on mennyt hyvin johtavan rinnalta, niin aina sieltä en haluaisi tälläkään ajaa.

Varustemuutokset: Kengitys muuttunee ainakin jonkin verran kesäisempään suuntaan.

Tuomas Pakkanen, Paineissaan ollut Erehys (4) oli viimeksi selässä sen verran hyväntuntuinen, että erehdyin kokeilemaan liian pitkää kiriä. Hyvältä lähtöpaikalta juoksun onnistumiseen on mahdollisuudet, jolloin totosija voisi olla ihan mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivalta lähtöpaikaltaErehys voisi saada hyvät asemat nyt koetettavaa lyhyttä loppukiriä ajatellen. .

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Arto Komulainen, Pitkään tasaisen mainiossa vireessä ollut E.V. Jory (1) sai viimeksi vapaan radan reissun. Kisassa ei menty missään kohdassa erityisen kovaa. Kun vauhti pysyi tämän kannalta sopivana, eli tasaisen kovana, niin se pystyi hyvään suoritukseen. Kelin takia harjoittelupaikkaa on jouduttu vaihtamaan, jotta on voitu ajaa myös juosten. Treeneissä kohtuullisen rauhallisena olleen hevosen vire tuntuu säilyneen ennallaan. E.V. Jory on mukana rahallisesti aika epäsopivassa sarjassa, mutta en usko tuosta asiasta olevan rutinoidulle menijälle haittaa E.V. Joryn päivän suoritus riippuu paljolti siitä, että millä päällä se sattuu kulloinkin olemaan, joten mitään varmaa on aina ennakkoon vaikea lähteä lupaamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole E.V. Jorylle ihan helppo. Heiluva siiveke voisi lyödä sitä turpaan, joten alkuun ei voi oikein satsata. Huonolla tuurilla voisimme jäädä sisälle kiinni. Jos tempo on koko matkan reipasta, niin silloin sisäratajuoksustaan ei ole tälle haittaa.

Varustemuutokset: E.V. Jorylläoli viimeksi vielä takana hokit. Ne imivät hieman kiinni märkään rataan, eikä laukka ollut jossain kohtaa kovin kaukana. Hokit otetaan pois myös takaa.

Mauri Jaara, Pikku hiljaa parantava Bessie Bliss (2) on viime startin perusteella menossa jo oikeaan suuntaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua yritetään saada.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Susanna Laulumaa, Champ Walk Inillä (4) oli syksyllä ongelmia. Sille tuli ensin minimaalinen vika hankkariin. Tuon takia se oli jonkin aikaa ajamatta. Vamma ehti parantua, mutta hevosemme pääsivät karkuun, missä yhteydessä tämä loukkasi itseään uudestaan. Yhtä syksyn kuukautta lukuun ottamatta ruuna on kuitenkin koko ajan treenattu. Tällä hieman totisella pojalla pitää olla kaikki kohdillaan, jotta se pystyy suorittamaan omalla tasollaan. Muuten hyvillä mielin tämän kanssa kisaan lähdetään, mutta tauolta paluuta tekevälle huonoista treenikeleistä on saattanut olla haittaa. Ravilla matkaan pääseminen ei ole varmaa, kun uusi kuski ei välttämättä osaa varoa Champ In Walkin mahdollista temppuilua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime vuoden perusteella rehdille Champ Walk Inille tuntuu käyvän vähän kaikenlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Champ Walk Inille olisi ilmeisen iso hyöty, jolla siltä pääsisi ottamaan edestä kengät pois. Viime vuoden kavio-ongelmien tuota ei vielä lähdetä tekemään. Takaa kengät saatetaan ottaa pois, ja siitäkin pitäisi olla tälle etua.

Ville Pohjola, Odotin viimeksi Caraway Runnerilta (5) hieman parempaa sijoitusta. Lämmityksessä hyvältä ja edelliskertaa hieman terävämmältä tuntuneen ruunan juoksu ei mennyt ihan parhaalla mahdollisella tavalla, kun se ajautui pitkässä kirissään loppukaarteessa turhan ulos. Caraway Runner on yleensä kilpailut kahden viikon välein. Treenaaminen on ollut huonojen kelien takia hankalaa, ja virettä on jouduttu pitämään yllä kilpailemalla. Nyt tulee kolme starttia aina viikonvälein, mikä on tälle uutta. Saa sitten nähdä mikä vaikutus tuolla on suoritukseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka johtavan rinnalla on ollut Caraway Runnerille huono. Suhteellisen lyhyellä kirillä parhaitten mennyt ruuna voisi tehdä selässä hieman pitemmänkin kirin.

Varustemuutokset: Ei tietoa muutoksista.

Tapio Kalaja, Zell Mementolla (6) oli vielä viimeksi hokit alla ja tuon takia jalka tökähti jossain kohtaa kisaa. Vaikka balanssin muutoksesta pitäisi olla hevoselle etua, niin vielä tähän kisaan lähdetään matalalla profiililla. Onnistuneella juoksulla viiden sakkiin voisi olla saumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Zell Memento tarvitsee tarkan reissun.

Varustemuutokset: Etukengät otetaan pois, minkä pitäisi olla Zell Mementolle etu.

Susanna Laulumaa, Bodenissa kaikki kengät otettiin pikku riskillä ensikertaa pois, ja Captivate (7) laukkasi pahasti startissa. Tuon perästä ruuna kulki railakkaasti, ja otti 14-vauhtia kulkenutta porukkaa selvästi kiinni. Ajokelein takia viimeistelyt ovat jääneet minimaalisiksi, mutta tälle siitä ei pitäisi olla kilpailleelle Captivatelle isoa haittaa. Kisan hevosemme on ovat menestysodotusten suhteen keskenään muuten aika samanvertaisia, mutta Captivatella on starttietu tallikaveriinsa nähden.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski hakee ruunalle paikan jostain kohtaa parijonosta.

Varustemuutokset: Käytettävä balanssi on vielä hieman auki. Takaa saatetaan kengät ottaa pois. Edestä kengät pysyvät todennäköisemmin vielä alla.

Ossi Nurmonen, Mainiossa kunnossa oleva M.T. Kitty (11) suoritti Kuopion lounasraveissahyvin. Paikka on ikävä Ouluun, ja pärjääminen on paljolti juoksun onnistumisesta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: M.T. Kitty pystyy tulemaan takaakin, jos se saa kirissä sopivia selkiä eteensä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Santtu Raitala, Aaprahami (5) on isokokoinen hevonen, jolle voltin viitoselta kääntyminen ei ole kovin helppoa. Näin kauden alkuun ehjä startti on pääasia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla koetetaan matkaan päästä.

Timo Niemelä, HeikkiParviaisen mukaan I.P. Riimille (6) hyvää kuuluu. Vaivoja on ollut ja niitä on hoidettu. Valmentajalla ei ollut hevosesta mitään negatiivista kerrottavaa. Lahjakas menijä on herkkyytensä takia jonkin verran epävarma. Tamma on ollut aiemmin hyvä heti tauolta, ja jos kaikki on kunnossa, niin ehjällä esityksellä I.P. Riimi voi pystyä ottelemaan heti voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Joskeulaanpäästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

Varustemuutokset: I.P. Riimi juossee vielä tässä kisassa pienet hokit alla.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Arto Komulainen, Kauden aloituksenKuopiossa Blue For You (6) oli hyvä, ja olin tyytyväinen sen esitykseen. Hevonen tuntuu aika sitkeältä menijältä ja on nyt aika mielenkiintoista nähdä, että meneekö se tämän pitkän matkan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä avaajalla koetaan lähteä reippaastiliikkeelle, jottapääsisimme heti mahdollisimman lähelle kärkeä. Keulajuoksukaan ei tunnu mahdottomalta.

Varustemuutokset: Blue For Youlla oli viimeksi alla talvikenkä, jossa ei ollut hokkeja. Tähän kisaan se saa alle kevyen kesäbalanssin, millä sillä on normaalisti kesäaikana ajettu.

Tapio Kalaja, En osannut odottaa, että tauolta palannut Freddie De Veluwelta (7) olisi heti noin mainiossa iskussa. Valmentaja toivoi hevoselle suojajuoksua. Tuon takia ajotaktiikka oli maltillinen, ja jäimme lopussa pussiin. Ruuna tuntui käteen niin hyvältä, ettei mikään sija tässä kisassa minua yllätäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selässä matkalla ajetaan, ja lopussa sitten koetetaan.

Varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.

Miika Tenhunen, Hyvässä kunnossa kilpailevalle Kuopiossa keulasta helposti voittaneelle Ready Pressille (12) kiertäminen ei aina miellytä. Toisinaan sille on käynyt samoin kuin viimeksi Vermossa. Selässä juostessaan ruuna tuntui mainiolta, mutta kun käänsin sen reissuun, niin veto katosi ohjista. Jos hevonen olisi viitsinyt puristaa tuossa kisassa loppuun asti, niin se olisi pystynyt 13-alkuiseen tulokseen. Ready Press on juossut 3100 matkan aiemmin pari kertaa, ja suorittanut niissä moitteitta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vapaalta radalta varmemmin hyviin suorituksiin kyennyt Ready Press pystyy tulemaan myös takaa, jos se saa kirissä selkiä eteensä.

Varustemuutokset: Vetolapuilla koetetaan nyt saada Ready Pressin kiriin lisää motivaatiota. Myös jotain muita pieniä muutoksia varusteisiin saatetaan tehdä.

LÄHTÖ 10

Timo Niemelä, Rover Broline (1) on edelleen epävarma alkuun, ja sinänsä hyvä lähtöpaikka ei ole tälle hevoselle ihanparas mahdollinen. Aiemmin starttitilanteessa hieman kierroksilla käynyt ruuna on rauhoittunut jonkin verran, ja ulompaa Rover Broline on päässyt jo aivan kohtuudella matkaan. Juoksun onnistuessa pärjääminen ei ole ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rover Broline ei nopea alussa. Ravilla matkaan pääseminen on tärkeintä. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle parasta. Kohtuullisen aikaisin varmaan reissuun on suunnattava.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Tauolta palanneella Greedy Pepperillä (5) ei ollut ennen viime kisaa päästy kelien takia ajamaan kunnolla. Tuo huomioiden esitys oli yllättävänkin hyvä. Loppukaarteessa tilanne oli mainiosti vastanneen tamman hallinnassa kunnes vastustaja laukkasi sen ulkopuolelta. Kun käytössä olleiden lappujen takia uhkaaja katosi näköpiiristä, niin tämän vauhti pysähtyi kuin seinään. Raville selvinnyt lähdön voittaja pääsi ohi. Greedy Pepper yritti perään, mutta voittoa ajatellen se oli jo myöhäistä. Startti vei varmaan hevosta eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvä lähtijä saanee tästä kivan juoksun.

Varustemuutokset: Muuten samat, mutta laput vaihtuvat nyt erilaisiin.

Tapio Kalaja, Aiemmin vaivoista kärsineen Digital Passportin (8) vire oli Tornion esityksen perusteella mennyt oikeaan suuntaan. Bodenissa esitys oli hyvä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Räväkästi matkaan yritetään päästä. Selkäjuoksua hyvän kirin osaavalle hevoselle yritetään saada.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Aamupäivän prosenttien perusteella illan T4:een näyttäisi olevan tarjolla monta mahdollista peliosuudeltaan maltillista varmaehdokasta. Niistä parhaan valitseminen ei ole helppoa.

Varmaehdokas Starteissaan uusista käsistäkin hyvältä näyttänyt Bakels Birdland (4) ei ole mikään starttiraketti, mutta ei toisaalta huonokaan avaaja. Mainiolta lähtöpaikaltaan rehti ruuna voi pystyä etenemään vaikka jo varhain keulaan. Kun kovimman vastustajan lähtökohdat tähän kisaan eivät ole ihan optimaaliset, voi Bakels Birdland olla tässä vaikeakin voitettava.

Arvoitus Tässäkin tilanteessa railakkaasti avaavan Boys Going Inin (11) ehdottaminen rivin tukipilariksikin eturivistä olisi ollut mahdollista. Ruotsin starteissa menetystä on tullut kaikilta paikoilta, eikä pärjäämisen ole ollut paikasta kiinni. Tavoitteet ovat korkealla, ja luokaltaan kovalle hevoselle heti tauolta voittamien ei ole varmaan elintärkeää. Tuo voi näkyä taktiikan valinnassa, jos juoksu takarivistä näyttää jostain syystä menevän hankalaksi. Pikku jalkaoperaation jälkeen Boys Going Inillä ei ole ajettu treeneissä kuin 35-vauhtia. Em. seikkojen takia sijoitus takarivin paikalta ja näistä lähtökohdista sijoitus voi hyvinkin olla muu kuin ykkönen.

Juoksunkulku arvaus Kisan monen muun seikan tapaan alun juoksutapahtumien oikein arvaaminen tuntuu aika sumealta tehtävältä. Paljon on siitä kiinni, millä mielin eturivin kuskit kisaan lähtevät. Disco A.E. (5) ja Long Night (6) ovat molemmathyviäavaajia.Vaikka matka on lyhyt, niin kummallekin kelvannee veturi eteen. Lago Negrolla (8) ajettaneen kasista huolimatta eteenpäin. Johtoon pääseminen ei ole ihan mahdotonta. Kuopion taukoesityksen perusteella Bakels Birdlandin (4) iskukyky tuntuisi olevan heti aika mukavalla mallilla. Jos kohtuullisesti käynnistyvä ruuna ei pysty nelosradalta etenemään jo alkumatkasta hallintapaikalle, niin ainakin aika sopivat asemat osaamaansa vahvaa loppuvetoaan ajatellen se saanee. Boys Going In (11) on sellainen menijä, jolla pystyisi tarvittaessa ajamaan tällaisessa seurassa vaikka heti eteenpäin. Tässä siihen tuskin ryhdytään, vaan pärjääminen jätettäneen loppukirin varaan.

A: 4 B: 11,8 C: 5,1,7,3,10,9,2

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Mainioon iskuun virinnyt Sahara Headlong (11) on tehdyt myös kahdessa viimeisessä vahvat juoksut alun laukkojen jälkeen. Omaan juoksuun kykenevä tamman pitäisi vastaavana nousta ravia mennessään voitto-otteluun mukaan.

Yllättäjäehdokas Bodenissa hyvän juoksun tehnyt Chicotte Chicillä (3) oli Tornion kisan aikoihin rankka kiima päällä, eikä hevonen ollut tuon takia ollenkaan oma itsensä. Tapio Kalalajan ajamalla viime hiitillä Chicotte Chic oli ollut selvästi notkeampi. Jos lääkityksestä on ollut apua kiimahaittaan, ei pärjääminen sopivalta lähtöpaikalta ole ollenkaan poissuljettua.

Arvoitukset Sairaspaussilta palaavan She Is Cecilian (9) tarkka vire on jonkinlainen kysymysmerkki. Tamma ei ole koskaan aiemmin kilpailut ilman kenkiä, mutta maanantaina niin voi käydä. Tuon balanssin vaikutusta suoritukseen Tuomas Pakkanen ei osannut ennalta arvioida. Heti tauolta terävänä ollut Blady Bols Blue (10) ei ollut ole kahteen viimeiseensä huono. Loppurutistuksesta on kuitenkin jotain uupunut, ja kunnon suunta tuon takia arvoitus.

Juoksunkulku arvaus Yksikään eturivin osanottajista ei kuulu kisan suosikkeihin, joten keskinäisen kunnioituksen puutteen takia johtoon päässyt ei välttämättä saa juosta siellä rauhassa. Eturivistä ei ole myöskään havaittavissa yhtään varsinaista starttirakettia tai sellaista hevosta, jolle johtopaikasta olisi merkittävää etua. Monella saatetaan kuitenkin pyrkiä vetotöihin, ja alun juoksukuvioiden ennustaminen tuntuu tosi epäkiitolliselta tehtävältä. Emma Boko (2), King Journey (4), Desperado's Hope (5), Like For Like (6), Global Passion (8) seuraavat kaikki autoa asiallisesti. On myös vaikea ennustaa, että minkälaisiin asemiin takarivin kovat ajautuvat. Vahvanoloinen Sahara Headlong (11) saattaisi olla ensimmäisenä kiriin lähtevä. Tauon ja pikku kaarreongelmien takia Tuomas Pakkanen yrittänee tavoitella She Is Cecilialle (9) hyvää reissua sisärataa pitkin. Sellaisen perästä tamma kykenee hänen mielestä lyhyeen terävään loppuvetoon, joka kenkien poisottaminen saattaa vielä räväköittää.

A: 11 B: 9,10,3,7,4,8,2 C: 5,1,12,6

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat: Starttien myötä koko ajan parantava Vinksahti (15) on jaksava menijä, jolle kaukaakin kiertäminen onnistuu. Voitto näin kaukaa edellyttää kuitenkin sopivasti mennyttä juoksua, ja sellaisen saadessaan rehti ruuna voi olla ratkaisuhetkillä vahvoilla. Uransa parasta kautta tekevä Pikku-Arvo (11) hakee tässä hyvitystä viime kerran maalisuoran laukalleen, jossa se menetti ilmeisen ykkössijan.

Yllättäjäehdokas Nätin juoksun tarvitsevan Erehyksen (4) uskoisi saavan tässä sopivan reissun, jolloin yleensä starttien myötä parantaneen ori voitto ei olisi mahdottomuus. Kyvykäs, mutta epävarma Vaarao (14) on ravilla aina tällaiseen porukkaan mahdollinen pärjääjä.

Arvoitukset Käytännössä vasta tänä vuonna uransa aloittanut Mylverin Yrjö (3) on osoittanut kauden avausta lukuun ottamatta starteissaan kilpahevosen otteitta. Ykkösrahojen myötä voittosumma on hypähtänyt selvästi isommaksi. Matalimpien kylmäverilähtöjen helpot tehtävät ovat taakse jäänyttä elämää. Nyt Mylverin Yrjö kohtaa jo aivan oikeita rutinoidumpia vastustajia, joten ruunan kyvyt joutuvat todelliseen puntariin. Perusepävarman Uutelan Mimosan (1) ravilla meno ei ole ollut koskaan ns. kirkossa kuulutettua. Vastus ja sen myötä vauhti kovenevat edelliskerroista, mikä vielä lisännee laukan mahdollisuutta. Asiallisesti ravilla matkaan pääsevä tamma saattaa kuitenkin vetää kisaa pitkään, mahdollisesti jopa maaliin asti.

Juoksunkulku arvaus Ravia matkaan päästessään Uutelan Mimosa (1) saattaisi pystyä alussa pitämään kaksi muuta samalta paalulta lähtevää ulkopuolellaan. Viimeksi tamma teki tuolta paikalta hyvän esityksen, joten asemista koetettaneen pitää kiinni. Mylverin Yrjölle (3) käy hyvin paikka johtavan rinnallakin, joten ainakin aluksi sieltä saatetaan kokeilla ajaa. Erehykselle (4) Tuomas Pakkanen yrittää tarjota nätin reissun kärjen lähellä, mihin näistä alkuasemista onkin mainiot saumat. Jyväskylässä voittajan takaa maalisuoralla ensimmäiseksi kirineelle Tirehtöörille (7) kävisi varmaan tässäkin vastaava reissu, mutta rohkeamminkin saatetaan päästellä. Sisäradan lähtöpaikka ei Pikku-Arvolle (11) ihan optimaalinen alkuasema, kun ruuna ei ole ihan ensiaskelillaan täydessä vauhdissa. Pykälän päälle saatuaan ja ulospäästyään Pikku-Arvo saattaa kyetä etenemään kahdesta pakista huolimatta jo varhain kärjen tuntumaan. Santtu Raitala kääntänee jyrämäisen Vinksahdin (15) jo reilu kierrosta ennen maalia reissuun.Epävarmalla Vaaraolla (14) ei voi alkumatkasta ottaa riskejä, joten kirin aloittaminen ajoittunee loppupuolelle kisaa.

A: 15,11,3,1 B: 7,14,4,13,2 C: 5,10,16,12,8,9

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Ylivieskassa maaliskuun puolivälissä toisesta ulkoa helppoon voittoon kirineen Captivaten (7) kaksi seuraavaa kisaa eivät sujuneet toivotusti. Alun kovassa vauhdissa tehdyn kiertelyn takia Tornion tehtävästä tuli turhan vaativa, ja maalissa oli edellä kaksi juoksunkulusta hyötynyttä. Bodenissa kokeiltiin ajaa kengittä. Vauhtia balanssin kevennys toi ilmeisesti lisää, mutta alun pitkälaukka pilasi päivän. Ajokkinsa hyvin tunteva osaava kuski löytänee seiskaltakin kohtuulliset asemat parijonosta. Monipuolisen hevosen kanssa ei tarvitse olla yhden taktiikan varassa, vaan käytössä on useampia vaihtoehtoja. Jonkinlainen laukkariski on olemassa, mutta ehjällä juoksu Captivaten uskoisi kamppailevan voitosta tiukasti.

Yllättäjäehdokas Kohtuullisesti tauolta aloittaneen Hit Thatin (3) vireestä tähän kisaan ei ole täyttä varmuutta. Jos se olisi samanlaisessa iskussa kuin mitä se oli viime kaudella parhaimmillaan, niin nytkin todennäköisesti keulassa juoksevan ruunan ohittamiseen ei kukaan välttämättä tässä kykenisi.

Arvoitus Caraway Runner (5) ei ollut kyennyt viimeksi sellaiseen esitykseen kuin mitä siltä olisi voinut odottaa. Ville Pohjola arveli, että kiristä tuli ruunan kannalta turhan pitkä. On myös mahdollista, että talvikeleillä hyvin suorittaneelle ruunalle vaihto kesäbalanssiin ei tuo samaa etua kuin joillekin muille. Pärjääminen aika kovassa seurassa on nyt hieman arvailujen varassa.

Juoksunkulku arvaus Hit That (3) on hyvänä ollessaan pystynyt tällaiselta lähtöpaikalta lähtemään kovaa. Ruuna on ollut parhaimmillaan keulasta, joten sieltä koetettaneen ajaa. Sisäpuolelta starttaava Bessie Bliss (2) saattaa olla alussa nopeampi. Tamman tämän hetken vireen takia Mauri Jaara tuntui kuitenkin ymmärrettävästi suunnittelevan selkäreissua. Hyvin avaavalle Zell Mementolle (6) haettaneen vain sopivaa paikkaa parijonosta. E.V. Jory (1) on starttitilanteessa toisinaan enemmän ja vähemmän täpinöissään. Puomiin ei voi ajaa ihan kiinni, joten sisäradan lähtöpaikka ei ole hevoselle etu. Keulojen pitäminen tuntuu epätodennäköiseltä, eikä juoksun onnistuminen ei ole näistä alkuasemista varmaa. Ihan kivasti autoa seuraavalle Captivatelle (7) kuski löytänee suhteellisen kivat asemat parijonosta. Tarvittaessa jo matkalla voidaan ajaa eteenpäin tai sitten luottaa ruuna vahvaan loppuvetoon.

A: 7 B: 1,2,5,3,4,8,11,12,10 C: 6,9

T4-systeemit

Pieni: 4 (11,8) 11 (9,10) 15,3,1,11,7,14,4 (14,4) 7 (8,7) = 8 riviä

Suuri: 4,11,8(5,1) 11(9,10) 15,3,1,11,7,14,4,3,2(5,10) 7,1,2,5,3,4,8,11,12,10(8,9)= 243 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Kolme Stayer Cup-karsintaa voittanut Hollywood Hills (11) ei todellakaan tarvitse enää lisää pisteitä päästäkseen finaaliin, joten sen puolesta tässä ei tarvitsisi ajaa välttämättä ihan hampaat irvessä. Paikka johtavan rinnalla ei ole yleensä pitkällä matkalla ennusta kovin hyvää lopputulosta. Viimeksi ori kiersi sinne jo 1900 m ennen maalia, ja piti lopussa hienosti niukkaan mutta hallittuun voittoon. Mikään helppo juttu neljännen peräkkäisen ykkösen saavuttaminen 3100 m ei ole. Kierrettävää on edelliskertoja pienemmässä lähdössä vähemmän, joten jos vire ei ole viikon sisällä romahtanut, niin ainakin kolmen sakkiin Hollywood Hillsin uskoisi nousevan.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus. Asiallisena lähtijänä Bwt Admiral (1) saanee oikein nätin sisäratareissu, mikä tämänpituisessa kisassa tietää usein hyvää lopputulosta ajatellen.

Juoksunkulku arvaus. Heti ensimetreiltä kivasti vauhdin päälle saava Bwt Admiral (1) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Selkäjuoksu tuntuisi sille tässä tehtävässä paremmalta vaihtoehdolta, ja sopiva vastustaja otettaneen eteen. Paalun hevosista sellainen saattaisi olla mukavan luotettavasti tällä kaudella suorittanut Foxlander (3). 20 m pakin hevosista Blue For You (6) käynnistyy jouhevasti. Keulajuoksu on käynyt ruunalla mainiosti, joten sinne saatetaan pyrkiä. Hyvin kautensa aloittaneelle Freddie Veluwelle (7) on motivaation kannalta tasainen selkäreissu ollut parempi. Tuo sama voisi olla edullisinta myös Cobbys Moonwalkerille (8),mutta viime kerran lopun pussiin jäännin takia nyt saatetaan ajaa aggressiivisemminkin. Kaikki kolme kahden takamatkan osanottajaa pystyvät kirimään takaakin. Hollywood Hills (11) sai viimeksi aika vaativan reissun, joten nyt kiriin saatetaan ottaa mieluimmin selkä eteen. Miika Tenhusen mukaan Ready Press (12) ei ole ollut aina erityisen halukas kiertämään ilman selkää, joten hän toivonee vetoapua eteen. Wille Caramellillä (10) on ajettu usein jo matkalla eteenpäin, joten ruuna voidaan nähdä ensimmäisenä ulkoradoilla.

A: 11,7,12,8 B: 6,10,3,1,4 C:5,9

Muut lähdöt

  1. 7.Eliot Ness –6.Kivarin Raindance – 5.Ninja Casall – 2.Fade To Black– 3.Cordial Capriccio – 1.Euryhtmic (4.Whogonow)

  2. 6.Blady Saga – 7.Maybe Maybe Not – 10.Jailhouse Train – 8.Cool For You – 1.I'm Fast (9.I Belive You)

  3. 9.Landen Paukku – 3.Leikillä – 6. Piilotar –4. Aristokraatti –2.Helkan Urho (7.Sillankorvan Toivo– 1. Jantter)

  1. 11.Loikkaus – 10.Jepulis – 9.Faija – 6.I.P. Riimi – 5.Aaprahami – 3.Oleg (12.Almus)

10. 5.Greedy Pepper –7. Digital Passport –11.Babaraz – 1.Rover Broline –4.Comet Alley (3.Gulliver Hangover – 9.Amazing Cruise)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet