Vihjeet 23.7.2018

22.07.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Niskanen, Vielä varsamaisella Hilpukkalla (7) on lähdön aikana turhan paljon omia aatoksia. Näppäränoloisesta tammasta tullee ajan mittaan ihan mukava kilpahevonen. Viimeksi Hilpukka laukkasi, kun avasin sen korvat. Raville selvittyään tamma tuli hyvin loppua. Kisa pitää yrittää päästä ravilla läpi, ja hevosen rutiinia koetetaan edelleen kasvattaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulasta hyviä esityksiä tehneelle Hilpukalle tulee nyt selkäreissu, mikä viime kerran perusteella tuntuu sekin sopivan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Fast'nfurious Sisulla (2) oli viimeksi laput silmillä, Se ei tunnu kestävän niitä, ja laukkoja tuli. Viime startin jälkeen tätä hieman hoidettiin. Mainiosti treenannut Fast'nfurious Sisu on olemassa rauhallinen hevonen, enkä usko autolähdön aiheuttavan ongelmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Varovaisesti matkaan koetetaan lähteä, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Laput jäävät pois varusteista.

LÄHTÖ 3

Jukka-Pekka Niskanen, Alvar Hem (8) on parantanut joka starttiin, ja toivotaan että kehitys jatkuu edelleen. Terveen oloista hyvin ravaava ruunaa ajetaan kisojen myötä ns. sisään.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Iida Lantto, Joana's Roadrunner (5) kunnossa ei ole moittimista. Alun laukkariskin takia hevosella ei voi satsata alkuun, joten lähtöpaikka olisi saanut olla sisempänä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei isompia toiveita juoksun suhteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ari Sikkilä, Mountain Hooliganille (8) tuli pikku paussi, kun se kopsaisi kavioonsa. Yksi kisa yritettiin kuukauden päästä ajaa. Startin jälkeen vamma hieman oirehti uudelleen. Kavion päätettiin antaa kasvaa rauhassa ja hevosta treenattiin. Mountain Hooligan on mennyt harjoituksissa ihan mukavasti. Lähtöpaikka on yönmustalta, joten näin alkuun ehjä startti on pääasia. Totosija olisi positiivinen yllätys, ja jo rahasijaan olisimme tyytyväisiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mountain Hooligan pystyy tarvittaessa avaamaan aika kovaa. Kuskilla annettaan vapaat kädet taktiikan suhteen ja saa ajaa tuntemustensa mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Vetohuppuja on kotona kokeiltu, mutta Mountain Hooligan on ravistanut ne irti korvista. Jos mitään ihmekikkaa tuohon ongelmaan ei löydy, niin niitä ei päästä vielä kokeilemaan.

Mauri Jaara, Kajaanissa kengät jalassakilpaillut Filius Felix (9) löi ekakaarteessajalkoihinsa, ja laukka tuli. Oulussa pystyttänee ajamaan taas ilman etukenkiä. Nyt on startti alla, ja hyvässä kunnossa oleva Filius Felix voi ravilla pystyä sopivalta lähtöpaikalta ottelemaan kärkisijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takaakin tuleva Filius Felix pystyy avaamaan tällaiselta lähtöpaikalta aika kovaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilman etukenkiä tämä kisa olisi tarkoitus ajaa.

Veli-Matti Heinonen, Cankus Thunderballilla (10) on ollut monenlaisia vaikeuksia.Irtopala piti poistaa jalasta. Ravin kanssa oli ongelmaa, mihin syytä ei meinannut löytyä. Lopulta kokeilin aika tavalla summassa antaa hevoselle yhtä mahalääkettä, ja se auttoi. Jälkeenpäin selvisi, että ruunalla oli ollut mahahaava, joka oli jättänyt jo arpia. Treenivauhdit ovat olleet hiljaisia, ja starttien myötä Cankus Thunderball yritetään saada taas vireeseen. Ahti Antti-Roiko näki Kalajoen taukoesityksen positiivisena, ja treenien perusteella startti veikin hieman eteenpäin. Tämän tähtäimessä ovat enempi syksyn kisat. Toivotaan, että Cankus Thunderball nousee vielä jossain vaiheessa takaisin omalle hyvälle tasolleen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu on tiedossa. Toiveissa olisi mahdollisimman reipas matkavauhti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään.

Marko Hakkarainen, Oulussa mukavan esityksen tehnyt Passing Game (11) on terveysongelmiensa takia hieman epävarma. Kun Kajaanissa sisäpuolella ollut hevonen laukkasi, niin tämäkään ei pysynyt ekakaarteeseen mentäessä ravilla. Kohtuullisessa kunnossa oleva Passing Game voisi kaiken onnistuessa yltää tässäkin jopa totosijan tuntumaan,

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun ekakaarteeseen ei tarvitse satsata. Selkäreissu on tulossa, mikä käy mainiosti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kirsi Nikka, Maarianhaminassa perjantaina alussa kompuroinut Leander Aria (12) teki raville selvittyään tuossa kisassa hyvän esityksen. Ruuna kaviosta löydettiin jälkeenpäin paiseen alku, mikä saattoi olla syynä epävarmuuteen. Kokematon hevonen reissasi huonosti, mikä saattoi näkyä toisena päivänä, jolloin se suoritti vaisummin. Hyvin matkan rasituksista toipunut Leander Aria on ollut treeneissä mainion oloinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa pitkälti sen mukaan miten juoksu lähtee menemään. Hieman tasavauhtien, mutta jaksava Leander Aria pystyy tekemään omaa juoksua, eikä lähtöpaikka ole sille mikään katastrofi. Kirissä tämä ei tarvitse välttämättä selkää eteensä. Paikka johtavan rinnallakin käy, ja jo varhaisessa vaiheessa eteenpäin ajaminen on mahdollista.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Petteri Joki, Tupen Rapina (2) on mennyt starteissaan tasaisen loistamatta.Ratkaisuhetkillä ruunalta on hieman puuttunut uskoa. Kaiken onnistuessa korotettujen rahojen tuntumaan saattaisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tupen Rapinalla on lähtöön laukkariski, joten alku on otettava jonkin verran varman päälle. Selkäjuoksu on tulossa.

Mauri Elfing, Pitkän tauon jälkeen Vallun Rallilla (6) yritetään taas aloittaa kilpaileminen. Kotitreenien perusteella ori ei ole kovin kaukana siitä mitä se oli viime vuonna paussilta aloittaessa. Nyt tosin ei ole käyty kertaakaan radalla, joten ihan tarkkaan vire ei ole tiedossa. Normaalisti takamatkasta ei olisi hyvin lähtevälle Vallun Rallille isoakaan haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hevosen hyvin tunteva kuski saa päättää ajotaktiikan

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Niskanen, Viimeksi Kajaanissa Borups Nice (4) teki takarivin paikalta aiempaa hieman sitkeämmän esityksen kuin mihin se minun ajamani aiemmin kyennyt.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopealle avaajalle selkäreissu on sopivampi vaihtoehto.

Marko Hakkarainen, Die Kaiserin (5) on tosi paljon paremmassa kunnossa kuin mitä taulusta voisi päätellä. Ajot noissa kahdessa viime kisassa eivät ole onnistuneet. Tällaiseen tehtävään mainiossa kunnossa oleva Die Kaiserin on hyvä hevonen, joka voisi kyetä alle 15-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman huonosti ohituksia tekevä Die Kaiserin on ollut paras keulasta, joten suuri houkutus nopealla avaajalla on kokeilla ajaa keulasta. Toisaalta hyvä reissu olisi tärkeä tähän kohtaa saada, joten vähän tilanteen mukaan mennään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Die Kaiserin juoksee nyt kengät alla, minkä treenien perusteella ei pitäisi olla hevoselle mikään ratkaisevan iso haitta.

Jukka-Pekka Niskanen, Decamerone (7) kesti Bodenin kovassa porukassa saamansa vaativan reissun hyvin perille asti. Viime starttien perusteella kunto alkaa taas löytyä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Isot liikkeet omaavalla asiallisesti matkaan pääsevällä Decameronella pitää ajaa alussa vähän matkaa eteenpäin. Ruuna toimii nykyään paremmin, ja tarvittaessa kiinni ottaminenkin on mahdollista. Katsotaan miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Hyvällä mallilla oleva Herrera Boko (11) teki Rovaniemellä mainion esityksen vaikka jäi toiseksi. Oulussa laukka tuli loppukaarteen ahtaassa paikassa. Hevonen oli tuossa vaiheessa hyvänäköinen ja ravia mennessään se olisi pärjännyt tuossakin kisassa. Hyvällä mallilla tällä hetkellä oleva Herrera Boko on sen verran hidas alussa, ettei tällaisesta lähtöpaikasta ole sille isoa haittaa. Ruuna on varmistunut, mutta jonkinlainen laukan vaara on yhä olemassa. Eturivissä on pari kovaa vastustajaa, mutta ehjällä juoksulla kolmen sakkiin pitäisi olla saumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos kisassa mennään ensimmäinen tuhat mahdollisimman reipasta, niin se hyödyttäisi Herrera Bokoa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli esim. ilman etukenkiä.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Kirsi Nikka, Mainiot esitykset Maarianhaminassa molempina päivinä tehnyt Badass (1) näytti, että se pystyy oikealla ajolla tulemaan myös takaa. Toisen päivän volttilähdössä ruuna kävi startissa tosi kuumana. Takaisin otetussa se lähti ryntäämällä matkaan, ja Riina joutui ottamaan hyväksytyssä lähdön tosi varman päälle. Vähään aikaa tätä ei välttämättä ilmoiteta volttilähtöön. Jos mainiosti reissun ottanut, hyvässä kunnossa ja hyvällä mielellä ollut Badass jatkaa edelleen samassa vireessä, niin se voi olla tässä ensimmäisenä maalissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kaikki eturivin paikat ovat kovalle avaajalle sopivia. Badass tykkää mennä keulasta, joten jos sinne päästään, niin sieltä koetettaneen ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli ilman etukenkiä ja vetolaput silmillä.

Susanna Laulumaa, Kesäaikaan jonkinlaisesta allergiasta kärsivä Captivate (2) tarvinneeparhaimmillaan ollakseen vielä jonkin startin alle. Yleensä olemme käyneet säännöllisesti kerran viikossa radalla ajamassa, mutta nyt vetoautomme on ollut kuukauden ajan pois käytöstä.Ennen viime kisaapääsimme käymään kerran lainakyydillä radalla. Tuo huomioidenesitysHaapajärvellä oli hyvä ja parempi kuin osasin ennalta odottaa.Olemme olleet loppuviikon pois kotoa. Keskiviikkoiltana ajettiin vetoja, jahevosta käydään vielä sunnuntaina myöhään uittamassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Captivate lähtee asiallisesti auton takaa, ja hyvältä lähtöpaikalta kuski saa ajaa parhaaksi katsomallaan taktiikalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Captivatella ei ole kovin usein ajettu ilman kenkiä. Tuolla balanssilla ruunan askel on vielä pidempi, eikä se lyö polviinsa. Tässä kisassa käytettävää kengitystä ei ole vielä päätetty. Muuten jatketaan samoilla normivarusteilla.

Ville Pohjola, Captivate (2) teki Haapajärvellä takamatkalta ihan ok/+ -esityksen. Juoksu meni takamatkalta aika hankalaksi, ja hevonen joutui toisella kierroksella kiertelemään aika tavalla. Rehdisti se puristi kuitenkin perille asti. Nyt startti alla Captivate saattaa vaikka parantaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Captivatelle käy vähän kaikenlaiset juoksut, joten sillä ei ole pakko hirveästi alkuun satsata. Kajaanissa ei ollut tarkoitusta panostaa alkuun, mutta tuossa kisassa hevonen lähti omista haluistaan todelle kovaa matkaan.

Mauri Jaara, Viimeksi hyvän esityksen johtavan rinnalta tehnyt, starttien myötä eteenpäin mennyt Astaire American (6) ei ollut kova alku huomioiden edellisessäkään ollenkaan huono.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti lähtevälle Astaire Americanille koetetaan saada tässä hyvä selkäreissu.

Iida Lantto, Tasaisen mukavasti koko ajan suorittava Forastero (8) teki Sodankylässä mainion esityksen. Vain kohtuullisesti avaavalle hevoselletällainen lähtöpaikka on turhan ulkona, joten se on nyt aika tavalla toisten armoilla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Forastero menee paremmin vapaalta radalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Juha-Matti Paavola, Fade To Jamillä (9) oli välillä hieman murheita, eikä sillä päästy ajamaan kunnolla. Nyt hevosen asiat näyttävät taas paremmalta. Pärjääminen on paljolti kiinni juoksukulusta. Oikein suotuisalla sellaisella ruuna voisi pystyä vaikka lopussa ohittamaan kaikki vastustajat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka eturivissä keskellä ja keulajuoksu olisi tälle paras vaihto. Tuohon ei ole nyt mahdollisuuksia. Hiljainen matkavauhti olisi Fade Jo Jamille myrkkyä, joten toivotaan oikein kovatempoista kisaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Fade To Jam jatkaa ilman takakenkiä, eikä mitään muitakaan isoja muutoksia ole varusteisiin suunnitteilla.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Hannele Purontakanen, Hide Snow White (1) on yhä epävarma, ja viimeksi laukka tuli loppukaarteeseen. Aloitusstartissaan meiltä Seinäjoella tamma meni nyt juostavan matkan ihan hyvin. Viimeksi rauhallisena kisapaikalla pysyneellä Hide Snow Whitellä on nyt matkaseurana velipuoli, joka voi auttaa hevosta pysymään rentona. Tosi hyvin treeneissä mennyt Hide Snow White on ehjällä juoksulla yksi tämän tasaisen kisan mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin lähtevällä Hide Snow Whitelle olisi parasta, jos sillä pääsisi ajamaan rauhassa keulasta tasaista vauhtia.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengitystä hieman muutetaan. Välipohjat laitetaan eteen.

Tuomas Vasala, Hyvän esityksen Vieremällä tehnyt Soleil Journey (2) joutui pikku lihaskrampin takia jäämän pois Oulusta. Esitys oli viime kisassa paljon terävämpi, kun pääsimme ajamaan tiheämpää kilpaa. Rovaniemellä suoritus näytti ulospäin huonommalta kuin mitä se itse asiassa oli, kun epävarmuuden takia jouduimme välillä passailemaan. Vaikka meillä on tähän kisaan hyvät hiitit alla, niin väliin jääneestä startista olisi ollut varmaan pientä etua. Soleil Journey ei ole kilpaillut 2600 m. En kuitenkaan usko, että matkan pitenemisestä on sille haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Soleil Journey on hieman hätäinen startissa. Ravilla hyvin avaavalla tammalla yritetään päästä sisäradalle. Tilanteen mukaan tuon perästä ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Rovaniemellä käytettyjä varusteita muutettiin hieman Vieremälle. Tuosta näytti olevan hevoselle hyötyä, ja noilla samoilla nyt jatketaan.

Marko Hakkarainen, Greedy Pepper (3) sai viimeksi hyvän reissun voittajan perässä,mutta edellisstarttien tavoin ruunalta puuttui lopusta hieman puristusta. Sopivalla reissulla tällainen hieman pidempikin matkaa käy Greedy Pepperille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulastakin voidaan ajaa, jos sinne päästään sopivasti, eikä matkavauhti mene ylikovaksi.

Kengitys- ja varustemuutokset: Greedy Pepperillä on nyt kaikki kengät alla. Se on suorittanut hyvin tuollakin balanssilla.

Niina Mustonen, Pitkältä paussilta palannut Baroness Pegasus (5) starttasi Ylivieskassa ensi kertaa valmennuksestani. Olin tyytyväinenesitykseen. Kuskin mukaankin se oli tuntunut hyvältä koko kilpailun ajan. Hieman aiemmin tilaa saadessaan tamma olisi voinut olla totosijalla. Treenien perusteella se otti startin hyvin. Viime viikon loppuna Baroness Pegasus tuli kiimaan, mikä vetäisisen selän jäykäksi. Hieromalla hevonen yritetään saada yhtä vetreään iskuun kuin mitä se olisi viime startin aikoihin. Baroness Pegasus ei ole aiemmin kilpaillut näin pitkällä matkalla. 2600 m mennään yleensä aika tasaista vauhtia, mikä voisi olla tauolta palailevalle hevoselle hyväksi

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei isompia toiveita juoksun suhteen. Kuski saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Henna Korhonen, Blady Sagan (10) takapolvessa oli Kaustisen aikoihin hieman sanomista. Kun vauhdinjako oli vielä hevosta pahasti vastaa, oli lopputulos huono. Nyt tuo polvessa ollut ongelma on hoidettu kuntoon. Tamma kävi Kaustisella koko päivän aika kuumana. Oulu on tälle lähirata, jossa Blady Saga on tykännyt käydä ja missä se on pysynyt rauhallisena. Uskon, että Blady Saga selvittää tämänkin matkan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa, kuten parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengitystä kevennetään. Lämmityksessä saatetaan kokeilla vetopalloja, ja ne voidaan haluttaessa lisätä varusteisiin.

Jukka-Pekka Niskanen, Blady Saga (10) teki Oulussa ajamassani startissa kuukauden tauolta asiallisen juoksun. Nykyvireestä minulle ei ole tietoa, mutta jos hevonen suurin piirtein sellaisessa iskussa kuin mitä se voi olla, niin pärjäämiseen pitäisi olla edellytyksiä

Ajotaktiikka / juoksutoive: Blady Sagalle tuntuu sopivan vähän kaikenlaiset reissut.

Hannele Purontakanen, Blanket Slipper (12) on aina parantanut, kun se on saanut startteja alle. Ruuna on tarkka balanssistaan. Vielä Kajaanissa ravi oli epävarmaa. Haapajärvelle tehty kengitys muutos osui kohdalleen, ja esitys oli selvästi parempi. Blaket Slipper juoksee ekakertaa näin pitkän matkan, mutta en usko sen tuottavan sille ongelmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Blanket Slipper jaksaa hieman kierreläkin, joten lähtöpaikka ei ole tälle hevoselle iso haitta. Tasaisen matkavauhti olisi Blanket Slipperille sopivinta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Ville Pohjola, Pari starttia juossut Fastoche Thieben (1) on vielä hieman lapsellinen, mutta hevosena se vaikuttaaoikein mukavalta aloittelijalta. Viimeksi Kaustisella startti oli sekava. Moni laukkasi alkuun, ja niitä väistellessään tämäkin hyppäsi. Raville selvittyään ori oli ottanut mainiosti vauhtia. Jos kaikki on kunnossa, niin hyvällä tyylillä liikkuvalla Fastoche Thiebenillä on aika kivat kyydit.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Fastoche Thieben ei ole nopea alussa, eikä se pääse ykköseltä kovin hyvin matkaan. Loppua ori pystyy siitä edestä tulemaan varmaan melkoisen vahvasti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Petteri Joki, Kivarin Salsa (2) sai Rovaniemelläoikein sopivan avausstartin. Hyvin kisassa pelannut tamma sai kiltin juoksun. Kun loppusuoran alussa tuli tilaa, niin hevonen kiri mainiosti maaliin. Luonteeltaan Kivarin Salsa on vielä hieman konstikas. Viimeksikin takaisin otetussa tamma oli aika meneväisenä, eikä ravilla menemistä voi ennalta luvata.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kivarin Salsalla on otettu yksi autolähtöharjoitus. Siinä nopea hevonen avasi kovaa. Keulaan pääsy on mahdollista. Katsotaan sitten vähäntilanteen mukaan, miten ajetaan,

Kengitys- ja varustemuutokset: Kivarin Salsa oli Rovaniemellä ekakaarteeseen hieman epävarma. Kengitystä kevennetään hieman (20 kg). Kokolaput silmillä viimeksi juossut tamma jatkaa muuten samoilla varusteilla.

Ville Pohjola, Davy Treasurella (3) on ajettu koelähdön jälkeen takamatkoilta. Pärjääminen ei ole ollut ihan ykkösprioriteettina, ja riskin ottoa on vältetty. Hevonen on päässytpikku hiljaa näyttämään, että mitä se pysty tekemään. Hyvät juoksut tehneen ruunan kuntopohja on kohdallaan. Jonkinlainen laukkariski on yhä olemassa, mutta ehjällä juoksulla Davy Treasure voi kyetä tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Palalla nopea Davy Treasure päässee tästä heti hyviin asemiin. Äkkiliikkeitä ja kääntelyitä matkalla tällä hevosella kannattaa edelleen välttää.

Kengitys- ja varustemuutokset: Hyvin toimineita varusteita on tarvetta tuskin vaihtaa.

Mauri Jaara, Forgetmenot Sisu (5) sai tehdä Kajaanissa oman juoksun, ja voitto oli varma. Kaustisen kisan jälkeen Jarmo Saarela hieman harmitteli, että hän oli mennyt kääntämän hevosen pois voittajan selästä. Ilman sitä jo tuossa kisassa olisi voinut tulla menestystä. Treenien perusteella Forgetmenot Sisu tuntuisi olevan ihan asiallisessa kunnossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Auton takaa asiallisesti lähtevälle Forgetmenot Sisulle tuntuu käyvän vähän kaikenlaiset reissut.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla edelleen ajetaan.

Ville Pohjola, Oulussa ajamani startin perusteella Sundsvik Armani (10) on vielä vähän höntti kilpailutilanteessa. Se painaa ja jättää painamatta vähän väärissä kohdissa kisaa. Kuulemani mukaan Sundsvik Armani on treenannut hyvin, mutta tuo ei ole vielä näkynyt hevosen esityksissä starteissa. Ihan kärkitaistoon nouseminen voi olla tässä porukassa hieman hankalaa.

T5-vihje

Avauskohdetta lukuun ottamatta T5-kohteet vaikuttavat ennalta taas aika selkeiltä. Kun oikein hyvät ja realistiset yllättäjät loistavat poissa olollaan, voi rivin arvo jäädä suhteellisen pieneksi.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Aika vaikeaselkoiseen ja ennalta erittäin tasaiseen kisaan en pysty nostamaan yhtään hevosta niin paljon muiden yläpuolelle, että pystyisin esittämään erityisen hyvältä vaikuttavaa varmasuositusta. Lähimpänä ankkuria on nyt montaa aiempaa kertaa kevyemmän vastuksen kohtaava Filius Felix (9).

Yllättäjäehdokas Eturivin tasaisesta osanottajajoukosta Magic Wish (1) on yksi mahdollinen porukan vetäjä. Tamman uran ainoa voitto tuli koko matkan johdon perästä, eikä vastaava lopputulos toistuminen tällaisessa seurassa ole aivan mahdotonta

Juoksunkulku arvaus Tämän vaikeasti lähestyttävän ottelun juoksutapahtumien hahmottamien ennakkoon on epäkiitollinen tehtävä, jossa epäonnistumisen mahdollisuus on taas kerran iso. Eturivissä ei ole yhtään varsinaista starttirakettia, mutta moni osaa lähteä ihan näppärästi matkaan. Yksikään hevosista ei ole pystynyt viime starteissaan esittämään sellaisia otteita, että vastustajien niitä kohtaan osoittama kunnioitus olisi ihan tapissaan. Tuosta syystä keulaan pääsemien ja siellä ajaminen ei ole välttämättä ihan helppoa. Ihan mukavasti starttaava Magic Wish (1) voisi pystyä pitämään ulkopuolelta lähtevät kurissa. Veturin tehtävä käy, ja asemista saatetaan pitää kiinni. Asiallisesti autoa seuraava Goofy Goofilla (4) on pari kakkossijaa johtopaikalta, ja mainiolta lähtöradalta ajotaktiikka voi olla aika aggressiivinenkin. Hyvin käynnistyvälle ja Mountain Hooliganille (8) vetotyöt sopisivat. Pikku paussilta tulevalle, kasiradalta starttaavalle ruunalle saatetaan haluta vielä kuitenkin kilttiä reissua. All The Betterille (6) ja Air Baselle (7) haettanee selkäjuoksua lähellä kärkeä. Vain tavallisesti kiihtyvä, mutta vahvasti loppua tuleva Joana's Roadrunner (5) voisi olla ensimmäisenä kiriin suuntaava. Takariviläisten ajotaktiikka riippunee paljolti alun matkavauhdista.

A: 9,5,1,4,8 B: 6,10,12,7,11 C: 3,2

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Uransa kuudestatoista kisasta yksitoista nimiinsä vienyt Vallun Ralli (5) kohtaa aika sopivan näköiset vastustajat. Pitkältä tauolta taas palailevan lahjakkuuden iskukyky ei ole varmaan heti ihan tapissaan, mutta silti Vallun Ralli voi olla tässä vaikea voitettava.

Yllättäjäehdokas Erehykselle (10) viimeisen ohittamien on ollut aika vaikeaa.Tasaisen mukavasti suorittava ori on kuitenkin ainoa mieleen tuleva suosikkiparin mahdollinen uhka.

Juoksunkulku arvaus Liukkaasti lähtevä Mandan Mainio (4) saattaisi olla alussa näppärin. Johtopaikalla juoksemien käy, joten saman paalun osanottajia ei välttämättä haluta eteen. 20 takamatkankova nelikko ovat varmaan keskenään starttinopeuden suhteen melko tasaväkisiä. Vasker (8) on niistä varovainen veikkaus ärhäkimmäksi. Vaikka porukkaa vetänyt ruuna tipahti viimeksi lopussa totosta, niin keulapaikkaa saatetaan taas ainakin alkuun tavoitella. Auton takaa oikein terävästi avaava Hillervo (7) on päässyt myös voltista aika ajoin liukkaasti liikkeelle. Toisinaan tamma on ollut ekametreillä hieman epävarma, eikä kiihdytys ole silloin sujunut yhtä räväkästi. Viikko sitten myöhää tilaa saanut Erehys (10) käynnistyy asiallisesti. Selkäjuoksu kärjen tuntumassa saattaa olla jälleen suunnitteilla. Tasaisen kivasti voltista lähtevä monipuolinen Vallun Ralli (5) on antaa kuskille mahdollisuudet erilaisiin ajotaktiikkoihin.

A: 5 B: 7,10,8,9 C: 1,4,2,3 D: 11,12

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat. Die Kaiserinin (5) juoksut eivät ole parissa viime kisassa menneet ihan helpoimman kautta. Alun huimissa vauhdeissa aktiivisesti mukana ollut tamma on tippunut lopussa häntäjoukkoihin. Hyvältä lähtöpaikalta kova avaaja saattaa kyetä hallitsemaan kisaan alusta loppuun asti. Kahden viime esityksen perusteella Decamerone (7) on löytänyt mainion vireen. Seiskaradasta huolimatta nopean lähtijän juoksun onnistuminen on mahdollista, jolloin myös ykköspalkinto voi ruunan ulottuvilla. Jos eturivin kaksi kovaa sortuvat keskinäiseen kilvanajoon, saattaisi mainioon iskuun noussut, sitkeän sinnikkäästi maalin asti punnertava Herrera Boko (11) olla vahvoilla.

Yllättäjäehdokas Wille's Caramell (9) on pystyvä menijä, joka raviongelmiensa takia joutui taas käymään koelähdössä. Askelluksen pysyessä oikeassa mallilla ruunan voitto voisi olla mahdollisuuksien rajoissa.

Juoksunkulku arvaus Edullisen lähtöratansa turvin Borups Nice (4) saattaa edetä alussa johtoon. Tamman tämän hetken iskukyky ei edellyttäne asemien puolustamista, ja hyvä veturi tarvittaneen eteen. Ensimmäisenä tuota paikkaa vaatimassa on aika todennäköisesti tiiviisti autoa seuraava Die Kaiserin (5). Marko Hakkaraisen mielestä huono ohittaja on selvästi parempi keulajuoksulla. Tamma on saanut viime starteissaan lopussa aika tavalla siipeen, ja ajotaktiikka oli vielä hieman harkinnassa. Jukka-Pekka Niskanen aikoi suunnistaa Decameronella (7) heti startista eteenpäin. Keulasta ajettaneen, jos sinne päästään. Herrera Boko (11) saatetaan nähdä ensimmäisenä kirikaistoilla, mahdollisesti jossain kohtaa toisen tuhannen alkupuolta. Aina perille asti vahvasti jyräävälle ruunalle kova alkuvauhti olisi mannaa.

A: 5,7,11 B: 9,10,4,12,3,8

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Mallikkailla esityksillä kaksi voittoa peräkkäisinä päivinä Maarianhaminassa ottanut Badass (1) voit syöksyä johtoon ja vetää kisaa perille asti. Mainiolta lähtöpaikaltaan Captivate (2) juoksu voi mennä parhaassa tapauksessa siihen malliin, että kauden toinen tolppa on mahdollinen.

Yllättäjäehdokas Jos tempo kisassa menee kärkipään hevosten kiistellessä keskenään hieman turhan reippaaksi, voisi tuollaisesta matkavauhdista pitävä Fade To Jam (9) kuitata lopussa edelle kaikista.

Juoksunkulku arvaus Parhaimmillaan tosi tiukasti siivekettä seuraava Badass (1) pitänee kiihdytyksessä kaikki vastustajat ulkopuolellaan. Joskus tamma on jäänyt painamaan keulasta hieman liikaa ohjille, mutta harvemmin. Riuskasti avaavat Cartahage Hall (5) ja Astaire American (7) saattavat alussa kohdistaa painetta johtopaikalle edenneelle. Jälkimmäisellä saatetaan yrittää keulajuoksua. Kuten Kajaanin kesäkuun alun kisassa nähtiin, halutessaan Captivate (2) pääsee matkaan aika liukkaasti matkaan. Tässäkin ruuna saanee asemat toiselta radalta läheltä kärkeä. Sopivassa kohtaa eteenpäin ajaminen on mahdollista, kun paikka johtavan rinnallakaan ei ole Captivatea pelota. Kalajoella nappiin menneen reissun perästä varman voiton ottanut Fade To Jam (9) on saanut sopivat alkuasemat. Ruuna on parhaimmillaan kyennyt sisäradan peesijuoksulla kovankin matkavauhdin perästä kehittämään tehokkaan spurtin loppuun. Sodankylässä ylivoimavoittoon jyräillyt Forasteron (8) lähtönopeus auton takaa, kärryt perässä on allekirjoittaneelle arvoitus. joten ruunan osaa lähtötapahtumissa en osaa arvuutella. Iida Lanton mielestä hevonen on parempi vapaalta radalta, joten temmon mennessä turhan verkkaiseksi, parijonoon ei välttämättä tarvitse jäädä istuskelemaan.

A: 1,2 B: 9,8,7,6,10 C: 4,5 D: 11,12

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Mahdollisesti aika runsaan rastituksen vaativan vähän tienanneiden kisaan yhden merkin käyttämisessä on riskinsä. Kaustisen kovassa seurassa Blady Sagan (10) polvi hieman vihoitteli. Kun vielä vauhdinjako oli hevoselle epäedullinen, ei tulos ollut häävi. Kaiken pitäisi olla taas kunnossa. Vastus vaikuttaa aika passelilta, ja pidemmän matkan uskoisi suosivan vahvanoloista menijää, joten ykköseen pitäisi olla taas saumoja.

Yllättäjäehdokas Monelle eturivin osanottajalle juostava matka voi olla hieman pitkä, ja voimia pitää säästää loppupuolikkaalle. Sisäradalta starttaavalla Hide Snow Whitellä (1) on ihan realistiset saumat päästä johtoon, jossa se voi saada vetää aika mieleistäänkin vauhtia, jolloin kaikki voi olla mahdollista. .

Juoksunkulku arvaus Hyvin avaava Hide Snow White (1) saattaa pystyä startissa kaikki ulkopuolellaan. Matka ei välttämättä suosi, joten asemien puolustamisessa on riskinsä. Vieremällä edellisiin esityksiin verrattuna selvästi paremmalla tasolla suorittanut, ravilla terävästi lähtevä Soleil Journey (2) voi olla kiihdytyksessä edellä mainitulle liian kova vastustaja. Tamma kiri viimeksi selästä tehokkaasti. Ajotaktiikasta Tuomas Vasala aikoi päättää hieman tilanteen mukaan. Kolmas mahdollinen porukan veturi on asiallisesti avaava Greedy Pepperistä (3). Mihinkään hullutuksiin Marko Hakkarainen ei keulan saamiseksi ja sieltä ajamiseksi ei aikonut kuitenkaan ryhtyä. Kohtuullisesti auton seuraava Prayer's Affairilla (4) saattaa neloselta jäädä matkaamaan toiselle ilman vetoapua. Muiden eturiviläisten ajotaktiikka on aika tavalla arvailujen varassa. Niiden yhdenkään rahkeet eivät kestäne kovaa revitystä alkuun, ja suojajuoksu on varmaan monen ohjastan toiveissa päällimmäisenä. Kun Blady Saga (10) on ollut parhaimmillaan, niin sillä kärsinyt ajaa jo varhain eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei ole ollut este menestymiselle.

A: 10,3,1,2 B: 6,11,12 C: 9,8,4

T5-systeemit

Pieni: 9,5,1,4,8 (6,10) 5 (7,10) 5,7,11 (9,1) 1,2, (9,8) 10 (3,1) = 30 riviä

Suuri: 9,8,5,1,4,6,10,12,7,11 (3,2) 5,7,10 (8,9) 5,7,11,9 (1,10) 1,2,9,8 (7,6) 10 (3,1) = 480 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tyrkyllä kolmen sakkiin Fastoche Thieben (1) ei ole mukana alun kärkikamppailussa. Kohtuullisen paikan sisäradalta saavalle kolmivuotiaalle on todennäköisesti tulossa turvallisempi reissu kuin ennalta kovimmille kilpakumppaneille. Tällaisessa kisassa harvoin jäädään pussiin, ja riskisti perille tuleva ori noussee lopussa voitto-otteluun mukaan.

Yllättäjäehdokkaat Tulojärjestykseen suhteen on vaara, että kaikki totosijat valtaavat tämän rankingin neljä a-hevosta. Suosikit ovat rutinoimattomia, ja epäonnistumiset mahdollisia. Tuo voisi avata muillekin tilaisuuden nousta troikkasijoille. Yksi mahdollinen, jolla saattaisi olla pienen pienet saumat sekoittaa tuota pakkaa, on viimeksi yllättävän hyvin loppua rynninyt Raison Si Siillä (8). Tuo edellyttää, että vire pikku paussilta heti on uomillaan, ja juoksu kasiradalta onnistuu. Hieman epätasaisesti suorittava I Believe You (7) voi pystyä hyvänä päivänään sopivalla reissulla nousemaan vaikka mitaleille.

Juoksunkulku arvaus Näin vähän kilpailleiden kisassa eri osaottajien kiihtyvyydestä auton takaa on käytettävissä normaalia vähemmän tietoa. Kun starttiin satsattaessa monelle voi tulla vielä laukka, ei kiihdytyksen ennustaminen ole todellakaan helppoa. Toisaalta noilla tapahtumilla ei ole yleensä yhtä suurta vaikutusta tulojärjestyksen suhteen kuin kovemmissa koitoksissa. Uransa avauksessa Kivarin Salsa (2) sai nätin juoksun, ja tamma kiri lopussa vaivatta muilta karkuun. Petteri Joen mukaan nopea tamma oli pystynyt avaamaan kovaa autoharjoituksessa, joten kakkoselta keulaan pääsemiseen pitäisi olla saumat. Aiemmin epävarmasti esiintynyt Davy Treasure (3) on kokeen jälkeen tehnyt maltillisilla ajolinjoilla tasapainoisia esityksiä. Ville Pohjolan piti ruuna melkoisen nopeana pätkällä, joten hän uskoi sen pääsevän auton takaa aika reippaasti matkaa. Maltillisen ensimmäisen tuhannen perästä Kajaanissa koko matkan johdon perästä varmasti voitta Forgetmenot Sisu (5) pääsi uransa ensimmäisessä kisassa asiallisesti liikkeelle, ja vielä kovempaankin avaukseen tamma tarvittaessa saattaa kyetä. Fastoche Thieben (1) ei pysyne alussa nopeimpien mukana. Tuon tämän hetken heikkoutensa viimeksikin alkumatkan laukan jälkeen mainiosti vauhtia ottanut ori pystyy paikkaamaan vahvalla kirillä, jonka voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen maalia. Kuski voi tuurilla löytää mainiosti autoa seuraavalle Raison Si Siille (8) aika kivatkin juoksuasemat.

A: 1,2,3,5 B: 7,9,8,6,10 C: 4,12

Muut lähdöt

  1. 9.Pankeri – 7.Hilpukka – 4.Särkän Kake – 8.Mellman – 3. Herttanen (10.Riuska-Poju)

  2. 2.Fast'nfurious Sisu – 6.George Bambina – 4.Youana Mesh – 3. True Lance – 8.Giovan Star (1.Too Rude For You – 12.Elma Sol)

  3. 7.Saran Sarastus – 3.Pontriot – 2.Bella Min – 6.Perhon Liito – 1.Kapriisi (8. Alvar Hem)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet