Vihjeet 27.1.2018

26.01.2018

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

L3/9 A Nice Officer: Tamma on ollut treenissä pirteä viime aikoina, ja sillä ajettiin vielä perjantaina viimeistelyjä. Vähän uskaltaa lupailla kuntoa, vaikka viime startista on kuukauden verran aikaa. Takarivin paikka on tammalle tosi hyvä, kun se tahtoo hätäillä ja laukata herkästi eturivistä. (Mira Hepo-Oja)

L5/1 Diesel Degato: Toissa kerran laukassa hevonen painoi vähän sisäänpäin, ja tuon voi laittaa vähän työtapaturman piikkiin. Muuten tämä on suorittanut ravivarmasti. Viimeksi voitto tuli kuskin mukaan helposti, ja odotan ruunalta tässäkin hyvää panosta. Lähtönopeutta löytyy enemmän kuin mitä tähän asti on nähty, mutta annan ammattimiehen rattailla päättää taktiset kuviot. (Timo Salmela)

L5/3 Rose's Nella: Tamma veti viimeksi omasta halustaan hieman reipasta, eikä suoritusta voi mennä moittimaan, vaikka kakkoseksi jäätiinkin. Nyt on toki kovempi lähtö, ja tässä tarkka selkäreissu lienee tarpeen. Tamma pystyy parantamaan viime lukemista hieman. (Timo Salmela)

L7/2 Lintikka: Hevoselta on puuttunut maalisuoran taistoista yksi pykälä, ja voitot ovat sen vuoksi jääneet vähiin. Moilanen saa nyt kokeilla tuoda lisävirtaa hevoseen. Tamma avaa kovaa ja saanee tuosta onnistuneen reissun. Rahasijalle näyttäisi olevan hyvät saumat. (Harri Kotilainen)

L9/3 A.T. Eka: Ruuna on tehnyt kyllä hyvää työtä jo pitkään. Aina on ollut kovia vastustajia ja ollaan matkattu paljon vapaalla radalla. Tämä on kuitenkin selästä sopivalla kiripätkällä paras. Tässä olisi tarkoitus koittaa selkään, ja silloin odotuksia on ihan kärkisijoille. (Harri Kotilainen)

L9/5 Äänestäjä: Hevonen oli Teivossa vain tasainen, mutta sitä ei toisaalta oltu tarkoituksella trimmattu herkäksi pitkältä tauolta. Parannusta on luvassa, mutta vaikea uskoa ruunan olevan vielä tässä vaiheessa samalla tasolla kuin lähdön ennakkosuosikit. (Harri Kotilainen)

L9/11 Tähen Toivomus: Viime startti viivästyi, ja se taisi olla oriille suoraan paussilta liikaa. Suoritus jäi puolittaiseksi, mutta en ole siitä tässä vaiheessa huolissaan. Hevonen lienee parempi sitten kuivemmilla keleillä. Yksi poisjäänti sisäpuolelta auttaa hankalan lähtöradan kanssa. (Pauli Raivio)

L10/2 Valtroks: Ruuna on tehnyt jalkavamman jälkeen muutaman hyvän startin ja jatkaa terveenä kohti tätä kilpailua. Hevosen keskittyminen harhailee välillä, ja nyt sille laitetaan vetopallot korviin ja kokeillaan saada sitä kautta lisää terävyyttä. Keulapaikka ei ole tälle elinehto, ja ehkä se vastaisi muille jopa paremmin johtohevosen rinnalta. Toivotaan onnistumista isossa lähdössä. (Kati Pekkala)

-----------------------------------

Lähtö 1:

Ravipäivän avaa matala lämminverilähtö, jossa monella osallistujalla ovat tuoreet näytöt vähissä. 9 Cube Harry nousee rankingkärkeen tauosta huolimatta, tai osittain juuri siksi. Ruunan ravissa oli pitkään ongelmia, mutta pari taukoa edeltänyttä kilpailua antoi viitteitä paremmasta. Viime startissa reipasvauhtinen avauskierros ja kuolemanpaikka olivat liikaa. Hevosen vauhdit riittävät tässä varmasti.

1 Metafora kulki viimeksi takasuoran neloskaistalla vauhdilla, mutta kiri katkesi maalisuoralla ja tuloksena oli kohtalainen nelossija. Edelliskerran tauoltapaluun pilasi maalisuoran alun hakauksiin jääminen. Tamma osaa avata auton takaa kohtalaisesti, mutta ulkoa tullaan vauhdilla. 5 Space Cake vaikuttaa suosikin tapaan hevoselta, joka voittaa muutaman lähdön heti kun paketti saadaan kasaan. Viime startissa ravi oli hapuilevaa läpi matkan, mutta aiemmista kilpailuista löytyy lupaavampaa jälkeä. Nyt vuorossa on avaus uusista käsistä.

2 Jefersson jäi eilisissä lounasraveissa keulahevosen rinnalle, eikä jaksanut kärkikolmikon vauhdissa aivan perille saakka. Suoritusta ei voi suuremmin moittia, ja lyhyen starttivälin vaikutus nähdään tänään. 4 Quastella kiri viime startissa suojajuoksulla tasaisesti, ja esitys oli aika lailla samaa luokkaa kuin edellisstartissa. Tamman lähtönopeus riittänee sisäradalle pääsemiseen, ja se voi poikia tässä tehtävässä totosijan.

A: 9,1 B: 5,2,4,3,6,12,7 C: 8,10,11

Lähtö 2:

8 Siron Peli on mennyt lyhyessä ajassa paljon eteenpäin, ja viime startissa tuloksena oli täysin ylivoimainen keulavoitto. Myös edellisessä ykkössijassa jäi paljon varaa, ja Kaustisen startissa menestyksen esti lähtölaukka, jonka jälkeen ruuna kulki vauhdilla. Niko Jokela tuskin jarruttelee menohaluista ajokkiaan, ja keulaan asti pääsemiseen näyttäisi olevan hyvät saumat.

12 Ellin Karamelli käytti uransa alussa muutaman startin raviaakkosten opetteluun, mutta nyt taulussa on voitto jokaisen ehjän suorituksen kohdalla. Viimeisin ykkönen ratkesi viimeisen takasuoran terävään spurttiin, ja maalisuora oli Keijo Hakalalle pelkkää voiton varmistelua. 6 Puulan Poika on viime kerran laukkailun jälkeen vaikea arvoitava. Edelliskerralla tuli voitto, mutta hevosen ravi meinasi murentua loppusuoralla laukan puolelle. Hevosen vauhdit riittävät paalulta pitkälle, jos korttitalo pysyy kasassa.

9 Jokernetti laukkaa lähes joka startissaan, eikä ole siksi luotettava pelihevonen, mutta kunto on viime suorituksen perusteella kohdallaan. Keulahevosen rinnalla matkannut ruuna laukkasi loppukurvissa hyvävoimaisen näköisenä ja kiri vielä taustalta ponnekkaasti maaliin. 2 Vilivirta suoritti Kuopiossa pikkutauolta tasaisesti ja vaikutti vielä hieman tukkoiselta. Nyt vastus on hieman tasokkaampi, mutta parannusta on luvassa. 1 Salainen Toivo menee harvoin koko matkan ravia, mutta paalupaikalta siihen voisi olla saumoja. Ruuna avaa ravilla reippaasti ja voi johtaa porukkaa nappipäivänä perille saakka.

A: 8 B: 12,6,9,2,1,4,10,11,5,7,3,16 C: 13,14,15

Lähtö 3:

Kyvyt Esiin -divisioonan ennakkoon kovakuntoisimmat ovat saaneet lähes poikkeuksetta hyvät lähtöasemat, ja juoksupaikkojen selvittely voi mennä pitkäksi. 5 Eco Creek teki toissa kerralla normaalia vaisumman suorituksen, mutta hevosen esitykset ovat olleet muuten järjestäen hyviä. Suora keulaan pääseminen tuskin onnistuu, mutta johtopaikka saattaa olla tarjolla esimerkiksi tallikaverin suostumuksella. 6 Lovely Easy osaa avata auton takaa tosi kovaa, ja alla on kolme keulajuoksua sekä kolme totosijaa. Tamma sai mennä viimeksi tulisen alun jälkeen pitkään rauhassa, muttei jaksanut vastata maalisuoralla kahdelle hyvin kirineelle.

Edellisten väliin rankingissa kiilaa 4 Luna de Paris, joka on päässyt näyttämään kahdessa viime startissaan oikeaa osaamistaan. Viimeksi kolmannen kaarteen laukka näytti jo vieneen voittosaumat, mutta tamma pisteli maalisuoran aivan omaa vauhtiaan ja ehti ykköseksi. Edessä on uran ensimmäinen autolähtö ja uran kovatasoisin vastus. 8 Twist Villagio pitää huomioida tauosta ja kasiradasta huolimatta, sillä hevosen uran alku oli oikein lupaava. Viime startin pilasi lähtölaukka, mutta muuten hevonen osoitti tavallista paremman varsan otteita.

2 Kice on alkanut varmistumaan ja keräämään sen myötä palkintorahoja aiempaa tehokkaammin. Toissa startissa tarkka juoksu auttoi menestyksessä, ja viime kerran kiri ulkokautta kiihtyvässä vauhdissa oli pykälän verran parempaa työtä. 1 Ranch Penelope voitti viimeksi sopivan lähdön kolmannesta ulkoa ja kokeilee nyt uransa kovimmassa tehtävässä. Lähtöasemat ovat iso etu totosijaa ajatellen.

A: 5,4,6 B: 8,2,1,3,10,11,7,9,12

Lähtö 4:

9 Minto's Don Juan on napannut neljä voittoa putkeen ja starttaa takarivn paikasta huolimatta melko selvänä suosikkina. Viimeisin ykkössija tuli vakuuttavan keulavoiton juoksemalla muilta jalat alta jo ennen päätössatasta. Ruuna jaksaa tehtä oman juoksunsa ja kestää pitkänkin kirin, mutta näistä asemista juoksusta voi tulla raskaampi kuin voittokisoissa.

4 Citadiction on ollut normaalisti suoraan tauolta ihan yhtä hyvä kuin muutenkin, ja hevosen voittosumma olisi paremmalla terveydellä merkittävästi suurempi. Ruuna nappasi viime kilpailussaan arvokkaan kakkossijan tätä kovemmassa porukassa ja hakee nopeana avaajana keulajuoksua. 10 Leon Dahlia on tehnyt pari hyvää suoritusta putkeen ja pystyy tasokkaammasta vastuksesta huolimatta jatkamaan totokannassa. Suosikin vetoapu kirissä olisi iso etu.

3 Victor Face nousi Kuopiossa viimeisen takasuoran alussa kolmannelle, mutta laukkasi pian ja jäi taustalle. Tuoreet näytöt puutuvat, mutta hevosen kapasiteetti on nähty jo monta kertaa - esimerkiksi taulun voittostartissa. 1 Bewitch Boy avaa auton takaa kovaa ja voitti viimeksi lähinnä starttinopeutensa ansiosta. Vastusta on nyt enemmän, ja paikka Citadictionin takana voi olla avain totosijaan.

A: 9,4 B: 10,3,1,5,8,11,12,2 C: 6,7

Lähtö 5, Toto76-1:

Seinäjoella kohdanneet 2 Jimmy Ray ja 1 Diesel Degato olivat onnekkaita lähtörata-arvonnassa ja starttaavat mailille selkeänä suosikkiparina. Jimmy Ray paikkasi lähtölaukkansa hienosti kirimällä takajoukoista kiihtyvässä vauhdissa kolmanneksi, ja Diesel Degato otti puolestaan varman voiton samantasoisella loppuvedolla. Ruunan lähtönopeus ei välttämättä riitä keulojen pitämiseen. Jimmy Rayllä ei välttämättä satsata kakkosradalta starttiin, mutta hevosella voi viime suorituksen perusteella ajaa maililla aktiivisesti.

B-porukka on tosi tasainen, ja etenkin kuin moni viime aikoina hyvin suorittanut hevonen on joutunut vaikeisiin asemiin. 7 Son's Line nousi viimeksi kaukaa takaa kolmannelle kierros jäljellä ja eteni jo kakkossijalle, muttei jaksanut pitkää urakkaansa ihan perille saakka. Nopea avaaja voi jäädä painamaan ohjille, jos alkuun satsataan voimalla, mutta se ei välttämättä tarkoita maililla saumojen katoamista. 10 Hataar The Brave kiri Teivossa sisäratajuoksulla hyvin, mutta tarvitse näistä asemista voittoon saakka hieman juoksunkulun apua.

6 Ocu on menestynyt pääosin Harstadin helpommissa lähdöissä, mutta hevosen viime näyttö kotimaisilla radoilla oli vakuuttava. Ori puski 14-vauhtisen kirinsä vahvasti perille saakka ja eteni voittoon pitäneen Fakir Nyxin tuntumaan. 3 Rose's Nella avaa vauhdilla ja saattaa pystyä auttamaan tallikaveriaan onnistuneen juoksun saamisessa. Tamma jäi viimeksi painamaan keulassa ohjille, eikä jaksanut pitää asemiaan maaliin saakka. Vastus on nyt kovempi.

A: 2,1 B: 7,10,6,3,9,4,11,5,8 C: 12

Lähtö 6, Toto76-2:

Ikäluokkatasollakin menestynyt 10 Minto's Daisy Star kokeilee 76-tasolla ja saa suosikin viitan, vaikka takarivistä luvassa on työläs juoksu. Viime startissa edelle jäi vain Ypäjä Hereiam, ja tamma taisteli toiselta ilman selkää rehdisti perille saakka. Kova startti saattoi viedä lahjakasta hevosta lisää eteenpäin.

3 Quiet Leader on juossut viime aikoina tätä kovemmissa porukoissa, eikä hevosen suorituksia voi mennä moittimaan. Nopea avaaja piti viimeksi Aisha Simonin vanavedessä neljänneksi, ja nyt eturivin kalusto näyttää sopivalta keulajuoksua ajatellen. Ruuna voi olla tällä matkalla parempi selästä, ja kaksi muuta A-hevosta saattavat tulla aikaisin eteenpäin. 1 Don Juan Sisu ei pystynyt Kuopiossa parantamaan toisesta ulkoa, kun maalisuora tultiin kärkihevosten toimesta tosi kovaa. Matka suosii vauhtikestävää hevosta, mutta sisäradan lähtöpaikka puolestaan ei.

2 Saul on kyvykäs tauoltapalaaja, ja Antti Ojanperän hevoset tapaavat tulla iskussa kilparadoille. Ruunan syksyyn mahtui raviongelmia ja epäonnistumisia, ja suosikkien lyöminen vaatii ruunalta lähes huipputason menoa. 11 Valnes How Lovely hyötyy juostavasta matkasta tuntuvasti, eikä takarivin lähtöpaikka ole tasaiselle avaajalle oleellinen miinus. Viime kerran tappio keulaan etenemisen jälkeen oli pieni pettymys.

A: 10,3,1 B: 2,11,6,12,5,8,9,4 C: 7

Lähtö 7, Toto76-3:

Huippu- vs. haastajadivarissa neljä hevosta jää kotitalliin, mutta lähtö on edelleen tosi visaisen näköinen. 7 Carmikas vakuutti viime voitossaan etenemällä keulahevosen rinnalta varmoin ottein ykköseksi. Ori ravasi paremmin kuin edellissä kilpailuissa, mikä on luonnollisesti hyvä merkki, mutta hevosen suoritusvarmuuteen ei ole täyttä luottoa. Alleajo ja pruuvi kertovat tämän hevosen kohdalla päivän vireen hyvin.

1 Ruhvanan Urho on tehnyt viime kuukausina hyvää työtä ja menestynyt aina laukan välttäessään. Viime startissa tuli kolme hyppyä, mutta esimerkiksi edelliskerran suoritus divisioonafinaalissa oli takuulla tässä porukassa riittävää tasoa. 9 Ekon Kava voitti Oulussa lopulta varmasti, ja Jukka-Pekka Kauhanen keskittyi vain pitämään hevosen tasaisesti ravilla läpi matkan. Ruunan vauhtivarat riittävät tässäkin, mutta hyppyriski kasvaa kyytien koventuessa.

11 Pikku-Ryti voitti viimeksi yllättäjänä ja eteni uuteen divisioonaan, mutta ei tämänkertainen tehtävä näytä ruunalle takamatkasta huolimatta erityisen vaikealta. Santtu Raitala saattaa päästä nopealla avaajalla sisärataa pitkin aivan kärjen tuntumaan. 2 Lintikka suoritti viimeksi keulahevosen takaa vain tasaisesti, ja tässä porukassa totosija edellyttää otteiden kohentumista.

A: 7,1,9 B: 11,2,16,15,13,8 C: 4,5,12

Lähtö 8, Toto76-4:

2 Rio Crowe starttaa tammalähdön selkeänä suosikkina, ja myös haastajalauman kaksi ensimmäistä nimeä erottuvat muusta porukasta selvästi. Marko Hakkaraisen valmennettava on tehnyt uudessa kotimaassaan kolme hyvää suoritusta ja voi päästä aktiivisella ajolla nopeasti joukon johtajaksi. Tammalla ajettiin viimeksi aikaisin keulahevosen rinnalle, ja homma näytti viimeisen takasuoran lopussa pahalta, mutta hevonen kontrasi vielä hienosti ja eteni takaisin kakkossijalle.

14 Heidi Ale palasi yhden poisjäännin myötä Seinäjoelle kuukauden tauolta, mutta sopivassa tehtävässä tuloksena oli silti ilmava kirivoitto. Tamma on pärjännyt tätä kovemmissakin porukoissa, mutta Oulussa näistä asemista voittaminen vaatii paljon. Pitkä kiri taitaa olla pakollinen taktiikka, jos suosikki pääsee aikaisin johtoon. 7 She Is Cecilia avaa voltista kovaa ja ottanee ensimmäiseen kurviin mentäessä keulat, mutta suosikin vetoapu voi hyvin kelvata Tuomas Pakkaselle. Tamma sai viimeksi kiritilat johtavan takaa maalisuoralla ja spurttasi vauhdikkaassa lopetuksessa niukasti kärkeen.

13 Global Lizzie kiri Teivossa positiivisesti perille ja voi saada nyt vetoapua Heidi Alesta. Voitto vaatii lisää parannusta tai suosikkien epäonnea. 12 Paradise Leader viimeisteli voittamalla helpon lähdön Kaustisella ja kohtaa nyt pari kovaa. Lähtöpaikka on yönmusta ja vastaa lähes 20 metrin takamatkaa.

A: 2 B: 14,7,13,12,10,9,5,6,8,11 C: 1,3,4

Lähtö 9, Toto76-5:

Päivän kovatasoisin ja pelillisesti mielenkiintoisin lähtö. Mukana on kolme osallistujaa suomenhevosten absoluuttiselta huipulta ja todella iskukykyinen haastajaporukka paalulla. 14 Polara erottuu hieman muista, muttei mitenkään auringonkirkkaaksi ykkössuosikiksi. Ruuna harasi viimeksi Costelloa vastaan minkä pystyi ja oli selvästi parempi kuin 7 Diktaattori. Lähtöasemat ovat ruunalle laukkariskin kannalta pulmalliset.

Diktaattori ei kyennyt viimeksi kärkikaksikon vauhtiin, ja viime aikoina vastassa on ollut ainakin yksi liian kova pala purtavaksi. Nopea avaaja saanee hyvät kiriasemat paaluhevosten takaa ja pystyy jatkamaan totoputkeaan. 11 Tähen Toivomus palasi Joensuussa tauolta suurena suosikkina, mutta hevosen suoritus jäi tasapaksuksi ja kausi jatkuu kysymysmerkillä maustettuna. Viime kauden meriitit pitää edelleen muistaa, ja parannusta on varmasti luvassa.

3 A.T. Eka on tehnyt Diktaattorin tapaan oikein hyvää työtä, mutta voitot ovat kiertäneet. Viimeksi edelle jäi 1 Tee Wee Paroni, joka sai nautiskella A.T Ekan vetoavusta maalisuoralle saakka. Tee Wee Paronin voittoputkelle ei näy loppua, vaikka tehtävät ovat koventuneet kaiken aikaa. Rima nousee jälleen tuntuvasti, mutta vaikea ruunaa on sivuuttaa peleistä näin hyvistä asemista.

A: 14 B: 7,11,3,1,4,12,5,9,2 C: 6,8,10,13,15

Lähtö 10, Toto76-6:

2 Valtroks voitti viime starttinsa keulasta lopulta ylivoimaisesti, vaikka Veli-Erkki Paavola ei meinannut saada ajokkiaan kunnolla vauhtiin, kun takaa hyökättiin. Ruuna ei tee kilparadoilla vieläkään täyttä totta, mutta sen lahjat kantavat vielä tässä vaiheessa uraa kärkisijoille. Kovimmat haastajat ovat saaneet selvästi vaikeammat asemat, ja keulavoittoon on viime kerran tapaan isot saumat.

12 Tutun Impi teki toissa kerralla tosi lupaavan suorituksen alkulaukan jälkeen ja voitti Jyväskylässä terävällä loppuvedolla varmasti. Tamma voi parantaa edelleen, ja suosikin niittaaminen näistä asemista vaatiikin sitä. 6 Punta-Pate on napannut voittoja helpommista lähdöistä, mutta hevosen pohjia ei olla toisaalta vielä katsottu kunnolla. Uran ensimmäinen autolähtö voi tuottaa ongelmia, mutta todennäköisesti Punta-Pate avaa ravilla ja kovaa.

5 Koskelan Helemi ei saanut viimeksi täyttä kirisaumaa maalisuoralla, tai tamma lähinnä piti vauhtinsa hyvin ja ajautui parin hiljentävän taakse. 9 Joutava oli välistartissaan pettymys, mutta hevosen kuntoa on varmasti tähdätty enemmän tähän kisaan. Vastusta on enemmän kuin viimeksi, joten selkeää parannusta kaivataan.

A: 2 B: 12,6,5,9,8,11,1,3 C: 4,7,10

Lähtö 11, Toto76-7:

Mielenkiintoinen lähtö, jossa valmentajakaksikon Antti Ojanperä - Kati Lindsberg hevoset valtaavat rankingin parhaat paikat. 3 Ypäjä Hereiam viimeisteli Äimärautiolla voittamalla sopivan lähdön keulasta varmoin ottein. Ykkössija vaati työntekoa, kun suosikki joutui avaamaan kovaa keulapaikan saamiseksi, eikä vauhti rauhoittunut pitkäksi aikaa. Johtopaikan saaminen voi maksaa tässäkin, jos se ylipäänsä onnistuu, kun ulkoa avaa lujaa 5 Mr Hot Shot. Se latasi viimeksi johtoon ja sai rinnalleen tallikaverin 4 Finally Famous, mutta kärkipari ei kestänytkään kuin maalisuoran alkuun saakka. Finally Famous ei saa suorituksestaan moitteita, mutta Mr Hot Shot oli ilman muuta pettymys.

9 Tir du Caux hyötyisi muiden suosikkien kilvoittelusta alussa, ja ruunalla voi tarvittaessa ajaa kuolemanpaikalle esimerkiksi tallikaverin vetoavuksi. Viimeksi tuli tappio keulasta suurena suosikkina, kun taaempaa iskenyt Callela Leonard pääsi yllättämään parin sadan metrin aikana. 6 Protector on juossut kauden alkuun Bodenissa ja tehnyt kaksi lupaavaa suoritusta. Ruuna avaa kovaa, mutta juoksu voi silti mennä helposti vaikeaksi. Hevosen luokka riittää tällä tasolla, mikä nähtiin jo viime kaudella.

7 Mr Looba Looba kohtasi Solvallassa kovia ja kiri sisäradalta oikein hyväksi kolmoseksi. Hevosen kunto lienee nousussa tauon jäljiltä, mutta lähtöasemat verottavat voittosaumoja tuntuvasti. 10 Elliot Boko ei pystynyt viimeksi keulahevosen rinnalta kärkeen, mutta saa suorituksestaan puhtaat paperit. Lähtö on nyt pykälän verran tasokkaampi, joten ruunalta vaaditaan huippusuoritus totosijan eteen.

A: 3,5,4,9 B: 6,7,10,1 C: 2,8,11,12

Toto76-vihjesysteemit:

2,1 (7,10)
10,3,1 + 2,11 (6,12)
7,1,9,11 + 2,16,15 (13,8)
2 (14,7)
14,7,11,3,1 (4,12)
2 (12,6)
3,5,4,9 + 6,7 (10,1)

Pieni systeemi: 480 riviä
Suuri systeemi: 2100 riviä

Vihjeet