Vihjeet 27.7.2020

26.07.2020

PDF-VIHJEET TÄSTÄ LINKISTÄ

Toto5-vihjeet

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 6,2,1 B: 11,8,4,9,7,12,3,10,5
Eija Sorviston treeniin siirtynyt 6 Cape's Captain palaa tauolta, eikä ole onnistunut aikoihin täysipainoisesti, mutta saa sopivan näköisessä porukassa heti suosikin paineet. Ruuna sai taulun ainoassa laukattomassa kilpailussa yliraskaan juoksun pääosin keulan rinnalla ja kesti pienestä taipumisesta huolimatta totoon. Lähtönopeus riittää keulataistoon - jos vain hevonen itse on terve ja kunnossa.

2 Mas Commander kiri Sodankylässä ulkokautta 16-vauhtia voittoon, ja kovempaankin kiriin näytti olevan varaa. Suoritus oli ruunan uran paras, ja nyt viivalla on melko sekalainen seurue, joka ei ole viimekertaista merkittävästi tasokkaampi. Mailin sopivuus arveluttaa hieman, mutta lähtöpaikka kompensoi paljon. 1 Cradled In Love avasi Pihtiputaalla auton takaa rivakasti ja sai keulat ensimmäisen kurvin lopussa. Jatkossa Jukka Lievonen piti takanaan virtavana kiritiloja odotellutta hevosta pussissa, ja yksi ulkoradoilla vauhdilla kirinyt vastustaja pääsi edelle. Tamma ei ole voittanut pariin vuoteen, mutta tämän kesän otteiden perusteella asia voi muuttua nopeasti.

11 Express Eve jäi Vieremällä toiselle ilman vetoapua, eikä ymmärrettävästi kestänyt 15,5-vauhtista avauskilometriä. Tamma meni Kaustisella haamumailin toista rataa pitkin ja oli tätä selvästi kovemmassa porukassa kelpo neljäs. Jukka-Pekka Kauhasen ajokki olisi eturivin sisimmiltä radoilta tässä A-hevosia, mutta jää täältä haastajaleiriin. 8 Capesake ei ole onnistunut aikoihin, eikä tehtävä näytä nytkään etukäteen ruusuiselta. Tulinen avaaja pystyy maustamaan kiihdytystä kasiradaltakin, ja kapasiteetti riittää pitkästi alle haamumailiin.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 5,6,2 B: 4,7,1,3
Lähtösuoran tapahtumat ovat avoimella maililla suuressa roolissa. 5 Regent Zet joutui käyttämään Rovaniemellä paljon ruutia keulapaikan eteen, eikä vauhti rauhoittunut jatkossakaan miksikään kävelyksi. Päätössatanen oli hieman liikaa, mutta hevonen jätti itsestään positiivisen kuvan jatkoa ajatellen. Regent Zet teki etelässä parasta jälkeä selkäjuoksuilla, mutta eiköhän Tuomas Pakkasella ole tässä mielessä keulataktiikka. Toki mahdollisen johtopaikan voi antaa pois tallikaverille.

6 Ypäjä Hereiam ja 2 Builder's Caviar kohtasivat keskiviikkona Pihtiputaalla ja tulivat maaliin hevosenmitan erolla toisistaan. Jutta Ihalainen yritti tuolloin ensimmäisellä takasuoralla kolmannen kautta keulaan, mutta Tuomas Pakkanen vastasi toisella radalla Builder's Caviarilla ja eteni johtoon. Ypäjä Hereiam kesti juoksupaikkansa hyvin, vaikka Builder's Caviar jäi lopussa hevosenmitan edelle. Molemmat osaavat avata lujaa kuskin niin halutessa, ja tällä matkalla on syytä haluta.

4 Willy Wingston palasi Kajaanissa koronatauolta ja teki selkeästi tukkoisen suorituksen. Mauri Jaara ajoi valmennettavansa aikaisin ulkokautta keulaan, mutta luovutti paikkansa nopeasti, eikä hevonen pysynyt lopussa parhaiden kelkassa. Parannusta on lupa odottaa, ja tämän lähdön voittaminen vaatiikin ihan erilaista terävyyttä. Hyvänä päivänään Willy Wingston kestää maililla kovankin ylivauhdin. 7 Gambino Degato jää lähtöpaikkansa vuoksi vitosrankiksi, vaikka hevosen kunto voisi edellyttää parempaa. Mikkelissä mentiin alusta loppuun kymppiä, eikä neljännestä ulkoa ollut mahdollisuuksia osallistua rahanjakoon. Seinäjoen hyvä suoritus keulasta kertoo hevosen nykykunnon paremmin.

Lähtö 6, Toto5-3 - A: 5,1,2,4 B: 12,6,11,7,8,9,3,10
Osallistujat levittäytyvät voittosummiensa puolesta laajalle skaalalle, mutta lähtö tuntuu silti pelillisesti haastavalta. Rahallisesti parhaiten sarjassa sisällä olevat ovat joko vaikeissa lähtökuopissa tai epäsopivalla matkalla. 5 Manofthematch on kisan eniten tienannut, ja Suomen uran avauskilpailun perusteella kuntokin on kohdallaan. Ruunan tehtävä takajoukoista oli epäkiitollinen, kun edessä oli vain huonoja selkiä läpi kirivaiheen. Maalisuoralla nähtiin muutama ohitus, ja ruuna tuli pitkän kirinsä paineella maaliin saakka. Ruunassa voisi olla jatkossa ainesta muuallekin kuin iltaraveihin.

1 Jeppas Roulett otti Kalajoella keulat, luovutti paikkansa takasuoralla ja eteni päätössatasella ohi vetoapunsa kakkossijalle. Voiton vei ylivoimainen Troopers, eikä Jeppas Roulett selvästi ollut kengät jalassa parhaimmillaan. Nyt asetelmat suosivat rivakkaa avaajaa, joka juoksee ennakkotietojen mukaan avojaloin. 2 Ypäjä Lamborghini näyttäisi saaneen peitsiongelmansa kuriin, ja viimeksi Sodankylässä tuli jo voitto näyttävällä suorituksella. Ruuna tarvitsi toisesta ulkoa vain maalisuoran mittaisen kirin karatakseen muilta. Vastus tiukkenee, mutta asemat suosivat ja hevonen vaikuttaa edelleen nousukuntoiselta.

4 Exotic Linda puski Halsualla pitkän kirinsä kiihtyvässä vauhdissa hyvin perille saakka. Pihtiputaan välistartissa mentiin ensimmäinen maili 18-vauhtia, eikä ulkokautta kirineillä ollut ruusuinen urakka edessään. Tamma hävisi kärjelle vain kymmenisen metriä ja oli sijoitustaan parempi. Maili ei sinänsä ole Exotic Lindan matka, mutta tasaisen kovalla matkavauhdilla sekin sopii hyvin. 12 Miss Mythos kiri Oulussa ulkokautta 14-vauhtia maaliin, muttei tavoittanut ylivoimavoittajaa oikeastaan lainkaan. Tamma meni ennätyksensä tätä hieman kovemmassa porukassa ja jatkaa nousukunnossa. Lähtöasemat ovat erittäin synkät.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka - A: 4,10 B: 1,6,12,2,8,5,3,9,7,11
Pihtiputaan välistartissa keulasta pitkään voitossa kiinni ollut 4 Leon Dahlia tuli kalkkiviivoilla takanaan juosseen Uomo Show'n ohittamaksi. Edelliskerralla ruuna jäi sisäradalle mehut pullossa pussiin. Mailin matka on tuliselle avaajalle mieleen, kuten taulussa näkyvässä Joensuun ennätysjuoksussa nähtiin. Tämän lähdön voittamiseen ei luultavasti vaadita 12-alkuista aikaa. 10 Fade To Black pakitteli Mikkelissä heti viimeiselle sijalle, eikä juoksunkulku mahdollistanut kärkitaistoon nousemista. Ruuna jäi lopussa kuusi hevosta leveän rintaman taakse vaille kirisaumaa ja näytti olevan voimissaan. Kuntopuoli riittää tässä varmasti, mutta lähtöpaikka antaa edun suosikille.

1 Basswood Grove löysi tänä kesänä leipälajinsa montésta, mutta menee kyllä kärryt perässäkin, ja ainakin näin hyvistä lähtökuopista. Ruuna avaa auton takaa kovaa ja saanee tässä nappijuoksun Leon Dahlian peesissä. 6 Attaboy starttasi Rovaniemen kurakeliin vaikeista asemista, eikä ohitellut kirivaiheessa lainkaan. Ruunaa ei voi tuomita täysin, ja etenkin kun edellinen Tornion suoritus mailin matkalla oli nousukuntoinen. Nopea avaaja viihtyy maililla ja tasaisen kovassa vauhdissa. 12 Raise Wise As sai Mikkelissä johtopaikalla kovaa painetta ja kesti rahasijalle, vaikka ravi meinasi hajota loppua kohti. Samanlaista askelluksen rakoilua oli nähtävissä myös edellisen startin maalisuoralla. Kuntonäytöt riittävät tässä kaikille, mutta lähtöpaikka laskee kurssia tuntuvasti.

Lähtö 8, Toto5-5 - A: 3 B: 6,1,11,4,2,10,8,5,9,7
3 Zultanio on tehnyt hyvää työtä kaikissa kesän neljässä startissa ja lähtee hyvätasoiseen Toto5-päätökseen suurena suosikkina. Jo kauden avaus nosti lupaukset kattoon, kun italialaisruuna lopetti hitaan avauskierroksen jälkeen kiripuolikkaan kevyesti kymppiä. Tornion voitto tuli kolmannesta ulkoa ylivauhdin avustamana, mutta hevoselle jäi selvästi varaakin. Viimeisimmässä ykkössijassa Santtu Raitala ei satsannut alkuun suuremmin, vaan haki keulat myöhemmin ja piti muut 11-lopetuksessa vakuuttavasti takanaan. Nyt eturivissä on monta nopeaa, eikä keulaan pääseminen ole lainkaan varmaa.

6 Juliet Ale matkasi Vieremällä neljännessä sisällä ja tippui kiripuolikkaan alkaessa porukan viimeiseksi, kun eteen väsyi hevonen. Tamma tuli kakkosrintaman peesissä maaliin, eikä sijoitus anna oikeaa kuvaa suorituksesta. Tulinen avaaja on tehnyt parhaat starttinsa keulasta, ja tässä olisi loistopaikka ajaa alusta asti täysillä voitosta. 1 Daddy's First tuskin yltää keulataistoon, mutta ykkösrataa voi silti pitää mailille etuna. Ruuna palasi Seinäjoella tauolta 12,5-vauhtisen kirin voimin ja vaikutti heti valmiilta tositoimiin. Tässä voittosaumat lepäävät pitkälti ylikovan avauksen varassa.

11 Flash Spruce jatkaa tiivistä kilpailutahtiaan kaksi ysisijaa allaan. Vastus oli molemmilla kerroilla 75-tasoa, eikä juoksunkulku suosinut kummallakaan kertaa. Tässä on iso vaara samaan. 4 Quartam de Caelo on nopea ja ravivarma hevonen, jolla haetaan lähes aina selkäjuoksua. Ruuna oli viimeksi mukana rajussa vauhtijuoksussa, eikä pystynyt parantelemaan kiripuolikkaalla hänniltä. Kärjen tuntumaan seurailu ei yllättäisi, mutta voitto vaatii kauden parasta antia.

Muut lähdöt
Lähtö 1 - A: 4,3,8,1 B: 5,6,7,2
4 Hyvityksen Pyry on tasaisen A-nelikon kärkinimi keulapsyykin turvin. Ruuna otti kuun alussa voiton Vieremällä olemalla selvästi nopein sekä alussa että lopussa. Kiripuolikas tultiin 25-vauhtia. Tässä saatetaan mennä alusta loppuun kovaa, ja suosikin kovuus joutuu silloin puntariin. 3 Iinan Prinssi eteni Lieksassa nopeasti porukan vetäjäksi, kiihdytti tahtia avauspuolikkaan jälkeen ja jäi 25-vauhtisessa lopetuksessa kalkkiviivoilla kakkoseksi. Kajaanin maililla tasainen 26-vauhti oli hieman liikaa lopussa, mutta keulan takana juossut ruuna sinnitteli uusilla ennätyslukemillaan kolmanneksi. 8 Pofori jäi tauolle ilman voittoja taulussaan, eikä ollut paussia edeltävissä starteissa enää parhaimmillaan. Toki vastuksetkin olivat tämänkertaiseen nähden merkittävästi kovempia. Maili ei ole ruunalle ainakaan etu, ja kasiratakin rasittaa, mutta näin lahjakas hevonen nostetaan silti pelihevoseksi. 1 Masun Vilke otti Härmässä alkulaukan, mutta on kuitenkin varmistunut tämän kesän aikana paljon. Sisäradan paikka nostaa totosaumoja, vaikka nopeus tuskin riittää keulataistoon.
Lähtö 2 - A: 3 B: 1,6,4,5,2
3 Remote Control otti Bodenissa keulat suoraan auton takaa, veti puolireipasta tahtia ja kesti maalikameravoittoon. Kaikki näytti olevan maalisuoralla pelissä, mutta kyllä hevoselle täytyy antaa suorituksesta kunnon kehut. Vastusta on nyt lukumääräisesti vähän, mutta laadun puolesta jopa enemmän kuin Bodenissa. 14-aika riittää tässäkin pitkälle. 1 Dreaming Blues saattaa lähteä painelemaan sisäradalta kovaa alusta asti, mikä estäisi samalla suosikin keulahaaveet. Ruuna eteni Mikkelissä montén SM-finaalissa väkisin keulaan, veti avauskierroksen 11,5-vauhtia ja hyytyi viimeisellä takasuoralla. Tamma pystyy tasaisella vauhdinjaolla jopa voittoon.
Lähtö 3 - A: 3,4 B: 6,5,7,2,8,1
Joku osallistujista saalistaa tässä kauden avausvoittonsa. 3 Tarun Tykki meni reilu kuukausi sitten Torniossa mailin sisäratajuoksulla 24-vauhtia läpi ja on vastaavilla kyydeillä tässä lähellä. Viime startti oli montékokeilu SM-karsinnassa, eikä ori tuntunut olevan vielä lainkaan sisällä lajissa. 4 Faija ei säväyttänyt kesäkauden kahdessa ensimmäisessä kisassa, mutta viimeksi ori jäi 75-tasolla pussiin. Kyseisen lähtö meni täysin taktiikkajuoksuksi, mutta Faija näytti joka tapauksessa selvästi aiempaa virtavammalta. Nyt vastus on ihan eri maata. Viikko sitten montéssa pari terävää pätkää esittänyt ja yllättävän hyvin kolmanneksi kestänyt 6 Jonnin Joutava vaikuttaa olevan tuloillaan. Mielenkiintoista nähdä, saiko tamma viime kisasta piristysruiskeen myös kärrylähtöihin.
Lähtö 9, Troikka - A: 6,12 B: 2,4,8,3,5,11,10,9
6 Passin Liinu osoitti Vermossa ikäluokkatason pätkänopeutta avaamalla 22-vauhtia keulaan. Tamma sai rauhoittaa jatkossa tahtia, mutta oli viimeisellä takasuoralla nopeasti vaikeuksissa, kun parhaat vastustajat kiihdyttivät vauhdin 20-lukemiin. Mika Jauholan suojatti meni uuden ennätyksensä, vaikka kiripuolikas sujui hölkkätahtia. Tässä keulojen saaminen ei vaadi tammalta paljoa, ja voittoon on normaalilla suorituksella isot saumat. Äkillinen hiljentäminen jossain vaiheessa matkaa ei silti saa yllättää. 12 Jullen Hermanni voitti viikko sitten sopivalla juoksunkululla, kun pari vastustajaa pitivät huolen matkavauhdista ja harvaliikkeinen ruuna sai mennä tasaista kovaa. Kirivaiheessa muut väsyivät enemmän, ja Juhani Harmoisen suojatti lipui varmaan voittoon. Matka ei taida olla etu, eikä lähtöpaikkakaan, mutta eiköhän taktiikkana ole eteenpäin laskeminen heti lähtöauton irrotessa. Ilman laukkaa troikkasija on lähellä. 2 Jenkkihymy jäi yhden poisjäännin myötä sisäradalle, mikä tuskin on taustavoimille mieleen. Laukkaherkkä ruuna oli viimeksi hyvä nelonen montén SM-karsinnassa ja teki keväämmällä Mikkelissä plusmerkkisen suorituksen, vaikka laukkasi lopussa voittonsa. Vieremällä ensimmäisen takasuoran laukkaan saumansa polttanut 4 Eko-Ester kulki loppumatkan noin 30-vauhtia läpi ja jatkaa lähellä ennätyskuntoaan. Nopea avaaja hakee peesijuoksua ja pystyy troikkasijalle.

Toto5-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

6,2,1 (11,8)
5,6,2 (4,7)
5,1,2,4,12 (6,11)
4,10 (1,6)
3 Zultanio (6,1)
90 riviä – 9 euroa

Suuri systeemi:

6,2,1,11,8,4 (9,7)
5,6,2,4,7 (1,3)
5,1,2,4,12 (6,11)
4,10 (1,6)
3 Zultanio (6,1)
300 riviä – 30 euroa
Troikka / Lähtö 7

4,10
4,10
1,6,12,2,8

10 riviä – 5 euroa

Troikka / Lähtö 9

6 Passin Liinu
12,2,4,8,3
12,2,4,8,3

20 riviä – 10 euroa

Vihjeet