Vihjeet 27.8.2018

26.08.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Niko Jokela, Instatagin (3) piti olla Seinäjoella parempi. Esitys oli kuitenkin melkoinen floppi, kun hevonen pysähtyi viimeisellä takasuoralla pahasti.

Mauri Jaara, Viime esityksen perusteella valmentaja on saanut Wildest Wonderiin (7) selvästi lisää ryhtiä. Oulun ja Kurtakon tasoa on kuitenkin vaikea verrata, joten hevosen menestymistä tässä kisassa on hankala lähteä ennakoimaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katostaan, miten juoksu lähtee menemään.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Hieman ryhdistäytynyt Salainen Toive (3) on parantanutotteitaan aiemmasta paljon.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Salaisella Toiveella kaikki on paljon päivän mielialasta kiinni, ei niinkään juoksupaikasta.

LÄHTÖ 3

Antti Ojanperä, Välillä vielä paremmantuntuisena ollut Kevinin Tähti (1) ei ole ollut viimeistelyissä ihan täydellinen, kun ravi ei käyttänyt ihan yhtä hyvin. Ei hevonen kuitenkaan hassumpi ollut. Emme ole vielä löytäneet hevoselle ihan täydellistä iskua, mutta uskon, että se kohtapuolin onnistuu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski ajaa tästä miten ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Jonnin Joutava (4) oli jo viimeksi pikkuisen parempi, ja toivotaan, että hevosella olisi noususuhdanne menossa. Jonnin Joutava pystyisi kuntonsa puolesta pärjäämään. Huumorissa on ollut kuitenkin toivomisen varaa, eikä mitään varmaa voi lähteä ennalta lupaamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jonnin Joutavalle selkäjuoksu on paras vaihtoehto.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ihan varmassa kunnossa kilpailevalle ja hyviä tuloksia tehneelle Sirkan Samulle (5) on tullut taas vähän taukoa. Orin huumori vaihtelee päivän mukaan, ja tuon takia sen suorituksesta ei voi olla koskaan ennalta varma. Oulu on tälle siinä mielessä hyvä rata, kun varikko on maalisuoran päässä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sirkan Samu vaatii tarkan juoksun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Sirkan Samu saattaa mennä taas ilman kenkiä, mutta tuolla seikalla ei hevoselle isoa merkitystä.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Jukka-Pekka Kauhanen, Varsavuoden takia Erica Fieldille (4) tuli pitkä tauko, ja oikean kilpailuvireen löytyminen on vaatinut startteja. Viime juoksujen perusteella oikeaan suuntaan on menty. Nousujohteisella esityksellä Kajaanissa hallitun voiton ottanut Erica Field on saanut kisojen myötä koko ajan terävyyttä lisää. Starteissaan tasaisen varma suorittaja on tehnyt hyviä aikoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vapaalta radalta Erica Fieldillä vire pysyy paremmin päällä, ja tuon takia se ei hyödy juoksusta toisen selässä. Johtavan rinnalta en kuitenkaan tässä mielellään ajaisi. Jos asiallinen avaaja pääsee keulaan, niin sieltä pyritään ajamaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Erica Field oli joissakin starteissa hieman vino kaarteissa. Viime startit se on juossut ilman obersekkiä, ja haitasta päästiin eroon. Muihin varusteisiin saatetaan tehdä vielä pikku viilauksia.

Pasi Pohjola, Outfield Olgan (8) juoksu meni viimeksi sillä tavalla kuin ennakoitiin. Normaalisti treenattuun tamman ulkoiseen olemukseen startti teki positiivisen vaikutuksen. Aiempaa pirteämpänä ollut Outfield Olga oli letkeän näköisenä viikon viimeistelyissä. Hiittiraveissa hevonen lähti voltista hyvin matkaan, joten en usko lähtötavan aiheuttavan ongelmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hieman hankala, ja toivotaan, että kuski saa luovittua hevosen ulos sisäradalta. Ammattimies saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Panu Ahonen, Kajaanin startissa Hillbilly Willy (2) ei suorittanut normaalisti. Kavion ja kengän välissä oli ilmeisesti kivi, mikä haittasi menoa. Ylivieskassa esitys oli hyvä, ja tuossa kisassa se olisi voinut mennä matkalla hieman kovempaakin. Kengittä paremmin esim. kurvit menevä Hillbilly Willy ei pystyne juoksemaan enää tällä kaudella tuolla balanssilla, mikä on harmi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ilman kenkiä terävästi matkaan pääsevän Hillbilly Willyn lähtönopeus kengät alla on minulle pieni arvoitus. Kajaanissa se ei tuolla balanssilla pääsyt oikein mihinkään, mutta tuossa kisassa hevonen ei ollut muutenkaan ihan oma itsensä. Sisäratareissu kärjen tuntumassa olisi toiveissa.

Mauri Jaara, Tasaisessa kunnossa kilpaileva Bessie Bliss (5) joutui Torniossatakamatkan takia kiertelemään aika tavalla, eikä tamma riittänyt ihan kärkisijoille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bessie Bliss painaa keulassa hieman liikaa ohjille, ja selkäreissu on ollut tammalle parempi.

Kari Alapekkala, Hyvin avaava Bessie Bliss (3) on mailille sopivan lähtöpaikan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäradalle yritetään päästä. Tilanteen mukaan sitten katsotaan, että koetetaanko ajaa keulasta vai tarjotaanko hevoselle selkäreissua.

Antti Ala-Rantala, Tasaisen hyvässä lyönnissä kilpaileva Bewitch Boy (4) tuntuu menneen meillä oloaikana jonkin verran eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä mailille, ja luulisin, että saamme keulat. Lyhyellä matkalla Bewitch Boy kestää kovemmankin matkavauhdin, joten jos johtoon päästään, niin sieltä ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään.

Ville Pohjola, Zell Memento (6) on starttitilanteessa sen verran paineissaan, että Tornion perusteella takarivi on sille huono lähtöpaikka. Zell Memento oli tuona päivänä oikein hyvän oloinen, ja tuntuu, että hevonen on noussut taas ihan parhaaseen vireeseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eturivistä Zell Memento pääsee kovaa liikkeelle.

Ville Pohjola, Winehouse (7) on tammamaisestipikkuisen ailahteleva. Hyvänä päivänään se kykenee koviin suorituksiin, mutta huonona esitys ei ole ollut lähellekään samanlainen. Ennalta ei voi nytkään alkaa mitään kovin varmaa lupaamaan. Winehouse on hieman huono matkustaja, ja suurimman osan kanuunajuoksuistaan se on tehnyt Seinäjoella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Winehouse ei riitä tässä alussa nopeimmille, ja katsotaan mihin päästään. Viime kerran perusteella mitään kauhean pitkää kiriä ei kannata yrittää.

Mauri Jaara, Viimeisissään tasaisen hyvin suorittanut Ambrogio (10) on taas jaksanut tehdä mainiosti omaakin juoksua.Tämä menee myös mailin. Ambrogio pystyy nytkin ottelemaan ihan kärjessä, mutta tuo edellyttää onnistunutta juoksua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että matkalla mennään reipasta.

Niko Jokela, Gold Narva (11) on kunnossa, mutta lyhyellä matkalla tältä paikalta pärjääminen taitaa olla liikaa vaadittua. Maili sinänsä sopii mainiosti, sillä Gold Narva tykkää, kun koko ajan mennään kovaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että kisasta tulee ylivauhtinen.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Marika Parviainen, Yleensä ottanut olen ollut tyytyväinen Hillbilly Brucen (1) esityksiin. Uskon, että tästä kehityskelpoisen oloisesta hevosesta tulee vielä ajan mittaan ihan hyvä menijä. Hillbilly Bruce oli viimeksi sairas, ja sen tulehdusarvot olivat korkealla. Ruuna on ollut pirteänä, joten uskon sen olevan taas terve. Hillbilly Bruce oli välillä aika pitkään ajamatta. Tämä startti tulee ruunalle hieman äkäisesti, joten se ei ole vielä varmaan ihan parhaimmillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajotaktiikka ratkeaa vähän sen mukaan, miltä hevonen tuntuu käteen. Nopea avaaja saanee tästä nätin reissun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Joni-Petteri Irri, Keväästä sairastelleen Prodigy Sharkin (3) kesä meni allergian takia pieleen. Viimeksi Tampereella ruuna teki tauolta huonolta lähtöpaikalta hyvän esityksen, ja rehdin kirin. Tuohon kisaan sillä oli alla vain yksi hiitti, jossa henkiä hieman aukaistiin, joten uskon sen parantavan tähän kisaan. Tällä oli joskus aiemmin ongelmaa ravinsa kanssa. Kunnossa oleva Prodigy Shark ravasi keskiviikon viimeistelyissä paremmin kuin koskaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suhteellisen hyvin lähtevällä Prodigy Sharkilla on tarkoitus ajaa rohkeasti. Jaksava menijä on pärjännyt monenlaisilla juoksuilla, joten tilanteen mukaan on tarkoitus ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät jalassa tämä kisa mennään.

Tiina Koskinen, Kiara Alelle (6) ohitteleminen oli välillä tosi vaikeaa, kuten toissa kerralla Ylivieskassa. Varusteet saatiin viime starttiin kohdalleen, ja hevonen toimi paremmin. Ei ole kuitenkaan varmaa, että noiden varusteiden vaikutus olisi tällä kertaa sama. Kisan kärkimenijöille tamma ei riittäne. Toivotaan, että Kiara Ale tekee kunnon juoksun ja saa rahaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi Kiara Ale pääsi asiallisesti matkaan. Lähtöpaikka on kuitenkin sen verran ulkona, että hevonen juoksee siinä kohtaa parijonoa mihin sattuu osumaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla ajetaan, jollei sitten hevonen tunnu niillä lämmitykseen huonolta. Tuossa tapauksessa varusteita vaihdetaan starttiin.

Ville Pohjola, Amanda Rose (8) on tehnyt aina sen, mihin on tuona päivänä pystynyt, ja sehän on riittänyt aika monta kertaa. Tammalla on pää kunnossa, ja olen pikku hiljaa oppinut luottamaan hevoseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka johtavan rinnallakaan ei ole Amanda Roselle mikään katastrofi, joten eteenpäin heti alussa ajetaan ja katsotaan mihin päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kaksi viimeistä on ajettu eri kärryillä kuin aiemmin, enkä tiedä millä nyt jatketaan.Muista muutoksia ei ole ollut ainakaan puhetta.

Panu Ahonen, Baroness Pegasus (10) on käsitykseni mukaan kunnossa, mutta ravilla meneminen on nyt minulle melkoinen arvoitus. Rovaniemen kova juoksu saattoi painaa vielä Kajaanin kisassa hevosen jäsenissä. Valmentaja tuntien uskoisin Baroness Begasuksen oleva nyt parempi kuin viimeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että päästään ravilla läpi, ja saadaan rahaa.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Jani-Petteri Irri, Porissa helpon voiton ottanut Majestic Man (3) on ollut hyvässä kunnossa koko kauden ajan. Viime kisan jälkeenkin hevosella on ollut kaikki ok.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikalta Majestic Manin annetaan lähteä reippaasti liikkeelle. Keulasta ajetaan, jos sinne päästään. Tälle käy vähän kaikenlaiset matkavauhdit.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät pysyvät alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Special Presentin (4) juoksu meni Seinäjoella hieman hankalaksi. Kisaan sillä oli pikku tauko alla. Tuon aikana hevonen ei ollut käynyt radalla, joten olettaisin sen pystyvän nyt hieman parempaan suoritukseen. Special Present on hyvä varsa, joka pystyy näiden kanssa kilpailemaan. Totoon on odotukset.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Seinäjoen kisassa selvisi, että Special Present osaa avata kovaa. Hyvän hevosen takana sisäradalla olisi kiva päästä matkustamaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään.

Markku Nieminen, Hyvin suorittava jakovat kisat käynyt Daze (7) on tämän kisan tallimme ykköshevonen. Tamma ei ole vielä ihan valmis, mutta uskon tästä kehittyy ajan mittaan oikein hyvän hevonen. Finaalilähdössä pärjääminen edellyttää mahdollisimman hyvää lähtöpaikkaa tuossa kisassa, joten voitosta tässä lähdetään tosissaan ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vielä lapsellinen Daze keskittyy paremmin toisen takana, joten selkäreissu olisi sopivampi. Tämä ei toisaalta mikään nirppanokka, kuten viimeksi Seinäjoella nähtiin, vaan myös johtavan rinnalta voi ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla kuin viimeksi Seinäjoella, eli avovehkeillä ja ilman sekkiä ajetaan. Kengät pidetään edelleen jalassa.

Antti Ojanperä, Zogo Match (9) on ollut mainion tuntuinen harjoituksissa, ja hyvillä mielin kisaan lähdetään. Ruuna saattaa pystyä ottelemaan tässä ihan kärkisijastakin. Starttiväli on kuitenkin hieman turhan pitkä, joten voitosta ei lähdetä ihan hampaat irvessä tappelemaan. Hyvä sijoitus, joka tuottaisi kohtuullisen lähtöpaikan finaaliin, olisi tärkeä saada.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu täältä tulee, ja katsotaan lopussa sitten mihin ylletään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Zogo Match olisi selkeästi paras ilman kaikkia kenkiä. Balanssi on vielä harkinnassa, ja voi olla, että kengät otetaan vain edestä pois.

Markku Nieminen, Isoliikkeinen ja harvatahtinen Hit The Road Jack (10) on mennyt jokajuoksulla on 15-tuloksia. Aika tekee tällekin vain plussaa. Voittoon täältä on varmaan hieman liian vaikea nousta, mutta finaalipaikka ja totosijalle ori saattaisi pystyä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvässä kunnossa olevan Hit The Roadin nopeus ei ole vielä sen parhaita puolia. Hyvässä kunnossa olevalle, vahvalle hevoselle olisi parempi mitä kovempaa matkalla mennään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Hit The Road kilpailee kokolapuilla ja ilman etukenkiä. Kengättömyys on tälle tärkeää.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Mauri Jaara, Tasaisen mukavassa kunnossa kilpaileva Anaheim Kemp (2) menee tämänkin matkan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan sitten tilanteen mukaan koetetaanko ajaa keulasta vai tyydytäänkö selkäreissuun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Anaheim Kemp on juossut paljon ilman kenkiä, mikä on sen optimibalanssi. Alustavasti tämä on tarkoitus ajaa alumiineilla, mutta asia on yhä harkinnassa.

Mauri Jaara, Montessa paremmin mennyt Walk a Mile (3) tuli tähän kisaan mukaan lähinnä siksi, kun päästään ajamaan näinkin vieressä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu on Walk a Milelle 2600 m ehdottomasti parempi.

Tiina Koskinen, Grand Ale (4) oli oikein hyvä viimeksi Torniossa. Ravi pysyi kasassa, ja esitys oli parasta mitä se on meillä olo aikana tehnyt. Ruuna menee tämänkin matkan mielellään. Juoksun onnistuessa Gran Ale pystyy ottelemaan tässä ihan kärkisijoista. Oulun 76-finaalia ajatellen Grand Ale saa nyt sopivan välistartin. Tässäkin on hyvä ykkönen, ja voitosta lähdetään ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tosi kovaa lähtevälle Gran Alelle käy myös selkäjuoksu.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Heikki Laakkonen, Ida's Owen (8) on taas kuntoutumaan päin. Ihan parhaimmillaan tämä ei kuitenkaan vielä ole. Talvikeleillä saa paremman pidon, ja silloin ruuna on ollut paras. Ida's Owen on hieman huono matkustaja, ja meillä on n. 400 km Ouluun. Nelivuotiaana 4100 m ykkösen ottaneelle hevoselle pitemmät matkat käyvät mainiosti. Juoksun jotenkin onnistuessa kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin ulkoa keulaan pääseminen voisi 2600 m matkalla maksaa liikaa, joten alun joutuu ottamaan nyt hieman tarkkaillen. Loppuun Ida's Owen on pystynyt tekemään ihan jonkinlaisen kirin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kengät jalassa, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Minna Piironen, Minto's Daisy Starin (7) lääkkeen 36 tunninvaroajan kanssa meni Jyväskylän lauantain lähdön kanssa niintarkoille, että päätin jättää hevosen varmuuden vuoksi lopulta pois. Treeneissä ei ole menty kovempaa, joten tamma voi olla vielä tukkoinen. Paussin takia 500 m lyhempi matka olisi ollut mielestäni tähän tilanteeseen sopivampi. Kilpailuvauhteja ei ole tässä välissä ajettu. Vaikka tamma on ollut harjoituksissa ihan ok, niin kilpailuvauhdit ovat ennalta jonkinlainen arvoitus. Normaalisti 2600 m on tälle ihan käypäinen matka. Ilmojen viilettyä Minto's Daisy Star on ollut taas terävänä. Minto's Daisy Star matkustaa hyvin yksin, mutta tallikavereiden kanssakin sillä on tapana hieman potkia matkan aikana. Ouluun tamma tulee ensi kertaa yhteiskuljetuksena vieraiden hevosten kanssa, minkä vaikutusta en ennalta tiedä. Minto's Daisy Star kilpailee seuraavan kerran viikon päästä Seinäjoella Kasvattajakruunukarsinnoissa, ja tämä on hieman kuulostelustartti tuota kisaa ajatellen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulaan täältä ei ole asiaa. Toivotaan, että hevoselle löytyy sopiva paikka parijonosta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Alkukesällä kaksi 76-lähtöä voittaneen Minto's Daisy Starin (7) tämän vireestä minulla ei ole tarkkaa kuvaa, mutta tämä valmentajan hevoset tulevat yleensä starttiin hyvässä iskussa.Pitkä matka on tammalle matka etu.Minto's Daisy Star kilpailee viikon päästä Seinäjoella Kasvattajakruunukarsinnassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka lähtöpaikka on aika ulkona, niin kovin kaukaa Minto's Daisy Star ei joudu tässä kiriään aloittamaan.

Antti Ojanperä, Ypäjä Hereiam (9) on kunnossa, ja hyvillä mielin sen kanssa starttiin tullaan. 2600 m matka sopii Ypäjä Hereiamille tosimainiosti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski kierrättänee Ypäjä Hereiamin sopivassa kohtaa kohti kärkeä, kun paikka johtavan ei haittaa tätä hevosta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ypäjä Hereiam juoksee ilman etukenkiä. Ruuna saattaisi olla parhaimmillaan, kun kaikki kengät otettaisiin pois.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Kari Alapekkala, Teki eilen Rovaniemellä hyvän juoksun Bone's Star (3), ja voittohävittiin linjalla. Viime vuodesta parempaa suuntaan muuttunut ja varmistunut tamma on lähtenyt liukkaammin matkaankin. voiton muuttunut lähtenyt paremmin varmistunut

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa. Bone's Starille käy myös selkäjuoksu.

Kengitys- ja varustemuutokset: Eilen ajettiin vetolapuilla, ja niistä tuntui olevan Bone's Starille hyötyä. Samoilla jatkettaneen.

Panu Ahonen, Starling Chickiin (4) oli alun perin odotuksia, muttalaukkahommat haittasivat menoa. Niistä päästiin eroon. Tauolta hevonen teki aina yhden tai kaksi hyvää starttia, mutta sitten kunto katosi. Se johtui ilmeisesti mahassa olleista ongelmista. Ne saattavat olla nyt voitettu. Ylivieskassa lopussa kahden suosikin taakse hieman kiinni jäänyt ruuna oli tuossa kisassa hyvänoloinen. Tuon esityksen perusteella Starling Chick voisi olla parantamaan päin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähellä kärkeä juoksupaikan tarvitseva Starling lähtee aika nopeasti voltista.

Ville Pohjola, Oikeasti hyvän hevosen oloinen Quite Special (8) teki40 m pakilta tosi mainion esityksen. Seinäjoen kisaan tuli toive, ettei ajettaisi johtavan rinnalta. Käänsin ruunan sisäradalla. Tilaa ei tullut, ja hevonen jäi kaikki voimat tallella nalkkiin. Jaksavalta Quite Specialilta löytyy pätkänopeuttakin ihan mukavasti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Quite Special olisi päässyt voltin eturivistä asiallisesti matkaan, Toisaalta saattaa olla, että riskinoloinen, pitempäänkin kirin kykenevä Quite Special on kuitenkin selkäjuoksulla vielä hieman parempi.

Kari Alapekkala, Eilen pitkään vetämättömässä selässä kiinni ollut Vic Afeidas (7) tuli tilaa saatuaan hyvin loppua. Paremmin onnistuneella juoksulla voittoon olisi ollut mainiot saumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu on Vic Afeidakselle mieleen, joten lähtöpaikka käy.

Antti Ala-Rantala, Hieman tasaisesti suorittava Giorgio Noster (10) oli ihan hyvä viimeisiinsä. Ruunapalaa tähän kisaan pikku paussilta, eikä minulla ole tarkkaa tietoa sen viime vireestä. Giorgio Noster on ollut hyvä tauolta, ja juoksun onnistuessa hevonen saatetaan tarvita troikan alariveille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Giorgio Noster vaatii hyvän reissun, eikä ei sillä kannata yrittää kovin pitkää kiriä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Vain tasaisia esityksiä tehneen Irwin Saknussenin (12) on täältä takamatkalta aika vaikea nousta kovin lähelle kärkeä.

T5-vihje

Illan T5:n vaikuttaa ennalta mielenkiintoiselta. Monenlaista varmaa on tarjolla, mutta myös potentiaalisia yllättäjiä on jonkin verran havaittavissa.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Outfield Olga (8) pystyi puristamaan viimeksi niukkaan mutta varmaan voittoon. Vielä tuohon kohtaan kahden kuukauden paussilta kisaan lähtenyt tamma vaikutti hieman tukkoiselta. Startti aukaisi todennäköisesti paikkoja. Paikka on arvoituksellinen, mutta juoksun onnistuessa kyvykäs Outfield Olga voi olla tässä muille liian kova vastustaja.

Yllättäjäehdokkaat Suosikit ovat keränneet muutoin tasaisenoloisessa kohteessa ainakin aamun peliprosenttien puitteissa hieman turhan suuren kannatuksen. Mahdolliset porukan vetäjät Hell Racer (1) ja Quastella (6) vaikuttavat tässä kohtaa rastin arvoisilta. Eilen Rovaniemellä maalisuoraa hyvin kirineen Jolly Janen (7) ottaminen kupongille voi sekin olla järkevää.

Juoksunkulku arvaus Paalun vapailta radoilta starttaa neljä hyvin matkaan pääsevää osanottajaa, joilla on vielä ammattimiehet apunaan. Näille kaikille hevosille keulajuoksu on ainakin joskus sopinut mainiosti. On aika vaikea arvata, kuka pääsee alussa johtoon, ja kuka sieltä myös haluaa ajaa. Ykkösradan turvin Hell Racer (1) saattaisi kyetä pitämään alussa muut ulkopuolellaan. Viime syksynä suunnilleen näihin aikoihin pari ykköstä ottanut ruuna oli viimeksi lievästi nousuvireisen oloinen. Hell Racer osaa tulla myös takaa. Juoksulangalta starttaava Quastellan (6) kauden molemmat tolpat ovat tulleet keulasta maltillisen alkuvauhdin jälkeen. Myös Mucho Macho Man (3) on reipas heti ensiaskelilla, ja senkin uran molemmissa voitoissa juoksuasemana on ollut johtopaikka. Takarivin suljetulta paikalta starttaava Outfield Olga (8) voi saada oikein kivankin reissun, mutta toisaalta tilan löytyminen ajoissa ei ole varmaa. Viimeksi mainittu voi olla ensimmäisenäkin kiriin suuntaava, jos vapaata löytyy.

A: 8,4,1 B: 3,6,7,9 C: 10,15,5,2,11,13,12 D: 14,16

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Lyhyellä matkalla keulapaikka on etu, ja noihin asemiin on hyvässä kunnossa kilpailevalla Bewitch Boylla (4) ehkä parhaat saumat päästä.

Yllättäjäehdokas Vuoden huippuiskunsa löytänyt Zell Memento (6) pystyy sopivan selkäreissun perästä tulemaan loppupätkän tehokkaasti.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on useampia teräviä starttareita. Kun matka on lyhyt, niin keulajuoksun kokeileminen voi houkuttaa useampaakin ohjastajaa. Bessie Bliss (3) voi olla alussa vikkelin. Selkäreissu voisi olla tammalle turvallisempi vaihtoehto, mutta aggressiivisempi taktiikka on tässä tehtävässä mahdollinen. Koko matkan johdon perästä Oulussa mailin voltin voittanut Bewitch Boy (4) ei kestänyt Torniossa täydellä matkalla vastaavista asemista ykkösenä maaliin asti. 1600 m keulajuoksu on tavoitteena. Viime starttien perusteella pienessä nousuvireessä seilaavalle, liukkaasti lähtevälle Boulder Lookille (5) kävisi keulajuoksu mainiosti. Loppukesästä terävöityneelle, asiallisesti autoa seuraavalle Zell Mementolle (6) selässä matkaaminen on ollut selvästi parempi vaihto. Myös Winehouse (7) ja Olimin (8) ovat hyviä starttareita. Kesäkuun voittostartissaan Hillbilly Willy (2) otti 10-avauksessa keulat. Tuossa kisassa se kilpaili ilman kenkiä. Nyt tuolla balanssilla ajo ei ole mahdollista, eikä hevonen pääsee kengät alla ihan yhtä liukkaasti liikkeelle. Ambrogiolle (10) maili ei ole varmaankaan se sopivin matka. Edestä lähdetään kovaa, ja ruuna voi päästä ihan mukaviinkin iskuasemiin.

A: 4,10,5,6 B: 3,11,2,7,1,9

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat Tällä kaudella jo kaksitoista kertaa voittanut Amanda Rose (8) on suorittanut kaikissa kauden 14 startissaan hyvin. Rovaniemen kakkos- ja nelossijoissa juoksu on mennyt voittoa ajatellen vain liian hankalaksi. Lähtöpaikka on lähes sama kuin toissa kerralla Seinäjoella, missä tamma kiri toisesta ulkoa niukkaan voittoon. Tuossa kisassa toiselta ilman vetoapua mainion esityksen tehnyt nousuvireisen oloine Crossfire Bonefire (5) voisi pystyä helpommalla reissulla pistämään suosikille vielä tiukemmin kampoihin.

Yllättäjäehdokas Allergiaongelmistaan irti päässyt Prodigy Shark (3) on Joni-Petteri Irrin mielestä viimeistelyjen perusteella hyvässä iskussa. Mainiolta lähtöpaikaltaan ruuna voi saada suosikkeja paremmat reissut, ja kyetä olemaan vaikka maalissa ensimmäisenä.

Juoksunkulku arvaus Terhakasti siivekettä seuraava Hillbilly Bruce (1) pystynee pitämään sisäradalta johtopaikan. Hevoselle on yleensä haluttu antaa selkäreissu. Kun Hillbilly Bruce palaa vielä pikku paussilta, niin voi sopiva veturi kelvata eteen. Eilen Rovaniemellä 12-avauksessa väkisin keulat pitänyt Miss Caperina (2) voi sekin syöksyä piikkiin. Tässä kovemmassa selkeästi tehtävässä nätti imujuoksu lähellä kärkeä tuntuisi järkevältä valinnalta, kun vielä eilinen kova reissu saattaa painaa jaloissa. Asiallisesti käynnistyvälle Crossfire Bonfirelle (5) johtopaikka kelpaa. Jos alkuun panostetaan, niin samoin kuin viimeksi, matkaaminen johtavan rinnalla voi olla kohtalona. Kisan aikana tarvittaessa useampaan kuin yhteen spurttiin kykenevällä Amanda Rosella (8) satsattaneen kasiradasta huolimatta jonkin verran alkuun. Johtoon pääsykään ei ole mahdotonta, mutta selkäreissu kärjen tuntumassa on ehkä todennäköisempi vaihtoehto. Siinä tapauksessa omaan juoksuun kykenevä tamma nähtäneen ensimmäisenä ulkoradoilla. Kaukainen vieras Prodigy Shark (3) on monella tapaa kisan eräänlainen jokerikortti. Joni-Petteri Irrin mukaan asiallisesti käynnistyvä ruuna on monipuolinen juoksupaikan suhteen. Tässä hevosella on jonkinlainen vaara jäädä toiselle ilman vetoapua.

A: 8,5 B: 3,2,6,11,10,1 C: 4,12

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Majestic Man (3) voi kyetä hallitsemaan kisaa lähdöstä maaliin asti. Joukon rahakkain Daze (7) on tehnyt starteissaan mainioita esityksiä, vaikka ykkösiä ei taulussa näykään. Vastus vaikuttaa ehkä edelliskertoja hieman helpommalta, joten voittokantaan palaamiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Tasaisen rehdisti suorittavan Hit The Roadin (10) voitto on Markku Niemisen mielestä tältä lähtöpaikalta ja näin kovassa seurassa on hieman liikaa vaadittua. Hevosen kannalta sopivanlainen juoksunkulku voisi nostaa sen kuitenkin totosijalle.

Juoksunkulku arvaus Näillä vielä vähän kilpailleilla kolmivuotiailla ei ole monellakaan satsattu vielä tosissaan alkuun, joten kiihdytystapahtumien hahmottamisessa saatetaan olla pahimmassa tapauksessa tosi heikoilla. Jorma Kontio rattaillaan Majestic Man (3) avasi reippaasti. Vaikka kuski vaihtuu, niin ruuna on ilmeinen ykkösveikkaus keulojen ottajaksi. Porissa tuli noista asemista hallittu voitto, joten samalla taktiikalla jatketaan. Pikku tauolta Seinäjoella puolivaativan reissunsa kohtuudella klaarannut Special Presentin (4) lähtönopeus riittänee ihan mukavaankin juoksuasemaan, mutta myös paikka toisella ilman vetoapua on mahdollinen. Vain tavallisesti liikkeelle lähtevälle Dazelle (7) seiskarata on aika ikävä alkuasema. Tosi sitkeästi perille asti tulevalla tammalla voi sen sijaan suunnata jo ajoissa reissuun. Takarivin kovan kaksikon molemmat hevoset, Zogo Match (9) ja Hit The Jack (10) pystyvät molemmat jonkin verran kiertämään, eikä alkuasemat sammuta menestystoiveita. Little Blue Angel (12) menestykset ovat tulleet läheltä kärkeä helpommissa seuroissa, ja tällaiselta paikalta näin kovassa porukassa koviin revityksiin ei ole välttämättä rahkeita.

A: 3,7 B: 9,4,10,5 C: 11,1,6,12, D: 8

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Hyvän päivän sattuessa kovaa lähtevä ja keulassa hyvin viihtyvä Grand Ale (4) voi johtoon päästessään kyetä pitämään asemansa maaliin asti.

Yllättäjäehdokas Minto's Daisy Star (7) palaa kisaan paussilta, joten vire ei ole aivan tarkkaan kenenkään tiedossa. 2600 m matka käy mainiosti. Suotuisten juoksutapahtumien jälkeen sitkeästi loppua tuleva Minto's Daisy Star voisi kyetä nousemaan kamppailuun mukaan.

Juoksunkulku arvaus Mauri Jaaran tallikaksikon nopeat avaajat Anaheim Kemp (2) ja Walk a Mile (3) ovat saaneetmainiot lähtöpaikat. Näin pitemmällä matkalla jälkimmäiselle selkäjuoksu on pärjäämistä ajatellen merkittävästi parempi valinta. Ensin mainitulle sama taktiikka voisi olla 2600 m turvallisempi, mutta johtopaikaltakin saatetaan kokeilla ajaa. Jo pitempään kunnossa olleelle Grand Alelle (4) tällainen keskipitkä sopii paremmin kuin hyvin. Hyvin autoa seuraavalle ruunalla käy sekä keula- että selkäreissut. Uloimmilta radoiltakin lähdetään kovaa. Heikki Laakkonen aikoi pitemmän matkan takia luottaa Ida's Owenin (8) hyvään loppuvetoon, ja startti otettaneen hieman tilannetta tarkkaillen. Hieman verkkaisesti käynnistyvälle Ypäjä Hereiamille (9) ysirata saattaa olla lähes paras mahdollinen alkuasema. Parhaimmillaan pitkään vahvaan jyräykseen kykenevä ruuna voidaan nähdä jo varhain kirikaistoilla.

A: 4,9,8 B: 2,7 C: 5,1,3,6

T5-systeemit

A: 8 (4,1) 4,10,5,6 (3,11) 8,5,3 (2,6) 3,7, 9,10,5 (11,1) 4,9,8,2,7 (5,1) = 360 riviä

B: 8,4,1,3,6,7,9 (10,15) 4,10,5,6 (3,11) 8,5,3 (2,6) 3,7, 9 (4,10) 4 (9,8) = 252 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Kokkolassa vahvalla 700 m kirillä toiseksi noussut Quite Special (8) jumiutui Seinäjoella aivan liian pitkäksi aikaa hidastavan selkään. Lahjakkaan oloinen menijä kohtaa tässä aika sopivan oloiset vastustajat. Juoksun voltin suljetulta paikalta jotenkuten onnistuessa pitäisi kolmen sakkiin olla mainiot mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokkaat Ylivieskassa hyvin loppua tulleen Comet Alleyn (1) juoksu meni eilen Rovaniemellä täysin pipariksi, ja siihen nähden ruuna tuli asiallisesti perille asti. Ykkösradalta tauluaan selvästi paremmassa kunnossa oleva Comet Alley voi saada nyt mainion reissun kärjessä tai sen lähellä. Nousuvireisen Amazing Captorin (6) pärjääminen ei ole näistä alkuasemista ollenkaan poissuljettua.

Juoksunkulku arvaus Useimmilla osanottajilla onvolttikisoja aika vähän urallaan, joten aika niukkoihin tietojen pohjalta alkutapahtumia on yritettävä arvailla. Eturivissä ei ole tarjolla yhtään varsinaista starttirakettia, ja ykkösradan turvin Comet Alley (1) saattaa kyetä pitämään alussa muut ulkopuolellaan. Uran ainoa tolppa tuli kesäkuun alussa johtavan rinnalta, joten vaikka Comet Alley ei ole vielä koskaan tainnut juosta keulassa, niin tuollaisenkin reissun voisi uskoa sopivan. Juoksulangan molemmat osanottajat avaavat reippaasti, ja jos tuolta paikalta aina hieman hankala startin ajoitus onnistuu, voisi jompikumpi hevosista ryhtyä halkomaan tuulta. Amazing Captorilla (6) ei ole juuri käytetty keulataktiikkaa, mutta tässä nousukuntoisella hevosella voitaisiin vaikka sellaista kokeilla. Amigo Brodden (7) veto ei riittänyt Oulun maililla johtopaikalta ihan perille asti, joten selkäjuoksu voisi olla toiveissa. Bone's Star (3) on Kari Alapekkalan parantanut lähtönopeuttaan, ja eilisen tapaan vetotöihin saatetaan taas alkumatkasta pyrkiä. Starling Chickille (4) Panu Ahonen yrittää tarjota selkäreissua kärjen lähellä. Myös Mary's Lilyn (5) kanssa yritettäneen turvautua samaan taktiikkaan. Quite Specialilla (8) pyritään kaivautumaan mahdollisimman nopeasti ulos sisäradan syövereistä. Vahvaan ja pitkään loppuvetoon kykenevällä ruunalla voi kirin aiemman perusteella aloittaa jo hyvissä ajoin ennen maalia. Takamatkalla ei ole oikein näkyvillä riskejä oman juoksun tekijöitä, joten niillä jouduttaneen toivomaan vetäviä selkiä eteen ja ajamaan aika tavalla tilanteen mukaan.

A: 8 B: 1,3,6,4,11,9 C: 7,10,13,5,15,12,16,14,2

Muut lähdöt

  1. 4.Bowie Savoy – 5.Zio Pepperone Jet – 2.Driverlane – 9.True Lance– 7.Wildest Wonder – 8.Emmanuel De Gigue – 10. Elma Sol – 6. Mc Mentalist – 11.Ida Luxi (1.Enjoy Boost)

  2. 4.Pankeri – 1.Kevinin Tähti – 3. Salainen Toive – 7.Kapriisi – 6.Jim Myrberg (8.Vihjeen Varma – 9.Kuu-Minna – 11.Ellin Karamelli)

  3. 6.R.R. Samu – 2.Viehko Venla – 7.Satiinin Saku – 5.Sirkan Samu – 4.Jonnin Joutava (3.Vienan Myrsky)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet