Vihjeet 28.12.2017

28.12.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Koko ajan eteenpäin menneellä Mucho Macho Mailla (10) on nyt takamatkaltaerilainen tehtävä edessään kuin aiemmissa. Juoksun onnistuessa menestys saattaa olla tässäkin mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajellaan.

Teuvo Nikulainen, Casper Frost (12) oli Kuopissa oli ensi kerran vähän sinne päin mitä se pystyy olemaan. Laukkaherkällä hevosella lähdetään tavoittelemaan tässä rahasija.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjä juoksu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Totta tehdessään Aki Hem (2) olisi ihan pystyvä hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos hyvin lähtevä Aki Hem toimii normaalisti, niin keulastakin voitaisiin kokeilla ajaa.

Ville Pohjola, Topias Rokin (9) Kaustisen taukoesitystä ei pääse moittimaan, vaikka sijoitus ei ollutkaan kummoinen. Kisassa mentiin ensimmäisellä kierroksella palan matkaa reipasta. Se oli hankalaa paussilta palaajalle, joka meni tuossa kohtaa hieman hapoille. Uskon, että hyvin ravannut ja terveenoloinen Topias Rok saattaisi parantaa tähän kisaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravia koko kisan läpipääseminen on näissä lähdöissä puolivoittoa.

Jukka-Pekka Kauhanen, Jos pitkältä tauolta palaavapystyvä Salainen Toive (15) suorittaa heti lähellä omaa tasoaan, niin ehjällä esityksellä se voisi pystyä täältäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla matkaan pääsy on tärkeää.Tasaisesti eteenpäin on lähdettävä jo ajoissa ajamaan.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Viime starttien aikoihin sairaana ollut Protector (2) on nyt terve ja kaikki hevosella tuntuisi olevan kunnossa. Protector voitti keväällä Kajaanissa 2600 m johtavan rinnalta, joten matka käy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti yritetään matkaan lähteä. Protector saa tästä joka tapauksessa hyvän juoksun. Katsotaan, sitten tilanteen mukaan ajetaanko keulasta vai selästä.

Varustemuutokset:Samoilla mennään.

Jukka-Pekka Kauhanen, Tromb Access (3) teki viimeksi kovassa lähdössä juoksunkulku huomioiden oikeinkin hyvän esityksen. Jäimme suljetulta paikalta syvälle sisäradan syövereihin. Rehellinen ja yrittävä hevonen tuli riskisti maalin asti, ja tuon esityksen perusteella Tromb Accessin uskoisi jatkossa pärjäävän.

Mauri Jaara, Ratsastajan mukaan Walk a Mile (6) kohelsi selässä viimeksi turhan paljon. Tuo johtui ilmeisesti tauosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvällä lähtijällä satsataan alkuun. Selkäreissu on Walk a Milelle ehdottomasti parempi.

Varustemuutokset:Samoilla jatketaan.

Santtu Raitala, Valle Streamline (9) parantelee starttien myötä. Kovassa iskussa olevalle tallikaverilleen se on tässä varmaan vaikea pärjätä, mutta muista sijoista taistellaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on tällaiselle pitemmälle matkalle oikein sopiva, kun voimia jää enemmän loppuun.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Mauri Jaara, Ryhdistäytyneelle Listas Hectorille (1) hokit ja talvikelit tuntuvat sopivan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ykkönen ei ole tälle paras mahdollinen lähtöpaikka, ja katsotaan mihin asemiin päästään. Viimeksi ruuna pystyi tekemään loppuun hyvän pitkän kirin.

Marko Hakkarainen, Valitsin Kuopiossa Mistrals Chuckille (2) auton takana takarivin paikalta väärän selän. Tuossa ajovirheessä taisi mennä voitto.Tilaa ei tullut lopussa, ja ruuna jäi kaikki tallellapussiin.Hieman hengitysongelmaiselle hevoselle kuivat talvikelit ovat parhaita. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva Mistrals Chuck on ollut kotona koko ajan pirteämpi ja pirteämpi. Tämä voi kohta jonkin lähdön voittaakin, eikä se ole tässäkään kaiken mennessä nappiin ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selästä parhaat esityksensä tehnyt nopea avaaja saanee ekakeulat.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Juoksu kuolemanpaikalla oli Kuopiossa Mr Piratelle (4) hieman liikaa, ja esitys oli vain tasainen. Hevosella tulee ikä vastaan, ja tämä on sen viimeinen lähtö.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkan reissun tarvitseva Mr Pirate pääsee kohtuullisesti matkaan, mutta mikään kova lähtijä se ei ole.

Heikki Mikkonen, Mainiossa kunnossa oleva Ain't She Sweet (5) teki karsinnassa hyvän juoksun. Kaksi sitä edellä maalissa ollutta saivat paremmat reissut, ja niille me ei pärjätty.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ain't She Sweet on muistaakseni voittanut joka kerta, kun se on saanut juosta keulassa. Tamma on nopea lähtijä, mutta se on ottanut joskus auton takana laukan. Jos Ain't She Sweet on pruuvissa epävarmanoloinen, niin alkuun ei voi silloin laukkariskin takia satsata. Muutkin juoksupaikat käyvät.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Ihan ok-kunnossa kilpaileva Jimmigration (10) voisi juoksun onnistuessa pystyä tässä jopa kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkka juoksua ruunalle pitää yrittää tarjota.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Rio Crowen (12) esitys oli hyvä Kuopiossa. Lopputuloksen kannalta minun olisi pitänyt ajaa ehkä matkalla hieman kovempaa. Tamman etupään balanssi muutettiin talliin tulon jälkeen raskaammaksi. Rytmikkäämmin ravannut hevonen on päässyt nyt liukkaammin matkaan. Ravi on ollut nyt vielä Oulun starttia parempaa. Jos Rio Crowe on samanlaisena kuin kahdessa viimeisessään, niin loppuun asti tulevan hevosen ei tarvitse tässä hävitä kenellekään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka lähtöpaikka on yönmusta, niin auton perässä ei ole tarkoitus ottaa hevosta kiinni, vaan reilusti eteenpäin saatetaan heti ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Petri Klemola, Viime startin jälkeen sitkeässä räkätaudissa ollut ja sen jälkeen vielä mahaviruksen sairastaneella Rapid Leader (3) on ollut nyt kotona mukavan oloinen. Hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Yleensä aika reippaasti avanneen Rapid Leaderin annetaan alussa mennä. Keulajuoksu käy hyvin, mutta myös muunlaisilla reissuilla pärjääminen on mahdollista.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

Esko Falin, Jorge Saknussenia (4) jossain kohtaahaitanneet terveysongelmat ovat pysyneet viime vuoden syksystä lähtien taustalla. Kunnossa oleva ruuna piti hankalien kelien takia ihan suunnitellun pikku tauon. Olosuhteet harjoittelulle ovat olleet hyvät, ja reippaampaakin on ajettu. Jorge Saknussenilla ei ole pitkään aikaa kilpailtu talvikelillä. Treeneissä hokeista ei ole ollut haittaa. Hevonen on joskus aiemmin pärjännyt myös tuossa balanssissa, mutta silti niiden vaikutus kilpailusuoritukseen on ennalta pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jorge Saknussen voisi olla selkäreissulla hieman parempi. Kuski saa ajaa tässä mieltymyksen ja tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Hokit ovat nyt alla.

Tuomas Pakkanen, Edellisessään mukavan esityksen tehnyt Amaze Me Peak (9) oli viimeksi lämmittelyssä hieman turhankin innokkaana. Kovemmassa seurassa se ei sitten ihan riittänyt.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tamma saanee tästä tarvitsemansa nätin reissun.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Ekon Kavalla (5) on tähän kisaan hyvät startit alla. Tauon jälkeen yritystä on ollut oikealla tavalla. Toivotaan, että hevonen on löytänyt suoritusvarmuutensa, joka oli ruunauksen jälkeen jonkin aikaa kateissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka vaikuttaa ihan sopivalta. Keulajuoksukin käy.Vauhtikestävällä Ekon Kavalla pitää ajaa heti tasaisesti eteenpäin, kun takamatkalta starttaavia ei ole syytä alkaa odottelemaan.

Varustemuutokset: Kahteen viimeiseen hevoselle on löydetty oikeat varusteet, joten mitään oleellisia muutoksia tähän kisaan ei ole tarvetta tehdä.

Harry Halonen, Heikkalan Pehtoor (6) oli viimeiseensä pikku pettymys. Ori meni vain perusvauhtia, ja kuskin mukaan turbovaihde pysyi piilossa. Ruokintatapaa muutettiin syksyllä. Oriilla oli heinää aina edessään. Tuo ei sopinut. Koko ajan syönyt hevonen pääsi lihomaan. Viime startin jälkeen palattiin taas entiseen. Toivotaan, että hyvin treenaava vielä joulukuun startissa hieman jäykkänä ollut Heikkalan Pehtoor olisi nyt notkeampi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ensiaskelistaan selvittyään Heikkalan Pehtoor lähti viimeksi yllättävänkin hyvin liikkeelle. Orille ovat käyneet kaikki juoksupaikat ja erilaiset matkavauhdit.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Teuvo Nikulainen, Mailin kisoja varten Savon Sutkulla (8) kokeiltiin viimeksi jenkkikärryjä. Varusteet jäivät liian löysälle, ja sen takia tullut laukka ei voi laittaa hevosen piikkiin. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva Savon Sutku teki parissa edellisessään hyvät esitykset.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Loppusuoraa joskus nihkeästi tulevalle Savon Sutkulle selkäreissu käy paremmin.

Varustemuutokset: Viimeksi Kuopiossa Savon Sutku hiljensi, kun avasin vetolaput, joten tuo varuste jää nyt pois.

Santtu Raitala, Kun Ralli Tähkä (11) sai Kaustisella rytmin käyntiin, niin se teki hyvän juoksun. Koko matkan ravilla meno on tämän kanssa aina etukäteen epävarmaa.

Teuvo Nikulainen, Heti viime startin jälkeen ruunattulla Vienan Myrskyllä (13) ajetaan nyt aika tavalla koemielessä, ja tämä kisa on tarkoitus ottaa aika leppoisasti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen tietäen kuski osannee ajaa tämän kisan, eikä erityisiä ajo-ohjeita ole tarpeen antaa.

Varustemuutokset: Vienan Myrskyllä on kilpailtu vetolaput päässä. Tuo on saattanut pelottaa arkaa hevosta siinä vaiheessa, kun vastustajia on tullut näkyviin lappujen takaa. Treeneissä on ajettu ilman lappuja. Nyt myös kisassa on tarkoitus pudottaa kaikki laput silmiltä pois.

Tuomas Pakkanen, Kunnossa olevalla Lakorilla (16) on tässä takamatkaa hieman turhan paljon. Kärkisijoja ajatellen tarvittaisiin itselle tuuria ja vastustajille laukkoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin matkaan pääsevä Lakori voisi päästä täältäkin jonkinlaisiin juoksuasemiin.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mauri Jaara, Sivori Effeltä (1) tipahti viimeksi kisan aikana kenkä, ja jouduimme keskeyttämään. Tauluaan parempi hevonen tuntuisi olevan on tulollaan, ja juoksun onnistuessa totosijalle voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sivori Effe ei ole kauhean nopea alussa. Täytyy yrittää jossain vaiheessa päästä pois sisäradalta.

Marko Hakkarainen, Global Solidarity (2) aloitti Kuopiossa tauolta hyvällä esityksellä. Jos aika monenlaisilla juoksuilla pärjännyt ruuna on samanlainen kuin viimeksi, niin luottavaisena kisaan taas startataan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Global Solidarity avaa kovaa. Tässä on mukana muitakin nopeita lähtijöitä. Keulaan ei ole pakko päästä, kun ruuna osaa mennä jonostakin kovaa. Tilanteen mukaan katsotaan, miten tässä ajetaan. Jos takana matkataan niin siitä pidetään kuitenkin huoli, ettei kukaan pääse vetämään johtopaikalta liian hiljaa.

Varustemuutokset: Hyvin hokit alla Kuopiossa mennyt Global Solidarity jatkaa samoilla varusteilla.

Eija Sorvisto, Vaikka ottaa huomioon Bebinan (5) kannalta epäsopivan juoksunkulun viimeksi Kaustisella, niin esitysoli tavallista vaisumpi. Kotona tamma on ollut kisan jälkeen normaali.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bebina voisi seurailla tässäkin sopivalla juoksulla jonkinlaisille rahoille.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

Niko Jokela, Bebinan (5) olisi pitänyt olla Kaustisella muutama pykälä korkeammalla, joten ihan parhaimmillaan hevonen ei ollut. Toisaalta kisassa mentiin alku hiljaa ja loppu tultiin kovaa, mikä on tälle ollut aina hankalaa. Bebina on mainio talvihevonen, mutta tässä seurassa jo rahasija olisi saavutus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kohtuullisen kivasti auton takaa avaavalle Bebinalle tasaisen reipas matkavauhti olisi sopivinta.

Niko Jokela, Hamis Fameraiserin (6) esityksessä Tampereella ei ollut mitään vikaa. Rahasijalle on mahdollisuudet, muttavoitto tasokkaassa koitoksessanäin ulkoa tulisi minulle pienenä yllätyksenä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sisäradalle olisi hyvä päästä.

Ville Pohjola, Tasaisen hyvää jälkeä starteissaan tehnyt, nyt elämänsä kunnossa kilpaileva Charexcel (7) hävisi viimeksi vain Suomen näiden sarjojen ykkösmenijälle Jeppas Pointerille. Hyviä tässäkin on vastassa, ja lähtöpaikka on hankala. Pärjääminen on paljolti juoksunkulusta kiinni. Onnistuneella reissulla Charexcel pystyy olemaan kärkimatsissa mukana, mutta päinvastaisessa tapauksessa voi rahasijakin olla tiukassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmin oli sellainen käsitys, että reissu vapaalla radalla olisi kohtuullisesti avaavalle Charexcelille parempi, mutta nykyään myös selkäreissu on käynyt.

Varustemuutokset: En usko, että varusteita muutetaan.

LÄHTÖ 8

Heikki Mikkonen, Kehityskelpoisen oloinen Tvitteri (1) on aina jaksanut mennä, mutta vauhtia hevoseen on tullut hitaasti. Pienen jalkavamman takia pidetyn tauon jälkeen käytiin ennen ilmoittautumista kerran radalla. Tuossa ratahiitissä se meni 35-vauhtia, missä oli aika tavalla kaikki mihin ruuna tuossa vaiheessa kykeni. Treeni vei hevosta varmaan 1-1,5 s eteenpäin. Tuollainen vauhti ei riittäne tässä ihan voittokamppailuun. Olisin tyytyväinen, jos Tvitteri yltäisi nyt 3-5 sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tvitterillä voi ajaa aika tavalla mistä vaan. Jos keulaan päästään, niin hurjimaan ei kuitenkaan aleta, jos joku tulee rinnalle paikkaa itselleen vaatimaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kunnossa oleva Hullu Poika (16) otti viimeksi laukan ilman erikoisempaa syytä. Tuossa vaiheessa hevonen oli vielä ihan voimissaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Santtu Raitala, Wille's Raindancer (5) lähti Kuopiossa takamatkalta hieman liian kovaa liikkeelle, ja juoksun alku meni hevosen kannalta turhan hankalaksi. Tuon esityksen perusteella virettä on vähän vaikea alkaa arvioimaan. Uskon kuitenkin, että lopun ongelmat olivat eniten motivaatio puolella. Monta hyvää suoritusta ennen viime kisaa tehnyt Wille's Raindancer on normaalina ollessaan kisan yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Wille's Raindancer avaa kovaa, ja katsotaan sitten tilanteen mukaan miten ajetaan.

Teuvo Nikulainen, Kuopiossa Wille's Raindancer (5) joutui kiertämään ensimmäiset 600 m 3-4 rataa ennen kuin pääsi johtavan rinnalle. Lumisateen takia rata oli pöpperöinen, mikä oli pitävän alustan tarvitsevaa hevosta vastaan. Tämä ei ole ollut ennenkään tehnyt vapaalta radalta hyviä juoksuja. Nytkin yrityshalut katosivat tyystin viimeisen takasuoran lopussa. Wille's Dancerilla näyttäisi päällisin puolin kaikki olevan kunnossa. Hevonen kävi varmuuden vuoksi verikokeissa. Jos niistä ei löydy mitään huonoa, niin mukana ollaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu tuntuu käyvän Wille's Raindancerille paremmin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, A Nice Officer (6) oli viimeksi mukana kovassa 5000 euron ryhmässä, ja pärjääminen oli vaikea. Nyt tehtävä vaikuttaa sopivammalta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka A Nice Officer lähti viimeksi suhteellisen hyvin matkaan, niin ensimmäiset sadat metrit ovat sille kriittisiä. Yritetään päästä taas ravilla liikkeelle.

Eija Sorvisto, Lovely Easy (7) ei ole ollut kertaakaan huono. Eteenpäin mennyttamma teki viimeksi Kaustisella hyvän juoksun. Tässä kisassa minulla on hevosistamme lähtöpaikan takia Lovely Easyyn eniten luottamusta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lovely Easylle juoksupaikalla ei isoa ole merkitystä. Tamma lähtee aika kovaa, joten pakittamaan ei aleta. Keulaan päästessään Lovely Easy vastaa omasta halustaan sitkeästi ohitusta yrittävälle.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Niko Jokela, Koko ajan hyvin mennyt Lovely Easy (7) voitti Kaustisella keulasta hallitusti. Juoksun onnistuessa pärjäämiseen on nytkin mahdollisuudet, eikä voittokaan ihan mahdottomalta vaihtoehdolta tunnu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lovely Easy lähtee hyvin. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan taas ajaa.

Eija Sorvisto, Hyvät esitykset viimeisissään tehnyt Eco Creek (10) ei nopea lähtijä, joten takarivin paikasta ei ole sille juurikaan haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa omaan juoksun kykenevällä oriilla, kuten hän parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Niko Jokela, Kahdessa viimeisessään keulassa juossut Sweet Cherry (10) teki noissa starteissa uransa selkeästi parhaat esitykset.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tuntuu, että Sweet Cherry menee paremmin keulasta, mutta tältä lähtöpaikalta sinne ei ole asiaa.

Eija Sorvisto, Viime aikoina monella tapaa eteenpäin menneen Sweet Cherryn (11) ravi kaarteissa ei sujunut aiemmin parhaalla mahdollisella tavalla.Parannusta on tapahtunut tuossakin suhteessa, mutta tällainen lähtöpaikka saattaa olla tammalla yhä hankala. Jos ravi kurveissa kuitenkin käyttää, niin juoksun onnistuessa pärjääminen ei ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivin paikka on hyvälle avaajalle miinusta. Nyt on vain katsottava, miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Viimeksi alussa laukalle hätäillyt Adrianne H (12) tuntuisi olevan mukavassa kunnossa. Jos juoksu ikävältä lähtöpaikalta onnistuu, ei pärjääminen ole nytkään mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selissä Adrianne H pystyy tekemään pitemmänkin kirin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 10

Santtu Raitala, Strait Hero (2) teki Kaustisella kelpo esityksen ja vastasi lopussa sitkeästi voittoon. Tuon kovemman startin ansiosta laiska hevonen voi yhä parantaa. Strait Herolla pitäisi olla tässä ihan mukavat saumat pärjätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Strait Hero ei ollut ennen auton takana, joten lähtötilannetta on ennalta vaikea lähteä spekuloimaan.

T4-vihje

Oulun vuoden viimeinen ratapeli tarjoaa taas mainiota pohdiskeltavaa. Aamupäivän peliprosenttien perusteella yksi varmaehdokkaista tuntui sopivimmalta.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Hyvät esitykset viimeissään tehnyt Ain't She (5) voi olla keulaan päästessään vaikea ohitettava. Toissa startin tosi terävän loppukirin perusteella ykkösrahoihin on myös selkäjuoksulla mahdollisuudet. Hyvillä esityksillä Suomen uransa aloittanut omaan juoksuun kykenevä rehti, mutta hieman tasavauhtinen Rio Crowe (12) ei ole näistäkään asemista ulkona voiton suhteen.

Yllättäjäehdokkaat Kuopiossa voimissaan ollut Mistrals Chuck (2) jäi lopussa täysin ilman kiritilaa. Terävä avaaja saanee nyt juoksun kärjen takana, joten sopivan lyhyellä kirillä ykkössijaankin saattaisi olla saumoja. Chicotte Chicin (9) voimat taisivat viimeksi kulua alkumatkan kiertelyyn. Nyt tammalla on startissa vetävä selkä edessään, joten juoksun onnistumiseen on saumat.

Juoksunkulku arvaus Mistrals Chuck (2) saattaisi olla vikkelin ensiaskelilla. Selkäjuoksu oli olisi ruunalle parempi vaihtoehto. Veturi otettaneen eteen, jos sellainen sopiva on saatavilla. Joensuun marraskuun kisassa Ain't She Sweetillä (5) ei pystynyt ilmeisesti satsaamaan alkuun. Jos tamman mielenlaatu on pruuvissa oikea, niin johtotöistä tykkäävällä hevosella yritettäneen päräyttää mieliasemiin. Startista terävällä Salama Sealla (7) saatetaan satsata seiskaltakin alkuun. Keulajuoksukin on sopinut. Meriittejä ei ole vielä tauon kertynyt, mikä voi hankaloittaa johtoon pääsemistä. Ruotsissa hitaahkosti käynnistynyt Rio Crowe (12) on päässyt Suomessa asiallisesti matkaan. Kuoleman paikka ei haittaa riskiä punnertajaa, mikä mahdollistaa eteenpäin ajamisen jo varhaisessa vaiheessa kisaa. Yleensä aika tarkan reissun tarvinneelle Alfas Finasille (8) kasirata auton takana on hankala.

A: 5,12 B: 1,2,9,8,10,11,7 C: 4,3,6

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Tauolta palaava Rapid Leader (3) voi edetä kakkoselta johtoon. Kovan avaajan poisjäännin ansiosta se voisi käydä aika vaivatta. Tuon jälkeen ruuna saattaisi päästä tekemään keulassa aika tavalla oman juoksunsa. Jos kisasta jostain syystä tulisi kuitenkin ylivauhtinen, niin viime kerran perusteella se parantaisi Fakir Nyxin (8) saumoja ykkösrahoihin.

Yllättäjäehdokas Jos jatkuvasti hyviä suorituksia tekevän Senator Casen (12) juoksu sujuisi hankalista alkuasemista oikein onnekkaissa merkeissä, voi se jopa pystyä lopussa nousemaan kamppailuun mukaan.

Juoksunkulku arvaus Eturivin viidellä sisimmällä radalta on liukkaat lähtijät. Stanley Good Speedylle (2) haettaneen selkäreissua. Rapid Leaderille (3) juoksupaikalla ei ole ilmeisesti kovin suurta merkitystä, mutta ennalta hevonen tuntuu todennäköisimmältä porukan vetäjältä. Jorge Saknussenille (4) johtopaikka on ollut hyvä menestystä ajatellen. Esko Falin oli tosin sillä kannalla, että selkäreissu olisi vielä hivenen parempi vaihtoehto. Sisäradan paikka saattaa vielä kasvattaa Lilla Longlegin (1) ennestään suurta todennäköisyyttä laukata. Fakir Nyxille (8) kokeiltaneen saada mahdollisimman hyvät asetelmat loppuvetoa varten. Jälleen kerran huonon arvontatuurin uhriksi joutunut Senator Case (12) on kisassa juoksunkulun armoilla.

A: 3,8 B: 4,12,5,7 C: 2,11,1,9

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Tauon jälkeen nousevia otteita esittänyt Ekon Kava (5) noussee tämän vaikeasti arvioitavan koitoksen niukaksi suosikiksi. Kahden viime juoksun perusteella laukka on yhä hieman pinnassa. Aamupäivän prosenteilla ruuna vaikuttaa kivalta rivin tukipilarilta.

Arvoitus Ravilla koviin suorituksiin kykenevä Vienan Myrsky (13) palaa kisaan tauolta. Ori on paussin aikana ruunattu. Kun toimenpide tehdään näin hieman vanhempana, saattaa sen vaikutus olla aluksi kilpailuviettiin passivoiva. Vienan Myrskyn esitys tähän kisaan on ennalta aika iso kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Paalulta ei taida löytyä sellaista hevosta, jolle johtopaikka olisi merkittävä etu, ja innokkaimmin vetotöihin pyrkijöitä on vaikea arvailla. Koskelan Helemi (4) on päässyt viimeisissään varsin mallikkaasti matkaan. Kuopion perusteella kärjestä ajaminen ei ole välttämättä paras ratkaisu. Mukavasti avaavalla Myrsky Rallilla (2) saatettaisiin kokeilla ajaa keulasta ainakin jonkin matkaa. Kaikilla osa-alueilla tasaisella Rööperillä (1) pyrittäneen vain pois sisäradalta. Toisen pakin osanottajista Petroli (10) on aika nopea voltista. Ekon Kava (5) on ollut usein ensiaskelillaan hieman epävarma, mutta paalun kohdalla ruuna on jo hyvässä vauhdissa. Jukka-Pekka Kauhanen aikoi ajaa heti eteenpäin. Keulajuoksu käy, joten sinne saatetaan pyrkiä. Takamatkan kovia hän ei aikonut jäädä odottelemaan. Oikeana hetkenään Mathilde (8) käynnistyy asiallisesti. P. Soturi (15) tekiKuopiossa kovan esityksen alun laukan jälkeen. Ravilla matkaan pääseminen on ollut hankalaa. Viimeksi ori on selvinnyt voltista täysin kunnialla liikkeelle kesäkuun alussa Rovaniemellä. On aika todennäköistä, että I.P. Soturi antaa taas lisätasoitusta edeltä lähteville.

A: 5 B: 6,15,13,16,4,11,1,10,8,12,14,2,3

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Global Solidarity (2) on arvottu periaatteessa mainiolle lähtöradalla. Ulkoakin avataan kovaa, joten asetelmat eivät välttämättä suosi. Hieman mietteliäin mielin näin kovilla prosenteilla ruunaa tähän lämpöisten tasokkaaseen koitokseen varmaksi ehdotan.

Yllättäjäehdokkaat Viime starttienkin perusteella edelleen kunnossa jatkava Hit That (3) saattaa päästä keulaan. Jos näin käy, niin ohitusyritykset voivat jäädä vain yrityksiksi. Kaustisella kesken kisaa kenkänsä pudottanut Sivori Effe (1) oli tuntunut Mauri Jaaran käteen nousuvireiseltä. Jos alkumatkasta mennään turhan reipasta, voisi se tarjota ruunalle pikku saumat vuoden avausykköseen.

Juoksunkulku arvaus Global Solidarityn (2) rattailla on usein tiedetty, että johtoon pääseminen on jo alkumatkasta mahdollista. Tuon takia joku vastustaja on voitu laskea eteen ekakaarteeseen mentäessä. Jos tässä käy niin, se voisi pahimmassa tapauksessa tietää voiton menetystä. Heti ensiaskelillaan nopealla Hit Thatillä (3) on ajettu tänä vuonna kovissakin porukoissa keulasta, jos sinne on päästy. Myös Hamis Fameraiser (5) pystyy seuraamaan autoa tiivisti. Toissa kisassa kiihdytys meni pitkäksi, ja ruuna väsyi lopussa. Voi olla, että tuon takia johtoon ei yritetäkään päästä, vaan alkuun panostetaan sen verran, että löytyisi paikka sisäradalta suhteellisen läheltä kärkeä. Asiallisesti käynnistyvällä Charexcelillä (7) ajettaneen alussa jonkin matkaa eteenpäin. Ruuna tuntuu kestävän aika vaativatkin juoksun, joten kuskilla on monta taktiikkavaihtoehtoa käytettävissä.

A: 2 B: 7,3,6,1,11 C: 9,5,10,12

T4-systeemit

Pieni: 5,12,1,2 (9,8) 3,8 (4,12) 5 (6,15) 2,7,3 (6,1) = 24 riviä

Suuri: 5,12,1,2,9,8,10,11,7 (4,3) 3,8,4,12,5,7 (2,11) 5 (6,15) 2,7,3,6,1,11 (9,5) = 324 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Varmasti jatasaisen kivasti viimeisissään suorittaneen Eco Creekin (10) mitalisija tähän porukkaan tuntuisi turvallisen tuntuiselta lähtöpaikalta ennalta melkoisen todennäköiseltä.

Yllättäjäehdokas. Kukon askelin edistynyt Steel John (2) pääsee auton takaa kohtuullisesti matkaan. Ruuna saanee kivan reissun kärjen tuntumasta, ja kolmen sakkiin on saumoja.

Juoksunkulku arvaus. Eturivin hevosista monet tarvitsevat aika nätin reissun. Ainakin parilla on laukan vaara alkuun, joten seiskaradasta huolimatta Kaustisella keulasta voittanut Lovely Easy (7) voi saada taas vetotyöt hoitaakseen. Eija Sorviston mielestä hyvin ohittajille vastaava tamma voi pitää kaikki vastustajat maalin asti takanaan. Kuopiossa vaativan reissun perästä lopussa masentunut Wille's Raindancerille (5) avaa auton takaa kivasti. Reissu vapaalla radalla on osoittautunut tammalla jonkin kerran huonoksi, joten paikka johtavan takana kelvannee. Steel John (2) saanee kakkoselta asemat suhteellisen läheltä kärkeä. Eco Creek (10) juossee toisella radalla 3-4 parin kohdalla, mistä kiriin lähtö suoritetaan sopivassa kohtaa päätöslenkin aikana.

A: 10,7 B: 5,2,12,11,6 C: 8,4,3,9,1

Muut lähdöt

  1. 14. Holy Victory Koks – 11. Luna De Paris – 10. Mucho Macho Man – 9. Xantine Croft – 13. Pinky Toe – 12. Casper Frost – 8. Ernie Bell (5. Oilsheik – 1. Caddie Master)

  2. 15. Salainen Toive – 1. Puulan Poika – 2. Aki Hem – 10. Mellman – 12. Tähtliisu – 13. Tuurin Toive (4.Satkun Tähti 8. Neitorilla – 7. Vihen Sirius)

  3. 4. Ypäjä Hereiam – 9. Valle's Streamline – 2. Protector – 7. Twist Life – 6. Walk a Mile (3. Tromb Access)

  1. 7. Punta-Pate – 2. Siinan Tähti – 1. Tvitteri – 14. Päällykäinen – 16. Hullupoika – 12. Nopsa Palma – 3. Sipin Onni – 4. Tellun Visu – 9. Taifun– 11. Alman Into – 6. Kaamoksen Kaataja (13. Valentini)

  1. 2. Strait Hero – 7. Kalypso T.J. – 9. Ranch Penelope – 8. Fayette Web – 11. Lady Ecus (6. Quastella – 5. Cold Seashell – 12. E.V. Lilian)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet