Vihjeet 28.5.2018

27.05.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Niko Jokela, Ajamieni harjoitusravien ja koelähdön perusteella nopeaa ja jaksavaa Special Presentiä (1) ei voi moittia. Hieman pienehköllä orilla tuntuu olevan mukavasti vauhtia ja jaksoa. Special Present saattaa pystyä kesän aikana voittamaan jonkin kisan, jossa on hieman isompi palkinto kuin 1000 euroa, esim. jonkin Nuorten Sarjan. Kokeessa käänsin hevosen hieman aikaisin menosuuntaan, ja hyppy tuli. En osaa kuitenkaan isommin laukkaa pelätä. Ehjä ja hyvä esitys on tässä kohtaa tärkeintä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteenmukaan ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Mauri Jaara, Fast'nfurious Sisulla (2) oli kokeessa korvat auki, ja se hätäili startissa laukalle. Raville selvittyään ori kulki loppumatkan tasaisesti 19-vauhtia läpi. Tämä ei ole olemassa mikään laukkuri, joten en osaa pelätä hyppyä. Fast'nfurious Sisu on mielenkiintoisenoloinen iso hevonen, joka parantaa koko ajan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei mitään erikoisia toiveita juoksun suhteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Koko ajan eteenpäin menevä Forgetmenot Sisu (6) tuntuu järkevältä hevoselta. Jorma Kontio oli tyytyväinen sen esitykseen kokeessa. Lähtöpaikan ei pitäisi tuottaa tälle ongelmaa. Nopea Forgetmenot Sisu on tällä hetkellä hieman tämän kisan tallikaveriaan edellä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan miten juoksu lähtee menemään. Jos keulaan päästään, niin sieltä myös yritettäneen ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Jukka-Pekka Niskanen, Pari viikkoa sitten ajetulla hiitillä Alvar Hem (5) suoritti kivasti.Ravivarmuutta esittäneen ruunan kehittyminen viime kauden aikana oli positiivinen yllätys. Talven kuluessa ulkoiselta olemukseltaan jämäköitynyt Alvar Hem on tässä hyvin sarjassa sisällä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei mitään erityistä toiveitajuoksun suhteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Niemelä, Tauolta palaava Metsärinteen Sisu (8) on harjoittelut asiallisesti. Harjoituksissa sillä ei ole ajettu kovimmillaan matka läpi kuin 40-vauhtia. Tuossa treenissä hevonen oli hyväntuntuinen. Takamatkaa on aika paljon, mutta ennätyksensä pintaa kykenevällä Metsärinteen Sisulla voisi olla juoksun onnistuessa nytkin mahdollisuuksia totosijalle

Ajotaktiikka / juoksutoive: Metsärinteen Sisulle käy vähän kaikenlaiset reissut ja on aika tavalla sama miltä paikalta sillä ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Kuopiossa kovaa lopettanut ja helposti korvat kiinni voittanut mielenkiintoiselta vaikuttava Kivarin Raindance (1) on kasvanut hevosena kasvanut silmissäni melkoisesti. Tässä vastustajilla on enemmän rutiinia, mutta en usko tamman tuon takia häviävän. Viikko sitten otetuissa autoharjoituksissa Kivarin Raindance toimi moitteettomasti ja lähti aika hyvin matkaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Niemelä, Spartan Fury (3) seuraili Bodenissa perjantaina johtavan takaa kolmanneksi, mutta voimia ei jäänyt tuossa kisassa paljonkaan varastoon. Voittaminen on Spartan Furylle hieman vaikeaa, mutta hyvästä lähtöpaikalta totoon saattaisi olla taas saumoja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvä reissua kärjen takaa tavoitellaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Taulunsa mukaisesti esiintyneen Moon Eaglen (4) sijoituksissa ei ole jossittelemisen aiheitta. Asiallisesti suorittanut tavallisen oloinen ruuna on vain hävinnyt paremmilleen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivalta lähtöpaikalta hyvä avaaja voi päästä tästä asemiin. Moon Eaglella olisi hyvä päästä ajamaan sisärataa pitkin.

Jukka-Pekka Niskanen, Endless Zefyrillä (11) on ollut pientä ongelmaa kurvien kanssa, joten tällainen lähtöpaikka on sille hankala. Rahasijaa tavoitellaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjää juoksu yritetään saada.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Riitta Kero, Oikein hyvin viimeksi suorittanut Vinksahti (2) on tehnyt tällä kaudella koko ajan hyviä juoksuja. Viimeksi Kaustisella ruuna oli koko päivän ylilaiska kuten se oli varsana. Lähtötilanne on ollut tälle hankala, ja tuon takia hevosta on ilmoiteltu pitkille takamatkoille. Viimeksi meillä oli paalulla takarivin lähtöpaikka. Alku otettiin varman päälle, eikä laukkaa tullut. Kakkosradalta lähdön onnistuminen on ennalta arvoitus. Vinksahti on kilpaillut tätä kertaa helpommissa porukoissa. Nyt kovemmassa seurassa olemme hieman statistin osassa. Ehjällä juoksulla Vinksahti on aina yltänyt vähintään rahasijalle, ja luottavaisina tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että hyvin pitkiä kirejään perille asti tuonut Vinksahti pääsee ravilla matkaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viime vuonna jouduimme hakemaan varusteita pitkään. Kun sopivat löydettiin, niin Vinksahti ei ole kisoissaan laukannut kuin kerran. Samoilla jatketaan. Takana on yhä hokkikenkä ja edessä alumiinit.

Jukka-Pekka Niskanen, Mennä viikolla ajoin Punta-Patelle (4) pari hiittiä. Se oli niissä vielä yllättävän jäykkä. Nopeus on tallella, mutta jakso on tällä hetkellä minulle jonkinlainen arvoitus. Punta-Patella on nyt ensi kertaa kovempia vastassa. Saattaa olla, että hevonen vaatii jonkun startin, ennen kuin sen saa ajettua näihin lähtöihin sisään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Terävällä lähtijällä on ajettu keulasta. Tässä katsotaan vähän tilanteen mukaan, että minkälaista taktiikkaa käytetään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Hevosella on kesäkengät alla, mutta muuten samat varusteet.

Voitto Karppinen, Aikavievää Närby Filuria (14) on ajettu vain jarrukärryiillä eikä sitä ole hiitattu. Vauhdit ovat varmaan tallella, mutta jakso on ennakkoon jonkinlainen arvoitus. Tapansa mukaan hieman vasemmalla ohjalla ollut ori on ravannut harjoituksissa kohtuullisen hyvin. Veriveriarvot ovat kohdillaan. Lihasarvot ovat hieman turhan korkeat, mutta tuon seikan merkitystä esitykseen en osaa sanoa. Viime kauden tapaan Närby Filur tarvinnee jonkin startin alle ennen kuin paras vire tulee esiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Närby Filur ei hätäile startista. Muita ei isompia toiveita ei näin takamatkalta juoksun suhteen ole.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Janne Lukkari, Syksyllä loukkaantuneella Tip Chipillä (1) yritettiin tulla jo talvella radoille. Hevonen oli varmaan tuossa kohtaa sairas, ja esitys tuon takia huono. Hevonen on valmistelu nyt paremmin, ja treeniruuvia on laitettu tiukemmalla. Kun Tip Chip on saanut harjoitella terveenä, niin se on ollut heti paussilta aika valmis. Tilanne on kuitenkin toinen. Nyt lähinnä katsotaan, että mikä on hevosen kilpailuvire tässä kohtaa. Maili ei ole paras matka tauolta palaavalle, eikä Tip Chip ole vielä tässä mielestäni pelihevosia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin passiivisesti sisärataa pitkin on tarkoitus ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Aika tavalla normaaleilla varusteilla aloitetaan. Kengät alla ja jenkit perässä.

Tuomas Pakkanen, Boulder Luckyllä (2) on ollut huonoa tuuria pariin viimeiseen kisaan. Oulussa ruuna puski ulos ja laukkasi sen takia. Vieremällä vastustajan kärryn rengas osui hevosen jalkaan ekakaarteeseen mentäessä, ja hyppy tuli. Boulder Lucky oli perjantaina käteen sen verran hyväntuntuinen, että ehjällä juoksulla se olisi voinut pystyä pärjäämään tuossakin kisassa. Ylisarjasta huolimatta uskon Boulder Luckyn riittävän tässä porukassa kärkikamppailuun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtönopeudessa Boulder Lucky ei pärjää tässä nopeimpien kanssa. Eteenpäin jo varhain on tarkoitus ajaa, vaikka johtavan rinnalle pitämään vauhtia yllä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Niskanen, Ajoin hyvin lähteneellä Tristan Torolla (5) Torniossa koko matkan johtavan takana. Ori piti hyvin vauhtinsa maaliin asti, mutta ei kuitenkaan pystynyt lopussa haastamaan kärkihevosia. Voitto tulisi pienenä yllätyksenä, muttei hyvä sijoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähdetään reippaasti, ja katsotaan sitten tilanteen mukaan miten ajetaan.

Jari Hassinen, Oulussa täyden matkan ennätyksenä 13,1 tehnyt Driller Man (6) tuntui viimeistelyissä paremmalta kuin mitä se on tällä kaudella ollut. Vaikka meillä on tässä kovia vastassa, niin pärjäämään lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Driller Man on tehnyt parhaat esityksensä keulasta, mutta viime starteissaan se on tullut myös takaa. Porukan keskeltä ruuna pääsee vauhdikkaimmin matkaan, ja alkuun lyödään. Johtavan rinnalta ei ajeta, jos johtoon pääsemien ei onnistu. Hyvin hevosen tunteva ohjastaja saa päättää lopullisen taktiikan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samat varusteetkuin viimeksi. Kengät otetaan pois vain edestä, taakse ne jäävät. Tuolla ei pitäisi olla hevosen suoritukseen merkittävää vaikutusta.

Sanna Palosaari, Viimeksi hyvän esityksen tehnyt Bessie Bliss (7) jäi lopussa umpipussiin. Tammaa ohjastanut Antti Teivainenkin oli tyytyväinen esitykseen. Bessie Bliss jatkaa kunnossa, mutta parempaa menestystä ajatellen lähtöpaikka on hieman turhan ulkona.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bessie Blissille haluttaisiin selkäreissu. Tosi kovalla avaajalla tältä paikalta sellaisen saaminen ei ole välttämättä ihan helppoa. Toivotaan, ettei tamma jää kuitenkaan kuoleman paikalle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Hyvin avannut Baretta Boko (9) ei päässyt Torniossaihan keulaan, ja se laukkasi ahtaassa paikassa. Tuon esityksen perusteella ruuna on minulle hieman vaikea arvioitava.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Baretta Boko tarvinnee nykyään hieman juoksua, joten tällaisen lähtöpaikan pitäisi olla sille sopiva.

T4-3 / LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Niskanen, Ajoin Kennet Sisulla (2) Torniossa keulasta. Ruuna tuli tasaista 15-vauhtia perille asti, mutta ei riittänyt lopussa kärkisijoille. Rovaniemellä juoksu meni sattuneen häirinnän takia vaikeaksi. Kennet Sisu on hyvässä kunnossa, mutta vaikuttaa, että se ei saa vielä itsestään ihan kaikkea irti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Laukka on lähtöön on mahdollinen. Jos pitkäliikkeisen Kennet Sisun askelmerkit osuvat kohdilleen, niin se pääsee aika terävästi matkaan. Vaikka hyvältä lähtöpaikalta johtoon onnistuttaisiin pääsemään, niin tilanteen mukaan kuitenkin ajetaan,.

Tuomas Pakkanen, Flash Spruce (3) polkaisi keväälle etujänteelle. Tulleen vamman takia se meni Pasi Väisäsen talliin saamaan laserhoitoa. Jalka on nyt taas terve. Väisänen on ajanut sillä muutamia hiittejä, ja saamieni tietojen mukaan hevosen pitäisi olla starttikunnossa. Parhaimmillaan ollakseen Flash Spruce on tarvinnut aika kovia harjoitusvauhteja, joten ihan herkimmillään ruuna ei varmaan vielä ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Flash Spruce on ollut keulajuoksulla parempi, joten eteenpäin heti startista kokeillaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Miika Tenhunen, Hyvin starteistaan palautunut Ready Press (7) on ollut asiallisenoloinen myös kotona. Ruuna on kilpaillut harvoin montessa, joten laji on sille vielä hieman outo. Se näkyi viime esityksessä Oulussa. Tuossa kisassa hevosella oli raskas treenikenkä alla, mikä ei ole todellakaan Ready Pressin optimibalanssi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulaan päästessään Ready Press on tainnut aina voittaa, ja tuo juoksupaikka on sille paras. Varsinkin kesäaikaan tämä on ollut toisten takaa usein aika haluton ohittelemaan. Myös paikka johtavan rinnalla käy, joten eteenpäin heti startista ajetaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ready Press on ollut parhaimmillaan, kun siltä on riisuttu kenkiä. Tämä kisa ajetaan ilman etukenkiä.

Sanna Palosaari, Mainion esityksen viimeksikin tehnyt Sahara Headlong (11) jatkaa perjantaina otettujen terävien treenien perusteella iskussa. Noissa harjoituksissa itse asiassa oikeinkin hyvältä tuntuneen tamman ei pitäisi olla ainakaan edelliskertoja huonompi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tältä lähtöpaikalta olemme taas hieman muiden armoilla. Toisaalta alkuun ei tarvitse nyt satsata. Sahara Headlong on näyttänyt viime starteissaan, että se pystyy kiertämään vähän kauempaakin kamppailuun mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Tässä kisassa takakenkiä ei oteta pois. Parhaitten ilman kaikkia kenkiä suorittaneelle kenkien poissaaminen edestä on tärkeintä. Kengät alla juostessaan hevosella jää etunen hieman liikaa alle.

Mauri Jaara, Sahara Headlong (11) kilpaili viimeksi ilman kenkiä ja teki hyvän juoksun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällainenkaan lähtöpaikka ei vie Sahara Headlongin pärjäämissaumoja, kun se pystyy tekemään omaa juoksuja.

Kengitys- ja varustemuutokset: Valmentaja päättää käytettävät varusteet.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Anu Paavola, Rocknroll Kronos (1) yritti kerran kilpailla hokit alla, mutta tuo homma ei kiinnostanut sitä. Siitepölystä on tälle haittaa, eikä se ole yleensä mennyt kuumilla keleillä. Nytkin Rocknroll Kronos on jonkin kerran yskähdellyt. Se on syönyt nyt tuota haittaa helpottavaa. Viimeksi Kaustisella oli lämpimät olosuhteet, mutta ruuna tuli kuitenkin ihmeen vahvasti perille asti. Tuo on tiennyt yleensä hyvää, ja sopivalta lähtöpaikalta odotan Rocknroll Kronosta totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaava Rocknroll Kronos voi päästä matkaamaan nyt johtavan taakse, mikä sopii sille mainiosti.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Jenkkikärrytperässä juokseva Rocknroll Kronos kilpailee yhä ilman kenkiä ja sekkiä.Korvia ei ole vieläkään tarvetta aukaista.

Janne Soronen, Koko ajan huippupaikkoja saanut Herrera Boko (2) on sen verranhidas lähtijä, ettei se kykene tässäkään hyödyntämään kakkosradan etua. Bodenissa perjantaina 2600 m matkalla numerolla 14 hyvän juoksun tehneelle ruunalle lyhyt starttiväli on ollut ainakin kerran aiemmin etu. Hieman tasavauhtien Herrera Boko tulee aina rehdisti perille asti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Taktiikkajuoksut ovat Herrera Bokoa pahasti vastaan. Tasaisen reipas matkavauhti tai ylivauhtinen juoksu olisi tälle paras.

Kengitys- ja varustemuutokset: Rautakenkä on Herrera Bokolle miinusta, mutta onko alumiinit vai juokseeko ruuna ilman kenkiä, niin tuolla ei ole silleisoa merkitystä.

Tapio Kalaja, Hyvässä kunnossa olevaa Chicotte Chiciä (3) haitanneetkiimat on saatu nyt hallintaan.Kahdessaviime startissaan ilmankenkiä kilpaillut tamma pääsi tuolla balanssilla Rovaniemellä notkeammin liikkeelle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että pääsemme sopivalta lähtöpaikalta heti toiselle radalle. Sitkeästi perille asti tulevaa Chicotte Chiciä ei paikka johtavan rinnallakaan haittaa. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle parasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Chicotte Chic juoksee tässä kisassa kengät alla.

Janne Soronen, Ylivieskassa Umberta Jet (4) ei olisi voinut voittajalle mitään, mutta jos olisi aukaissut korvat, niin lähempänä sitä olisimme olleet maalissa. Viimeksi Oulussa saimme kiritilaa turhan myöhään. Tämä lähtörata on ruunalle selvästi parempi kuin Ylivieskan ykkönen. Umberta Jet kilpailee seuraavan kerran jo keskiviikkona Vermossa, joten sitä ei ole tähän starttiin mitenkään erityisesti viimeistelty. Hyvältä lähtöpaikalta kärkisijoista kokeillaan taistella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos paikkaa parijonosta ei löydy, niin pakittelemaan startissa ei aleta, vaan mieluimmin ajetaan kolmatta johtavan rinnalle.

Kengitys- ja varustemuutokset: On vielä mietinnän alla ajetaanko tämä kisa kevyillä alumiineilla vai otetaanko kenkiä pois. Tuolla seikalla ei ole Umberta Jetille isoa merkitystä.

Eino Haara, Oli monen tekijän yhteissumma, ettei Disco Diandra (5) kyennyt viime starteissa ihan parhaimpaansa. Etupolvia on paranneltiin ja hevonen oli lyhyen aika ajamatta. Talven aikana tammalle on ajettu lisää voimaa. Olosuhteet treeniradalla ovat estäneet kovemmat viimeistelyt, eikä hiiteillä ole pystytty ottamaan samalla mallilla kyytiä kuin viime kesänä. Pörhäkkäänä olleella tammalla on ajettu harjoituskärryillä yksi 20-vauhtinen hiitti. Disco Diandran esitys tähän kisaan on itsellenikin jonkinlainen arvoitus, eikä mikään sijoitus tule yllätyksenä. Totosijaa lähdetään tavoittelemaan. Kylmä viime kesä esti uittotreenin. Jos kisa sujuu toivotusti, niin siirtyy aiempien vuosien tapaan siirrymme tuohon harjoittelutapaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Disco Diandra on tullut vähän kaikenlaisilla juoksuilla. Jos keulaan kohtuudella päästään, niin sieltä saatetaan kokeilla ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Disco Diandra on tehnyt parhaat esityksensä, kun sillä on ajettu ilman kenkiä. Tuota balanssia käytettäneen, jos rataolosuhteet sallivat.

Timo Niemelä, Tasainenoloinen ravivarma T.P.Fromadream (10) teki tauolta Suomen debyytissään mukavan esityksen, vaikka juoksu ei mennyt ihan helpoimmalla mahdollisella tavalla. Ruuna saattaisi kyetä hyvällä radalla 15-alkuiseen tulokseen. Jos T.P.Fromadream parantaa viime kerrasta ja juoksu onnistuu, niin totosijallekin voisi olla mahdollisuuksia. t

Ajotaktiikka / juoksutoive: T.P.Fromadream tarvitsee hyvän juoksun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Torniossahieman laiskasti menneellä T.P.Fromadreamillä saisi olla hieman enemmän puristusta, joten sille saatetaan tähän kisaa lappuja silmille.

Mauri Jaara, Pikku tauolta palaavalla Sahara Crack Itillä (11) pitäisi treenien perusteella olla kaikki kunnossa, ja kisaan yritetään lähteä pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivasti menneellä juoksulla Sahara Crack It voisi pystyä nousemanaan täältäkin kamppailuun mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kaviot eivät mahdollista kenkien poisottamista, joten samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Oulun 76-lähdössä Alfas Finans (12) teki mainion esityksen, ja kovemmalla matkavauhdilla tamma olisi voinut olla tuloksissa vielä jonkin verran korkeammalla. Alfas Finansilla hyvän ja huonon päivän ero on tosi suuri, ja tuon takia hevonen on ollut vaikea ennakoitava. Tällainen lähtöpaikka vie hieman pärjäämistoiveita.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä olemme aika täysin juoksunkulun armoilla.

LÄHTÖ 8

Niko Jokela, Tasaisia esityksiä tehneellä Corinnalla (9) saisi olla yritystä hieman enemmän. Tuntuu, että hevosella olisi vielä joku sekunti sisällään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman yksitahtinen Corinna ei ole juoksuriippuvainen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jotain pientä varustemuutosta Corinalle saatetaan tehdä, jotta se saisi vähän puristusta lisää.

Timo Niemelä, Terveenä ollut Huiskeri (10) on treenannut hyvin. Rovaniemen kauden avauksessa voittanut tamma on ennätyskunnossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Huiskeri jaksaa tehdä omaa juoksua.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Niskanen, Pikku-Arvolle (11) tuli allergisia oireita, ja sitä jouduttiin tuon takia hieman lääkitsemään. Viime viikolla ajamallani hiitillä hevonen oli ihan oma itsensä. Juoksun onnistuessa Pikku-Arvo voi pystyä kamppailemaan tässä totosijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sopivan reissun perästä Pikku-Arvo tulee pätkän terävästi.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Jouni Karppinen, Foxlander (3) on ollut kotona samanlainen kuin mitä oli Oulun kahden viime kisan aikaan. Pirteänä viimeistelyissä ollut hevonen on saanut tässä hyvän lähtöpaikan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asemat kärjen tuntumasta olisi mukava saada. Tälle sopivat vähän kaikenlaiset juoksut. Jorma Kontion mukaan Foxlanderille käy myös paikka johtavan rinnalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samat varusteet.

Jukka-Pekka Niskanen, Tasaisessa kunnossa kilpaileva Sunday's Robertta (5) jatkoi Virpiniemen paikallisraveissa yhä samalla mallilla. Mitalikamppailuun yltämiseen tamma tarvitsisi pikkuisen puristusta lisää. Oikeana päivänään Sunday's Robertta on kyennyt aika koviin esityksiin, mutta jostain syystä sellaista hetkeä sillä ei ole vähään aikaan ollut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvänä hetkenään Sunday's Robertta osaa lähteä reippaasti. Sellaisena päivänä tamma tekee töitäkin, ja eikä juoksupaikallakaan ole silloin isoa väliä.

Tuomas Pakkanen, Ilman sekkiä ja vetolaput silmillä juossut Silveriina (6) oli aiempaan verrattuna pykälän verran parempi. Tamma meni startista päin puomia, mikä oli laukan syy.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pärjätäkseen puoliasiallisesti avaava Silveriina tarvitsisi juoksupaikan kärjen läheisyydestä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Toivotaan, että saadaan jatkaa viimekertaisilla varusteilla.

Niko Jokela, Viime starttiin Luna De Parisille (8) oli vaihdettu alumiinit alle, ja tuo balanssi osoittautui liian sille kevyeksi. Tässä edelliskertoja sopivammassa porukassa aiemmasta varmistuneen hevosen pitäisi pystyä juoksun onnistuessa pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tältäkin lähtöpaikalta pitää ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin.Selästä Luna De Paris spurttaa pätkän terävästi, ja tuollainen juoksu tuntuu sopivan sille paremmin kuin keulareissu.

LÄHTÖ 10

Petri Korkiakoski, Viikko sitten 22-vauhtia ajetun hitin ja lauantaina otettujen kolmen vedonperusteella Veerin (2) asiat tuntuisivat olevan nyt aika mukavalla mallilla. Ruunalla on ollut terveyden kanssa ongelmaa, ja tuon takia kilpailemaan on päästy harvakseltaan. Ilmoitin tämän jo pari kertaa starttiin, mutta pienten vastoinkäymisten takia jouduin jättämään hevosen pois. Autoharjoituksissa on käyty, ja niiden perusteella Veeerin pitäisi toimia tälläkin lähtötavalla. Lämmitys kannattaa katsoa. Jos Veerillä on maanantaina kaikki kohdallaan, ja se pystyy suorittamaan omalla tasollaan, niin pärjäämiseen pitäisi olla edellytyksiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Veer on mennyt joskus toisten takana veltommin, joten keulajuoksu saattaa sopia sille paremmin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Veerillä on ollut alumiinit alla. Tarvittaessa kengät saatetaan ottaa takaa pois.

T4-vihje

Illan lopultakin pelillisesti aika mielenkiintoiselta vaikuttavaan T4:een ei löytynyt luotettavuus ja peliprosenttien suhteen oikein sopivaa ankkuria riville. Yksittäistä varmaa en ala taaskaan isompaan systeemiin ehdottelemaan.

Varmaehdokas Starttien myötä paranteleva Vinksahti (2) saattaa kykyjensä puolesta pystyä nousemaan sarjoissaan selvästi. Epävarmuus haittaa yhä menoa. Kakkosradalta Vinksahti ei ehdin alussa nopeimpien mukaan, mutta maalisuoralla vahvasti loppua tuleva ruuna voi olla tässä vaikea takana pidettävä.

Yllättäjäehdokas Jukka-Pekka Niskasen mukaan Oleg (12) menetti Oulun 76-päivänä viimeisen kaarteen haparointiin lähituntumaan Aaprahamiin. Heti maalin jälkeen ruuna pääsi ohi voittajasta. Voitot on hänen mielestä kiertäneet hyvässä kunnossa kilpailevaa Olegia, jonka peliprosentit aamupäivän numeroiden perusteella tuntuvat jäävän turhan pieneksi.

Arvoitukset Kyvykkään Närby Filurin (14) suorituskyky lähes 11 kuukauden tauolta on vaikeasti arvattavissa.

Juoksunkulku arvaus Paalun osanottajista yli puolet avaa reippaasti. Siiri Hilla (1) saattaisi olla ykkösradan ansiosta alussa vikkelin. Loppumetrejä ajatellen nätti reissu kärjen takana voisi olla lopputulosta ajatellen paras ratkaisu. Tammalla on tässä kisassa uusi ohjastaja, joten myös johtopaikalta saatetaan kokeilla ajaa. Viime talvena mainiosti mennyt Punta-Pate (4) on nopea lähtijä, jolle keulapaikka on käynyt mainiosti. Ori tuntuisi tässä todennäköisimmältä porukan vetäjältä. Hevosen vire on Jukka-Pekka Niskasen ajamien viime viikon hiittien perusteella melkoinen kysymysmerkki.Molemmat perusmatkan juoksulangalta starttaavat Uutelan Liisi (6) ja Myrsky-ralli (7) pääsevät voltista rivakasti liikkeelle, ja kummalakin voi tarvittaessa ajaa myös keulasta. Vinksahdilla (2) jouduttaneen ottamaan ensimetrit taas aika tavalla varman päälle. Ravilla matkaan päästessään se voi saada kuitenkin paikan kohtuullisen läheltä kärkeä, josta kuski voi kääntää pitkäänkin kiriin kykenevä ajokkinsa sopivassa kohdassa reissuun. Hyvin kiihtyvä Aaprahami (12) voi takamatkasta huolimatta hankkia itselleen hyvät hyökkäysasemat. Seinäjoella tauolta positiivisesti aloittanut Menoks (16) on jaksanut kiertää, ja aika varhaisessa vaiheessa kisaa ori saatetaan nähdä ulkoradoilla.

A: 2,12,10 B: 6,4,7,11,16,1 C: 8,5,14, 3,13 D: 9,15

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Mainioon iskuun päässyt Driller Man (6) olisi mieliasemiinsa keulaan päästessään voisi olla tässä seurassa vaikea ohitettava. Myös selkäjuoksulla Oulun hyvän 76-esityksen perusteella on saumoja.

Arvoitukset Viimeksi nousun merkkejä näyttänyt Hit That (3) on mainioista alkuasemistaan ehkä todennäköisin porukan vetäjä. Mailin matkalla keulassa juoksija on usein vahvoilla.

Juoksunkulku arvaus Puolet eturivin hevosista ovat tunnettuja hyvästä lähtönopeudestaan. Kun lyhyellä matkalla johtopaikalta menestykseen on hyvät mahdollisuudet, niin saavutetuista asemista pidetään usein kiinni. Mainion viime kauden tehneen Hit Thatin (3) ensimmäiset esitykset tauon jälkeen olivat aika tahmeita. Viime kerran perusteella valoa tunnelin päässä saattaisi olla näkyvissä. Kolmosradalta ruuna voisi olla alkuun nopein, ja nyt saatetaan vaikka kokeilla ajaa keulasta. Tristan (5), Driller Man (6), ja Bessie Bliss (7) ovat nekin kaikki mahdollisia porukan vetäjiä. Tip Chip (1) ei saane pidettyä startissa kaikkia ulkopuolellaan. Janne Lukkarin on tarkoitus antaa sairastauolta palaavalle ruunalla näin alkuun oikein nätti reissu. Boulder Lucky (2) ei pysyne alussa nopeimpien kyydissä. Kahdessa viimeisessä epäonnesta kärsineellä ruunalla Tuomas Pakkanen suunnitteli ajavansa jo varhaisessa vaiheessa eteenpäin.

A: 6,2 B: 3 C: 5,1,7,11,9,8,12 D: 10

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Ready Press (7) pystyi onnekkaiden tapahtumien jälkeen voittamaan Oulun montessa, mutta lajin outous hevoselle näkyi suorituksessa. Kuopiossa johtavan rinnalta maililla komeat lukemat tehtaillut ruuna juoksee nyt itselleen viime kertaa selvästi paremmalla balanssilla. Tässä aika sopivan oloisessa seurassa Ready Press on vapaan radan reissulla on ehdolla rivin tukipilariksi.

Yllättäjäehdokas Oulun 76-päivänä tammalähdössäkomeasti ja kovaa kaukaa takaa kirinyt Sahara Headlong (11) voi taas ilman etukenkiä pystyä juoksunkulun suosiessa nousemaan voitto-otteluun mukaan.

Arvoitus Edulliselta lähtöradalta Flash Spruce (3) saanee mainion reissun joko kärjessä tai sen välittömässä läheisyydessä, joten voittoon pitäisi olla täysin realistiset saumat. Tauon aikana ruuna on joutunut parantelemaan keväällä etujalan jänteeseen tullutta polkemavammaa. Harjoittelu ei ole ollut ihan sellaista, mitä kovaa treeniä tarvitseva hevonen kaipaa parhaimmillaan ollakseen. Tarkka vire on ennalta jonkinlainen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä ei taida olla yhtään lähtönopeudeltaan suvereenia osanottajaa. Kenneth Sisu (2) saattaisi olla ensiaskelillaan vikkelin. Vaikka viime kerran esitys oli aivan puolipositiivinen, niin kivan reissun tarvitsevalla ruunalla aletaan tuskin tappelemaan vastaan, jos sopiva veturi on tarjolla eteen. Keulajuoksu on käynyt hyvin Flash Sprucelle (3) ja hevonen onkin ykkösehdokkaani porukan vetäjäksi. Lonely Atlas (4),ja Global Resource (6) ovat hyviä avaajia, joilla saatetaan osallistua lähtökiihdytykseen. Toisten takana juokseminen on Ready Pressille (7) hieman vastenmielistä, joten Miika Tenhunen aikoi ajaa asiallisesti kiihtyvällä ajokillaan heti eteenpäin. Keulaan pääseminenkin on mahdollista, mutta todennäköisempää on jääminen johtavan rinnalle. Myös Drinks Please (4) saattaa päätyä toiselle ilman vetoapua, mikä ei ole tälle menijälle mikään katastrofi. Parhaimmillaan vahvaan loppuvetoon kykenevä Sahara Headlong (11) voi joutua lähteä vetämään kolmannen radan junaa.

A: 7,3 B: 11 C: 4,2,6,10,1,5,9,8,12

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Viimeksi lopussa ilman kiritilaa jäänyt ja Ylivieskassa vaativan reissunsa hyvin klaarannut Umberta Jet (4) saanee asiallisena avaajana juoksu kohtuullisen paikan.

Yllättäjäehdokas Parhaimmillaanhuonoista asemista ykköseksi kyennyt Sahara Crack It (11) voi juoksunkulun suosiessa pystyä osallistumaan voittokamppailuun.

Arvoitus Hyvillä esityksillä kuuden voiton putken viime vuonna rakennellut Disco Diandra (5) palaa kisaan lähes puolen vuoden tauolta. Harjoitteluolosuhteet eivät ole olleet Eino Haaran mukaan ihan parhaat mahdolliset. Tuon takia viime kesän kovavauhtisia treenejä ei ole nyt alla, ja näin ollen tamman iskukyky ei ole välttämättä heti ihan tapissaan.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on useampi hyvä avaava. Rocknroll Kronos (1) päässee alussa johtoon. Ruuna on ollut parhaimmillaan imureissulla kärjen takaa, joten sopiva selkä kelvannee eteen. Tässä parhaiten tuohon tehtävään sopiva vastustaja voisi olla liukkaasti lähtevä ja johtopaikalla viihtyvä Disco Diandra (5). Lucky Toy Boy (6) ja Staro Kung Fu (8) seuraavat hyvin autoa, mutta ihan keulapaikalle asti niillä kummallakaan on näin ulkoa mahdollisuuksia päästä. Herrera Bokolla (2) jouduttaneen laukkavaaran takia ottamaan startti hieman varman päälle. Viime esitystensä perusteella kunnossa oleva Umberta Jet (4) ei ihan ehdi alussa nopein mukaan, mutta kohtuudella matkaan pääsevä ruuna voi kuitenkin saada asemat suhteellisen läheltä kärkeä. Umberta Jetille käy myös paikka johtavan rinnalla. Viimeksi ilman kenkiä kilpaillut Chicotte Chic (3) pääsi auton takaa yllättävänkin mukavasti matkaan. Nyt kengät ovat alla, joten kivasta lähtöradasta huolimatta on epävarmaa minkälainen paikka parijonosta on tässä tarjolla. Parhaimmillaan pitkään kiriin kykenevä Sahara Crack It (11) lähtenee sopivassa kohdassa, mahdollisesti jo aika varhain kiertämään kolmannelle rataa pitkin kohti kärkeä.

A: 4,1,5,11 B: 2 C: 3,9,12,10,8 D: 6

T4-systeemit

Pieni: 2,12,10 (6,4) 6,2 (3,5) 7,3,11 (4,2) 4 (1,5) = 12 riviä

Suuri: 2,12,10,6,4,7,11,16,1 (8,5) 6,2,3 (5,7) 7,3,11 (4,2) 4,1,5,11,2 (3,9) = 405 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Tasaisen hyvin ja varmasti suorittanut Foxlander (3) saaneekolmosradalta kohtuulliset asemat parijonosta. Ruunaei ole nirso juoksun suhteen, joten jollekin mitalisijalle sen uskoisi tässä yltävän.

Yllättäjäehdokas Mukavasti tauolta aloittanut Rock Cape Thunder (10) voi saada kivan reissun sisäradalta. Jos lopussa löytyy väyliä, niin perille asti yleensä tuleva ori voisi nousta lopussa troikkasijalle.

Juoksunkulku arvaus. Ravilla matkaan päästessään The Chief Of Rome (2) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Saavutetuista asemista saatetaan kokeilla pitää kiinni. Myös Bone's Star (4) on kiihdytyt parhaimmillaan räväkästi. Kokeen perusteella vauhdit ovat tallella, mutta jakso on arvoitus. Vaikka keulaan pääsy onnistuisi, ei sieltä vielä tässä vaiheessa haluta välttämättä ajaa. Lady Spellillä (7) on alkuun laukan vaara, mutta ravilla tamma osaa lähteä melkoisen terävästi. Keulajuoksu käynee tammalle. Viimeksi liian kevyen balanssin takia laukkailleen Luna De Parisin (8) hyvä lähtönopeus pyritään hyödyntämään kasiradaltakin. Niko Jokelan mielestä tamma menee tasapainoisemmin selkäreissulla, joten paikkaa toisen radan jonosta tavoiteltaneen. Vaikka Foxlanderin (3) lähtönopeus ei riitä edellä mainittujen vastustajien kanssa, niin aika hevoselle voi olla kuitenkin tarjolla kivat asemat suhteellisen läheltä kärkeä.

A: 8,3,7,6 B: 2,11,10,4,5 C: 12,1

Muut lähdöt

  1. 6.Fotgetmenot Sisu –1.Special Present – 2.Fast'notfurious Sisu – 7.The World Is Mine– (4.Fighter Kiss – 9.Ditcback Duke)

  2. 5.Alvar Hem – 6.Tuurin Toive – 3.Metsätär – 8.Metsärinteen Sisu – 9.Kuuraparta – 4.Särkän Kake – 2.Viising –7.Arnilla (1.Rapsun Tähti)

  3. 1.Kivarin Raindance – 4.Moon Eagle – 12.Mr Noon –9.Deal Chap –3.Spartan Fury –10.Cube Harry (7.Rex Texpress– 6. Gary Caramell)

  1. 3.Kruunun Prinssi – 11.Pikku-Arvo –2.Vilmai – 4.Tupenrapina – 9.Corinna –8.Huiskeri – 1.Uutelan Mimosa (10. Hullupoika)

10. 2.Veer –4.Hide Snow White – 11.Toy Surprise –9.Mountain Awesome –8.Sundsvik Armani – 5.Hall Of Soul (1.Jefersson – 3.Kaimook – 10.Mandy Laday)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet