Vihjeet 5.2.2018

04.02.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Kauhanen, Kaksi asiallista esitystä peräkkäintehnyt Oh My God S (1) kiri ulkoratoja Seinäjoella sitkeästi, vaikka keulahevonen jäikin ohittamatta. Ruuna parantaa koko ajan starttien myötä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka suosii kovaa lähtevää hevosta, jolla ajaa voi keulastakin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Filius Felixin (2) viime kausi oli vaivojen takia repaleinen. Sitä on nyt päästy treenaamaan kolme kuukautta. Hyvin sujuneiden harjoitusten perusteella heti tähän ekakisaan on jonkinlaisia odotuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Filius Felix pystyy haluttaessa avaamaan kovaa. Jos keulaan päästään, niin sieltäkin voidaan ajaa.

Varustemuutokset: Filius Felix kilpaili viime vuonna umpilapuilla. Jotta hevonen saadaan juoksemaan suorempana, niin sillä ajetaan puoltajalappusilmillä, ja siis tavallaan avovehkeillä.

Panu Ahonen, Oulussa Space Cake (5) oli menossa viimeisellä takasuoralla heittämällä ohi muista, mutta laukka tuli. Tällä on ollut laukka hieman pinnassa, ja minun olisi varmaan kuulunut ajaa tuo kohta menollaan olevalle hevosella tasaisemmin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Space Cake ei kovin nopea alussa. Mutta jos hevonen on heti hyvässä rytmissä, niin jonkin verran eteenpäin pitää koettaa ajaa.

Varustemuutokset: Takaa kengitystä saatetaan pikkuisen muuttaa, mutta ei mitenkään merkittävästi.

Eija Sorvisto, Tasaisen hyvässä kunnossa jatkava Sweet Cherry (9) joutui viimeksi ulkoradoille. Suorilla tamma kulki mainiosti, mutta kaarteissa vauhtiaan hiljeni. Sopivasti menneellä reissulla Sweet Cherry voi tässäkin pärjätä.

Ajotaktiikka / juoksutoive Kuski saa ajaa kuten parhaaksi näkee.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

LÄHTÖ 2

Jukka-Pekka Kauhanen, Olin tyytyväinen Julianne Dahlian (1) positiiviseen kaudenaloitukseen Seinäjoella. Raskaassa balanssissa kilpaillut, asiallisesti maalin tullut tamma ei ollut epävarman tuntuinen. Oikein startin ottanut Julianne Dahlia on esiintynyt harjoituksissa selkeän nousujohteisesti

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paljon kiertelemään joutuneelle Julianne Dahlialle sopii tässä vaiheessa kautta selkäjuoksu, minkä vain tasaisesti matkaan pääsevä tamma nyt saanee.

Varustemuutokset: Päävehkeitä oli hieman muutettu Seinäjoelle, ja niillä hevonen oli hyvin ajettavissa. Starttien myötä kengitystä kevennetään pikku hiljaa, jolloin vauhtia saadaan lisää.

Panu Ahonen, Jo Seinäjoen lämmityksessä tuntui, että Topmariin (2) oli tullut yksi pykälä lisää siihen verrattuna, mitä olen sillä aiemmin ajanut. Kisassa tamma suoritti tauko huomioiden loistavasti. Jos hyviä esityksiä viime talvenakin tehnyt Topmar ei ottanut starttia väärällä tavalla, niin tässä aika sopivannäköisessä tehtävässä pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reissu vapaalla radalla on ollut tälle selvästi parempi, ja sellainen mieluimmin keulasta kuin kuolemasta.

Janne Soronen, Selkäreissuilla starteissaan alisuorittaneella Kaakon Jounilla (4) koetetaan nyt päästä keulaan. Neljän joukkoon ruunalla saattaisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulajuoksua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

LÄHTÖ 3

Eija Sorvisto, Lovely Easy (7) jäi viimeksi hyvän näköisenä lopussa ilman kiritilaa. Vapaata löytäessään se olisi voinut vaikka voittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tosi kovaa lähtevä Lovely Easy oli viimeksi hyvä selkäreissulla, joten on vaikea sanoa onko se parempi keula- vai selkäjuoksulla.

Varustemuutokset: Lovely Easyllä oli viimeksi ekakertaa vetopallot korvissa. Niitä ei päästy tosin käyttämään. Vetopallot jatkavat edelleen varusteissa.

Mauri Jaara, Twist Villaggio (8) tuli viime kisaan pitkältä tauoltahieman liian kevyellä laitolla, ja hevonen meni puujaloille. Kajaanissa Twist Villaggio olikipeä, mutta muuten seteki viime vuonna hyviä esityksiä. Tähän kisaan tamma on jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Asioiden ollessa kohdillaan Twist Villaggio lähti hyvin. Tamman Halsuan voitto tuli keulasta.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Jukka-Pekka Kauhanen, Johnny Dahlia (3) oli Joensuussa tauolta ihan ok. Tuon startin ja harjoitusotteiden antamien odotusten perusteella esitys Kuopiossa oli pettymys. Toki vauhti loppukaarteessa meni tosi kovaksi, mutta silti hevonen antoi hieman helposti periksi. Johnny Dahlian pitäisi kyetä treenien perusteella kisoissa tuloksellisesti parempaan. Viime kerran jälkeen kysymysmerkkejä on ilmassa. Pärjääminen on tässä paljon juoksunkulusta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lyhyt terävä kiri selkäjuoksun perästä on ollut asiallisesti lähtevälle Johnny Dahlialle sopivin vaihtoehto.

Varustemuutokset: Jotta joka kohtaan kisaan saataisiin enemmän terävyyttä, niin ruunalle laitetaan vedettävät korvapallot, ja lappuja vähän muutellaan.

Eija Sorvisto, Kesällä Bebinan (10) vauhdit ovat tiukoilla.Napakoilla talvikelillä tamma on kyennyt sopivalla reissulla pärjäämään aika kovissakin lähdöissä ihan mukavasti, kuten viimeksi Seinäjoella. Samassa kunnossa jatkavan Bebinan sijoitus neljän sakissa voisi olla juoksun onnistuessa nytkin mahdollinen

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bebinalle sisäratajuoksu sopii parhaitten.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Mauri Jaara, Parissa edellisessä kisassa hieman kuumana käynyt Also Starring (12) pysyi Bodenissa keulapaikalta rauhallisena. Jos hevonen on taas samanlainen, niin sillä pystyy ajamaan tässäkin tilanteen mukaan. Treenien perusteella kunto on säilynyt ennallaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Also Starring on pystynyt vähän kiertämäänkin. Toivotaan, että saamme kirissä selkiä eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA 1

Juha Mäensivu, Radalta kaksitoista Blady Bols Blue (6) joutui viimeksi kiertämään tosi kovassa avauksessa kolmatta toiselle ilman vetoapua. Jälkeen päin tarkemmin ajateltuna päädyin siihen tulokseen, että juoksu menihevosen kannalta kohtuuttomaksi. Tällä on ollut joskus ongelmia hengityksen kanssa. Tutkimuksissa ei ole löytynyt vikaa, mutta tietenkin tuollainen esitys jättää kuitenkin pienen epäilyksen mieleen. Treenit ovat sujuneet kisan jälkeen hyvin. Hieman pettynyt olen, jollei Blady Bols Blue ei ole tässä onnistuneella juoksulla kolmen sakissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Blady Bols Blue olisi keulasta olisi paras. Kolmatta kertaa peräkkäin kuoleman paikalta ei haluttaisi ajaa. Jos vauhti menee alussa hurjaksi, niin johtavan takaakin nyt saatetaan asemat ottaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Ainoa muutos ohjastaja, joka ajaa hevosella ensikertaa.

Mauri Jaara, Perfect Reverie (8) oli viime kerran12-lopetuksessa vailla mahdollisuuksia. Tasaisen hyvin suorittanut ori ei ole starttien myötä mennyt ainakaan huonompaan suuntaan. antaa mennä jonkin matka eteenpäin katson ei ainakaan mennyt huonompaan suuntaan

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka eteenpäin täältäkin on alussa jonkin matkaa ajettava, niin starttiin tällä kannata satsata ihan kaikkea ladata. Omaan juoksuun kykenevä Perfect Reverie on pystynyt tekemään aika pitkiäkin kirejä.

Varustemuutokset: Umpilaput silmillään kilpaillut Perfect Reverie juoksee nyt lähtöpaikan takia avovehkeillä.

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Panu Ahonen, Lopussa voimissaan ilman kiritilaa jäänyt Kalanchoe P.R (3) oli voinut olla Seinäjoella kolmen sakissa, jos vapaata olisi löytynyt. Toissa kerralla kenkänsä tiputtanut orille oli vaihdettu viime kisaan alumiinit alle. Tuntuu, että terveen oloinen hevonen olisi menossa hieman eteenpäin. Sopivasti menneellä juoksulla totosija saattaisi olla mahdollinen. Vire ei ole vielä ihan huipussaan, joten voittaminen tuntuu vielä hieman vaikealta. Täydessä iskussa olleessaan tämän luokka riittää näissä lähdöissä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kalanchoe P.R. on ollut paras keulasta, mutta tässä sille on tulossa hyvin todennäköisesti selkäreissu.

Varustemuutokset: Vetovehkeet otetaan ensi kertaa tälle vuodelle käyttöön. Parhaitten ilman kenkiä menevä Kalanchoe P.R. jatkaa alumiinikengässä.

Janne Soronen, Kova avaus huomioiden viimeksikin asiallisesti suorittanut Smooth Criminal (4) on jo pitempään hyvässä vireessä. Odotan ruuna onnistuneella juoksulla voittomatsiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua hevoselle yritetään nyt todennäköisesti tarjota.

Varustemuutokset: Ei muutoksia.

Antti Ojanperä, Mainiosti ennen kisaa treenannut Saul (10) oli hyvä viimeksikin. Palaset eivät olleet vielä loksahtaneet ihan kohdillaan, ja se löi kainaloihinsa. Ruuna on yhä itselleni pieni arvoitus. Uskoisin, että Saul on nyt parempi, ja sellaisena se pystyy tässäkin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla ei ole Saulille isoa merkitystä.

Varustemuutokset: Saulille laitetaan kainalosuojat, ja kengitystä hieman muutetaan.

Mauri Jaara, Viime esityksen perusteella parempaan suuntaan mennyt Sivori Effe (11) on hyvänä olleessaan ihan oikea hevonen näihin lähtöihin. Juoksun onnistuessa pärjääminen tältäkin lähtöpaikalta voisi olla mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sivori Effe ei ole mikään starttiraketti, joten takarivin lähtöpaikka ei ole ollut menestymisen ehto. Kaiken ollessa kohdillaan ruuna on pystynyt pitkiinkin kireihin.

T65-vihje (Oulun lähdöt 65-kohteet, 1 & 3 & 5)

Viime yö oli Oulussa talven tähän asti kylmin, ja lämpötila laski alle - 20 asteen. Päivällä lauhtuu aavistuksen verran, mutta silti illalla ajetaan aika kylmällä kelillä. Noissa olosuhteissa hyvällä juoksupaikalla on normaalia suurempi merkitys, kun takaa kiertäminen on vaikea. Myös revitykset jäävät yleensä vähiin.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Also Starring (12) sai Bodenissa vetää keulassa alun ilmaista vauhtia, minkä perästä voitto tuli vaivatta. Ruuna on aiemmin esittänyt takaa hyviä kirejä, ja kun alkuasematkin poisjääntien ansiosta helpottuivat on juoksun onnistumiseen paremmat mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Kuopion tauolta paluu startissa Johnny Dahlian (3) kiri katkesi turhan nopeasti. Startti saattoi viedä eteenpäin, ja ruuna voi pystyä taas kerran yllätykseen.

Arvoitus Noble Heart Nova (9) on viime kisan jälkeen vaihtanut pienempiin ympyröihin, ja ruuna iskukyky uusista käsistä on etukäteen arvailujen varassa.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä ei ole yhtään varsinaista starttihirmua. Zell Memento (5) on nopea auton takaa. Johtopaikalla juokseminen ei ole ollut orille pitkään aikaan menestyksen kannalta paras vaihtoehto. Nytkin sopiva selkä otettaisiin varmaan mieluusti eteen, mutta oikein hyvää sellaista ei taida olla tarjolla. Also Starring (12) joutunee lähtemään ensimmäisenä kiriin, jollei sitten eteenpäin ajaminen ole ollut jo varhaisessa vaiheessa mahdollista. Parhaimmillaan tosi räväkkiin loppurykäyksiin kykenevä Johnny Dahlia (3) pääsee nyt matkaan sisäradalta, josta kuski saattaa löytää ruunalle todella oivat hyökkäysasemat.

A: 12,3 B: 10,5,7,9 C: 8,6,4

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA-1

Varmaehdokas Viimeksi vauhdinjaon takia lopussa käytännöllisesti ilman voittomahdollisuuksia jäänyt Perfect Reverie (8) on saanut ikävän lähtöpaikan. Eturivi ei pullistele starttiraketteja, ja nopeana avaajan ori voi saada tuureilla hyvätkin asemat läheltä kärkeä. Kuntonsa puolesta Perfect Reverie pystyy tässä ykköseksi.

Yllättäjäehdokas Terävästi käynnistyvälle Blady Bols Bluelle (6) voisi olla tässä saumat ottaa johtopaikka hallintaansa. Jos tuo onnistuu, ja vire on heti tauolta riittävä, voisi Blady Bols Blue pitää kiinni mieliasemistaan jopa maaliin asti.

Juoksunkulku arvaus Blady Eturivin hevosista Blady Bols Bluelle (6) ja Perfect Reverie (8) ovat seuranneet auto tiiveimmin. Ensin mainitulle johtotehtävät ovat sopineet mainiosti. Jälkimmäinen jäi kerran viime vuonna painamaan kovan avauksen jälkeen turhan tiukasti ohjille, joten selkäreissu saattaisi olla turvallisempi vaihtoehto. Toisaalta viimekertainen varovainen taktiikka ei tuottanut parasta mahdollista tulosta, joten nyt voi olla aggressiivisemman taktiikan vuoro. Puolikivasti matkaan pääsevä Magic Wish (1) saanee itselleen mainiosti käyvän nätin sisäratareissun ihan kärjen lähellä. Kovaa avaavalle ja keulasta viime voittonsa ottaneelle Like Buljonkille (12) rata 12 on iso miinus. Uran avausykkönen viime helmikuussa Oulussa tuli samalta lähtöpaikalta. Tuolloin juoksu sujui onnekkaissa merkeissä, kun hyvä avaaja pääsi heti alkuun toiseen ulos. Tuureilla vastaava voi tietenkin toistua nytkin. Takapareihin juuttuessaan ruuna voi joutua lähtemään ensimmäisenä kiriin, jolloin kärkisija hyisissä olosuhteissa voisi olla aika tiukassa. Tapansa mukaan hyvin tauolta aloittanut Blueray Savoy (11) kärsii sekin lähtöpaikastaan. Saadessaan kirissä selkiä eteensä ruuna voisi pystyä tässäkin nousemaan voitto-otteluun mukaan.

A: 8,6 B: 11,12 C: 5,1,4,9,7

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Varmaehdokas Smooth Criminalin (4) hyvän ja huonon päivän ero on iso. Oikeana hetkenään ruuna voi pystyä ykköseksi monenlaisilla juoksuilla. Rauhallisena pysyessään todennäköisesti vetotyöt ottava Smooth Criminal saanee tehdä johtopaikalta oman juoksunsa.

Yllättäjäehdokkaat Viimeksi lopussa ilman kiritilaa jäänyt Kalanchoe P.R. (3) seuraa autoa aika tiukasti, ja kivat asemat kärjen tuntumasta ovat mahdolliset. Nousukuntoisen orin vire ei ole Panu Ahosen mielestä ihan tapissa, mutta tämän hetkinenkin iskukyky saattaisi riittää hyvillä tuureilla jopa ykköseen. Parhaimmillaan hyvin suorittava Abandon Fire (1) voi parantaa nyt paljon startti alla. Asiallisesti avaavalle ruunalla Tuomas Pakkanen hankkinee ykkösradalta oikein namureissun.

Arvoitus Kuten viimeksi nähtiin ravilla meno ei ole aina Saulille (10) aivan yksinkertaista. Kaiken ollessa kohdillaan jaksava hevonen voi nytkin jyrätä voitto-otteluun mukaan.

Juoksunkulku arvaus Smooth Criminal (4) ovat sen verran kova avaaja, ettei muilla taida olla tässä mahdollisuuksia johtoon. Janne Soronen oli etukäteen selkäjuoksun kannalla, mutta pahimman vastustajan poisjäännin jälkeen keulajuoksu taitaa olla vaihtoehto. Jaksavanoloisella Saulilla uskaltaa ajaa jo matkalla eteenpäin. Tuo onkin hieman tasavauhtisen menijän pärjäämisen kannalta melko välttämätöntä, jotta Oulun aika tiukan loppukaarteen pääsisi juoksemaan hieman sisempää. Sivori Effe (11) lähtenee jossain kohtaa viimeistä kierrosta kolmannen radan veturiksi.

A: 4 B: 11,10,1,3 C: 12,5,7

Muut lähdöt

  1. 2. Filius Felix 1. Oh My God S5. Space Cake – 3. Holy Victory Koks – 7. Eloy D'avingere 9. Sweet Cherry – 8. Nice Officer (10. Calgary – 11. Harminimoon Tinker – 12. Rover Broline)

  2. 2. Topmar – 7. Villiaura – 1. Julianne Dahlia – 5. Almus – 6. Iikori (9. Piirka)

  3. 7. Lovely Easy – 3. Jolly Jane – 8. Twist Villaggio – 9. Kice – 5. Hell Racer– 11. Ranch Penelope ( 1. May Cruise – 4. Impossible Bella)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet