Vihjeet 5.8.2019

04.08.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Hannu Hietanen, Tilun Tarun (8) varusteissa oli viimeksi jotain vialla, kun se oli niin kovasti vasemmalla ohjalla. Hevonen ei ollut tuon takia ollenkaan ajettavissa. Tuo huomioiden se pystyi menemään suorastaan hirmukovaa. Tilun Tarulla on sekä vauhtia että jaksoa, kunhan ravi vain alkaisi kunnolla rullata.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Tilun Tarun ravi käyttäisi.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime startista varusteita vaihdetaan aika reilusti.

LÄHTÖ 2

Niko Jokela, Uranavauksessaan Blue Cates (1) hävisi tiukassa maalin tulossa tosi niukasti toiselle hyvälle aloittelijalle. Ravurin oloinen ori ei ymmärtänyt vielä tuolla ensikerralla ihan kaikkea. Ravivarmalla ja hyvin toimivantuntuisella Blue Catesilla pitäisi olla tässä lähdössä hyvät pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Seinäjoen perusteella keulajuoksu käy mainiosti Blue Catesille.

Hannu Hietanen, Lapualla lähtöuusittiin moneen kertaan. Joillakin kerroilla Lexus Lloyd (5) lähti ravia. Hyväksytyssä volttaus oli sille hankalaa. Raville selvittyään ori nousi vielä asiallisesti neljänneksi. Tämä ei ole olemassa mikään laukkuri, joten alun hankaluudet ovat tulleet minulle yllätyksenä. Lexus Lloyd voisi pystyä tällä matkalla hieman alle 20-aikaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Lexus Lloyd lähtee ravilla matkaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Hannu Hietanen, Krannin Pihla (2) teki Lapualla hyvän esityksen. Matkalla päästin Hipatsun hieman turhaan keulassa juosseen tamman eteen, emmekä pystyneet enää sitä ohittamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Krannin Pihla on takaa nihkeämpi. Etupuolelta tamma vastaa hyvin ohitusta yrittäville, eikä sitä tarvitse sieltä niin kiihkeästi ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Viehko Venla (3) otti Rovaniemellä alkuun typerän laukan. Tuon perästä se kulki ihan asiallisesti. Taulunsa mukaisessa kunnossa kilpaileva tamma voi saada tästäkin jotain.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, eikä juoksun suhteen ole isompia toiveita.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Kari Alapekkala, Loistavan viime esityksen perusteella Listas Hectorin (3) kanssa lähdetään tähän kisaan toiveikkaana. Pitkään kunnossa ollut ruuna ei ollut jostain syystä Tornion pitkällä matkalla parhaimmillaan. Rovaniemen kisasta ei ole kuin viikko, eikä hevosta ole tuon takia liikutettu tässä välissä kuin pari kertaa nätisti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Listas Hector lähti Rovaniemellä lujaa, vaikka starttiin ei satsattu. Tämä siitä hyvä hevonen, että vähän kaikenlaiset juoksut käyvät. Kova tempo on Listas Hectorille mieleistä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin viime taas ajetaan.

Jani Hartikainen, Ihan jonkinlaisessa kunnossa oleva Going Above (5) sai olla Pihtiputaan kahden saman päivän startin jälkeen viikon helpolla. Nyt hevosta on taas liikutettu normaalisti. Treenien perusteella Going Above jatkaa samassa vireessä. Vastus vaikuttaa nyt tosi kovalta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Going Abovelle juoksupaikalla ei ole isoa merkitystä Alkuun kokeillaan satsata sen verran, että saisimme paikan läheltä kärkeä. Going Abovelta puuttuu hieman huippukyytejä. Toivotaan, ettei vauhti hidastuisi missään vaiheessa ihan kävelyksi, ja että koko ajan mentäisiin tasaisen reipasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Kivarin Raindance (7) on tehnyt hyviä juoksuja koko ajan. Tässä lähtöpaikka on aika ulkona.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kivarin Raindance voitti Torniossa keulasta. Rovaniemellä tamma teki hyvän kirin takaa. Kivarin Raindance lähtee reippaasti, ja katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varustemuutoksiin on tuskin tarvetta.

Ville Pohjola, Hyvässä vireessä Kalajoen kisaan paussilta palannut Moonwhisper (10) oli keulapaikalla aivan liian pirteänä. Turhan paljon ohjille painanut tamma kesti raskaissa olosuhteissa (sisärata pehmeä) ihmeen hyvin perille asti. Tässä kovassa seurassa voitto voi olla tiukassa. Tarkalla onnistuneella juoksulla kärkipäänsijoitukseen saattaisi olla pienet mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Moonwhisper on painanut molemmissa ajamissani starteissa johtopaikalta turhan paljon ohjille. Nyt hevoselle on tulossa selkäjuoksu, jollaisella se saattaisi olla matkalla rauhallisempi

Niko Jokela, Kalajoen selkeästi ylivauhtisessa kisassa Lovely Easy (11) kiri johtavan takaa voittajaksi. Rata 11 tuo tarkan reissun tarvitsevalla tammalle murheita.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lovely Easy on aika kranttu juoksun suhteen. Tällaiselta lähtöpaikalta sillä on pakko ajaa aika nätisti.

Hannu Hietanen, Greytail Eric (12) on pikkuisen laiska keulasta. Kun rinnalle edennyt vastustaja laukkasi loppukaarteessa sen rinnalta, jäi ruuna odottelemaan muita. Tuossa menetti todennäköisesti voiton. Tuntuisi, että Greytail Eric alkaa olla taas kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Greytail Eric on ollut paras keulasta, joten tällainen lähtöpaikka on sille miinusta.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Marko Hakkarainen, Hirmuhyvin uransa aloittanut Finnick Sisu (2) tuli meille, kun sillä oli mennyt jossain kohtaa viime vuonna jänne. Mukavalta treeneissä tuntuneella hevosella on ajettu vain suoralla. Kyydit ovat olleet kovimmillaan vain 40-luokkaa. Tuon takia jaksavanoloiselta ruunalta voi puuttua vauhtia. Tähän kohtaan on vielä monta kysymysmerkkiä. Yksi niistä on se, että miten isot liikkeet omaava Finnick Sisu menee Oulun kaarteet. Aloituskisaan ei ole vielä sijoituspaineita.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Finnick Susin aloittaa ihan perusvehkeillä ja kengät alla.

Kari Alapekkala, Kaikissa muissa kisoissaan kovat esitykset tehneellä Willy Fogilla (6) oli viimeksi Bodenissa koko päivän ajan virtsaamisongelmia. Tuon takia se ei harmittavasti kyennyt suorittamaan normaalilla tasolla. Willy Fog rauhoittuu paremmin juoksemaan keulassa, ja sieltä hevosen luokka kasvaa pykälän verran. Johtoon pääseminen parantaisi Willy Fogin voittomahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta ajetaan, jos sinne päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, En satsannut viimeksi alkuun, mutta Poulter (8) lähti omillaan yllättävän reippaasti liikkeelle. Hyvän vaikutuksen itsestään jättänyt ruuna oli terveenoloinen ja ravasi hyvin. Vaikka Poulterin juoksu tuossa kisassa meni hankalaksi, niin se tuli kuitenkin riskisti maaliin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Valmentaja kertoi ennen starttia, että selkäjuoksu on ollut Poulterille parempi. Tuolla kertaa hevonen pystyi kuitenkin tekemään omaa juoksua.

Ville Pohjola, Olen pitänyt kovastityylistä, millä Callipygian (9) molemmat Kajaanin voittonsa otti. Hyvän esityksenBodenissa kuoleman paikalta tehnyt tamma voitti edellisellä kerralla mailin keulasta, ja varoja jäi aika paljon. Kajaanin ensimmäinen ykkönen ei ollut niin työläs kuin päällepäin saattoi näyttää. Tamma jäi lopussa odottelemaan muita, kun se oli päässyt ohi keulassa juosseesta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan kuinka kauas tästä alussa jäädään. Kajaanin ekakisassa selästä terävästi kirinyt Callipygian pääsee pätkän tosi kovaa, joten juoksunkululla ei ole sille erityisen suurta merkitystä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Callipygian on kilpaillut sekä avovehkeillä että vetolaput silmillä. Hevosen suorittamineen tuolla asialla ei ole ollut juurikaan merkitystä.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Petteri Joki, Hyvin treenaava Sundsvik Mayday (4) aloitti Rovaniemellä pitkältä sairastauolta. Esitys oli vielä hieman turhan tasainen, ja terävyyttä puuttui vielä aika paljon. Toivotaan, että hevonen parantaa, kun sillä on nyt startti alla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vielä tässä kohtaa selkäjuoksu tuntuu hieman todennäköisemmältä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Oikealle puolelle laitetaan päätanko, ja silmien eteen laitetaan vetolaput.

Mauri Jaara, Don Juan Sisulle (8) lämpimät ilmat eivät ole etu. Sillä kuten joillakin muilla tallimme hevosista kävivät rauta-arvot välillä jostain syystä vähän alhaalla. Nuo saattoivat olla syynä hevosen viime kerran hieman vaisuun esitykseen. Don Juan Sisu viimeisteltiin nyt reippaammin, ja uskon ruuna pystyvän nyt parempaan suoritukseen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kasiradalta pitää ajaa alussa jonkin verran eteenpäin. Katsotaan sitten mihin asemiin onnistutaan pääsemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Don Juan Sisu kilpaili viimeksi ensikertaa ilman kenkiä, ja ravi käytti mainiosti. Tuolla samalla balanssilla jatketaan. Ruunalla kokeillaan lämmittelyssä vetopalloja. Jos ne tuntuvat toimivan, niin Don Juan Sisu juoksee ne korvilla ensikertaa kilpaa.

Hannu Hietanen, Mainion esityksenVieremällätehnyt Grand Ale (6) tuli hyvin maaliin asti. Jakson puolesta myös 2600 m käy. Gran Alen ravi ei vain ole aina tahtonut sujua pitemmällä matkalla ihan loppuun asti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Automaattisesti reippaasti lähtevä Grand Ale on ollut paras keulapäästä.

Tiina Koskinen, Grand Ale (6) on ollut enimmäkseen hyvä. Aina myös joskus väliin on sattunut huonoja päiviä, joten hieman hankala ennakoitava ruuna kuitenkin on. Vieremällä lähtöauto irtaantui hieman liian aikaisin, ja tuon takia Grand Ale jäi lähdössä. Hyvin ravannut ja terävänä ollut ruuna teki 2600 m matkalla mainion esityksen. Paras vauhtikin oli maalin kohdalla. Gran Ale terveysongelmat eivät mene parempaan suuntaan. Toistaiseksi niiden kanssa on tultu kuitenkin toimeen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gran Ale lähtee kovaa, jos starttiin satsataan. Sisärata on ollut tälle aina parempi, mutta tarvittaessa Gran Ale on osannut kiriä myös parijonosta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ikinä tämän kanssa mitään ei vaihdeta.

Marko Hakkarainen, Replay Pellinillä (12) kokeiltiin Joensuussa kevyempää balanssia, eikä se toiminut. Tällä kertaa lähtöpaikka vie suurimmat menestystoiveet. Hevonen on hyvässä kunnossa, mutta vaikka kaikki menisi nappiin, voi pärjääminen silti olla nyt vaikeaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Näistä asemista startattaessa on toivottava, että kärki ajaisi reipasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengityksen suhteen palataan entiseen. Muuten samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Janne Lukkari, Livi Mysteryn (3) laukka Mikkelissä oli työtapaturma. Ravin löydyttyä kisa ajettiin vain läpi. Joensuussa ruuna teki oikein hyvän sitkeän kirin. Kotona on päästy tekemään kaikki halutulla tavalla. Pelkkää positiivista kerrottavaa hevosen tilanteesta on ja hyvillä mielin kisaan tullaan. Oulun 3100 m voitoissaan Livi Mystery teki selkäjuoksuilla hyvät esitykset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Livi Mystery on ehkä aavistuksen verran parempi selkäjuoksulla. Ajotaktiikasta pitää vielä keskustella kuskin kanssa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät alla ja muutenkin samoilla varustuksella jatketaan.

Mauri Jaara, Joensuun75-lähdössä hyvän esityksen tehnyt Livi Mystery (3) osoitti keväällä, että 3100 m matka käy sille mainiosti

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pitää sitten startissa katsoa, että miten juoksu lähtee menemään, ja tilanteen mukaan ajetaan.

Marko Hakkarainen, Tasaisen esityksenKajaanissa tehnyt Take Me With You (7) oli taas epärytminen, mikä väsytti hevosta. Tuohon vikaan ei ole pystytty löytämään syytä. Ne kerrat, kun Take Me With Youn ravi on ollut kohdallaan, niin sille on käynyt vähän kaikki juoksupaikan ja matkan suhteen. Tässä tilanteessa 3100 m ei ole sille etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on aika ulkona. Pitää vain katsoa, miten juoksu lähtee menemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat varusteet, mutta alle tulee lisää painoa.

Niko Jokela, Special Present (8) on huippuhevonen, joka ei ole tehnyt yhtään huonoa esitystä. Myös Kaustisen 3100 m suoritus oli mainio, eikä ruuna hävinnyt kuin kahdelle hyvälle hevoselle. Voitosta lähdetään ajamaan. Mitään varmaa ei voi kuitenkaan tuon asian suhteen luvata, kun ainakin pari muuta kovaa on tässä lähdössä mukana.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Starttiin ei ole tarkoitusta satsata. Special Presentille käy vähän kaikenlaiset reissut, joten tilanteen mukaan kisassa voidaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Special Present meni keulassa hieman laiskasti, Viimeksi varusteisiin lisättiin vetolaput. Niistä tuntui olevan apua. Laukan jälkeen kovaa kulkenut hevonen oli loppumatkasta jo väsynyt, mutta jaksoi tulla silti vahvasti maaliin asti. Tuota varustetta on tarkoitus käyttää tälläkin kertaa.

Jani Hartikainen, Easy Vacation (9) jäi Vieremän maalisuoralla hankaliin asemiin. Tilaa ei lopussa löytynyt, ja pussiin juuttuneella hevosella jäi voimia käyttämättä. Aiemmin talvella selvästi paremmin mennyt Easy Vacation on tänä kesänä suorittanut ihmeen hyvin. Samanlaisessa vireessä jatkava Easy Vacation on kunnossa ollessaan mennyt pitkänkin matkan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sopivan selkäjuoksun perästä Easy Vacation on pystynyt spurttaamaan ainakin jonkinlaisen pätkän.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotta Easy Vacationilta kengät voidaan riisua pois, on radan oltava tosi hyvä. Jos olosuhteet sallivat, niin ruuna kilpailee tässä kengittä. Tuosta on sille hyötyä, mutta liian paljon tuolle balanssin muutokselle ei kannata kuitenkaan laittaa painoa.

Petteri Joki, Bwt Bayern (10) teki Bodenissa tauolta positiivisen esityksen. Keulassa ajettiin hölkkää, mikä oli tälle hankalaa, kun sen vauhdit eivät ole tahtoneet kesäkeleillä oikein muutenkaan riittää. Hyvin perille asti viimeksi tulleelle Bwt Bayernille kolmen kilometrin kisan pitäisi passata hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kun Bwt Bayern on ollut kunnossa, niin sillä on voinut ajaa jo matkalla eteenpäin. Viimeinen kaarre on ollut tälle joskus hankala, joten siinä vaiheessa olisi mukava olla kärjen tuntumassa.

Jussi Rämö, Hudson Webillä (11) on nyt kaksi hylkyä peräkkäin. Derbykarsintoihin tähtäävällä hevosella jouduttiin tuon takia ottamaan tähän kohtaan startti. Vieremän laukan kuski arveli aiheutuneen kompuroinnista. Nyt ravilla meneminen ehdottoman on tärkeää. Mitään preparee-starttia ei lähdetä kuitenkaan ajamaan, vaan ori tarvitsee hyvän viimeistelyn kauden päätavoitetta ajatellen. Viime kisan jälkeen Hudson Webiä on hoidettu hieromalla. Vetreä hevonen on ollut treeneissä hyvänoloinen. Pitkän matkan ei pitäisi aiheuttaa tälle ongelmia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuskille kerrotaan tilanne missä ollaan, mutta mitään sen tarkempia ajo-ohjeita hänelle ei ole tarkoitusta antaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hudson Webillä on ollut taipumusta nousta suorilla hieman ulospäin. Tuon takia hevosella on ollut käytössä smurffilappu. Ehjän juoksun varmistamiseksi se jätetään nyt pois. Muuten samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Niko Jokela, Ajamani Rovaniemen startin perusteella Kivarin Merengue (2) on oikein ravurin oloinen hevonen, josta voi kehittyä vielä ihan asiallinen menijä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopeaoloinen Kivarin Merengue päässee tästä liukkaasti matkaan,

Mauri Jaara, Tauon jälkeisissä kisoissaan Forgetmenot Sisu (3) on jäänyt alussa hännille, mistä sen on ollut vaikea nousta kärkisijoille. Treenien perusteella eteenpäin mennyt tamma on saanut nyt hyvän lähtöpaikan. Forgetmenot Sisu voisi pystyä menemään matkan 15-alkavaan aikaan. Sijoittumiseen ainakin toton tuntumaan pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Forgetmenot Sisu saisi vain asemat kärjen tuntumasta, niin muulla juoksupaikan suhteen ei ole isoa merkitystä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Ajoin Simon Angelilla (6) sen uran alkuvaiheessa pari starttia, ja niiden perusteella se vaikutti juoksijan oloiselta. Minulle oli pikku pettymys, kun se ei pärjännyt viime kaudella tuon paremmin, mutta hevosella on ollut omat ongelmansa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajetaan.

Hannu Hietanen, Meillä valmennuksessa ollut Ninja Casall (7) on ollut kesän kotona. Hyviä juoksuja tätä helpommissa lähdöissä tehnyt tamma ei ollut Maarianhaminassa ihan parhaimmillaan. Minulla ei ole tietoa hevosen tämän hetken tarkemmasta tilanteesta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ninja Casallilla on ajettu selkäjuoksuja. Härmässä tammalla oli vastaava lähtöpaikka auton takana, eikä se silloin pääsyt erityisen liukkaasti matkaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Petteri Joki, Ravia lopussa hukkaileva Divo Du Mirel (3) oli tekin viimeksi vain tasaisen juoksun, eikä tuon perusteella tästäkään kisassa osaa mitään järisyttäviä odotella.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan ajellaan.

Jani Hartikainen, Viime startissa Flower’s Juni (11) veti jo esittelyssä hirveästi ilmaa sisäänsä. Edellisellä sekä paremmin suorittanut että suoremmassa juossut tamma oli nyt varsinkin kurveissa vino. Hevonen kaarteissa vaikea ajettava, ja se menetti niissä paljon metrejä. Hieman vielä säätöjään hakeva Flower’s Juni on tähän kisaan vaikea ennustettava.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että saadaan tulla pitkään selissä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Takapäätä pitää yrittää saada kiinni.

Hannu Hietanen, Cubuksella (13) pitäisi olla tässä aika sopivalta vaikuttavassa seurassa pärjäämismahdollisuudet, vaikka lähtöpaikka takamatkan juoksulangalla onkin aika hieman arvoituksellinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cubus on tehnyt oikeita juoksuja sekä edestä että takaa. Hyvällä lähtijällä yritetään lähteä reippaasti matkaan ja katsotaan sitten minne päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Seinäjoella Cubus kilpaili ilman kenkiä. Edellisessään se juoksi ne alla. Suorittamiseen tuolla asialla on vain aavistuksen omainen vaikutus.

T4-vihje

Ratapelin kolmanteen kohteeseen on vain yksi selkeä suosikki. Muihin osalähtöihin ankkurikandidaatteja on useampia. Potentiaalisia yllättäjiäkin on tarjolla, joten ennalta illan T4:n tarjoaa aika mielenkiintoista spekuloitavaa.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Rovaniemellä keulasta niukkaan, mutta aika varmalta näyttäneeseen voittoon pitänyt Listas Hectorille (3), kuten Kari Alapekkala mainitsi, ei tuo juoksupaikka ole menestyksen edellytys. Mainioista alkuasemista kisaan starttaavalla Listas Hectorilla on tässä saumat toiseen peräkkäiseen tolppaan.

Yllättäjäehdokas Aamupäivän kannatuslukemien perusteella Greytail Eric (12) näyttää unohtuneen peleistä aika täydellisesti. Lähtöpaikka on huono keulasta hyvin menneelle ruunalle. Voittoja on kuitenkin tullut myös takaa, eikä hyvillä juoksutuureilla pärjääminen ole tässäkään täysin poissuljettua.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Ennalta mielenkiintoiselta vaikuttavalla kiihdytyksellä saattaa olla tässä tasaisen oloisessa koitoksessa aika ratkaisevakin merkitys. Vetotöihin kukaan ei pääse välttämättä aivan suosiolla, joten ylivauhtiseen ensimmäiseen kierrokseen on vaaransa. Viimeksi maksimisijoitukseen ottaneen Fancy Creekin (1) viime suoritukseenkuski oli ollut Eija Sorviston mukaan tyytyväinen. Asiallinen avaava tamma voi valmentajan mielestä pystyä seuraleimaan tässä kovassa seurassa jopa mitalille. Rovaniemellä ensimmäisen puolikkaan lopussa johtoon siirtynyt ja paikkansa perille asti säilyttänyt Listas Hector (3) on yksi mahdollinen kisan veturi. Voittoja on tullut myös selkäjuoksuilla, joten menestys ei ole pelkästään yhden taktiikan varassa Viimeksi johtavan rinnalla viimeiset 1100 ravannut ja toiseksi kestänyt, eka-askelillaan tosi liukas Hillbilly Bruce (4) i saattaisi pyyhkäistä alussa kärkeen. Täydellä matkalla sopiva selkä saattaa kelvata eteen. Pihtiputaalla karsinnan ja finaalin nimiinsä Going Above (5) on parhaimmillaan kyennyt seuraamaan siivekettä tiiviisti. Johtoon tuskin pyritään ihan hampaat irvessä, kun paikka kärjen tuntumassa on ollut hevoselle riittävä menestystä ajatellen. Kivarin Raindancen (7) kunto tuntuisi olevan mallillaan. Hyvin ulkoa kiihtyvällä tammalla satsattaneen ainakin jonkin verran alkuun, kun myös keulaan pääsemiseen voi olla mahdollisuudet. Paikka johtavan rinnallakaan ei ole ollut tälle tammalle voiton este. Outfield Olga (9) voisi ylivauhtisessa kisassa pärjätä täältäkin, jos päivän viretaso on oikealla mallilla, eikä kiristä tule liian pitkä. Juoksun kärjen lähellä tarvitseva Moonwhisper (10) olisi nopea startista. Ville Pohjola kertoi, että molemmissa hänen ohjastamissaan kisoissa tamma on painanut keulasta vähän turhan riuskasti ohjille. Nyt näyttäisi olevan tulossa selkäreissu. Edestä lähdetään reippaasti, joten onsuljettu paikka voi olla meneväiselle Moonwhisperille voimien säästymisen kannalta hyväkin asia. Reissun kärjen tuntumassa tarvitsevan Lovely Easyn (11) pärjäämistä tältä lähtöpaikalta Eija Sorvisto piti hieman epätodennäköisenä. Greytail Eric (12) on voittanut myös takaa, mutta parhaat esitykset ruuna on kuitenkin tehnyt keulajuoksuilla.

A: 3,7,4 B: 5,1,12,11,9,10 C: 2

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Muuten tasaisen hyviä suorituksia suoltaneen Willy Fogin (6) viime kisa meni pilalle koko päivää sitä vaivanneiden virtsaamisongelmien takia. Kari Alapekkalan mielestä keulasta luokan verran kasvavalla ruunalla voi olla pitkästä aikaa mahdollisuudet edetä mieliasemiinsa, josta sitä voi olla vaikea enää ohittaa.

Yllättäjäehdokas: Saamansa aika vaativan reissun mainiosti kestäneen Poulterin (8) aamun kannatuslukemat lähtöpaikka huomioidenkin tuntuvat turhan pieniltä. Samaa on todettava viimeksi taustalta hyvin kirineestä, jo pitempään kunnossa olleesta Spitfire Effestä (12).

Arvoitus: Viime kaudella kolmivuotiaana hyvin uransa aloittanut Finnick Sisulla (2) ei ole treeneissä ajettu kuin 40- vauhteja ja tuokin tehty suorilla. Jännevammasta johtuneen sairastauon jäljiltä radoille palaava ruuna on Marko Hakkaraisellekin monella tapaa arvoitus, mm. sen suhteen miten isot liikkeet omaava Finnick Sisu juoksee Oulun kaarteet.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hyvin avaava California (1) saanee taas nätin reissun sisällä kärjen lähellä. Pitkältä tauolta Suomen uransa tässä uudesta valmennuksesta avaava Finnick Sisu (2) käynnistyy asiallisesti. Marko Hakkarainen kertoi treenivauhtien olleen vielä tosi maltillisia. Terävyyttä voi puuttua, joten aggressiivinen ajotaktiikka tuntuu epätodennäköiseltä. Hillbilly Willy (3) ei ole kyennyt tällä kaudella viime vuoden haamuesitystensä tasolla. Edelleen asiallisesti liikkeelle lähtevällä ruunalla tavoiteltaneen kivaa juoksupaikkaa kärjen tuntumasta. Bold Choice (4) on sen verran tiukka starttari, että se saattaa ohittaa kaikki sisäpuoleltaan lähtevät. Vetotöihin ruunaa tuskin halutaan. Peruskyvykäs Big Boss Kemp (5) on tähänkin kohtaan edelleen melkoinen kysymysmerkki. Kohtuullisesti kiihtyvä Willy The Fogin (6) ensimetrien vauhti ei riitä nopeimpien kanssa. Vetotyöt mielessä keulassa viihtyvällä ruunalla eteenpäin kuitenkin päättäväisesti suunnataan. Hyvin avaavalla Bewitch Boylla (7) alkuun satsaaminen ei ole seiskaltakaan ihan poissuljettu. Täydellä matkalla hevonen tarvitsee nätin reissun eikä asemia alettane verissä päin puolustaa. Viimeksi tasaisen asiallisen suorituksen Poulter (8) on vain tavallinen lähtijä, jolle kasirata on miinusta. Hyvät esitykset kolmessa viimeisessä tehnyt Callipygian (9) starttaa nopean avaajan takaa, joten se voi saada heti kivat juoksuasemat. Tuo voi Ville Pohjolan mielestä kovan pätkän omaavalle ruunalla mainio juttu. Viimeksi toiselta ilman vetoapua keulahevosen vastarinnan lopussa murtaneen Gold Narvan (11) kunto tuntuisi olevan hyvin kohdallaan, joten jo matkalla saatetaan ajaa eteenpäin. Voittoja on tullut myös pitkillä kireillä. Radalta 12 Spitfire Effe (12) jäädä aika tavalla takajoukkoihin, joten kiriin tarvittaneen vetäviä selkiä eteen.

A: 6,9,11 B: 8,2,12,5 C: 4,7,10,1,3

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Nappisarjan tästä itselleen löytänyt Grand Ale (6) onnistuminen ei ole koskaan täysin varmaa. Kaiken sujuessa ruuna voisi, varsinkin johtoon päästessään olla tässä tosi hankala voitettava.

Yllättäjäehdokas Suosikki poisluettuna kisan muiden mahdollisten pärjääjien kanssa nousujohteisia startteja tehnyt Loving You Deeply (5) tuntuu aika tasavertaiselta,. Seinäjoen huippu olosuhteissa hyvä ajan tehneelle, pääsääntöisesti asiallista työtä tekevälle Daddy’s Firstille (10) kymmenen päivän starttiväli on Eija Sorviston mielestä käypä. Edestä avataan kovaa, joten oikeinkin kivaan reissuun voi olla mahdollisuudet, eikä ravilla jonkinlainen pärjääminen ole mahdotonta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Startissa räväkkä Haras Du Pin (1) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Vetäväntuntuinen selkä saattaa taas kelvata eteen. Forastero (2) ei ehtine kiihdytyksessä nopeimpien kyytiin. Tiukasti autoa seuraavalle Wilda Tigern Jackille (3) haettaneen mahdollisimman hyvät asemat sisäradalta, mutta vetotyöt annetaan muiden kontolle. Parhaimmillaan kovaa avannut Sundsvik May (4) on kiihdytyskisan jokerikortti. Loving You Deeplyn (5) ei panostettane edelleenkään alkuun. Gran Alella (6) on ollut joskus omia ajatuksia auton takana. Oikeana hetkenään hyvin keulassa viihtyvä ruuna lähtee tehokkaasti matkaan. Kohtuullisesti kiihtyvä Flirt Fortuna (7) voi jäädäseiskaradalta takapareihin.Viimeksi yllättävän vaisusti suorittaneella Don Juan Sisulla (8) ei ajettane kasilta alussa eteenpäin. Kaikki takarivin osanottajat tuntuisivat olevan aika tavalla juoksun kulun armoilla, kun yhdelläkään ei välttämättä kärsi ajaa matkalla eteenpäin. Jos Daddy’s Firstin (10) onnet ovat myötä, voi hevonen saada kivat juoksuasemat.

A: 6 B: 8,5,10,4 C: 12,1,2,9,3,11

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas, Tällaisen tehtävän osaamisesta Livi Mysteryllä (3) on porukan selkeimmät näytöt, kun se voitti toukokuussa Oulussa viimeisen Stayer Cup-karsinnan ja -finaalin. Joensuun perusteella nousukuntoon päässyt ruuna on saanut pahimpia vastustajiaan paremman lähtöpaikan, mikä voi antaa sen ratkaisevan pienen edun voittoa ajatellen.

Yllättäjäehdokas Suosikkikolmikon jälkeen tuntuisi muihin olevan jonkinlainen hajurako. Koko trion jostain syystä epäonnistuessa ensimmäisenä mieleen tulevat pärjääjät ovat jaksava Decamerone (1) ja sopivalla reissulla matkan menevä, kunnossa oleva Easy Vacation (10).

Arvoitus: Pitkältäpaussilta aloitteleva Bwt Bayern (10) on vielä tähän kohtaan vaikea arvioitava. Petteri Joki mukaan hevonen on kunnossa, ja matkan hän uskoi sopivan. Bwt Bayern on juossut kahdesti 3100 m, mutta laukka on tullut päätöspuolikkaalla, eikä ruuna ole näyttänyt tuossa kohtaa enää kovin tuoreelta. Puolta kierrosta lyhempi matka on sen sijaa sujunut voitokkaasti.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Vaikka Decamerone (1) lähtönopeus ei riittäne sisäradalta johtopaikan pitämiseen, mutta kohtuulliset asemat kiriään varten matkan mainiosti jaksava ruuna voi kuitenkin saada. Todennäköisesti alussa muille hieman tasoitusta antavalle Oh Conny Lie Starille (2) 3100 m käy mainiosti. Sujuvasti käynnistyvä Livi Mystery (3) on Janne Lukkarin mielestä hieman parempi selkäreissulla. Hevoselle käy myös vetotyöt. Ainoa hyväksyttävä veturi eteen on samalla myös ehkä pahin voiton este, joten ajotaktiikka ratkennee aika pitkälti tilanteen mukaan. Reippaasti avaava Party Hard (4) tarvinnee tässä urakassa oikein nätin reissun. Parhaimmillaan kohtuullisesti siivekettä seuraavaa ei nähtäne alun kamppailussa mukana. Hitaasti avaava Bajkal Craff (6) onnistui Skellefteån pitkällä etenemään toisessa johtoon. Voimat näyttivät ehtyneen viimeisen kaarteeseen lopussa. Oikeinkin railakkaasti joskus ulkoa avanneella, tasaisen suorituksen Kajaanissa toisessa ulkoa tehneellä Take Me With Youlla (7) saatetaan tässä tehtävässä tarvita kaikki voimat päätöslenkille. Hurjasti alkumatkan laukan jälkeen Vieremällä kulkenut Special Present (8) jäi Kaustisen pitkällä matkalla keulasta lopussa kolmanneksi. Seinäjoen Ilkka-ajon karsintavoitossaan ruuna juoksi viimeiset 1400 m toisella ilman vetoapua. Nuo asemat ovat olleet tälle hevoselle aiemminkin otolliset. 3100 m paikka johtavan rinnalla ei ole kuitenkaan pärjäämistä helpottava asia. Easy Vacation (9) kestää tämänkin urakan sopivalla reissulla, johon sillä näin ysiradalta on saumoja. Bwt Bayern (10) Petteri Joki hieman pelkäsi viimeistä kaarretta, joten jo ajoissa yritettäneen edetä lähemmäs kärkeä. Kisan toinen nelivuotislahjakkuus Hudson Web (11) ei ole vielä koskaan kilpaillut näin pitkällä matkalla, mutta tuon seikan Jussi Rämö ei uskonut olevan hevoselle ongelma. Kaksi hylkyä on alla, joten Derby-karsintoja ajatellen kolmatta ei saa tulla. Tuo voi näkyä ajotaktiikan jonkinasteisena maltillisuutena. Valmentaja haluaa tästä Hudson Webille kuitenkin kunnon viimeistelyt, joten millään preparee-tyylillä kisaa ei ole tarkoista ajaa.

A: 3,8,11 B: 9,1,10 C: 7,2,6,4,5,12

T4-systeemit

A: 8,2,7 (4,12) 7,10 (5,6) 1,8,6 (3,2) 2,4,10,3,11,8,7,1 (6,5) = 144 riviä

B: 8,2,7,4,12,11,10,5,6 (1,9) 7,10,5,6,3,2 (9,4) 1,8 (6,4) 2 (4,10)= 108 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Tässä kuudentoista osanottajan matalalla sarjamäärityksellä ajettavassa kisassa monelta puuttuu näyttöjä, varsinkin viime ajoilta. Tätä selkeästi kovemmissa tehtävissä tasaisen hyvillä suorituksilla mainiosti menestynyt Cubus (13) erottuu muusta joukosta kohtuullisen selkeästi. Juoksulangan lähtöpaikka takamatkalla näin isossa lähdössä ei ole ongelmaton, mutta ilman isompaa epäonnea Cubuksella pitäisi olla aika suuret mahdollisuudet vähintään jonkin väriseen mitaliin.

Yllättäjäehdokas Troikkakohteeksi on matalan sarjamäärityksen 16 osanottajan koitos, jossa monenlaiset tulojärjestykset voivat toteutua. Kärkipäässä juoksevat ovat näissä kisoissa monesti vahvoilla. Hyvin matkaan pääsevä Oilhassan (5) saa taakseen päättäväisen ohjastajan. Esim. johtopaikalta ruuna voisi pystyä sinnittelemään vaikka mitaleille.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Näinkin vähän ansainneiden otteluissa juoksutapahtumia on vaikea ennakoida. Eikä tuolla asialla ole niin suurta merkitystä tulojärjestykseen kuin ylemmissä sarjoissa. Yritetään kuitenkin jotain arvailla, mutta osumistarkkuudesta tässä kohtaa ei voi antaa minkäänlaisia takeita. Westcoast Phoboksen (1) vauhdit eivät etelän starteissa ihan riittäneet. Kohtuullisesti avaava ruuna saanee tässä kivan juoksun sisällä, minkä perästä sijoittuminen jopa himmeimmille mitaleille saattaisi olla mahdollisuuksien rajoissa. Kaynote Windcape (2) osaa lähteä hyvin voltista. Parhaat menestykset ovat tulleet selkäreissuilla, mutta tässä keulasta ajaminenkin voisi tulla kyseeseen. Divo Du Mirel (3) iso hevonen, jolla on myös sen mukaiset liikkeet. Ihan ensiaskelillaan ruuna ei ole tuon takia täydessä vauhdissa, mutta jo paalun kohdalla mennään kovaa. Aika meneväiseltä vaikuttava, ranskalaistyylisesti ravaava ruuna on aiemmin tuhlannut matkan aikana voimiaan riippumatta siitä onko sillä ajettu vapaata rata pitkin vai selässä. Uudesta valmennuksesta tässä aloittava Oilhassan (5) kiihtyy mainiosti, ja keulastakin sillä voi päästellä. Nousukuntoiselta vaikuttava Bowie Savoy (6) on hyvä tulemaan loppua. Hevonen on ollut joskus hieman epävarma starttiin, joten selkäreissua saatetaan lähteä hakemaan. Suurin osa takamatkan osanottajista on tarvinnut menestyäkseen nätin reissun, joten niiden ajotaktiikoista on vaikea oikein mitään lähteä ennustamaan. Startin ajoittaminen Suomen juoksulankasysteemillä ei ole helppoa. Jos kaikki käy hyvin, niin mainiosti toimivalla Cubuksella (13) kuski saattaa ajaa heti rohkeasti eteenpäin. Kiriin lähtöönkin on valittavana monta mahdollista ajankohtaa.Edellä mainitun yksi paha vastustaja Ditchback Duke (15) on saanut ikävän lähtöpaikan. Vahvasti kirivä ruuna voi pystyä nytkin lopussa kolmen sakkiin.

A: 13 B: 2,6,15,5,3,8,1,12,11 C: 9,7,14,16,4,10

Muut lähdöt

  1. 7.Eedwartti – 8.Tilun Taru – 5.Kukkarosuon Ville – 1.Henrika Kultamaa – 6.Milijan Madonna (2.Åitin Poika – 9.Jets Velho)

  2. 1.Blue Cates – 5.Lexus Lloyd – 3.Enjoy’s Travolta – 7.Paradise Beyonce (6.Business Dan – 4.Bwt Dakota)

  3. 4.Tutun Impi – 2.Krannin Pihla – 1.Z.M’s Felix – 5.Suviprinssi – 3.Vihko Venla – 6.Meren Ritari

  1. 5.Pitch Perfect – 6.Simon Angel – 3.Forgetmenot Sisu – 2.Kivarin Merengue – 1.Cankus What’s Up – 7.Ninja Casall ­ – 8.She Will Be (9.Yanry)

  1. 3.Sorjan Säihke – 8. Pitska – 2.Vieskaus – 5. Nompparilla (4.Metsärinteen Sisu)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet