Vihjeet 6.12.2019

05.12.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Vipella (1) on tasaisen oloinen hevonen. Kaustisen asiallisen esityksen perusteella tammalla pitäisi olla tässäkin pärjäämismahdollisuudet.

Ville Pohjola, Kesäkelissä kivalla tyylillä juosseelle Iinan Lispetille (3) oli ajamassani paikalliskisassa hokit alla juokseminen tosi vaikeaa. Tuo aika tavalla kaikki, mihin hevonen tuona päivänä kykeni. Viime starttiin kengitystä oli muutettu, ja meno olo paremman näköistä. Hokit eivät ole Iinan Lisbetille missään tapauksessa kuitenkaan plussaa.

Ville Pohjola, Törmän Ohjus (5) oli Kaustisella hyväntuntuinen. Voimissaan maaliin tullut ravivarmanoloinen ruuna olisi tilaa tapellut tuossa kisassa kärkisijoista.

Mauri Jaara, Asiallisia juoksuja tehnyt Sialia Sialis (7) menee omaa vauhtiaan. Nelivuotias tamma kehittyy koko ajan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sialia Sialis vastaa hyvin, kun rinnalla on hevonen, yksinään tamma ei osaa vielä mennä. Toivotaan, että Sialia Sialis on heti porukassa mukana.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Ville Pohjola, Tasaisestisuorittava Case By Case (3) tuli viime kisaan hieman vajailla viimeistelyillä, joten hevonen saattaisi olla tähän kisaan hieman terävämpi. Sopivalta lähtöpaikalta Case By Case saattaa jatkaa sijoituksissa samalla linjalla.

Juoksutoive: Hyvä lähtijä saanee tästä näppärän reissun kärjen lähellä.

Panu Ahonen, Exploding Annalla (5) jäi viime kerralla hieman jossiteltavaa, kun juutuimme kirin aikana ruuhkiin. Hyvän kuvan itsestään jättäneen tamman ravi vaikutti hieman haavoittuvaiselta. Hokeilla Exploding Anna tuntui menevän oikein mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Oikeasti vahvan oloisen tamman kanssa ei jäädä muita odottelemaan, vaan rohkeasti on tarkoitus ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Edellisellä kerralla mukavasti suorittanut Chocolamin (6) joutui viimeksi kirimään loppukaarteen ulkoa ilman selkää ja kuraisissa olosuhteissa ravi hävisi. Oulun jäärata sopii mainiosti kevyelle hevoselle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Chocolaminilla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta. Juoksua johtavan rinnalla hevosen ravi välttämättä kestä.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Heli Hyötyläinen, Ennen Joensuuta huonojen treenikelien takiatauolta olleella Cut Brandyllä (1) ei ollut päästy ajamaan 33-kyytejä kovempaa. Tuo huomioiden olin oikein tyytyväinen sen kisassa tekemään esitykseen. Startin jälkeen ruuna on ollut kotona pirteänä. Cut Brandy on sen verran laiska treenattava, että on vaikea sanoa menikö se startin ansiosta eteenpäin. Hieman tasavauhtiselle Cut Brandylle kesää hitaammat kelit sopinevat paremmin, joten sillä on tarkoitus kokeilla ajaa läpi talvi kilpaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cut Brandy lähtee puolireippaasti. Ratsastaja saa päästellä keulasta, jos hän niin päättää.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ennen viime kisaaCut Brandylläoli hokit allameillä ajettu vain kerran keväällä paikallisraveissa, joten niiden sopivuudesta hevoselle ei ollut varmuutta. Ainakin Joensuussa se ravasi niillä hyvin.

Susanna Klemola, Ennen Jyväskylän montedebyyttiä Rose’s Nellalla (4) oli tehty kaksi harjoitusta ratsailta. Siihen nähden esitys oli mainio. Ensimmäiset puolitoista kierrosta hevosella menivät hieman ihmetellessä. Hyvin toiminut iso tamma teki kuitenkin heti alkuun asiallisen talviajan. Montessa Rose’s Nella saattaa olla rauhallisempi kuin kärryt takana. Rutiinia tähän lajiin saisi olla tietenkin enemmän. Uskon kuitenkin, että pätkä nopea Rose’s Nella ei ole ainakaan sen huonompi kuin Jyväskylässä. Porukka vaikuttaa sopivammalta kuin viime montestartissa, ja kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle pätkänopealle Rose’s Nellalle tavoitellaan nättiä juoksua.

Sanna Loukusa, Jalkaongelmien taukoa pitänyt Perfect Reveriellä (5) on voitu ajaa treenit aika tavalla suunnitellusti, ja se on mennyt niissä hyvin. Kotiradalla hevonen käyttäytyy rauhallisesti, mutta kilpailutilanne on tälle toisinaan hieman vaikea. Perfect Reverie on kilpaillut voltista aika harvoin. Startissa hieman kuumana käyvän ruunan ravilla matkaan pääsemisen mahdollisuus on varmaan aika tavalla fifty-fifty. Lähdön uusinnat voisivat vielä pahentaa tilannetta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Laukatta Perfect Reverie osaa avata aika kovaa. Montelähdössä tällä ei ole vielä koskaan ajettu toisen selässä. Ennalta on jonkinlainen arvoitus, että rauhoittuuko se sinne juoksemaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hokit saattavat olla Perfect Reverielle jopa eduksi, kun se saa niillä paremman pidon. Samoilla varusteilla jatketaan.

Piia Ruotsalainen, Viimeksi Joensuussa oli Ali Babar Rajmarin (11) kaltaiselle isoliikkeiselle hevoselle hirveä keli. Kuskin mukaan se yritti kyllä juosta, mutta mutaiseen rataan uponnut ruuna meni vain lopussa hapoille. Viime sunnuntaina otettujen vedoissa Ali Babar Rajmar oli virkeä oma itsensä, ja tuon perusteella kunnon pitäisi olla säilynyt ennallaan. Monte on tuntunut sopivan Ali Babar Rajmarille hyvin. Se on tykännyt mennä sitä, vaikka se ei ole ratsastajien mukaan ymmärtänyt kilpailla vielä aivan tosissaan. Oulussa on varmaan taas napakka rata, mikä käy Ali Babar Rajmarille mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvä, että kovaa voltista avaava Ali Babar Rajmar on saanut uloimman lähtöradan. Toivotaan, ettei matkalla ole liikenneruuhkia, ja että hyvin selästä kirivälle hevoselle löytyy mukava paikka parijonosta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ali Babar Rajmar kilpaili Joensuussa kesäkengässä. Oulussa hevonen juoksi hokit alla, eikä niistä tuntunut olevan sille ainakaan haittaa. Muuten Ali Babar Rajmar jatkaa samoilla varusteilla, millä se on meillä oloaikana kaikki lähtönsä juossut.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Tiina Koskinen, Twinquit (1) teki Jyväskylässä hirmuhyvän esityksen. Korvat ummessa kilpaillut hevonen oli matkalla laiskana eikä se juossut kuin viimeiset 50 m tosissaan. Tuon jälkeen ajetut treenit ovat menneet moitteetta. Twinquitille volttilähtö käy mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulajuoksu sopii Twinquitille hyvin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Pienikokoinen isoaskelinen Twinquit tarvitsee pitoa, joten sillä on ollut kesälläkin pikku hokit takana. Pitkät hokit laitetaan sille nyt ensi kertaa alle. Tuo on tämän kisan ainoa pikku kysymysmerkki. Selväaskeliselle hevoselle en usko niistä olevan kuitenkaan haittaa.

Ville Pohjola, Ajamassani Oulun kisassa King Kasperilla (5) lähti kenkä irti. Loppukaarteessa korvat olivat vielä kiinni. Tämä on pystynyt parantamaan, kun korvat on aukaistu, ja mielestäni hevonen menetti laukassa ainakin kakkosen. King Kasper on suoritusvarmempi kuin toinen lähdön suosikeista. Juoksunkulku ratkaissee tässä paljon, matkalla ei ole niinkään isoa merkitystä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka King Kasper voittanut keulasta, niin selästä hevonen on ollut luokkaa parempi.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Ville Pohjola, Viimeksi mainiolta tuntunut Vincent Lax (1) oli startissa vain turhan terhakkaana, ja hyppy tuli. Raville selvittyään ruuna otti mukavasti vauhtia. Vincent Lax oli hyvä myös viime talvena. Nyt hevonen on ollut kuitenkin terveemmän tuntuinen, ja ravi on ollut parempaa. Viime esityksen perusteella Vincent Lax ei ole ulkona tässäkään lähdössä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vincent Lax ei ole ihan maailman nopein alussa, mutta lähtöpaikka on sille kuitenkin sopiva. Hyväajoiselle hevoselle juoksupaikalla ei ole isoa merkitystä.

Hannu Hietanen, Seinäjoella oli alkulähtöjen aikana tosi pehmeä rata, ja noissa olosuhteissa Kruunun Prinssi (3) ei pystynyt suorittamaan normaalilla tasollaan. Muissa viime starteissaan hyvät juoksut tehnyt ruuna oli Kaustisen pitävällä alustalla ihan eri hevonen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin avaava Kruunun Prinssi lähtee voltista suhteessa vielä reippaammin matkaan. Hevonen on sen oloinen, että uskon keulajuoksun sopivan hyvin. Myös selkäjuoksu käy, kuten viimeksi nähtiin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Rovaniemellä sopivassa porukassa kilpaillut Oleg (8) sai hyvän juoksun. Ruunan olisi kuulunut pärjätä, mutta se ei vain lopussa ohitellut ketään. Laukka on ollut pinnassa ja tuon takia korvia oli laitettu vielä enemmän tukkoon. Se saattoi olla ainakin osasyynä tasapaksuun menoon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aiemmin Oleg on jäänyt startissa, mutta viime aikoina se on pysynyt jo kohtuudella muiden mukana.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Päivän tilanteen mukaan varusteita saatetaan hieman muuttaa, esimerkiksi korvia saatetaan jättää hieman enemmän auki.

Mauri Jaara, Kaustisen loppusuoralla varman kakkossijanlaukassaan menettänyt,vielä ihan parasta virettään hakeva Ruhvanan Urho (10) on jo pikkuista vailla hyvä. Kuiva keli käy tälle paremmin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevälle Ruhvanan Urholle sopii myös selkäjuoksu lähellä kärkeä, mutta parhaat esitykset se on tehnyt keulasta.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Tiina Koskinen, Sekä kyvykäs että ravivarma Explosive Elvis (2) on nopea ja jaksava hevonen, jonka toisen etujalan hankoside meni rikki. Sen Kaustisella tauolta tekemään esitykseen olin ihan tyytyväinen. Pikkuisen startti saattoi viedä ruuna eteenpäin, muttei kovin paljon.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka Explosive Elvis rauhoittui Kaustisella juoksemaan keulassa, niin se painoi loppusuoralla ja myös matkalla ulospäin. Nopea lähtijä saattaa juosta taas keulassakin, vaikka selkäreissu saattaisi olla hevoselle parempi vaihtoehto.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jotta hevonen pysyisi omalla radallaan, niin pari muutosta varusteisiin tehdään. Oikean silmän eteen laitetaan smurffilappu. Apuaisa sidotaan ylimääräisellä remmillä, jotta se olisi tiukemmin kiinni.

Tuomas Pakkanen, Vilma’s Golden Boy (3) on ollut selvä parempi, kun se on päässyt juoksemaan ilman kenkiä, mikä ei ole nyt mahdollista.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle Vilma’s Golden Boylle koetetaan saada tarkka juoksu.

Mauri Jaara, Uuteen valmennukseen lähtenyt Forgetmenot Sisu (4) teki meillä tasaisia suorituksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Startissakin Forgetmenot Sisu on ollut tasainen.

Mauri Jaara, Pitkään hyvässä kunnossa ollut Bwt Alarm (5) on rullinut joissain starteissa yli. Menoon koetetaan saada kengitys muutoksella pikkuisen lisää varmuutta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Monenlaiset reissut ovat käyneet Bwt Alarmille. Lähdetään reippaasti matkaan ja katsotaan sitten mihin päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Eteen tulee nyt painavampi kenkä.

Panu Ahonen, Hiemanvekkulin luonteiselta tuntuva Grainfield Benny (9) olisi viimeksi pärjännyt, jos se olisi saanut pykälän heti päälle. Kunto ja kapasiteetti hevosella tuntuivat olevan riittävällä tasolla. Palasten osuessa kohdalleen epäonnistumisalttiin Grainfield Bennyn pitäisi kyetä jossain kohtaa jatkossa pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikasta ei ole tälle haittaa. Ajaisin tällä mieluimmin vapaalta radalta, joten heti tilaisuudessa eteenpäin koetetaan päästellä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Lappupolitiikkaa vielä harkitaan. Hokkikelillä Grainfield Benny saattaa tarvita hieman enemmän tukea varusteista, joten niitä saatetaan vähän kiristää.

LÄHTÖ 8

Mauri Jaara, Hyvin treenaava Bakels Birdland (2) on ollut meillä hiiteissä mukana. Pikku hiljaa hevonen pitäisi saada taas kilpailurytmiin mukaan. Starttiväli on taas pitkä, ja matalalla profiililla vielä tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ihan hyvin avaavalle Bakels Birdlandille haetaan nättiä reissua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Tiina Koskinen, Grand Ale (6) laukkasi Tampereella ennen lähtölinjaa, ja jäi hännille. Homma oli jo siinä kohtaa taputeltu, kun mailin kisassa mentiin ensimmäinen kierros vain 17-vauhtia. Rata ei ollut tuona päivänä oikein kesä- eikä talvirata, Saattoi olla, että hyvän pidon tarvitsevalle Gran Alelle pikku hokit olivat noissa olosuhteissa väärä ratkaisu. Muuten hevonen oli ihan normaalin tuntuinen. Tuon jälkeen Grand Alea on voitu treenata aivan hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta hyvin menevällä Grand Alella voi ajaa myös selästä. Toisella ilman vetoapua ruuna on joskus liian vireänä, joten tuota paikkaa kannattaa vältellä. Kuski tekee ratkaisunsa taktiikan suhteen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samoilla jatkava Gran Ale juoksee nyt pitkät hokit alla.

Hannu Hietanen, Kun lähdimmeTampereella kiihdyttämään, niin Grand Ale (6) laukkasi aivan eka-askeleeseen. Tuohon en osannut ollenkaan varautua, kun tämä on ilmeisesti aina aiemmin päässyt ravilla matkaan. Hidasvauhtisessa kisassa ei ajettu kuin loppusuora, ja takaa pärjäämiseen ei ollut mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Grand Ale ei varmaa edes osaa lähteä hiljaa liikkeelle.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Ville Pohjola, Tasaista työtä tekevä No Elle Gran (3) sai Oulussa hyvän juoksun. Vielä hieman työn alla olevaa kolmevuotiasta yritetään viedä starttien myötä eteenpäin. Tässä kisassa pärjätäkseen No Elle Granin pitäisi varmaan parantaa viime kerrasta sellaiset puolitoista sekuntia.

Hannu Hietanen, Diamond Lord (5) teki Ylivieskassa ihan asiallisen esityksen. Keulassa ruuna joutui vetämään alun melko reipasta, ja voitto meni aika tiukille. Tuon esityksen perusteella hyvin ravaava Diamond Lord voi olla tässäkin totokamppailussa mukana.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ylivieskan perusteella hyvällä lähtijällä voi ajaa keulasta.

Mauri Jaara, Kivarin Quickstepin (8) viime kerran laukan otan hieman omaan piikkiin. Ajoin keulassa juosseella hevosella loppukurvin turhan hiljaa. Pätkänopea vastustaja tuli maalisuoralla rinnalle. Vauhti kiihtyi yhtäkkiä tosi paljon, ja ruuna sekosi laukalle. Kivarin Quickstepin etupolvia hoidettiin tuon kisan jälkeen, ja se saattaa olla parempi kuin viimeksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kivarin Quickstepillä voi ajaa tässä vaikka johtavan rinnalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kivarin Quickstepille löydettiin viime kisaan sopivat varusteet, ja tosi varmana startissa ollut ruuna pääsi voltista ongelmitta matkaan. Varusteisiin ei tule nyt muutoksia.

Mauri Jaara, Treenien perusteella G.I.Joe Sisun (11) pitäisi olla nyt vielä parempi kuin viimeksi. Kaarreongelmista kärsivälle menijälle tällainen lähtöpaikka on kuitenkin tosi hankala. Kovaa lähtevä G.I.Joe Sisu olisi tähän kisaan keulasta ihan oikea hevonen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kaarteet pitää ottaa tarkasti

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Storm Rider (12) paransi Bodenin vaatimattomasta esityksestä paljonOuluun. Viimeksi mainion esityksen tehnyt ruuna tuli lopun riskisti ja voimia jäi käyttämättä

LÄHTÖ 10

Mauri Jaara, Toissa startissa, jossa Vojakkerin (1) esitys oli huono,hevosen vuohiset olivat poikki. Viime kisan jälkeenkin ruunasta löytyi sanomista. Vojakkeria on nyt hoidettu, ja sen pitäisi pystyä parempaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vojakker ei lähde varmaan niin kovaa matkaan, että saisi pidettyä keulat. Kun vauhtiin päästään, niin sitten annetaan rampan kalkattaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Vaikka Werona (6) on mennyt nyt kahdesti ravia, niin täysin ravivarmaa tammasta ei varmaa koskaan ehkä saa. Kunnossa oleva Werona jaksaa mennä, mutta vauhtia saisi olla hieman enemmän.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Weronalle on parempi, kun lähtörata on ulkona. Vermossa tamma juoksi johtavan rinnalta. Tuo paikka sopii, kun häiriötekijöitä on vähemmän.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Nyt alle tullee pitkät hokit. Niistä ei pitäisi olla hevoselle haittaa.

T4-vihje

Itsenäisyyspäivän pienet T4-lähdöt voivat tuottaa ratapeliin pienenkin kertoimen, mutta jonkinlaiset yllätykset ovat kaikissa kohteissa mahdollisia.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Viime kerran Joensuun liejuinen alusta ei sopinut laisinkaan Ali Babar Rajmarille (11), joten tuon esityksen voi unohtaa. Molemmissa montestarteissaan kunnostautunut ruuna oli Pia Ruotsalaisen mukaan sunnuntaina otetuissa vedoissa ihan normaali. Pienessä porukassa kova avaaja pystynee hankkimaan itselleen riittävän hyvät hyökkäysasemat.

Yllättäjäehdokas Todella hankalasti ennakoitava Billy Wanton (7) voi oikeana päivänään pystyä paljoon. Vähän tasapaksusti viimeisissään suorittaneen ruunan tämän vuoden kaikki ykköstä ovat tulleet montelähdöistä. Kahdessa niissä voittajakerroin oli yli 20. Viimeksi Oulussa pitkään kärkisijoista kamppailleen Sundsvik Marameon (3) ravi mureni loppukaarteen puolivälissä, missä se menetti ehkä totosijan.

Arvoitus Oulun montessa Perfect Reverie (5) veto kesti perille hurjasta matkavauhdista huolimatta. Sanna Loukusanmukaan hevonen käy tällä lähtötavalla kierroksilla ja ravilla matkaan pääseminen ei ole mitenkään itsestään selvää. Montessa aika usein toistuvat lähdön uusinnat tekisivät asian hevoselle vielä hankalammaksi. Vaikka startti onnistuisikin, niin johtoon päästessään Perfect Reverien kaasuhana ei välttämättä sulkeudu matkallakaan, jolloin Oulun nykyinen pitkä loppusuora voi koitua hevosen kohtaloksi.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Koko paalun kolmikko pääsee voltista hyvin matkaan. Cut Brandylle (1) vaikuttaa hieman tasavauhtiselta, joten vetotyöt kävisivät varmaan mainiosti. Tarkan reissun tarvitsevalle Alain Boostille (2) paikka sisäradalla kärjen takana kelvannee mainiosti.Terhakasti käynnistyvällä Sundsvik Marameolla (3) voitaisiin taas kokeilla ajaa johtopaikalta. Hyvin liikkeelle pääsevälle, toisinaan kärryt perässä juostessaan vapaalta radalta hieman meneväisenä olleelle Rose’s Nellalle (4) koetettaneen tarjota selkäreissua. Ravilla Perfect Reverie (5) syöksynee kovaa liikkeelle. Keulapaikalla jarrut ovat olleet monesti kadoksissa. Usein turhan meneväisenä ollut ruuna saattaisi olla näin tauolta hieman rauhallisempi, ja siinä tapauksessa juoksu parijonossa voisi onnistua. Monesti voltista epävarmasti matkaan lähtenyt Badboy Birdie (6) pääsi Rovaniemellä tuo huomioiden yllättävän kivasti liikkeelle. Viimeksi hieman verkkaisesti liikkeelle päässyt Billy Wanton (7) on päässyt hyvänä päivänä kohtuullisesti matkaan. Sisäratareissu kärjen lähellä on ollut ruunalle mieleen. Amour Boost (9) saattaa tehdä taas tasaisen esityksen toista rataa pitkin. Kovaa voltista avaavalle Ali Babar Rajmarille (11) voi löytyä mukavat asemat parijonosta. Ylivauhti on mahdollista, mikä parantaisi tasaisen vahvasti loppua kirivän hevosen voittomahdollisuuksia.

A: 11,5,4 B: 1,3,7 C: 9,6,8,2

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tässä kohtaa matka, vastus, lähtötapa ja -paikka osuvat Twinquitin (1) kannalta aika tavalla nappiin, ja ravia mennessään jo pitempään mainiossa iskussa kilpailleen ruunan voittomahdollisuudet pitäisivät olla melkoisen hyvät.

Yllättäjäehdokas: Pitemmät matkat passaavat mainiosti viimeksi puolimukavasti suorittaneelle An-Marialle (7). Tammalle ykkössijat ovat olleet todella harvinaista herkkua, joten ihan voittoon asti on vaikea uskoa, mutta totosijalle An-Maria voi kaiken onnistuessa yltää.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Keulojen saamiseksi aika mukavaa vauhtia voltista avaavalla Twinquitilla (1) ei ole tässä välttämättä pakko ladata aivan täysillä lähtöön, vaan startti voidaan ottaa hieman varman päälle. Twinquitin molemmat tällä lähtötavalla saavutetut voitot ovat tulleet koko matkan johdon perästä. Prässääjiä 2600 m matkalla ei tästä porukasta taida löytyä, ja ruuna saanee tehdä kärjessä aika tavalla oman juoksunsa. Quick Sugar (2) on ollut usein voltista hieman epävarma, joten ravilla matkaan pääsemiseen jouduttaneen keskittymään. Ruuna saanee tästä kuitenkin nätin sisäratareissun kärjen takana, mikä voi tuottaa aika vaatimattomasti viime aikoina suorittaneelle hevoselle kohtuullisen sijoituksen. Hyvin auton takaa käynnistyvä Armani Press (4) ei ole ollut voltista yhtä terävä lähtijä. Muutkaan eivät ole mitään raketteja alussa, ja poisjäännin ansiosta ykkösradalle päässeelle ruunalle voi löytyä mieluinen juoksupaikka sisältä aivan kärjen tuntumasta. King Kasper (5) ei ole tällä lähtötavalla huono, muttei hyväkään lähtijä. Kaksi viime voittoa on koko matkan johdon jälkeen. Ville Pohjolan mielestä ruuna on kuitenkin selkäjuoksulla selvästi parempi. Paikka johtavan rinnalla ei ole ollut King Kasperille mieleen, joten taktiikan valinnassa sekä starttitilanteessa että matkalla kuski joutuu käyttämään harkintaa. Vain tavallisesti voltista liikkeelle pääsevä Bluehouse Power (6) on mennyt sopivalla reissulla mukavasti pitemmänkin matkan. Hieman yhden spurtin ja lyhyehkön kirin hevonen hyötyy pienestä osanottajamäärästä. Viime esityksen perusteella pienessä nousukunnossa oleva An-Maria (7) on jaksava menijä. Mukavasti voltista liikkeelle lähtevä on parhaimmillaan kyennyt tekemään selässä pitemmänkin kirin. Kohtuullisen liukkaasti voltista käynnistyvä, paremmin nopea kuin vahva Hillbilly Willy (8) tarvitsee 2600 m nätin reissun, johon startin onnistuessa on mahdollisuudet.

A: 1 B: 5 C: 7,4,6 D: 8,2

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Tampereella ja Kaustisella hyvien esitysten perusteella nousuvireiseltä vaikuttava Kruunun Prinssi (3) saanee tässä oikein kivan reissun kärjessä tai sen tuntumasta.

Arvoitus Ruhvanan Urhon (10) hengitys ei pelaa kosteilla keleillä. Ravilla pysymisenkään ei ole ollut aina varmaa, mutta onnistuessaan selvästi hyvässä kunnossa oleva ruuna on kisan yksi mahdollinen voittaja.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mukavasti voltista käynnistyvä Vincent Lax (1) on parhaimmillaan selkäjuoksulla kärjen läheltä, millaiseen sillä on tässä oivat saumat. Voltista hyvin käynnistyvä Viriteri (2) voisi vaikka johtaa alkumatkan. Tampereella voltista lähtötilanteessa innokkaana ollut Kruunun Prinssi (3) voi edetä heti startista tai alkumatkasta vetotöihin, minkä tehtävän Hannu Hietanen uskoi passaavan ajokilleen. Myös selkäjuoksu tuntuu sopivan Kruunun Prinssille mainiosti. Ravilla kivasti liikkeelle pääsevä Meren Ritari (4) on epävarmuutensa takia vaikea ennakoitava. Pahan alkulaukan jälkeen viimeksi lopun kohtuudella tulleelle Vinha-Topilla (5) on voltista aika iso hyppyriski. Startin onnistuessa ruuna on päässyt aika kovaakin liikkeelle, eikä johtoon pääseminenkään ole ihan mahdotonta. Vain tasaisesti matkaan pääsevä Kuuraparta (6) tuntuisi olevan viime starttien perusteella asiallisessa iskussa. Pienen osanottajamäärän ansiosta sen ei tarvinne aloittaa hyvää loppuvetoaan kovin kaukaa kärjestä. Hitaasti käynnistyvälle, vaatimattomasti suorittaneelle Olegille (8) taitaa olla taas tarjolla statistin rooli. Oulussa jossain syystä hyvin viihtynyt Feetteri (9) ei ole ollut viime kisoissaan aivan parhaimmillaan. Startin onnistuessa mukavasti liikkeelle pääsevälle ruunalle voi löytyä aika kivatkin asemat parijonosta liki kärkeä. Keulapaikka on sopinut Ruhvanan Urholle (10) mainiosti, ja startin ajoituksen onnistuessa sinne pääseminen ei ole aivan poissuljettua.

A: 3,10,1 B: 6,5,9 C: 2,8

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas Pitkään mainiossa vireessä ollut Bwt Alarm (5) ei ole hieman yllättäen voittanut tänä vuonna vasta kuin kerran. Maalisuoran tiukoissa väännöissä ravi on murtunut laukalle useammasti kuin kerran, kuten kävi viimeksi Rovaniemellä. Mauri Jaara kertoi, että ravilla meno yritetään saada varmemmaksi balanssia muuttamalla, ja eteen tulee nyt raskaampi kenkä. Mitenkään kiveen hakattu ykkössija ei tälläkään kertaa ole, vaikka tehtävä vaikuttaa hevoselle paperilla aika tavalla passelilta.

Yllättäjäehdokas Parijonossa juostessaan, Panu Ahosen vekkulinluonteiseksi kuvaaman Grainfield Bennyn (9) toimivuudessa on pientä ongelmaa. Ylivieskassa tauko startissa loppua vahvasti rynninyt ruuna olisi hänen mukaan heti alusta asti totta tehdessään kyennyt kamppailemaan kärkisijoista. Tauluaan selvästi parempi vahva menijä ei ole oikeanlaisella juoksulla tässä välttämättä ulkona edes voiton suhteen.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Viimeksi huonojen treeniolosuhteiden takia poisjäänyt Veer (1) kesti edellisellä kerralla lähdön uusinnan ja kovan alkuvauhdin rasitukset keulasta urhoollisesti. Hyvin avaavalle tammalle täydellä matkalla selkäjuoksu voisi olla parempi vaihtoehto. Pitkä starttiväli voi olla miinusta, kun viimeistelykelit eivät ole olleet nytkään aivan optimaalisia. Explosive Elvis (2) teki Kaustisella pitkältä tauolta uudesta valmennuksesta mukavan esityksen johtopaikalta. Aika liukkaasti avaavalle ruunalla voisi olla tuo sama tehtävä taas tarjolla. Tiina Koskinen piti selkäjuoksua kuitenkin sopivampana, johon näkemykseen voi aiempien esitysten perusteella yhtyä. Vilma’s Golden Boy (3) suoritti Ylivieskassa kuuden ja puolen paussilta kohtuullisesti. Pärjäämisen kannalta nätti reissu on ollut hevoselle aika tarpeellinen, ja sellaisen tiukasti autoa seuraava Vilma’s Golden Boy voisi nyt saada. Startissa epävarmalla Forgetmenot (4) jouduttaneen taas keskittymään ravilla matkaan pääsemiseen. Kivasti siivekkeestä irtoava Bwt Alarm (5) ei ole varmaan ihan ensimetreillä nopein, mutta jo alkumatkasta johtoon saatetaan pyrkiä, mistä ruunan tämän vuoden ainoa tolppa irtosi. Mauri Jaaran käsityksen mukaan hevonen on monipuolinen juoksun suhteen, joten useampi kuin yksi taktiikka vaihtoehto on käytettävänä. Hell Racer (6), Cube Harry (7) ja Moonlight Black (8) ovat kaikki aika nopeita startista. Hyvä juoksupaikka mielessä kaikilla niistä saatetaan satsata alkuun. Ylivieskassa loppua hyvin tulleelle Grainfield Bennylle (9) parijonossa juokseminen ei ole ollut aina ihan helppoa, joten takarivin sisin rata voi olla hevoselle hieman hankala. Vapaalta radalta parhaitten menevällä Grainfield Bennyllä saatetaankin ajaa eteenpäin, jos siihen tilaisuus tulee. Aika näteillä juoksuissa kärjen tuntumassa pärjännyt Athletic Boss (10) tarvinnee näistä alkuasemista jonkin verran tuurejakin.

A: 5,9 B: 2,1,3,10 C: 6,4,7

T4-systeemit

A: 11,5,4,1,3,7 (9,6) 1 (5,4) 3,10,1,6,5,9 (2,8) 5,9,2,1,3,10 (6,4) = 216 riviä

B: 11,5,4,1,3,7 (9,6) 1,5,4,7,3,6 (8,2) 3 (10,1) 5,9,2,1,3,10 (6,4)= 216 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Kivarin Quickstepin (8) kuuluisi tässä viime kertaa selvästi köykäisemmässä seurassa pärjätä. Kolmivuotiaalle on tullut kuitenkin viime starteissa laukkoja alkuun ja loppuun, joten mitään täysin varmaa ei voi ennalta alkaa lupaamaan. Ylivieskassa lähes vuoden tauolta tekemässään debyytissä G.I.Joe Sisu (11) hallitsi keulapaikalta kevyttä porukkaa vaivatta lähdöstä maaliin asti. Mauri Jaaran mukaan iso ori kärsii kaarreongelmista, joten lähtöpaikka on haasteellinen. Lupaavasti kokeessa loppua tullut Castle In The Sky (1) ei uransa avauksessa Kuopiossa rauhoittunut juoksemaan keulassa, ja loppu raskaissa olosuhteissa meni aika vaikeaksi. Ylivieskan koelähdössä Elokuussa lupaavasti esiintynyt Storm Rider (12) ei pystynyt ensistarteissaan suorittamaan odotetulla tasolla. Viime kerran väljällä tyylillä tullut voitto palautti uskon hevosen kykyihin.

Arvoitus Monet tämän tosi matalan sarjan hevosista osallistuvat ensikertaa ryhmälähtöön, mikä tekee alun juoksutapahtumien arvaamisesta liian vaikea tehtävä. Kun yhdenkään kilpailuominaisuuksista ei ole vähäisen starttimäärien takia vielä riittävää kuvaa, on ennalta juoksukulun suhteen turhaa yrittää mitään uskotella.

A: 8,11,1,12 B: 5,6,4,10,2,3

Muut lähdöt

  1. 2.Garriella – 5.Notorious Nova – 1.Oilhassan –7.E.V. Lilian (3.Goros Pepper)

  2. 6.Jervjenta – 1.Vipella– 12.Äitin Poika –7.Sialia Sialis – 11.Sypressi – 13.Kukkarosuon Ville – 8.Rinteen Kohu – 3.Iinan Lispet (5.Törmän Ohjus – 2.Humu-Venla 4.Anitar)

  3. 1.Rullebackens Emil9.Fast Hero – 3.Case By Case 4.Typhoonsky– 2.Nemiah– 6.Chocolamin (5.Exploding Anna)

  1. 6.Grand Ale – 5.Pharaon Face –2.Bakels Birdland – 1.Builder’s Caviar

  1. 6.Werona – 1.Vojakker – 4.Mimmin Myrsky – 2.Tuuliniemen Bella – 5.Passin Liinu (3.Tutun Tarina – 7.Suvimyrsky Ram)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet