Vihjeet 6.2.2021

05.02.2021

Vihjeet pdf-muodossa tästä>>>

Lähtö 1 - A: 4 B 6,2,3,1,7,5
Viime syyskuussa Petteri Joen tallista avannut 4 Callela Lionel on sopivassa seurassa iso suosikki, vaikka ensimmäinen kilpailu pohjoisessa katkesi pahaan alkulaukkaan. Ruuna näytti jatkossa taustalla moitteettomalta ja on aiempien starttien perusteella kova luu tähän lähtöön. 6 Don Roseman nousi Seinäjoella kolmannesta ulkoa kiriin viimeisellä takasuoralla ja taipui maalisuoralla selvästi. Nelivuotias meni kuitenkin ennätyksensä ja on nyt mukana paljon sopivammassa seurueessa. 2 Glacies Unna teki ennen taukoaan kelpo suorituksen keulan takaa. Harvakseltaan kilpailemaan päässyt tamma saanee tässäkin tarkan reissun.

Lähtö 2 - A: 8,2,11 B: 10,7,6,4,9,1,2,3
8 Meno-Wilho juoksi Teivossa johtopaikalla ja teki tappiosta huolimatta hyvän suorituksen. Ruuna kiihdytti vauhdin päätöspuolikkaalla 27-lukemiin, mutta yksi nopeampi ehti ohi aivan kalkkiviivoilla. Edellinen voitto irtosi terävällä kirillä open stretchiä pitkin. Voltin vitonen tuskin on ongelma, eikä vastus juurikaan tiukkene viimeisistä kilpailuista. 2 Hymynpilke eteni Kuopion kovavauhtisessa lähdössä tasaisesti kohti kärkeä ja haastoi voittajan maalisuoralla. Ruuna voi parantaa lyhyemmällä starttivälillä ja on silloin paalulta vaikea ohitettava.

11 Noriina palasi Kaustisella pieneltä tauolta, eikä kestänyt 1200 metrin kiriään aivan loppuun saakka. Kova startti saattoi aukaista paikkoja, ja viime syksyn voittokisojen veroisena tamma pystyy tässä paljoon. 10 Pelin Sälli juoksi viimeksi kolmannessa sisällä ja oli pitkään pussissa, mutta ei suuremmin vaihtanut rytmiä saatuaan vapaan ladun eteensä päätössatasella. Ruuna oli edellisessä pussitusjuoksussa lupaavan oloinen ja pystyy tässä totoon, jos pääsee käyttämään pätkänopeuttaan oikeaan paikkaan. 7 Sigismund virui viimeksi pitkään pussissa ja laukkasi maalisuoran alussa juuri kun sai vapaata. Ruuna oli edellisissä starteissa positiivinen ja meni uudet ennätysajat molemmilla lähetystavoilla.

Lähtö 3 - A: 5,4,3 B: 11,1,10,2,8,7,6,9
5 Hypnotique voitti Seinäjoella murskaavasti edettyään puolimatkassa keulahevosen kimppuun. Henry Ala-Korpi ei halunnut ajaa ruunalla kahta raskasta juoksunkulua peräkkäin, ja se jäi Killerin startissa hieman hankaliin kiriasemiin. Eteen kolmannelle radalle noussut hevonen ei edennyt, ja tehtävä oli kärkisijojen osalta liian vaikea. Nyt suosikki saanee paikan kärkiporukasta ja on kiritaistossa vaarallinen. 4 Unplugged Face näytti viimeksi sisäradalla tahmealta oikeastaan koko matkan, mutta juuttui kuitenkin kalkkiviivoilla pussiin. Tamma teki taulun voittokisoissa parempaa jälkeä ja olisi tässä samanlaisena vakava voitontavoittelija.

3 Big Bowl ei päässyt viime Oulun vierailullaan keulahevosesta millään ohi ja himmasi päätössatasella selvästi, mutta piti kuitenkin varmaksi kakkoseksi. Ruunan viiden totosijan putki voi hyvinkin jatkua näistä asemista. 11 Match To Wheels on joutunut takariviin kahden keulataipumisen jälkeen. Ruuna ei luovuttanut kummallakaan kertaa kokonaan, muttei ollut missään nimessä parhaimmillaan. Ehkä kuukauden tauko on tehnyt hyvää. 1 Amiraal Lada otti taulun voittonsa ajettuna ja nappijuoksulla. Viimeksi ruuna juoksi toista rataa pitkin neljäntenä ja tyytyi pitämään asemansa kirivaiheessa. Paikka on nopealle avaajalle iso plussa, ja luvassa voi olla samanlainen onnistunut peesijuoksu kuin viime voittokilpailussa.


Lähtö 4 – A: 6,5 B: 11,3,2,1,10,12,9,7,4
Yli puolet osallistujien tauluissa näkyvistä starteista päättyi totosijaan, ja viivalla onkin ykköspalkintoon nähden ihan jäätävän tasokas hevoslauma. 6 Cabin Crew eteni viimeksi aikaisin keulaan ja sai vetää rauhassa, mutta yksi kaukaa takaa vahvasti kirinyt vastustaja tuli lopussa väkisin ohi. Edellinen voittosuoritus oli paljon virtavampi, ja ehkä ylirauhallinen matkavauhti ei ollut nelivuotiaalle mieleen. Omalle tasolle palatessaan Cabin Crew on kova luu tässäkin porukassa. 5 Surprise Daisy juoksi viime Äimäraution vierailullaan vielä kovemmassa ylisarjassa ja sijoittui toiseksi hyvällä suorituksella. Viimeksi tamma oli surkealta lähtöpaikalta ennakkoon yllätysosastoa ja nousi maalisuoralla neljännen kautta kirimällä kakkoseksi. Lähtönopeus voi riittää suosikin ulkopuolella pitämiseen.

11 Ranch the Rock avaa uusista käsistä pohjoisessa ja voi ottaa viime otteiden perusteella uransa avausvoiton hyvinkin pian. Ruuna eteni viimeksi aikaisin keulan rinnalle, mursi johtohevosen vastarinnan jo ennen loppukurvia ja piti vahvasti kakkoseksi. Näin tasokasta lähtöä on vaikea voittaa taustalta kirimällä, ainakin ilman ylivauhtia. 3 Giro Sting palasi viimeksi tauolta, eikä ollut missään nimessä parhaimmillaan. Ruuna teki taulun voittostarteissa varmaa ja vakuuttavaa työtä ja olisi tässä vastaavana vahva voittajaehdokas. 2 Diamond Lord kiri viimeksi kolmannesta ulkoa ihan hyvin, mutta voittaja meni kaukana. Ihan paras vire vaikuttaa olevan vasta tuloillaan.

Lähtö 5, Troikka – A: 5,11 B: 2,7,1,10,8,9,3,4,12
5 Virin Urho on sijoittunut puolessa starteistaan totoon, vaikka ajoittaiset laukat haittaavat edelleen menoa. Ori teki Teivossa väkevän suorituksen alkulaukan jälkeen ja meinasi vielä voittaa lähdön ulkokautta kirimällä. Ravilla tosi hyvä voittosauma, mutta näin tasokkaassa porukassa ei ole varaa kovin suuriin askelvirheisiin. Myös 11 Ierikka on oikein vahva, mutta valitettavan laukkaherkkä kilpuri. Ruuna sai Vermon 75-lähdössä sujuvan juoksun toista rataa pitkin ja jäi maalisuoran kamppailussa niukasti kakkoseksi. Esa Holopainen ei alkanut käskemään epävarmaa ajokkiaan lopussa, vaan keskittyi maaliin asti ravaamiseen. Mikkelissä vastus oli selvästi helpompi ja voitto vuorenvarma.

2 Salaliitto jäi tammikuun alussa Seinäjoella totaalisen pussiin. Teivon välistartissa ruuna jäi toiselle ilman selkää ja päihitti keulahevosen, mutta tuorevoimaisemmat pääsivät lopussa ohi. Ruuna on tehnyt suoritusvarmaa työtä ja pystyy loistoasemista totosijalle. 7 Riutan Taika laukkasi Kaustisella lähtöön ja onnistui vielä kiertämään viimeiseltä sijalta kaikki. Suoritus oli vielä edellistä voittostarttia vakuuttavampi, ja tamma riittää nykykunnossaan tässä selvästi kovemmassakin porukassa. Lähtönopeutta löytyy seiskaradan selvittämiseen, jos ravia käynnistyminen onnistuu. 1 Tähtitie on tottunut tekemään oman juoksunsa, mutta viime voittostartissa se sai tarkan reissun kärkiparin takana ja kiri maalisuoralla ykköseksi. Ykkösrata ei ole etu, mutta tuureilla juoksupaikka voi löytyä yllättävän läheltä kärkeä. Ravivarma ja nopea 10 Sanahelinä ei pääse käyttämään kymppiradalta nopeuttaan alussa, mutta saa viime keulajuoksujen jälkeen vaihteeksi selkäreissun. Vakaa suorittaja on troikkakuponkien perushevosia.

Lähtö 6, Toto75-1 - A: 8 B: 7,11,9,6,4,5,2,3,10
8 Astrum kohtaa viime kertaa helpomman vastuksen ja on kasiraiteeltakin selkeä ykkössuosikki. Ruunan voittoputki katkesi Vermon Talvicup-finaalissa, kun se joutui käyttämään keulapaikan saamiseksi paljon ruutia alussa ja maalisuoralla tuoreet voimat puskivat väkisin edelle. Ari Moilanen sai vetää välikierroksen rauhassa, mutta tempo oli kuitenkin hieman kovempaa kuin edellisissä keulavoitoissa. Hyvä suoritus uusilla ennätyslukemilla. Kasirata vaikuttaa tässä tehtävässä suurimmalta esteeltä voitolle, ja hevosen lähtönopeus voi ratkaista sen ongelman jo lähtösuoran aikana.

7 Midleton juoksi Lahdessa neljännessä sisällä, löysi maalisuoralla ulkokautta vapaata ja lopetti asiallisesti. Voimia saattoi jäädä hieman varastoon. Ruuna otti viime Äimäraution vierailullaan voiton lennokkaalla kirillä tätä hieman kevyemmässä tehtävässä. Suosikille vastaaminen kiihdytyksessä vaatinee kovaa satsausta, ja Matti Nisonen voi hyvinkin valita passiivisemman taktiikan. 11 Amiraal Victor pudotti kauden avauksessa kenkänsä ja otti perään kaksi voittoa vahvoilla suorituksilla. Rima nousee sekä vastuksen että lähtöpaikan osalta. 9 Cape's Captain voitti toissa kerralla keulaan etenemisen jälkeen varmasti, mutta oli viimeksi samalta juoksupaikalta maalisuoralla tasainen. Ruunalla on ajettu hyvin usein alkumatkasta kohti keulaa tai paikkaa johtavan rinnalla.

Lähtö 7, Toto75-2 - A: 1,11,13 B: 3,10,2,8,4,5,7,6,9,12
Ikäluokkatasolla saakka menestynyt 1 Hipsun Poju vaikuttaa vahvasti nousukuntoiselta ja saa tasaisen näköisessä lähdössä paalupaikaltaan suosikin paineet. Ori teki viime kesänä ison vaikutuksen Pikkukunkussa, kun se kiri maalisuoralla kolmatta pitkin terävästi Parvelan Retun tuntumaan. Toissa kerran Kuopion startti antoi viitteitä nousevasta kunnosta, kun Hipsun Poju jäi sisäratajuoksun jälkeen vaille kunnollista kirisaumaa. Tilaa kyllä tuli maalisuoralla, mutta se vaati jyrkkää kääntämistä, eikä hevonen ollut maalin kohdalla kaikkeaan antanut. Viimeksi Teivossa nähtiin puolestaan ihan totaalinen pussitus keulan taakse. Ori näytti kärkirintaman takana terävältä ja olisi voinut tilat saadessaan iskeä kaikista ohi. Nyt Heikki Mikkonen voi valita taktiikan hevosen vireystilan mukaan. Parissa startissa hevosella on ollut liikaa menohaluja vapaalta radalta, joten käytössä voi olla viime kertojen tyylinen peesitaktiikka.

11 Valtroks koki pari viikkoa sitten yllätystappion keulasta, kun takana vaaninut Lakori täräytti 100 metrin mittaisessa kiritaistossa niukasti edelle. Tappio tuli, mutta ei hevosta voi mennä moittimaan. Ruuna on jo osoittanut riittävänsä 75-tasolla ja pääsee nyt startin onnistuessa heti mukaan kärkiporukkaan. 13 I.P. Vapari joutuu kiertämään voiton eteen kaikki, mikä on vahvalle vääntäjälle tuttu tehtävä. Lähtöpaikka ei ole oikeastaan minkäänlainen haitta. Ori teki viimeksi voitavansa viidennestä ulkoa kierroksen kirillä. Kärki meni kaukana, eikä kolmoskaista oikein vetänyt. 3 Kruunun Prinssi voi päästä nopeasti keulaan, ja etenkin jos Hipsun Pojulla halutaan ajaa edelleen selästä. Ruuna ei saanut Kaustisen maalisuoralla kunnollista kirisaumaa ja on ollut aiemmin hyvä vähän raskaammillakin juoksuilla.

Lähtö 8, Toto75-4, Troikka - A: 13 B: 7,1,10,12,5,4,6,11,8,14,15,9,2,3
13 Listas Tequila koki viimeksi tappion, vaikka sai vetää keulaan etenemisen jälkeen sopuisaa vauhtia. Yksi vastustaja kehitti niin terävän maalisuoran mittaisen kirin, ettei Kimmo Aholan suojatilla ollut vauhtia vastaamiseen. Tamma tuli voimia tallella maaliin, eikä saa tuomiota yllätystappiosta huolimatta. Lähtöpaikka tietää suoraan asemia toiselta radalta, ja mahdollisesti yllättävän läheltä kärkeä. Santtu Raitala ajanee matkalla aktiivisesti, jos muut eivät huolehdi matkavauhdista.

7 Ridgehead Laurette otti viimeksi pahan alkulaukan ja keskeytti. Tamma teki edelliskerralla vahvan kirin kuudennesta ulkoa ja oli oikein hyvä myös viime kauden päätösstarteissa. Lähtönopeus ei ole hevosen paras puoli, mutta eturivissä on kokonaisuutena melko tasaiset avaajat, joten Tapio Perttunen voi päästä etenemään aikaisin kohti parhaita paikkoja. Suurin este keulaan etenemisen kannalta on 1 Express Eve, joka pitänee sisäradalta johtopaikan hallussaan. Alla on uran kaksi parasta suoritusta, joten taktiikka voi olla aiempaa kovemmasta porukasta huolimatta aktiivinen. Tamma kesti viimeksi paikan toisella ilman vetoapua hienosti ja vastasi voittoon. 10 Exploding Anna jaksaa vääntää ja on suosikin ohella lähdön toinen mahdollinen vauhdinpitäjä. Tamma laukkasi viimeksi loppukurviin mentäessä noususta ja palaa nyt kuukauden paussilta. 12 Universe Leader ei jaksanut viimeksi kiriään aivan perille saakka, eikä ollut parhaimmillaan, mutta nyt starttiväli on lyhyempi. Paikka on paha, mutta vastus helpompaa tasoa kuin monesti aiemmin.

Lähtö 9, Toto75-5, Toto4-1 - A: 7,10 B: 9,3,1,5,2,6,4,11
Säännöllisesti viime aikoina kilpaillut 7 Koskelan Akseli saa niukat suosikin paineet. Ruuna jäi Vermossa toiseen sisälle pahaan pussiin, eikä sijoitukselle tarvitse antaa mitään painoarvoa. Edellinen voitto tuli helpossa lähdössä aikaisen keulaan etenemisen jälkeen. Ruuna avaa voltista kovaa ja voi olla ulos päästessään hakemassa aikaisin keulapaikkaa haltuunsa. Ruuna voitti viime Oulun vierailullaan 75-lähdön johtojuoksulla maltillisen matkavauhdin jälkeen.

Antti Ojanperän tallista kautensa avaavat 10 Evartti ja 9 Siirin Älli tuskin ovat kumpikaan parhammillaan, mutta sitä ei kaksikolta vaaditakaan tässä lähdössä pärjäämiseen. Evartti teki loistavaa työtä myös kuninkuusravien jälkeen ja osoitti olevansa maan tämän hetken paras suomenhevonen. Siirin Älli yrittää vielä kerran paluuta huipulle. Ruunalla ei varmasti lähdetä huvikseen kokeilemaan tälle tasolle, ja siltä voi odottaa hyvää suoritusta lähes vuoden tauosta huolimatta. Paaluhevosista 3 Vennelmon Varma vaikutti ennen Vermon välistarttia selvästi parhaalta, mutta tuossa kisassa tuli yllättävä taipuminen keulasta. Tamma hallitsi edellisiä lähtöjään samalta juoksupaikalta. Nyt jonkun takamatkalaisen selkä saattaa kelvata Janne Räisäselle.

Lähtö 10, Toto76-6, Toto4-2, Troikka - A: 8,3,4,10 B: 7,5,9,6,1,11,2
8 T.Rex hallitsi Lahdessa sopivaa lähtöä toiselta ilman vetoapua. Ruuna kiri edelliskerralla loppua ulkokautta noin 10-vauhtia, mutta paikka oli täysin tekemätön, kun kärki lopetti ysiä. 11-vuotias sotaratsu on viime suoritusten perusteella vahvasti tuloillaan ja olisi paremmalta lähtöpaikalta selkeä suosikki. Nyt sisäpuolelta löytyy monta nopeaa avaajaa, eikä maililla ole varaa pakitella kiihdytyksessä taustalle. 3 Hazelhen Hermes ei sovi ominaisuuksiltaan mailin matkalle, mutta vastus ei ole ihan niin kova kuin tavallisesti ja lähtöasemat ovat riittävän hyvät. Ruuna matkasi viimeksi porukan viimeisenä ja kiri ulkokautta epäsopivalla vauhdinjaolla hyvin. Tällä matkalla Jarmo Saarela ajanee vahvalla ajokillaan koko matkan kovaa.

4 President Lindy on Antti Ojanperän päivän kolmas tauoltapalaaja ja pelimielessä hankala tapaus. Ojanperän tallin hevosilla harvoin näkee taukotukkoisuutta, mutta President Lindyn suoritustaso talvikeleillä on vaikea tietää etukäteen. Tulinen avaaja ottanee ensimmäiset keulat ja siitä varmaankin ajetaan. Viimeksi Lahdessa alemmassa divisioonassa keulan taakse voimissaan pussiin jäänyt 10 Leader Brodde odottelee takarivistä ylivauhtia. Vastassa on eri hevoset kuin aiemmin, mutta ruuna vaikuttaa ihan riittävältä tähän porukkaan. 7 William Pine kiri Lahdessa hyvin kakkoseksi, vaikka painoi koko kirivaiheen ajan sisäänpäin. Sisäradalle pääsy olisi tärkeä asia, mutta näin nopeiden hevosten kansoittamassa eturivissä se taitaa jäädä haaveeksi. Vastuksen puolesta tehtävä näyttää sopivalta.

Lähtö 11, Toto76-7, Toto4-3 - A: 3,6,11 B: 8,2,12,4,1,9,7,10,5
3 Roberto Diver saa keulapsyykin turvin suosikin aseman. Viime voitto irtosi juurikin keulasta, mutta ei mitenkään ylitsevuotavan vakuuttavaan tyyliin. Vaikea sanoa jäikö hevonen vain odottelemaan muita päätössatasella. Suoritus oli joka tapauksessa selvästi edelliskertaista parempi. Vastusta on nyt enemmän, joten voittokannassa jatkaminen vaatii pientä parannusta. 6 Daddy's First juoksi Seinäjoella avoimessa lähdössä, yritti kiriä lopussa ulkokautta ja taipui maalisuoralla selvästi. Ruuna meni silti täyden matkan 15-vauhtia läpi, eikä ansaitse suorituksesta moitteita. Edellinen voitto tuli lyhyellä kirillä vakuuttavasti, kun ruuna lopetti hitaasta matkavauhdista kiripuolikkaan 11,5-vauhtia. Sisäpuolelta löytyy useampi nopea avaaja, eikä juoksun onnistumisesta ole varmuutta.

11 Surprise Leader voitti Kaustisella tätä helpomman lähdön neljännestä ulkoa vakuuttavasti. Ruuna karkasi maalisuoralla helposti muilta ja olisi pärjännyt sen päivän vireellään paljon kovemmassakin lähdössä. Oman juoksun tekeminen on tuttua puuhaa tälle hevoselle. 8 Minto's Don Juan juoksi viimeksi harvalukuisessa porukassa toisella ilman selkää ja kaatoi keulahevosen, mutta paremman juoksun saanut Callela Leonard kiri maalisuoralla edelle. Lähtönopeus on kunnossa, mutta tässä eturivissä ei ole helppo löytää minkäänlaisia asemia. Paikka toisella ilman vetoapua voi olla tarjolla, eikä kärkisija tulisi siitäkään yllätyksenä. 2 Sunbeam on tehnyt viime aikoina parasta työtä montén puolella. Ruuna haastoi viimeksi Nitro Diablon tiukkaan voittotaistoon. Nopea avaaja saa tässä peesijuoksun kärjen takana ja pystyy totosijalle.

Lähtö 12, Toto76-7, Toto4-4, Troikka – A: 10,2,8,6,7 B: 11,5,1,12,4,3,9
Vaikean 75-kierroksen päätöskohde ei helpota pelaajien urakkaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Eturivistä löytyy tanakka arsenaali hyviä avaajia, ja 10 Lastsundayinmay vaanii takarivistä ylikovaa matkavauhtia. Tamma kiri viimeksi päätösmetrit toisesta ulkoa tulisesti, muttei aivan ehtinyt ohi keulahevosesta. Tuo hevonen oli 8 Armani Press, jonka voitto meni tosissaan tiukille. Suoritusvarma ruuna on nyt alusta alkaen muiden armoilla, sillä lähtönopeus ei taida riittää suoraan kärkiporukkaan pääsemiseen.

2 Hard to Trick palaa reilun kuukauden paussilta rahallisesti sopivaan tehtävään, ja lähtöpaikkakin on paras mahdollinen. Tamma teki viime kauden päätöskilpailussaan sitkeän 1100 metrin kirin ja nousi yllätyskakkoseksi. Hevosessa on viime vuoden parhaiden otteiden perusteella ainesta nousta maamme tammahuipulle saakka. 6 Electric Eye Am voitti Bodenissa keulasta, vaikka näytti ratkaisumetreillä hieman nihkeältä. Ruuna vaikutti jäävän odottelemaan kavereita hieman ennen maalia. Nopea avaaja on menestynyt sekä keulasta että toisten takaa. Monta hyvää starttia putkeen tehnyt 7 Wide Game otti viimeksi maalisuoran laukan, mikä on ollut hevosen perisyntinä ennenkin. Maisema vaihtui ennen askelvirhettä hyvin, eikä menestys jää tässäkään kunnosta kiinni. Juoksun onnistumiseen tarvitaan onnea.

Toto75-vihjesysteemit (360 / 1800 riviä)
8 Astrum (7,11)
1 Hipsun Poju (11,13)
13 + 7,1,10,12 (5,4)
7,10,9 (3,1)
8,3,4,10 (7,5)
3,6,11,8,2 (12,4)
10,2,8,6,7,11 (5,1)

Toto4-vihjesysteemi ( 120 riviä)
7 Koskelan Akseli (10,9)
8,3,4,10 (7,5)
3,6,11,8,2 (12,4)
10,2,8,6,7,11 (5,1)

Troikka L5 (20 riviä)
5 – 11,2,7,1,10 – 11,2,7,1,10

Troikka L8 (20 riviä)
13 – 7,1,10,12,5 – 7,1,10,12,5

Troikka L10 (24 riviä)
8,3,4,10 – 8,3,4,10 – 8,3,4,10

Troikka L12 (20 riviä)
10 – 2,8,6,7,11 – 2,8,6,7,11

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]

Vihjeet