Vihjeet 6.9.2019

05.09.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Petteri Joki, Viimeksi Torniossa aloitus meni vähän pitkäksi ja tuon takia Ego Hoss (8) puutui hieman lopussa. Kaarteet ovat tälle hieman hankalia. Saa nähdä miten se menee Oulun kurvit.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Puolireippaasti lähtevällä Ego Hossilla ei aleta startissa pakittella. Eteenpäin jonkun matkaa päästellään, ja katsotaan sitten mihin päästään. Kaarteiden takia mieluimmin sisärataa pitkin ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla vehkeillä edelleen jatketaan.

LÄHTÖ 2

Victor Björkroth, Kaustisen pienen ja aika kevyen porukan loppusuoran kirillä voittanut Liinan Putte (8) teki myös Kokkolassa hyvän esityksen. Vauhdikkaassa 26-lopetuksessa ruuna pysyi ainoana kovan Luminon mukana.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Itsestään lujaa lähtevän Liinan Puten uskaltaa päästää heti menemään, joten takamatkoista ei ole sille niin isoa haittaa kuin voisi ajatella. Ylivieskassa ajoin liian rohkeasti, ja ruuna juoksi itsensä väsyksiin. Lina Putella on pakko ajaa selästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Liinan Putte jatkaa todennäköisesti kokolaput silmillä ja kengät alla.

LÄHTÖ 3/ T4-1

Victor Björkroth, Välillä isoista laukkaongelmista kärsinyt Honey Star (6) on mennyt nyt useammassa startissa ravia, mikä on lisännyt sen itseluottamusta. Voltista lähteminen on ollut sille aiemmin tosi vaikeaa, mutta Kokkolassa hevonen toimi tuollakin lähtötavalla moitteitta. Siinä kisassa se juoksi itsenä väsyksiin. Tuo oli tehnyt hyvää, ja ruuna tuntui seuraavassa startissa Seinäjoella paremmalta. Siinä lähdössä matkavauhti oli vain hieman tasavauhtista menijää vastaan, ja sijoitus jäi vaatimattomaksi. Raitala on nähnyt tämän hevosen juoksuja, mistä uskon olevan hyötyä. Aiemman epävarmuuden takia olen antanut Honey Starille nättejä reissuja. Tämä kuski voisikin saada hevosesta enemmän irti. Lähtönopeus auton takaa on ennalta pieni arvoitus. Uransa ensimmäisessä ryhmälähdössä pari vuotta sitten Kaustisella Honey Star pääsi ykkösradalta hyvin liikkeelle. Saatan pyytää nyt harjoituslähdön, jotta kuski saa käsityksen Hevosen käytöksessä starttitilanteessa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Tasaisen kova tai ylivauhtinen tempo olisi tälle sopivinta. Vähän kaikenlaiset juoksut käyvät. Ihan ideaalista voisi olla, jos Honey Star pääsisi lähtemään kiriin viimeisellä takasuoralla, niin ettei selkää olisi edessä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Takakenkien poissaamisesta olisi tälle hyötyä. Pitää kuitenkin katsoa sitten paikan päällä, että sallivatko olosuhteet tuolla balanssilla ajamisen. Jos saamme jostain hommattua jenkkityyppiset kärryt, niin ne voitaisiin laittaa Honey Starin taakse. Muuten varusteet säilyvät samoina.

Janne Soronen, Self Taught Beauty (12) oli kauden ensimmäisessä startissa kipeä ja pysähtyi tuon takia loppukaarteessa. Torniossa hevonen oli jo parempi. Kokemattomuuttaan tamma ei vain ehtinyt muiden mukaan, kun vauhti viimeisellä takasuoralla yhtäkkiä kiihtyi. Rytmiin päästyään hevonen tuli samaa vauhtia maaliin kuin muutkin. Self Taught Beautyn luulisi taas parantavan, kun se ymmärtää nyt hommaa hieman paremmin. Kolmivuotiaan kilpailu-ura on vasta alullaan. Sillä on vastassa kilpailleita hevosia, joten ihan kärkisijat tulisivat tässä vaiheessa yllätyksenä. Toivotaan, että Self Taught Beauty menisi taas viime kerrasta eteenpäin.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Vaikka Self Taught Beauty voitti viime vuonna yhden kaksivuotislähdön johtavan rinnalta, niin selkäjuoksua vielä tällä kertaa tavoitellaan. Paremmin jaksavalle kuin nopealle tammalle sopisi, jos viimeinen puolikas olisi hitain. Silloin se pystyisi varmaan lopussa ohittamaan monta vastustajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Silmien eteen laitetaan reikälaput, jotta Self Taught Beauty hieman terävöityisi. Muuten samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 4 / T4-2

Tuomas Pakkanen, Flash Spruce (5) ei ole päässyt ihan samaan sätkään, missä se oli pari kuukautta sitten. Toivotaan, että huippuvire löytyy uudelleen.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Reippaasti koetetaan matkaan päästä. Porukka vaikuttaa sellaiselta, että jos keulat saadaan, niin sieltä pyritään myös ajamaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä, jamuutenkin samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 5 / T4-3 / PD-1

Kari Alapekkala, Viimeksi Oulussa Listas Hector (1) otti ensimmäisessä kaarteessa huonon askeleen ja kompuroi laukalle. Hevonen oli ilmoitettu mukaan tuon Bodeniin. Ennen tuota kisaa keuhkoputkesta löydettiin limaa, ja jouduimme jäämään pois. Ruuna jouduttiin lääkitsemään. Listas Hector on treenannut ihan mukavasti. Harjoitukset on tehty kuitenkin vain kotona emmekä ole käyneet radalla. Tuon takia Listas Hector ei ole varmaan vielä tähän kisaan ihan terävimmillään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Parhaat juoksunsa keulasta ja johtavan rinnalta tehnyt Listas Hector ei varmaan pysty ykkösradalta pitämään kaikkia ulkopuolellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Sijoitustaan paremman esityksen viimeksi tehnyt Quick Right (5) pitäisi olla edelleen samassa kunnossa. Pärjääminen on tässä paljolti siitä kiinni, että miten juoksu lähtee menemään.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Quick Right ei ole nopea startista, mutta mahdollisimman reippaasti matkaan kuitenkin yritetään päästä. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, että miten ajetaan. Hieman tasavauhtiselle menijälle kuolemanpaikkakaan ei ole ollut myrkkyä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan taas edestä pois ja muutenkin samoilla vehkeillä jatketaan.

Petteri Joki, Jälkeenpäin osoittautui, että Peppe Rocilla (10) oli ajettu kipeänä. Hevosta on hoidettu ja tähystyksen perusteella asiat pitäisivät olla nyt kunnossa. Treeneissä kaikin puolin paremmalta tuntunut Peppe Roc voisi mennä täydellä matkalla noin 15-ajan. Meillä tämä ei ole vielä yhdessäkään startissa onnistunut. Näin heti sairastauolta hieman tasavauhtisen menijän aivan kärkeen yltäminen voi olla vaikeaa. Sijoitus 4–5 sakissa tuntuisikin todennäköisemmältä.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kaiken ollessa kohdillaan Peppe Roc on pystynyt tekemään hyviä kirejä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Smurffilappu toisella puolella päätä ja karva toisella tämäkin kisa ajetaan. Muutenkaan varusteita ei ole tarkoitusta vaihtaa.

Markus Pulkkinen, Vici Americalta (11) on puuttunut kesäkeleille vauhteja, ja tuon takia Joensuussa kengät otettiin pois. Kyydit paranivat, mutta ravaamisesta ei tullut mitään. Starttikunnossa oleva, rehti ja jaksava Vici America odottelee talvikelejä. Ruuna voisi yltää sopivasti menneelle reissulla rahoille, mutta pelihevosia se ei mielestäni tässä ole.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Rytminvaihdokset ovat American Vicin vaikeita, ja tuosta syystä tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime startin perusteella ilman kenkiä ajaminen lisää liikaa laukkariskiä, joten kengät alla American Vicillä on ajettava. Muuten samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 6 / T4-4 / PD-2

Markus Pulkkinen, Pitkästä aikaailman kenkiä juossut Mr Noon (5) oli pirteämpi Joensuussa. Ruuna kunto ei ole varmaan tuosta mihinkään muuttunut. Mahdollisesta sadekelistä voisi olla kurkkuongelmista kärsivälle Mr Noonille haittaa.

Ajotaktiikka / Juoksutoive: Kovaa lähtevä Mr Noon on lyhyen kirin hevonen, jolle selkäjuoksu on ollut parempi.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

T4-vihje

T4-rivi sisältää kolme ohjastajakilpailun osalähtöä. Noissa koitoksissa kahta poikkeusta lukuun ottamatta kaikilla hevosilla on takanaan uusi kuski. Moni heistä valinnee ajotaktiikan aika tavalla tilanteen ja tuntee mukaan. Puolet kuskimittelön ohjastajista on allekirjoittaneelle aika outoja, enkä näin ollen osaa heidän ajomieltymyksiään juurikaan ennustaa. Arvuuttelut juoksunkulun suhteen ovat näin ollen vielä tavallista hatarammalla pohjalla.

T4-1 / LÄHTÖ 3

Varmaehdokkaat Kisan suurimmalla osalla osanottajista on urallaan jo aika reippaasti startteja juostuna, mutta voittoprosentti lähes kaikilla on melkoisen matala. Kun kyseessä on vielä ajajakilpailu, on perusteltua tukipilaria tähän lähtöön hankala ehdotella.

Yllättäjäehdokkaat: Viime starttiensa perusteella ihan asiallisessa kunnossa kilpaileva Harmicrobot Thinker (10) kohtaa tässä ehkä viime kertoja hieman kevyemmän porukan, ja turvallisen tuntuiselta lähtöpaikalta jopa voittoon voisi olla saumat. Viime startissa kohtuullisesti laukan jälkeen suorittanut Mountain Delight (2) voisi olla johtoon päästessään yllättävänkin hankala ohitettava..

Arvuuttelua juoksunkulusta: Alun tapahtumien arvaaminen on tähän kohtaan enemmän kuin vaikeaa. Aika rauhallisesti normaalisti käynnistynyt Caldera Amour (1) ei pystynepitämäänstartissa kaikki vastustajat ulkopuolellaan. Kivasti avaavalle Mountain Delightille (2) vetotyöt saattaisivat olla tässä avain menestykseen. Nätin reissun tarvitseva Enjoy Boost (3) ei ole ollut erityisen terävä auton takana. Joka kohdassa kisaa tasaisesti suorittava Grande Amour (4) ei ollut ainakaan edellisillä ohjastajilla kauhean innokkaana startissa. Ylivauhti on mahdollinen, mikä suosisi aika sitkeästi maaliin asti punnertavaa oria. May Cruise (5) pääsee ravilla ihan mukavasti liikkeelle. Selkäjuoksulla tamman voimat voisivat riittää paremmin perille asti. Pääsääntöisesti aika rauhallisesti avanneella Honey Starilla (6) on nyt ensikertaa takanaan valtakunnan ajajaliigan kärkinimiin kuuluva ohjastaja. Victor Björkrothin kertoi, että hän saattaa pyytää harjoituslähdön, jotta kuski osaisi ottaa startin Honey Starin rattailla parhaalla mahdollisella tavalla. Viimeksi Oulussa aika tavallisessa porukassa uransa ensimmäisen voittoon kärryt takana takaa kirinyt Marielle Carjan (7) on kova avaaja, joka voi singahtaa täältäkin johtoon. Parhaan lopputuloksen kannalta selkäreissu saattaisi olla meneväiselle tammalle varmempi taktiikkavalinta. True Lance (9) ja Harmicrobot Thinker (10) voivat saada tuurilla mukavat paikat parijonosta. Lähtönopeudestaan hyötyvälle tammalle radalta 11 kärkisijoille nouseminen on melkoinen haaste. Tämän vuoden starteissaan vaatimattomasti suorittanut Self Taught Beauty (12) on ennalta kaikin puolin melko suuri kysymysmerkki. Vielä aika rutinoimaton kolmivuotias on Janne Sorosen mukaan paremmin vahva kuin nopea. Ylivauhtisella juoksulla Self Taught Beauty saattaisi hänen mielestä saavuttaa parhaan sijoituksen.

A: 9,7,4,10,6,2 B: 3,12 C: 11,1,5

T4-2 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Koko kesän mainiossa kunnossa ollut Quartam De Caelo (2) on taas vaihteeksi suhteellisen mukavasti sarjassa sisällä, ja aika sopivat vastustajat kohtaava ruuna voi olla hyvältä lähtöpaikaltaan melkoisen vahvoilla voiton suhteen.

Yllättäjäehdokas: Meslon (8) oliRovaniemen loppusuoralla sen näköinen, että voimia olisi ollut, mutta tilaa ei löytynyt. Kasirata mailille on tietenkin iso menestyksen este. Jos parhaimmillaan tiukasti autoa seuraavan ruunan juoksussa on tuurit täydellisesti kohdallaan, ei pärjääminen ole nytkään täysin poissuljettua.

Arvoitus: Alkukaudesta hienosti suorittaneen Flash Spruce (5) viime esitykset eivät ole olleet läheskään samalla tasolla. Miten pitkälle hevosen nykyvire riittää tämän viime kertoja hieman helpomman tehtävä voitolliseen hoitamiseen, on pieni kysymysmerkki.

Arvuuttelua juoksunkulusta Kovaa avaava Quartam De Caelolla (2) ei tuntuisi ennalta olevan kovin montaa haastajaa kiihdytyksessä. Matka on lyhyt, joten keulasta hyvin menevällä ruunalla pidetään asemista kiinni, jos johtoon päästään. Vain kohtuullisesti kiihtyvien Flying Heelin (3) ja Pop’s Sunrisen (4) voimat pyrittänee säästämään päätöspuolikkaalle. Flash Spruce (5) on kyennyt parhaimmillaan lähtemään tosi reippaasti. Tuomas Pakkanen aikoi pitää asemista kiinni, jos ruuna on kiihdytyksessä nopein. Pohjoisen starteissaan vain tasaisesti suorittanut Amelie Frost (6) on aika vikkelä auton takaa. Viime esitykset eivät ole olleet erityisen vakuuttavia, enkä osaa ajotaktiikkaa arvata. Useimmiten rauhallisesti liikkeelle lähteneelle Pineapple Boylle (7) seiska tuntuu aika epäedulliselta alkuasemalta. Meslon (8) pystyi kerran viime vuonna Oulussa pitämään 0,95-avauksessa keulat, joten kasista huolimatta eteenpäin startissa saatetaan päästellä. Kohtuullisessa kunnossa kilpaileva Spitfire Effe (9) on notkea startista, jolle vapaa rata olisi ollut selvempi lähtöpaikka. Edestä avataan hyvin, joten juoksun onnistumiseen on saumat. Kovien kesänopeuksien kanssa tuskailevan Snowline Cherryn (10) rattailla toivottaneen selkeän ylivauhtista kisaa ja sisäratareissua. Matka kävisi mainiosti Menthalle (11). Menestys on yleensä edellyttänyt kivaa reissua liki keulaa, mitä sen voi olla täältä vaikea saada.

A: 2,5 B: 9,8,4,11 C: 3,6,10,7,12,1

T4-3/ LÄHTÖ 5 / PD-1

Varmaehdokkaat Listas Hector (1), Quick Right (5) ja Greytail Eric (8) voisivat kaikki olla kelvollisia hommaan, mutta pikku taukojen takia yhdenkään tarkempi vire ei ole tiedossa. Kasiradasta huolimatta viimeksi mainittu tuntuisi ankkurin virkaan käyttökelpoisimmalta.

Yllättäjäehdokas Yksikään kisan kolmesta suosikista ei ole välttämättä ihan parhaimmillaan, joten varmassa kunnossa kilpaileva Dirk Diggler Sisu (2) saattaisi edulliselta lähtöpaikaltaan kyetä pikku yllätykseen.

Arvoitus: Sairas tauolta palaileva Peppe Roc (10) ei ole vielä Petteri Joen valmennuksessa onnistunut kertaakaan, kuten hän totesi.

Arvuuttelua juoksunkulusta Kari Alapekkala ei jaksanut uskoa, että vain kohtuullisesti avaavan Listas Hectorin (1) lähtönopeus riittäisi keulojen pitämiseen. Vapaan radan reissu on hänen mielestä ruunalle parempi, joten johtavan rinnalle saatetaan jossain vaiheessa edetä. Vain tasaisesti kiihtyvälle Dirk Diggler Sisulle (2) kivat asemat parijonosta riittänevät. Halukkaastiautonperästähyökkäävälle Capitano Webille (3) koetettaneen saada sisäratajuoksu hyvän hevosen perässä. Kohtuullisesti lähtevällä Wannabe Starilla (4) ajettaneen alussa ainakin jonkin verran eteenpäin. Quick Right (5) ei ole erityisesti loistanut starttinopeudellaan. Eikä Petteri Joki uskonut johtoon pääsemiseen. Sopivilla tuureilla tuo voisi olla kuitenkin jo alkumatkasta mahdollista. En osaa ennustaa jatkuuko King Kasperin (7) varovainen ajotaktiikka edelleen. Alkuun satsattaessa ruuna voisi jäädä johtavan rinnalle, mikä ei ole ollut sille mieleen. Keulajuoksu olisi Greytail Ericille (8) etu. Täältäkin alkuun panostaminen saattaisi tuottaa toivotun tuloksen. Viime kaudella startti alla parantanut Goofy Goof (9) voi saada tarvitsemansa kivan imureissun, jollaisella pärjääminen ei ole välttämättä aivan mahdotonta. Hieman yksitahtisen, paussilta palaavan Peppe Rocin (10) kiri purisi varmaan ylivauhtisessa kisassa paremmin.

A: 8,5,1 B: 2,9,10 C: 7,12,4,3,11,6

T4-4 / LÄHTÖ 6 / PD-2, Troikka

Varmaehdokas. Edelliskertoja hieman kevyemmän porukan kohtaava Ditchback Duke (11) teki viimeksi laukan jälkeen kelpo esityksen. Hyvä lopuntulija saattaa kyetä kiertämään tässä kaikki vastustajansa.

Yllättäjäehdokkaat Yllätykset tässä vaikeasti arvioitavassa koitoksessa ovat mahdollisia, mutta sen tekijää en osaa ennustaa.

Arvuuttelua juoksunkulusta: Erityisen hyvin keulassa viihtyvää menijää en onnistunut tästä porukasta havaitsemaan. Eniten vetotöihin haluavalle keulapaikka voisi olla tarjolla. Eturivissä on useampi hyvä avaaja, mutta monelle niistä selkäreissu saattaa olla parempi vaihtoehto. Double Cross (1) on aika tasainen sekä alkuun ja loppuun, ja startissa ulkopuolelta tultaneen ohi. Ariston (2) ja Sunlit Carmela (3) seuraavat siivekettä tiukasti. Molemmille selkäjuoksu tuntuisi tähän kohtaan edullisemmalta vaihtoehdolta. Hyvin käynnistyvä Veer (4) voisi olla yksi mahdollinen porukan veturi, varsikin jos alkuvauhti pysyy maltillisena. Liukkaasti lähtevä Mr Noon (5) osaa Markus Pulkkisen mukaan kiriä parijonosta lyhyen pätkän terävästi, joten sellaista reissua sille varmaan yritetään tässä tarjota. Asiallisesti kiihtyvälle Emeraldille (6) kuski voi löytää ihan mukavan paikan parijonosta. Yhtä paikallisraveissa saavutettua kolmosta lukuun ottamatta, tamma on ottanut kaikki mitalinsa Pohjois-Norjasta Harstadista. Suomen lähdöissään Emerald ei ole ainakaan tähän asti riittänyt ihan kärkisijoille. Viime kerran terävän lopetuksen perusteella nousukuntoiselta vaikuttava Kenisha Windcape (7) avaa hyvin, ja seiskaltakin kuski ajanee sillä pätkän eteenpäin. Tamma ei ole vielä ilmeisesti koskaan juossut kisatilanteessa johtopaikalta. Tässä tuota saatettaisiin vaikka kokeilla. Vuoden vaihteessa 2017–2018 mainiosti pärjänneen Holy Victory Koksin (10) tämän kauden esitykset ovat olleet vaisuja, ja tamman rooli kisassa on ennalta arvoitus.Pitkään kiriin kykenevällä Ditchback Dukella (11) lähdettänee matkavauhdin ja juoksutapahtumien mukaisessa kohdassa reissuun.

A: 11 B: 7,1,4,5,10 C: 9,12,6,2,8,3

T4-systeemit

S1: 9,7,4,10,6,2 (3,12) 2,5 (9,8) 8,5,1 (2,9) 11,7,1,4,5,10 (7,1) = 216 riviä

S2: 9,7,4,10,6,2 (3,12) 2,5,9,8,4,11 (3,6) 8,5,1,2,9,10 (7,12) 11 (7,1)= 216 riviä

Lähtö 1

  1. 8. Ego Hoss – 1.Fast Hero – 7. Nehemiah – 6.Moonlight Diamond – 9.Komarov (5.E.V.Lilian – 4.Lovely Fling – 3.Diamond Dash)

  2. 3. Hilma Hilpeämieli – 4.Jenkkihymy – 8.Liinan Putte – 5.Sillankorvan Uljas – 9.Metsärinteen Sisu – 6.Perhon Liito (1.Akimin)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet