Vihjeet 7.11.2019

06.11.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Kaustisella muuten asialliselta tuntunut Kivarin Quickstep (2) meni sekaisin useiden lähdönuusintojen takia, ja kolmivuotias meinaisi lähteä jo väärään suuntaan voltista liikkeelle. Hyvin harjoituksissa menneen, järkevän hevosen pitäisi lähteä tässä ravilla matkaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla reippaasti yritetään liikkeelle lähteä. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, että millä taktiikalla ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat, mutta nyt hokit ovat alla, mistä ei pitäisi olla Kivarin Quickstepille ainakaan haittaa.

Niko Jokela, Ylivieskan perusteella Cosmic Soul (9) on oikein makeanoloinen hevonen. Tuossa kisassa siltä vietiin lähtörata. Vastustaja tuli kylkeen, ja kun jouduin korjaamaan omaani, niin laukka tuli. Tosi hyvältä koko ajan tuntunut Cosmic Soul pystyy sarjoissaan pärjäämään.

Niko Jokela, Ajoin Joker Bokolla (10) viimeksi pikkuisen liian rohkeastikeulahevosta vastaan. Ruuna teki hyvän juoksun eikä hävinnyt kuin kahdelle paremmalleen. Muut jäivät loppusuoralla kauas taakse.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Isokokoinen Joker Boko ei ole alussa hirveän nopea, mutta uskon että pääsemme tästä kuitenkin ihan mukavasti matkaan. Juoksun suhteen ei ole isompia toiveita. Tilanteen mukaan kisassa ajellaan.

Tuomas Pakkanen, Raison Si Sin (12) otteissa ei ollut viimeksi vetoa.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Sialia Sialis (1) voisi tässäkin pärjätä, kunhan vain suostuisi ravaamaan.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Hyvin treeneissä mennyt Likusteri (1) tuntuu saaneen tauon aikanaotteisiinsa enemmän ryhtiä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva hyvälle avaajalle, jolla voi ajaa myös keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samoilla, mutta nyt hokit ovat alla, mikä saattaa olla Likusterille jopa suhteessa melkoinen etu.

Niko Jokela, Kesällä hyvin menneen Jenkkihymyn (6) käytös on hieman heikennyt, ja siitä on tullut vähän liian innokas. Rovaniemellä ruuna tyhjensi itsensä esittelyn ja startin välissä. Kilpatilanteessa sillä ei ole ollut ongelmia tuon asian suhteen. Pitää yrittää pitää hevonen rauhallisena. Jenkkihymyn tämän hetken vireestä minulla ei ole tarkempaa tietoa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman yksitahtisella Jenkkihymyllä voi ajaa rohkeasti.

Mauri Jaara, Salainen Toivolla (7) pärjääminen on paljon terveydentilasta kiinni, ja hevonen tuon takia aina vaikea veikattava.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Petri Korkiakoski, Veer (3) ei ollut sunnuntaina ajetussa treenissä huono, muttei kuitenkaan ihan niin hyvä kuin viime viikolla otetussa hiitissä. Napakat alustat ovat hieman haitanneet treenausta, mutta koko ajan hevosta on päästy liikuttamaan. Tamma on saanut kisaan mainion lähtöpaikan ja kuskin. Jos kaikki on sunnuntaina kunnossa, niin pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet. Hyvillä mielin kisaan tullaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vaikka Veer on ollut ehkä paras selkäjuoksulla, niin näin maililla keulaan kokeiltaneen päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Alkuaikoina itsestään kovaa avannut tammaa on myöhemmin yritetty starttilanteessa hieman säästellä. Nyt korvia laitetaanvähemmän kiinni, ja pikku riskilläkin kovaa matkaan yritetään lähteä.

Suvi Koponen, Jo pitempää samassa kunnossa ollut Capesake (7) on siitä erikoinen hevonen, että mailin matkat rakentavat sitä. Niitä ajamalla touhukas menijä on saatu rauhoittumaan. Tamman päivät ovat erilaisia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sunnuntaina Ylivieskassa mentiin ensin puolitoista kierrosta hölkkää, ja loppu tultiin sitten kymppiä. Tuollainen juoksu ei ole tasaisen kovasta temposta tykkäävälle hevoselle mieleen. Vaikka Capesake avaa kovaa, niin ihan ensimetreillä tamma ei ole hirveän nopea. Tätä kisa on ollut tähtäimessä. Tuota silmällä pitäen hevonen on saanut monta kertaa peräkkäin suojajuoksua. Nyt on henkisestikin tarpeen jo kokeilla ajaa keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jo viimeksi rautakengät edessä ja alumiinit takana juossut Capesake jatkaa samoilla varusteilla.

Hannele Purontakainen, Alkuvuodesta Blanket Slipperin (9) epävarmana ollut ravi meni huonoksi. Kauden kolmen startin jälkeen hevosta tutkittiin, mutta mitään vikaa ei löytynyt. Kärsivällisesti odoteltiin, että taukopisteet tulivat täyteen. Kesän kovien vauhtien aikaan kilpailemista on hieman hankala aloittaa, ja radoille päätettiinkin tulla vasta kun kyydit syksyn myötä hieman hiljenivät. Hevosta on päästy hyvin treenaamaan. Positiivisinta on ollut, että Blanket Slipper on ollut nyt terve. Tähän kisaan ei ole vielä suuria odotuksia, vaan hyvä ehjä esitys on pääasia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman varoen toisten takana menevä Blanket Slipper juoksee keulassa rennommin, joten eturivin lähtöpaikka olisi ollut toiveissa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Blanket Slipper ei ole kilpaillut monesti hokit alla. Vaikka niistä ei ole ollut treeneissä haittaa, niin pieni arvoitus tuo asia on. Muuten samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Tuomas Pakkanen, Sopivalta lähtöpaikalta Dilba Sisulla (2) on hyvä lähteä kisaa ajamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Peesijuoksua hyvin lähtevälle Dilba Sisulle tavoitellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Viimeksi pussiin jäänyt, hyvässä kunnossa oleva She Cecilia (3) on aika tasavertainen Dilba Sisun kanssa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: She Cecilia on tehnyt sisältä parempia juoksuja.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Viimeksi loistavan esityksen tehnyt Enigma Sisu (4) on löytänyt kuntonsa. Tähän kisaan lähdetään ehdottomasti pärjäämismielellä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Enigma Sisun on annettava lähteä sen mitä se lähtee. Tälle käy sekä keula- että selkäjuoksut.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Enigma Sisulla oli viimeksi ekakertaa hokit alla, eivätkä ne hidastaneet menoa yhtään. Samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Niko Jokela, Ajamassani Bodenin startissa Bwt Rock And Roll (1) jäi kolmannella puolikkaalla pussiin, missä mahdollisuudet menivät. Ruunalle kaarteet ovat olleet joskus vaikeita, joten lähtöpaikka on siinäkin suhteen mainiosti. Huonosti sopivasta sarjasta huolimatta pärjääminen on juoksun onnistuessa mahdollista.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bwt Rock And Roll on ollut hyvä keulasta, joten jos sinne päästään, niin sieltä kokeillaan myös ajaa.

Mauri Jaara, Harjoitusravien 18-vauhdit ovat kovinta mitä Bakels Birdlandillä (3) on ennen tätä kisaa menty. Pitkältä tauolta palaavaa ruunaa on treenattu aika sievästi, eikä se ole varmaan heti ihan parhaimmillaan. Hevonen tarvinnee muutaman startin alle. Vaikea veikattava Bakels Birdland on minulle tähän kisaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nätti startti paussilta palaavalle Bakels Birdlandille on tässä tarkoitus antaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muuten samat, mutta nyt hokit on alla.

Eija Sorvisto, Samassa kunnossa jatkava Daddy’s Firstin (4) jalkoja hoidettiin pidetyn pikku tauon aikana, ja hevonen sai olla viikon helpommalla. Normaalisti hyvin heti paussilta suorittanut ruuna on ollut aina hieman vaikea ennakoitava. Voittoja on tullut harvoin, joten ykkössijaan en oikein jaksa uskoa. Onnistuneella juoksulla Daddy’s First voisi sijoittua tässä puolen välin paremmalle puolelle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Daddy’s Firstillä ei satsata nytkään alkuun, vaan selkäreissua hevoselle lähdetään taas hakemaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin ennenkin taas ajetaan. Pehmeät olosuhteet eivät käy Daddy’s Firstille. Oulun napakalla jäädytetty rata sopi ruunalle viime talvena mainiosti.

Marika Parviainen, Loving You Deeply (6) oli tosi hyvä Skellefteåssakin. Kuski ymmärsi jostain syystä annetut ajo-ohjeet väärin, ja ajoi vahvalla hevosella aika passiivisella taktiikalla. Rokotuksen takia tamma oli tuon jälkeen viikon ajamatta. Olosuhteiden takia treenaamisessa ei ole syksyn aikana tarvinnut pitää välejä, vaan aina on jossain päästy harjoittelemaan. Loving You Deeply on ollut treeneissä ihan ok.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vain normaalia vauhtia liikkeelle pääsevällä Loving You Deeplyllä ei ole niin isoa väliä mistä sillä ajaa. Reippaahko matkavauhti olisi tammalle parempi.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Aiemman käsityksen mukaan hokit ovat Loving You Deeplylle pieni miinus. Hokit ovat olleet treeneissä alla, eikä ainakaan noissa vauhdeissa niistä ole ollut hevoselle haittaa. Muita varusteita ei ole tarvetta muuta.

Tuomas Pakkanen, Flash Spruce (9) ei ollut keskikesän lämpimillä ilmoilla ihan sellainen kuin mitä se oli keväällä, ja meno oli vähän dieselmäistä. Toivotaan, että vire kelien viilettyä taas löytyy, eikä siitä varmaan enää kovin kaukana olla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kunnossa ollessa Flash Sprucelle on käynyt monenlaiset reissut.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normikärryillä, ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Marika Parviainen, Hillbilly Bruce (2) rokotettu on tässä välissä, ja tuon takia se oli viikon ajamatta. Treenaamiseen ei ole tullut kelien takia täydellistä katkosta, vaan aina on jossain päin voitu harjoitella. Hyvään esitykseen aiemmin tauolta pystynyt, treeneissä pirteältä tuntunut Hillbilly Bruce on kerran voittanutkin suoraan paussilta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa matkaa yritetään päästä. Jos mieluinen selkä on tarjolla, niin sellainen saatetaan ottaa eteen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hokit ovat nyt alla, mutta muuten samat varusteet.

Kari Alapekkala, Viimeksikin hyvän juoksun tehnyt M.T.Miss Molly (4) suoritti edellisellä kerralla johtopaikalta vielä paremmin, mistä hevonen tuntuukin olevan parhaimmillaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: M.T.Miss Mollyllä ei ole vielä koskaan panostettu starttiin ihan täysillä. Tarvittaessa tämä pystyy varmaan lähtemään aikaa. Alussa annetaan hevonen mennä vähän matkaa, ja katsotaan sitten, mihin päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hokeista ei tuntuisi olevan M.T.Miss Mollylle haittaa. Muuten hevonen jatkaa samoilla varusteilla.

LÄHTÖ 8

Mauri Jaara, Alvar Hem (3) ei ole antanut itsestään startissa läheskään kaikkia ulos. Kaustisella laukan jälkeen 16-vauhtia kulkenut ruuna voisi kyetä tässä 27-tulokseen. Sarja sopii, ja jos Alvar Hem tekee varustemuutoksen ansiosta nyt totta, niin pärjäämään sen pitäisi tässä pystyä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevällä Alvar Hemillä kokeillaan ajaa keulasta, jos sinne päästään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Alvar Hem kilpailee nyt kokolaput silmillä.

Mauri Jaara, Ruhvanan Urho (5) on ollut kosteissa olosuhteissa ongelmia hengityksen kanssa, ja viimeksi Ylivieskassa hevoselta loppui henki. Suustakin ruunalla oli löytynyt startin jälkeen sanomista. Kuivan kelin ja varustemuutoksen ansiota Ruhvanan Urho pystyä nyt yllättävän paljon parempaan suoritukseen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kurkkutuki otetaan käyttöön.

Tuomas Pakkanen, Mainion esityksen tehnyt Vilma Lyydia (7) ei hävinnyt viimeksi kuin yhdelle kovalle. Tässä tehtävässä 60 m pakki ei tunnut kovin pahalta. Hyvässä kunnossa olevalla Vilma Lyydialla passaa lähteä tätä kisaa ajamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin voltista lähtevällä Vilma Lyydialla ajetaan pikku hiljaa kohti kärkeä.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Hanna-Kaisa Marjala, Olin tosi tyytyväinen Silveriinan (2) Ylivieskan esitykseen. Tamma teki edellissäkin starteissa sen mitä kykeni, mutta huonot lähtöpaikat veivät mahdollisuudet parempiin sijoituksiin. Kärryjen kanssa Silveriinaa on kotona hankala ajaa yksin, joten sillä on aina kaveri takana juoksemassa. Harjoituksista paljon tehdään ratsastamalla, ja niissä hevoselle ei ole toimimisen kanssa mitään ongelmaa. Hiittiraveissa Silveriinalla kilpailtiin montessa, ja tuossa kisassa se pelasi ratsastajana toimineen Maria Kurttilan mukaan mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ylivieskan voitossaan Silveriina meni yllättäväkin hyvin keulasta. Kärryjen kanssa voltista asiallisesti käynnistyvän tamman käytöksestä lähtötilanteessa tällä kilpailutavalla ei ole varmuutta, joten pyydän ratsastajaa ottamaan eka-askeleet tarkasti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hokit olivat aiemmin Silveriinalle selvä miinus, mutta viime talvena ne eivät tammaa enää pahemmin haitanneet. Muuten samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Ok-kunnossa olevalle Mohikanerille (13) kurvit ovat välillä hankalia. Loppusuoralla hevonen voi sitten pystyä nousemaan johonkin. Rahasija on näin kaukaa lähtiessä hyvä tavoite. Mohikaner siirtyy tämän jälkeen pikku hiljaa juoksemaan taas kärrylähtöjä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nätti reissu hevoselle koetetaan tarjota.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Illan pienet T4-lähdöt ovat jonkin verran yllätysherkän näköisiä. Oulussa ajetaan nyt jäädytetyllä alustalla. Pienillä nastoilla ei saa radasta pitoa, vaan pitkät terävät hokit tarvitaan alle. Joillekin hevosista, jotka ovat juosseet vielä viime startissa kesäbalanssilla, voi muutos olla suorittamista ajatellen liian suuri.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Kisan tapahtumat ovat hankalasti ennustettavissa, joten rivin yhdenkään hevosen ehdottaminen tukipilariksi ei tunnu oikealta ratkaisulta.

Yllättäjäehdokas Myös tämä ohjastaja takanaan tosi ruudukkaasti autosta irronnut Cape Sake (7) voisi räjäyttää kuutosradalta (poisjäännin jälkeen) johtoon, mistä tamma on parhaimmillaan. Huonojen treenikelien aikana lyhyt starttiväli on etu, mikä sekin puoltaa Cape Saken pärjäämistä.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mailin ryhmässä alun tapahtumat ovat monesti yllätyksellisiä. Tässä kisassa ohjastajina toimivat vielä amatöörit, joista suurimalla osalla onentuudestaan oudot ajopelit. Aivan erityylinen kuski saattaa muuttaa hevosen lähtönopeuttakin kumpaan suuntaan tahansa. Minulla ei ole oikein mitään käsitystä näiden aika vähän kilpailevien kuskien ajotaktiikkamieltymyksistä. Edellä mainittujen syiden perusteella juoksutapahtumien ennakointi on tässä kohtaa tosi epäkiitollinen tehtävä, jossa onnistumisen mahdollisuus on erittäin pieni. Good Beerillä (1) on ollut ongelmia päästä auton takaa ravilla matkaan, eikä ykkönen helpotane tilannetta. Juoksu sisäradalla lähellä keulaa saattaisi käydä oriille mainiosti. Vuoden ainoassa ykkösen tuottaneessa kisassa hyvin avannut ja kärjen takana matkannut Tilda Sonik (2) pääsi maalisuoralla niukasti johtaneesta ohi.Kakkonen tuntuu mitä sopivimmalta alkuasemalta suojareissulla parhaat sijoituksena ottaneelle tammalle. Vaikka Veer (3) lähtee sinänsä hyvin, niin ihan ensimetreillä se ei ole ollut erityisen nopea. Petri Korkiakosken mukaan tammaa on starttitilanteessa hieman säästelty. Nyt alkuun on tarkoitus satsata tosissaan. Jotta terävyyttä olisi enemmän alkuun, korvia ei tukita yhtä tiukasti kuin aiemmin. Vetotöihin voidaan pyrkiä ja päästä. Menestyksen kannalta selkäreissu saattaisi olla paras vaihtoehto. Yleensä vähän tahmeasti käynnistyvälle ja tasavauhtiselle Honey Starille (4) lyhyt matka tuntuisi hieman huonosti sopivalta tehtävältä. Double Cross (5) ei ole yleensä pystynyt osallistumaan alun kamppailuun. Normaalisti kovaa avaava Capesake (7) voi pyrähtää heti muiden edelle, ja asemista pyrittäneen pitämään kiinni. Crush Hossin (8) vire ei ollut syyskuussa aivan tapissa. Kiihdytyksessä ruuna ei ole tavannut jäädä muiden jalkoihin. Kesän kolmessa kisassa laskujohteisesti suorittaneen Blanket Slipperin (9) menestyksestä isoin osa on tullut keulapaikalta. Näistä asemista Hannele Purontakainen lähteekin tavoittelemaan tauolta palaajalle lähinnä ehjää hyvää suoritusta.Vaisusti suorittaneelle Costaseralle (10) lähtöpaikka tuntuu sopivalta. Viimeksi Rovaniemellä aika hyvä voimaisenoloisena ilman kiritilaa jääneelle Bwt Alarmille (11) 500 m pidempi matka olisi varmaan parempi. Ylivauhti on mahdollista, mikä parantaisi tasaisen vahvasti loppua kirivän hevosen voittomahdollisuuksia. Sanna Loukusan treenissä mainiosti suorittanut Sorella Aggiornata (12) kesti Rovaniemellä reissun johtavan rinnalla asiallisesti. Lähtöpaikka melkoinen miinus nopealle starttarille, jonka uran molemmat ykköset ovat tulleet koko matkan perästä.

A: 7,11,3,2,12 B: 9,4 C: 1,5,8,10

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Rovaniemellä ykköseltä alussaasemat johtavan takaa ottanut, kolmannessa kaarteessa toiseen ulos noussut ja päätöspuolikkaalla helppoon voittoon kirinyt Enigma Sisu (4) on Kari Alapekkalan mukaan löytänyt kuntonsa. Vastus tuntuu aika sopivalta, joten voittoon pitäisi olla hyvät mahdollisuudet. Vuoden molemmat ykköset ovat tulleet selkäreissuilla. Keulapaikalla juostessaan aina joku on tullut ohi. Johtopaikka on pienessä lähdössä usein iso etu, kun niissä vetotöiden tekijä saa monesti tehdä ihan oman juoksunsa. Hieman rahallisesti huonosti sarjassa sisällä olevan tamman alustava lähes 60 % kannatus tuntuu aika korkealta.

Yllättäjäehdokas: Tuomas Pakkasen tallin kaksikko Dilba Sisu ja She Cecilia (3) ovat keskenään tasavertaisia. Edullisista alkuasemistaan hyvä avaajat saanevat juoksupaikat ihan kärjen tuntumasta, joten pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuuksia.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hyvin lähtevä Armani Press (1) saattaa olla jopa nopein ensimetreillä. Paikka kärjen takana on ollut ruunalle sopiva. Kun virekään ei ole ollut viime starteissa aivan huipussaan, niin selkä saatetaan ottaa taas eteen. Mainiosti kiihtyvälle Dilda Sisulle (2) on kärrylähdöissä kiva reissu keulan lähellä ollut tarpeen. Ponikisoja tähän asti ajanut kuusitoistavuotias Elina Pakkanen ohjastaa tässä ensi kertaa kilpaa ravilähdössä. Tuomas Pakkanen piti sisäratareissua She Is Cecilialle (3) parempana. Aika tiukasti siivekettä seuraava tamma voisi pystyä etenemään alkumatkasta johtoon. She Is Cecilia on kyennyt myös noista asemista ykköseksi. Liukkaasti lähtevälle Enigma Sisulle (4) käy Kari Alapekkalan mukaan sekä selkä- että keulajuoksut. Norjan kolmessa viime startissaan kaiken värisiä mitaleja saalistanut, kohtuullisesti kiihtyvä Ancor Rich (5) on tähän ilmeisesti vaativampaan tehtävään vaikea arvioitava. Vaikka Leon Dahlia (7) pääseekin ihan reippaasti auton takaa matkaan, niin mieliasemiinsa johtopaikalle, sen voi olla täältä hankala päästä. Jatkuvasti mukavia suorituksia suoltava Alfas Finans (8) on tarvinnut juoksua. Vaikka pieni porukka vähentää ikävän lähtöradan aiheuttamaa haittaa, niin jonkinlainen miinus se hevoselle on.

A: 4 B: 3,1 C: 2,7,8,5

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas / Arvoitus Kaikissa viime starteissaan vakuuttavan hyvin loppua tullut Loving You Deeply (6) näyttäisi kohtaavan tässä melkoisen sopivat vastustajat. Hokkeja on joskus pidetty tammalle hieman hankalina. Tuosta asiasta ei voi olla kuitenkaan varma, kun hevonen pysyi viime keväänä samantapaisissa olosuhteissa kovassa lopetuksessa hyvin mukana. Pienessä porukassa juoksupaikka ei voi kovin kaukana keulasta. Ylivauhtikin on mahdollista, mikä parantaisi vielä hevosen voittosaumoja. Toisaalta tämänkaltaisessa koitoksessa matkalla saatetaan mennä melkoista kävelyäkin, mikä ei ole hieman tasavauhtiselle menijälle eduksi. Loving You Deeplyllä saatetaan joutua ajamaan vauhdinpitäjän paikalle, mistä ensimmäisenä maalilinjan ylittäminen ei ole aina ihan yksinkertaista.

Yllättäjäehdokas Kovasta ylisarjasta huolimatta Bwt Rock And Roll (1) ei ole ravia mennessään ja mieliasemiinsa, keulaan päästessään ihan ulkona voitonkaan suhteen.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Bwt Rock And Rollilla (1) on ollut tänä vuonna kolmesti auton takana ykkösrata, ja joka kerta se on pitänyt startissa kaikki vastustajat ulkopuolellaan. Samaan voi olla tässäkin mahdollisuuksia, kun eturivin ehkä kovin avaaja on arvottu seiskaradalle. Kun ruuna on menestynyt parhaitten keulapaikalta, niin asemista koetettaneen pitää kiinni. Asiallisesti avaava Flirt Fortuna (2) voi saada kakkoselta tarvitsemansa nätin reissun. Pitkältä tauolta kilpaileminen taas aloittava Bakels Birdland (3) ei ole jäänyt yleensä startissa muiden jalkoihin. Hevonen ei ole varmaan heti aivan ihan terävimmillään, ja Mauri Jaaralla olikin näin alkuun nätti reissu tavoitteena. Daddy’s First (4) osaisi lähteä aika kovaakin matkaan. Tasaisen reissun tarvitsevalla ruunalla Eija Sorvisto mukaan ei haluta kuitenkaan panostaa alkuun aivan täysillä. Mainiota loppuvetoaan ajatellen hevonen saanee pienen porukan ansiosta kivat asemat aika liki kärkeä. Suhteellisen rauhallisesti käynnistyvälle Lovin You Deeplylle (6) pieni lähtö on etu, varsinkin jos juoksussa pidetään tempoa yllä. Spitfire Effe (7) on melkoinen starttiraketti, kuten viimeksi nähtiin. Tuossa kisassa ori ei rauhoittunut juoksemaan keulassa, ja loppu meni vaikeaksi. Näin ulkoa alkuun panostettaessa sama voisi toistua. Vain tavallisesti kiihtyvälle, viimeissään vaisuhkosti suorittaneelle Forasterolle (8) kasirata on huono alkuasema. Kevään hurmoksellisten esitysten jälkeen normaalin hevosen tasolle palannut Flash Sprucen (9) ei ollut viimeksi ihan terävimmillään. Ykkösistä valtaosa on tullut johtopaikalta. Ysiltä kuski voi löytää ajokilleen oikeinkin maukkaat hyökkäysasemat.

A: 6,1,9,4,3 B: 7,2 C: 8,5

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas Kari Alapekkalan mukaan M.T.Miss Mollyllä (4) ei ole vielä satsattu starttiin. Nyt se saatetaan tehdä.Keulapaikalta ainakin luokan verran paremmin suorittava M.T.Miss Mollyvoisi olla mieliasemistaan vaikea ohitettava.

Yllättäjäehdokas Isosta numerosta huolimatta Moonwhisper (12) tuntuu aamun olemattomalla kannatuksella kelvolliselta merkiltä kupongille. Selässä pitempäänkin kiriin kykenevän tamman alkuasemat paranivat eturivin kahden poisjäännin myötä, ja hieman ylivauhtisessa kisassa yllätykseen voisi olla pikku saumat.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tasaisesti lähtevälle ja suorittavalle Kamikaze Toomalle (1) ykkönen voi parhaassa tapauksessa tuottaa vaikka jonkin värisen mitalin. Hillbilly Bruce (2) irtoaasiivekkeestä sen verran napakasti, että ohi siitä ei taida olla muilla alussa asiaa. Ykkössijaa ajatellen täydellä matkalla selkäjuoksu voisi olla se parempi vaihtoehto. Keulasta voidaan kuitenkin ajamaan, kun välttämättä riittävän mieluista selkää ei ole tarjolla eteen. Kari Alapekkala panostanee M.T.Miss Mollyllä (4) lähtöön. Jos keulaanpääsy onnistuu, niin asemistapidettäneen kiinni. Liukkaasti lähtevällä Kiss Sånna (5) osallistunee kiihdytykseen. Wannabe Starilla (7) saatetaan alussa ottaa vähän liinoja kiinni. Kaustisella sopivan matkavauhdin perästä niukkaan voittoon pitänyt Snowline Ace (8) tuntuu menestyäkseen tarvitsevan juoksupaikan aika liki kärkeä. Pois jääntien ansiota alkuasemat paranivat merkittävästi, ja hyvällä avaajalla satsattaneen ainakin jonkin verran starttiin. Kärjestä ja sen tuntumasta parhaitten menestynyt Greytail Eric (9) ei ole takarivistä pitänyt erityisen tiukasti edeltä lähtevän selkää. Vaikka kakkosella lähdetään kovaa, niin on hieman vaikea arvata millaisen lähtöpaikkaan ruuna nyt päätyy. Tarkka reissu on ollut Black Reactionille (10) tarpeen. Sellaisen saaminen kymppiradalta on paljon tuuristakin kiinni. Liukkaasti lähtevä Jewel Zonen (11) menestykset ovat tulleet keulan takaa, minne ilman hyviä tuureja täältä voi olla aika vaikea päästä. Jos Moonwhisper (12) saa kirissä sopivia selkiä eteen, ei pärjääminen ole nytkään ihan mahdotonta.

A: 4,2,8 B: 12,9,10 C: 1,11,5,7

T4-systeemit

A: 7,11,3,2,12 (9,4) 4,3,1,2,7 (8,5) 6,1,9,4,3,7,2 (8,5) 4 (2,8) = 210 riviä

B: 7,11,3,2,12 (9,4) 4,3,1,2,7 (8,5) 1 (6,9) 4,2,8,12,9,10 (3,2)= 180 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Melkoisen vaikeasti ennustettavaan koitokseen on vaikea löytää mitään kovin vankkaa tukipilaria. Elämänä iskun löytänyt, Hanna-Kaisa Marjalan mukaan hyvin Oulun hiittiraveissa tässä kilpailumuodossa toiminut Silveriina (2) voisi ollakeulaan päästessään tässä aika pitelemätön. Kuopiossa lopussa ilman kiritilaa jäänyt Ali Baba Rajmar (12) suoritti uransa ensimmäisessä montessa mukavasti. Toisinaan hieman ailahtelevalla ruunalla pitäisi olla tässä oikeana päivänään saumoja kolmen sakkiin.

Arvoitukset Pohjois-Norjan hieman vaatimattoman tasoisissa koitoksissa ja Bodenin pistelähdöissä syksyllä mukavasti pärjäillyt Badboy Birdie (5) debytoi tässä montessa. Ainakin kärryt perässä tämä lähtötapa on tuottanut hevoselle ongelmaa. Kun tuohon vielä lisätään vaisu esitys Harstadissa, niin luotto hevoseen aamupäivän troikkakertoimien perusteella vaikuttaa hieman liian suurelta. Ylivieskan kärrylähdössä paikka johtavan rinnalla oli Billy Wantonille (10) liikaa. Todella arvaamattomasti eritasoisia suorituksia tekevä ruuna on hyvänä hetkenään näissä koitoksissa aina mahdollinen pärjääjä.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Neljälle lähdön mahdolliselle pärjääjälle tämä kisa on ensimmäinen montessa. Tuo tekee tässä kilpailumuodossa jo muutenkin vaikean juoksunkulun arvailun vielä vaikeammaksi. Montedebyyttinsä tässä tekevä, viime starteissaan tasapaksusti suorittanut Sundsvik Marameo (1) on päässyt kärryt perässä voltista hyvin matkaa. Kovalle Was Wegasille viimeksi Ylivieskassa parhaitten kampoihin pistänyt Silveriina (2) on ensi kertaa mukana montessa. Kärryt takana hyvin avaavan tamman uran ainoa voitto tuli koko matkan johdon perästä. Alkuun ja loppuun tasaiset Alain Boost (3) ja Texas Joe (4) voisivat roikkua sisäratajuoksulla jopa totosijan tuntumaan. Ainakin kärryjen kanssa voltti on ollut tässä ensimäistä kertaa montessa kilpaa juoksevalle Badboy Birdielle (5) selvästi huonompi lähtötapa. Oulun voitossaan Comet Alley (7) eteni rauhallisessa 23-avauksessa ekapuolikkaalla pysyvään johtoon. Alkumatkalla on laukan vaara, eikä toisinaan hyvin kiihtynyt ruuna ole aina päässyt voltista kovin sujuvasti matkaan.Monten ura-avauksessaan, selästä hyvin mennyt Short In Notes (8) on saanut sopivan tuntuisen lähtöpaikan. Ensimmäisessä esiintymisessään montessa Ylivieskassa Ali Baba Rajmar (12) lähti voltista reippaasti liikkeelle, joten tässäkin ruuna voi kyetä hankkimaan itselleen hyvät juoksu asemat. Myös Zell Memento (14) osasi avata uran ensimmäisessä montekisassa Ylivieskassa ykkösradalta asiallisesti.

A: 2,12 B: 7,1,8,14,10,5,11,9,4,3

Muut lähdöt

  1. 2.Kivarin Quickstep – 10.Joker Boko – 9.Cosmic Soul – 8.Goros Pepper – 6.Oil Hassan

  2. 2.Tuikun Tepe– 7.Satavarma – 6.Saran Velitouho – 4.Rinteen Kohu – 1.Sialia Sialis – 3.Tuiskun Taika

  3. 1.Likusteri – 2.Shamaanitar – 3.Leijan Liito – 6.Jenkkihymy – 7. Salainen Toive (4.Tuittura)

  1. 3.Alvar Hem – 7.Vilma Lyydia – 4.R.R. Samu – 1.Feetteri (6.Sjö Vinn – 5.Ruhvanan Urho)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen 

Vihjeet