Vihjeet 8.6.2020

07.06.2020

Vihjepaketti PDF-muodossa tästä>>>


Toto5-vihjeet

Lähtö 5, Toto5-1 - A: 3 B: 5,7,2,8,4,6,1,9
Mauri Jaaran väreistä viime tiistaina voitolla avannut 3 Lastsundayinmay on sopivassa seurassa ainoa A-hevonen. Tamma otti voittonsa pitkällä kirillä takajoukoista, kun ylivauhtia vetäneet kärkihevoset väsyivät maalisuoralla. Viisivuotias spurttasi päätössatasella ulkokautta helppoon voittoon. Lähtönopeus on viime vuoden kisojen perusteella kunnossa, ja suosikki voi päästä nopeasti porukan vetäjäksi. 5 Lionize juoksi samassa viime tiistain lähdössä porukan viimeisenä ja eteni maalisuoralla ulkokautta mukaan pääryhmään. Ruunan kirissä ei ollut aivan samaa potkua kuin suosikilla. Molemmat luultavasti parantavat startti alla.

7 Diablo Sisu voitti ennen ravitaukoa Ylivieskassa keulasta varmoin ottein. Nopea avaaja pystyy ulkoakin keulataistoon, riippuen kolmen sisimmän radan kuskien taktiikoista. Ruuna on tehnyt parhaat suorituksensa vapaalta radalta. 2 Boulder Lucky matkasi Killerin hidasvauhtisessa lähdössä valtaosin toisella ilman selkää ja taipui maalisuoralla porukan viimeiseksi. Hevosen parhaista näytöistä on jo aikaa, mutta ne riittäisivät tässä porukassa varmasti voittoon. Nyt ajetaan ennakkotietojen mukaan ilman kenkiä, ja nopealla avaajalla voi kokeilla aktiivista taktiikkaa. 8 Spitfire Effe laukkasi viimeksi lähtöön ja oli jatkossa porukan perältä täysin aseeton, kun kärki lopetti päätöskierroksen kahtatoista. Ruuna antoi kohtuullisen kuntonäytön ja voi yltää tässä juoksun sujuessa totoon. 4 Global Wildlife sai toissa kerralla Bodenissa sujuvan sisäratajuoksun ja yritti parantaa lopussa ulkokautta, muttei pystynyt ohituksiin. Viime startissa ruuna jäi kirikierroksella kauas kärjestä ja taisi laukata maalisuoralla aivan hännillä. Viisivuotias pystyy paljon noita startteja parempaan, ja tässä tehtävässä kärkeen yltäminen edellyttääkin selkeää parannusta.

Lähtö 6, Toto5-2, Troikka - A: 9,7,8,10 B: 5,1,3,2,6,4
Parhaita näyttöjä ennen ja jälkeen korona-ajan antaneet hevoset saivat arvonnassa suurimmat numerot. 9 Wretched sai toukokuun lopussa Bodenissa kaksi kilpasuoritusta alleen ja saa tuoreilla näytöillään niukan suosikin aseman. Tamma avasi viimeksi terävästi auton takaa, sai paikan johtavan peesistä ja kiri maalisuoralla kolmannen kautta kakkoseksi. Kiri ei ollut erityisen lennokas, eikä keulavoittajan haastaminen onnistunut, mutta vastaava suoritus riittää kyllä tässäkin kärkipäähän. 7 Bwt Alarm voitti viime vuonna vain kerran, mutta jossiteltavaa jäi useammankin startin maalisuoran suhteen. Ruuna yritti kiriä tauoltapaluussaan ulkokautta lopun 13-vauhdissa, eikä ymmärrettävästi pystynyt merkittäviin ohituksiin. Huono lähtöpaikka on tälle hevoselle tuttu asia.

8 Holy Victory Koks jäi koronatauolle kahden laukkastartin saattelemana. Niistä ensimmäisessä ruuna pomppasi maalisuoralle tultaessa kärkiparin kupeelta ja olisi ravilla osallistunut voittomatsiin. Viimeksi alkulaukka verotti asemia liikaa, eikä tammalla ajettu lopussa täydellä painolla. Aiempien suoritusten perusteella hevonen riittää tässä porukassa varmasti. 10 Blady Saga pärjäsi viime kaudella säännöllisesti tämäntasoisissa keitoksissa. Vauhtikestävällä tammalla voi ajaa tarvittaessa vaikka johtavan rinnalle, mutta taktiikka tuskin on yli puolen vuoden tauolta aktiivinen. 5 Samuel von Bentz eteni Torniossa kirilenkin alussa keulan rinnalle ja kesti mukavasti kolmanneksi. Suoritus uhkui nousukuntoa, mutta nyt alla on kolme kuukautta pakkolomaa ja tilanne vaikeammin arvioitavissa.

Lähtö 7, Toto5-3 - A: 2,4,5,10 B: 7,1,6,8,9,3
Vajaa viikko sitten kautensa plusmerkkisellä suorituksella avannut 2 Veer on nappipaikalta suosikki. Tammalla ajettiin viimeksi hitaasta alkuvauhdista johtuen aikaisin toiselle ilman selkää, ja suoritus ansaitsee pienet kehut, vaikka kolme hevosta kiri maalisuoralla ohi. Nopealla avaajalla voi kokeilla näistä lähtökuopista montaa eri ajotaktiikkaa, muiden tekemisistä riippuen. Ohjastaja on pohjoisen amatööriympyröiden kokeneimpia ja taitavimpia. 4 Korpral Zon on kilpaillut jo pari starttia uudesta tallista Ruotsin puolella, ja nyt on edessä avauskilpailu uuden kotimaan kamaralla. Ruuna eteni viimeksi epätasaisessa lähdössä ulkokautta neljänneksi, ja edelliskerran kakkossijan avainasia oli tarkka peesijuoksu kolmannessa sisällä. Vaikea verrattava tämän kerran vastustajiin, mutta totosijaa voi heti odottaa.

5 Cheval de Fer sai viimeksi puolimatkassa vetoavun Veerin toimesta ja kuittasi tästä maalisuoralla ohi. Loppukiri ei ollut mitenkään lennokas, mutta ruuna pystyi joka tapauksessa uusiin ennätyslukemiinsa. Maalisuoran puristusta kaivattaisiin edelleen lisää. 10 Mamacita näytti Bodenissa toisessa ulkona kirivoimaiselta kun laukka tuli viimeisen takasuoran puolivälissä. Hevosen vireestä ei saatu kunnollista näyttöä yli puolen vuoden tauolta. Kapasiteetti riittää tämäntasoisessa porukassa varmasti. Myös 7 True Lance jätti paljastamatta korttinsa tauoltapaluussaan, sillä viimeisellä takasuoralla tuli paha laukka taustalla. Ruuna teki alkuvuodesta ravilla pysyessään kelpo työtä ja riittää vastaavana tässä korkealle.

Lähtö 8, Toto5-4 – A: 3 B: 5,2,8,4,6,1,7
Kuopiossa kesäkautensa avannut 3 Jullen Eko jäi painamaan keulahevosen rinnalla ohjille, ja avauskierros mentiin hurjasti 21,5-vauhtia. Loppukurvissa tuli noutaja, eikä tulokseen kannata kiinnittää suuremmin huomiota. Nyt paikat ovat varmasti auki, ja viim kertaa paljon helpomman vastuksen kohtaava ruuna on selkeä suosikki. Jullen Eko voitti viime kaudella pari tätä selvästi tasokkaampaa lähtöä ja on rauhallisena pysyessään vaikea päihitettävä. Suosikin tallikaveri 5 Iinan Prinssi sai Kuopiossa sujuvan sisäratajuoksun, mutta taipui loppua kohti selvästi. Vastus kevenee tuntuvasti, ja eiköhän viime kaudella 11 kertaa totoon sijoittunut ruuna ole nyt kirivaiheessa terävämpi. Hevosen parhaat näytöt eivät ole aivan Jullen Ekon tasoa.

Hyvän viime kauden tehnyt 2 Svartsjöfax palaa puolen vuoden paussilta ja on heti huomioitava. Ori sai viime vuoden aikana paljon lisää nopeutta sekä ravivarmuutta ja pystyi menestymään 75-tasolla saakka. 8 Tarun Tykki hyötyy pienestä osallistujamäärästä ja iskee nopeana avaajana heti pääporukan tuntumaan. Ori ei ollut maaliskuussa keulan takaa erikoinen, mutta vastuskin oli aivan eri maata kuin nyt. Tauolta voitto olisi silti pieni yllätys. 4 Erehys teki Härmässä tasaisen suorituksen toista rataa pitkin ja pystyy parantamaan startti alla merkittävästi. Nopeus on oriin paras ominaisuus, ja Juha Länsimäki yrittänee saada ajokilleen mahdollisimman tarkan juoksun. 6 Carmikas seuraili viime kesänä muutamalle totosijalle ja oli aiempaan nähden varovaisen lupaava. Ravivarmuus alkaa löytyä, vaikka viimeisin startti pilaantuikin nopeasti laukkoihin.

Lähtö 9, Toto5-5, Troikka – A: 10 B: 7,8,9,2,3,1,4,6,12,13
Urallaan vain kerran hävinnyt 10 Asterisque on ravien seuratuin hevonen ja tauosta huolimatta Toto5-pankki. Mauri Jaaran tallin ykköstähti voitti ennen taukoa juoksemalla keulassa tasaista 17-vauhtia alusta loppuun. Viime kaudella Asterisque nappasi ykkösiä usein keulahevosen rinnalta ja täysin eleettömällä tyylillä. Tauko on tietysti jonkinlainen kysyymsmerkki, mutta tilanne on sama monella muullakin osallistujalla. Takarivin lähtöpaikka ei ole tälle hevoselle iso miinus, sillä vähintään paikka keulan rinnalla on tarjolla, jos matkavauhti menee oikein hiljaiseksi. Vahva tukipilari illan Toto5-systeemeihin.

Talvella hyvin kulkenut ja yhden arvokkaan voiton napannut 7 Vanilla Price on niukka kakkossuosikki, vaikka lähtöpaikka voi olla tasaiselle avaajalle myrkkyä. Vauhtikestävyys on tamman paras puoli. Myös 8 Samaras K.M.E. jaksaa mennä, ja Rovaniemen välistartin suoritus oli varovaisen positiivinen. Jukka-Pekka Niskasen ajokki näytti laiskannihkeältä oikeastaan koko matkan, mutta ohitti ylivauhtia vetäneen kärjen ja menetti voiton vasta kalkkiviivoilla. Jos lyhyt starttiväli terävöittää hevosta ja juoksu onnistuu kasiraiteelta, pystyy Samaras K.M.E. kärkitaistoon. 9 Madam’s Viggo Boy voitti maaliskuussa Seinäjoella keulasta, mutta muuten on tullut paljon äkillisiä laukkoja. Takarivi on miinusta ja kunto viime laukkastartin jälkeen arvoitus. 2 Caldera Amour ei kyennyt kevään starteissa aivan kärkikahinoihin, kun matkavauhdit olivat järjestäen vastaan. Ruuna otti viime vuoden voittonsa tarkkojen juoksujen päätteeksi, ja näistä asemista sellaiseen on kelpo saumat.

Muut lähdöt

Lähtö 1 – A: 6 B: 3,4,5,2
6 Koivikon Leevi juoksi koelähdössä sisärataa pitkin selässä, nousi maalisuoralla ulkoradoille ja spurttasi vetävällä tyylillä maaliin. Kirikierros sujui 36,5-vauhtia, varaa jäi paljon ja ruuna on sopivan näköisessä porukassa selkeä ennakkosuosikki.

Lähtö 2 – A: 5,7 B: 4,1,6,3,2
Rankingin kolme kärkihevosta kohtasivat viime tiistaina Äimärautiolla. 5 G.I.Joe Sisu iski viimeisellä takasuoralla voimalla kärjen kimppuun ja puristi 13-lopetuksessa päänmitan voittoon. Hieman taaempaa kirinsä aloittanut 7 Boulder Illusion saavutti kärkeä kovassa vauhdissa ja antoi niin ikään vahvan kuntonäytön. 4 Giro Sting koki raviongelmia viimeisessä kurvissa, eikä pystynyt kuskin passaillessa kärjen vauhtiin. Hevoselle näytti jäävän voimia varastoon, ja ehkä tasaisen kova matkavauhti sopisi sille paremmin.

Lähtö 3 – A: 8 B: 5,1,6,7,2,3,4
8 Stargazer Lily sai ennen ravitaukoa pari ansaittua onnistumista ja jatkaa kasiradasta huolimatta selkeänä suosikkina. Lähtöpaikka ei ole pienessä porukassa iso miinus, ja etenkin kun tamma pystyy selkäjuoksulla tosi lennokkaisiin lopetuksiin. Startit alle saaneet 5 Case By Case ja 1 Oilhassan ovat suosikkia paremmista asemista vakavia haastajia. Myös 6 Short in Notes on jo päässyt kilpailemaan, mutta sen suoritus kovavauhtisessa lähdössä jäi tasapaksuksi.

Lähtö 4 – A: 6 B: 5,2,1,3,7,4
Montén SM-karsinnassa on mukana vain seitsemän osallistujaa, mutta ei ainuttakaan kisaturistia. Laatulähdön ykkösvihje on pohjoisessa vieraileva 6 Luxurious Lord, joka saa kyytiinsä huippuratsastaja Nelly-Janiika Korpikosken. Ruuna sai Vermossa kovaa prässiä keulassa, eikä jaksanut perille saakka, muttei toisaalta luovuttanut missään vaiheessa kokonaan. Vastus on nyt kunnioitettavaa tasoa, mutta hieman tuota Vermon lähtöä helpompi. Tulisella avaajalla on paikka johtaa alusta loppuun, ellei sitten 2 Dreaming Blues ole matkassa samoilla aikeilla.

Toto5-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

3,5 (7,2)
9,7,8,10,5,1 (3,2)
2,4,5,10,7 (1,6)
3 Jullen Eko (5,2)
10 Asterisque (7,8)

60 riviä – 6 euroa

Suuri systeemi:

3,5,7,2,8 (4,6)
9,7,8,10,5,1 (3,2)
2,4,5,10,7 (1,6)
3,5,2 (8,4)
10 Asterisque (7,8)

450 riviä – 45 euroa

Troikka / Lähtö 6

9,7,8
9,7,8
9,7,8,10,5

18 riviä – 9 euroa

Troikka / Lähtö 9

10
7,8,9,2,3
7,8,9,2,3

20 riviä – 10 euroaVihjeet