Vihjeet 10.3.2019

09.03.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mauri Jaara, Samassa kunnossa edelleen jatkava Likusteri (5) on tähän kisaan yksi monesta mahdollisesta pärjääjästä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei mitään erityistoiveita.

Varustemuutokset: Aiemmin hieman meneväisenä ollut Likusteri oli viimeksi jo hieman turhankin lunki. Kun hevonen näyttää rauhoittuneen, niin lappuja voidaan ottaa käyttöön ja korvien tukkimista vähentää.

Antti Ala-Rantala, Paalulta lähteminen tuntuu olevan Siiri Veille (7) vaikeaa. Näin takaa se lähtee varmemmin ravilla matkaan. Tampereella tamma tuli viimeiset 500 m 29,6-vauhtia. Lähtö on pieni, joten kierrettäviä ei ole paljon. Kohtuullisen jaksava, tauluaan parempi Siiri Vei voisi kyetä ehjällä juoksulla nousemaan täältäkin neljän sakkiin, ja edeltä lähtevien hieman epäonnistuessa vaikka korkeammalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasaisen reipas tempo olisi Siiri Veille sopivampaa. Jos toinen rata on vapaa, niin eteenpäin saatetaan lähteä ajamaan.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

LÄHTÖ 2

Pirita Lukkari, Muuten hyvän kokeen tehnyt Mister Maximus (1) oli vielä hieman ymmärtämätön. Kolmivuotiaana viime kaudella nivelet eivät kestäneet vielä kilpailemista. Ne vaivautuivat, ja hevosen annettiin kehittyä rauhassa. Mister Maximus on treenannut talven mukavanoloisesti. Alkuviikosta tällä oli yhdessä jalassa pientä tulehdusta, mutta se on saatu hoidettua starttikuntoon. Ehjä juoksu olisi näin alkuun hyvä saada.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mister Maximus pelkäsi viime vuonna silmille lentävää hiekkaa. Tuon takia tällä olisi ehkä parasta päästä ajamaan keulasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Otin Torniossa Rue De Roita (7) startissa hieman kiinni, ja se hätäili pöpperöisellä radalla laukalle. Raville pudottuaan ruuna teki hyvän juoksun. Rue De Roi tarvitsee pitoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan, miten juoksu lähtee tässä pikku porukassa menemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Markus Pulkkinen, Ennen Kuopiota ajetussa viimeistelyssä Caddie Jo (6) oli oikein hyvä. Kisaan oli tuon takia aika kovat odotukset. Kurkkuun oli tullut kuitenkin tulehdus, ja loppu meni vaikeaksi. Nyt ruunan pitäisi olla maanantaina ajetun hiitin ja tehdyn tähystyksen perusteella taas sekä terve että starttikuntoinen. Totosijasta Caddie Jon uskon tässä ottelevan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Caddie Jo on nopea startista, ja eteenpäin maililla on heti ajettava.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta nyt korvia avataan enemmän.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Pasi Väisänen, Hyvin treenaava Mountain Triton (2) ei anna starteissa itsestään ihan kaikkea ulos. Tähän kisaan tehtiin hieman kovemmat viimeistelyt, ja toivotaan, että tuosta olisi apua. Hitaammista olosuhteista olisi tälle etua. 3-5 sakkiin on odotukset. Kesäkelejä Mountain Tritonin kanssa odotellaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaava Mountain on toisen takana pykälän huonompi. Ajetaan tässä siitä mihin päästään.

Varustemuutokset: Mountain Triton jatkaa jenkit takana. Puolilaput saatetaan vaihtaa kokolappuihin.

Mauri Jaara, Backward's Boyn (6) esityksissä ei ole ollut moittimista.Ruuna ei ole välttämättä kauhean terävä ensiaskelillaan, ja tällaiselta lähtöpaikalta pärjäämiseen riippuu aika paljon siitä, että miten juoksu alussa lähtee kulkemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan mihin kuutosradalta päästään. Backward's Boylle käyvät vähän kaikki juoksupaikat. Jos vapaalle radalle jäädään, niin sitten sieltä ajetaan

Markus Pulkkinen, Molemmissa starteissa tauon jälkeen Mr Noon (9) onpuoltanut pahasti eikä se ole ollut tuon takia lopussa ajettavissa. Maili ja takarivin paikka sopivat. Ruuna pitää parantaa viimeisistään aika tavalla, jotta pärjäämiseen olisi mahdollisuuksia. Mr Noon on osoittautunut aikaerikoiseksi hevoseksi, joka voi jossain kohtaa taas yllättääkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mr Noon saa tästä selkäjuoksun. Ruuna kirii lopussa sen minkä kirii.

Varustemuutokset: Mr Noonilla on ajettu viime startit kokolaput silmillä. Nyt sen kanssa palataan puoltajalappuihin, joista on ollut sille aiemmin hyötyä.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Antti Ala-Rantala, Masun Vilkeen (1) oli viime vuonna pitkään ravi aika pahasti kateissa. Mitään vikaa ei löydetty. Syksyllä ravirytmi vähitellen sitten löytyi. Ori on olemassa sekä ravivarma että pätkänopea. Fysiikasta on vielä hieman puuttunut. Kun se saadaan hieman paremmaksi, niin hevonen voi pystyä nousemaan sarjoissaan melkoisen pitkälle. Seinäjoen autolähdössä ensimmäiset 200 m mentiin tosi kovaa. Masun Vilke otti seiskaradalta avauksessa keulat. Tuolla kerralla yksi tuli lopussa ohitse

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos keulasta päästään nätisti ajamaan, niin sieltä todennäköisesti mennään. Selästäkin voidaan ajaa, jos sopiva sellainen on jo alkumatkasta tarjolla. Ihan ketä vaan ei kuitenkaan eteen päästetä.

Varustemuutokset: Jo pitempään samoilla kilpailleen Masun Vilkkeen varusteita ei ole tarvetta muutella.

Niko Jokela, Corinna (4) meni Kaustisella koko matkan hieman käsijarru päällä. Maalin tamma tuli kuitenkin ihan hyvin. Tämä on ollut parempi tiheällä kilpailemisella. Uskon, että Corinalle on etua, kun nyt startti on alla. Pärjääminen tällaisessa porukassa ei ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selästä nahkeammin menevä Corinna, on parempi keulasta tai kuolemasta. Tasaisen reipas matkavauhti on tälle sopivinta.

Riita Kero, Suunnitellut tauolle jäänyt Vinksahti (5) on talven aikana syönyt ja levännyt hyvin, eikä ole mitään ongelmia ole ollut. Huippukuntoon päästääkseen tämä on tarvinnut aiemmin aika monta kisaa alle. Viime viikkoina treenikelit tässä rannikolla ovat olleet hankalan jäisiä, joten vauhdikkaampi ajo on edellisvuosia heikommalla mallilla. Tuon takia oletan aika vahvasti, että hevonen on vielä tähän kisaan melkoisen tukkoinen. Tässä Vinksahdilla päästään ajamaan kovempaa, ja samalla nähdään missä hevosen kanssa olla menossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Monesti yksin kaukaa takaa startannut Vinksahti on nyt näin läheltä muita. Toivotaan, että sillä ei ole nyt lähtötilanteessa liikaa intoa. Vinksahtia ei ole tähän kisaan mitenkään valmisteltu. Aika nättiä juoksua sille lähdetään vielä hakemaan, eikä ruuna nähtäne ensimmäisenä ulkoradoilla.

Varustemuutokset: Jo pitkän aikaa sitten sopivaksi löydettyjä varusteita ei lähdetä muuten muuttamaan, mutta tämä kisa ajetaan vielä treenibalanssissa. Raskas kenkä ei ole optimaalinen Vinksahdin etupään ravin kannalta.

Ville Pohjola, Mainiossa kunnossa kilpaileva Jonnin Joutava (9) on tehnyt hyvät kirit viimeisissään. Molemmilla kerroilla edelle on jäänyt vain kova hevonen, josta tämä ei ole päässyt edelle. Tamma on palalla erittäin nopea hevonen, ja juoksun onnistuessa voittoonkin pitäisi olla saumoja. Tuurejakin tarvitaan, kun Jonnin Joutava ei pysty hirveästi tekemään omaa juoksua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva, kun alkuun ei tarvitse satsata liikaa, emmekä jää kuitenkaan alussa kovin kauas. Toivotaan, että pääsemme täältä hivuttautumaan selissä lähelle kärkeä.

Varustemuutokset: En usko, että varusteiden muuttamiselle olisi tarvetta.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jonne Niemelä, Olen ajanut treeneissä Credit Linen (2) reippaammat harjoitukset. Hevosta ei ollut erityisemmin pöllyytetty ennen viime kerran taukostarttia. En ollut ennalta täysin varma, miten se pysyy kovemmissa vauhdeissa muiden mukana. Yllätyin hevosen esityksen terävyydestä. Jaksavanoloinen Credit Line ei paina liikaa ohjille, joten pitemmästä matkasta ei pitäisi olla tälle haittaa. Hyvät esitykset kaikissa starteissa tehneen Credit Linen kanssa tullaan starttiin positiivisella mielellä ja voitosta lähdetään ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulajuoksu näyttäisi olevan tulossa, kun oikein ketään ei tässä voi alkaa odottelemaan eteenkään. Credit Line menee johtopaikalta sitä vauhtia, mitä kaverit antavat sen mennä.

Varustemuutokset: Credit Line jatkaa perusvehkeillä ja korvat pysyvät yhä kiinni.

Markus Pulkkinen, Vici Americalla (3) oli alussa hokit alla vaikeuksia saada sopimaan jalkoja alle. Kun oikea balanssi löydettiin, ei talvikeleistä ole ollut hieman tasavauhtiselle menijälle haittaa. Ruotsissa 2600 m matkalla kilpaillut Vici America on jaksavan oloinen, enkä usko pitemmästä matkasta olevan sille ongelmaa. Totosijalle pitäisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ykkösrata on tälle voltissa hyvä lähtöpaikka. Katsotaan, mihin tästä päästään. Viimeisellä kierroksella pitää sitten yrittää parantaa asemia. Jos tempo uhkaa mennä liian hitaaksi, niin tällä voi ajaa toiselta vetoapua lisäämään sitä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Pasi Väisänen, Viimeksi karmean juoksun alunlaukan jälkeen tehnyt Up All Night (5) hylättiin maalintulon jälkeen kyseenalaisesti. Kaarteiden vaikeus on tällä päivästä kiinni. Torniossa hevonen meni ne hyvin. Ruuna on tullut meiltä ajetuissa starteissaan joka kerta hyvin maalin asti, joten en usko 3100 m matkasta olevan sille haittaa. Aina hyvin treenaava Up All Night menee aina kotona ravia. Jollei laukkaa tulee, niin uskon sen tässä sen pärjäävän.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla yritetään matkaan lähteä. Vapaalta radalta Up All Night painaa liikaa ohjille, ja näin pitkällä matkalla selkäjuoksu on tälle selvästi parempi vaihtoehto.

Varustemuutokset: Jenkit takana edelleen kilpaileva jatkaa muutenkin samoilla varusteilla ja balanssilla.

Janne Soronen, Mainiosti jo jonkin aikaa suorittaneelle Sannu Mustangille (7) ei Kuopiossa löytynyt lopussa kunnolla tilaa. Kun Sannu Mustang saa hyvän juoksun, niin matkalla ei ole sille isoa merkitystä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Viimeksi Kaustisella Hollywood Hills (10) oli hyväntuntuinen lämmittelyssä ja vielä kahdessa ensimmäisessä lähtöyrityksessä. Uusinnat söivät yrityshalut, ja itse startissa se oli vetämätön. Parempaan suuntaan hevonen tuntuu kuitenkin menneen. Viime vuonna Stayer Cup-sarja oli kuin tälle tehty. Juoksutkin menivät hevosen kannalta tosi sopivasti. Näin kaukaa Hollywood Hillsin voi olla nyt aika vaikea nousta aivan kärkeen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan, miten juoksu lähtee muotoutumaan. Jos vauhti menee turhan hiljaiseksi, niin eteenpäin on silloin pakko lähteä ajamaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Pirita Lukkari, Vasta viime kaudella, kuusivuotiaana Like Buljonki (1) huomasi yhtäkkiä olevansa ori. Tammat veivät kaiken sen kiinnostuksen. Hevosella meni aivan liian kovaa, ja se jouduttiin ruunaamaan. Laihtuneen Like Buljonkin lihottamisessa kului aikaa. Virkeänä ollut ruuna on ollut hyväntuntuinen treeneissä. Tämä on ollut aiemmin aika valmis heti tauolta. Vaikka paikkakin on sopiva, niin mitään varmaa en uskalla nyt lähteä lupaamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ainakin aiemmin keulajuoksu on passannut Like Buljonkille, joten jos sinne päästään, niin kokeillaan myös ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla.

Eija Sorvisto, Bianca Creek (2) ei tykkää juosta sisäradalla ja kun vielä matkavauhti oli viimeksi vastaan, ei sijoitus tullut yllätyksenä. Treenien perusteella tamman kunnossa ei ole tapahtunut muutoksia. Pärjääminen tässä kovassa ylisarjassa edellyttäisi kisaan Bianca Creekille sopivaa tasaisen kovaa tempoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Bianca Creek ei ole erityisen terävä startista, niin mainiolta lähtöpaikalta hevonen voisi saada paikan lähellä kärkeä toisella radalla. Tuo kävisi Bianca Creekille mainiosti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Snowline Cherry (8) on tehnyt useita juoksuja hyviä juoksuja peräjälkeen. Numero on sama kuin viimeksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että tuolla kertaa lähtöpaikka parani selvästi kolmen poisjäännin ansiosta. Jos käy tuurit, ja tamma pääsee hyvään paikkaan kärjen tuntumaan, niin lyhyeen terävävään kiriin kykenevä Snowline Cherry voi olla tässä hyvillä sijoilla. Hevonen on ollut kuitenkin hieman ailahdellut, joten mitään kovin varmaa ei ennalta uskalla lähteä lupaamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Snowline Cherry ei tee aina totta vapaalta radalta, ja johtopaikaltakin ajamisessa on riskinsä. Selkäjuoksu parijonossa lähellä keulaa olisi tälle hyvä vaihtoehto.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Hyviä juoksujatehnyt Snowline Cherry (8) olisi ollut viimeksi mahdollisuudet kakkoseen, jos tilaa olisi lopussa tullut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Snowline Cherry on ollut selästä parempi. Vielä joku hyvä esitys sen pitää tehdä, ennen kuin sillä voi yrittää ajaa vapaalta radalta. Ikävästä lähtöpaikaltakin eteenpäin on alussa jonkin verran päästeltävä. Katsotaan sitten, minkälainen paikka saadaan.

Mauri Jaara, Filius Felix (10) jäi viimeksi alussa kolmanteen sisälle. Menestystä ajatellen olin pakotettu nousemaan 700 m jälkeen toiselle ilman vetoapua. Loppua tultiin lujaa, eikä ruuna pystynyt tuolla juoksulla kamppailemaan ihan kärkisijoista. Vastus vaikuttaa tässä viime kertaa sopivammalta, ja juoksun onnistuessa Filius Felixin pitäisi pystyä ottelemaan nyt voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suljetusta paikasta ei ole haittaa. Nyt selkäreissun Filius Felix saava osaa tulla takaakin. Ruuna pystyy tekemään myös pitemmän kirin, varsinkin jos se saa selän eteensä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Antti Ala-Rantala, Flirt Fortuna (5) ei ollut Jyväskylässäkään huono, mutta se oli vino kurveihin. Tuon jälkeen hevosta hoidettiin. Oulussa varusteisiin lisättiin smurffilappu, ja kaarreongelmia ei enää ollut. Tuossa kisassa meillä oli kirivaiheessa huonoja selkiä edessä, ja kärki pääsi karkuun. Esitys Seinäjoella lyhyellä starttivälillä oli tosi hyvä. Jyväskylän ravit, mihin tämä oli ilmoitettu, peruttiin, ja ruunalle tuli pikku paussi. Treenikelit menivät meillä kovemman ajon kannalta tosi hankaliksi. Tämä on ollut meillä vasta sen verran vähän aikaa, että en osaa sanoa miten tuo edellä mainittu vaikuttaa esitykseen. On mahdollista, ettei Flirt Fortuna ole tähän kisaan ihan yhtä terävä kuin viimeksi. Suomessa ensikertansa hokit alla juossut yrittävän, järkevän ja täysipäisen Flirt Fortunan kanssa odotetaan mielenkiinnolla tulevia kesäkelejä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tilanteen mukaan mennään, ehkä mieluimmin selkäjuoksu. Flirt Fortuna pitäisi kyetä tekemään ainakin tuollainen 600–700 m kiri.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Niko Jokela, Driverlane (8) on mainion tuntuinen hevonen, jossa on jotain tosi hyvää. Tamma ei vain pistä itseään startissa tosissaan peliin. Jos Driverlane alkaisi ymmärtää kilpailemisen päälle, niin se pärjäisi sarjoissaan.

Ville Pohjola, Youana Mesh (10) oli jo edellisessään turhan paljon vasemmalla ohjalla. Samasta syystä tamma ei ollut viimeksi kunnolla ajettavissa, ja laukka tuli loppukaarteessa. Startin jälkeen suusta oli löytynyt sanomista. Asian pitäisi olla taas kohdillaan, ja hevosella sitä myötä kaikki mallillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Takarivistä nopea lähtijä ei pääse nyt hyödyntämään hyvää lähtönopeuttaan. En usko, että Youana Mesh olisi sen huonompi selkäjuoksullakaan.

T4-vihje

T4-lähdöt ovat aika vähäväkisiä, mutta siihen nähden ratapeli tuntuu ennalta aamun prosenttien tarkastelun jälkeen aika mielenkiintoiselta. Riville löytyi kaksi aika todennäköistä (kohteet 1 & 3) ja kaksi peliosuuksien suhteen aika maistuvaa (kohteet 2 & 4) ankkuria.

Varmaehdokas Oulun 75-päiväntätä selkeästi kovemmassa seurassa Backward's Boy (6) oli kiertänyt päätöskierroksen aikana johtaneen kupeelle. Keulahevonen sortui kaarteen lopussa laukalle, ja heti perään myös Backward's Boyn ravirytmi sekosi. Nyt tehtävä vaikuttaa vastuksen suhteen oikein käyvältä. Backward's Boyn lähtöpaikka ei ole ihan optimaalinen, mutta juoksun onnistumiseen on kuitenkin aivan hyvät mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokas Millbrook Credit (5) paras avu on hyvä lähtönopeus. Sen turvin ruuna voisi saada nappireissun johtavan perässä, mistä pärjääminen ei tässä seurassa tunnu aivan mahdottomalta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mailin matka ja matala sarja tekevät juoksunkulun hahmottamisesta tosi epäkiitollisen tehtävän. Ykkösrata ei ole Oulun takasuoralla etu. Vain kohtuullisesti käynnistyvä May Cruise (1) joutunee tyytymään kohtuulliseen paikkaan sisäradan jonossa. Viimeksi 19-avauksessa niukasti keulat saanut Mountain Triton (2) ei ole ollut erityisen terävä ekametreillä, ja ulkoa voidaan tulla ohi. Ylivieskan aika tavallisessa porukassa saavutettu ykkönen tuli johtopaikalta. Oulussa toisella puolikkaalla ulkopuolelta kovaa painetta saanut ruuna taipui lopussa kolmanneksi. Pasi Väisänen mukaan kärkiasemasta pidettäneen kiinni, jos ne onnistutaan alussa hankkimaan. Mukavasti matkaan pääsevä Giant Leap (3) suoritti tammikuun Ylivieskan startissaan keulasta yllättävänkin pirteästi, joten vetotöistä myös sen rattailla saatetaan haaveilla. Asiallisesti autoa seuraavalle Crossfire Canillekin (4) käy keulapaikka. Ehkä porukan nopeimmat jalat heti ensiaskelilla omistaa Millbrook Credit (5), ja johtoon pääsy tuntuu mahdolliselta. Joulukuun lopun ykkössijan tuottaneessa juoksussa ruuna matkasi pitkään johtavan takana, joten ulkopuolelta starttaavan suosikin päästämien eteen voi houkuttaa. Vaikka Backward's Boy (6) kiihtyy sinänsä hyvin, niin heti auton takaa ruuna ei ole erityisen räväkkä. Johtopaikka mielessä eteenpäin välittömästi silti päästeltäneen. Juoksun onnistumiseen pitäisi olla saumat, muttei päinvastainenkaan ole mahdottomuus. Cradled In Love (7) on aika nopea lähtijä. Seiskaradalta kautensa pitkältä paussilta tässä käynnistävällä tammalla tuskin kuitenkaan vielä satsataan starttiin. Mr Noon (9) voi saada tuurilla oikein kivat asemat, eikä sen tarvitse välttämättä aloittaa kiriä kovin kaukaa kärjestä.

A: 6 B: 2,4,5,3,9 C: 7,1

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Kahdessa viimeisessä Jonnin Joutavan (9) edellä maalissa on ollut vain kova hevonen. Ville Pohjolan mielestä tamma on tosi pätkä nopea. Juoksun onnistuessa nyt viimeinenkään ohitus ei jää välttämättä tekemättä.

Arvoitukset Kauden aloituksissa Vinksahti (5) ei ole ollut heti kovin lähellä huippuvirettään. Kun vielä viime viikkojen jäiset kelit ovat haitanneet kovempaa ajoa, on lahjakkaan ruunan iskukyky aikalailla hämärän peitossa. Tätä selvästi vaativammissa seuroissa Aika-Sisu (7) ei ole riittänyt lähellekään voittokamppailua. Seinäjoen aika tavallisessa porukassa tehdyn esityksen perusteella pärjäämismahdollisuudet ovat tällaisessa porukassa ihan toista luokkaa. Toisaalta uran 84 starttia ovat tuottaneet vain kolme voittoa, ensimmäisenä maalissa oleminen ei ollut hieman tasavauhtiselle Aika-Sisulle ihan jokapäiväistä.

Arvailua juoksunkulusta Kisan useimmille osanottajille selkäjuoksu on ollut viime aikoina parempi vaihtoehto, joten kärkipaikasta ei tultane välttämättä näkemään erityisen aggressiivista kamppailua. Masun Vilkkeen (1) kaikki kolme tolppaa ovat tulleet saman kaavan mukaan, imureissu kärjen tuntumassa ja lyhyellä kirillä maalisuoralla kärkeen. Keulajuoksu ei ole Seinäjoen kakkossijaan tuottaneen esityksen nojalla Masun Vilkkeelle ehkä ihan optimaalisin vaihtoehto. Sellainen oriille saattaa olla kuitenkin tässä tulossa. Ykköseltä hyvin lähtevä Petroli (2) voi hyvin saada asemat johtavan takaa. Meren Ritarille (3) reissu kärjessä kelpaisi, mutta sinne pääsy voi olla liian vaikeaa. Kaustisen tammikuun viiden hevosen tammalähdössä Corinan (4) eteni tuhannen jälkeen keulaan, ja piti lopussa muut vaivatta takanaan. Niko Jokelan mielestä hevonen on selvästi parempi ja yrittävämpi vapaalta radalta, joten noihin asemiin pyrittäneen. Johtoon pääsyynkin saattaa tarjoutua mahdollisuudet. Riitta Kero toivoi, ettei Vinksahti (5) olisi näin paussilta liian innokas lähtöön. Etukäteistaktiikka tuntui olevan aika maltillinen, eikä ruuna nähtäne ensimmäisenä kirissä ulkoradoilla. Suhteellisen verkkaisesti käynnistyvän Aika-Sisun (7) ajotaktiikka on aika vaikea arvailla, mutta jo ajoissakin saatetaan eteenpäin suunnata. Yksin paalultaan starttaava Jonnin Joutava (9) on hyvä lähtijä, jolle voi löytyä oikein makoisa lymypaikka kärjen tuntumasta. Päästessään aloittamaan kirinsä sopivista asemista, voi muiden aseet siihen vastaamiseen olla liian tylsät.

A: 9,1,7,4 B: 5,2,6 C: 3,8

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Voitokkaan Credit Line (2) kausi käynnistyi Oulussa oikein lupaavalla esityksellä. Hevoselle on tässä juostavaa kierros enemmän kuin koskaan aiemmin kisatilanteessa, mutta tuosta ei ole haittaa vahvanoloiselle menijälle. Vaikka vastus on aiempaa kovempi ja rutinoidumpi, niin ykköseen vaikuttaisi olevan mainiot mahdollisuudet.

Yllättäjäehdokkaat Epävarma Up All Night (5) on ottanut laukkojen lomassa hyvin vauhtia. Jos ruuna pääsee ravilla liikkeelle ja saa selkäreissun, ei menetys Pasi Väisästä yllättäisi. Hieman yksitahtinen Vici America (3) on tullut yleensä sitkeästi perille asti. 3100 m matkan voisi kuvitella olevan sille selvää plussaa. Loppuselvittelyissä ruuna saattaa olla tässä aika korkeallakin.

Arvoitus Viime vuonna vastaavan kisan kaikki karsinnat ja loppukilpailun nimiinsä vieneelle Hollywood Hillsille (10) juostava matka pitäisi olla edellä mainitun perusteella melkoinen etu. Veli-Erkki Paavolan mukaan Kaustisen lämmittelyssä hyvältä tuntunut ori menetti lähdönuusinnoissa (oli vielä niissäkin mainionoloine) parhaan intonsa, ja esitys itse kisassa oli aika vaisu. Hollywood Hillsin iskukyky tähän kohtaan on nyt aika tavalla arvailujen varassa.

Arvailua juoksunkulusta Sopivalla reissulla tämänkin matkan jaksavalle Kicelle (1) on tarjolla suosikin selkä veturiksi. Credit Linelle (2) ovat käyneet vähän kaikenlaiset reissut. Ohjastaja voi päästä johtopaikalla nautiskelemaan hyvin toimivan, terävästi rytmiä vaihtavan ruunan rattailla lähdöstä maaliin asti. Vici Americalle (3) voltista matkaan pääseminen muilta kuin ykkösradalta on ollut vaikeaa, joten sillä on käynyt sen suhteen tässä tuurit. Mitenkään rakettina se ei varmaan nytkään liikkeelle pääse. Jos kärjen vauhti uhkaa päästä turhan verkkaiseksi, niin siinä tilanteessa Markus Pulkkinen saattaa mennä johtavan rinnalle vaatimaan vauhtia. Epävarmuuden takia Up All Nightin (5) roolia juoksun suhteen on hankala arvailla. Selkäjuoksua Pasi Väisänen valmennettavalleen toivoi. Janne Sorosen mielestä Sannu Mustang (7) jaksaa näinkin pitkän matkan, kunhan tamman saa mieleisensä reissun. Ailahtelevan oloinen Bluehouse's Power (9) tarvinnee maratonilla aiemman perusteella maltillisen ajotaktiikan. Viime vuonna Hollywood Hillsille (10) kävi tällä matkalla vähän kaikenlaiset juoksut, myös aika vaativat. Tempon mennessä turhan verkkaiseksi Veli-Erkki Paavola sanoi ajavansa eteenpäin. Viime esityksen perusteella on kuitenkin epävarmaa, miten hevonen tälle matkalle vaativan tuonkaltaisen taktiikan kestäisi.

A: 2 B: 3,10,7,5,9,1 C: 6

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat: Filius Felix (10) oli viimeksi mukana tätä kertaa selvästi kovemmassa porukassa. Voittoa ajatellen kuski joutui nostamaan ruunan sisäradalta jo varhaisessa johtavan rinnalle. Reippaassa lopetuksessa Filius Felix ei pystynyt kamppailemaan ihan kärkisijoista. Vastus vaikuttaa kevyemmältä, ja selkäjuoksu käy hyvin, joten ykkösrahoihin voisi olla mahdollisuudet. Pitempään kunnossa olleen Snowline Cherryn (8) juoksu meni viimeksi muuten hyvissä merkeissä, mutta vapaata johtavan takaa ei lopussa löytynyt. Kovavireisen keulassa juosseen Mountain Hooliganin ohittaminen olisi voinut osoittautua mahdottomaksi, mutta kakkossijalle tamma olisi tilaa saadessaan todennäköisesti noussut. Hyvällä avaajalla satsattaneen kasista huolimatta lähtöön, ja juoksun onnistuessa ykköseen pitäisi olla saumat.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus Like Buljonki (1) on ollut parhaimmillaan nopea avaaja, jolle keulapaikka on ollut selkeä etu. Tässä sillä on mahdollisuudet päästä mieliasemiinsa. Hevonen jouduttiin viime vuonna ruunaamaan. Myöhemmällä iällä tehtynä tuo operaatio vähentää joidenkin kilpailuhaluja. Like Buljonki ei ole vielä ruunana pystynyt suorittamaan entisellä tasollaan. Pirita Lukkarin mukaan talven hyvin sujuneissa treeneissä pirteänä ollut Like Buljonki on vielä tähän kisaan melkoinen kysymysmerkki.

Arvailua juoksunkulusta Like Buljonki (1) on pystynyt pitämään Oulussa sisäradalta keulat. Koko matkan johtoon on mahdollisuudet, jos tauolta palaajan vire on heti riittävä. Kakkonen on vain tavallisesti kiihtyvälle, kivan reissun kärjen tuntumassa tarvitsevalle Bianca Creekille (2) oiva alkuasema. Viime kerralla mentiin alku ja loppu kovaa, mikä on tälle hevoselle huono asia. Sopivalla vauhdinjaolla Bianca Creek saattaa pystyä nousemaan voittokamppailuun mukaan. Tasaisessa kunnossa jatkava Alfas Finans (3) voi asiallisena avaajana saada kivan reissun kärjen lähellä, jolloin totosijalle on mahdollisuuksia. Reippaasti lähtevälle Ramona Winille (7) on tarjoiltu nättejä juoksuja. Vaikka tamma jäi viimeksi lopussa ilman kiritiloja, niin taktiikan suhteen jatkettaneen yhä samoilla linjoilla. Niko Jokela aikoi taas päästää räväkästi kiihtyvän Snowline Cherryn (8) menemään. Sisäpuolelta jäi pari osanottajaa pois, ja johtopaikkakin saattaisi olla tarjolla. Tuo asema ei ole ollut tammalle aina hyvä vaihtoehto, ja selästä tammalla mieluimmin taas ajettaisiin. Paikka johtavan rinnalle osoittautui viime kerralla Filius Felixille (10) hieman liian vaativaksi. Nyt ruunalle on tulossa selkäreissu, joka voi olla pärjäämistä ajatellen Filius Felixille jopa parempi vaihtoehto.

A: 10,8,2,1 B: 3,7 C: 4,9,6

T4-systeemit

A: 6,2,4,5,3,9 (7,1) 9 (1,7) 2,3,10,7,5 (9,1) 10,2,1,3,7 (4,6) = 150 riviä

B: 6,2,4,5,3,9 (7,1) 9,1,7,5,2,6 (3,8) 2,3,10,7,5 (9,1) 10 (2,1) = 180 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilari Tähän mennessä annettujen näyttöjen perusteella Youana Mesh (10) vaikuttaa porukan lupaavimmalta menijältä. Ravia mennessään tamman uskoisi nousevan viimeistään lopussa kärkikamppailuun mukaan.

Yllättäjäehdokas Hyvin auton takaa käynnistyvä Sly Cooper (4) voi saada mainiolta lähtöradalta oikein nätin imureissun sisäradalla kärjen lähellä. Jos startti vei viime kisaan tauolta palannutta ruunaa tarpeeksi eteenpäin, ei sijoittuminen troikkasijalle ole mahdottomuus.

Arvailua juoksunkulusta. Matala sarjamääritys ja amatöörilähtö vaikeuttavat merkittävästi juoksutapahtumien hahmottelua. Crush Hoss (1) on päässyt voltista kovaa liikkeelle. Auton takana ruuna on ollut kaksi kertaa. Ratoina ovat olleet 7 ja 8. Sieltä Crush Hoss ei ole ollut alun kärkikahinoissa mukana, mutta alkuun noin ulkoa ei ole välttämättä haluttu satsata. Uudesta valmennuksesta tässä aloittava ruuna on juossut koelähdössä ja kerran paikallisraveissa keulassa. Tässäkin tuota taktiikkaa saatetaan käyttää, jos tilaisuus tarjoutuu. Sly Cooper (4) on seurannut autoa aika tiiviisti. Ruuna oli tosi viime kisaan paussilta tosi tukkoisenoloinen, joten nättiä sisäratareissua vielä tavoiteltaneen. Ammattilaisten takana aika kivoja suorituksia tehnyt True Lance (5) ei ole aiemmin onnistunut ehkä liiankin tutun omistaja-valmentajan kanssa. Lähtökiihdytykseen hevosella ei ilmeisen laukkavaaran takia voi oikein panostaa. Kovaa avaava Raison Si Si (6) voisi syöksähtää alussa keulaan. Sama valjakko johti pari vuotta sitten Oulussa amatöörilähtöä, mutta tipahti viimeisellä 100 m aivan hännille. Sopiva selkä tarvittaneen varmaan mahdollisimman pitkään eteen. Seiskarata on epäedullinen lähtöpaikka startissa epävarmalle Manificanille (7).Asiallisesti kiihtyvällä Driverlanella (8) satsattaneen täältäkin alkuun, kun johtoon pääsyyn on saumoja. Takarivistä Youana Mesh (10) ei voi nyt käyttää yhtä avuaan, kovaa lähtönopeuttaan, ja tilanteen mukaan on nyt vain mentävä. Mukavaan kuntoon nousseen Short In Notes (11) rattailla saatetaan toivoa kiriin sopivaa veturia eteen.

A: 10 B: 3,11,8,6,7,5,4,1 C: 9

Muut lähdöt

  1. 7.Onni Dahlia – 3.Toukotähkä – 5.Likusteri – 2.Tätimusta (7.Siirivei)

  2. 7.Rue De Roi3.Sweet Tonight –1. Mr Maximus – 4.Hillbill Avenger

  3. 5.Valnes How Lovely – 6.Caddie Jo – 3.Amazone d'Inverne– 8.Intance Rich (2. Hit That)

  1. 2.Quiet Leader – 5.Flirt Fortuna – 3.Better Boost – 7.Going Ville (1.Loving You Deeply – 6.Say It)

  1. 2.Tuuliniemen Dennis – 3.Kuu-Minna – 4.Tupenrapina – 1.Nietos – 5.Sissi Sirkiä –6.Nuoralan Masa

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen