Vihjeet 11.5.2019

10.05.2019

---------------------------------------------------

---------------------------------------------------

---------------------------------------------------

Valmentaja- ja ohjastajakommentteja:

OULU L2/2 Mas Champ: "Ruuna saa tässä ensimmäisen kovemman testin ja katsotaan mihin se riittää. Kaiken pitäisi olla viime startin jälkeen kohdallaan. Paikka suosii ja nyt varmaan mennään ilman kaikkia kenkiä. Huhtikuun startissa tällä oli vain etukengät pois, taulussa näkyvä kengitystieto ei pidä paikkaansa. Hyvät odotukset tästä edelleen." (Antti Ojanperä)

OULU L4/3 Vappuäijä: "Ori voitti Suomen Cupin karsinnan, mutta päätimme lopulta ajaa sillä tässä sopivammassa sarjassa. Lahden lähtöön meiltä tulee jo Raggari, ja tuntuu viisaammalta vähän jakaa panoksia. Hevosen pitäisi jatkaa samanlaisessa vireessä, ei oleellisia muutoksia." (Antti Ojanperä)

OULU L5/4 Peppe Roc: "Ruuna saapui talliini noin kuukausi sitten ja sitä on treenailtu sen aikaa normaalisti. Vaikea sanoa mitä se tekee kilpailussa, mutta hevonen vaikuttaa treenien perusteella pärjäävältä tapaukselta. Matkan sopivuus on myös kysymysmerkki, mutta hyvillä mielin lähdetään aloitukseen." (Petteri Joki)

OULU L6/5 Josveis: "Porissa paloi paljon ruutia alkuun, ei siinä oikeastaan sen kummempaa. Paikka on parempi, mutta on tässäkin nopeita hevosia joka puolella. Ruuna jatkaa samoilla vehkeillä ja pystyy tosi tasaisessa porukassa kärkeen siinä missä muutkin." (Antti Ojanperä)

OULU L6/7 Siirin Älli: "Ruuna on noussut nopeasti hyvään kuntoon, mutta parin viime kisan takarivin paikat vastustivat. Nyt on eturivi, mutta tuolta on vaikea päästä kaikista sisäpuolen hevosista ohi. Kuntopuoli ei ole sen kummempi kuin Josveisillä, mutta Siirin Älli tarvitsee vähän reissua ja sen saaminen on ulkoa tuurista kiinni." (Antti Ojanperä)

OULU L6/9 Ellin Sisu: "Kova onni jatkuu lähtöratojen kanssa, ja taas on huolen paikat heti kokoontumisvaiheessa. Hevonen on niin virtava alussa, ettei se malta asettua toisen selkään ja sitten käy helposti niin kuin Kaustisella. Keulasta tämä menisi parhaiten, mutta yritetään nyt päästä ylipäänsä muiden mukana taipaleelle. Vaikea arvioitava tähän paikkaan." (Pauli Raivio)

OULU L7/6 Edward Ale: "Ruuna on mielestäni tauluaan parempi. Viimeksi alkuun satsaus ei riittänyt asemien saamiseen, ja se juoksu oli siinä. Tässäkin on vaara hankalaan juoksunkulkuun, mutta hevosen kunnon puolesta odotan aika paljon. Eiköhän kuski satsaa alkuun, ja toivotaan nyt parempia tuureja." (Tiina Koskinen)

OULU L7/9 Callela Leonard: "Hevonen laukkasi viimeksi kuskin mukaan voimia tallella. Tällä ajettiin pari kisaa kenkiä riisuttuna, koska ruuna hyötyy siitä paljon, mutta se taisi olla liikaa Porissa. Kavioita on hoideltu, mutta tässä ei taida uskaltaa ajaa mitään kenkiä riisuttuna. Kova matkavauhti olisi takarivistä plussaa, eikä ruuna silloin olisi ihan ulkona." (Petteri Joki)

OULU L8/3 Little Easy: "Ruunan alku täällä otti aikansa, mutta nyt se on suorittanut hyvin jo monta kisaa. Porissa jäätiin pussiin. Viime aikoina on juostu maileja, mutta uskon ruunan ominaisuuksien sopivan joka matkalle. Jatketaan kengittä ja satsataan ainakin ensimmäiset keulat mielessä." (Petteri Joki)

OULU L8/5 Juliet Ale: "Tamman meno on miellyttänyt viime aikoina, toki tuo Porin laukkakisa poislukien. Hyvillä mielin jatketaan tähän kovaan tehtävään. Lähtönopeus on tamman parhaita puolia, ja kokeillaan käyttää sitä tässä. Selkäjuoksu on tälle hevoselle paras, ja se pystyy pitkällä matkallakin kirimään terävästi." (Tiina Koskinen)

OULU L2/7 Indyana Joness: "Ei voi moittia kun uran on alkanut pelkillä voitoilla. Viimeksi ruuna näytti jo vähän kovempia vauhteja, mutta meni kuskin mukaan edelleen helpolla tyylillä. Nyt on kova porukka ja lähtöasemat aika ulkona. Nopeutta ruunalla kyllä on, mutta ruuna ei vielä oikein tajua tuota lähtöautotouhua. Hyvin odotuksin silti." (Tiina Koskinen)

LAHTI L5/8 Tir du Caux: "Ruuna teki viimeksi vaikeista asemista tyydyttävän kirin. Ei niistä juoksuasemista voinut vaatia mitään parempaa. Pitkät matkat suosivat aina tätä, eikä se oli kasiradaltakaan lainkaan ulkona." (Antti Ojanperä)

LAHTI L7/1 Raggari: "Hyvä startti viimeksi ruunalta, ja eiköhän se mene ihan jonkin verran eteenpäin. Hevosessa oli voltissa vähän painetta, mutta suoritus itsessään oli OK. Sisäradalta keulan pitäminen on selkein tapa ajaa, joten siitä lähdetään. Takakengät edelleen pois, ja nyt kokeillaan vetopalloja korviin, millä haetaan lisäpykäliä kirivaiheeseen."


LAHTI - Lähtö 1 - A: 11,4,5,2,10 B: 6,3,1,9,7 C: 8,12
Kyvyt Esiin –divisioonaa ajetaan Lahdessa kahden lähdön verran, ja molempiin riitti iso nippu mielenkiintoisia nousukkaita. Superlauantain avauslähdön A-viisikosta 11 Surprise Rose sai heikoimman lähtöradan, mutta nousee viime voittoesityksensä turvin rankingkärkeen. Iikka Nurmonen eteni tammalla kiihdytyksen jälkeen keulahevosen rinnalle, siirtyi johtoon kiripuolikkaan alussa ja lipui kevyesti muiden ulottumattomiin. Varaa näytti jäävän sen verran, että vastaava kunto riittää tässäkin seurassa. 4 Nothing Else juoksi Porin reipasvauhtisessa Kyvyt Esiin –divarissa toista rataa pitkin kärjestä jääneenä ja teki hyvän suorituksen, vaikka voittoputki katkesi. Ruuna ei taida päästä tässä keulaan, sillä rinnalta avaa salaman lailla 5 Premcos Lady, joka on aloittanut Timo Korvenheimon tallista vakuuttavasti. Kouvolan keulavoitto irtosi helposta lähdöstä ilman ongelmia, mutta viimeksi Teivossa tamma jäi painamaan keulassa ohjille ja joutui hikoilemaan voiton eteen enemmän. Parannuksen varaa on vielä.

2 Belgram Pinus teki toissa kerralla Vermossa ilmiselvän tipsiesityksen kirittyään alun laukan jälkeen ulkokautta lentämällä kakkoseksi. Sijoitus vaihtui hetken kuluttua hylkäykseen, mutta balsamia haavoille tuli jo seuraavassa startissa, kun ori eteni ulkokautta 13-vauhdilla varmaan voittoon. Lähtöpaikka sopii kirihevoselle mainiosti. 10 Leemark’s Ghost oli Porissa selkeä suosikki, mutta taustalta ei ollutkaan asiaa kärkeen etuhevosia suosivalla vauhdinjaolla. Ruuna kiri taustalta hyvällä paineella maaliin ja jatkaa voittokisojen viitoittamalla tiellä. 6 An-Andree kiri Forssassa silmiinpistävän lujaa maaliin ja oli viimeksikin aivan hyvä, muttei lähelläkään Surprise Rosen tasoa. Juoksusta voi tulla vaikea näin ulkoa. 3 Fountain Dynamite laukkasi toissa kerralla voittotaistosta ja paikkasi viimeksi alkumatkan laukkansa kelpo kirillä sisäradan syövereistä. Ruuna jatkaa tauluaan parempana, mutta vastus on nyt merkittävästi viime kilpailuja tasokkaampi.

OULU - Lähtö 1 - A: 4 B: 8,3,10,1,2,9,7,12 C: 5,6,11
Viime kauden kilpailut kokonaan missannut 4 Humiseva palasi kaksi viikkoa sitten Kuopiossa tositoimiin ja iski heti voittokantaan. Auton takaa keulaan avannut ruuna kiihdytti tahtia kirikierroksen alussa ja irrotti maalisuoralla muusta porukasta vakuuttavaan tyyliin. Kirikierros sujui 26,5-vauhtia, ja maalisuoran tyylin perusteella varaa jäi. Tämän lähdön voittaminen tuskin vaatii parempaa kuntoa, ja tie keulaan näyttää suosikille avoimelta. Humisevan ura on ollut valitettavan katkonainen, ja vauhtivarat ovat vieläkin merkittävästi voittosummaa edellä. 8 Vincent Lax ja 3 Temetrius kohtasivat kaksi viikkoa sitten Kaustisella ja tulivat maaliin lähes tasapäin. Paremman kuntonäytön antoi Temetrius, joka jäi kokoontumisvaiheen laukassaan viimeiseksi, laukkasi kirikierroksen alussa vahvasta noususta ja rymisteli ulkokautta neljänneksi. Myös edellinen startti meni laukkailuksi jo ennen lähtölinjaa, ja nyt Hannu Hietanen yrittää pitää hankalan ajokin ravilla alusta loppuun. Vincent Lax kiri sisäradalta tilat saatuaan terävästi Temetriuksen rinnalle ja vaikuttaa ennätyskuntoiselta jo tässä vaiheessa kautta. Nopea starttari voi päästä kasiradalta yllättävän hyviin asemiin, kenties jopa suosikin kantaan.

10 Aavan Superi varjosti Kaustisella reipasta vetänyttä kärkiparia, mutta ei kyennyt puolustamaan maalisuoralla kolmossijaansa. Uudet ennätyslukemat painellut ruuna osoitti kuntonsa, ja nyt nähdään veikö kova startti hevosta eteenpäin. Takarivistä voittaminen vaatii parannusta. 1 Tuurin Toive on rautainen dieselveturi hevosen muodossa, ja sisäradan lähtöpaikka on sille pulmallinen. Myös kunto on hieman hämärän peitossa, sillä alla on parin kuukauden paussi viime kerran epäonnistumisen jälkeen. Pitävä kesärata suosii ruunaa, mutta vauhtien riittäminen parhaille epäilyttää. 2 Mäen Eino riittää kapasiteettinsa puolesta tässä kaikille, mutta epävarma ori onnistuu harvoin. Taulussa näkyvä ykkössija tuli pienestä lähdöstä ja rankassa talvikelissä, eikä heikkoon voittoaikaan kannata kiinnittää huomiota. 9 Camillo kiri Torniossa kengät jalassa tasaisesti, mutta edellisen kilpailun voittoisa spurtti ilman kenkiä oli varovaisen lupaava. Totoon on saumoja aivan nappijuoksulla, jonka saaminen voi olla kiven alla kahden epävarman avaajan takaa.

LAHTI - Lähtö 2 - A: 3,6 B: 2,10,7,9,5,1 C: 4,8,11,12
Kaksi nousevaa kuusivuotiasta valtaavat A-ryhmän, ja keulajuoksuun tähtäävä 3 Mopoheikki nousee suosikiksi ohi numeron 6 Limuska. Mopoheikki sai viime startissa johtopaikan aluksi haltuunsa, mutta tippui ensimmäisen kurvin lopussa toiseen sisälle, minne jäi voimissaan pussiin. Edelliskerran voitto irtosi ylivoimaisella kirillä ulkoratoja pitkin, ja nyt nopealla ruunalla on loistopaikka napata keulat heti lähtöauton irrottua. Limuskan vahvuudet piilevät sen vauhtikestävyydessä, ja Tapio Perttunen saattaa ajaa alusta alkaen kohti paikkaa keulan rinnalla. Viime voitto irtosi maililla yksinkertaisesti ajamalla aikaisin muilta karkuun. Mopoheikkiä vastaan vaaditaan enemmän.

2 Ponnen Sisu osoitti viimeksi selkeitä piristymisen merkkejä kirimällä tilat saatuaan päätössatasen terävästi. Juoksupaikka Mopoheikin takana lienee tavoitteena, ja silloin totosaumat ovat tuntuvat. 10 Ohikiitävä pystyy vauhtivarojensa puolesta suosikkien tasolle, mutta ravisävel maistuu harvoin koko matkan. Mika Forss rattailla on mielenkiintoinen lisä. 7 Joivaus ei viitsi juosta tosissaan muiden takana, mistä nähtiin esimerkki viime startissa. Tamma näytti olevan puolimatkassa taipumaan päin, mutta kiristi maalisuoralla tuntuvasti tahtia kun sai vapaan ladun eteensä. Lähtönopeus on kunnossa, mutta Mopoheikin ohittaminen alussa on vaikea tehtävä. Toiselta ilman vetoapua voittaminen puolestaan yllättäisi tässä seurassa. 9 Mattilan Miina kiri Kaustisella ulkokautta kiihtyvällä tahdilla maaliin ja ansaitsi nelosrahansa. Limuska oli samassa lähdössä pykälän verran parempi. 5 Lorutyttö näytti viimeksi hyötyvän takakenkien riisumisesta ja pystyi maililla uusiin ennätyslukemiin. Rima nousee niin paljon, että voittokantaan paluuseen on vaikea uskoa.

OULU - Lähtö 2 - A: 2,7 B: 1,10,9,5,4,11 C: 3,6,8,12
Äimäraution Kyvyt Esiin –divisioona on kerännyt viivalle tasokkaan lauman nousukkaita, mutta tappioton A-kaksikko nousee silti selvästi muiden yläpuolelle. 2 Mas Champ joutui jättämään kolmevuotiskauden lähes kokonaan väliin, ja tämän kauden suoritusten perusteella hevosella on edessään paljon juoksematonta rahaa. Tämän vuoden kaksi voittoa tulivat keulajuoksuilla ja täysin pintakaasulla. Vauhti kiihtyi molemmilla kerroilla lopussa 14-lukemiin. Nopealla avaajalla on hyvät saumat päästä taas porukan vetäjäksi. 7 Indyana Joness on Mas Champiin nähden vielä vuoden enemmän ”jäljessä”, mutta tulosta tulee nyt kun hevonen on saatu raiteilleen. Isokokoinen ruuna rusikoi Porissa keulahevosen 12-vauhtisella kirillään, eikä se vaatinut hevoselta kaikkea. Seiskarata tuo mukanaan haasteita, vaikka ruuna pystynee avaamaan viime kertaa kovempaa. Mas Champ saa näistä lähtöasetelmista selkeän edun.

1 Fancy Creek on edellisiä yli 10 starttia kokeneempi, mutta sekin on saanut koneet kunnolla käyntiin vasta viime kuukausina. Tamma napsi kolme voittoa helpommista lähdöistä, ja Kaustisen 75-lähdön suoritus oli tappiosta huolimatta vähintään edellisten veroinen. Viidennessä ulkona juossut tamma löysi kiritiloja vasta maalisuoran alussa ja ajautui vielä hieman ennen maalia ahtaaseen paikkaan. Suosikkiparin lyöminen vaatii tosi paljon. 10 Just A Flirt käytti Porissa paljon ruutia kiihdytykseen ja kesti jatkossa keulahevosen tuntumassa kakkoseksi. Esitys ansaitsee paljon kehuja, ja ruuna olisi paremmista lähtökuopista suosikkiparin selkeä ykköshaastaja. 9 Predator Mick on napsinut keväällä voittoja Kuopiossa ja jatkaa uransa haastavimpaan tehtävään. Alla on uran parasta antia, kun tamma eteni ulkokautta keulaan jo ennen loppukurvia ja lasketteli voittoon. 5 Nerja ja 4 Larry Bell hakevat alussa kiriasemia ja voivat yltää tarkoilla reissuilla kärjen tuntumaan. Molempien taulussa näkyvät voitot tulivat tätä paljon helpommissa porukoissa.

LAHTI - Lähtö 3 - A: 2,12 B: 10,6,1,3,8,9,7 C: 4,5,11
Lähtöasemat ratkaisevat A-kaksikon voimasuhteet myös tässä lähdössä. 2 Almost One Year hävisi toissa kerralla isona suosikkina niukasti, mutta Porissa tapahtui paluu voittokantaan – ja vakuuttavasti. Esa Holopainen eteni ruunalla kiihdytyksen jälkeen kyselemättä keulaan, otti vauhdin pois ja lisäsi kirikierroksella tahtia tarpeen mukaan. Kengittä ajaminen toi hevoseen vielä pykälän verran lisää vauhtia. Keulavoittoon on isot saumat tässäkin, ja etenkin kun kyvykkäin haastaja 12 Flexible Journey on arvottu takarivin uloimmalle lähtöpaikalle. Sen kesäkausi alkaa haastavista lähtökohdista niin paikan kuin vastuksen osalta, mutta hevosen kapasiteetti on tähänastisen perusteella koko porukan paras. Kolmevuotiskausi päättyi 11-vauhtiseen kiriin sekä ylivoimavoittoon, ja vire jatkui vielä parin voiton verran ennen tauolle siirtymistä.

10 Guilty Pleasure matkasi Porissa parijonon puolivälissä ja laukkasi maalisuoran alussa kesken kiriinkäännön. Voimai näytti olevan runsaasti varastossa, ja ruuna vaikuttaa vahvasti ennätyskuntoiselta. 6 Proud Ms Cantab otti Kaustisella oppikirjavoiton Iikka Nurmosen opastamana, kun tamma avasi kovaa, veti matkalla oikein maltillista tahtia ja karkasi maalisuoralla selvään voittoon. Tässä ei ole luvassa yhtä helppoa työpäivää, mutta tamma pystynee parantamaan suoritustasoaan pari starttia alla. 1 Ciao Ferrari on noussut elämänsä iskuun ja ylsi viimksi alkulaukasta huolimatta uusiin ennätyslukemiinsa. Ruuna sai edetä askelvirheen jälkeen sujuvasti sisäkautta ja jaksoi pitää vauhtinsa maaliin saakka. 3 Belmeri on saanut pitkästä aikaa hyvän lähtöradan, ja viime startin valossa kuntopuoli on uran parhaissa kantimissa. Totosijan uusimiseen on saumoja, mutta voitto vaatii lisää parannusta. 8 Mas Cory ei saanut viimeksi sisäradan syövereistä kunnollista kirimahdollisuutta, ja juoksunkulku voi olla menestyksen esteenä tässäkin tehtävässä. Vermossa ruuna pääsi kolmannesta sisältä ulkokautta vapaaksi ja ohitti Belmerin maalisuoralla selityksittä.

OULU - Lähtö 3 - A: 8,5,2,7 B: 3,1,12,10,9,4 C: 6,11
Tammalähdön eturivi on nopeiden avaajien kansoittama. 8 Anni Sue aiheutti huhtikuun alussa Porissa alkuvuoden suurimman ravishokin painelemalla mailin alle kahtatoista läpi, eikä kaikki ollut edes pelissä. Seuraava startti osoitti, ettei kyse ollut mistään tähdenlennosta, kun tamma kiri keulahevosen takaa lennokkaasti kärkeen. Lähtöpaikka voi koitua kohtaloksi, vaikka alkuun satsaisi kuinka paljon. 5 Proserpine laukkasi viimeksi Tammaderbyn finaalissa lähtöön, mutta tätä ennen nähtiin positiivisia suorituksia. Finaalipaikka irtosi keulahevosen rinnalta, kun tamma jaksoi puristaa alle 10-vauhtisessa lopetuksessa neljänneksi. Edellisen kilpailun pilasi pussitus johtavan kantaan. Nopea tamma on suojajuoksulla vaarallinen. 2 Amanda Rose pääsi Kaustisella suosiolla keulaan ja hallitsi 12-lopetuksessa ongelmitta. Härmässä tamma oli toisesta ulkoa pieni pettymys, mutta ei ennätysvauhtista suoritusta voi täysin teilata.

7 Luna de Paris jatkaa tasaista kehittymistään, ja viisivuotiaalla on alla uran kaksi parasta suoritusta. Porissa tamma täräytti auton takaa keulaan, jatkoi kolmannessa sisällä ja kiri maalisuoralla lähimmäksi Anni Sueta. Juoksunkulku meni sujuvasti myös Kaustisella, ja tamma piti keulahevosen takaa varmaksi kakkoseksi. Lähtönopeus voi riittää kärkiporukkaan pääsemiseen näinkin ulkoa. 3 Black Maya teki Vermon Teräsmiesliigassa hyvän suorituksen ulkokautta kirimällä. Tamma osaa avata auton takaa kovaa ja pystyy kärjen läheltä tototaistoon, jos nousuvire jatkuu. Myös 1 Chris Crystal on lähtöpaikkansa turvin taistossa mukana, eikä hevosen kunnossakaan ole valittamista. Tamma nappasi Kaustisella kakkosrahat uusilla ennätyslukemillaan, ja edellisessä startissa jäi hieman jossiteltavaa.

LAHTI - Lähtö 4 - A: 2 B: 3,1,6,7,8 C: 4,5
Ikäluokan kärkitamma 2 Bosses Lady on jälleen keulajuoksulta haiskahtavan tehtävän edessä, ja Tapio Perttunen luultavasti nauttii vastustajien kunnioitusta juoksupaikkoja jaettaessa. Nopean tamman kausi on käynnistynyt kahdella Kasvattajakruunun alkuerän voitolla, eikä tamma joutunut kummallakaan kertaa kirivaiheessa koville. Viimeksi keulaan pääseminen maksoi 11-vauhtisen avauksen, mutta vauhti rauhottui jatkossa tuntuvasti, eikä Bosses Ladyllä ollut maalisuoralla lopulta mitään hätää.

3 Double Revenge päätti viime kautensa Uudenmaan Upeimman voittoon, ja tamma pystyi muutenkin parhaimmillaan ikäluokan huipputasolle. Kauden avaus Teivossa oli positiivinen, kun tamma hävisi tiukassa taistossa voiton alle päänmitalla. Bosses Ladyn lyöminen sen ulkopuolelta yllättäisi, mutta kakkossija ei. 6 Daze ja 7 Arctic Elsa seurasivat Seinäjoella Bosses Ladyn takaa muille totosijoille, ja 1 Leemark’s Gisele jäi maalisuoran alun ravirytmin sakkaamisen vuoksi kolmikosta hieman. Tammalla on nyt hyvä paikka ottaa alussa suosikin selkä, ja kakkossijaan on ilman raviongelmia hyvät saumat.

OULU - Lähtö 4 - A: 3 B: 2,6,1,12,10,11,8,7 C: 4,5,9
3 Vappuäijä osoitti valtavat vauhtivaransa jo viime vuonna, mutta laukat sotkivat menoa jatkuvasti, mihin ei oikein ollut enää 75-tasolla varaa. Tämän kauden kilpailujen perusteella hyppyherkkyys on muisto vain, sillä ori on napsinut voittoja erilaisilla juoksunkuluilla ja varmalla tyylillä. Viimeksi Porissa Antti Ojanperä valitsi takarivistä passiivisen taktiikan, mikä osoittautui toimivaksi, kun ori ehti avaruuskaistoja pitkin kirimällä maalikameravoittoon. Edellisessä voitossa vaadittiin enemmän työntekoa, kun Suomen Cupin finaalin suosikkeihin kuuluva Fiiling yritti maalisuoralla tosissaan ohitusta. Vappuäijä ei yksinkertaisesti päästänyt kaveria edelle, vaan piti päänmitan etumatkansa perille saakka. Keulavoitto näyttää tässä kiveen hakatulta, ellei joku vastustaja pysty isoon parannukseen.

Myös 2 Eeti on päässyt laukkapeikosta eroon, ja se näkyy viime kuukausien tienesteissä. Kaustisella tosin tuli laukka, mutta se meni taustavoimien mukaan varustemurheiden piikkiin. Ylivieskassa vastus oli helppo ja ravisävelen soiminen riitti voittoon. Viime tappio juoksemalla tuli Vermossa, kun Eeti kiri vaikeista asemista kiripuolikkaan 23,5-vauhtia ja oli sijoitustaan parempi. Keulassa juokseva Vappuäijä on kova pala purtavaksi, mutta kakkossijaan on varmasti hyvät saumat. 6 Pikku-Ryti ei saanut Vermossa täyttä kirisaumaa, mutta aika lailla kaikki voimat tuli käytettyä. Edelle rankattujen lyöminen vaatii uran parasta menoa. 1 Jonnin Joutava hakee nopeudellaan paikkaa suosikin takaa ja voi yltää siitä kaksariin. Viime suoritus oli tosin pettymys. 12 Rupeltaja harvoin häviää ravatessaan koko matkan, mutta tässä lähdössä siihen on merkittävä vaara. Asemat ovat muihin pelihevosiin nähden surkeat.

LAHTI - Lähtö 5 - A: 3,2 B: 8,5,4,1,9 C: 6,7
3 T.Rex nousee tuoreen ja vahvan näytön turvin suosikiksi ennen viimeksi epäonnistunutta numeroa 2 Ranch Kelly. T.Rex voitti Porin Kultaloimen keulasta vakuuttavasti ja palasi parin pieleen menneen startin jälkeen voittokantaan. Keulaan pääseminen näyttää tässäkin hyvin todennäköiseltä, ja Ranch Kellyn pitää yltää silloin voiton eteen huippusuoritukseen. Tamma kadotti viimeksi ravinsa viimeisellä takasuoralla ja sortui pian laukan puolelle. Edellisen startin esitys oli timanttia, kun Ranch Kelly kiri toivottomista asemista alle 08-vauhtia kakkoseksi.

Jonkun muun voitto yllättäisi, vaikka viivalla on hyviä pitkän matkan hevosia. 8 Tir du Caux ja 4 Hazelhen Hermes tekivät viimeksi samassa lähdössä aika lailla samantasoista jälkeä. Suomessa avaava 5 Trot Kronos pärjäsi Ruotsissa vahvuudellaan ja on mielenkiintoinen seurattava. 1 Grant Boko juuttui viime Jokimaan visiitillään alkumatkaksi kolmoskaistalle ja taipui jatkossa ymmärrettävästi keulan rinnalta. Nyt ruuna voi pystyä pitämään kiihdytyksessä suosikin selän, ja ainakin kakkossijaan on täydet saumat.

OULU - Lähtö 5 - Toto75-1 - A: 3,10 B: 8,9,15,11,14,4,16,6 C: 1,2,5,7,12,13
Lantmännen Agro Stayer Cupin finaalissa saatetaan nähdä viimeisen karsintalähdön toisinto, kun selväksi kärkipariksi erottuneet 3 Livi Mystery ja 10 Lucky Cloud kohtaavat jälleen. Kaksikko matkasi viimeksi keulilla peräkkäin, ja Lucky Cloudin vetoavusta nauttinut Livi Mystery iski maalisuoralla tylysti ohi. Se sai edetä myös edelliskerralla Kuopiossa saman hevosen takana, mutta tuolloin Lucky Cloud oli ohittamaton ja voitti loistosuorituksella. Kaksikon järjestys maalissa on kiinni päivän vireistä ja juoksunkulusta.

8 Enter Mayweather sijoittui samassa karsinnassa neljänneksi lähtölaukan jälkeen ja antoi vähintään suosikkiparin tasoisen kuntonäytön. Volttilähtö on ruunalle selkeä miinus, mutta juoksuradalta ravilla käynnistyminen helpottuu. 9 Lake’s Action voitti viime kauden päätteeksi Ilkka-ajon ja joutui 8000 euron tilipussin myötä täksi vuodeksi ihan eri luokan rahasarjoihin. Ruuna pystyy kahden viime suorituksen perusteella vastaamaan sarjanousuun. 3100 metrin sopivuus arveluttaa. 15 Hollywood Hills on tämän matkan spesialisti, ja viime kauden paras kunto oikeuttaisi tässä selvään suosikkiasemaan. Vire vaikuttaa olevan nouesmaan päin, vaikka Vermossa tuli alkulaukka ja Kaustisella heikko sijoitus. Perjantain välistartti kertoo kunnon suunnasta lisää. 11 Decamerone ei pystynyt viimeksi aivan A-kaksikon vauhtiin lopussa, ja voitto olisi sen valossa yllätys. Rovaniemen kilpailussa voiton kalkkiviivoilla menettänyt 14 Willy Fog menee pitkän matkan ja on tehnyt koko ajan vahvoja suorituksia, mutta edempää matkaan lähtevien suosikkien lyöminen vaatii vielä lisää.

LAHTI - Lähtö 6 - Toto75-2 - A: 11,14,3 B: 13,8,4,5,2,12,15 C: 1,6,7,9,10
11 Mark More on tottunut starttaamaan suursuosikkina, mutta tässä lähdössä monella muullakin on sanansa sanottavana. Lahjakkuuden viisivuotiskausi käynnistyi erittäin helpolla keulavoitolla, ja sivutuotteena ennätys koheni muutamalla kymmenyksellä. Vaikeammat lähtöasemat ja selvästi kovempi vastus tietävät suosikille uran kovinta haastetta. 14 Better Boss voitti Kouvolassa tätä helpomman lähdön kevyesti ja jäi Finlandia-päivänä sisäradalle pussiin. Ruuna on mennyt viime vuodesta selvästi eteenpäin ja sen pohjat ovat suosikin tapaan katsomatta. 3 Freddy K. ei ole kuntonäyttöjensä puolesta kaukana edellä mainituista, ja lähtöasemat tasoittavat puntteja merkittävästi. Ori pisteli viimeksi kirivaiheen keulahevosen takaa 11-vauhtia ja otti vakuuttavan voiton. Nopea avaaja on yksi alussa keulataistoon osallistuvista.

13 Mainio taipui Vermossa keulahevosen takaa jo ennen maalisuoraa, eikä ollut parin kuukauden tauolta aivan parhaimmillaan. Lähtö oli tasoltaan kivenkova, ja tasaisen kova vauhti näkyi monen muunkin kirivaiheessa. Viime voitto lohkesi pitkällä kirillä tätä kevyemmästä lähdöstä. Ei unohdeta ruunaa lyhyellä starttivälillä. 8 Dancinginthedark avasi Kouvolassa uudesta tallista loistavalla suorituksella ja ratkaisi lähdön jo ennen kiripuolikkaan käynnistymistä. Viime kausi oli ruunan kohdalla selkeä pettymys, mutta nyt tilanne näyttää paljon lupaavammalta. Lähtönopeutta tarvitaan näistä asemista, ja taustalle pakittaminen olisi tappotuomio voittosaumoille. 4 Dalton Hoss hallitsi Vermossa tapahtumia johtopaikalla, ja maalisuoralla oli Ari Moilasen aika ajaa alta pois, mutta ulkoa kirinyt Olle Roc pystyikin paljon parempaan loppuvetoon. Voitto vaatii parannusta, vaikka keulojen saaminen onnistuisi. 5 Wind of Victory taipui kauden avauksessaan Mark Moren ulkopuolelta, mutta meni kuitenkin ennätyksensä. Nopea avaaja voi saada nyt paremman juoksun, eikä keulasta ajaminenkaan ole mahdoton ajatus.

OULU - Lähtö 6 - Toto75-3 - A: 5,9,2,6,7 B: 3,10 C: 1,4,8
Valiodivisioona on usein suoraviivainen lähtö Äimärautiolla, mutta tällä kertaa mukana ei ole yhtä tai kahta ylivoimaista osallistujaa. Pelihevosten voimasuhteet ovat juoksunkulun varassa, eikä siitäkään ole helppo sanoa mitään varmaa ennakkoon. Yksi keulaan tähtäävistä on 5 Josveis, joka voitti Kaustisen Pelimanni-ajon koko matkan johdon jälkeen ilman suurempaa vaivaa. Viimeksi ruunalla ajettiin heti voimalla eteenpäin, mutta keulahevosen kupeella juossut 10 A.T. Veeti ei paikastaan luopunut, ja Josveis tyytyi jatkossa pitämään vauhtinsa toisesta ulkoa. 9 Ellin Sisu pilasi Kaustisella saumansa jo ennen lähtölinjaa, kun temperamenttinen ori laukkaili itsensä takaviistoon. Myös edellinen kilpailu vesittyi laukkaan, ja voittokone on sinänsä sopivan näköisessä porukassa arvoitus. Viime ehjän suorituksen tasoinen meno riittää tässä korkealle.

2 Vixus on yksi suurimpia syitä lähdön arvoituksellisuuteen, ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Ikäluokkatähti kokeilee ensimmäistä kertaa avoimella tasolla, ja on siihen parin viime startin perusteella valmis. Viimeksi Turelius oli yksinkertaisesti parempi, mutta myös Vixus ansaitsee suorituksestaan täydet kehut. Alla on ennätysjuoksu molemmilla lähetystavoilla, ja loistava lähtöpaikka mahdollistaa monta taktiikkaa. 6 Koskelan Akseli ja 7 Siirin Älli osaavat avata auton takaa tosi kovaa, ja molemmilla on syytä käyttää lähtönopeutta noin ulkoa. Koskelan Akselilla ajettiin viimeksi keulasta tätä pykälän verran parempia vastaan, ja avauskierroksen ylivauhti näkui maalisuoralla. Pelimanni-ajossa tuloksena oli pussitus Josveisin taakse. Siirin Älli on tehnyt pariin viimeiseen kelpo suoritukset takarivistä ja vaikuttaa olevan nousussa kolme starttia alle saatuaan. Voitto vaatii nappireissun, ja nopeus voi riittää asemien saamiseen. 3 Vixen laukkasi Vermossa selkeästä noususta, ja Kaustisella kiri kantoi kakkossijalle vaikeasta juoksunkulusta huolimatta. Ori lopetti tuossa startissa ulkokautta 20,5-vauhtia, ja nyt nähdään jatkuuko vahva vire valmentajan ajamana. A.T. Visku on ehdottomasti paras vapaalta radalta ja vastaa siitä sitkeästi vaikka panssarivaunulle. Takarivi on iso miinus, mutta nopea eteenpäin ajaminen voi poikia paikan keulahevosen rinnalta. Totosija tulisi toisten takaa yllätyksenä.

LAHTI - Lähtö 7 - Toto75-4 - A: 7,8 B: 1,15,3,2,12,6,4 C: 5,9,10,11,13,14,16
Pystysuoraa nousua kohti avoimia sarjoja tekevät 7 Fiiling ja 8 Kartier kohtaavat Suomen Cupin finaalissa, ja voitontahtoinen kaksikko erottuu selvästi edukseen. Fiilingin ainoa tappio viime kilpailuissa tuli Kaustisella, kun keulan Vappuäijä oli ohittamaton, mutta siitä on vaikea piirtää miinusmerkkiä Juha-Matti Paavolan valmennettavan kohdalle. Voittokantaan paluu tapahtui ylivoimaisella kirillä kolmannesta ulkoa, ja Härmässä 22-vauhtinen kiripuolikas keulahevosen rinnalta riitti hallittuun voittoon. Vauhtikestävällä hevosella voi ajaa alusta alkaen eteenpäin. Kartier eteni viimeksi päättäväisesti keulaan ja ratkaisi lähdön 21-vauhtisella kolmannella puolikkaalla. Edelliset voitot tulivat keulasta ja johtavan rinnalta aivan haukotellen. Kartier on ottanut tällä kaudella pari laukkaa, eikä ehjää suoritusta voi taata tälläkään kertaa. Lähtösuora on ravilla pysymisen kannalta kriittisin paikka.

1 Raggari jäi kauden avauksessaan taustalle, mikä meni täysin juoksunkulun piikkiin. Jyväskylässä tapahtui paluu voittojen tielle, vaikka voltista lähtemisen kanssa oli ongelmia hevosen painaessa voimalla kohti menosuuntaa. Ykkösrata lienee helpompi paikka lähteä, ja hevosessa on iso potentiaali parannukseen. 15 Turelius voitti Satakunta Seniorin loistavalla suorituksella ja jätti taakseen ikäluokan kovimmat menestyjät. Risto Tupamäki lennätti ajokkinsa keulaan krilenkin alussa, eivätkä pahimmat uhkaajat tavoittaneet oria tulisen kolmannen puolikkaan jälkeen. Tehtävä on kahdelta pakilta tosi haastava, mutta ei mahdoton. 3 Siporin Santtu teki karsinnan voltissa ylimääräisen kiemuran ja jäi keskijoukkoihin, mutta pääsi jatkossa sujuvasti toiseen ulos. Ruuna otti varman voiton ja varaakin jäi, ja nyt ylimääräiset reservit tulevat varmasti tarpeeseen. 2 Sippimies ja 12 Aatsi hakevat tarkkoja peesijuoksuja ja voivat yltää nappionnistumisilla kärjen tuntumaan. Voitto vaatisi molemmilta parempaa menoa kuin koskaan, ja isolla marginaalilla.

OULU - Lähtö 7 - Toto75-5 - A: 5 B: 2,3,8,9,1,6,7 C: 4
5 Lexus Dream tähtää Betset Number Onessa keskeltä rataa keulaan, ja viime kuntonäyttöjen valossa muille tulee silloin vaikea työpäivä. Viime kilpailuista ei ole jäänyt sijoitusten puolesta käteen mitään, mutta hevosen kunnossa ei ole vikaa, vaan pikemminkin päinvastoin. Seinäjoki-racessa vastus oli kansainvälistä tasoa, ja kolmoskaistalle alussa juuttunut Lexus Dream oli taustalle pakittelun jälkeen mahdottoman tehtävän edessä. Vermossa tuli yllättävä laukka ensimmäiseen kurviin, ja porukan viimeiseksi tippunut ruuna kulki loppumatkan samaa vauhtia kuin kärkihevoset. Nyt Lexus Dreamilla on tuhannen taalan paikka palata voittokantaan.

Kovakuntoisin haastaja lienee huipputasokkaissa lähdöissä juossut 8 Top of the World, mutta lähtöpaikkojen vuoksi rankingissa edelle kiilaavat 2 Hotshot Luca ja 3 Callela Ladyboss. Molemmat avaavat auton takaa kovaa ja hakevat joko keulajuoksua tai paikkaa Lexus Dreamin takaa. Suosikille vastaaminen ei välttämättä onnistu, vaikka jompi kumpi edellisten kuskeista haluaisi ajaa keulasta. Hotshot Luca sai pidettyä Porissa T.Rexin selän ja seurasi lopussa tilaa saamatta kakkoseksi. Kunto on selkeästi löytymässä kesän koittaessa. Callela Ladyboss joutui käyttämään Seinäjoella paljon ruutia sisäradalle pääsemiseen ja tyytyi 10-lopetuksessa seuraamaan kolmanneksi. Vaikea suoritusta on mennä moittimaan. 9 Callela Leonard laukkasi Porissa taustalla maalisuoralle tultaessa kirivoimat tallella ja vaikuttaa jatkavan loistovireessä. Voitto vaatii näin kovassa porukassa juoksunkulun apua, mutta ruunan jaloista irtoaa sopivan peesijuoksun päätteeksi tosi terävä loppuveto. 1 Special Promise hakee parasta virettään, ja totosija yllättäisi sisäradan lähtöpaikasta huolimatta. 6 Edward Ale ja 7 Seabiscuit ovat puolestaan haavoittuvaisia näin ulkoa, eikä viime aikojen kuntonäytöt yllä parhaiden tasolle.

LAHTI - Lähtö 8 - Toto75-6 - A: 5,1 B: 9,6,3,8,4,7,10,12,11,2
Pökerryttävän kovatasoinen ”rahasarja”, jossa moni menestynyt hevonen jää vaikeiden lähtöasemien vuoksi auttamatta rankingin hännille. 5 Questionmark Me osoitti huhtikuun alussa Vermossa osaavansa avata auton takaa tosi kovaa, ja tässä lähdössä liinojen kiinni vetäminen tietäisi kovaa iskua voittosaumoille. Ruuna sai Vermon kovavauhtisessa lähdössä sujuvan juoksun sisäradalla ja yritti lopussa ulkokautta, muttei pystynyt parantamaan. Vastus oli parhaiden osalta vielä asteen verran tämänkertaista edellä. 1 The Dude kiri Vermossa toivottomista asemista kymppiä maaliin ja osoitti jatkavansa iskussa. Edellisessä kilpailussa nopea ruuna piti keulapaikan, mutta se maksoi pitkästi alle kymppiavauksen, eikä voittoon asti tsemppaaminen onnistunut. Sisäradalta tuskin on luvassa huonoa reissua, vaikka johtopaikan pitäminen ei onnistuisikaan.

9 Detroit Rock Sisu yllätti Seinäjoella suoraan tauolta, mutta ei onnella, vaan ylivoimaisen laadukkaalla kirillä. Vermossa vastassa oli yksi aivan liian kova, mutta toisessa sisällä juossut Jere Taulion suojatti piti vuorenvarmaksi kakkoseksi. Kunto lienee nousussa talvipaussin jäljiltä. 6 Intuto on kärsinyt surkeasta lähtörataonnesta jo pitkään, ja tähän lähtöön saatu kuutosrata pitää laskea kuusivuotiaalle onnistumiseksi. Alla on monta vahvaa kiriä ulkoratojen kautta, ja tässäkin lienee luvassa kiertämistä, sillä parhaat paikat parijonosta vallataan sisäpuolelta lähtevien toimesta. Kunto voi riittää silti voittoon. 3 Captivate on yksi alussa keulaan tähtäävistä, mutta taktiikka voi olla näin vaativassa seurueessa jokin muukin. Alla on kolme voittoa tätä hieman helpommista ympyröistä. 8 Staro Moschino sujutteli Vermossa neljännestä sisältä totoon ja olisi tässä paremmista lähtökuopista vahvasti A-hevosia. Nyt ongelmia on luvassa alusta alkaen. 4 Right Broline voitti Kaustisella lopettamalla 11-vauhtia aivan haukotellen, ja ori vaikuttaa valmiilta kovempiin tehtäviin. Kilpailutahti on ollut edelleen valitettavan verkkaista, luultavasti terveysongelmista johtuen.

OULU - Lähtö 8 - Toto75-7 - A: 10,4 B: 3,11,1,5,8,2,9 C: 6,7,12
10 Madrid on kuntoutumassa välivuoden jälkeen, ja lahjakkuuden jalkoa seurataan suurella mielenkiinnolla. Turussa ruuna eteni aikaisin keulaan ja jäi tasaisella suorituksella kakkoseksi. Hevosen kanssa on edetty maltillisella tahdilla, ja tässä kilpailussa nähdään luultavasti seuraava askel kohti huipputasoa. Matka käy siinä missä muutkin, mutta takarivistä juoksu pitää tehdä kokonaan itse. 4 Willy Wingston on tauoltakin kivenkova haastaja. Bodenissa juoksu meni täysin pieleen, ja sen startin voi lopun taipumisen osalta unohtaa. Ruuna voitti aiemmin muutaman hyvätasoisen lähdön ja saattaa päästä tässä suosiolla keulaan.

3 Little Easy meni viimeksi mailin läpi alle kahtatoista, eikä saanut edes kiritilaa lopussa. Viime kilpailut olivat kaikki maileja, mutta 2600 metrin uskoisi luonnistuvan ainakin selkäreissulla. Nopea avaaja saanee sopivan paikan sisäradalta. 11 Don Juan Sisu otti Ylivieskassa yllättävän laukan reilu kierros jäljellä ja kulki jatkoss hylättynä vahvasti. Edellisen startin kuntonäyttö kertoi nousuvireestä, ja vauhtikestävä hevonen selvittää juostavan matkan. Lähtöpaikka on kovasti vastaan. 1 Global Solidarity voitti viime Äimäraution vierailullaan rahasarjan suoraan tauolta ja jatkaa nyt enemmän omantasoisessa porukassa. Ruuna pystyy parantamaan, ja se onkin tässä vahvasti tarpeen. 5 Juliet Ale ottanee auton takaa ensimmäiset keulat, mutta tällä matkalla hyvän vetoavun uskoisi kelpaavan. Tamma on tehnyt viime aikoina hyvää työtä tarkoilla juoksuilla, eikä totosija ole tässäkään kovin kaukana. 8 Elliot Web on pitkien matkojen hevonen, mutta kasirata on iso rasite näin laadukkaassa seurassa. Paikka johtavan rinnalla voi olla haettavissa, mutta siitä voittaminen vaatii tosi paljon.

Toto75-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

3,10,8 (9,15)
14 Better Boss (3,13)
5,9,2,6,7 (3,10)
7,8,1,15 (3,2)
5 Lexus Dream (2,3)
5,1 (9,6)
10,4,3 (11,1)

360 riviä – 18 euroa

Suuri systeemi:

3,10,8 (9,15)
14,3,13,8,4,5 (2,12)
5,9,2,6,7 (3,10)
7,8,1,15 (3,2)
5 Lexus Dream (2,3)
5,1 (9,6)
10,4,3 (11,1)

2160 riviä – 108 euroa

Toto4-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

7,8,1,15 (3,2)
5 Lexus Dream (2,3)
5,1 (9,6)
10,4,3 (11,1)

24 riviä – 4,8 euroa

Suuri systeemi:

7,8,1,15 (3,2)
5 Lexus Dream (2,3)
5,1,9,6,3,8,4,7 (10,12)
10,4,3 (11,1)

96 riviä – 19,2 euroa

[Vihjeet: Teemu Hyvönen]