Vihjeet 14.10.2019

13.10.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Petteri Joki, Like A Power (2) on pääsevän ja jaksavanoloinen hevonen. Ajamassani startissa se oli tasaisen pötkäle, joka ei ottanut missään kohtaa kisaa ohjia kunnolla suuhun. Yritystä Like A Powerilla sai olla enemmän.

Petteri Joki, Rovaniemen kisassa, joka ajettiin alkuun tulleen laukan jälkeen hiittinä, Enjoy Boost (6) oli hyväntuntuinen.

Mauri Jaara, Edelleen hyvin treeneissämenevän Cheval De Ferin (11) pulssit ovat olleet harjoituksissa oikein mainiot. Kaikki on tehty, mitä osattu, ja hevosen kunto on kohdallaan. Se mitä Cheval De Fer tekee startissa, on ennalta edelleen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksupaikalla ja – kululla ei ole Cheval De Ferin pärjäämisen kannalta isoa merkitystä. Kaikki riippuu paljolti siitä, että haluaako hevonen mennä tosissaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Isompaa muutosta varusteisiin ei olla tekemässä.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Jo aiemmin on huomattu, että kesän kuumilla keleillä Ruhvanan Urholla (10) on kurkun kanssa ongelmia. Kuopion startissa ruuna laukkasi turhan innokkuuden takia. Tuona päivänä keli oli kostea, mikä on tämän hengitykselle hankala. Tuo seikka huomioiden Ruhvanan Urho teki ihan hyvän esityksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ruhvanan Urho pystyy tulemaan takaakin, jos on tullakseen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteita ei ole tarvetta muuttaa.

LÄHTÖ 3 / TROIKKA 1

Mauri Jaara, Juhannuksena Vieremällä kolarissa ollut ja siinäkuperkeikan ottanut Rue De Roi (6) kilpailee nyt ensi kerran sen jälkeen. Vaikka treenien perusteella kaikki on kunnossa, niin tuon viime startin vaikutukset hevosen käytökseen kilpailutilanteessa on ennalta iso arvoitus. Matalalla profiililla vielä tähän kisaan tullaan. Paljolti mennään sen mukaan, miltä ruuna tuntuu käteen. Mahdollisuudet Rue De Roille annetaan, jos siihen on tarvetta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä juoksua yritän Rue De Roille tässä tarjota.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoillajatketaan.

Mauri Jaara, Bwt Alarm (12) on saanut jatkuvasti huonoja lähtöpaikkoja, kuten nytkin on käynyt. Rovaniemellä juoksusta tuli takaa vaikea, kun vastustajia nousi kirin aikana koko ajan eteen. Hyvällä esityksellä Bwt Alarm pystyi kuitenkin yltämään toiseksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on taas hankala, mutta sopivalla juoksunkululla Bwt Alarm voi pystyä kirimään vähän kauempaakin kamppailuun mukaan.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Petteri Joki, Mountain Hooligan (1) on ollut yleensä tauolta hieman tasainen, joten hevosen viimeksi ilman vetoapuja tekemä vahva 800 m kiri hieman yllätti. Mountain Hooligan on ollut tuon jälkeen kotona sen verran makean tuntuinen, että voitto mielessä kisaa lähdetään ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Mountain Hooligan lähtee nasakasti, niin Seachocolate avannee ulkoa niin kovaa, ettemme pysty pitämään alussa keuloja. Mountain Hooligan meni syyskuun alussa kuolemasta 12- ajan, joten sillä uskaltaa ajaa myös johtavan rinnalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Pitää katsoa olosuhteiden perusteella, että ajetaanko nyt ilman etukenkiä. Viimeksi Mountain Hooligan juoksi kaikki kengät alla.

Petteri Joki, Bodenissa torstaina hyvän juoksun tehneellä Executella (3) jäi voimia käyttämättä. Jos olisin kääntänyt sen toiselle radalla, niin olisimme olleet lähempänä kärkeä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman tasavauhtien Execute ei pääse alussa erityisen kovaa. Kohtuullisen juoksun tarvitseva ruuna pystyy kirimiään selässä pitempääkin.

Janne Soronen, Bwt Rock And Rollilla (5) oli alla kaksi hylkyä, joten Rovaniemelläpiti saada ehjä startti. Kisa ajettiin nätisti, Hevonen tuli kuitenkin hyvällä tyylillä malliin. Viime kisaan lähdettiin pärjäämään. Ruuna jäi kuitenkin liian pitkäksi aikaa väsyvän vastustajan taakse. Menestystä ajatellen tilaa tuli vasta aivan turhan myöhään. Mielipaikalle keulaan päästessään Bwt Rock And Roll voisi olla tässä aika lähelläkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koviakin avauksia kestänyt Bwt Rock And Roll on tehnyt keulasta parhaat esityksensä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Bwt Rock And Roll jatkaa kengät jalassa, eikä muitakaan muutoksia varusteisiin ole tulossa.

Mauri Jaara, Hirveän hyvässä kunnossa kilpaileva Backward’s Boy (7) on aina välillä vähän erikoinen hevonen. Kun kaveri jää rinnalta, niin ruuna hieman lopettaa juoksemisen. Juuri noin sille kävi viimeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevällä Backward’s Boylla on painettava täältäkin alussa eteenpäin. Katsotaan sitten mihin päästään. Taktiikka ratkeaa paljolti tilanteen mukaan. Tarvittaessa Backward’s Boylla kärsii ajaa vaikka johtavan rinnalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Italian starteissaan hyvin suorittaneella Zultaniolla (9) on pitkä tauko alla. Hyvällä tyylillä menevällä ruunalle on ajettu lähinnä maileja, ja miten se suorittaa täydellä matkalla, on etukäteen jonkinlainen arvoitus. Muiden Italiasta tulleiden hevosten tapaan tämä oli alkuun sairaana. Zultanio on ihan kivantuntuinen hevonen, jonka vire on vielä tähän kisaan itsellenikin pieni kysymysmerkki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Zultanio on nopea avaaja, joka on Italiassa juossut paljon keulasta. Nyt hevoselle tulee selkäjuoksu, mikä sopii hyvin tähän tilanteeseen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Zultanio kilpailee ilman etukenkiä.

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA 2

Petteri Joki, Mainioita juoksuja tehnyt Peppe Roc (1) on hyvässä kunnossa. Lähtöpaikka on sopiva, ja minulla on aika kova luotto rehellisesti suorittavaan Peppe Rociin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulasta ajetaan, jos sinne päästään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Tauluaan paremman Ileana Webin (3) juoksu meni toissa kerralla pieleen. Tuossa kisassa tamma tuli vahvasti loppua. Viimeksi alkuun tullut laukka pilasi esityksen. Hyvässä kunnossa oleva Ileana Web on saanut mainion lähtöpaikan. Ravia mennessään tamma voi tässä jollain lailla pärjätäkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos Ileana Webillä päästään ajamaan ilman kenkiä, ja jos siitä tuntuu oleva apua, niin hevonen voi päästä aika mukavastikin matkaa. Ileana Web on vasta kolmivuotias tamma, joten en toivoisi sille paikka johtavan rinnalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Jos olosuhteet mahdollistavat, niin Ileana Webiltä saatetaan ajaa ilman kenkiä. Tuo voisi helpottaa tamman ravaamista. Muuten samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Kipeänä viime starttiin ollutta Cape’s Captainia (4) jouduttiin lääkitsemään. Se on jo varmaan parempi kuin viimeksi, mutta ihan huippuvire ei ole varmaan vielä käsillä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kun Cape’s Captainilla on ollut kaikki kohdallaan, niin monenlaiset juoksut ovat hevoselle käyneet. Cape’s Captain ei ole mikään starttiraketti, mutta toisaalta ei ruuna jää kiihdytyksessä ihan muiden jalkoihinkaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Hamlet Starilla (8) oli Seinäjoelle pitkä starttiväli, jonka aikana oli ajettu vain hiljaa. Ehkä tuon takia hevonen oli hieman normaalia vaisumpi. Hamlet Star on ollut nyt treeneissä ihan normaali. Lähtörata ei ole paras mahdollinen, mutta finaalipaikkaa, eli sijoittumista kahden parhaan joukkoon lähdetään tavoittelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hamlet Star lähtisi toisten välistä vielä kovempaa, joten tämä paikka ei sille paras mahdollinen. Seinäjoella ulkoradat olivat huonompia, minkä takia se ei päässyt ihan normaalin terävästi matkaan. Rauhallisena ollessaan ruuna pystyy avaamaan täältäkin aika liukkaasti. Eteenpäin kasiltakin on alussa jonkin verran ajettava. Hamlet Starille käy monenlaiset reissut, eikä sen ole pakko päästä keulaan juoksemaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla millä ennekin ajettu edelleen jatketaan.

Mauri Jaara, Hyvän juoksun takapareissasaaneella Radetzkyllä (9) oli kirissä selkä edessä, mutta sillä kertaa hevonen ei vain riittänyt tuota korkeammalle

Janne Soronen, Joyful Boko (11) kuten lähdön toinen hevosemme ovat molemmat vasta kolmivuotiaita. Tässä niillä on vastassa vanhempia ja rutinoidumpia. Startti startilta parantanut Joyful Boko voi olla nytkin aika korkealla, mutta voitto tällaiselta lähtöpaikalta saattaa olla aika tiukassa. Juoksun mennessä aivan nappiin voi kaikki olla kuitenkin mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Joyful Boko tuli viimeksi kovaa loppua, vaikka joutui matkaamaan kuolemanpaikalla. Näistä asemista on paljon kiinni siitä, että miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Sanna Palosaari, Capitol Hill (1) on sen tyyppinen hevonen, että se ei lähde ihan heti kirimään, kun se käännetään ulkoradoille. Juuri noin sille kävi viimeksi Rovaniemellä. Ruuna sai tuosta hyvän startin. Tosi virkeänä viikolla olleella Capitol Hillillä kaikki pitäisi olla kunnossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa hyvin tuntemallaan hevosella parhaaksi katsomallaan taktiikalla.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ihan samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Viimeksi kipeänä ollut Testimondial O.K. (2) saattoi olla jo edellisessään orastavasti sairaana. Nyt hevonen on ollut kotona parempi. Molemmat tämän lähdön hevosemme ovat olleet starteissa pieniä pettymyksiä. Toivotaan, että kumpikin tekee tässä kisassa normaalin esityksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Testimondial O.K. on varmaan nopeampi lähtijä kuin mitä viime starttien perusteella voisi päätellä. Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään, ja ajetaan sen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samoilla mennään, mutta kengät saatetaan jättää alle.

Petteri Joki, Rovaniemen maililla mentiin matkalla hiljaa vielä loppukaarteessakin. Callela Leonardilla (4) kuten monella muullakin jäi tuon takia varaa. Ruuna oli kuitenkin mainion tuntuinen ja lähtöpaikka on tässä hyvä. Kun Callela Leonard on pystynyt pärjäämään näitä vastaan aiemminkin, niin tuo sama voi olla myös nyt mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin avaavalla Callela Leonardilla satsataan lähtöön. Jos keulat saadaan, niin ihan suosioilla ketään ei eteen päästetä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jouko Kangas, Baretta Boko (6) teki taas väliin hyvän esityksen, kun pääsi juoksemaan keulan tuntumassa. Pärjäämistä ajatellen lähtöpaikka on nyt vähän turhan ulkona.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Baretta Boko ei enää oikein kiertele. Paikka johtavan toisena kolmantena olisi tälle sopivin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään

Antti Ojanperä, Broadway Apollolla (7) oli Rovaniemellä takarivin paikka ja nopea avaaja edessään, joten selästä ajettiin. Lopussa ruuna jäi hyvävoimaisena ilman kiritilaa. Olin tyytyväinen Broadway Apollon esitykseen. Tuon juoksun perusteella tuntuisi, että hevonen on menossa oikeaan suuntaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Joka kohdassa kisaa kuski saa ajaa kovaa avaavalla Broadway Apollolla, kuten parhaaksi näkee.

Kengitys- ja varustemuutokset: Voi olla vain takakengät otetaan pois tai sitten ilman kaikkia kenkiä.

Jouko Kangas, Koukistajajänteen lihaksen ongelman takia Ypäjä Hereiam (9) oli pari kuukautta tosi vähällä ajolla. Hevonen oli pari viikkoa sitten ajetussa ratahiitissä ihan asiallinen. Jostakin oli vain aloitettava, eikä tähän kisaan ei ole vielä mitään sijoitusodotuksia. Tähtäimessä ovat talven lähdöt, ja toivotaan, että tästä saadaan taas kilpaileminen käytiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä juoksua tavoitellaan, ja lopussa sitten kokeillaan, että kuinka korkealle on mahdollisuuksia.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kesäkeleillä ilman kenkiä ja jenkkikärryt takana kilpaillut Ypäjä Hereiam juoksee nyt normaalissa kengässä ja tavalliset kärryt perässä. Muutosten vaikutusta suoritukseen en osaa arvioida.

Mauri Jaara, Protector (11) oli viimeksi alussa loistopaikka toisessa ulkona. Edellä juossut pääsi hieman yllättäen pudottamaan parijonoon, ja jäimme jo avauspuolikkaalla toiselle ilman vetoapua. Tuo oli ruunalle henkisesti liikaa, ja loppu meni vaikeaksi. Protectorin kunnossa ei pitäisi olla tapahtunut mitään muutoksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Protector on juossut aika pitkään kovissa lähdöissä, ja tarvitsee nykyään jo vähän juoksua. Toivotaan, että kiriin saadaan hyvä selkä eteen.

Kengitys- ja varustemuutokset: Autolähdössä laitetaan jenkkikärryt perään, mutta muuten samoilla ajetaan kuin viimeksi.

Sanna Palosaari, Rovaniemen helpon voiton jälkeen Mafioso Face (12) oli kuin sen ei olisi tarvinnut juosta ollenkaan. Mafioso Facelle on hieman huonot etukaviot. Edellisellä kerralla Oulussa alusta oli karkea, ja ruuna aristeli kavioitaan. Varmaan tuon takia se ei ottanut missään vaiheessa kisaa kunnolla vauhtia. Viime startti tuntui piristäneen hevosta entisestään, ja se oli viikolla suorastaan paineissaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Mafioso Face saa mukavan paikan parijonosta. Jos saumaa tulee, niin ruuna pystyy tulemaan myös takaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla kuin viimeksi jatketaan. Rovaniemelle Mafioso Facelle laitettiin välipohjat alle, ja se meni tuolla varustuksella hyvin.

T65-vihje (Oulun lähdöt 65-kohteet, 1 & 3 & 5)

Oulun tämän kerran ravien urheilullinen laatu vaikuttaa kokonaisuudessaan tosi hyvältä. Kun kaikki kohteet ovat myös pelaamisen kannalta mielenkiintoisia, niin Äimäraution osalta ilta vaikuttaa suorastaan aika herkulliselta. Oulun T65-kohteet (T65-1, T65-3 ja T65-5) eivät tee ainakaan poikkeusta tuon asian suhteen. Eriperusteisia varmaehdokkaita on tarjolla, eikä yllättäjäosastokaan tunnu tyhjältä.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Backward’s Boy (7) on voittanut viimeisestä yhdeksästä lähdöstä kahdeksan, ja tuossa yhdessä sijoitus oli toinen. Tällä hetkellä ruunan taukoa koristaa viisi peräkkäistä tolppaa. Bodenin rahakkaan kisan voiton ja muiden menestyksien ansiosta vastustajat ovat tiukentuneet. Mainiolta lähtöpaikaltaan Backward’s Boy pääsi viimeksi keulaan hallitsemaan juoksua. Voitto meni lopussa tiukannäköiseksi. Kaveri putosi maalisuoralla rinnalta. Hieman juoksemisen lopettanut ruuna oli vähällä tulla viime metreillä yllätetyksi takana matkanneen Global Tail toimesta. Keulaan pääseminen ei ole elinehto. Vastustajien kunnioitus suosikkia kohtaan saattaa paljolti ratkaista minkälaisen juoksun ikävän ulkoa starttaava Backward’s Boy tässä saa. Tuo voi olla puolestaan aika ratkaisevaakin pärjäämisen suhteen.

Yllättäjäehdokas Bwt Rock And Rollin (5) taulu ei kerro totuutta hevosen mahdollisuuksista tässä kisassa. Mieliasemiin keulaan pääsyyn on mahdollisuuksia. Varsinkin siinä tapauksessa Janne Soronen piti hevosen voittomahdollisuuksia mainioina.

Arvoitus Antti Ojanperän mukaan entisessään kotimaassaan keulasta maililla hyvin menestynyt Zultanio (9) palaa kisaan pitkältä tauolta. Kun matka on pitempi ja paikka takarivissä, on suorittaminen tässä kohtaa aika tavalla arvailujen varassa.

Arvailua juoksunkulusta Eturivissä on useampia hyvän luokan ja kunnon omaavia osallistujia, jotka seuraavat autoa tiukasti. Kun monelle vetotyöt tuntuivat kelpaavan, saattaa alkumatkan vauhdista tulla liiankin reipasta. Rivakasti avaava Mountain Hooligan (1) voi pystyä pitämään keulat. Pitkä kilpailuväli huomioiden esitys oli viimeksi lupaava. Ainakin aiemmin hevonen on parantanut startti alla. Mountain Hooligan menee myös johtopaikalta, mutta parhaimmillaan ruuna on ollut selkäjuoksulla. Tornion hurjan mailin 12,4-ajan Mountain Hooligan teki kuolemanpaikalta. Jos hevonen ei kykene pitämään alussa kaikkia ulkopuolellaan, aikoi Petteri Joki nostaa makealta viime treeneissä tuntuneen ajokkinsa toiselle ilman vetoapua. Dyolo In (2) pääsi Ruotsissa auton takaa muutaman kerran tosi räväkästi liikkeelle. Hyvän paikan parijonosta ohjastaja kuitenkin yrittänee sille vain tässä löytää. Tasaisia mukavia esityksiään Bodenissa torstaina jatkanut Execute (3) avaa kohtuullisesti. Juoksua tarvitseva, asiallisesti kirivä ruuna koetettaneen sijoittaa mahdollisimman kivaan paikkaan parijonoon. Ramona Win (4) on menestynyt parhaitten kärjen läheltä sisäradalta, Vaikka tamma kiihtyy ihan asiallisesti, niin mieliasemiinsa sen voi olla vaikea päästä. Vaikka Bwt Rock And Roll (5) on voittanut myös takaa, niin tässä viimekertoja rahallisesti selvästi paremmin sopivassa sarjassa taktiikka voi aika aggressiivinen, kunparhaat meriitit ovat tulleet keulajuoksuilla. Jos ruuna pääsee tässä mieliasemiinsa, oli Janne Sorosen luotto menestykseen aika vankka. Tiukasti autoa seuraavalla ja mainiosti vetotöissä viihtyvällä Seachocolatella (6) saatetaan johtopaikka mielessä panostaa alkuun. Vaativassa seurassa rohkeaa taktiikka ei välttämättä palkita. Backward’s Boy (7) on nopea lähtijä, mutta juoksun onnistuminen seiskaradalta ei ole kuitenkaan täysin varmaa. Eteenpäin Mauri Jaara aikoi huippukuntoisena pitämällään hevoselle kuitenkin alusta ajaa, kun aiemman perusteella paikkaa johtavan rinnallakaan ei tarvitse niin hirveästi pelätä.Vaikka Faith In Life (8) kiihtyy asiallisesti, niin näin ulkoa sillä tuskin kannattaa tuhlata starttiin liikaa voimia. Ensimmäisen Suomen starttinsa tässä suorittava Zultanio (9) on allekirjoittaneelle myös tähän kohtaan täydellinen kysymysmerkki. Rovaniemellä edelliskertaa paljon paremmalta vaikuttanut Garcon Above (10) on hyvä startista, ja takarivin lähtöpaikka on hieman tasavauhtiselta vaikuttavalle ruunalle miinusta. King Kasper (11) tuntuu viime kerran vahvan kirinsä perusteella nousukuntoiselta. Reippaassa ylisarjassa ja huonoista alkuasemista reipas ylivauhti ja edulliset juoksutapahtumatkaan saattavat olla hevosen oljenkorret pärjäämisen suhteen. She Is Cecilia (12) ei saane täältä tarvitsemansa reissua.

A: 7,5,1 B: 3,6,9,11 C: 8,2,10,12,4

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA-2

Varmaehdokas Hamlet Starin (8) kauden kahdeksasta startista viisi on tuottanut ykkössijan, eikä ruuna ole jäänyt pois kaksaristakaan kuin kerran. Viimeksi Seinäjoella juoksusta tuli kasiradalta vaativa. Tuokin huomioiden esitys oli pieni pettymys, kun hevonen on aiemmissa juoksuissaan kestänyt mainiosti myös vaativammat reissut. Veli-Erkki Paavolan mukaan Hamlet Star oli ollut ennen kisaa helpommalla, joten pitkä starttiväli näkyi hieman suorittamisessa. Nopean avaajan juoksu voi ikävästä lähtöradasta huolimatta onnistua. Jos vire on taas edellisten hienojen esitysten tasolla, voi huippukyvykäs kilpuri olla muille ikävän vaikea voitettava.

Yllättäjäehdokas Pari viime kisaa selvästi alle kykyjensä menneen Cape’s Captainin (4) Antti Ojaperä uskoi pystyvän jo parempaan. Hevonen ei ole hänen mukaan vieläkään ihan huipputikissä. Silti vahvalle laadukkaalla menijällä voi olla myös nyt sanansa sanottavana jopa voiton suhteen, varsikin ylivauhtisessa kisassa, mikä on tässä mahdollinen. Oikein isoa yllätystä hakeville tauluaan parempi Ileana Web (3) voisi olla mielenkiintoinen merkki T65-kupongille. Olosuhteiden salliessa tammalla saatetaan Janne Sorosen mukaan kokeilla ajaa ilman kenkiä. Jos balanssin muutos tuo toivottua varmuutta menoon, ei hän pitänyt hyvältä paikalta starttaavan Ileana Webin pärjäämistä ihan mahdottomana.

Arvailua juoksunkulusta Laadukkaan toisiaan kohtaamattoman porukan arvioiminen on monella tavalla aika hankalaa, ja tuo sama koskee juoksutapahtuminen ennustusyritystä. Vaikka Peppe Roc (1) ei ole mikään starttiraketti, niin asiallisesti kiihtyvänä se saattaa pystyä pitämään alussa johtopaikan, kun seuraava hyvää lähtönopeutta esiin tuonut on vasta radalla kuusi. Hieman tasavauhtiselta vaikuttavan Peppe Rocin uran ainoa voitto on koko matkan johdon perästä. Ajokkiinsa luottava Petteri Joki aikoi pitää asemista kiinni, jos keulaan pääsy onnistuu. Boulder Pearl (2) on vaikuttanut starttiin hieman epävarmalta, joten alkuun tuskin satsataan. Sitkeästi perille asti tulevalle tammalla lähtöpaikka vaikuttaa kuitenkin mainiolta. Viime starteissaan sijoitustaan selvästi paremmalta vaikuttaneella Ileana Webillä (3) saatetaan Janne Sorosen mukaan kokeilla ajaa ilman kenkiä. Aiempien esityksien perusteella voisi kuvitella, ettei laukka vaaran takia alkuun ei voisi oikein panostaa. Jos kuitenkin mahdollinen balanssin muuttaminen tuo lisää varmuutta hevosen askellukseen, niin aika terävästikin tamma saattaa Sorosen mielestä päästä matkaan. Vaikka Cape’s Captain (4) kykenee Antti Ojanperän mielestä lähtemään terävämmin kuin on nähty, niin alussa ei edes pyrittäne nopeimpien mukaan. Parhaimmillaan ruuna on kestänyt vaativankin reissun. Paikkaa johtavan rinnallakaan ei tarvitse välttämättä pelätä, joten tuntemustensa mukaan kuski voi tehdä jo matkalla ratkaisuja. Hyvin loppua tulevalla Nancy Beyoncella (5) ei tässä rahallisesti huonosti käyvässä sarjassa edes yritettäne panostaa alkuun. Yanrun (6) ihan ensiaskeleet ovat vain aika tavanomaiset, mutta jo paalun kohdalla hevonen on ollut yleensä hyvässä vauhdissa. Bodenissa tammalla ajettiin päättäväisesti keulaan. Sinne päästiin kuitenkin vasta 700 m juostuna. Ilmeisen kova avaus vei voimia, ja Yanru hyytyi maalisuoralla kärjestä viidenneksi. Oulun elokuun seurassa vastaava juoksupaikka päätyi tätä selvästi kevyemmässä porukassa voitokkaasti. Ajotaktiikka tähän kisaan on arvoitus. Tiukasti siivekettä seuraava He’s A Keeperin (7) viime esitykset eivät tietäne kovin aggressiivista ajoa. Omaan juoksuun kykenevällä, reippaankin alkuvauhdin kestävällä Hamlet Starilla (8) Veli-Erkki Paavola aikoi ajaa ainakin jonkin matkaa eteenpäin. Kova avaaja voi pystyä etenemään täältäkin vetotöihin. Tasaisen kivasti ilman loistoa viimeisissään suorittanut Radetzky (9) saa tarvitsemansa selän eteensä. Viimeisissäänmainiostiesiintyneelle Kitzune G.G.:lle (10) juoksuparijonossa käy. Edestä ei avata railakkaasti, ja kuinka kauas kärjestä tamma alussa jää, on paljon tuurista kiinni. Joyful Bokon (11) kolme viime ykköstä ovat tulleet selkäreissuilla. Suotuisalla juoksunkululla menestys voi olla täältäkin mahdollista. Tauluaan selkeästi paremmassa iskussa olevan Kivarin Merenguen (12) pärjääminen ehjälläkään esityksellä kovassa ylisarjassa radalta 12 tuntuu aika epätodennäköiseltä.

A: 8 B: 4,11,1,3 C: 9,10,6,12,2,5,7

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Varmaehdokkaat Nopeana avaajana Capitol Hill (1) voi päästä heti hallinta asemiin, mutta joka tapauksessa ruuna saanee mainiot asemat ihan kärjen tuntumasta. Rovaniemellä kiri ei toisesta ulkoa lähtenyt maalisuoralla heti käyntiin, ja viimeisten satojen metrien tosi kovassa vauhdissa keulapää ehti ennen maaliin. Oulussa ruuna jyräsi toiselta ilman vetoapua ykköseksi, joten vapaan radan reissunkin uskoisi käyvän mainiosti.

Yllättäjäehdokas Näissä lähdöissä keulapaikka on monesti iso etu. Tässä kohtaamisessa yksi todennäköisimmistä tuota paikkaa hallinnoiva on Rovaniemen kisassa monen muun tapaan lopussa ilman kiritilaa jäänyt Callela Leonard (4), jonka peliprosenttilukemat olivat näin aamupäivästä aika maltilliset.

Arvoitus Ypäjä Hereiamin (9) luokka riitti alkuvuodesta valtakunnan korkeimmalla tasolla, mutta vielä tähän kisaan pitkältä sairastauolta palaavan kengät alla ja normaalit kärryt perässä juoksevan ruunan iskukyky on paljolti arvailujen varassa.

Arvailua juoksunkulusta Ulkoa starttaavan Broadway Apollon (7) kuskin valitsemalla ajotaktiikalla voi merkittävä vaikutus juoksutapahtumiin. Liukkaasti lähtevä Capitol Hill (1) voi pystyä pitämään alussa kaikki kurissa, kun eturivin hurjin avaaja on arvottu seiskaradalle. Tähän porukkaan nuorella menijällä uraa on vielä jäljellä, eikä mihinkään hirmurevityksiin lähdettäne kuitenkaan mukaan. Testimondial O.K. (2) on kiihtynyt tasaisesti, joten kakkonen tuntuu sille sopivalta alkuasemalta. Joka kohdassa kisaa tasaisesti suorittava Danne Edeliä (3) ei nähtäne alun kamppailussa mukana. Petteri Joki uskoi, että Callela Leonardin (4) lähtönopeus riittää tässä kaikkia muita paitsi Broadway Apolloa vastaan. Jos johtoon pääsy onnistuu, niin sieltä hän aikoi myös ajaa. Ruunalle käy selkäreissu. Minto’s Romeo (5) ei ole ensimetreillä riittävän nopea, jotta sillä voisi osallistua kamppailuun. Ruunalla on ajettu viime starteissa avauspuolikkaan lopussa aggressiivisesti, ja päästy johtoon. Tässä astetta kovemmassa seurassa tuollaisen onnistuminen on epävarmaa. Broadway Apollo (7) on melkoinen ohjus auton takaa. Muutamassa startissa loput olivat vaisuja, ja tuon takia viime kisoissa hevoselle on annettu nättejä selkäreissuja. Rovaniemellä Broadway Apollo jäin loppusuoralla tosi hyvävoimaisennäköisenä ilman kiritilaa. Edelleen saatetaan kuitenkin jatkaa maltillisella taktiikalla tai sitten ei. Vaikka Remote Control (8) on nopea auton takaa, niin aivan täysillä sillä ei näin ulkoa alkuun satsattane. Ypäjä Hereiamilla (9) on mentävä auton takana sisäradalle, kun sieltä löytyy selvästi vetävämpi selkä starttiin. Sekä Protector (11) että Mafioso Face (12) ovat kovia avaajia, joten lähtöpaikka on molemmille miinus. Ensin mainittu on pärjäillyt lähinnä läheltä kärkeä. Rovaniemen maililla sopivan matkavauhdin perästä voittoon pitäneen Mafioso Facen kiri katkesi Oulussa kohtuullisen aikaisin. Sanna Palosaaren mukaan syynä siihen saattoi olla karkeahko rata, jolla ruuna aristeli hieman herkkiä etukavioitaan. Rovaniemelle alle laitettiin välipohjat, ja meno taas maistui. Ruuna on menestynyt myös hieman taaempaa, mutta tässä tasaisen kovassa seurassa ykkössijaan tarvitaan varmaan myös aika hyviä tuureja juoksun suhteen.

A: 1,4,5,7,9 B: 2,12,11,8 C: 10,3,6

LÄHTÖ 3 / TROIKKA-1

A: 6 (?),12,11,1,5,8,10 B: 4,2,9,7

Vieremän Juhannuksessa sattunut kolari on voinut jättää jälkensä siinä mukana olleen Rue De Roin (6) käytökseen kilpailutilanteessa, ja hevosen suoritus on tähän ekastarttiin ennalta iso kysymysmerkki. Vaikka Rue De Roi on mennyt treeneissä kaikin puolin normaalin hyvin, niin tosi varovaisella asenteella Mauri Jaara aikoi kisaa lähteä ajamaan.

Muut lähdöt

  1. 9.Outfield Ozzy – 1.Fast Hero – 4.Rustler Beyonce– 5.Rage Breeze – 8.Komarov – 2.Like A Power – 10. Elma Sol (11.Cheval De Fer – 6.Enjoy Boost)

  2. 4. Malkkin – 2.Erehys – 8.Aaprahami– 3.Takenote – 7.Vinksahti – 9.Satiinin Saku(1.R.R. Samu – 10.Ruhvana Urho)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen