Vihjeet 17.12.2019

16.12.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Kari Alapekkala, Koko ajan lahjakkaalta tuntunut Zola Soft (3) oli hyvä ekakisaansa. Mainiosti toimineelle hevoselle jäi vielä varaa. Harjoitusvauhdit ovat olleet rauhallisia, ja oli pieni yllätys, että tamma pystyi tulemaan toisen kierroksen noinkin reipasta. Treeneissä ei ole tuon startin jälkeen ilmennyt mitään, mistä pitäisi olla huolissaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vauhdikkaan, hyvin lähtevän Zola Softin annettaan alussa vähän matkaa mennä. Juoksupaikalla ei ole isoa väliä, mutta keulasta tällainen lähtö olisi varmaan helpointa ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla entisellä jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Hyvän juoksun ajamassani Oulun kisassa tehnyt Storm Rider (9) voi pärjätä tässäkin.

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Vipellan (3) kärryt luistivat viimeksi voltissa, emmekä olleet starttihetkellä ehtineet vielä kääntyä ihan oikean suuntaan. Joku pääsi sitten alussa edelle. Tamma ei osannut vielä oikein mennä johtavan rinnalta, ja pikkuisen hevoselle jäi sitten varoja seuraavia kertoja ajatellen. Pikku hiljaa eteenpäin mennyt Vipella saattaa parantaa edelleen.

Mauri Jaara, Vielä tasavauhtinen Sialia Sialis (4) on aika erikoinen luonteeltaan. Parijonossa juossut tamma polki viimeksi tarraputsinsa irti ja meinasi siinä kohdassa mennä nurin. Vielä vähän lapsellinen nelivuotias jäi muista paljon. Tuollainen on sille hankalaa, eikä se ymmärtänyt lähteä tuon jälkeen enää oikein menemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sialia Sialis lähtee reippaasti. Sisärataa lähdetään ajamaan, ja toivotaan, että koko ajan joku on rinnalla. Katsotaan sitten lopussa, mihin on hevosella on mahdollisuudet nousta.

Varustemuutokset: Samoilla yhä ajetaan.

Hannu Hietanen, Tauon jälkeen pari hyvää esitystä tehnyt Jylhäväre (6) joutui kuumeen takia jäämään pois yhdestä kisasta. Mainion vauhdin ja jakson omaavan hevosen pitäisi ravia kulkiessaan olla tässä kahinoissa mukana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vähän paikalta kuin paikalta menevä Jylhävire taitaa viihtyä parhaitten johtavan rinnalta

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Voltti oli Oulussa hieman myöhässä, ja tuon takia Törmän Ohjuksella (9) hieman hätäili muiden mukaan startissa, ja laukka tuli. Raville selvittyään hevonen teki hyvän juoksun. Hyvän ravivarmuuden ja viime esityksen perusteella pärjäämään lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksu kuin juoksu käynee Törmän Ohjukselle.

LÄHTÖ 3

Marko Hakkarainen, Startit ovat Good Dynamitella (2) tähän kisaan hieman vähällä. Puolitoista viikkoa on päästy kelien puolesta hyvin treenaamaan. Tehdyssä reippaammassa ajossa ruuna oli hyvän ja terveentuntuinen. Sopivalta lähtöpaikalta Good Dynamitella pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Good Dynamite avaa hyvin auton takaa. Ihan kaikkia paukkuja alkuun ei kannata kuitenkaan laittaa. Jos keulasta saa sopivasti, niin sekin käy. Ensimmäisessä montelähdössään Good Dynamite tuli selkäjuoksulla hyvin loppua, joten sellainen saattaisi olla ykkösvaihtoehto. Ratsastaja saa valita taktiikan.

Varustemuutokset: Good Dynamitella on käytetty monenlaisia lappuja. Paikan päällä päätetään, että millä tällä kertaa kilpaa ajetaan.

Hannu Heikkilä, Etelässä ollessaan Remote Control (5) on kilpaillut myös montessa. Iida kävi kesällä meillä päin, jolloin hän teki sillä reippaamman treenin selästä. Hänen mukaan montea voisi jossain kohtaa taas kokeilla. Remote Control oli viritelty Oulun ja Rovaniemen 75-raveja ajatellen. Huonojen lähtöpaikkojen takia hevosen sijoitukset eivät olleet kisoissa ihan kärjessä. Mukaan pääsyä ajatellen pisteitä oli liian vähän. Kunnossa olevalla ruunalla pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Remote Controlille käy sekä keula- että selkäjuoksut.

Varustemuutokset: Normaaleilla varusteilla jatketaan.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Tuomas Pakkanen, Flash Spruce (1) ei ole noussut voittokuntoon. Yritetään ajaa startteja. Katsotaan, että alkaako ruuna niiden myötä syttyä menemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Peesijuoksu on tähtäimessä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Tampereella pussiin jäänyt Haras Du Pin (2) olisi Oulun kovassa lähdössä voinut olla paremmalta lähtöpaikalta jopa toisen kolmas. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva Haras Du Pin voisi sopivalla reissulla kamppailla tässäkin totosijasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Haras Du Pin ottanee tässä keulat. Maililla tällä voisi ajaa keulastakin, mutta näin pitemmällä matkalla selkäjuoksu on parempi.

Varustemuutokset: Haras Du Pin jatkaa samoilla varusteilla, millä se on jo pitkään kilpaillut.

Hannu Hietanen, Oulussa kovassa lähdössä mainiosti suorittanut Haras Du Pin (2) on ollut hyvä viime juoksuissaan. Tässäkin ruuna saattaa kilpailla aivan kärjen tuntumassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Haras Du Pin saanee tästä tarvitsemansa kiltin juoksun.

Mauri Jaara, Kolmisen viikkoa meillä taas olleella Tessa’s Devilillä (3) on kesällä hengityksen kanssa allergiasta johtuvaa ongelmaa. Kuivemmat talvikelit sopivat tälle paremmin. Treeneissä ruunan psyykettä on yritetty rakentaa. Kaikki hevosella pitäisi olla kunnossa, mutta oikein mitään tarkkaa en osaa lähteä tämän kerran esityksestä ennalta veikkaamaan. Jatkoa ajatellen olisi tärkeä, että Tessa’s Devil tulisi nyt juosten perille asti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaasti yritetään matkaan lähteä ja katsotaan mihin sitten päästään. Selkäjuoksu tuntuisi näin alkuun todennäköisemmältä vaihtoehdolta.

Varustemuutokset: Avovehkeillä kilpailleelle Tessa’s Devilille laitetaan tähän kisaan vetolaput, jotta loppuun saataisiin pikkuisen terävyyttä lisää.

Eija Sorvisto, Daddy’s First (4) sairasti viruksen, mikä katkaisi hevosen vuohiset. Kuume ei kuitenkaan noussut. Hevosta on päästy koko ajan liikuttamaan, vaikka vauhtia oli välillä hiljempaa. Daddy’s First on ollut nyt treeneissä ihan normaalinoloinen. Voittoja ei ole juuri tullut, joten sitä en osaa oikein tässäkään odottaa. Jos Daddy’s First menee ravia ja on oma itsensä, niin hyvän sijoitus on mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Daddy’s First saa hyvän paikan, mistä se voi seurailla kärkeä mukavasti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marika Parviainen, Loving You Deeply (5) oli viimeksikin ihan normaali, mutta juoksu meni niin kuin se meni. Kuskikaan ei moittinut hevosta startin jälkeen. Kotona hevosella on ollut tuon perästä kaikki ihan ok.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Oulun marraskuun alun startin perusteella paikka johtavan rinnalta ei hieman meneväiselle Loving You Deeply kaikista paras. Selkäjuoksun perästä tamma osaa kiriä loppua vahvasti.

Varustemuutokset: Samoilla kuin ennenkin taas ajetaan.

Antti Ala-Rantala, Tampereellavoimissaan kolmanteen sisälle pussiin jäänyt Flirt Fortuna (6) kiri Seinäjoella sisärataa pitkin voittajan perässä kakkoseksi. Lähdön hevosemme ovat keskenään aika tasavertaisia näistä asemista. Tälle matka sopii jonkin verran paremmin kuin edullisemmalta paikalta matkaan pääsevälle tallikaverille. Kunnossa olevalle Flirt Fortunalle hokit käyvät hyvin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Puolihyvällä lähtijällä on tarkoitus satsata alkuun. Flirt Fortunalla voi ajaa myös keulasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Global Solidarityn (7) juoksu meni viimeksi liian hankalaksi. Syksyn sairastelun jälkeen tämä ei ole noussut aivan samaan kuntoon, eivätkä suoritukset ole olleet ihan hevosen omalla tasolla. Global Solidarityn kannalta tämä tehtävä vaikuttaa aika sopivalta. Jos hevonen suurin piirtein sellainen kuin mitä se pystyy olemaan, niin pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin on tarkoitus ajaa.

Varustemuutokset: Myös hokit alla Global Solidarity suorittaa asiallisesti, mutta ei ihan samalla tasolla kuin kesäbalanssissa.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Pasi Impola, Pankeri (2) jatkoi Rovaniemellä samankaltaisia suorituksia kuin mitä se on tehnyt. Alku on hankala, mutta loppua ori tulee hyvin. Tasaisia kohtuullisia esityksiä viimeisissään tehnyt Pankeri ei ole ehkä ihan samalla tasolla kuin mitä se parhaimmillaan tänä on ollut. Tässä sillä on vastassa useampia hevosia, joita se ei ole aiemmin kohdannut. Tuon takia tarkemman pärjäämisen ennustaminen on vaikeaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Talvikeleillä on menty alussa aika rauhallisia vauhteja. Toivotaan, että nyt pidetään tempoa yllä. Rajallisen lähtönopeuden takia Pankeri saattaa taas alussa hieman jäädä, ja ori voi joutua taas jossain kohtaa kiertämään. Vaikka paikka johtavan rinnalla ei ole tällekään etu, niin sieltä voidaan ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Linkeli (3) jäi Seinäjoella kasiradan paikalta johtavan rinnalle, eikä esitystä pääse oikein kehumaan. Mitään kummempaa en ole tuon jälkeen huomannut, joten pitkältä tauolta palannuthevonen saattoi olla tosi tukkoinen. Ihan kärkeen Linkelin on vielä tässä vaikea yltää, mutta uskon tamman kuitenkin parantavan viime kerrasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista vielä suhteessa äkäisemmin avaavalle Linkelille kolmosrata pitäisi olla parahiksi. Kaukana takana juostessaan tamma on ollut joskus tosi laiska menemään. Vapaalta radalta parhaitten kilpaileva Linkeli on vastannut keulasta hyvin ohitusta yrittäville.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Kati Pekkala, Jyväskylässä lopussa ilman kiritilaa jääneestä Valtroksista (7) oli kisan aikana vaikea sanoa, että minkä verran sillä olisi ollut varaa. Startin jälkeen ruuna oli sellaisen oloinen, kun se ei olisi käynyt missään. Sunnuntaina ajetulla pikku lenkillä Valtroks oli pirtsakkana, enkä osaa hyväoloiselta tuntunutta hevosesta lähteä millään tavalla moittimaan. Uskoisin, että Valtroksin pitäisi olla tässä pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Valtroksille käy paremmin, kun se pääsee lähtemään voltista takaa. Ruuna menee parhaitten vapaalta radalta. Keulapaikalta Valtroks vastaa hyvin ohitusta yrittäville, vaikkei koskaan teekään muihin isoa eroa.

Varustemuutokset: Puolilaput ovat osoittautuneet tälle hyväksi varusteeksi. Niillä ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

Heikki Mikkonen, Sairastauon jälkeen Rupeltajalla (8) on kaksi starttia alla, ja viime esityksen perusteella hevonen näyttäisi olevan pääsemässä taas iskuun. Eka kisaan tauolta ori oli vielä saamaton. Viimeksi Rupeltaja olisi ollut Hissun Turbon jälkeen toinen maalissa, jollen olisi lähtenyt viimeisessä kaarteessa liikaa ahnehtimaan. Talvi on tälle parasta aikaa, kun se ei ole silloin niin laukkaherkkä. Oulun kaltainen pitävä jäärata, josta ei lennä mitään hevosen silmille, on tälle optimaalinen. Rupeltaja on nousemassa kuntoon, joten sitä ei kannata kokonaan peleistä unohtaa. Ilman menestystoiveita tähän kisaan ei lähdetä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Laukkahommien takia ekakierros pitää yrittää ajaa ravia selässä. Toisen kierroksen Rupeltaja polkee sitten jo varmemmin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Kari Alapekkala, Enigma Sisu (1) ei päässyt viimeksi keulaan. Juoksupaikaksi tuli kolmas sisällä. Tilaa ei löytynyt, ja hevonen tuli voimissaan maaliin. Treeneissä ei ole ilmennyt mitään negatiivista. Starttiväli on lyhyempi, ja Enigma Sisu voisi olla sen ansiosta nyt terävämpi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nopea Enigma Sisu on mennyt keulasta ja selästä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Selkäreissuilla voittoja ottanut M.T. Master Don (8) ei ollut Seinäjoella keulajuoksulla parhaimmillaan. Keli olikostea, mistä oli kurkkuongelmaiselle menijälle haittaa. Pitkään startin jälkeen puhaltanut ruuna ei palautunut kunnolla. Perjantaina ajetussa hiitissä hevonen oli ollut Niko Jokelan mukaan tosi hyvän tuntuinen. Huonosti juovaa M.T. Master Donia on nesteytetty viime kisan jälkeen. Mukava nähdä, onko sillä positiivinen vaikutus hevosen suoritukseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Itsestään lujaa lähtevää M.T. Master Donia ei voi alussa käskeä, kun silloin se voi innostua jo liikaa. Hirmuvauhdikkaalle ruunalle selkäjuoksu on parempi, jollaisen perästä M.T. Master Don pystyy tarvittaessa tekemään 1000 m kirin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, M.T. Master Don (8) ei ole tehnyt huonoja juoksuja, vaikka hevonen ei Seinäjoella suorittanut keulasta parhaalla mahdollisella tavalla. M.T. Master Donin kunto on hyvä, ja luottavaisena tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: M.T. Master Don tuntuu menevän keulasta hieman totisesti, Selkäjuoksu on parempi pitempäänkin kiriin kykenevälle hevoselle.

Ville Pohjola, Viimeksimentiin kovaa ja Alfas Finans (10) jäi kuoleman paikalle, joten hevosta ei voi tuon esityksen takia moittia. Tamma tuntuisi edelleen jatkavan hyvässä kunnossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos kisa on reipastempoinen, niin sopivalla selkäreissulla Alfas Finans voi olla yllättävänkin korkealla.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Eija Sorvisto, En ole ollut pettynyt Charmikeen (2) esityksiin, vaikka se on jäänyt lähdöissään useamman kerran toiseksi. Viimeksi tilaa tuli niin myöhään, ettei korvia ehditty avata. Loput olivat välillä hieman tahmeita, mutta nyt hevonen juossut perille asti. Charmike on nopea startista. Hevosta on meillä oloaikana haluttu rakentaa, eikä lähtöön ole tarkoituksella satsattu. Tallimme hevosia on ollut sairaana. Jos Charmikeella on edelleen terve ja ravaa, niin uskon sen tässäkin pärjäävän. Charmike on tehnyt hyviä kirejä, joten en usko matkan tuottavan ongelmaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uskoisin kaikkien juoksupaikkojen käyvän Charmikeelle.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tiina Koskinen, Juoksu sujui viimeksi kuin elokuvissa, ja Kaustisen tauko startistaan eteenpäin mennyt Explosive Elvis (3) voitti vaivatta. Samantasoiseen suoritukseen hevonen voisi tässäkin kyetä. Tässä vaiheessa uraa Grainfield pitäisi käydä vähän kaikki matkat. Hyvillä mielin tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Grainfield Benny ei ole vielä meillä oloaikana kilpaillut volttilähdössä, joten ihan tarkkaa kuvaa sen starttinopeudesta tällä lähtötavalla minulla ei ole. Ensimetrit saatetaan ottaa hieman varmaan päälle. Ruunalle pitäisi käydä sekä selkä- että keulareissut.

Varustemuutokset: Viime starttiin vaihdetut varusteet toimivat mainiosti, ja niillä jatketaan.

Sanna Loukusa, Park’s Gunin (6) viime kerralla laukan kuskin otti hieman omaan piikkiinsä. Hän meni hieman käskemään startissa, ja päästi sitten menemään, mitä hevonen ei ymmärtänyt. Tässä en osaa laukkaa pelätä. Normaalina kotona olleen Park’s Gunin pitäisi olla edelleen samassa kunnossa kuin Rovaniemen voiton aikoihin. Jaksavalle menijälle 2600 m pitäisi käydä hyvin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista hyvin matkaan pääsevällä Park’s Gunilla keulajuoksukin kävisi mainiosti. Myös selästä voi ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Mainioita juoksuja tehnyt Moonwhisper (8) on ollut jo jonkin aikaa hyvällä mallilla. Tamma on 2100 m riskejä juoksuja, joten en usko pitemmästä matkasta olevan sille haittaa. Kisassa näyttäisi olevan kolme neljä todennäköisintä pärjääjää, ja Moonwhisperin pitäisi olla yksi niistä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: En ole ajanut Moonwhisperillä voltista, mutta uskoisin sen pääsevän tälläkin lähtötavalla matkaan. Selästä tamma on tullut hyvin loppua. Keulajuoksu ei ole tälle kaikista sopivin, mikä viimeksikin nähtiin.

Varustemuutokset: Moonwhisperillä on ajettu vetolaput silmillä. Niitä on välillä avattu ja välillä se ovat jääneet vetämättä.

Tuomas Pakkanen, Tiia Tempestillä (1) piti ajaa Bodenin kisassa passiivisesti. Tuolla kertaa varaa olisi ollut parempaan, ja tamma jäi lopussa pussiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua tavoitellaan.

Kari Alapekkala, Listas Hector (11) on tuntunut koko ajan hyvältä, mutta starteissaan hevonen on suorittanut vain tasaisesti. Hieman pitemmän matkan pitäisi olla aiemman perusteella Listas Hectorille vain plussaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Suljettu lähtöpaikka takamatkalla on tietenkin huono, mutta pitempi matka hieman helpottaa tilannetta. Tarvittaessa Listas Hectorilla voi ajaa jo matkalla eteenpäin.

Varustemuutokset: Eteen laitetaan alumiinikengät. Tuolla seikalla ei ole varmaan Listas Hectorille kovin isoa merkitystä, mutta toivotaan, että meno olisi nyt hieman kevyempää.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Ville Pohjola, Vilmer Myrberg (1) on lahjakas hevonen, jolle hokkikelit ovat varmaan vain hyvä juttu. Päivän kuntoa minun on hankala lähteä tarkemmin arvioimaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vilmer Myrberg on tosi nopea startista, joten se saanee tästä hyvän juoksun. Keulasta ruuna on voittanut useamman lähdön keulasta, mutta tuo ei välttämättä tarkoita, että tuollainen juoksu olisi sille parempi kuin selkäreissu.

Jeannette Svevar, Vilmer Myrbergillä (1) oli vammoja, minkä takia taukoa jouduttiin pitämään. Treeneissä hevonen on tuntunut nyt ihan hyvältä. Vilmer Myrberg on ollut yleensä hyvä paussilta. Toivotaan, että hevonen olisi heti iskussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vilmer Myrberg on ollut hyvä johtopaikalta, mutta uskon että ruuna selvittää muunkinlaiset juoksut.

Varustemuutokset: Vähillä varusteilla kilpaileva Vilmer Myrberg jatkaa samoilla varusteilla. Tämä menee hokeilla siinä kuin kesäkengässä.

Niko Jokela, Sopivan lähtöpaikan saanut Jenkkihymy (2) voisi onnistuessaan yltää tässä totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kohtalaisesti avaavan Jenkkihymyn on annettava lähteä mitä se lähtee, ja hieman yksitahtisella menijällä on ajettava koko matka täysiä.

Mauri Jaara, Kesällä täyden matkan 30-vauhtia mennyt Likusteri (7) on kunnossa. Jos hieman toisohjaisen ruunan saisi juoksemaan suorassa, niin pärjääminen olisi helpompaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan, mihin hyvin lähtevällä Likusterin kanssa tästä päästään. Nykivä matkavauhti on tälle hankalaa. Likusterille olisikin parasta, jos koko matkan mentäisiin reipasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Siiri Veissä (10) ei ole sinänsä vikaa. Vauhditkaan eivät ole olleet hyppyjen syynä, mutta tamma on tullut tietynlaisille ulkoisille häiriöille turhan herkäksi. Pikku hiljaa pahentunutta ongelmaa ei alun perin ollut. Niko Jokelan perjantaina ajamassa hiitissä ravi oli ollut hyvää. Eturivistä Siiri Veillä on ollut turhan kiire päästä matkaan. Tämä lähtöpaikka onkin hevoselle paras mahdollinen, kun se lähteä nyt rauhassa matkaan. Laukkariski on tietenkin yhä olemassa. Yllätys ei olisi aivan hirveän iso, jos Siiri Vei ehjällä juoksulla pystyisi sijoittumaan totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ekatuhat ottaa rauhallisesti, ja antaa Siiri Vein purkaa siinä paineitaan. Toisella kierroksella Siiri Vein voi sitten mahdollisuuksien mukaan kääntää reissuun, eikä omaan juoksuun kykenevä tamma tarvitse välttämättä selkiäkään eteen.

Varustemuutokset: Häiriöistä aiheutuvien haittojen välttämiseksi näkökenttää saatetaan yrittää minimoida ja silmien eteen laitetaan mahdollisesti verkkoja ja /tai himmentäjä.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Pentti Rautio, Youana Meshin (1) taulu meni huonoon kuntoon. Sitä myötä pisteet kävivät vähiin, joten tauolle päätettiin jäädä. Hieman kuumana käynyttä hevosesta on yritetty saada rauhoittumaan. Kovin hyvin tuossa ei ole kuitenkaan onnistuttu, vaan tamma on ollut yhä aika meneväisenä. Kelit eivät ole meillä päin haitanneet treenaamista, kun kerran jäätyneet polanteet eivät ole päässeet sulamaan. Sunnuntain viimeistelyissä Youana Mesh oli melkoisen hyvän tuntuinen. Toivotaan, että tamman mieli pysyisi kisassa kasassa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevällä Youana Meshillä ei ole välttämätöntä ajaa keulasta. Jos johtopaikalla pääsee menemään kohtuudella, niin sieltä saatetaan ajaa. Kuski saa taktiikasta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Taas viimeksi raviaan lopussa hukannut Chocolamin (3) oli kisassa vain tasainen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Chocolamin tarvitsee juoksua.

Hannu Hietanen, Bothnic Blitz (6) ei ollut aivan vedolla, kuin mitä se oli alkuvuoden starteissa. Ylivieskassa viimeisen puolikkaan alussa tulleeseenlaukkaan ei ollut mitään erityistä syytä.

Mauri Jaara, Kotona edelleen hyvin treenaava Cheval De Fer (9) on ollut starteissaan pettymys. Toiveissa olisi, että hevosella päästäisiin ajamaan lyhyemmällä starttivälillä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva hyvin avaavalle Cheval De Ferille, kun se ei jää nyt kärjestä.

Varustemuutokset: Cheval De Ferinpärjääminen ei ole varusteita kiinni.

Ville Pohjola, Davy Treasure (10) teki sunnuntaina ihan kivan juoksun. Lähtö uusittiin useampaan kertaan, mistä oli joka kerta terävästi avannut ruuna kärsi. Juoksusta tuli takaa vaikea, kun selätkään eivät kirissä vetäneet. Davy Treasure tuli kuitenkin juosten maaliin. Hieman vaikea sanoa, mikä vaikutus näin lyhyellä starttivälillä esitykseen on, mutta ainakin paikat pitäisivät olla auki. Uskoisin, että hyvin ravannut, terveenoloinen on palautunut sunnuntain kisasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei täältä paljon etukäteistaktiikka pysty suunnittelemaan. Katsotaan sitten, mihin paikkaan päädytään.

Varustemuutokset: Jo Seinäjoella pitkät hokit alla juossut Davy Treasure jatkanee samoilla varusteilla.

LÄHTÖ 10

Hannu Hietanen, Seinäjoella loppumatkan kolmatta kierrellyt Titteri Rok (4) laukkasija kierteli vielä tuon jälkeen asiallisesti toiseksi. Kun laukkaillut ja niitä paikkaillut, hyviä juoksuja tehnyt Titteri Rok menee taas joku päivä koko matkan ravia, niin se on lähellä kärkisijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Titteri Rok menee ravia

T5-vihje

Illan kaikkiin aika vähäväkisiin T5-kohteisiin on yksi tai kaksi selvää perusteltua suosikkia, joten oikein arvanneille ei peruspanoksella välttämättä heru kahvirahoja isompaa lunastusta.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Kovassa 75-seurassa Global Solidarityn (7) juoksusta tuli epäonninen, kun aktiivisen taktiikan takia hevonen jäi kärjen rinnalle kolmannelle roikkumaan. Keulasta ja johtavan rinnalta hyvin suorittavalla menijällä Marko Hakkarainen suunnitteli ajavansa eteenpäin. Matkakin käy vahvalle menijälle. Vaikka Global Solidarityn vire ei ole enää ihan huipussaan, eikä hokitkaan ole ruunalle etu, niin luokallaan hevonen voi pystyä hoitamaan homman edukseen. Edellisessä kerralla moni asia meni ylisarjassa juosseen Loving You Deeplyn (5) kannalta nappiin, ja tamma kiri pitkällä maalisuoralla ykköseksi. Oulun 75-kisassa vauhti oli koko matkan ajan reipasta. Tamma tuli neljännestä ulkoa viimeisen puolikkaan mukavasti perille asti, muttei kyennyt ulkoa kovassa seurassa asemiaan parantamaan. Loving You Deeply ei ole välttämättä oikein oman juoksun tekijä, mikä tekee hevosesta hieman haavoittuvaisen. Voitto tässä viime kertaa vähän kevyemmässä tehtävässä edellyttänee sopivaa juoksunkulkua.

Yllättäjäehdokkaat Antti Ala-Rantalan säännöllisesti kilpaillut ja hyvässä kunnossa oleva kaksikko Haras Du Pin (2) ja Flirt Fortuna (6) tuntuu jäävän peleissä hieman turhan vähälle huomiolle.

Arvailua juoksunkulusta Eturivissä on useampi hyvä lähtijä. On kuitenkin aika hankala ennustaa, kuka hoitaa vetotyöt. Hyvästä yrityksestä huolimatta Flash Bruce (1) ei päässyt Kaustisen lokakuun 0,9-avauksessa kakkosradalta alussa ohi sisäpuoleltaan startanneesta Minto’s Don Juanista. Bodenissa pussiin jäänyt ruuna oli viimeksi yllättävän vaisu. Myös keulajuoksu on käynyt Flash Brucelle, mutta tämän hetkisen vireen takia Tuomas Pakkanen kaavaili hevoselle imureissua. Kohtuullisesti lähtevä Haras Du Pin (2) voi saada 2600 m matkalla tarvitsemansa juoksun parijonossa ihan kärjen tuntumassa. Tervästi lähtevä, johtopaikalla viihtyvä Tessa’s Devil (3) on tauon ja tämän vuoden esitysten takia tähän iso kysymysmerkki. Mauri Jaara kaavaili edellisissään hieman motivaatio-ongelmista kärsineelle tammalle nättiä juoksua, mutta rohkeampikaan taktiikka ei ole varmaa aivan poissuljettua. Kovaa avaavalle Daddy’s Firstille (4) haettaneen taas paikkaa parijonosta sisäradalta. Loving You Deeplyn (5) kaikki tämän vuoden tolpat ovat tulleet vahvojen loppuvetojen ansiosta. Oulun marraskuun alun startissa ajettiin jo matkalla rohkeasti, mikä osoittautui lopputuloksen kannalta ainakin tuolla kertaa huonoksi ratkaisuksi. Tamma ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Pienessä porukassa tuosta ei ole haittaa kuitenkaan isoa haittaa, vaan loppuveto päästäneen aloittamaan suhteellisen läheltä kärkeä. Tarkoilla reissuilla mukavasti pärjänneelle Flirt Fortunalle (6) kuutosrata on hieman ulkona, vaikka ruuna seuraakin siivekettä moitteetta. Antti Ala-Rantala ei pitänyt aivan mahdottomana, että hän kokeilisi päästä vetotöihin. Global Solidarityn (7) juoksusta tuli Oulun 75:ssa turhan vaativa, eikä hevosta lopun puutumisesta hirveästi syyttää. Ihan ensimetreihin ei ole yleensä haluttu satsata, mutta vapaan radan reissusta pitävällä, parhaimmillaan vahvalla menijällä Marko Hakkarainen aikoi ajaa rohkeasti.

A: 7,5 B: 6,1,2,4,3

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tauko ja kova avaus huomioiden Valtroks (7) suoritti Kaustisella johtopaikalta vahvasti, eikä se antanut muille ohitusmahdollisuuksia. Jyväskylässä takana sisällä matkanneelle ruunalle ei löytynyt maalisuoran todella leveästä rintamasta kiri aukkoa. Valtroks ei ole muiden takana matkatessaan erityisen innokas. Voimia jäi, mutta kuinka paljon on hieman epäselvää. Mieliasemiin, keulaan päästessään Valtroks oli melkoisen vahvoilla voiton suhteen.

Yllättäjäehdokas Linkelin (3) juoksu Seinäjoella meni turhan vaikeaksi. Hannu Hietasen mukaan pitkältä tauolta palannut tamma saattoi olla vain tosi tukkoinen. Kotona normaalina ollut Linkeli voi parantaa nyt startti alla merkittävästikin. Vaikka voitto ei ole vielä tällä kertaa kovin todennäköinen, niin mahdollisesti porukkaa vetävän hevosen mahdollisuudet tuntuvat kuitenkin paremmilta kuin mitä aamupäivän peliprosentit osoittavat.

Arvailua juoksunkulusta Mukavasti voltista pyörähtävä Vincent Lax (1) saattaisi olla alussa nopein. Selkäreissu kärjen takana on ollut ruunalle hyvä. Sopiva veturi saatetaan ottaa taas eteen, josta viimeisen ohittamista edellisen kerran tapaan voitaisiin taas yrittää. Pankeri (2) on ollut hieman turhan innokas ensimetreillä, minkä takia alku on pitänyt ottaa varman päälle. Samalla linjalla jatkettaneen, kun kaikin puolin pienessä porukassa kukaan ei voi jäädä kovin kauas kärjestä. Pitkältä tauolta palanneen Linkelin (3) juoksusta tuli Seinäjoella liian vaativa. Tamman lähtönopeus voltista on Hannu Hietasen mielestä suhteessa vielä parempi kuin auton takaa. Keulajuoksu käy, joten jos sinne päästään, niin sieltä saatetaan koettaa ajaa. Paussilta tuleva harvakseltaan tänä vuonna kilpaillut Myrsky-Ralli (4) ei aiemman perusteella ole alun ottelussa kovin tiiviisti mukana. Suvilei (5) ei käynnistyne taaskaan kovin rivakasti. Ketään ei ole ulkopuolella, ja epävarma tamma voisi päästä ravilla matkaan. Asiallisesti liikkeelle lähtevä Aika Sisu (6) on saanut sopivan lähtöpaikan. Mieleinen reissu on mahdollinen, jonka perästä ruuna voi pystyä nousemaan lopussa jopa mitalikamppailuun mukaan. Valtroks (7) osaa avata voltista mukavasti. Kati Pekkalan mielestä vapaalta radalta parhaitten suorittava ruuna vastaa johtopaikalta hyvin ohitusta yrittäville. Lempiasemiin, keulaan yritettäneen mahdollisuuksien mukaan edetä. Kuopiossa viimeiseen kaarteen lopussa kärjen rinnalta taas kerran laukalle sortunut Rupeltaja (8) on yksin paalullaan. Ori voisi päästä nyt ravilla ja aika sutjakkaastikin matkaan. Rupeltajan kannalta kriittisen ensimmäisen lenkin Heikki Mikkonen aikoi ajella selissä. Hyppy voi tulla kuitenkin tulla muussakin kohtaa kisaa, varsinkin jos ohituksen tekeminen ei suju nopeasti. Onnistuessaan Rupeltaja kyvyt riittävät tässä kärkeen.

A: 7 B: 8,1,2,3,6 C: 5,4

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Kurkkuongelmista kärsivälle M.T. Master Donille (8) Seinäjoen märät olosuhteet olivat hankalat. Kun juoksu keulassakaan ei ole mieleen, niin ruuna ei kyennyt suorittamaan tasolla, mitä siltä edellisten esitysten perusteella olisi voinut odottaa. Alkuun ei ole tarkoitus panostaa, joten M.T. Master Don voi jäädä alussa häntäporukoihin. Tuo ei kuitenkaan vie parhaimmillaan tosi vauhdikkaisiin pitkiin kykenevän hevosen voittomahdollisuuksia. Jos hengitys vain pelittää, niin hyvät viimeistelyt viikolla tehnyt M.T. Master Don voi olla Oulun nykyisellä pitkällä maalisuoralla mahdoton takana pidettävä.

Yllättäjäehdokkaat Josmolemmatkisan selvästi luotetuinta jostain syystä epäonnistuvat, on vaikea arvata kuka tasaisesta loppujoukosta ylittää ensimmäisenä maalilinja.

Arvailua juoksunkulusta Kovaa avaava Enigma Sisu (1) jäi Oulun 75-päivän tammalähdön kovassa avauksessa alussa ulkoradoille roikkumaan, mikä taisi syödä liikaa sen voimia. Edellisessään toisesta sisältä 800 m kirillä voittanut Enigma Sisu voisi olla parhaimmillaan selkäjuoksulla. Kari Alapekkalan mielestä tammalle käy myös muunlaiset reissut, joten keulastakin koetettaneen ajaa. Noble Heart Nova (2) ei ole yleensä ollut kovin ripeä startista. Tällä kertaa taakse hyppäävä lähtönopea kuski voi saada ruunan paremmin liikkeelle. Asiallisesti siivekettä seuraava Frazier Bokolla (3) voi olla tästä vaara jäädä johtavan rinnalle matkaamaan. Liukkaasti lähtevälle Hillbilly Willylle (4) paikka sisäradalla kärjen takana on ollut selkeästi edullisin. Vain tavallisesti käynnistyvä Pineapple Boy (5) saattaa valahtaa porukan hännille. Innottomasti viimeisissään suorittanut Simon Showtime (7) on parhaimmillaan osannut lähteä siivekkeestä liukkaasti, mutta tuohon on tässä kohtaa vähän vaikea uskoa. Bluehouse's Powerille (9) lähtöpaikka vaikuttaa varsin käyvältä, eikä tarkan reissun tarvitsevan Alfas Finansinkaan (10) tarvitse arpaonneaan moittia.

A: 8 B: 1 C: 9,10,3,4,5,2,7

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas: Mainiosti viimeisissään suorittanut Charmike (2) saataisi jo pikku hiljaa olla voittovuorossa. Puolipitkän matkan ei uskoisi olevan hyvin loppua tulevalle ruunalla ongelma. Juoksun onnistuessa Charmikeen pitäisi kyetä kamppailemaan tässä kärkisijasta.

Yllättäjäehdokas Kun Mauri Jaara on ollut takana, on Park’s Gun (6) menestynyt todella mainiosti. Viisi starttia ovat tuottaneet hevoselle kolme voittoa ja kaksi kakkossijaa. Myös pitemmät matkat sujuvat, joten Sanna Loukusan mukaan samassa kunnossa jatkava Park’s Gun ei ole tässä välttämättä ilman pärjäämismahdollisuuksia.

Arvailua juoksunkulusta Kisassaei ole näköpiirissä yhtään keulajuoksulla mainetta niittänyttä osanottajaa. Pidentyneen loppusuoran takia johtopaikka ei ole Oulussa enää erityinen etu. Kun matkana on vielä 2600 m, on vetotöiden hoitamisessa riskinsä. Toisessa vaakakupissa painaa se seikka, että myös mahdolliset prässääjät ovat vähissä, ja kärjessä voi päästä tekemään aika tavalla oman juoksunsa. Grainfield Bennylle (1) keulareissu kävisi ilmeisen hyvin, mutta heti alusta asti epävarman menijän on sinne varmaan vaikea päästä. Charmike (2) avaa hyvin ja haluttaessa hallinta-asemiin pääseminen varmaan onnistuu. Voltista lähtiessä ruuna saattaa olla kärjessä hieman meneväinen. Pikku riski otettaneen, ja keulasta kokeiltaneen ajaa. Aika lupaavasti Tiina Koskisen treenistä aloittanut Explosive Elvis (3) kiihtyvät mainiosti. Ruunalle juokseminen parijonossa voisi olla varmemmin hyvän tuloksen tuottava vaihtoehto. Normaalia vauhtia liikkeelle pääsevä, tosi tasainen Goliath (4) saanee tästä maksimisijoituksensa. Kohtuudella käynnistyvä, ailahtelevasti suorittava Foxlander (5) voi onnistua hankkimaan itselleen ihan mukavatkin asemat. Asiallisesti avaavalle Park’s Gunille (6) käy sekä keula- että selkäreissut. Hyvin lähtevä Capitano Web (7) tarvinnee tällä matkalla tosi nätin reissun. Voltistakin liukkaasti liikkeelle pääsevä Moonwhisper (8) ei aina oikein rauhoitu menemään vapaalta radalta, joten selästä vahvasti kirivällä tammalla 2600 m matkalla Ville Pohjola suunnitteli ajavansa. Sopivilla reissuilla Tiia Tempest (9) on tehnyt asiallisia suorituksia pitemmillä matkoilla, joten sellaista mukavasti kiihtyvällä tammalla taas tavoiteltaneen. Kamikaze Tooma (10) ei ole ollut niitä sähäkimpiä alussa, ja ulomman juoksulangan paikaltaan ruuna voi valahtaa startissa aivan porukan perukoille. Lähtöpaikka taitaa viedä Kari Alapekkalan mukaan hyvin treenaavan, mutta hieman tasaisesti suorittavan Listas Hectorin (11) parhaat pärjäämissaumat. Hänen mukaan eteenpäin ajaminen jo matkalla ei ole poissuljettua, jos tilaisuus siihen avautuu.

A: 2,8,3 B: 6,9 C: 1,11,5,10,7,12,13,5

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Kun kisan ennalta toinen kova joutui jäämään pois, niin Vilmer Myrberg (1) noussee suureksi suosikiksi, Jos kahden ja puolen kuukauden tauolta palaavan ruunan vire on heti riittävällä tasolla, voi Jeannette Svevarin mukaan hyvin treeneissä mennyt Vilmer Myrberg hallita sisäradan lähtöpaikalta kisaa lähdöstä maaliin asti.

Yllättäjäehdokas Tähtitien (3) koko matkan ravilla meno ei ole kovin todennäköistä, mutta ehjällä juoksulla kunnossa oleva ruuna voisi pystyä kamppailemaan tässä aivan kärjessä.

Arvuuttelua juoksunkulusta Auton takaa startatessaan Vilmer Myrberg (1) on yhtä kertaa lukuun ottamatta ollut aina alussa nopein. Kaikki ryhmälähtöjen tolpat ovat tulleet johtopaikalta. Jos keulaan päästään, niin sieltä koetettaneen myös ajaa niin kauan kuin tauolta palaaja voimat riittävät. Sekä Jeannette Svevarin että Ville Pohjolan mukaan myös muunlaiset juoksut käyvät Vilmer Myrbergille. Huhtikuussa pari rataa sisempää lähtenyt tässäkin kilpaileva Jenkkihymy (2) pystyi pitämään edellä mainitun alkumatkalla ulkopuolellaan. Johtavan rinnalta viimeksi asiallisen esityksen tehneellä Jenkkihymyllä on tähän kisaan puolentoista kuukauden starttiväli, joten vire on arvoitus. Tähtitie (3) osaisi avata ravilla aika mukavasti. Koelähdön uhka on kuitenkin niskassa, joten alku otettaneen mahdollisimman varman päälle. Viime esityksensä perusteella nousuvireessä oleva, varmatuntuisesti menevä, asiallisesti avaava Vellatar (6) saanee kivan paikan parijonosta. Toisohjaisuudesta kärsivällä Likusterilla (7) on Mauri Jaaran mukaan yksinkertaisinta ajaa vapaata rataa pitkin. Oulun maaliskuun kisan 26-avauksessa mainiosti mukana pysyneellä ruunalla suunnattaneen heti eteenpäin. Hyvin lähtevä Salainen Toivo (8) voi hankkiutua kasiltakin kärjen tuntumaan. Tasavauhtisella Tarmo Itellä (9) on lähdettä ajoissa reissuun.

A: 1,7 B: 9,2,8,3 C: 10,6

T5-systeemit

A: 7,5,6,2,1,4,3 7,8,1,2,3,6 (5,4) 8 (1,9) 2,8,3,6,9 (1,11) 1,7 (9,8) = 420 riviä

B : 7,5,6,2 (1,4) 7,8 (1,2) 8,1 (9,10) 2,8,3,6,9 (1,11) 1,7,9,2,8,3 (10,6) = 480 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilarit Päällepäin epätasaiselta vaikuttavassa illan toisessa troikkakohteessa yhdelläkään ei ole tuoretta näyttöä hyvästä kunnosta, joten hieman arpomiseksi lähdön analysointi yritys pakkaa menemään. Yli kymmenen kuukauden tauko huomioiden Kaustisella mukavasti pistellyt Bwt Dallas (2) on tähän porukkaan luokaltaan hyvä menijä. Starttiväli on taas aika pitkä, mutta jos vire on suurin piirtein kohdillaan, niin kolmen sakkiin sopivalta lähtöpaikalta pitäisi olla mahdollisuuksia. Youana Meshin (1) luokka tällaiseen porukkaan on hyvä. Lähes neljän kuukauden paussilta palaava tamma oli ollut Pentti Raution käteen sunnuntain viimeistelyissä hyväntuntuinen. Rauhallisena pysyessään Youana Mesh on sopivalta lähtöpaikaltaan todennäköinen mitalisti.

Yllättäjäehdokas Lähdön eniten pelatut ovat jonkin verran haavoittuvaisia, ja suurin osa lopuista taas aika tasaista joukkoa, joten isotkin yllätykset ovat mahdollisia. Niiden tekijöitä en osaa lähteä kuitenkaan arvailemaan.

Arvailua juoksunkulusta. Tiukasti siivekettä seuraavasta Youana Meshistä (1) ei vielä tähän asti kukaan tullut startissa ulkopuolelta ohi. Jos vire heti tauolta on normaali, niin tamma on hyvät mahdollisuudet päästä juoksemaan keulassa, mikä hevoselle on sopinut. Rinnalta lähtee toinen hyvä avaaja Bwt Dallas (2). Ruuna on tehnyt rehtejä esityksiä vapaalta radalta, joten paikka vaikuttaa mainiolta. Chocolaminin (3) lähtönopeus voi riittää tamman tarvitseman tarkan juoksun hankkimiseen. Radoilta 4-7 ei osallistuttane kovin aktiivisesti alun kamppailuun. Bothnic Blitzin (6) rattailla Hannu Hietanen aikoi taktikoida startin tilanteen vaatimalla tavalla. Hieman yhden spurtin hevoselta vaikuttavalle Village No Vodkalle (7) seiskarata voi olla hieman ilkeän ulkona. Mukavasti kiihtyvällä Sjöhultets Lilolla (8) saatetaan panostaa täältäkin kiihdytykseen. Liukkaasti lähtevällä Cheval De Ferin (9) edestä lähdetään reippaasti. Ruuna voi seurailla tästä halutessaan jopa totosijoille. Ville Pohjolan mukaan sunnuntaina useista lähdön uusinnoista kärsinyt Davy Treasure (10) ravasi hyvin ja oli terveenoloinen. Viime vuonna vahvoja juoksuja tehnyt ruuna voi nyt startti alla olla terävämpi. Juoksun onnistuessa Davy Treasure saattaa nousta lopussa kamppailuun mukaan. Kärjen takaa vahvoilla loppuvedoilla menestyneelle Notorious Novalle (12) tällainen lähtöpaikka on suuri miinus.

A: 2,1,10 B: 3,7,12,9,6,8 C: 5,4,11

Muut lähdöt

  1. 3.Zola Soft 9.Storm Rider– 6.Castle In The Sky – 2. Hercules Star – 4. Thirts For Live

  2. 6.Jylhäväre12.Asfalttisoturi – 9.Törmän Ohjus – 3. Vipella – 1.Jervjenta – 14. Pelin Sälli (4.Silia Sialis)

  3. 2.Good Dynamite – 5.Remote Control – 7.Viking Olympic (3.Bartender In)

  1. 3 .Humu-Venla – 4.Tiitteri Rok – 7.Lainaks – 2.Henrika Kultamaa (6.Hissun Pamela)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen