Vihjeet 18.2.2019

17.02.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Ville Pohjola, Oivalla mallilla olevalla mainiosti vauhtinsa pitävällä Youana Meshillä (1) on hyvä pätkä. ja se jaksaa mennä. Paikka sopii nopealle lähtijälle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Matalissa sarjoissa Youana Mesh on saanut keulat puolileikitellen. Hevoselle tuntuu käyvän monenlaiset juoksut. Jos emme saa pidettyä keuloja, niin sitten ajetaan muualta.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen. Youana Meshkilpaili viimeksi hieman kevyemmässä kengässä. Ravi käytti tuolla balanssilla mainiosti.

Mauri Jaara, Bwt Alarm (3) on lopussa hieman tarkka ajettava, kun siihen kohtaanvoi viime kerran tapaan tulla hyppy.

Tuomas Pakkanen, Hope To Copella (4) on ollut ravin kanssa ongelmia, ja monenlaista tuon asian korjaamiseksi on tehty. Yksi ratahiitti on otettu, ja siinä hevonen oli sen verran hyvä, että se päätettiin ilmoittaa starttiin. Pitkä tauko näkyy varmaan vielä esityksessä, mutta totossa Hope To Cope voisi pystyä heti olemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tärkeintä olisi, että Hope To Cope pystyisi pitämään ravinsa kasassa, ja tulisi lopun hyvin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Oulussa takarivi voi olla joskus melkoinen este pärjäämiselle. Noin kävi viimeksi, ja A Nice Officerin (1) juoksusta tuli liian hankala. Nyt lähtöpaikka on parempi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Terävästi matkaan pääsevä A Nice Officer on ollut yleensä keulasta astetta parempi. Valmentaja saa päättää kuitenkin taktiikasta.

Varustemuutokset: Niillä ajetaan, millä ennenkin on menty.

Mauri Jaara, Tauolta Ouluun tammikuun starttiin palannut Perfect Reverie (11) teki tuossa kisassa hyvän juoksun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka voi olla Perfect Reverielle ihan sopiva, kun se ei pääse nyt painamaan alussa liikaa. Hyvä reissu on tavoitteena.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Kaustisella Livi Mysteryn (5) rintaremmi putosi jalkoihin, mikä pilasi tuon kisan. Hevonen tuntui käteen mainiolta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Livi Mystery lähtee hyvin. Vielä tässä vaiheessa on aika vaikea tietää, että minkälainen reissu olisi tälle paras, joten tilanteen mukaan ajetaan.

Tuomas Pakkanen, Päällepäin hyvältä näyttänyt Neymar (6) laukkasi Oulun 75-lähdössä loppukaarteeseen. Hokkikelit eivät ole tälle ihan parhaat. Startti alla Neymar voi olla nyt parempi, eikä hevosta kannata peleistä kokonaan unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Omaan kiriin kykenevälle Neymarille selkäjuoksu sopii mainiosti.

Niko Jokela, Moon Eagle (11) ei ole ollut mikään pitkän kirin hevonen, ja tuo huomioiden esitys Kaustisella oli hyvä. Lähtöpaikka on vastaan. Voitto tulisi nyt yllätyksenä. Lähinnä rahasijoille voisi olla saumoja. Ylivauhtisessa kisassa ja oikein nappiin menneellä juoksulla jopa totosija saattaisi olla mahdollinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Moon Eagle on pärjännyt parhaitten, kun se on juossut joko kärjessä tai heti sen takana.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Eija Sorvisto, Oulun 75-kisassa Daddy's First (1) oli loppukaarteessa mukavasti nousussa viimeisille rahoille, kun laukka tuli hieman yllättäen. Edellä mennyt saattoi nousta hieman ahtaasti ulos, ja ruuna häiriintyi siitä. Kotona Daddy's Firstillä on ollut kaikki edelleen hyvin. Pärjääminen on paljolti juoksun onnistumisesta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Daddy's First ei ole nopea startista. Lähtöpaikka vaikuttaa kuitenkin sopivalta, kun ruuna osaa kiriä selästä hyvin. Kuski ajaa, miten hän parhaaksi katsoo.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petri Klemola, Quiet Leader (4) teki Kaustisella sen minkä pystyi, ja kaikkensa antaneen ruunan esitys oli hyvä. Hevosella tuntuisi olevan nyt kaikki mallillaan. Pikku hiljaa parempaan suuntaan menneiden veriarvojen ja startin ansiosta uskoisin Quiet Leaderin petraavan vielä viime kerrasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Quiet Leaderin on päässyt yleensä hyvin matkaan. Annetaan hevosen lähteä niin kovaa kuin se pystyy. Jos keulaan päästään, niin sieltä varmaan kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Quiet Leader jatkaa ilman sekkiä ja muutenkin samoilla varusteilla.

Mauri Jaara, Don Juan Sisulla (7) oli viime vuonna harvakseltaan kisoja, joten laiska treenari voi tarvita vielä startteja. Juoksu alla Don Juan Sisu voi nyt jo jonkin verran terävämpi kuin viimeksi tauolta Kaustisella.

Ajotaktiikka / juoksutoive: En halua hevoselle taas juoksua toisella ilman vetoapua, joten alkuun ei tarkoitus hirveästi satsata. Ajetaan vähän sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Kokolaput silmillä ja muutenkin samoilla jatketaan.

Ossi Nurmonen, Mainion esityksen Oulun 75:ssa Tessa's Devil (8) jatkaa edelleen samassa hyvässä kunnossa. Huono lähtöpaikka heikentää jonkin verran pärjäämismahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevälle Tessa's Devilille käy mainiosti myös selkäreissu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA 1

Heikki Valli, Ajoin lauantaina Last Finnin (1) viimeistelyt tiellä. Pehmeän alustan takia en uskaltanut oikein päästää hevosta täysin menemään, joten en saanut tarkkaa kuvaa viime vireestä. Välillä vallinneiden kylmien ilmojen aikana ajo oli vähällä. Tauon jälkeen ajettujen starttien perusteella hevonen ei tunnut saavan itsestään vielä kaikkea irti. Jos Last Finn on samanlainen kuin viimeksi, niin toton tuntumaan se voisi tässäkin sijoittua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikalta saatetaan kokeilla ajaa keulastakin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ossi Nurmonen, Lahden 2600 m metrin kisassa Pam Hallover (8) ei ollut ihan parhaimmillaan. Treenien perusteella ruunalla tuntuisi kuitenkin kaikki olevan kunnossa. Kovia lähtöjä juossut Pam Hallover on hyvä hevonen kaikkiin raveihin, sekä ilta- että 76-lähtöihin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevä Pam Hallover on voittanut vähän kaikenlaisilla juoksuilla. Selästä ruuna saattaa olla hieman varmempi, kun se on joskus jäänyt keulasta odottelemaan muita.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Ouluuntauolta palanneen Blady Bols Bluen (9) piti ensimmäisellä 200 m pistää aika tavalla kaikki peliin, jotta se pystyi ottamaan ja pitämään keulat. Ruuna on ollut aiemmin aika valmis heti tauolta, mutta nyt se näkyi otteissa. Blady Bols Blue oli rauhallinen ja käyttäytyi hyvin. Uskoisin, että vire tulee starttien myötä esiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka ei ole ongelma Blady Bols Bluelle, joka voitti viime vuonna pari kertaa selkäjuoksulla. Takarivi sopii tähän kohtaan hyvin, kun alkuun ei ole tarvetta panostaa. Viime esityksen jälkeen tärkeintä olisi, että hevonen tulisi hyvin maaliin.

Ville Pohjola, Lähtöpaikka on sopiva Coys Rainille (10), joka saanee nyt viime kertaa tasaisemman juoksun. Mielestäni ruuna on tässä yksi mahdollinen voitontavoittelija.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Coys Rain tuntuisi olevan parhaimmillaan, kun kisassa mennään tasaisen reipasta.

Niko Jokela, Vaikka Coys Rain (10) jäi viimeksi loppusuoran kamppailussa toiseksi, niin hyvän kuvan se itsestään antoi. Paljon sisäänsä jättävä ruuna pystyisi halutessaan voittamaan näissä lähdöissä useasti. Toiveikkain mielin kisaan viime kerran perästä startataan.

Tuomas Pakkanen, Olen ollut tyytyväinen Not A Cluen (11) tauon jälkeen tekemiin suorituksiin. Ihan huippuiskuun on ehkä vielä tuollaiset sekunnin verran matkaa. Hyvillä mielillä kunnossa olevan hevosen kanssa kisaan kuitenkin lähdetään. Jos tuurit ovat juoksun suhteen kohdillaan, niin pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka on mikä on. Parhaimmillaan pitkiin kireihin kyennyt Not A Clue juossee tässä hännillä. Tilanteen mukaan kuitenkin mennään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Ville Pohjola, Molempiin tauon jälkeisiin startteihin Suutarin Tyttö (6) on tehnyt hyvät juoksut. Kaustisella jäi hieman jossiteltavaa, kun korvat kiinni ollut tamma juuttui lopussa voittaneen Buugin taakse pakettiin. En tiedä olisiko ohitus onnistunut, mutta tilaa saadessaan rinnalle olisimme nousseet. Näistä asemista Suutarin Tyttö voisi pystyä haastamaan suosikki Buugin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Itsestään autoa seuraamaan lähtevää Suutarin Tyttöä ei voi oikein ottaa kiinni startissa. Tamma saattaisi olla selkäjuoksulla hieman terävämpi. Tilanteen mukaan kuitenkin mennään. eikä keulasta ajaminenkaan tunnut aivan mahdottomalta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Feija Lindgren, Olin joutunut vaihtamaan Nalli Naperon (7) edellisenä päivänä pitkään hokkaan. Seoli tuossa joulukuun startissa aika herkkänä, ja laukka tuli alkuun. Lopussa hevonen olisi voinut olla korkeammalla, jos olisimme päässeet ulos. Ihan tarpeeksi oria en ole ehtinyt laitella. Kun hiititkin puuttuvat, niin tarkka vire on jonkinlainen arvoitus. Hieman tasapaksulta Nalli Naperolta puuttuu hieman pätkää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravia on tarkoitus koko matka mennä. Selkäjuoksu olisi toiveissa.

Varustemuutokset: Sekki vaihtuu hieman erilaiseen.

Niko Jokela, Huippuvireeseen nousseen Buugin (9) terveys on nyt kohdillaan, ja tuon ansiosta se ravaa nyt tosi hyvin. Buugi jaksaa mennä, mutta huippunopeus on vielä hieman rajallinen. Menestykseen on viime esitysten jälkeen pakko nytkin uskoa ja kärkisijasta on taas lähdettävä ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Buugi tuntuu menevän vähän paikalta kuin paikalta. Toista rataa pitkin on lähdettä liikkeelle. Tilanteen mukaan ajetaan. Jos tempo uhkaa mennä liian verkkaiseksi, niin vauhtia on lähdettävä pitämään yllä.

T65-vihje (Oulun lähdöt 65-kohteet, 1 & 3 & 5)

Oulun illan T65-lähdöt tarjoavat mielenkiintoista spekuloitavaa. Kahdessa ensimmäisessä kohteessa (T65-1 ja T65-3) muutama osanottaja näyttäisi omaavan muita selkeästi paremmat voittosaumat. Kihisevän kuumaksi suosikiksi nousseen Buugi ei ole tältä lähtöpaikalta aamupäivän 75 prosentin kannatuksella erityisen edullinen kupongin ankkuri.

T65-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Todennäköisimmin keulassa juoksevan Quiet Leaderin (4) aamupäivän matalat kannatuslukemat ovat houkuttelevan matalat. Petri Klemolan mukaan koko ajan paremmalta vaikuttavalla ruunalla lähtöpaikkaetu pahimpiin vastustajin nähden, mikä saattaa ratkaista pelin sen voitoksi.

Yllättäjäehdokkaat Pienessä lähdössäkaikkien eniten luotettujen epäonnistuminen tuntuu ennalta epätodennäköiseltä, enkä osaa nostaa loppuporukasta yhtään realistista yllättäjäehdokasta.

Arvailua juoksunkulusta Going Ville (2) voisi olla alussa nopein. Ulkoa tullee kuitenkin rajua painetta. Kun hyvä veturi on mahdollista saada eteen, niin asemia ei alettane ihan hampaat irvessä puolustamaan. Petri Klemolan mukaan Quiet Leaderillä (4) kokeillaan ajaa keulasta, jos liukas lähtijä onnistuu sinne pääsemään. Ruunalle käy myös selkäreissu, joten tuokin taktiikkavaihtoehto on mahdollinen. Asiallisesti autoa seuraavalla Lago Negrolla (5) ajettaneen alussa jonkin matkaa eteenpäin. Ruunalla on alussa vaara jäädä toiselle ilman vetoapua. Lago Negro tarvitsee tätä nykyä hieman juoksua, ja selkä saattaa kelvata eteen. Tessa's Devilillä (8) päästeltäneen kasiradasta huolimatta heti keulaa kohti, ja tuohon tavoitteeseen saatettaan hyvinkin päästä. Ossi Nurmosen mielestä hevoselle käy muunkinlaiset juoksupaikat. Daddy's Firstin (1) lähtönopeus ei riitä ykkösradalta keulojen saamiseen. Ylivauhti suosisi hieman tasavauhtista hyvin pitkän kirin osaavaa menijää. X. Factor (3) ei sekään pysty osallistumaan keulakamppailuun. Skellefteåssa ruuna eteni jo ensimmäisellä takasuoralla johtavan rinnalle. Samaa saatetaan taas yrittää. Don Juan Sisu (7) suoritti Kaustisella tauko huomioiden johtavan rinnalta asiallisesti. Kirihevosella on taas jonkinlainen vaara jäädä viime kerran tapaan toiselle ilman vetoapua, joten Mauri Jaara ei suunnitellut alkuun satsaamista.

A: 4,8,7 B: 1,3,2,5 C: 9,6

T65-3 / LÄHTÖ 5 / TROIKKA-1

Varmaehdokkaat Kisan ennalta kaksi kovinta voitontavoittelijaa hyötyisivät nopeina avaajina hyvistä alkuasemista. Tässä kummallekaan arvonta ei ole ollut suosiollinen. Lahden pitkällä loppusuoralla viimeinen 100 m oli Pam Halloverilla (8) jostain syystä liikaa. Uloimmasta lähtöradasta huolimatta johtopaikka kiinnostanee, kun siellä voi saada ajaa ainakin jonkin matkaan aika rauhassa. Oulussa kaarteesta maaliin on selvästi lyhyempi matka. Nousuvireisesti pitkän tauon jälkeen aloittanut Not A Clue (11) on pystynyt parhaimmillaan kirimään vähän kauempaakin kärkeen. Sellainen suoritus voi olla näistä asemista tarpeen.

Yllättäjäehdokas Blady Bols Blue (9) on ollut yleensä tauolta heti aika terävä. Tuon takia hevosen viime kisaan oli odotuksia. Kiihdytyksessä ruuna joutui Ville Pohjolan mukaan pistämään kaikki peliin, jotta keulan saaminen ja varjeleminen onnistui. Paussilta palaajalle tuollainen saattoi olla myrkkyä. Nyt paikka on asiallisten avaajien takana. Viime vuonna pari kertaa selkäreissuilla voittanut Blady Bols Blue voi saada nyt oikein namureissun. Startti vei varmaan eteenpäin. Aamupäivän kahden prosentin lukemilla hevonen on kupongille erittäin maistuva merkki.

Arvoitus Edellisissään lopussa hieman velttoillut Coys Rain (10) kamppaili viimeksi rehdisti perille asti. Yksi pääsky ei vielä kesää tee, joten onko ruunan mieliala myös tänään kohdillaan, on ennalta vähän arvailujen varassa.

Arvailua juoksunkulusta Last Finn (1) on parhaimmillaan ollessaan seurannut autoa tosi tiiviisti. Vetotyötkin ovat käyneet. Esitykset paussin jälkeisissä kahdessa startissa ovat olleet vaisuja. Kelien takia Heikki Valli ei voinut ajaa viimeistelyjä suunnitellusti, joten tamman vire on hänellekin tähän kohtaan jonkinasteinen arvoitus. Amelie Frostilla (2) oli eilen Torniossa ikävä lähtöpaikka, eikä taustalta takasuoralla aloitettu loppuveto tuottanut tulosta. Kuopiossa tamma ei käynnistynyt normaalisti. Oulussa tamma oli oma terhakka itsensä startissa. Tuossa kisassa kirikaistat eivät lopussa auenneet. Selkäreissua edelleen kuitenkin tavoiteltaneen. Hyvin avaavalla Sannu Mustangilla (3) keulasta ajaminenkin on mahdollista, mutta aika kovan tuntuisessa seurassa sopiva hevonen voisi kelvata eteen. Sellainen saattaisi olla ehkä todennäköisimmin kärjessä juokseva Pam Hallover (8). Alkuun kasilta joutuu kuitenkin panostamaan aika tavalla. Ossi Nurmosen mukaan ruuna on jonkin kerran jäänyt keulasta muita odottelemaan, ja selkäreissulla olisi tuosta syystä hieman parempi vaihtoehto. Johtopaikka kelpaisivat Kuopion pakkasraveissa neljän osanottajan lähtöä lähdöstä maaliin hallinneelle Easy Vacationille (7), mutta niiden saamiseen se tarvinnee hieman tuurejakin. Takarivin kova kaksikko Coys Rain (10) ja Not A Clue (11) kykenevät molemmat omaan juoksuun. Kummankaan kuski ei antane matkavauhdin mennä ihan hölkäksi, ja tarvittaessa jo varhaisessa vaiheessa eteenpäin ajaminen on mahdollista. Hyvin avaajien takaa starttaava Blady Bols Blue (9) voi saada oikein kivat asemat kärjen läheltä, josta se voi päästä lopussa hyödyntämään suurimpien suosikkien mahdollisen keskinäisen kilvanajon.

A: 8,11,10,8 B: 7,12,6,3,1,4 C: 5,2

T65-5 / LÄHTÖ 6 / PD-1

Varmaehdokas Elämänsä iskuun alkuvuodesta nousseen Buugin (9) Porin tolppa tuli selkäjuoksulla. Kaustisella ja Seinäjoella ori työntyi johtavan rinnalta ykköseksi. Jos juoksun hieman hankalalta vaikuttavalta lähtöpaikalta kuitenkin onnistuu, ja jos vire säilynyt ennallaan, niin neljänteen peräkkäiseen voittoon on saumoja.

Yllättäjäehdokas /Arvoitus Epävarma, mutta tähän porukkaan tosi kyvykäs Nalli Napero (7) on päässyt kilpailemaan aina vain harvemmin. Oulun joulukuun startissa esitys laukan jälkeen oli tauko huomioiden asiallinen. Valmistautuminen kisaan on ollut Feija Lindgrenin mukaan hieman vajavaista. Sitkeästi ohittamaan pyrkivä Nalli Napero ei ole onnistuessaan kuitenkaan tällaisessa tehtävässä välttämättä ihan helppo takana pidettävä. Kaikkien muiden kuin Buugin voitto olisi peliprosenttien perusteella yllätys.

Yllättäjäehdokkaat Kaikkien muiden kuin Buugin (9) voitto olisi peliprosenttien perusteella yllätys.

Arvailua juoksunkulusta Eturivin uloimmilta radoilta avataan hyvin. Suutarin Tyttö (6) voisi kiihtyä alussa johtoon. Vaikka Ville Pohjola piti keulataktiikkaakin täysin mahdollisena, niinselkäreissulla hän arveli tamman olevan kuitenkin hieman parempi. Laukatta Nalli Napero (7) lähtee reippaasti. Keulasta orilla ei ole taidettu vielä koskaan päästellä. Feija Lindgren tavoittelee orille selkäjuoksua. Sujuvasti puomista matkaan pääsevä porukkaa Kaustisen kisaa pitkään vetänyt Masun Vilke (8) joutui lopussa päästämään rinnalla juosseen Buugin ohitseen. Orin molemmat voitot ovat tulleet kivalla reissulla kärjen tuntumasta, joten sellainen voisi olla voittoa ajatellen vielä parempi vaihtoehto. Talvivauhdeissa Pontriot (3) näyttää pysyvän kiihdytyksessä kohtuullisesti nopeimpien kyydissä. Tässä epävarmuutta lisäävään kiertelemiseen ei ole t välttämättä hirveästi tarvetta, joten pärjääminen ei ole poissuljettua. Buugin (9) edestä lähtevien käytös startissa on hieman arvailujen varassa, ja sitä myötä suosikin juoksun onnistuminen. Paikka toisella ilman vetoapua tuntuisi olevan tälle hevoselle oivallinen. Tempon laskiessa turhan matalaksi Niko Jokela aikoi suunnata eteenpäin.

A: 9 B: 6,8,7,3,10 C: 2,1,5,12,4

Muut lähdöt

  1. 1.Yuoanna Mesh – 4 Hope To Cope – 2.Finosåfin – 3.Bwt Alarm – 8.Exploding Anna – 7.He Man Gran (9.Maybe Maybe Not – 6.Sly Cooper)

  2. 5. Mas Capacity – 1.A Nice Officer – 11.Perfect Reverie– 9.Prytzygo – 4. Joana's Roadrunner – 8.Lilla Robert – 10.Anderman(12.Comet Alley)

  3. 8.Whogonow – 6.Neymar – 2.Pica Pica Oak – 4.Birthday Cloud – 3.Blady Saga – 7.Ida Luxi (5.Livi Mystery– 1.Soleil Journey – 10.Gladstone Comery – 9.Sorella Aggiornata)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen