Vihjeet 21.8.2017

20.08.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Petteri Joki, Ihan kohtuullisestikokeessa suorittanut Petit Chou (5) tekee startissa, mitä se itse haluaa. Muutaman startin jälkeen tämä voi mennä kisan läpi aika kovaakin.Toimivuudessa on vielä aika paljon toivomisen varaa, joten suorituksen ennustaminen on ennalta vaikeaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Viitosradalta ravia lähtiessään Petit Clou vie varmaan keulaan, ja vetää siellä reipasta.

Timo Salmela, Hyvän koelähdön tehnyt Rose's Nella (7) on alkanut tuntumaan siltä, mitä sen pitäisikin olla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Liukkaasti matkaan pääsevälle Rose's Nellalletällaisesta lähtöpaikasta ei pitäisi olla haittaa. Tamma tykkää mennä keulasta, jatuolta paikalta sillä on tässä vaiheessa selvempi ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Riuska Poju, Kemijärvellä voittanut Petteri Joki (2) otti viimeksikin hyvin kyytiä, mutta myös tyhmiä laukkoja. Hiitillä uudella balanssilla nätisti mennyt Riuska Poju pystyisi tässäkin ravilla pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravia kokeillaan ajaa.

Varustemuutokset: Balanssi muuttuu hieman viimekertaisesta.

Tuomas Pakkanen, Hieman tahmeasti aiemmissa starteissa suorittanut Turnee (7) oli viimeksi vähän pirteämpi, eikä jonkinlainen pärjääminen ole juoksun onnistuessa ihan mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Turnee on tarkasti ajettavaa mallia.

Antti Ala-Rantala, Vääränlaisten varusteiden takia Masun Vilke (8) on ollut kahdessa viime kisassa liian virtavana. Tuon takia se ei on kyennyt parhaimpaansa. Kävin viikolla harjoitusravien jälkeen kokeilemassa uusia varusteita, ja ne tuntuivat toimivan hyvin. Jos hevonen on taas omalla tasollaan, niin pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ekapuolikas täytyy yrittää mennä ravia. Tuon jälkeen Masun Vilke on yleensä varmistunut. Jos hevonen tuntuu hyvältä, niin eteenpäin lähdetään ajamaan. Rytminvaihdokset ovat Masun Vilkkeelle vielä vaikeita, ja kirissä sillä pitää päästä ajamaan tasaisesti.

Varustemuutokset: Päävarusteet vaihtuvat viime starttiin verrattuna lähes täysin. Kurkkutuki saatetaan myös ottaa käyttöön.

Panu Ahonen, Hyvin hommansa tekevä Kumiukko (13) on loistavassa kunnossa. Paketti ei ole kuitenkaan vielä ihan valmis, kun ravi tahtoo aina välillä hajota. Koko ajan eteenpäin mennyt ori tuli Härmässä tuoreentuntuisesti maalin, mutta ravi oli tuossakin kisassa välillä hapuilevaa. Jos Kumiukko on hyvin askelillaan, niin pärjäämismahdollisuudet pitäisi nytkin olla

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevällä Kumiukolla pyritään ajamaan koko matka ravia.

Varustemuutokset: Jenkkikärryistä saattaisi olla ravilla menon kannalta etuja, joten niitä saatetaan kokeilla.

LÄHTÖ 3

Markus Porokka, N.P. Turbolla (1) on ollut probleemeja terveys- ja ravipuolella. Hevonen on ruunattuviime startin jälkeen. Se on nytrauhoittunut. Mitään ei uskalla kuitenkaan ennalta luvata.Ehjä suoritus on tavoitteena.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan miten juoksu lähtee menemään. N.P. Turbolla on vaikea ajaa keulasta, joten sisäradan paikka on hieman hankala. Hevonen olisi paras vapaalta radalta.

Varustemuutokset:Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Lapualla asiallisen juoksuntehnyt Reipas Tella (2) laukkasi viimeksi alkuun. Tamma ei ole sinänsä mikään laukkuri, mutta se lähtee hieman ryntäämällä matkaan. Ihan voittoon asti on vaikea uskoa, mutta sopivalla juoksulla totosijan tuntumaan saattaisi olla saumoja.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla asiallisesti avaava Reipas Tella tarvinnee juoksun lähellä kärkeä. En tiedä miten keulapaikka käy hevoselle.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Timo Salmela, Kotona laiskasti treeneissä menevän Diesel Degaton (1) terävyys startissa yllätti. Hyvin onnistuneen juoksun perästä ori tuli lopun vahvasti. Tuon kisan jälkeen hevosella ei ollut mitään takapakkia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Härmässä otin startin varman päälle, mutta tarvittaessa Diesel Degatopääsee paremmin liikkeelle. Tilanteen mukaan tässä ajetaan.Ainakin viimeksi ori kiri selästä hyvin. Saattaa olla, että se on tuollaisella juoksulla parhaimmillaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Starttien myötä eteenpäin mennyt Mountain Hooligan (2) oli hyvä jo Ylivieskassa laukan jälkeen. Tornion helposti tulleessa voitossa jäi varaa vielä jonkin verran. En pidä pärjäämistä tässäkään ihan mahdottomana.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Mountain Hooligan malttaa mennä eka-askeleet ravia, niin se lähtee aika lujaa. Juoksupaikalla ei ole tälle isoa merkitystä. Ruuna jäi Kalajoella keulasta toiseksi. Tuosta ei kannata kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kun Mountain Hooligan on ollut kahdessa viimeisessään paljon paremmassa vireessä, kuin tuon kisan aikaan.

Varustemuutokset: Ei todennäköisesti tule.

Eija Sorvisto, Härmän esitysoli aiemmin vain tasaisesti menneelle Midnight Rumballe (3) ensimmäisen kunnon esitys. Kova juoksu teki patalaiskalle tammalle hyvää, ja kisan jälkeen se on ollut kotona terävämpi. Kyvyt Midnight Rumballa pitäisi riittää vielä näissä sarjoissa pärjäämiseen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kohtuullisesti hyvin voltista matkaan pääsevälle Midnight Rumballe uskoisin käyvän vähän kaikenlaiset reissut.

Varustemuutokset: Midnight Rumballa oli viimeksi ekakertaa vetopallot. Niistä ei ollut varmaan hirveästi apua. Niillä ja muillakin samoilla varusteilla jatketaan.

Esko Lehtinen, Juggenautilla (5) on aikapitkästarttiväli. Sama tilanne oli ensimmäiseen kisassa Tampereella. Siellä se teki kovassa seurassa ehkä tähän asti parhaan esityksensä. Jämsässä ensimmäisessä starttiyrityksessä sisäpuolelta lähtenyt tuli kylkeen. Ruuna eteni siitä huolimatta keulaan. Hyväksytyssä Juggenaut oli hieman enemmän paineissaan. Se ilmeisesti muisti kolhun. Ruuna väisti taas samaa vastustajaa, ja laukka tuli. Tallimme kaksi muuta hevosta on kärsinyt allergiaoireista. Tämänkin nenä ollut hieman märkä, ja sinne höyrytetään vettä. Vielä enemmän jaksava kuin nopea Juggenaut oli ihan normaali torstaina ajetulla hiitillä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Juggenautilla onratahiitillä ajettu paljon johtavan rinnalta. Tälle kaikki juoksupaikat ovat varmaan aikalailla samanarvoisia.

Varustemuutokset: Juggenautilla on ollut huput korvissa, nyt niiden alle tulee vielä pumpulit.

Jukka-Pekka Kauhanen, Toimivuusongelmista kärsinyt Amiraal Victorilla (8) on ajettu nättejä juoksuja, ja ruuna tehnyt viimeisissään hyviä startteja. Mikkelissäkin esitys oli mainio. Jäimme viimeisen takasuoran lopussa huonoihin selkiin. Tilaa saatuaan hevonen tuli lopun vahvasti. Amiraal Victor on tehnyt autolähdöissä 17-aikoja, ja samoihin lukemiin uskon sen myös tällä lähetystavalla kykenevän. Voltista toiminen on edelleen pieni arvoitus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vauhtikestävällä Amiraal Victorilla on takarivin paikka, ja sievä reissu hevoselle yritetään taas tarjota.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Viimeksi hyvän juoksun tehnyt Andermann (9) tuli toisen ringin 14,1-vauhtia. Ruuna veti kisassa takaa ilmaa sisäänsä, ja tuo huomioiden se tuli hyvin perille asti. Käytössä oli toista kertaa vetolaput, ja niistä tuntui olevan hyötyä. Vielä Kokkolassa niistä ei ollut apua, kun hevonen ei tykännyt radasta silmille lentäneestä tavarasta. Varmuudellaan Andermann saa tässä rahaa, ja juoksun onnistuessa neljän sakkiin saattaisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että puolihyvä lähtijä saa kivan paikan sisäradalta. Katsotaan sitten missä kohtaa ulos noustaan. Nappireissu selissä, ja sen jälkeen kiriin lähtö loppukaarteen puolivälissä, olisi meidän kannalta paras mahdollinen juoksunkulku.

Varustemuutokset: Muuten samoilla kuin viimeksi Porissa, mutta takapää yritetään tukkia vielä tehokkaammin, jottei hevonen vetäisi ilmaa sisäänsä.

Markus Porokka, Boulder Rocket (10) oli viimeksi paha pettymys. Syy vaisuuteen löytyi. Kurkunpäässä ei ollut tulehdusta, mutta se oli sen verran pahasti tukossa, ettei henki kulkenut. Viimeistelyhiitin perusteella hevosen pitäisi olla taas kilpailukuntoinen. Vaikka Boulder Rocketilla on luokkaa, niin ennen kisaa on isoja kysymysmerkkejä ilmassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos hevonen tuntuu hyvältä, niin rohkeasti ajetaan.

Varustemuutokset: Toissa starttiin vaihdettiin varusteita, ja niillä Boulder Rocket lähti voltissa hyvin. Noilla vehkeillä on tarkoitus nytkin ajaa. Takakengät otetaan todennäköisesti pois.

Miika Tenhunen, KeskiviikonDerby-karsintaan ilmoitetulla Essi Van Pressissä (12) ajetaan tämä lähtö tosissaan kilpaa. Kaustisen taukostarttiin kipeänä ollut tamma pullasi toissa kerralla itsensä keulasta uuvuksiin asti. Suuvehkeitä vaihdettiin viime kisaan. Essi Van Press kiri takaa vahvalla kirillä ykköseksi. Hevonen oli hyvä ajetussa viimeistelyhiitissä. Eteenpäin menossa oleva Essi Van Press alkaa tuntua jo samalta, kuin mitä se oli parhaimmillaan keväällä hyvien esitysten aikoihin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Essi Van Press on samanlainen kuin viimeksi tai jopa parempi, niin sillä kestää tehdä pitkänkin kirin. Reissun lähdetään viimeisen kierroksen aikana, ja toivotaan, että saadaan vetäviä selkiä eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan,

T4-2 / LÄHTÖ 5

Miika Tenhunen, Lieksassa kipeänä ollutta V.G. Vilman Tähteä (1) hoideltiin välillä. Se tuli Vieremän starttiin pitkältä tauolta. Heti ennätystään parantaneen tamman esitys oli asiallinen. Ennen tuota kisaa ei ollut ajettu kovempaa, joten hevosen uskoisi parantavan, kun se sai startin kroppaansa. Voitto vielä tässä kohtaa yllättäisi, mutta neljän sakkiin saattaisi saumoja.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Paikka on paras mahdollinen terävälle avaajalle. Keulasta ei ole tarkoitus ajaa, joten toivotaan, että saamme hyvä selän eteen.

Varustemuutokset: Takakengät otetaan taas pois. Muutenkin samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Julianne Dahlialla (5) ajettiin kesäkuun pari paikalliskisaa, joiden tarkoituksena oli säätää varusteita. Tuossa onnistuttiin, ja hevonen on ollut nyt aiempaa selvästi varmempi. Julianne Dahlia teki perjantaina sitkeän esityksen. Tulos olisi voinut parempi, mutta laukan pelossa en uskaltanut riskeerata, ja pitää matkavauhtia johtavan rinnalta kovempana. Mitään varmaa ravilla menon suhteen ei voi lähteä vieläkään ennalta lupaamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime starteissaan paremmin matkaan lähteneelle Julianne Dahlialle tasainen matkavauhti on ollut sopivinta. Aiemmin tämä oli parempi vapaalta radalta, mutta Oulun voitto tuli selkäjuoksun jälkeen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Panu Ahonen, Hävisimme viimeksi Jamas Victorin (8) kanssa kisan jo startissa. Jäimme yhden parin verran liian kauas parijonossa, ja kiristä tuli tälle liian pitkä. Poisjääntien ansiosta lähtöpaikka parani selvästi. Juoksun onnistuessa odotan Jamas Victorin ottelevan tässä kärkisijasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jamas Victor ollut hyvä keulasta. Tuo paikka käy hevoselle mainiosti, vaikka vauhti olisi suhteellisen reipastakin. Alkuun satsataan, ja jos johtoon päästään, niin sieltä yritetään ajaa. Johtavan rinnalla Jamas Victorille voi jäädä painamaan liikaa ohjille.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen, jollei sitten laiteta jenkkejä perään.

Henry Ala-Korpi, Heinäkuunpaikallisravien suorituksesta minulle jäi hieman epävarma kuva Saskun (9) terveydentilasta. Mitään vikaa keväällä haitanneesta hankosidevammasta lääkäri ei kuitenkaan löytänyt. Ruuna on saanut kotona ihan oikeaa liikettä. Tämä menee treeneissä yksin aika laiskasti, joten tarkkaa kuvaa vireestä on vaikea saada. Jonkin startin Sasku tarvinnee alle. Jostain piti vain aloittaa, ja vielä tässä olisin tyytyväinen sijoitukseen puolenvälin paikkeille.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä tulee hieman väkisinkin selkäreissu, eikä mitään hirmuaktiivista taktiikka ole tarkoitus ottaa käyttöön, ja.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Janne Lukkari, Pari kuukautta talissa ollut Trade Man (1) aloitti sellaisella esityksellä mitä harjoitteet olivat antaneet odottaa. Startin se otti oikealla tavalla. Treeneissä hieman turhankin innokkaalla menijällä ei kannata ajaa kotona erityisen kovaa, ja ajetun kisan jälkeen ruunan pitäisi olla taas hieman valmiimpi. Onnistuneella juoksulla odotamme hyvää suoritusta, ja positiivisin mielin maanantain kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Oulun ykköseltä Trade Man ei ehdi alussa nopeimpien mukaan. Sisäratajuoksu on tulossa. Kuski ajaa kisan tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Viime vuoden päättäneessä kisassa Löten's Anselmilta (4) meni hankoside. Tuon vamman takia kilpailemaan olisi päästy jo aikaisemmin. Ruuna kolhaisi saman jalkaansa, ja tauko piteni. Puolivirtavan pelin kanssa radalla ei ole käyty, mutta aiemman perusteella tuntuisi, että hevonen olisi ihan kohtuullisessa iskussa. Kyvykäs Löten's Anselm voisi kyetä 14- tai 15-tulokseen. Sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi. Löten's Anselm pelleilee joskus alleajossa, eikä sen raviin tuossa kohtaa kannata kiinnittää liikaa huomiota.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevälle Löten's Anselmille haetaan selkäreissua. Näin paussilta en haluasia johtavan rinnalta.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Hirmuesitykset kahdessa viimeisessään tehnyt Global Solidarity (5) karsittiin Rovaniemeltä. Kajaanissa aivan pintakaasulla helpon voiton ottaneella orilla on ollut tuon jälkeen kaikki kunnossa. Mikään ei ole etukäteen varmaa. kun kisassa voi sattua kaikenlaista. Jos Global Solidarity on jatkaa samalla tasolla, niin voittoon pitäisi olla hyvät saumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Aivan heti startista ei ole pakko johtoon päästä. Hyvällä avaajalla ajetaan kuitenkin eteenpäin keulapaikka mielessä.

Varustemuutokset: Ei muutoksia varusteisiin.

Janne Soronen, Smooth Criminal (6) ei ollut Ylivieskassa odotetunlainen, ja jo kierros juostuna se oli nahkeantuntuinen. Torniossa johtavan takana juossut ruuna oli koko ajan pörhäkkäänä. Tilaa saatuaan se spurttasi tosi terävästi. Jos luukut olivat auenneet 20 m aikaisemmin, niin voitto olisi ollut mahdollinen. Mainiosti viime startista palautunut Smooth Criminal tuntuu nousseen nyt tosi hyvään iskuun. Tämän kyvykkään hevosen hyvän huonon päivän ero on tosi iso. odotuksia pärjäämisen suhteen on tälläkin kertaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähdetään, ja katsotaan sitten miten ajetaan. Smooth Criminal on normaalisti hyvä johtopaikalta, ja keulajuoksukin on mahdollinen. Paikka johtavan rinnalle ei ole sopinut tälle.

Varustemuutokset: Torniossa varusteissa oli vetolaput ja -pallot, mutta niitä ei päästy käyttämään. Kaikki kengät olivat pois. Ylivieskassa takana oli kengät. Noinkin pieni asia saattoi masentaa herkkää hevosta. Tässä ajetaan samoilla varusteilla kuin viimeksi, eikä balanssikaan todennäköisesti vaihdu.

Panu Ahonen, Jamas King Arthurin (7) treeniä ja hoitohommaa muutettiin, ja esitykset ovat olleet tuon jälkeen parempia. Tasavahvasti menevältä orilta on ollut kuitenkin vielä paras herkkyys kateissa. Tässä kovassa seurassa rahasija on tavoitteena.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sisäradalle olisi hyvä päästä, mutta täältä se voi olla hankalaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Marko Lippo, Blueray Savoy (2) kävi viimeksi lämmittelyssä kuumempana kuin normaalisti, joten kuski ei tohtinut panostaa täysillä alkuun. Lopussa ei sitten löytynyt tiloja. Vapaata saadessaan ruuna olisi pystynyt varmaan ohittamaan muutaman vastustajan, mutta voittajalle se ei olisi voinut mitään, Treeneissä Blueray Savoy on jatkanut entisessä vireessä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos kaikki lämmittelyssä hyvin, niin keulastakin saatetaan ajaa. Tilanteen mukaan kuski saa taktiikan valita.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Ylivieskassa Blueray Savoy (2) kävi koko päivän sen verran lämpimänä, etten uskaltanut satsata alkuun. Lopussa ei tullut kunnolla tilaa, ja hieman voimia jäi käyttämättä. Kunnossa ei tuntunut tapahtuneen muutosta huonompaan suuntaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos matkavauhti on sopivaa, niin Blueray Savoyllävoi ajaa keulastakin, mutta selkäjuoksu on tälle kuitenkin varmempi vaihtoehto.

Kati Korteniemi, Meillä jo vuoden päivät majailleella Owen Broddella (4) on viirusta ja muuta pientä haittaa, eikä starttiin ole päästy. Kesän ajan on ajettu säännöllisesti hiittiä ja kunnossa hevosen pitäisi olla. Jostain kilpaileminen piti aloittaa. Maltillisin mielin tähän kisaan tullaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Terävästi avaava Owen Brodde on ollut saamaton toisten takaa, joten parhaitten keulasta menneellä hevosella kokeillaan taas ajaa johtopaikalta.

Varustemuutokset: Tähän kohtaan ei aleta vielä mitään kikkailemaan. Owen Brodde juoksee ny kengät jalassa ja normaalikärryt perässä.

Anu Paavola, Rocknroll Kronos (5) oli viimeistelyissään paljon pirteämpi kuin mitä se on muissa kesän treeneissä ollut. Viimeisissään huonosti menneistä juoksuista kärsinyt ruuna on ollut yleensä mainio heti tauolta, joten odotan siltä tässä hyvää esitystä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Rocknroll Kronos pystyy selkäjuoksun perästä tekemään tarvittaessa aika pitkäkin kirin.

Varustemuutokset: Tänään ajetaan ilman kenkiä ja jenkit takana, mistä Rocknroll Kronokselle on hevoselle etua.

Arto Komulainen, Blue For You (7) on hyvässä kunnossa. (Arton puhelin veteli viimeisiään Hän ei kuullut juuri mitään, joten kommentti tuon takia normaalia lyhyempi.)

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Blue For You on ollut paras läheltä kärkeä, joten eteenpäin täältäkin on ajettava. Sillä ei ole isoa merkitystä, juokseeko hevonen selässä vai vapaata rataa pitkin.

Varustemuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Tuomas Pakkanen, Tauolta palannut Ermite (9)sai Lieksassa tarvitsemansa nätin reissun.Lopussa hevosella olisi ollut voimia, mutta tuossa kohtaa piti keskittyä vain pitämään valmentajan mukaan hieman taipuvaista hevosta hereillä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tarkan reissun tarvitsevalle Ermitelle lähtöpaikka on sopiva. Katsotaan sitten miten juoksu lähtee menemään.

Marko Hakkarainen, viimeksi hyvin ravanneella Faith In Lifella (11) on viime startin jälkeen ollut yhä kaikki kunnossa.Lähtöpaikka on ikävä, mutta sopivalla juoksunkululla pärjääminen on mahdollista.Oulun loppukurvi on ollut ruunalle hieman haasteellinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kova matkavauhti olisi toiveissa. Jos tempo kisassa menee liian verkkaiseksi, niin eteenpäin ajetaan

Varustemuutokset: Faith In Lifen ravi on nyt sen verran kivalla mallilla, että takakengät voisi heittää pois. Uskoisin tuon muutoksen hyödyttävän hevosta.

LÄHTÖ 8

Petteri Joki, Road To Victory (3) ei ollut alkukesän starteissa parhaimmillaan. Se oli pikkuisen sairas viime kisan jälkeen. Koko kesän ajan hevosta on treenattu. Viime hiitissä ajettiin matka 22-vauhtia läpi. Road To Victory ei ollut siinä erityisen meneväinen, joten se tarvinnee jonkun startin alle. Kauheita odotuksia tähän kisaan ei vielä ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ekakurviin on ollut laukkariski, joten alku on otettava hieman varman päälle.

Varustemuutokset: Avovehkeillä ja kengät jalassa tämä kisa ajetaan.

Janne Lukkari, Jonkin verran viime startteihinparantaneen Sudburyn (7) otteet kisatilanteessa ovat suhteessa sen harjoituksien antamiin odotuksiin olleet pettymys, vaikka ottaa huomioon huonot lähtöpaikatkin. Sunnuntaina ajetuissa treeneissä Sudbury suoritti jälleen mainiosti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ylivauhti suosisi, kun tällä ei voi ajaa kovin varhain eteenpäin.

Varustemuutokset: Kääntölaput tulee ensikerran varusteisiin, muuten samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Texas Gel (10) vaatii nykyään jonkin verran juoksua, ja viime starteissa reissuista on tullut hieman hankalia. Selkäjuoksun perästä ruuna pystyy kirimään asiallisesti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissua lähdetään tavoittelemaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Timo Salmela, Jyväskylään Sweet Malkinilla (2) oli pikkuisen taukoa. Se on joskus ennenkin hieman kadonnut loppumatkalla raviaan, ja niin kävi nytkin. Kunnossa oleva Sweet Malkin sai nyt startin alle, joten uskon se olevan parempi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka (tuossa kohtaa ykkösen poisjäänti ei ollut vielä tiedossa) on paras mahdollinen hieman verkkaiselle avaajalle. Tarvittaessa pitkään kiriin kykenevälle Sweet Malkinille tasaisen reipas matkavauhti olisi sopivinta.

Varustemuutokset: Ilman takakenkiä ja muutenkin samoilla varusteilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Hyvässä kunnossa oleva Amex (3) voittaa harhoin. Aina parhaansa tekevä ruuna seurailee kuitenkin usein rehdisti rahoille. Sopivalta paikalta pärjääminen ei ole tässäkään mahdotonta. Amex astui viimeistelyissä kiven päälle. Kavion tilanne tutkitaan vielä maanantaiaamuna, minkä perusteella osallistuminen ratkeaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Amex ei ole nopea alussa,Kuski katsoo mihin paikkaan hän tästä pääsee. Amexille ei isoa väliä ajaako sillä sisä- vai ulkorataa pitkin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Viimeksi ekakerran ilman kenkiä kilpaillut Basswood Grove (8) teki alkumatkalla tulleen laukan jälkeen hyvän juoksun. Toisen tuhannen 13,6-vauhtia tullut ruuna sai lopussa hieman myöhään tilaa ja varoja jäi jonkin verran. Hyvissä olosuhteissa koko ajan kunnossa ollut Basswood Grove voisi kyetä tekemään 15,5-16-tuloksen. Paikka on huono, mutta juoksun onnistuessa pärjäämiseen voisi pikku saumat pärjätä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Puoli hyvällä lähtijällä on ekakurvin laukan vaaraa, minkä takia alkuun ei uskalla satsata aivan täysillä.

Varustemuutokset: Jos ajetaan ilman etukenkiä, niin putsit on varmaan lisättävä varusteisiin.

LÄHTÖ 10

Timo Salmela, Glory's Easy (4) on varmistunut, ja tuon ansiota se on mennyt eteenpäin. Tammalla on nyt kaikki kohdillaan, ja juoksun onnistuessa se pystyy tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarvittaessa myös pitkään kiriin kykeneväGlory's Easyei ole kauhean nopea alussa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ok-kuntoon noussut Minto's Macy Moon (9) kiri viimeksi loppua vahvasti. Sopivalta lähtöpaikalta pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tarkan juoksun tammalle tasainen matkavauhti olisi paras.

Janne Lukkari, Artie B.Zet (10) on kyvykkään ja hyväntuntuinen aloittelija, josta Kajaanin startti jätti mainion kuvan. Kuskin mukaan laukkakaan ei ollut missään vaiheessa pinnassa. Sunnuntaina ajettujen treenin perusteella hevonen virkistyi startista. Positiivisin mielin kisaan lähdetään, ja ravilla ruuna voi kamppailla tässä hyvästä sijoituksesta

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ehjällä suorituksella lähdetään yhä parantamaan hevosen itseluottamusta. Kuski saa valita tarkemman taktiikan.

Varustemuutokset: Samoilla perusvarusteilla jatketaan.

T4-vihje

Äimäraution illan T4:n lähdöistä kolme on aika tasaista ja yllätysherkänoloista, joten rivin suurin suosikki tullee keränneen jo hieman turhankin kovan kannatuksen. Pelillistä haastetta on yllin kyllin, mutta hyvillä ideoilla ja tuureilla isoonkin lunastukseen on mahdollisuuksia .

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Kuukauden starttivälillä kisaan saapuva Juggenaut (5) on tehnyt varmaa hyvää työtä. Jämsässä lähtötilanteessa oli häiriötä, ja paha laukka tuli. Jälkeen päin hylätyksi tullut ruuna oli tuollakin kertaa toinen maalissa. Ravilla matkaan päästessään Juggenaut pystyy tässä kamppailemaan 3000 euron ykkösrahoista. Harvakseltaan starttaamaan päässyt Diesel Degato (1) aloitti Härmässä lähes vuoden tauolta voitolla, kun se takamatkalta loistavasti menneen reissun perästä kiri ohi paalulta lähteneestä, mutta vaativamman reissun saaneesta Surprise Leaderistä.

Yllättäjäehdokas Mainiosta alkuasemistaan nousuvireinen Mountain Hooligan (2) voi saada oikein hienon reissun kärjessä tai sen lähellä, eikä menestys ole Niko Jokelan mukaan ollenkaan mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Rutinoimattomilla hevosilla ajetaan isosta palkinnosta, joten varsinkin alun juoksutapahtuminen arvaaminen on vielä tavallista vaikeampaa. Starttiin saatetaan satsata äärirajoilla, ja laukkariskit kasvavat. Toisaalta joku yllättävä osanottaja voi ottaa arvokkaan johtopaikan haltuunsa, ja pyrkiä myös puolustamaan asemiaan. Juggenaut (5) lähtee asiallisesti matkaan, mutta ihan ensiaskelillaan iso ruuna ei ole kovin räväkkä. Tuossa kohtaa se saattaa häirittynä laukatakin. Vielä paremmin vahva kuin nopea Juggenautille käy myös paikka johtavan rinnalta. Tampereen Nuorten lähdössä hevonen juoksi keulassa, ja yksi tuli lopussa ohitse. Tuosta ei kannattane kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä päätelmiä. Mountain Hooligan (2) ja Midnight Rumba (3) käynnistyvä molemmat asiallisesti. Ensin mainitulle käy Niko Jokelan mielestä vähän kaikenlaiset juoksupaikat. Vaikka jälkimmäinen tipahti Kokkolassa johtopaikalta maalisuoralla viidenneksi, niin keulareissu ei ole varmaan aivan mahdottomuus. Diesel Degato (1) käynnistyi Härmässä takamatkalta aika verkkaisesti. Siitä huolimatta sisärataa pitkin matkannut pääsi aloittamaan kirinsä takasuoralla johtavan takaa. Ori kykenee Timo Salmelan mielestä avaamaan kovempaakin. Johtoon se ei todennäköisesti ykköseltä pääse, mutta sinne ei kuski tuntunut haluavankaan. Vähän samantapaiseen reissuun kuin viimeksi on mahdollisuudet, mutta myös juoksun epäonnistuminen on mahdollista. Varmemmin vapaalta radalta menevällä Boulder Rocketilla (10) saatetaan ajaa jo varhain eteenpäin, kun taas viimeisissään mainionlopetuksen tehneellä Essi Van Pressillä (12) luotettaneen vahvaan viimeiseen kierrokseen.

A: 5,1,3,2 B: 8,12,10,9,6,13,10 C: 7,4

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Aika harvoin onnistuvana Julianne Dahlia (5) ei ole mitenkään ihanteellinen varmakandidaatti. Tähän tasaisen oloiseen koitokseen tamma on ehkä kuitenkin todennäköisin voittaja.

Yllättäjäehdokkaat Tässä porukassa oikeastaan yksikään ei erotu merkittävästi muista kumpaankaan suuntaan. Kaikilla on jonkinlaiset saumat kärkeen. Potentiaalisia potin tekijöitä piisaa, mutta kuka niistä on hyvä valinta, niin tuota on vaikea ennalta aavistaa.

Juoksunkulku arvaus Keulapaikka kelpaisimainiosti etu- ja takarivin uloimmilta matkaan lähteville. Noista alkuasemista sinne pääsy ei ole helppoa, ja onnistuessaankin revitys saattaa viedä liikaa voimia lopputapahtumia ajatellen. Jamas Victor (8) ei Seinäjoella kuukauden starttivälillä pystynyt takapareista lopussa juurikaan sijoitustaan parantamaan. Terävä avaaja saattaa pystyä etenemään lähtöpaikastaan huolimatta mielipaikalleen keulaan. Jos sinne päästään, niin asemista pyrittäneen pitämään kiinni. Kaikki muutkin eturivin hevoset, mukaan lukien Julianne Dahlia (5) lähtevät aivan kohtuudella matkaan. Yhdellekään niistä johtopaikka ei ole välttämätön menestystä ajatellen, joten etukäteen kuskien taktiikoita on hankala lähteä arpomaan. Turon Linda (12) on ollut selvästi tomerampi vapaalta radalta. Radalta 12 saatetaan ajaa heti eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakin tuntuu tammalle sopivan.

A: 5,8 B: 4,12 C: 11,1,6,9,10

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Kahdessa viimeisessä luokkahevosen otteita esittänyt Global Solidarity (5) on tässäkin vastaavana, jos ei mahdoton niin ainakin tosi vaikea voitettava. Sitä edellisissään tosi tahmeasti suorittanut ori ei sellaisena riittäisi tässä edes välttämättä rahasijalle, joten oikein kovilla prosenteilla Global Solidarity ei ole T4-kupongille paras mahdollinen tukipilari.

Kova haastaja Janne Sorosen mielestä huippuiskuinen Smooth Criminal (6) on herkkä hevonen, jonka hyvän ja huonon päivän ero on tosi iso. Jos suosikin vire ei ole aivan tapissaan, niin oikeana hetkenään Smooth Criminal voi kyetä pistämään tälle aivan tosissaan hanttiin.

Juoksunkulku arvaus Quartam De Caelo (3), Global Solidarity (5) ja Smooth Criminal (6) ovat kaikki äkäisiä avaajia. Ensin mainitulla tuskin täydellä matkalla ajetaan keulasta, vaikka sinne alusta päästäisiin. Global Solidarity on ottanut kaksi viime voittoa samalla taktiikka. Kovassa avauksessa yksinkertaisesti työnnytty johtoon, mistä ori on ajamatta karannut vastustajiltaan maisemiin. Viimeksi Torniossa johtavan takaa liian myöhään tilaa löytäneen Smooth Criminalin rattailla Janne Sorosen ajotaktiikka voi olla tällä kertaa aggressiivisempi, ja suursuosikki voidaan alussa haastaa taistelussa keulapaikasta. Tuo voi tuottaa ylivauhtisen kisan, ja tarjota yllättäjille mahdollisuudet ykkösrahoihin. Löten's Anselmilla (4) usein ajettu jo matkalla eteenpäin, mutta pitkältä tauolta Antti Ala-Rantala suunnitteli maltillisempaa ajotaktiikkaa.

A: 5 B: 6,1,9,11,8,4 C : 2,3,7,12,10

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat: Kolmessa edellisessään mainiosti suorittanut Blueray Savoy (2) kävi Ylivieskan raveissa lämpöisenä, mikä pilasi mahdollisuudet parempaan menestykseen. Kakkosradalta liukas starttari saanee hyvät asemat terävää loppukiriä varten. Vahva Faith In Life (11) on ottanut Oulussa useamman voiton, mutta kolme kertaa ruuna on erehtynyt radan tiukassa toisessa kurvissa laukalle.

Yllättäjäehdokas ja Arvoitus Lähes 11 kuukauden paussilta palaava Owen Broline (4) oli Etelä-Ruotsissa ammattivalmentajilla treenissä. Valmennuksen ja monien muidenkin asioiden suhteen asiat ovat selkeästi muuttuneet. Kun vielä yleensä hyvin johtopaikalta otelleen hevosen otteet kahteen viime starttiin olivat lopussa hieman pehmeitä, on nopea ruuna on tähän kisaan ennalta melkoinen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Eturivissä on monta hyvää avaajaa, joista kaksi on melkoista ns. starttirakettia. Kaikissa katsomissani Ruotsin kisoissaan Owen Broline (4) otti keulat, mistä myös ajettiin. Jos lähtönopeus on säilynyt ennallaan, ei johtopaikan ottajasta pitäisi olla epäselvyyttä. Kati Korteniemen mukaan ruuna on haluttomampi toisten takaa, joten taktiikka ei vaihdu nytkään. Viimeksi Blueray Savoy (2) oli Niko Jokelan mukaan käynyt lämmittelyssä sen verran kierroksilla, ettei hän uskaltanut panostaa starttiin. Normaalisti ruuna käynnistyy tosi liukkaasti. Liika satsaaminen alkuun voi kuumentaa hevosta liikaa, joten paikka johtavan takana kelvannee. Blue For You (7) eiArto Komulaisen mielestä tykkää, jos ohitettavia on lopussa liikaa. Alkuun on siis satsattava, jotta paikka kärjen läheltä irtoaisi. Takarivin vahvoilla, mutta hiukan tasavauhtisilla omaan juoksuun kykenevillä Faith In Lifellä (11) ja Noble Heart Novalla (12) ajetaan jo matkalla eteenpäin, jos tempo meinaa laskea turhan verkkaiseksi.

A: 2,11,5,4 B: 7,9,12,3,1,6,10 C: 8

T4-systeemit

Pieni: 5,1,3,2 (8,12) 5,8 (4,12) 5 (6,1) 2,1,5,4 (7,9) = 32 riviä

Suuri: 5,1,3,2,8,12,10 (2,9) 5,8,4,12 (12,10) 5 (6,1) 2,1,5,4,7,9,12,3,1,6,10(8,2) = 308 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Vahvasti tyrkyllä kolmen sakkiin Keulaan päästessään Stanley Good Speed (5) voi saada vetää ainakin jonkin matkaa haluamaansa vauhtia, ja mitalisaumat tuntuvat hyviltä.

Yllättäjäehdokas Viime kisaan reilun kuukauden starttivälillä lähtenyt Dizebell Gran (10) joutui aloittamaan kiriinsä aivan porukan hänniltä. Loppusuoralla vauhti hieman töksähti, kun etenemisväylät menivät umpeen. Esitys oli kuitenkin jollain tavoin positiivinen. Oikeana päivävään vahvasti loppua tulevalle Dizebell Granille lähtöpaikka vaikuttaisi aika sopivalta. Jos startti vielä hieman terävöitti iskukykyä, niin ei mitalisija ole tässä ollenkaan mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus. Viitosrata on Oulussa monesti hyvä lähtöpaikka, ja aika liukkaasti avaava Stanley Good Speed (5) saattaa olla alussa nopein. Hevoselle ei ole viime aikoina haluttu keulareissua, mutta sopivanoloisessa seurassa saattaa taktiikka olla toinen. Yleensä hieman kankeasti käynnistyvä Sweet Malkin (1) joutui poisjäännin takia sisäradalle, joten on pieni kysymysmerkki, kuinka kaukaa kärjestä ja missä vaiheessa riskisti loppua tuleva ruuna pääsee loppuvetonsa aloittamaan. Asialliseen avaukseen kykenevällä Basswood Grovella (8) on alku otettava laukkavaaran takia hieman varman päälle. Kasiradalta ruuna voi jäädä alussa takapareihin, joten menestys jäänee loppukirin varaan. Amex (3) ei ole nopea startissa, mutta kakkosradalta se saanee kuitenkin paikan suhteellisen läheltä kärkeä. Sitkeästi kirinsä maaliin asti punnertava ruuna kamppailee lopussa tiukasti mitalisijoista.

A: 5,2 B: 7,9,10,3,8,6 C: 4,11,12

Muut lähdöt

  1. 2. Fakir Nyx - 3. Adrianne H – 7. Rose's Nella – 9. Quantum Kamala – 1. Killing Windcape (6. Magic Hockenheim)

  2. 13. Kumiukko 3. Pausteri – 8. Masun Vilke – 2. Riuska-Poju –10. Tuuving – 7. Turnee – 1. Alman Into – 6. Metsärinteen Sisu Valtori ( 14. Caro – 15. Vinksahti)

  3. 10. K.P. Salama – 9. Aaprahami –7. Svartsjöfax – 2. Reipas Tella – 4. Taiga Tuulia (3. Myrsky Ralli – 6. Poika Vauraus )

  1. 6. Millstone's Lissom – 8. Mr Big S – 7. Sudbury – 4. Walk A Mile (9. Leif – 10. Teaxas Gel –3. Road To Victory)

  1. 4. Glory's Easy – 1. Listas Hector –10. Artie B.Jet – 9. Minto's Macy Moon – 7. Star Pine – 5. I Make The Rule (2. Circle Star)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen