Vihjeet 22.11.2018

21.11.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Janne Soronen, Positiivisen esityksen Bodenissa tehnyt Mas Capacity (3) on yhä hieman keskeneräinen. Vähän voimaton varsa kehittyy vielä. Uskon, että se on ensivuonna valmiimpi. Tämän kauden startit ovat enemmän rutiinin hankkimista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mas Capacity on tässä ensi kertaa auton takana, mutta en usko lähtötavan olevan järkevälle varsalle ongelma. Harjoituslähtöön on tarkoitus mennä mukaan. Itse startissa koetetaan sen verran matkaan päästä, että jonkinlainen paikka parijonosta saadaan.

Varustemuutokset: Pumpulit korvissa, ja muutenkin ihan perusvarusteilla ajetaan.

Marko Hakkarainen, Nicitalla (5) on ollut paljonongelmia. Treenitaukoja on jouduttu pitämään, eikä hevonen ole mennyt niiden takia toivotusti eteenpäin. Hieman arka tamma on nyt vielä ensikertaa autolähdössä. Vaikka himppu parannusta koelähtöön voi tulla, niin ihan kärkisijat tässä kohtaa yllättäisivät.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan päästä ravilla matkaan, ja katsoa sitten, mitä hevonen tekee.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Pasi Väisänen, Ok-suorituksen Ylivieskassa tehnyt Delissa (6) painaa edelleen hieman sisälle päin, mikä vie vauhteja. Mikään treenihai se ei ole. Joka kerta hyvin kilpailutilanteessa suorittanut Delissa skarppaa aina starttiin. Asiallinen hevonen voisi yltää tässä neljän sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tosi kovalle lähtijälle tavoitellaan edelleen selkäjuoksua.

Varustemuutokset: Kengättömyys ei ole tälle kovin merkittävä etu. Kuopiossa viime vuoden starttinsa Delissa juoksi hokit alla. Viimeksi tammalla oli perässä jenkit, mistä oli sille etua.

Mauri Jaara, Cheval De Fer (7) on ihan oikea hevonen, jolla on hyvin kapasiteettia, mutta ruuna ei tee vielä ollenkaan totta. Toivotaan, että Cheval De Cher alkaisi starttien myötä parantaa tuossa suhteessa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Seiskaradalta pitää alussa hieman katsoa, että mihin paikkaan päästään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Markku Niemisen ajamassa startissa Enter Mayweather (8) teki asiallisen esityksen. Seuraavan kisaan sehuononsi. Ruuna juoksi vinossa ja laukkasi loppukurviin. Sitä on treenattu ja hoidettu. Harjoituksissa Enter Mayweather on ollut hyvä. Toivotaan, että esitys on nyt parempi kuin viimeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman tasavauhtinen Enter Mayweather on vahva hevonen, joka ei moiti paikkaa johtavan rinnallakaan.

Varustemuutokset: Kotona suorassa juokseva Enter Mayweather on ollut kisatilanteessa hieman toisohjainen. Tuon takia sille kokeillaan nyt hieman erilaista kuolainta.

Mauri Jaara, Koko ajan eteenpäin mennyt Backward's Boy (12) on näihin sarjoihin ihan oikea hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Omaankin juoksuun kykenevä Backward's Boylla oli myös Ylivieskassa takarivin lähtöpaikka, eikä tuo estänyt pärjäämistä.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Pikku hiljaa parannellut Sorella Aggiornata (5) teki Ylivieskassa takamatkalta ja suljetulta paikalta sen verran mukavan esityksen, että pärjäämiseen pitäisi olla nytkin mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sorella Aggiornata toimii ja menee. Vähän kaikki tuntuu käyvän tammalle.

Mauri Jaara, Välillä sairastellut Suzie Cue (6) palasi Ylivieskaan tauolta. Yritin tuon takia säästää hevosta ja ajaa matkalla mahdollisimman hiljaa. Se oli jälkeenpäin ajatellen virhe, kun tamma osoittautui kovassa lopetuksessa vielä tukkoiseksi. Kaikki Suzie Cuella tuntuisi olevan kunnossa. Viime startti ruokki hevosta tätä kisaa ajatellen, kun henkien pitäisi olla nyt auki. Hokkikelit käyvät tälle mainiosti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pätkänopea Suzie Cue osaa tulla selästäkin.

Varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.

Mauri Jaara, Forgetmenot Sisu (7) on arka päästään, ja Bodenissa sen silmille lensi aika tavalla tavaraa. Tuon takia toisen perässä juokseminen oli sille vaikeaa. Kun yritin patistaa tammaa menemään, niin laukka tuli. Kuiva rata olisi tälle parempi. Hokeista ei ole tällekään haittaa. Vaikka tämän kisan hevosemme ovat keskenään aika erilaisia, niin pärjäämisen suhteen ne ovat ennalta melkoisen tasavertaiset. Päivänvire ja juoksun onnistuminen ratkaissee sen, kumpi niistä on ennen maalissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Forgetmenot Sisu ei ole vielä erityisen nopea, mutta se jaksaa kyllä mennä. Pienessä lähdössä tämänkin uskoisi saavan ihan jonkinlaisen juoksupaikan

Varustemuutokset: Päävehkeitä muutetaan, jottei Forgetmenot Sisu häiriintyisi radasta mahdollisesti silmille lentävästä aineksesta.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Lea Sinkkonen, Vincent Laxin (1) Joensuussa tekemä hyvä esitys oli positiivinen yllätys. Tuohon kisaan sillä oli startti alla. Hevonen on jostain syystä parantanut, mutta minkä takia, niin sitä en tiedä. Viimeistelyhiitissä hyvin menneellä ruunalla on nyt taas pidempi starttiväli.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vincent Lax ei ole kovin innokas kiertelijä, joten sille on etu kun lähtöpaikka on paalulla. Mikään erityisen kova avaaja hevonen ei ole. Selkäjuoksu sopinee Vincent Laxille paremmin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Juhani Harmoinen, Jullen Ekon (6) ongelmakohtaa haettiin pitkään. Se löydettiin lautasten puolivälistä. Se sai tuohon paikkaan monenlaista hoitoa, mm. kylmähoitoa ja laseria. Ravi on ollut nyt paljon varmempaa. Ruuna olisi voittanut jo Jyväskylän lokakuun starttinsa, mutta tuohon kisaan sille tuli kaksi laukka, joista ensimmäinen häirittynä. Lähtöpaikka on sopiva, ja jos Jullen Ekolle ravi maittaa, niin voitosta lähdetään taas ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reipasta lähtevä Jullen Eko menee kaikilta paikoilta, mutta vapaalta radalta se ollut parempi.

Varustemuutokset: Tähän kisaan Jullen Ekolle tulee hokat alle. Ne alla se juoksee nyt ensikertaa kilpaa. Hevosella on pitkät liikkeet, joten niistä ei pitäisi olla haittaa, mutta aivan varma asiasta ennalta ei voi kuitenkaan olla. Muuten käytetään samoja varusteita kuin aiemmin.

Lea Sinkkonen, Harjakainen (7) on jaksavampi mutta epävarmempi kuin tallikaverinsa Vincent Lax. Kuopiossa laukka tuli alkuun. Takaisin otetussa ruuna olisi kuskin mukaan päässyt ravilla matkaan, mutta itse starttiin se hieman kuumeni. Tälläkin olisi ollut mukava päästä ajamaan kilpaa tässä välissä. Harjakainen oli hyvä viikonloppuna tehdyissä viimeistelyissään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Harjakaisen kanssa ei ole niin tarkka missä sillä ajaa, kunhan se vain menee ravia.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Kati Pekkala, Valtroksilla (13) oli jalassa sitkeä tulehdus, ja tauko venyi pitkäksi. Kaustisen marraskuun kymmenennen päivän harjoitusraveissa kuskinkin mielestä hyvin suorittanut ruuna lopetti 26-vauhtia. Laiskasti yksin treeneissä menevä Valtroks on ollut kotona pirtsakanoloinen. Viime aikojen kelit ovat haitanneet harjoittelua, kuten sunnuntaina ajettuja viimeistelyitä. Liian kova tai pehmeä rata olisi tätä vastaan. Pitävä ja sopivan napakka alusta olisi tälle paras. Pitkän paussin takia esitys tähän ekakisaan on tietenkin ennalta pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kokolaput silmillä juokseva Valtroks ei ole ollut keulasta niin hyvä kuin muilta juoksupaikoilta. Hevonen on ollut paras takamatkoilta, joten tuossa mielessä asetelmat sopivat. Aiemmin hieman kankeasti käynnistynyt ruuna on parantanut jonkin verran lähtönopeuttaan.

Varustemuutokset: Valtroksilla on pikku hokit alla. Katsotaan sitten paikan päällä pitääkö alle laittaa pitemmät hokit. Muuten samoilla varusteilla jatketaan.

Petteri Joki, Vasker (16) on nopea lähtijä, joka on parhaimmillaan kärjen läheltä, joten tällainen tehtävä ei ole sille ollenkaan helppo.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Marko Hakkarainen, Rio Crowen (1) juoksu meni viimeksi mönkään. Hevonen tarvitsi startteja. Kun näkösällä ei ollut sopivia lähtöjä, niin se päätettiin ilmoittaa tähän mukaan, vaikka sarja ei satu. Kovia tammalla on tässä vastassaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rio Crowe lähtee hyvin. Katsotaan sitten, kun auto irtoaa, että millä taktiikalla tämä kisa ajetaan.

Varustemuutokset: Samoilla varusteilla jatketaan.

Janita Luttunen, Lionizea (7) hoideltiin ja treenailtiin välissä. Oikein hyvän juoksun Bodenissa tehnyt ruuna sai rehellisesti tilaa vasta viimeisellä satasella. Positiivisinta esityksessä oli, että hevonen lähti auton takaa ensi kertaa kovaa matkaan, ja pystyi avaamaan kymppiä. Oulun viimeinen kurvi oli tälle kesällä hankala, mutta tuon jälkeen se on mennyt kaarteet vaikeimmillakin radoilla. Hyvin onnistuneella juoksunkululla Lionizelle voisi olla tässä pienet yllätyssaumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulasta hyvin menevä Lionize pystyy lataamaan sopivan selkäreissun perästä viimeisen puolikkaan kovaa. Johtavan rinnalla juostessaan ruuna on hieman liian tosissaan, joten tuo paikka on sille huono.

Varustemuutokset: Reikälaput ja jenkkityyppiset kärryt jatkavat varusteissa. Lionize juoksi jo Bodenissa hokit alla, ja pitävällä alustalle tuo balanssi on sille vain plussaa.

Janne Soronen, Smooth Criminal (8) teki Bodenissa tauolta kohtalaisen esityksen, mutta seuraavan kahteen juoksuunsa se oli iso pettymys. Viimeksi yritystäkään ei ollut yhtään. Hevosta on koetettu treenata nyt tiukemmin, ja hyvin se on mennyt harjoituksissa. Näistä alkuasemista Smooth Criminalin on varmaan erittäin vaikea pärjätä. Tähän kisaan ei ole oikein muita odotuksia kuin, että ruuna tulee hyvin maaliin joko kirien tai pussissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alkuun ei satsata, vaan hissukseen on tarkoitus lähteä liikkeelle.

Varustemuutokset: Hokkikengässä hyvin menevälle Smooth Criminalille talvi on parempaa aikaa. Tämä kisa ajetaan kesäkengässä, mikä ei ole tämän hevosen optimibalanssi.

Petteri Joki, Gizah Boko (9) on olemassa hyvä hevonen. Tamma on ollut viime starteissaan lopussa vain tasainen. Kilpaileminen on ollut katkonaista, eikä minulla tietoa Gizah Bokon tämän hetken tilanteesta. Ihan kärkisijat tulisivat tässä kuitenkin jonkinlaisena yllätyksenä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on tähän kohtaan sopiva, kun Gizah Boko saa nyt nätin selkäreissun.

Janne Lukkari, Kuskin mukaan Ambrogio (10) teki viimeksi parhaan esityksen, mitä se on hänen ajamanaan tehnyt. Sunnuntaina hokkakengässä ajetuissa viimeistelyissä se oli aivan normaali. Tuon perusteella hevosella pitäisi olla kaikki edelleen kunnossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hankala, ja täältä juoksunkulun ennustaminen ei ole helppoa. Pienestä ylivauhdista voisi olla nyt Ambrogiolle hyötyä.

Varustemuutokset: Ilman kenkiä juossut Ambrogioon vaihdettu nyt suoraanraskaampaa hokkakenkään, minkä vaikutusta kilpailusuoritukseen on ennalta vaikea tietää. Treenivauhdeissa ruuna menee hyvin myös hokat alla.

Mauri Jaara, Kahteen viimeiseen kisaan ennen taukoa kipeänä ollut Diablo Sisu (11) sairasteli pitkään. Tuon jälkeen sitä on päästy treenaamaan hyvin. Esitys Bodenissa paussi huomioiden oli mainio. Tämä on sen oloinen hevonen, että se parantaa, kun saa startin alle. Pienelle, helpot liikkeet omaavalle hevoselle hokeistakaan ei ole haittaa. Talviaika on tälle paremminkin etu, joten tauolta paluun kanssa ei pidetty kiirettä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on takarivissä, ja tilanteen mukaan joudutaan nyt ajamaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Marika Lohilahti, Tauolta palannut Punta-Pate (1) tukehtui viimeksi pikkuisen lopussa. Kesäkuussa terveenä tauolla jääneellä orilla tähdättiin loppukesän 76-lähtöihin ja harjoitukset menivät ihan ok. Hevonen kuitenkin hieman vaivaantui, eikä pystynyt tuon takia suorittamaan ihan omalla tasollaan. Kotona ja hiiteillä laiskasti menevä Punta-Pate tarvitsee alle kisoja. Talven kovia koitoksia ajatellen se yritetään saada taas säännölliseen starttirytmiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva reippaasti lähtevälle Punta-Patelle, ja keulaan pääsemiseen on mahdollisuudet. Jos viime starteissa tosi vakuuttavasti suorittanut Koveri tulee heti alussa rinnalle, niin sen selkä saattaa kelvata meillekin.

Varustemuutokset: Punta-Patella on hokkakengät alla, mutta niistä ei ole sille haittaa.

Pasi Impola, Meilläkin kelit menivät treenauksen kannalta turhan koviksi. Vielälauantainapäästiin ajamaan juosten, eikä Koverin (6) valmistelun pitäisi juurikaan erota normaalista. Vastus tiukkenee koko ajan, eikä tässä 76-tasoisessa lähdössä meilläkään ole varaa virheisiin. Koveri ei ole kilpaillut hokit alla kuin uransa parissa ekastartissa, mutta en usko niistä olevan tälle sanottavaa haittaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Koveri onkin tehnyt starteissaan monenlaisia juoksuja, niin silläkään ei ole näin kovassa tehtävässä varaa ylettömään kiertelemiseen.

Varustemuutokset: Koverilla on nyt hokat alla. Muuten samoilla jatketaan.

Jouko Kangas, Pikku-Rytille (8) tämän on hieman testi startti talven 76-lähtöjä ajatellen. Treenikelit ovat olleet kolmisen viikkoa hankalat, ja viimeinen viikko on jäisen maan takia jouduttu menemään melkoista köpöttelyä. Tuosta on haittaa pitkältä tauolta palaavalle Pikku-Rytille. Aiemmin se on ollut hyvä heti tauolta, mutta hevonen voi olla tukkoinenkin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin hevosen tunteva kuski saa ajaa, kuten parhaaksi katsoo.

Varustemuutokset: Samoilla aloitetaan kuin millä alkuvuodesta ajettiin,

Jouko Kangas, Koko ajan kehittyvällä Jepuliksella (9) on startteja alla, eikä sille ole vallinneista huonoista treeniolosuhteista isoakaan haittaa. Tässä kisassa odotankin Jepulikselta enemmän kuin Pikku-Rytiltä. Tammikuun starteissa tilanne voi olla sitten ihan toinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jepulis on tarkka siitä, että se ei lähde lopussa muilta karkuun. Tuon takia ruuna ei voita eikä häviä koskaan isolla marginaalilla.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Petteri Joki, Faija (11) aloitti Rovaniemellä paussilta. Ori oli vielä loppusuoran alussa voittaneen Jepuliksen takana, mutta sitten tuli vielä väsy. Tämä on olemassa pärjääjä hevonen. Jos Faija olisi nyt startti alla napsun verran parempi, niin se voisi olla jopa kärkikahinoissa mukana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasaisesti lähtevällä Faijalla pitää yrittää päästä sopiviin selkiin.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Janne Soronen, Koko viimeisen kierroksen kolmatta kirinyt Cool On Photos (1) teki Bodenissa hyvän juoksun, vaikka jäi toiseksi. Viikon päästä Seinäjoen 76-finaalilähtöön osallistuvalla ruunalla ajetaan tässä hieman tuo kisa mielessä. Vaikka ei tiloja lopussa löytyisikään, ja jäisimme pussiin, niin se ei olisi tässä kohtaa meille mikään suuri katastrofi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Cool On Photos voisi päästä ihan asiallisesti matkaan. Aiemman historian mukaan ruunalla ei uskalla laukkavaaran takia satsata alkuun ihan täysillä. Oulun startissa hevonen otettiin startissa täysin kiinni. Nyt yritän lähteä kohtuudella liikkeelle. Keuloja tämä ei saa kuitenkaan pidettyä. Jos tilaa tulee, niin vahvalla menijällä voi ajaa toista rataa pitkin. Jos vapaata ei tule, niin sinne voidaan pahimmassa tapauksessa jäädä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Pasi Väisänen, Zircon Hossille (2) tuli jalkaan pieni haaveri, ja se sai olla vähän aikaa helpommalla. Maanantaina tällä ajettiin tallikaverin kanssa hiitti 21-vauhtia läpi, joten paikkojen pitäisi olla auki. Ruuna treenaa kengät alla ihan ok, mutta kilpailuvauhdeissa ravin sujuminen on kuitenkin pieni arvoitus. Tuossa suhteessa tämä on hieman testistartti, jossa katsotaan jatketaanko kilpailemista vai treenaanko talvi. Jos Zircon Hoss suorittaa tasollaan, niin sen pitäisi pystyä tässä seurassa jollain tavoin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka toisella ilman vetoapua käy Zircon Hossille

Varustemuutokset: Zircon Hossille saatetaan vaihtaa starttiin pitemmät hokit alle. Jenkkikärryt jatkavat edelleen takana.

Marko Taittonen, Pitkältä tauolta palaileva Bajkal Graff (6) oli jo viimeksi parempi. Mitään ongelmia tuon jälkeen ei ole ilmennyt, ja toivotaan, että ruuna parantaa tähän starttiin edelleen. ei mitään ongelmia viimeksi parempi hieman parantaisi taas lähtöpaikka hieman ulkona

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on tälle hieman turhan ulkona. Kova matkavauhti suosisi Bajkal Graffia.

Varustemuutokset: Bajkal Grafilla oli jo viimeksi hokit alla, niin ja muutenkin samoilla kamppeilla tässä mennään.

Petteri Joki, Vähän ailahteleva Polonaise (8) tekee välillä hyviä loppukirejä, mutta toisinaan se on vain tasainen. Huonolta lähtöpaikalta pärjääminen voi olla tässä hankalaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Polonaise ei kovin nopea lähtijä, joten jäämme täältä varmaan alussa hännille. Sisäkautta on tuurilla yrittävä pärjäillä.

Janne Lukkari, Ehjät suoritukset ovat edelleen Artie B.Zetille (9) tärkeitä, joten vaikka ruuna oli Jyväskylässä lopussa hieman pehmeä, niin "ok plus"-arvosanan se tuostakin esityksestä meiltä saa. Tässä tavoitellaan finaalipaikka. Samalla hevosen rahkeita hieman kokeillaan, ja katsotaan, miten se riittää kovemmissa sarjoissa. Artie B.Zetin harjoitukset on voitu viedä läpi suunnitellusti, ja se on mennyt niissä hyvin. Viime startin jälkeen se ei ole ollut valjaissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Artie B.Zet on parempi vapaalta kuin selkäreissulla, joten jo matkalla eteenpäin ajaminen on mahdollista.

Varustemuutokset: Artie B.Zet on vaihdettu kesäkengästä hokkikenkään. Muuten se jatkaa samoilla varusteilla.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Janita Luttunen, Parissa viime kisassa Mr Big S:n (2) startit otettiin hieman liian varman päälle, ja se jäi alussa liian kauas kärjestä. Ruuna tuli noissa juoksuissa viimeiset tuhannet 12,8- ja 12,9 -vauhtia, joten kunnon uskoisi olevan ihan jonkinlainen. Viimeisiä starttejaan nyt juoksevan Mr Big S:n pitäisi olla myös treenien perusteella aivan hyvällä mallilla. Tyytyväisiä ollaan, jos tässä rahoille tullaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi epätyypillisen hitaasti käynnistyneellä Mr Big S:llä koetaan nyt lähteä pikku riskilläkin aggressiivisemmin liikkeelle. Hieman huonolla kurvijuoksijalla olisi helpointa ajaa keulasta, mutta sinne tässä ei taida olla mahdollisuutta päästä.

Varustemuutokset: Pitävän pohjan tarvitsevalla Mr Big S:llä on hokit alla.

Petteri Joki, Hyvällä juoksulla tauolta aloittanut Callela Leonard (3) on tässä paperilla mukana sopivassa lähdössä. Kisassa ei ole ketään sellaista mukana, jolle emme voisi pärjätä. Vielä lauantaina pääsimme ajamaan normaalisti, mutta alkuviikon kovat kelit ovat estäneet suunnitellut treenit. Callela Leonard on saanut kuitenkin jo jonkin aikaa ihan oikeaa treeniä, joten en usko tuosta seiskasta olevan sille suurempaa haittaa

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikkaan olen tyytyväinen. Rauhallisesti startti on tarkoitus ottaa ja hakea ainakin alussa selkiä eteen. Tilanteen mukaan eteenpäin voidaan jo matkalla ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Good Dynamite (5) ruunattiin on tässä välissä. Nyt sillä koetetaan pikku hiljaa taas alkaa ajamaan kilpaa. Viimeksi hevoselta loppui sadekelillä henki. Kosteat kelit jätettiin väliin, ja odotettiin näitä kuivempia olosuhteita. Koetetaan antaa Good Dynamitelle hyvä juoksu. Katsotaan sitten, mitä se tekee lopussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmin Good Dynamite oli hyvä lähtijä, mutta nyttemmin se ei ole enää päässyt yhtä hyvin matkaan. Yritetään katsoa hevoselle tästä mukava juoksupaikka.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Lukkari, Kuskin mukaan viime startissa oli jonkinlainen kontakti, ja Tip Chipille (11) tuli laukka. Ravivarmana hevosena ei osannut antaa hyppyä alas. Starttitauko on taas venynyt aika pitkäksi. Hevosesta on päästy treenaamaan normaalisti, ja kaikki sillä tuntuu olevan ihan hyvin. Viikonlopun viimeistelyissä ruuna meni pontevin potkuin. Täysimatka on Tip Chipille tällä hetkellä pieni miinus. Sijoitus neljän sakissa tyydyttäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tip Chip tarvitsee kiriin vetoapuja. Takarivin lähtöpaikan takia rivakasta ekakierroksesta voisi olla meille hyötyä.

Varustemuutokset: Tip Chip on vaihdettu nyt hokkikenkään.

Jouko Kangas, Baretta Boko (12) jatkaa ihan ok-kunnossa, mutta lähtöpaikka vieneet mahdollisuudet kaksarisijoihin. Ruuna voisi olla nyt 3-5 maalissa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä on ajettava sen mukaan, miten tilanne sallii.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Heidi Turunen, Kun Dexterous (2) on ollut vähänkään terveenä, niin se on tehnyt aina hyvät juoksut. Kelit ovat haitanneet hieman treenausta, mutta onneksi pääsimme ajamaan mäkeen hieman reippaampaa. Kilpailuissa rehdisti suorittava ruuna ei tee kotona mitään ylimääräistä. Ongelmia tällä on aina ollut, eikä koskaan voi ennalta tietää, että milloin ne taas ilmaantuvat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Periaatteessa terävästi avaava Dexterous ei jostain syystä lähde aina ihan yhtä hyvin matkaan.

Varustemuutokset: Jo kesällä takana olleet pienet nastat vaihdetaan hieman topakampiin.

Pentti Rautio, Pikku tauolta palaavan Amaranth Artistin (9) viimeistelyjä huonot kelit ovat haitanneet. Kunto tuntuisi olevan ihan mallillaan. Vire on kuitenkin jonkinlainen arvoitus. On mahdollista, että tamma olisi vielä tähän kisaan hieman tukkoinen. Kiimat haittasivat kesällä pahasti, ja tuo näkyi hevosen esityksissä. Muilla kerroilla se suoritti hyvin. Amaranth Artistilla on tarkoitus ajaa talvi kilpaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nykyään takaakin tuleva Amaranth Artist osaa lähteä myös takarivistä reippaasti. Jos keulassa mentäisiin matkalla hieman isompaa, niin tuosta olisi meille etua.

Varustemuutokset: Amaranth Artistilla on pikku hokit alla, mutta niistä ei ole sille haittaa.

T5-vihje

Yhteenkään illan T5-kohteeseen ei ollut tällä kertaa ongelmaa löytää varmaehdokasta. Monen niistä voitto tuntuu ennalta aika todennäköiseltä, ja voitto-osuus peruspanoksella ei välttämättä tuota suurta lunastusta. Tähän aikaan vuodesta olosuhteet saattavat aiheuttaa yllätyksiä. Jäätynee pohjan päällä on pehmeää ainesta, ja riittävän pidon saamiseksi kengityksen kanssa joutuu olemaan tarkkana.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Mainioon iskuun noussut Jullen Eko (6) hakee tästä kolmatta peräkkäistä tolppaa.Asiallisesti voltista käynnistyvä ruuna voi päästä juoksulangan paikaltaan heti hallitseviin asemiin. Jos vaivatta reilusti alle 30-vauhteja kulkeva hevosen ravi on hokit alla yhtä jouhevaa kuin kahdessa viimeisessä, voi Jullen Eko olla tässä muille vaikea voitettava.

Yllättäjäehdokas: Joensuussa alun laukan jälkeen vahvasti suorittanut Harjakainen (7) olisi kuskin mukaan päässyt takaisin otetussa ravilla matkaan. Startin onnistuessa ruuna voisi kyetä etenemään johtavan rinnalle, mikä paikka riskille menijälle kävisi mainiosti.

Arvuuttelua juoksunkulusta. Paalulla ei ole yhtään erikoisen räjähtävää starttaria. Jos juoksulangan ajoitus osuu kohdalleen, voisi Jullen Eko (6) edetä hetikin johtopaikalle. Ainakin jo alkumatkasta tuohon uskoisi olevan mainiot mahdollisuudet. Julle Ekolle tuntuu sopivan mainiosti myös paikka johtavan rinnalla. Näppärät jalat omistava Krislina (2) saattaisi olla ensimetreillä nopein, mutta näin kovassa seurassa se tarvinnee vetävän selän eteensä. Nousukuntoiselta vaikuttava Vincent Lax (1) ei lähde niin kovaa, että pystyisi pitämään sisäradalta keuloja. Lea Sinkkosen mielestä selkäjuoksu käy mainiosti, joten ykkösrata on hevoselle edullinen. Harjakainen (7) ei selvinnyt Jyväskylässä itse startissa ravilla liikkeelle ja kiihdytykseen tuli laukka. Paikka toisella ilman vetoapua voisi olla kunnossa olevalle ruunalle sopiva, jos se sinne vain onnistuisi pääsemään. Pitkältä tauolta taas palaava Valtroks (13) osaa lähteä voltista nykyään ihan kohtuullisesti. Hyvänä ollessaan kiertäminenkään ei ole ollut sille vaikeaa, ja itse asiassa tuo on ollut Kati Pekkalan mukaan hevoselle mieluista puuhaa.

A: 6,13 B: 1,7,14,11 C: 16,12,8,10,4,2,9,15,5,3

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Lupaavassa iskussa tauolta palaneelle omaan tekemiseen kykenevälle Diablo Sisulle (11) tuntuu sopivan hieman kaikenlaiset reissut, joten ikävistä alkuasemista huolimatta ruuna nähtäneen voittokamppailussa mukana.

Varmaehdokas / Arvoitus Kengittä koko ajan vain parempia suorituksia suoltanut Ambrogio (10) joudutaan vaihtamaan tähän kisaan suoraan hokkikenkään. Tuon merkittävän balanssinmuutoksen vaikutus ruunan suoritustasoon tuntui olevan myös Janne Lukkarille hienoinen kysymysmerkki. Aamun peliprosentit ovat kovat, ja niissä tuota mahdollista negatiivista seikkaa ei ole huomioitu laisinkaan.

Yllättäjäehdokas Bodenissa saamansa tosi vaativan reissun perästä erittäin urheasti perille asti punnertanut Lionize (7) tuntuu alustavissa peliprosenteissa suorastaan hävyttömän vähän huomioidulta.

Arvuuttelua juoksunkulusta Eturivin parhailla paikkojen osanottajat ei ole loistaneet lähtönopeudellaan. Vaikka Rio Crowe (1) ei ole mikään starttiraketti, niin se voi pystyä pitämään alussa kaikki ulkopuolellaan. Keulastakin saatetaan koettaa ajaa. Hieman tasavauhtiselle tammalle tuo juoksupaikka tuotti Oulun lokakuun alun kisan kovassa lopetuksessa nelossijan. Hyvin matkaan pääsevälle Amazone d'Invernelle (5) yritettäneen tarjota nättiä selkäreissua mahdollisimman lähellä kärkeä. Monella tapaa tasaisella Quartam De Caelolle (6) haettaneen mahdollisimman kivoja asemia kärjen tuntumasta. Lionize (7) pystyi avaamaan Bodenissa tosi terävästi. Vetotyöt käyvät, joten jos keulaan pääsy onnistuu, niin asemista yritettäneen pitää kiinni. Paikka johtavan rinnalla ovat Janita Luttusen mukaan liian aggressiivisesti keulahevosta painostavalle ruunalle huono. Parhaimmillaan tiiviisti autoa seuraavalle Smooth Criminal (8) keulareissu sopisi, mutta Janne Soronen ei aikonut tällä kertaa panostaa alkuun, kun hevonen vielä odottelee mieliolosuhteitaan talvikelejä. Keskiviikkona hän kaavaili ajavansa vielä kesäkengässä, mutta olosuhteet voivat vaatia hokit alle. Tuo saattaa olla kuitenkin talvibalanssista pitävälle Smooth Criminalille vain eduksi. Takariviin arvotut suosikit Ambrogio (10) ja Diablo Sisu (11) kykenevät molemmat tekemään omaa juoksuaan. Heti tilaisuuden tullen jompikumpi lähtenee etenemään kohti kärkeä.

A: 10,11 B: 7,1,8 C: 2,5,6,4,9 D: 12

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Vajaan kahden paussilta heinäkuussa taas kilpailemisen aloittanut Koveri (6) on yhtä laukkastarttia lukuun ottamatta ollut joka kerta ensimmäisenä. Vaikka vastus on tällä kertaa kova, niin kauden yhdeksänteen ykkössijaan sijaan pitäisi olla saumat.

Arvoitus Pikku-Ryti (8) on ollut aiemmin hyvä heti tauolta, muttanyt pitkältä paussilta palaavalla ruunalla ei ole kelien takia kolmeen viikkoon voitu ajaa ihan halutusti. Viimeisen viikon treeni on ollut Jouko Kankaan mukaan lähinnä köpöttelyä. Vastus on heti huippuluokkaa, ja ihan kärkisijoja ajatellen Pikku-Ryti voi osoittautua vielä tällä kertaa turhan tukkoiseksi.

Arvuuttelua juoksunkulusta Viime kisaan vajaan parin kuukauden tauolta palanneen Punta-Paten (1) juoksu ei mennyt helpoimman kautta, ja keulaan päästäkseen se joutui tekemään töitä ihan hartia voimin. Nyt voltista livakasti liikkeelle pääsevä ori on saanut ykkösradan, josta se ottanee vaivatta porukan komentoonsa. Mielipaikalla keulassa päästeltäneen niin kauan kuin on mahdollista, jollei kisan hurjavireinen suosikki ilmesty heti alkuvaiheessa rinnalle. Kouvolanmarraskuun 76-kisassa Koveri (6) avasi takamatkalta räväkästi, ja painosti itsensä johtoon tuhat juostuna. Sama taktiikka on nytkin mahdollinen. Jouko Kankaan laatupelit ovat molemmat hyviä starttareita. Yli yhdeksän kuukauden tauolta tähän kisaan palaava Pikku-Ryti (8) otti alkuvuoden 76-lähdöissä voittoja pitkillä sitkeillä kireillä, sellaiseen saatetaan taas koettaa. Jepulikselle (9) koetettaneen hakea paikka toisen radan parijonosta mahdollisimman liki kärkeä.Ikinuori, mainiossa kunnossa oleva Tähti Kepu (15) jaksaa yhä raataa ulkoratoja pitkin. Lähtö pitää ottaa taas kieli keskellä suuta. Kun jonon häntä saadaan kiinni, niin kolmannelle reissuun lähdettäneen välittömästi. Edellä mainittujen kiinniottaminen ja vielä ohittamien tuntuu kuitenkin ennalta liian vaativalta tehtävältä.

A: 6 B: 9,8,1 C: 7,15,2,12,11,10,5,13 D: 14,4

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas Koko ajan luotettavan hyvin suorittava Cool On Photos (1) kohtaa tässä sopivan oloiset vastustajat. Pari asiaa painaa vaakakupissa myös huonon suuntaan. Pahin ongelma Oulun marraskuun startin tapaan on sisäradan lähtöpaikka, kun alkuun ei voi laukkavaaran takia ihan täysillä panostaa. Toinen miinustekijä on ruunan tähtäimessä oleva Seinäjoella ensiviikolla ajettava 76-finaalilähtö 6000 euron ykkösineen. Jos juoksu näyttää menevän turhan hankalaksi, niin tässä ei lähdetä välttämättä ihan väkisin ja verissä päin voitoista tappelemaan. Ravilla matkaan selvitessään ja vapaalle ajoissa päästessään, Cool On Photosin voittoon on kuitenkin melkoinen vaara.

Yllättäjäehdokas Tauon jälkeen nousujohtoisesti suorittaneen Bajkal Graffin (6) vire kaksi starttia alla voi olla nyt terävämpi, eikä vahvasti loppua pistelevä ruuna ole ylivauhtisessa kisassa välttämättä ihan ulkona kärkikamppailusta.

Arvoitus Zircon Hossin (2) ravi käyttää parhaitten ilman kenkiä. Hokit eivät ole olleet Pasi Väisäsen mukaan sille treenivauhdeissa ongelma. Kisatilanteessa mennään kovempaa, ja miten Zircon Hossin askellus silloin toimii, on sitten valmentajallekin hieman epäselvää.

Arvuuttelua juoksunkulusta Sutjakasti siivekkeestä singahtava Armani Press (4) saattaisi olla alussa nopein. Viimeksi veto keulasta ei kantanut aivan perille asti. Mieluista veturia ei ole välttämättä tarjolla, joten sama taktiikkaa saatetaan taas koettaa. Chicotte Chickille (3) kenkien pois ottamisesta on etua myös kiihdytyksessä. Tuo ei ole nyt mahdollista, mutta nytkään tamma ei jääne tässä ihan muiden jalkoihin. Tauluaan paremmassa kunnossa Chicotte Chick voi saada kivan reissun, eikä pärjääminen tunnu mahdottomalta. Ykkösradalta Cool On Photoksella (1) on alkuun ilmeinen laukan vaara, joten Janne Soronen aikoi olla lähtötilanteessa hieman varovainen. Oulun viime kerran startin tapaan, hän ei kuitenkaan aikonut ottaa hevosta täysin kiinni, joten ihan niin huonoihin asemiin kuin tuolla kertaa ruuna tuskin juuttuu. Jos ja kun tilaa ilmaantuu, ajanee kuski eteenpäin, kun paikka johtavan rinnalla sopii vahvalle menijälle mainiosti. Zirkon Hoss (2) ei pysyne alussa nopeimpien matkassa. Paikka johtavan rinnalla käy vahvalle, mutta aika tasavauhtiselle ruunalle, joten tilaisuuden tullen sinne pyrittäneen. Artie B.Zetin (9) juoksun kehittymistä suljetulta lähtöpaikalta on vaikea alkaa ennustamaan. Ylisarjasta huolimatta Janne Lukkarin mielestä paremmin vapaalta radalta menevällä ruunalla ajettaneen tilaisuuden tullen rohkeasti kohti kärkeä. Bajkal Graff (6) ei pysyne taaskaan alussa nopeimpien mukana. Sitkeästi loppua tuleva ruuna osaa, varsinkin vetoapuja saadessaan tehdä myös pitemmän kirin.

A: 1 B: 9,2,6,5,3,4 C: 10,11,12,8

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Parin kuukauden tauolta palannut Callela Leonard (3) kiri Rovaniemellä takaa ykköseksi. Vain kohtuullisesti matkaan pääsevä ruuna on saanut mainion lähtöpaikan. Vaikka kovat kelit ovat hieman haitanneet viimeistelyjä, niin käyvän oloisessa tehtävässä ykkösrahat tuntuisivat olevan otettavissa.

Yllättäjäehdokkaat Suursuosikin jostain syystä epäonnistuessa on ennalta aika tasaiselta vaikuttavasta joukosta yksittäistä voittajakandidaattia vaikea esiin nostaa, kun näillä paljon kilpaa juosseilla päivät ovat monesta syystä tosi erilaisia.

Arvuuttelua juoksunkulusta Lähtönopeus kuuluu All Innin (1) vahvuuksiin, ja ruuna pitänee alussa helpohkosti muut ulkopuolellaan. Täydellä matkalla selkä tarvittaneen kuitenkin eteen. Tuohon tehtävään ei kuitenkaan kelpuuttane ketä vaan. Reippaasti avaavalla Mr Big S:llä (2) satsattaneen alkuun. Johtoon pääsemiseen Janita Luttunen ei jaksanut ihan uskoa. Jollei paikka johtavan takana löydy, voi kohtalona olla matkata toiselle ilman vetoapua. Tasaisesti liikkeelle pääsevälle Callela Leonardille (3) selkäjuoksu soveltuu mainiosti, mutta tässä johtoon pääsemiseen jo alkumatkastakin voisi olla mahdollisuudet. Vasta kilpailurytmiä hakevalla Good Dynamitella (5) Marko Hakkarainen aikoi vielä tällä kertaa ajaa maltilla. Kohtuullinen lähtijäsaanee kuitenkin asemat toiselta radalta jonon keskivaiheilta. Not Afraid (7) käynnistyy asiallisesti, mutta seiskalta startista eteenpäin ajaminen voi tuottaa paikan johtavan rinnalla, mikä ei ole varmaan toiveissa. Näissä paljon startanneiden otteluissa ensimmäisenä ulkoradoille uskaltautuvaa on usein mahdoton tietää. Jos jotain on pakko heittää, niin se voisi olla hyvän kauden tehnyt Baretta Boko (12)

A: 3 B: 12,1,7,5,4,2,9 C: 11,10

T5-systeemit

A: 6,13,1,7,14,11 (16,12) 10,1,7 (1,8) 6,9,8,1 (7,15) 1,9,2,6,5,3,4 (10,11) 3 (1,7) = 504 riviä

B : 6,13,1,7 (14,11) 10,1,7 (1,8) 6 (9,8) 1,9,2,6,5,3,4 (10,11) 3,12,1,7,5,4,2,9 (6,4) = 672 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuriehdokas Dexterous (2) on tauon jälkeen jatkanut samalla hienolla tasolla kuin aiemminkin. Ideaaliselta lähtöradalta juoksun epäonnistuminenkin tuntuu epätodennäköiseltä. Kuten seitsemän vuotiaan starttimäärä kertoo, terveysongelmia hevosella on ollut. Tuon takia Heidi Turunen ei uskaltanut mitään aivan varmaa etukäteen lupailla. Vaikka alle vaihdetaan isommat nastat (ei hokit), niin niillä riittävän pidon löytyminen ei ole täysin taattua.

Yllättäjäehdokas Hyvän reissun sisäradalla kärjen takana saavalla Goliathilla (1) voisi olla mahdollisuudet himmeimmille mitaleille.

Arvuuttelua juoksunkulusta Eturivin parhailta paikat on miehitetty hyvillä starttareilla. Uuteen valmennukseen ihan hiljattain siirtynyt Goliath (1) on nopea alussa, mutta ykköseltä se ei saane pidettyä molempia Bwt Rock And Rollia (3) ja A Nice Officeria (5) ulkopuolellaan. Niillä kummallakin saatetaan kokeilla ajaa keulasta, jos sinne pääsy onnistuu. Kaikilta paikoilta pärjännyt Dexterous (2) ei lähde Heidi Turusen mielestä aina yhtä kovaa. Kakkosradalta alkuun ei ole pakko ladata ihan täysillä, kun omaan juoksuun kykenevä ruunalla kuskin pystyy tekemään ratkaisunsa sopivaksi katsomassaan kohtaa kisaa. Elzar Creek (6) osaa lähteä reippaasti. Tamma on saanut kahdessa viimeisessä aika vaativat reissut. Starttiin panostamien voisi tehdä juoksusta taas raskaan, mitä ei kolmatta kertaa peräkkäin välttämättä haluta. Takarivin sisimmältä radalta kiihdyttävän Amaranth Artistin (9) juoksun vaiheita on vaikea ennustaa.

A: 2,5 B: 9,3,1,6,11,10,8 C: 12,7

Muut lähdöt

  1. 3.Mas Capacity – 12.Backwards Boy8.Enter Mayweather – 7.Cheval De Fer – 6.Delissa – 5.Nicita (11.Sundsvik Marameo)

  2. 1.Huippumalli – 10.Siriliisi – 11.Humppa Heikki – 5.Satiinin Satku – 3.Naapurin Kauhu – 8.Törmän Ohjus – 6.Rilento

  3. 7.Forgetmenot Sisu – 1.Ventura Cinderella – 6.Suzie Cue – 4.Jailhouse Train ­– 5.Sorella Aggiornata – 3.Ida Luxi

  1. 3.All Victor– 1.Euphoria – 9.Kice – 8.Vilma's Golden Boy – 6.Ewerth – 12.Giant Leap – 7.Fayette Web (2.Rex Texpress)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen