Vihjeet 22.6.2020

21.06.2020

VIHJEET PDF-MUODOSSA

.
.
.
.
.

Toto5-vihjeet

Lähtö 4, Toto5-1 - A: 3,8,9 B: 1,5,7,6,12
Hyvän nelivuotiskauden tehnyt ja voltista täyden matkan alle viittätoista mennyt 3 Pitch Perfect palaa tauolta. Tamma jäi ennen tauolle vetäytymistä kaksi kertaa toiselle radalle ilman vetoapua, eikä pystynyt aiempien suoritusten tasolle. Viime startti oli Villinmiehen Tammakilvan karsinta, jossa Pitch Perfect teki tasapaksun suorituksen viidennestä ulkoa. Tauko lienee tehnyt hyvää, ja lahjakas tamma on huippukuskilla sekä kelpo lähtökuopista suosikki.

8 Veer sai puolustettua viimeksi keulat, mutta hintana oli 11,5-vauhtinen avauspuolikas. Jatkossa mentiin 20-vauhtia, eikä tamma jaksanut pitää päätössatasella asemiaan. Ei suoritusta voi silti moittia. Tässäkin täytyy käyttää ruutia alussa asemien saamiseen, ja onnistuessaan Veer pystyy korkealle. 9 Bwt Alarm eteni viimeksi kirivaiheessa kolmatta ja neljättä pitkin varmaan voittoon. Lähtö oli tämänkertaista helpompi, ja 15,5-vauhtinen kiripuolikas riitti ykkössijaan. Takarivistä luvassa on samanlainen juoksu kuin viime starteissa, eli selkäreissu ja kiri ulkoradoilla. 1 Cheval De Fer teki viimeksi tasaisen suorituksen toista rataa pitkin ja pinnisti maalilinjalla ohi Veerin. Ruuna ei vielä tunnu antavan kaikkea ulos kilpailuissa. Paikka suosii kohtalaista avaajaa.

5 Ariston oli voittamassa viimeksi montélähtöä keulasta, kunnes puolsi loppukurviin mentäessä ulospäin ja pudotti kuskinsa kyydistä. Ruuna oli edellisstartissa selkäjuoksulla haluton, mutta näytti kahdella edelliskerralla paremmin osaamistaan. Tornion voitto tuli keulasta tätä kevyemmässä porukassa, ja Bodenissa ruuna meni ennätyksensä, vaikka istui kirivaiheessa pitkään pussissa sisäradalla. 7 Exploding Anna juoksi Kajaanissa tätä tasokkaammassa porukassa ja seurasi kärkeä 11-lopetuksessa minkä jaloistaan pääsi. Tasaisempi matkavauhti olisi tammalle parempi. Näin ulkoa asemien saaminen on hankalaa, sillä Ville Pohjola tuskin voi satsata täysillä laukan pelossa. Kuntonäytöt kestävät vertailun.

Lähtö 5, Toto5-2 - A: 1,9,4,11 B: 3,5,10,2,8,6
Ennen koronataukoa kaksi voittoa selkäjuoksuilla napannut 1 Stargazer Lily jatkoi paussin jälkeen voittokannassa, ja tällä kertaa keulaan kiertämisen jälkeen. Niko Jokela piti porukkaa kasassa maalisuoran alkuun saakka, eikä perässä juossut 3 Oilhassan päässyt tulisessa lopetuksessa ohi. Stargazer Lily voi parantaa vielä otteitaan, mutta ykkösrata ei ole sille aiemman perusteella etu. Tammalla ei olla satsattu vähään aikaan alkuun, ja historiasta löytyy yksi toivoton alkulaukka auton takaa kolmosradalta. Keulan puolustaminen yllättäisi hieman.

4 Downshifter sai Joensuussa tasaisen juoksun kärkikolmikon peesissä ja kuittasi maalisuoralla varmoin ottein kärkeen. Juoksu meni sujuvasti, mutta kyllä hevonenkin oli parempi kuin koskaan aiemmin. Ruuna osaa avata auton takaa hyvin ja on yksi mahdollisista keulahevosista. 9 Penelope Dahlia istui viimeksi Kajaanissa neljännessä sisällä ja sai vapaan ladun vasta päätössatasella. Tamma vaihtoi vielä rytmiä ja jatkaa edellisen lupaavan suorituksen viitoittamalla tiellä. J-P Kauhasen valmennettava otti tuolloin lähtölaukan ja polki loppumatkan sisärataa pitkin noin 15-vauhtia läpi. Viime näytöt riittävät tässä varmasti, mutta takarivistä tamma tarvitsee muiden apua juoksunkulussa.

11 Quantum of Dream palasi Rovaniemellä tauolta, juuttui kolmoskaistalle ja menetti käytännössä mahdollisuutensa. Ruuna teki viime kaudella muutaman oikein hyvän suorituksen, kuten taulussa näkyvässä Rovaniemen kakkossijassa. Kovaa avaava Oilhassan hakee tarkkaa selkäjuoksua ja pystyy kesäkuun kisojen perusteella totoon tässäkin. 5 Castle in the Sky otti Kokkolassa kahden laukan lomassa hyvin vauhtia, ja hypyt menevät tässä vaiheessa radan piikkiin. Ruuna teki positiivisen alkukauden, ja nyt nähdään pystyykö se vastaamaan kesän koveneviin vauhteihin.


Lähtö 6, Toto5-3 – A: 1,8 B: 2,7,5,6,4,3
Suosikkipari erottuu melko selvästi, mutta molemmat osaavat epäonnistua laukkojen muodossa. Kajaanin 75-lähdössä kävi juuri niin, kun sekä 1 Rupeltaja että 8 Vernanto laukkasivat maalisuoralla. Kaksikko eteni päätöspuolikkaalla kolmoskaistaa pitkin, mutta tehtävä oli käytännössä mahdoton, kun alkumatkan rauhassa vetänyt Myrskyri kiihdytti vauhdin 21,5-lukemiin. Jo lähtösuoralla pienen laukan ottanut Rupeltaja uusi hyppynsä maalisuoran alkuun, ja Vernanto puolestaan laukkasi sata jäljellä rahasijan. Kummallakin oli voimia varmasti tallella, mutta vauhti meni maalisuoralla liian kovaksi. Nyt kaksikko on mukana helpommassa lähdössä ja ratkaisee ravilla voiton kohtalon.

2 Lakori on tekemässä kelpo paluuta lähes vuoden tauolta. Ruuna aloitti kautensa lupauksia herättävällä kirillä sisäradalta, ja viimeksi juoksupaikka johtaneen Myrskyrin takana tiesi kakkossijaa arvolähdössä. Matkavauhti suosi tuossa kisassa tuntuvasti, mutta toisaalta Lakorille jäi myös kiriruutia varastoon. 7 Tarun Tykki yritti Tornion startin kirivaiheessa ulkokautta, mutta ei pystynyt vauhdin kiihtyessä parhaiden tahtiin. Oriin kunto on hiljalleen löytymässä, eikä suosikkiparilla ole varaa kovin suuriin tasoituksiin. 5 Vinksahti oli Kokkolassa vaikeuksissa, kun vauhti kiihtyi loppua kohti selvästi ja ulkoradoilla oli vaikea edetä. Ruuna on tottunut kohtaamaan vähemmän tienanneita ja lähtemään pitkältä pakilta. Nyt sillä on viime Seinäjoen kilpailun tapaan selkeä laukkariski heti alussa.

Lähtö 7, Toto5-4, Troikka – A: 8 B: 1,7,6,11,12,9,2,4
Joensuussa keulasta voittanut 8 Obrigado lopetti kirikierroksen alle kahtatoista ja oli jo joutunut nykäisemään kymppiavauksen keulapaikan saamiseksi. Ruuna irrotti vielä muista päätössatasella ja teki suorastaan jäätävän suorituksen iltaraveihin. Obrigado on aina ollut paras vapaalta radalta, ja tässä tehtävässä Santtu Raitala tuskin painaa lähtölinjalla jarrua. Neljän vuoden takainen Derbyn kolmossija kertoo hevosen kapasiteetista paljon, ja viime kesänä Obrigado pystyi voittamaan 75-tasolla myös johtavan ulkopuolelta. Nyt vähintään tuo paikka lienee tarjolla. Vahva luotto kuntonsa osoittaneeseen suosikkiin.

1 Don Juan Sisu on parin nousujohteisen kilpailun myötä kakkosrankkaus. Ori menetti Kajaanissa metrejä heti lähtöauton irrottua, kun edestä avannut hevonen laukkasi ja kuski unohti ajaa alta pois. Tuo osoittautui järkeväksi siirroksi, sillä Don Juan Sisu kiri jatkossa ulkokautta väkevästi ja meinasi tavoittaa saman tallin kärkikaksikon. Ori oli hieman edelliskertaa parempi, mikä saattoi johtua kenkien riisumisesta. Suunta on joka tapauksessa koko ajan oikea. 7 Orlando Knick palasi koronatauolta voittamalla keulahevosen ulkopuolelta. Kajaanin lähtö oli 75-divarikarsinta, jossa Martti Pellikan suojatti yritti kiriä lopun kolmatta pitkin, mutta ajautui maalisuoralle tultaessa vielä ulommas, eikä maksimivauhti yksinkertaisesti riittänyt. Suosikin pitäminen ulkopuolella kiihdytyksessä yllättäisi, ja sen jälkeen luvassa on ongelmia juoksunkulkuun. 6 Denver Brodde meni Torniossa sisärataa pitkin 13-ajan maililla, eikä ollut mitenkään vakuuttava, mutta epäsopivalla matkalla ihan hyväksyttävä. Ruuna on hieman tuloillaan, ja ehkä lyhyt starttiväli tuo siihen vielä yhden pykälän. Kova matkavauhti olisi plussaa. Oulussa hyvän 13-vauhtisen kirilenkin polkaissut 11 Spitfire Effe ja Rovaniemellä tauolta kohtalaisella kirillä palannut 12 Bear A Title tarvitsevat hankalista lähtöasemista juoksunkulun apua.

Lähtö 8, Toto5-5 – A: 9,13,11 B: 2,1,10,3,5,4,15,14,8,12,16
Kari Alapekkalan talli valtaa hankalan näköisen voltin A-ryhmästä kaksi kolmasosaa. 9 Enigma Sisu matkasi Kajaanissa viidennessä sisällä ja lopetti maalisuoran ulkokautta hieman kärkeä kovempaa. Suoritus oli parempi kuin edelliskerran keulatappiossa. Vastus on selvästi viime kerran 75-sarjaa kevyempää tasoa, ja Enigma Sisu pääsee nyt valmiiksi selkään toiselle radalle. Ennätyskuntoinen tamma nousee kirissä lähelle. 13 Electric Eye Am juoksi Bodenissa kolmannessa ulkona ja eteni lopussa mukaan tasaiseen neljän hevosen kärkiporukkaan. Viime vuonna yhdeksän kertaa totoon sijoittunut ruuna jatkaa melko arkisella taululla, mutta on tässä porukassa vaarallinen takamatkaltakin.

11 Listas Hector juoksi viimeksi toisessa sisällä, mahtui nousemaan taipuvan keulahevosen takaa loppukaarteessa toiselle ja eteni tasaisesti kakkoseksi. Hyvä kuntonäyttö suoraan vajaan kolmen kuukauden tauolta. Ruuna ei ollut enää viime kauden loppupään starteissa iskussa, mutta nyt kunto vaikuttaa löytyneen nopeasti. 2 Blue Moon Stella voitti loppuvuodesta kolmesti putkeen ja keräsi yli kymppitonnin rahaa, mutta tulosrivi alkaa olla rapautumaan päin. Tamma avasi Kajaanissa takamatkan vitosradalta hyvin, mutta laukkasi ensimmäisessä kaarteessa kolmannelta. Loppumatka meni taustalla noin 16-vauhtia. Avauspuolikkaan laukan välttäessään Blue Moon Stella pystyy taistelemaan kärkisijoista.

1 Fairstorm avasi Bodenissa keulaan, jatkoi toisessa sisällä ja oli kirivaiheessa tasapaksu saatuaan sujuvasti tilaa. Kymmenes sija ei kerro koko totuutta, sillä voittajakin jäi tasaisessa maaliintulossa vain 20 metrin päähän. Ailahteleva ruuna avaa voltistakin hyvin ja pystyy oikeana päivänään jopa voittoon. Maaliskuun pari heikompaa kisaa voi suosiolla unohtaa, sillä kenkien riisuminen on tälle hevoselle tärkeä asia. 10 Joana’s Roadrunner yritti Rovaniemellä lopussa ulkokautta, mutta 13-vauhtia lopettanut kärki jäi tavoittamatta. Tasaisempi vauhdinjako olisi ruunalle enemmän mieleen. Totosija edellyttää pientä parannusta, mihin Iida Lanton valmennettavassa on ainesta. 3 Tiia Tempest jäi Torniossa sisäradalle vähäksi aikaa kiinni, ja kärki ehti karkaamaan. Tamma oli edellisessä startissa pitkään huonoissa selissä ja vaikuttaa viime sijoituksiaan vaarallisemmalta.

Muut lähdöt

Lähtö 1 – A: 2,8,15 B: 3,11,14,5,9,6,10,4,7,13,16,1
2 Riksun Shamaani avasi Kokkolassa uransa laatusuorituksella ja saattaa johtaa tätä kuudentoista hevosen lähtöä alusta loppuun. Ori juoksi valtaosan matkasta toisella ilman selkää ja pysyi loppuun asti keulavoittajan tuntumassa. Kiripuolikas tultiin 31,5-vauhtia, ja nelivuotias pystynee heti merkittävään ennätysparannukseen. Kokematon hevonen ei ole tähän paikkaan mikään suursuosikki, mutta ravin sujuessa paha lyötävä. 8 Erottuva ei pysynyt Kuopion alle 30-vauhtisella kirikierroksella parhaiten mukana, mutta jo samanlainen kunto kantaa tässä pitkälle. 15 Sippitili R otti Kajaanissa kaksi pientä laukkaa, mutta osoitti kehittyneensä edelleen pysymällä pitkään voittajan kyydissä. Loppua tultiin voittajan toimesta 31-vauhtia.

Lähtö 2 – A: 7,8 B: 9,5,6,4,2,3,1
Viimeisen lähdön ennen koronataukoa vakuuttavasti voittanut 7 Onni Dahlia oli Ylivieskassa paussin jälkeen vielä parempi ja jatkaa suosikkina. Ori otti tuolloin lähtölaukan ja jäi porukan perälle, mutta puski 1200 metrin kirillä vastustamattomasti kärkeen. Viimeiset kaksi kierrosta sujuivat 30,5-vauhtia, ja samanlainen kunto riittää tässäkin kärkeen. Pienessä lähdössä ei tarvitse satsata alkuun näin ulkoa. 8 Mustasukka paineli viimeksi keulassa päätöskierroksen 28,5-vauhtia, mutta takana juossut vastustaja kuittasi maalisuoralla edelle. Starttiväli on nyt lyhyempi, ja kehityskykyinen tamma parantanee otteitaan.

Lähtö 3 – A: 8 B: 3,1,7,4,9,5,2,6
8 Silenos Deanston avasi uransa varmalla voitolla, mutta raviaskellus ei ollut sataprosenttisen sulavaa. Hevosen kyvyt tulivat selväksi jo tuossa startissa, kun se vetäisi kirilenkin hieman päälle 15-vauhtia. Kajaanissa ori veti keulassa puolireipasta ja kiihdytti lopussa näytösluontoiseen voittoon. Meno näytti sulavammalta kuin uran avauksessa, ja kolmevuotiaassa näyttää olevan ainesta ikäluokkalähtöihin saakka. Nyt paalulta lähtevä 3 Queen’s Visa saattaa pakottaa suosikin täyteen työpäivään, sillä se avasi uransa lupaavalla suorituksella. Tamma otti laukan ensimmäiseen kurviin, eteni jatkossa keulan rinnalle ja suoritti maalisuoralla ohituksen varmoin ottein.

Lähtö 9, Troikka – A: 3 B: 2,1,10,11,8,9,4,6,5,12
3 G.I.Joe Sisu avasi kesäkautensa kahdella voitolla ja on sopivan näköisessä tehtävässä lähellä toistaa viime kerran keulasoolon. Ori lasketteli viimeksi johtopaikalta päätöskierroksen viittätoista, eikä voitto ollut missään vaiheessa uhattuna. Nyt tie keulaan näyttää avoimelta, ja silloin suosikin kaatamiseen vaaditaan isoa parannusta joltain vastustajista. 2 Giro Sting on voittosummaansa edellä, mutta kaarrejuoksussa on edelleen ongelmia. Tapio Kalaja on ajanut ruunallaan viime kisat varmasti ravia, ja hevosen täydet vauhtivarat nähdään kun ravipaketti saadaan kunnolla kasaan. Lähtöpaikka on iso etu.

Lähtö 10 – A: 2 B: 6,8,3,4,5,7,1
2 Lumino lienee ravilla pitelemätön, eikä yksi laukkakaan vie pienessä lähdössä kaikkia saumoja. Tamma näytti Teivossa kuntonsa alkulaukan jälkeen kulkemalla 27-vauhtia ennen kuin joutui väistämään maalisuoran kolaritilannetta. Suoritusvarmemmat 6 Trö Fax Stjärna ja 8 Carmikas rankataan seuraavina.

Toto5-vihjesysteemit:

Pieni systeemi:

3,8,9 (1,5)
1,9,4,11 (3,5)
1,8 (2,7)
8 Obrigado (1,7)
9,13,11 (2,1)

72 riviä – 7,2 euroa

Suuri systeemi:

3,8,9,1,5,7 (4,6)
1,9,4,11,3,5 (10,2)
1,8 (2,7)
8 Obrigado (1,7)
9,13,11,2,1,10,3 (5,4)

504 riviä – 50,4 euroa


Troikka / Lähtö 7

8 Obrigado
1,7,6,11,12
1,7,6,11,12

20 riviä – 10 euroa

Troikka / Lähtö 9

3 G.I.Joe Sisu
2,1,10,11,8
2,1,10,11,8

20 riviä – 10 euroa