Vihjeet 22.9.2017

22.09.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja:LÄHTÖ 1

Antti Ala-Rantala, Vielä lapsellinen Wallamister (6) on ihan ok-tuntuinen aloittelija, josta voi kehittyä rutiinin lisääntymisen myötä ajan mittaan vielä ihan asiallinen peli. Wallamister ei ole mielestäni niin epävarma, mitä tulosrivistöstä voisi päätellä. Viimeksi kovaa lähteneen hevosen silmille lensi tavaraa ekakurvissa, ja laukka tuli. Seinäjoen rata tuntuu sille hieman hankalalta. Orilla on käyty siellä harjoitusraveissa, missä se on oppinut kisan jälkeen kääntymään ympäri loppukaarteessa. Hevonen alkoi taas viimeksi mutkuilemaan samaisessa kohdassa, ja toinen hyppy tuli. Wallamister voisi kyetä ravilla 18-19-tulokseen. Jo rahasija tyydyttäisi, muttei sijoitus kolmen sakissakaan ihan mahdottomalta tunnu.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ehjää juoksua lähdetään tavoittelemaan. Jaksavan oloinen Wallamister saattaisi olla paras johtavan rinnalta. Tuolla paikalla ei ole häiriötekijöitä, ja hevonen saattaisi keskittyä paremmin juoksemaan.

Varustemuutokset: Ei isompaa muutosta varusteisiin. Verkot saatetaan laittaa silmien eteen, jottei mahdollinen radasta lentävä tavara häiritsisi hevosta.

LÄHTÖ 2

Timo Salmela, Rovaniemellä hyvän esityksentehneen Sweet Malkin (1) kunto on ihan mukavalla mallilla. Vaikka paikka ei ole hitaahkolle avaajalle etu, niin kolmen sakkiin on odotukset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Sweet Malkinei ole kovin pätkänopea, joten se tykkäisi, jos matkalla mentäisiin kovaa. Ruuna pystyy kirimään vähän kauempaakin kampailuun mukaan.

Varustemuutokset: Sweet Malkinilla ajettiin viimeksi ilman kaikkia kenkiä, mistä tälle hevoselle tuntuisi olevan pieni etu. Nyt kengät pysyvät alla.

Antti Ala-Rantala, Oulussa helposti voittanut Andermannin (3) suoritus Turussa oli aika tavalla vastaava. Ravien aikana alkaneen sateen takia kavioura oli varmaan juuri tuon lähdön aikaan raskaimmillaan. Kurainen ja pehmeä sisärata olivat 2600 m matkalla pienikokoiselle hevoselle haitta. Tuo huomioiden esitys oli ihan hyvä, ja kovassa seurassa sijoittuminen kahdeksanneksi asiallinen tulos. Vastus kovenee Oulun voittojuoksusta, joten ykkönen olisi pikku yllätys. Andermann voisi kyetä hyvissä olosuhteissa 16-tulokseen, ja sijoittua neljän sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä. Selkäreissu olisi parempi, joten vaikka keulaan päästäisiin, niin sopiva veturi saattaa kelvata eteen.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tapio Kalaja, Rovaniemellä Beaming Chicin (8) juoksu onnistui hyvin. Vaikka tamman lähtönopeus on mennyt parempaan suuntaan, niin se ei ole vieläkään kovin terävä avaaja, ja tällainen lähtöpaikka on sille hankala. Beaming Chic on mennyt viime starteissaan 15-16-aikoja, ja samaan uskon sen tässäkin pystyvän.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaan matkavauhdin hevonen pystyy tekemään omaa juoksua.

LÄHTÖ 3

Ville Pohjola, Hyvän esityksen viimeksi kuoleman paikalta tehnyt Tuuving (8) oli tuossa kisassa lähellä voittoa. Tässä sarjassa ruuna on huonosti sisällä, ja rima nousee selvästi. Kovassa lähdössäjo rahasija olisi mainio saavutus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tärkeintä on, että Tuuving menee kisan ravilla läpi. Hieman tasavauhtiselle hevosella pitää ajaa koko matka täysiä.

Antti Ala-Rantala, Uuden kengityksen ansiosta aiemmin ravivaikeuksistahieman kärsinyt Vilmai (9) oli valmentajan mukaan viimeksi ravannut paremmin. Jos siltä ei olisi matkalla lentänyt kenkä, olisi se saattanut pystyä haastamaan voittajaa paremmin. Tasainen tarkasti ajettava tamma voisi pystyä ehjällä juoksulla ennätyksensä pintaan, eli 29,5-30-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pyrkivälle hevosella ja jonkin verran ohjille painavalle hevoselle selkäjuoksu on sopivampi. Katsotaan viimeisellä puolikkaalla, mille sijoille on saumoja.

Varustemuutokset: Viimeksi ravaaminen oli ollut kengitysmuutoksen ansiosta parempaa.

Arto Komulainen, Paperilla tehtävä näyttää Vernantolle (15) hyvältä, mutta mikään ei ole raviurheilussa varmaa ennen kuin lähtö on ajettu. Viime startin jälkeen viikon helpommalla ollut ori on saanut tuon jälkeen normaalia treeniä, eikä se niiden perusteella tunnu menneen huonompaan suuntaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vernantollaei ole tänä vuonna paljon ajettu monesti voltista. Jos alku otetaan tarkasti, niin uskon startin sujuvan ihan ok. Tämän kanssa en tee etukäteen mitään tarkkaa taktiikkaa, ja vaan ajan aina tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Entisillä ajetaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Antti Ala-Rantala, Giorgio Nosterin (1) juoksu ei mennyt Oulussa todellakaan helpoimman kautta. Siihen nähden esitys oli aika kaamea, kun hevonen pystyi olemaan kolmas maalissa. Porissa maililla rata oli 12, eikä suoritus ollut ihan yhtä hyvä. Giorgio Noster on näiden ravien paras pärjäämissaumani Jos juoksu onnistuu toivotusti, niin voittokaan ei yllättäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reipasta matkaan yritetään. Sopivan selkäreissun perästä Giorgio Noster spurttaa terävästi, joten hyvä vastustaja kelpaa eteen. Keulastakin voidaan ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan. Giorgio Nosterilla oli aiemmin vaikeuksia kaarteissa. Kun hevoselle löydettiin oikea balanssi, niin sillä voinut ajaa nykyään kurvit täysiä.

Timo Salmela, Seinäjoella ihan hyvän esityksen tehneen Glory's Easyn (4) vire ei ole vieläkään aivan huipussaan, mutta parempaan suuntaan sen on koko ajan menossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alkuun satsataan, ja reippaasti matkaan yritetään. Keulajuoksukin on käynyt mielessä.

Varustemuutokset: Kengät pysyvät edelleen alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Tapio Kalaja, Outfield Olga (7) on käynyt lähtötilanteessa sen verran kuumana, ettei ravilla matkaan pääsy ole onnistunut. Viimeksi se ei ollut enää paljosta kiinni. Uskonkin startin nyt onnistuvan, ja silloin vähän vaativamammankin reissun kestävän tamman pitäisi kamppailla tässä kärkisijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Outfield Olga on paremmin reippaan matkavauhdin hevonen.

Varustemuutokset: Korvia laitetaan enemmän tukkoon, jotta Outfield Olga pysyisi lähtötilanteessa rauhallisempana.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Mikael Östman Bodenissa toisessa ulkona juossut Cao K. (2) jäi päätöslenkin alussa pahasti hiljentäneen taakse. Hyvästä lopetuksesta huolimatta tamma ei pystynyt nousemaan kuin kuudenneksi. Pihtiputaan paikallisissa esitys oli ihan ok. Voitto piti tulla, mutta hieman kuraisissa olosuhteissa yksi oli parempi. Tämä ei ole mikään laukkuri. Kakkosrata on kuitenkin se paikka mistä hyppy saattaa tulla, jos hevonen sattuu olemaa väärällä päällä. Tamma tuntuisi olevan ihan jonkinlaisessa kunnossa. Cao K. on ravien paras pärjäämissaumani. Kolmen sakkiin pitäisi olla mahdollisuudet, eikä kaiken mennessä nappiin kultamitalikaan ihan mahdottomuus ole.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos jalat osuu lankulle, niin Cao K. pystyy avaamaan hyvin. Keulasta ajaminenkaan ei ole täysin poissuljettua. Tamman uran ainoa voitto tuli huonolla kelillä johtavan rinnalta. Se pisteli tuossa kisassa toisen lenkin 17-vauhtia, joten aika tavalla kaikenlaiset reissut sopinevat hevoselle.

Varustemuutokset: Kengät pysyvät jalassa, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Pentti Rautio, Amaranth Artistilta (5) löytyi Kajaanin jälkeen suusta sanomista. Se oli kisassa raa'asti toisella ohjalla, eikä suoritus ollut tuon takia normaalilla tasolla. Loppukaarteessa hevonen painoi voimakkaasti sisälle päin ja jäi sen takia vielä vähäksi aikaa hakauksiin. Nyt tuo suuongelma on hoidettu kuntoon. Hyvin sujuneiden treenien perusteella tamma vire tuntuisi olevan parempi, mitä se on ollut muutamaan viime starttiin. Kotona ja lämmittäessä Amaranth Artist on äärimmäisen laiska, mutta kisatilanteessa se terävöityy. Hyvin toimivalle hevoselle nelosradalta liikkeelle lähdön ei pitäisi olla ongelma.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Starttien myötä Amaranth Artist on kehittynyt, ja se on oppinut tulemaan myös takaa. Ilman suuongelmia se olisi pystynyt nousemaan Kajaanissakin kamppailuun mukaan. Tamma olisi normaalina ollessaan pysynyt viime kerran 15-avauksessa kamppailemaan keulapaikasta. Lähtönopeuskin tuntuisi olevan aika kohdillaan, joten keulaan pääseminenkin on mahdollista.

Varustemuutokset: En tiedä on ilman vetäminen Amaranth Artistille ongelma. Kajaanissa ilmanvetosuoja oli varmuuden vuoksi käytössä, ja sama tehdään nytkin. Muuten hevonen jatkaa samoilla avovarusteilla kuten ennenkin.

Ville Pohjola, Amaranth Artist (5) aloitti kilpailu-uransa oikein hyvin. Rahaa tuli sarjat, ja sarjat nousivat sitä myötä. Varmanoloisen tamman ainoa laukka johtui häirinnästä. En usko viitosradan olevan tälle ongelma. Kehityskelpoinen ja lupaava Amaranth Artist on hyvä hevonen tällaiseen lähtöön.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Amaranth Artistin voitot tulivat keulasta. En kuitenkaan usko menestyksen olevan juoksupaikasta kiinni, kun tamma kulki Nuorten lähdöissä hyvin myös selästä.

Varustemuutokset: Amaranth Artist onjossain starteissa vetänyt ilmaa sisäänsä, ja tuolle haitalle saatetaan koettaa tehdä jotain.

Timo Salmela, Hariesine (6) oli hyvä Seinäjoella. Uskotaan ja toivotaan, että se pystyy taas samanlaiseen esitykseen, jolloin pärjäämiseen pitäisi olla edellytyksiä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Omistajan mukaan Hariesinesuvussa on useampia hevosia, jotka eivät ole olleet keulajuoksulla parhaimmillaan. Ylivieskassa porukkaa vetänyt tamma ei ollut lopussa väsynyt, mutta menohalut vain loppuivat turhan aikaisin. Terävälle avaajalle haetaan tässä selkäreissua.

Varustemuutokset: Etukengät otetaan pois. Takakenkien kanssa asia on vielä harkinnassa. Muuten varusteet pysyvät samoina.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Johnny Dahlia (9) on lyhyen kirin hevonen. Kuopiossa sillä jouduttiin ajamaan kuolemanpaikalta, ja tuo huomioiden esitystä voi moittia. Lähtöpaikka on sopiva asialliselle avaajalle, kun se saa kiihdyttää hyvien avaajien takaa vapaasti. Jos kisan suosikki on normaali, niin sen lyöminen tuntuu ennalta tosi vaikealta. Muista sijoista Johnny Dahlia lähtee kamppailemaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Johnny Dahlia kestää selkäreissulla reippaankin matkavauhdin.

Varustemuutokset: Kengät alla ajetaan. Tuolla enää ei ole Johnny Dahlialle isoa merkitystä.

Maarit Ollikainen, Minun ja kuskin mielestä Trade Man (12) teki Kuopiossa hyvän suorituksen. Hevoselle haluttiin antaa sisäratajuoksu, ja tuloksena oli pussiin jääminen. Olemme alkaneet päästä sinuiksi tosi tarkasti monella otettavan mainiosti treenaavan ruunan kanssa, ja alamme vähitellen tuntea sen vahvuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Trade Man ei ole muutenkaan kovin nopea alussa, joten ylivauhtinen juoksu on sille etu. Tällainen lähtöpaikka vielä korostaa tuota toiveitta. Lopussa yritetään tehdä sitten parhaamme.

Varustemuutokset: Ilman sekkiä ja muutenkin vähillä varusteilla kilpaileva Trade Man jatkaa kengät jalassa ja muutenkin samoilla vehkeillä kuin ennenkin.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Leon Dahlia (3) palaa tähän kisaan tauolta suunnitellusti.Vaikka hevosen vauhdit eivät sinänsä lopu kesäkeleillä, niin kisan aikana aina välillä keskittymiskykynsä menettävälle ruunalle kovemmat kyydit ovat hankalia. Positiivisin ajatuksin tähän starttiin tullaan. Vaikka Leon Dahlialla ei ole ennen ajettu näin pitkää matkaa, niin se saattaa jopa suosia vauhtikestävää hevosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä Leon Dahlialle, jolla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta. Tasainen vauhdinjako olisi tälle paras.

Varustemuutokset: Samoilla kuin ennenkin jatketaan.

Arto Komulainen, Kurakelillä E.V. Jory (6) ei ole koskaan meillä oloaikana mennyt oikein yhtään mihinkään. Tuon takia ajosuoritus Jyväskylän taukostartissa oli passiivinen. Hevonen oli kuitenkin tosi positiivinen, ja tuli kaikki tallella maaliin. Kevään puikkoluuoperaatiosta mainiosti toipunut ruuna on ollut treeneissä koko ajan hyvä. On mukava nähdä, mitä E.V. Jory tekee nyt normaaleissa olosuhteissa. Tämä on ollut kerran mukana 3100 m viime vuonna Ylivieskassa. Tuossa kisassa E.V. Jory laukkasi päätöspuolikkaan alussa kärjen tuntumasta, joten varmaa käsitystä tehtävän sopivuudesta ei ole. Hieman tasavauhtiselle menijälle pitkän matkan ei pitäisi kuitenkaan aiheuttaa ongelmia. Juoksun onnistuessa odotukset on neljän sakkiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nelonen on tälle sopiva lähtöpaikka. E.V. Jory ei ole erityisen nopea startista. Sillä ei voi satsata alkuun, vaan hevosen on annettava lähteä omaa vauhtiaan matkaan. Tilanteen mukaan eteenpäinkin saatetaan jossain vaiheessa kisaa ajaa.

Varustemuutokset: Kaviossa olleen paiseen takia viimeksi jouduttiin käyttämään välipohjia. Katsotaan sitten perjantaina kärsiikö ne ottaa pois. Tuo keventäisi kengitystä, mistä olisi E.V. Jorylle etua.

Maarit Ollikainen, Kuopiossa keulassa juossut Ambrogio (9) hyppäsi ensimmäisen takasuoran lopussa lanan jäljen yli, ja laukkasi. Vähän vastaavaa sille on sattunut joskus ennen kotona, joten en ihmetellyt, kun kuski kertoi tapahtuneesta. Pistän tuon sattumuksen tosi vaativien olosuhteiden piikkiin. Vaikka tällä ei ole ennen ajettu näin pitkää matkaa, niin uskoisin tehtävän sopivan enemmän vahvalle kuin nopealle hevoselle. Pieni arvoitus asia tietenkin ennakkoon on. Keskiviikon viimeistelyjen perusteella Ambrogiolla tuntuisi kaikki olevan yhä kohdallaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksun suhteen ei ole erityisiä toiveita. Täältähän tulee sisäratareissu. Toivotaan, että lopussa löytyy tilaa, ja hevosella on voimia käyttää se hyväkseen.

Varustemuutokset: Jotta Ambrogio ei näkisi kaikkea radan pinnalta, niin päävarusteita saatetaan hieman muutella.

Ville Pohjola, Jyväskylässä sisärata oli muita selvästi pehmeämpiä. Keulassa juosseelle Västerbo Purselle (12) tuo oli haitta. Kaksi loppumetreillä ohi tullutta pääsivät matkaamaan kovempia ratoja pitkin Tälle kaudellehyvän iskun löytäneelle tammalle pitkä matka on mieleen. Lähtöpaikka on kuitenkin kurjimmasta päästä, ja hankalan juoksun mahdollisuus on näistä alkuasemista iso. Jos juoksun suhteen käy yhtään tuureja, niin menestykseen pitäisi olla kuitenkin jonkinlaisia saumoja.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan, miten juoksu lähtee muotoutumaan. Jos näyttää, että on mahdollisuuksia päästä vaikka johtavan rinnalle, niin eteenpäin ajoissa voidaan ajaa. Västerbo Pursella ei älytöntä pätkänopeutta, joten tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta.

LÄHTÖ 8

Mikael Östman, Muiden mukaan ravireissulle otettu suhteellisen terve Dynamit Harry (3) on ollut kotona iloisen ja hyväntuntuinen. Iäkkäällä hevosella on suhteellisen paljon rahaa. Sarjat ovat tuon takia aika kovia, ja kärkisijoille riittäminen vaikeaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Maltillinen taktiikka on käytössä koko kisan ajan, ja hevonen saa joka kohdassa mennä sen mitä haluaa.

Varustemuutokset: Kengät otetaan taas pois.

Ville Pohjola, Hyvin ravaava terveenoloinen Bear Yankee (4) on parantanut syksyn startteihin, ja esitykset ovat olleet mainioita. Tuon perusteella aika toiveikkaana tähänkin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bear Yankeelle sopii monenlaiset reissut. Hevonen omaa terävän pätkän loppuun, joten mieluimmin ajaisin tällä kuitenkin selästä.

Varustemuutokset: Muuten samoilla varusteilla jatketaan, mutta käytettävästä kengityksestä minulla ei ole ennalta tietoa.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Mikael Östman, Doreeta (8) on mielestäni ihan riittävä hevonen tällaiseen tehtävään. Vaikka paikka on vastaan, niin juoksun onnistuessa mahdollisuudet neljän sakkiin pitäisi olla olemassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuopion juoksun perusteella Doreeta ei ole takaa kovin innokas ohittelemaan. Selkäjuoksu kärjen tuntumassa olisi tammalle paras vaihtoehto. Ensimmäiset 200 m täytyy yrittää lähteä niin kovaa kuin hevosella vain pääsee.

Varustemuutokset: Doreeta kilpaili viimeksi ilman kenkiä, ja samalla balanssilla saatetaan nytkin ajaa. Tällä saisi olla lopussa hieman enemmän terävyyttä, ja tuota ajatellen joitain pieniä muutoksi päävarusteisiin saatetaan tehdä.

LÄHTÖ 10

Jukka-Pekka Kauhanen, Sirkan Samu (3) kärsi keväällä sitkeästä flunssasta. Se ei meinannut parantua taudista, ja joutui syömään kovia lääkekuureja. Meillä muutaman kerran ratahiitillä käynyt ori teki Kuopissa hyvän startin. Loppukaarteessa oli voimat tallella. Kun käänsin hevosen reissuun, niin se lähti vähän liian innokkaasti hyökkäykseen. Rytmi meinasi seota, ja jouduin ottamaan sitä kiinni.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Liukkaasti lähtevä Sirkan Samu on tehnyt hyvänä ollessaan sekä keulasta että selästä mainiota esityksiä.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Ensisilmäyksellä aika haasteellisen näköiseen T4:een saatetaan saada kuitenkin jälkeenpäin katsottuna aika yksinkertainen rivi. Kolmannen kohteen Willy Wingston on ilmiselvä varmaehdokas, ja siitä ohi pelaaminen lähes järjetöntä. Muutakin voi yrittää, kun tarjolla näyttäisi olevan erityisen houkutteleva vaihtoehto.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Glory's Easyn (4) ura käynnistyi viime vuonna aika lupaavasti, ja tuossa mielessä tämän kauden esitykset ovat olleet odotuksiin nähden pienoinen pettymys. Kaikissa viime starteissa esitykset ovat olleet kuitenkin aika hyviä. Ruuna voi päästää keulaan, mikä varmaan lisäisi vielä voittomahdollisuuksia. Kahteen viimeisensä alkuun laukannut Outfield Olga (7) on varsin kyvykkään oloinen kolmivuotias. Tamma on osoittanut kestävänsä vähän vaativammankin juoksupaikan, joten hieman ikävistä alkuasemista huolimatta ehjällä juoksulla voittoon on saumoja.

Yllättäjäehdokkaat Kovan kärkikolmikon jälkeen porukka on tosi tasaisen tuntuista, ja yhtä yksittäistä hevosta on vaikea nostaa esiin tuosta joukosta.

Juoksunkulku arvaus Ensimetrit terävästi sylkevä Fonseca Boko (6) saattaisi olla alussa nopein. Aika ajoin kovilla kierroksilla käyvälle ruunalle keulajuoksu voisi olla hankala. Jos hevonen suostuu, niin kuski päästänee jonkun vastustajan eteen. Asiallisesti autoa seuraavalla Silveriinalla (3) tavoiteltaneen asemia mahdollisimman läheltä kärkeä, mutta tuskin keulajuoksua. Glory's Easy (4) kykenee lähtemään ravilla aika mukavasti. Edulliselta lähtöpaikalta suosikkiasema voi auttaa jo varhaisessa vaiheessa johtoon pääseminen. Oulun heinäkuun startissa Giorgio Noster (1) sai vastaavalta paikalta keulat. Tuolla kertaa eturivissä ei ollut erityisen liukkaita starttareita, mutta tässä tilanne tuntuu erilaiselta. Lähtökiihdytyksen sujuessa ongelmitta Outfield Olgalla (7) ajettaneen tilaisuuden tullen heti eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakaan ei haittaa vahvan oloista hevosta.

A: 4,7 B: 1 C: 3,11,10,5,9,6,12

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Seinäjoella nappi reissun perästä asiallisesti perille asti tullut Hariesine (6) voi nousee kovan tuloksen takia vähän turhankin suureksi. Oletettuihin hyviin kykyihin nähden kolmen edellisen startin esitykset olivat vaisuja. Lopun tulo oli niissä enemmän ja vähemmän tahmeaa. Keulastakaan Hariesinella ei ilmeisesti kannata ajaa. Selkäjuoksussakin on riskinsä, joten mikään pelillisesti ihanteellinen tukipilari ainakaan näillä aamupäivän peliprosenteilla tamma ei riville ole. Aamupäivän peliprosenteilla uransa lupaavasti aloittanut Amaranth Artist (5) vaikuttaa herkulliselta merkiltä pelikupongille. Jos hyvin avaava onnistuisi vielä pääsemään keulaan, niin voittomahdollisuudet vain paranisivat.

Yllättäjäehdokas Bodenin maililla Cao K. (2) oli saanut paikan toisesta ulkoa, mutta edessä matkannut hevonen hiljensi pahoin jo 600 juostuna. Tamma jäi sen taakse kiinni. Vaikka Cao K. tuli lopun tosi vahvasti, ei se ehtinyt enää kuin kuudenneksi. Mainio lähtöpaikka antaa nyt hevoselle mahdollisuuden yllätykseen.

Juoksunkulku arvaus Monella tapaaarvoituksellisen kisan lähtökiihdytystapahtumatkin ovatennakkoon aika tavalla hämärän peitossa. Hariesine (6) voitti uran avausstarttinsa Härmän vanhalla radalla helpossa seurassa keulasta varmasti. Paha periksi antaminen Ylivieskassa johtopaikalta jo viimeisellä takasuoralla on yhä muistissa, joten ajotaktiikka on varmaan kuskilla harkinnassa. Timo Salmela toivoi hevoselle tässä selkäreissua. Bodenissa viimeisen kierroksen alussa huonoon selkään jäänyt, ja siinä mahdollisuutensa kärkisijoihin menettänyt Cao K. (2) avaa myös hyvin. Myös Mint Choco (7) on ripeä startista. Amaranth Artist (5) voitti kesäkuussa Torniossa hyvällä esityksellä keulasta. Hevonen avaa ihan kivasti, ja nelosradaltakin keulaan pääseminen on mahdollista. Ville Pohjolan mielestä tamma voi kuitenkin pystyä pärjäämään tässä muualtakin kuin johtopaikalta. Kisassa ei ole mukana yhtään kovaa kiri jyrää, joten ensimmäisenä kiriin lähtevän arvaaminen on sekin hankalaa. Tammoilla on kisassa pakin verran etua. Ruunana Dream Cream (12) on saanut 20 m takamatkaa. Voittoon voidaan vaatia aika pitkääkin kiriä. Alkuvuoden esitysten perusteella Cream Dream saattaisi sopivalla juoksunkululla kyetä sellaiseen.

A: 6,5,2,12 B: 7,4,13,16,9 C: 10,11,15,14,8,1

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat: Rokotustauolta palaava Willy Wingston (1) on ollut yleensä aika hyvä heti paussilta. Keulassa viihtyvä hevonen saattaa pystyä hallitsemaan kisaa alusta loppuun asti.

Yllättäjäehdokas Maarit Ollikaisen mukaan Trade Manin (12) kanssa alettiin päästä eteenpäin, kun omanlaisensa hevonen opittiin tuntemaan paremmin. Tältä lähtöpaikalta pärjääminen edellyttää tietenkin kisaan kovaa alkuvauhtia ja muutenkin onnekkaita juoksutapahtumia, mutta sellaisella viimeksi pussiin jäänyt ruuna ei ole ilman menestysmahdollisuuksia.

Juoksunkulku arvaus Oulun takasuoralta sisäradalta ei ole ihan helppoa päästä johtoon, mutta tuossakin Willy Winston (1) on onnistunut. Saman tempun tekeminen etusuoralta ei ole yhtä hankalaa. Jos ruuna pystyy pitämään alussa muut ulkopuolellaan, niin se voi saada vetää porukkaa melko pitkäänkin ilman suurempaa painostusta. Kolmonen on Äimärautiolla edullinen lähtöpaikka auton takaa, eikä ole mahdotonta, että terävästi avaava Crystal Eye (3) olisi ensimetreillä ärhäkin. Tamma ei ole ollut aina näin pitkällä starttivälillä ihan terävimmillään, ja selkäjuoksuun saatettaisiin tyytyä. Myös Hit That (2) ja Olimin (5) seuraavat autoa terhakkaasti. Ainakin ensin mainitulle vetotyöt käyvät. Oikeana hetkenään mainioihin suorituksiin kykenevä Johnny Dalia (9) voi saada sopivat asemat vahvaa loppuvetoaan ajatellen

A: 1 B: 9,2,10,12,3,5 C: 11,8,7,6

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat: Porukan paras näyttö tällä matkalla on Västerbo Purse (12). Tuon vahvan esityksen se teki reilu kuukausi sitten Härmässä. Viime vuoden ainoa ykkönen tuli 2600 m, joten pitemmät tuntuvat sopivan hevoselle mainiosti. Hyvin tämän vuoden kaikissa starteissaan suorittanut Västerbo Purse ansaitsee tässä seurassa suosikkiasemansa, vaikka lähtöpaikka on 15 hevosen autokisaan synkistä synkin.

Yllättäjäehdokas Keulapaikka on pitkälläkin matkalla etu. Hyvin avaava Leon Dahlia (8) on yksi mahdollinen porukan vetäjä. Vaikka hevonen ei ole aiemmin kilpailut 3100 m, niin Jukka-Pekka Kauhanen uskoi sen sopivan vauhtikestävälle Leon Dahlialle. Aamupäivän peliosuudellaan ruuna on maistuva merkki T4-kupungille.

Juoksunkulku arvaus Oulussa on ensikertaa 15 osanottajaa auton takana, ja tuo vaikeuttaa vielä hieman lisää juoksutapahtumien arvailua. Pitkällä matkalla lähtökiihdytykseen satsaamisessa on riskinsä. Alun kehotusten innoittamana hevonen voi jäädä painamaan ohjille, eikä voimat sitten enää riitä ihan malliin asti. Monella, joilla satsattaisiin lyhemmällä matkalla starttiin, saatetaan ottaa nyt alussa liinat kiinni. Leon Dahlia (3) voi olla alussa nopein. Jukka-Pekka Kauhasen mukaan keulasta ajaminen on tälläkin matkalla yksi mahdollinen ajotaktiikka. Ulkoa starttaava Carro's Gift (8) on toinen eturivin hyväksi tiedetyistä avaajista. Matka ei suosine hevosta, joten johtoon ei välttämättä ihan hampaat irvessä koeteta päästä. E.V. Jory (4) on vain tavallinen starttari, kun sillä ei voi Arto Komulaisen mukaan kuumenemisvaaran takia satsata alkuun. Ruunalla on kuitenkin ajettu usein jo varhain eteenpäin, mikä on varmaan nytkin mahdollista. Toisen rivin uloin lähtöpaikka on tosi alkuasema tähän tehtävään, ja sieltä on melkoinen vaara joutua pakittamaan koko porukan hännille. Omaan juoksuun kykenevä Västerbo Purse (12) lähtee ensimmäisten joukossa viimeistään päätöskierroksen alussa omaan hyökkäykseensä joko selässä tai ilman sitä. Oulussa nappireissun perästä 2600 m voittanut Caraway Runner (11) vaatinee taas vähän samanlaisen reissun, jotta ihan kärkisijoille olisi mahdollisuuksia. Myös Zunamin (10) menestys edellyttänee sopivasti mennyttä juoksua.

A: 12 B: 4,11, 3,9,10,2 C: 1,14,5,7,13,8,15

T4-systeemit

Pieni: 4,7,1 (3,11) 5 (6,2) 1(9,2) 12,4,11,3,9,10,2 (1,14) = 21 riviä

Suuri: 4,7,1,3,11,10,5 (9,6) 5 (6,2) 1,9,2,10,12,3,5 (11,8) 12,4,11,3,9,10,2 (1,14) = 343 riviä


Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tyrkyllä kolmen sakkiin Jonkin verran voimia varastossa Kajaanissa ilman kiritilaa jäänyt Cradled In Love (4) on suorittanut tasaisen kivasti. Juoksun mainiolta lähtöpaikalta jotenkin onnistuessa tammalta on aika sopivan näköisessä tehtävässä syytä odottaa mitalia.

Yllättäjäehdokkaat Kun amatööriohjastajakisa ajetaan näin vähän tienanneilla hevosilla, niin jo tuon asetelman perusteella on huono alkaa mitään kovin varmaa tulojärjestyksestä ennustelemaan. Kun viime juoksuissakaan ei ole ollut näkyvissä mitään erityisen lupaavia suorituksia, niin tasaisessa lähdössä vähän kaikki tuntuisi ennalta mahdolliselta.

Juoksunkulku arvaus. Tässä kovin monesta ei ole ollut oman juoksun tekijäksi, ja useamman menestymisen edellyttää nättiä selkäreissua. Amatöörilähtöjen juoksuntapahtumien ennakointi on yleensä vielä normaalia hankalampaa, kun kuskien ajotaktiikat ovat etukäteen hämärän peitossa. Ketään ei tasaisessa koitoksessa välttämättä kunnioiteta, joten hevosten kapasiteettia ajatellen alkuvauhti voi riistäytyä turhankin kovaksi. Eturivin ajokeista Amazing Cruise (3) ja Estelle It (5) ovat osoittaneet starteissaan hyvää lähtönopeutta. Aiemman perusteella kummallekin keulapaikan liiallinen puolustaminen saattaisi on huono ratkaisu. Cradled In Love (4) saanee neloselta kivan reissun kärjen läheltä, joten kovin aikaisin kiriin ei ole välttämättä tarvetta lähteä. Mikael Östmanin mukaan Doreetalle(8) ei takaa kiertäminen maistu, joten hän aikoi satsata alkuun. Tamma tarvitsee juoksupaikan selässä lähellä kärkeä, mistä sillä olisi lopussa mahdollisuudet käyttää lyhyttä terävää kiriään. Damon Starin (9) edestä ei todennäköisesti avata erityisen reippaasti, joten ruuna voi jäädä alussa aika ikäviinkin asemiin. Tasaisen hyvin loppuun asti tulevan hevosen mahdollisuudet paranevat, jos kisassa pidetään reipasta tempoa yllä. Hell Racer (11) kykenee oikeana päivänään kirimään vähän kauempaakin kamppailuun mukaan. Ylivauhdin vaara on olemassa, mikä vielä edistäisi ruunan pärjäämistoiveita.

A: B: 4,11,9 C: 8,5,6,2,7,10,3,1

Muut lähdöt

  1. 8. Ernie Bell– 5. Nicita – 3. Veer – 6. Wallamister – 1. Jailhouse Train (2. Combat Copycat)

  2. 8. Beaming Chic – 4. Essi Van Press – 3. Andermann – 1. Sweet Malkin – 5. Dreaming Artist Lindy ( 2. Anni Sue – 11. Zoltan Kemp)

  3. 15. Vernanto –12. Hiidenkirnu – 10. Erehys – 14. Aavan Tuuli – 16. Vinsahti – 13. Koskelan Helemi – 2. I.P. Vapari (4. Vimmaliina – 6. Päällykäinen – 11. Lumi-Kukka)

  4. 4. Bear Yankee – 1. Donnie Brasco – 5. Archie Press – 9. Driller Man – 8. Road To Victory – 2. What's Going On (7. Astaire American – 10. Niccolo Lavec)

  5. 8. Vilma Lyydia – 3. Sirkan Samu – 5. Tohari 7. Turon Linda–6. V.G. Vilman Tähti (2. Jumiini)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen