Vihjeet 23.1.2020

22.01.2020

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Mika Jauhola, Omistajan mukaan Hillbilly Pete (4) oli tehnyt Oulun harjoitusraveissa positiivisen esityksen.

LÄHTÖ 2

Timo Mäkäräinen, Eskolan Jans (2) pääsisi kyllä. Yksinään kovempaa menevä ruuna ei ymmärrä juosta porukassa, vaan jää seurustelemaan. Viimeksikään pärjääminen ei ollut muusta kiinni kuin siitä, että hevosta ei huvittanut lopussa mennä. Väsynyt se ei ollut maalissa. Terävänä ollessaan pärjääminen ei olisi tässäkään mahdotonta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan miten juoksu lähtee tästä menemään. Keulastakin voitaisiin koettaa ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvista saatetaan hieman vähentää tavaraa, mikä lisäisi aika suurella varmuudella Eskolan Jansin terävyyttä.

Markku Kiljala, Treeneissä ihan mukavalta tuntuneen Touko Tähkän (13) viimeistelyjä ei päästy jäisten olosuhteiden takia tekemään. Kovempaa ajoa vielä puuttuu, joten varovaisemmin voi joutua vielä tällä kertaa ajamaan. Pitkältä tauolta ruuna voi olla vielä turhankin innokkaana, ja tuon takia laukka voi enemmän pinnassa. Isossa lähdössä on paljon kierrettävää, ja ohitukset voivat aiheuttaa hieman häiriöherkälle hevoselle laukkavaaran. Tässä hieman katsotaan, että missä hevosen kanssa ollaan menossa, eikä kisaan ole vielä suuria odotuksia. Jos matkalla ei ilmene ongelmia, niin neljän viiden sakkiin Touko Tähkällä pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive Olisi hyvä, jos Touko Tähkä pääsisi selkään juoksemaan, kun sieltä se ei ole painanut liikaa ohjille.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 3

Miika Tenhunen, Lappeenrannan kuivissa olosuhteissa hyvin loppua tullut Archie Press (1) oli Kuopissa vain tasainen. Talvi on ollut tälle hankala. Pakkakelin tarvitsevan hevosen kurkku ei ole märissä olosuhteisessa toiminut kunnolla. Tauluaan paremmassa olevan Archie Pressin pärjäämistä ei voi nytkään luvata, vaikka olosuhteet olisivatkin tällä kertaa hevosen kannalta sopivammat. Ei menestyminen hyvältä lähtöpaikalta kuitenkaan ihan mahdotontakaan ole, jos Archie Pressin hengitys toimii normaalisti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Archie Press saa hyvän juoksun. Ruuna lähtee kovaa, ja tästä pääsee vähän valitsemaan, että kenet laskee eteen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Markus Takaluoma, Star To Be Loved (3) tulee kisaan tauolta, ja jostakin piti vain aloittaa. Treeneissä hevonen on mennyt hyvin. Sitä tämä on aina tehnyt, mutta tuo ei ole aina näkynyt kilpailutilanteessa. Nuorempana Star To Be Loved meni tätäkin matkaa, mutta tuon asian suhteen tämän hetken tilanteesta minulla ei ole täyttä varmuutta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Star To Be Loved on entisensä, niin se pääsee kovaa liikkeelle. Keulastakin saatetaan koettaa ajaa, jos tuolle paikalle ei ole muita halukkaita.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Bodenin mentäessä Armani Press (5) oli päässyt kaverin heinäpussille, ja tyhjentänyt sen. Tuon takia hevonen oli kisassa turhan täynnä ruokaa. Lähdön kolmas puolikas mentiin kovaa, ja olimme juuri tuolla hetkellä kirissä kolmannella radalla. Kunnossa ruunan pitäisi edelleen olla. Matkan uskon suosivan Armani Pressiä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa avaava Armani Press on kirinyt selkäjuoksun perästä vahvasti loppua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Taakse tulee nyt hieman erilaiset kärryt.

Miika Tenhunen, Ready Pressin (6) talvi on mystinen, kun hyvin treenannut ruuna ei ole ollut starteissaan sellainen kuin on odotettu. Pakkaskeli on tälle plussaa, ja sen ansiosta hevosen voisi hieman parantaa. Paras osaaminen on ollut hakusessa, ja toivotaan, että Ready Press palaisi pikku hiljaa tasolleen. Mitään varmaa en uskalla alkaa vielä lupaamaan. Tässä kohtaa hyvä suoristus on tärkeämpi sijoitus. Ready Pressille käy 2600 m matka.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ready Press on ollut paras läheltä kärkeä. Hyvänä ollessaan ruuna on osannut myös kiertää.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Paavo Karkulehto, Backward’s Boyn (7) Ylivieskan marraskuun kisassa meni kaikki pieleen. Katospaikan kanssa oli sekaannusta. Sen selvittämisessä meni aikaa ja lähtöön valmistautuminen, lämmitys mukaan lukien jäi vaillinaiseksi. Jo ennen starttia aavistin, että onnistumista ei tällä kertaa tule. Tuon jälkeen kävimme varmuuden vuoksi klinikalla. Mitään erikoista siellä ei löydetty, mutta pitkä lääkevaroaika oli pidettävä. Hevonen oli pari viikkoa ajamatta. Treeniolosuhteet ovat olleet hyvät, ja ruunan kunto pitäisi olla ihan mukavalla mallilla. Kesällä Backward’s Boy teki kaksi starttia viiden viikon tauolta, ja niissä molemmissa se oli heti terävänä. Ollakseen samassa huippuiskussa kuin syksyllä, hevonen tarvinnee kuitenkin jonkin startin alle. Kävimme taas klinikalla, missä nivelet ja muut tarkistettiin, ja Backward’s Boylla pitäisi olla tuonkin puolesta kaikki kohdallaan. Terveen hevosen kanssa hyvillä mielin kisaan tullaan. Keskiviikkoaamuna tämä oli taas oikein kilpailuvireisen oloinen. Backward’s Boy oli Ylivieskan 3100 m toinen, ja tuon perusteella matkankaan ei pitäisi olla sille ongelma.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Backward’s Boy on rauhoittunut juoksemaan myös parijonossa. Monella erilaisella juoksuilla pärjänneelle hevoselle saattaa tulla nyt selkäreissu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Mitään muutoksia varusteisiin ei olla tekemässä.

Kari Alapekkala, Viime kisaan tauolta palanneella Willy Fogilla (11) oli ajettu treeneissä tosi hiljaa. Esitys oli odotetusti aika tukkoinen, mutta olin siihen ihan tyytyväinen. Matka on tälle varmaan paras mahdollinen. Jos Willy Fog nyt startti alla parantaa, niin se voisi onnistuneella juoksulla nousta kärkikamppailuun mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: 2600 m matkaa ajatellen vapaalta radalta Willy Fog voisi olla hieman liian meneväinen, joten lähtöpaikka tuntuu ihan sopivalta. Tilanteen mukaan takaa ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Keijo Hakala, Viimeksi vielä vähän ennen maalia toisena ollut Pontriot (1) teki johtavan rinnalta hyvän juoksun. Laukka on pinnassa, mutta rauhallisena pysyessään Pontriot voisi tuon esityksen perusteella oikeana päivänään yltää tässäkin kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvänä päivänään voltistakin asiallisesti matkaan pääsevä Pontriot on mennyt paikasta kuin paikasta. Tasainen matkavauhti olisi tälle sopivinta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kotitalliin palanneenPontriotin varusteissa ja kengityksessä palattiin viime startissa entisiin.

Pentti Juissiniemi, Harjoitusten perusteella Leikillä (4) tuntuisi olevan ihan hyvässä kunnossa. Treenipaikat ovat olleet meillä päin huonoja, mutta pelloilla on onneksi päästy ajamaan. Tammalla oli syyskesästä pikku ongelmaa kurkussa. Ehkä tuon takia starteissa viimeiset sata metriä olivat sille hieman vaikeita. Ravivarma Leikillä ei ole laukannut kuin kerran lähdön aikana. Tuossa kisassa pitkäliikkeinen hevonen ei mahtunut juoksemaan ahtaassa paikassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvä lähtijä on saanut sopivan lähtöpaikan, ja keulasta saatetaan koettaa ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Koko syksyn hokit alla treenannut Leikillä juokse nyt ensi kertaa (koelähtöä lukuun ottamatta) tuolla balanssilla kilpaa. Viime sunnuntain, aika tavalla Oulun kaltaisissa olosuhteissa tehdyssä treenissä hokit eivät aiheuttaneet hevoselle ongelmaa.

Timo Mäkäräinen, Hilma Hilpeämieli (7) olisi Kuopissa lähtenyt ekayrityksellä ravilla. Toisella kertaa tamma alkoi painaa liikaa ohjille, ja laukka tuli. Startti olisi pitänyt enemmän varman päälle. Tämä ei ole vielä koskaan nähnyt autoa, ja lähdön onnistuminen iso kysymysmerkki. Harjoituslähtö kannattanee katsoa. Menohaluisen hevonen pääseminen ravilla matkaan pääsemisen mahdollisuus on varmaan noin fifty-fifty. Syksyllä mainiossa iskussa tauolle jäänyt Hilma Hilpeämieli oli hyvä ajaa, kun startteja oli alla. Tamma on kunnossa, ja sen puolesta menestymiselle ei ole estettä. Kuopiosta hevonen varmaan parantaa. Laukatta Hilma Hilpeämieli on yleensä pärjännyt.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vähän kaikenlaisilla reissuilla pärjänneelle Hilma Hilpeämielelle laukaton esitys on tärkeintä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Kun täällä pohjoisessa hevoselle ei ole ollut oikein lähtöjä, niin Nompparilla (12) tulee kisaan pikku tauolta. Tasainen starttirytmi olisi tällekin paras. Kaikki hevosella on treenien perusteella kohdillaan. Pakkaskeli olisi tälle etu. Nompparilla on varmaan tuollaisessa 29-kunnossa. Luottavaisin mielin kisaan lähdettään, eikä Nompparilla ole juoksun onnistuessa ulkona tälläkään kertaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisen reipas matkavauhti olisi hyvin loppua tulevalle Nompparillalle sopivinta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Juhani Harmoinen, Iinan Prinssi (2) teki viimeksi paremman esityksen kuin osasin ennakoida. Odotukset starttiin eivät olleet kovin korkealla, kun ruunaoli hieman puhallellut treenien jälkeen. Saattoi olla, että hevosen karva oli vain kasvanut liian paksuksi. Tallimme hevosilla oli virusta, ja Iinan Prinssikin oli välillä veltomman oloinen. Nyt ruuna on ollut taas virkeämpänä. Asetelmat kisaan ovat nyt erilaiset. Muutama kova on tässä vastassa. Totoon voi olla mahdollisuudet, mutta jo rahasija tyydyttäisi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Iinan Prinssi on tehnyt totta useammin selkäjuoksulla. Tässä voimme kuitenkin joutua ajamaan keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Nyt kovassa lähdössä mukana oleva Meren Ritari (5) on kotona treenissä, eikä minulla ole tietoa hevosen tämän hetken tarkemmasta tilanteesta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevällä Meren Ritarilla koetetaan ajaa sisärataa pitkin.

Miika Tenhunen, Tauolta palanneella Drakenilla (7) ei ollut ajettu ennen Kuopiota hirmukovaa, joten hevosen pitäisi nyt startti alla parantaa. Tämä ilmoitettiin maanantain Mikkelin lähtöön, mutta se ei noussut pystyyn. Voittoa ajatellen petrattavaa kovassa lähdössä mahtaa olla kuitenkin liian paljon, ja lähdön kahden suosikin jälkeisistä sijoista nyt taidetaan ajaa. Drakenilla oli viime syksynä enemmän ja vähemmän ongelmia, ja nyt hevonen pyritään starttien myötä saamaan taas vastaavaan kuntoon kuin missä se oli viime vuonna parhaimmillaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Draken avaa voltista tosi reippaasti. Katsotaan miltä hevonen tuntuu, ja miten juoksu lähtee kehittymään. Nätti startti vielä tähän kohtaan on suunnitteilla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Draken jatkaa ihan samoilla varusteilla kuin millä sillä on tähänkin asti ajettu.

Jouni Törmänen, Tampereen taukostartissa Eeti (8) oli oikein hyvä, ja esitys oli parempi kuin ennalta ounastelin. Alusta oli tälle turhan kova. Hevonen meni lopussa hieman vinoksi, ja roikkui toisella ohjalla. Tuossa saattoi palaa voitto. Epäsopivat olosuhteet näkyivät hieman startin jälkeenkin, mutta mitään isompaa vahinkoa juoksu ei kuitenkaan aiheuttanut. Startti vei varmaan hevosta hieman eteenpäin. Vastusta näyttää olevan kisassa ihan riittävästi, eikä pitkä kuljetuskaan ole etu. Jääpohjainen rata, kuten Oulussa on, ei ole tälle ihan optimaalinen. Ei siitä Eetille muuta haittaa ole kuin, että hevonen voi olla vähän epävarmempi. Pirteänä tarhassa olleella Eetillä pitäisi olla mahdollisuudet kolmen sakkiin, jos hyppyjä ei tule.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Eeti ei lähde erityisen kovaa matkaan, ja jäisellä alustalla kiihtyvyys voi vielä kärsiä. Lähtösuora ja ensimmäinen kaarre on ravilla meno kannalta kriittisin paikka. Matkalla Eeti sitten varmistuu. Toivotaan, että joskus hieman ryntäämällä matkaan lähtevä ori pääsisi rauhallisena matkaan. Eeti on mennyt hyvin kuolemastakin, mutta näin tauon jälkeiseen toiseen startin ajaisin mieluimmin selästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Timo Vääränen, Vaellus (10) oli Vermossa aika lailla ok. Hevosen oli paraatimatkallaan, joten ihan pieni miinus esityksestä pitää kuitenkin antaa. Vasemmalla ohjalla ollut ori ei ollut täysin palautunut Oulun startista. Meilläpäin on ollut keskitalvea ajatellen eksoottiset kelit. Kolmeen viikkoon ei ole voitu ajaa normaaleja vauhteja, vaan treenit on ollut otettava tavallista varovaisemmin. Vaikka emme yleensäkään mene treeneissä erityisen reipasta, niin uutuutena tällaisen harjoittelun vaikutuksesta hevosen suorittamiseen minulla ei ole tarkkaa kuvaa. Luokkahan Vaelluksella tällaiseen lähtöön riittää. Helmikuun alun Kuopion 75-kisan takia Vaellus tarvitsi startin tähän väliin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa sen mukaan, miltä hevonen hänen käteensä tuntuu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Kati Kaikkonen, Viimeksi jo alkumatkastajohtavan rinnalle jäänyt Holy Victory Koks (1) oli ollut kuskin käteen hyvän tuntuinen. Tamman vatsa oli kisan jälkeen hieman löysänä, millä silläkin saattoi olla osansa lopun vaisuuteen. Nyt tuo asia pitäisi olla kunnossa. Treenit on päästy ottamaan normaalisti, ja niiden perusteella hevosen ei pitäisi olla ainakaan sen huonompi kuin Ylivieskan ykkösen aikoihin. Lähtöpaikka ei ole Holy Victory Koksille ihan paras mahdollinen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa, kuten hän parhaaksi näkee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime kerralla hokat saattoivat olla olosuhteisiin liian lyhyet. Nyt alle laitetaan korkeammat hokat. Muuten samoilla jatketaan.

Markus Takaluoma, Jos viimeisissäänhyviä esityksiä tehnyt Rapido Follo (5) on pysynyt samanlaisena, niin totoon pääsyyn pitäisi mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulaan yritetään päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Mika Jauhola, Kesät ovat All The Betterille (8) siitepölyongelmien takia tosi hankalia. Ok-suorituksen viimeksi tehnyt aika tavallinen hevonen hakee vielä vähän itseään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvällä avaajalla on ajettava alussa jonkin matkaan eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Kari Alapekkala, Viimeksi matkalla mentiin tosi hiljaa, ja tuollainen oli pahasti takahevosia, kuten M.T. Miss Mollyä (14) vastaan. Treeneissä tamma on edelleen pirteänä. Tällaiselta lähtöpaikalta pärjääminen edellyttää juoksun onnistumista, mutta sellaisessa tapauksessa minulla pärjäämisodotuksia tälläkin kertaa. Kylmemmät sopivat tälle, kuten muillekin talimme hevosille paremmin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuten on nähty, niin M.T. Miss Molly pystyy tekemään jonkin verran omaakin juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Mika Jauhola, Hyvin alkuviikon viimeistelyissä suorittanut Make Me Rich (2) vaikuttaa oikein mukavalta hevoselta. Uskoisin tämän menevän selästä samoja vauhteja kuin kärryt perässä. Toivotaan, että lähdössä päästään ensiyrityksellä matkaan. Viime kerranmaltillinen matkavauhtiei ollut etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevä Make Me Rich voisi vaikka päästä tässä johtoon. Siinä tapauksessa tasaisen reipasta sieltä koetetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Kati Kaikkonen, Pari viikkoa ennen joulukuun starttia meille tullut Forgetmenot Sisu (3) ravasi hyvin ja varmantuntuisesti. Viimeisessä kaarteessa toiselle ohjalle mennyt tamma ei ollut lopussa ajettavissa. Hevonen oli aika voimakkaasti oikealla ohjalla, mutta tuon ongelman kanssa on päästy parempaan suuntaan. Oulun hiittiraveissa ajetussa lähdössä Forgetmenot Sisu oli hyväntuntuinen. Nyt ensimmäisen kerran montessa kilpailevalla on ajettu treeneissä selästäkin, ja kerran on kokeiltu mennä myös reippaampaa. Forgetmenot Sisu on kiltti ja toimiva hevonen, jolle uuden kilpailumuodonkin uskoisin käyvän. Pisteitä kisasta lähdetään hakemaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Forgetmenot Sisu lähtee ja menee ravia koko matkan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteteiden suhteen ei lähdetä kikkailemaan. Katsotaan sitten ohjastajan kanssa, että millä varusteilla tämä Forgetmenot Sisun ensimmäisen montekisa ajetaan.

Sanna Loukusa, Perfect Reverie (6) on tuntunut treeneissä ihan hyvältä, eikä hevosen pitäisi olla ainakaan huonompi kuin viimeksi. Tuossa joulukuun kisassa rauhallisena pysynyt ruuna teki tosi mainion esityksen. Jos lähtöä uusitaan useampaan kertaan, niin voi olla vaaraa, ettei Perfect Reverien mieli ei pysy voltissa pyörittäessä tasaisena. Hyvillä mielin kisaan lähdetään. Asioiden sujuessa normaalisti pitäisi Perfect Reverien pystyä kamppailemaan kärkisijoista

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ratsastaja saa katsoa tilanteen. Samanlainen selkäreissu kuin viimeksi ei olisi Perfect Reverielle huono vaihtoehto.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Perfect Reveriellä oli viimeksi huput korvilla. Niillä ja muutenkin samoilla varusteilla tämä kisa on tarkoitus ajaa.

Miika Tenhunen, Pitkältä tauolta Joensuussa aloittanut Ozzie Smith (14) ei ole vielä viime vuoden kaltaisessa voittotikissä, vaikka ruuna nyt startti alla varmaan parantaakin. Ozzie Smithillä on nyt viime kisaan verrattuna kovempaa liikettä alla, joten uskon hevosen olevan nyt notkeampi ja parempi. Lähtöpaikka on tälle iso miinus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa lähtevä Ozzie Smith on ollut paras läheltä kärkeä, joten suljettu lähtöpaikka on haitta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Joensuussa avovehkeillä aloittaneen Ozzie Smithin varusteissa palataan normaaliin, minkä pitäisi antaa hevoselle jonkinlaista lisäpotkua.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tiina Koskinen, Pohjoisessa on tähän aikaan vuodesta vähemmän raveja, ja tuon takia She Will Be (1) tuli meillepari kuukautta sitten treeniin. Juoksijalta tuntuva hevonenon nopea ja jaksaa mennä. Luonteeltaan aika persoonallinen She Will Be ei ole käytökseltään kotonakaan ihan helppo tapaus. Ennalta on melkoinen arvoitus, miten se käyttäytyy kilpailupaikalla. Kunto tuntuisi olevan treenien perusteella kohdillaan, ja siitä pärjäämisen ei pitäisi olla kiinni.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: She Will Be on tosi vireä lämmittelyssä ja esittelyn jälkeen. Tamma pitää yrittää pitää starttitilanteessa rauhallisena. Keulasta meneväisenoloisella hevosella ei ole varmaan helppo ajaa, ja selkäjuoksu koetetaan saada.

Varuste- ja kengitysmuutokset: En ihan tarkalleen tiedä varusteilla She Will Be on Vesa Jokiniemen treenistä kilpaillut, mutta mitään isoja muutoksia ei olla tekemässä.

Keijo Hakala, Samassa kunnossa jo pitkään aikaa olleelta Come On Dayltä (10) on puuttunut maalisuoralla yksi pykälä. Viime starttiin tamman varusteita muutettiin. Vedettävät laput otettiin käyttöön ja korvat aukaistiin. Kiri vaiheessa käskin hevosta, joka tuli nyt perille asti. Treenien perusteella Come On Day jatkaa yhä vastaavassa iskussa. On mielenkiintoista nähdä, onko noilla viimeksi käytetyillä varusteilla toista kertaa sama vaikutus. Etukäteen en ole varma asiasta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Koskaan emme ole päässeet vielä tämän kanssa keulaan. Tuo ei ole tältä paikalta taaskaan mahdollista, joten selkäjuoksu on tulossa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla kuin viimeksi jatketaan.

LÄHTÖ 10

Mika Jauhola, Nice Hill (3) on aika tavallinen, joka on saatu hieman treeniä tiukentamallanyt suurin yhteen kasaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kakkossijan Nice Hillille Bodenissa tuottaneessa kisassa mentiin reipasta. Hyvällä avaajalla voi tarvittaessa ajaa myös keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-vihje

Kaikkien illan T4-pelin suosikkien yhteydessä on mainittava jos-sana jonkin verran painokkaasti, joten kovin suurella luottamuksella en uskalla alkaa suosittamaan ketään varmaksi.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Huikeat kymmenen ykkössijaa viime kaudella ottanut Backward’s Boy (7) olisi parhaimmillaan ollessaan varmaan tässä muille aika vaikea vastustaja. Vaikka ruuna oli viime vuonna Paavo Karkulehdon mukaan hyvä pitämiltään kahdelta viiden viikon paussilta, niin tauolta palaavan virettä on usein vaikea tarkkaan arvata. Kun lähtöratakaan ei ole ihan paras mahdollinen, niin Backward’s Boy ei ole tähän kohtaan mitenkään erityisen luotettavalta tuntuva rivin ankkuri.

Yllättäjäehdokas Bwt Rock And Rollilla (8) on kasitakin jonkinlaiset saumat päästä mieliasemiinsa keulaan. Vaikka tuoltakaan paikalta voiton todennäköisyys ei ole valtavan iso, niin suuremmalta se kuitenkin tuntuu kuin mitä aamun yhden prosentin kannatus edellyttää.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Sunnuntaina tasaisia suorituksiaan jatkanut, normaalia vauhtia käynnistyvä Simon Showtime (1) saanee tästä mukavan sisäratareissun. Ravilla kohtuullisesti matkaan pääsevä Bluehouse’s Power (2) voi saada tarvitsemansa juoksupaikan läheltä kärkeä.Terhakasti käynnistyvä Star To Be Loved (3) voisi olla alussa nopein. Markus Takaluoma ei pitänyt keulasta ajamista mahdottomana ajatuksena. Hyvin liikkeelle pääsevällä Wille Caramellilla (4) on starttinopea ohjastaja takanaan. Keulareissukin käy, mutta ajotaktiikka näin tauolta voi olla kuitenkin maltillinen. Edellisissään mainioita suorituksia tehnyt Armani Pressin (5) ei onnistunut Bodenissa. Mika Jauholan mukaan ruuna oli menomatkalla päässyt syömään kaverin heinät, ja tuon takia vatsa oli turhan täynnä startin aikana. Kun juoksunkulkukaan ei suosinut, niin tuon esityksen voinee unohtaa. Asialliselle avaajalle koetettaneen saada paikka parijonosta mahdollisimman läheltä kärkeä. Ready Press (6) seuraa mukavasti siivekettä. Viime kerran tasapaksun esityksen jälkeen ruunan roolia alun tapahtumissa on vaikea arvioida. Kovaa lähtevälle Backward’s Boylle (7) vetotyöt ovat käyneet hyvin. Ruuna palaa tauolta, ja matka on pidempi. Kun menestystä on tullut myös taaempaa, ei alkuun ole aivan pakko satasta. Myös ulommilta radoilta Bwt Rock And Roll (8) on pystynyt hankkiutumaan kärkipaikoille, ja starttiin saatetaan panostaa. Näkemys siitä, että Samaras K.M.E. (9) on jaksava, mutta hieman yksitahtinen menijä, sai taas vahvistusta sunnuntaina Bodenissa. Vahvalla menijällä voi ajaa jo matkalla eteenpäin. Taakse hyppää aika rutinoimaton nuori ohjastaja, jonka ajatuksia juoksun suhteen en osaa arvata. Iskussa olleessaan Easy Vacation (10) ja Willy Fog (11) ovat osanneet kiriä myös takaa kamppailuun mukaan.

A: 7 B: 5,4,8,11,10,9,2 C: 6,3,1

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Kunnossa olevan Likusterin (1) edellisestä tolpasta on puolisen vuotta. Varsinkin keulat saadessaan ruuna voisi olla tässä vahvoilla.

Yllättäjäehdokas: Ennen pikku taukoa Nompparilla (12) ei suorittanut omalla tasollaan. Mika Jauholan mukaan ruunalla on treenien perusteella kaikki kohdillaan. Pakkaskeliä hän piti hevoselle etuna. Omaakin juoksuun kykenevän Nompparilla mahdollisuudet olla ensimmäisenä maalissa tuntuvat aamupäivän yhden prosentin peliosuutta suuremmalta.

Arvoitus Hilma Hilpeämieli (7) on tässä ensikertaa mukana ryhmälähdössä. Timo Mäkäräisen mukaan autolähtöä ei ole koskaan edes harjoiteltu. Muutenkin aika laukkaherkän tamman onnistuminen kisassa on tosi paljon arvailujen varassa, mitä taustaa vastaan peliprosentit tuntuvat aika isoilta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mukavan vireen löytänyt Likusterille (1) lähtörata olisi saanut olla ehkä joku muu ykkönen. Marraskuussa ruuna ei päässyt vastaavalta paikalta erityisen sujuvasti liikkeelle. Jos ensiaskeleet ovat riittävän ripeitä, voi ruuna saada veturin hommat hoitaakseen, minkä pitäisi sopia mainiosti. Startin onnistuessa Likusterin pitäisi saada joka tapauksessa asemat kärjen läheltä. Tupen Rapinan (2) ja Valentinin (3) lähtönopeus ei riittäne alun kamppailussa. Kovaa lähtevä Leikillä (4) saattaa olla alussa nopein. Pitkältä tauolta palaavalle tamman terävyys maalisuoralla ei ole riittänyt vielä tähän asti ykkösrahoihin. Pentti Jussinniemi piti keulasta ajamista ihan realistisena vaihtoehtona. Viimeksi mukavasti suorittanut Aikapiika (5) voi pystyä hankkimaan itselleen aika kivankin paikan parijonosta. Markin Sadulla (6) ei ole viime aikoina uskallettu satsata auton takaa lähtöön. Hilma Hilpeämieli (7) on ensikertaa siivekkeen takana, joten tamman rooli kiihdytyksessä on vaikea ennalta arvata. Ravilla meneminen on Timo Mäkäräisen mielestä ykkösasia kaikenlaisilla juoksulla pärjänneelle tammalle. Hieman kankeasti käynnistyvälle Mylverin Yrjölle (8) kasibaana ei ole etu. Näteillä sisäratareissuilla parhaiten pärjänneelle Suutarin Tytölle (9) ysi on auton takana oiva numero. Tasaisella Tarmo Itellä (10) lähdettäneen hyvissä ajoin reissuun. Ylivauhti suosisi tasaista puurtajaa. Hyvin kiihtyvälle Carolle (11) suljettu lähtöpaikka on miinusta. Tilaisuuden tullen ruunalla saatetaan päästellä jo alkumatkasta kohti kärkeä. parhaimmillaan ollessaan Nompparilla (12) on pystynyt kirimään vähän kauempaakin kärkeen, eikä selkiäkään ole tarvittu eteen.

A: 1 B: 4,10,12,7,8 C: 11,5,9,6,3,2

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Ravien selkeästi tasokkaamman koitoksessa kilpaileva Vaellus (10) ei ollut huono Vermon 75-lähdössä, vaikka Sheikki ja Tuurin Toivo tulivat keulassa juosseesta oriista lopussa niukasti ohi. Timo Vääräsen mukaan hevonen ei ollut täysin palautunut lyhyellä starttivälillä edellisestä juoksusta. Tuon takia Vaellus oli mennyt loppusuoralla hieman vinoksi. Tällä kerralla hieman negatiiviseen suuntaan vaa’assa painaa vaikeat treeniolosuhteet, jonka takia oria ei ole päästy kolmeen viikkoon ajamaan edes sen normaaleja rauhallisia vauhteja. Esitys Oulussa oli tosi vakuuttava, ja sellaisena Vaellus voi olla tässäkin liian vaikea takana pidettävä.

Yllättäjäehdokas Vaikka Draken (7) yksi startti alla ei ole vielä läheskään parhaimmillaan, ja Miika Tenhunen aikoi ajaa maltilla, niin jonkin verran turhan vähäiseksi laadukkaan menijän peliosuus uhkaa jäävän.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Ensiaskelissaan usein hieman takerteleva Pontriot (1) ei taida kyetä pitämään alussa kaikkia ulkopuolellaan. Vapaalta radalta hyvin menevällä ruunalla voidaan ajaa rohkeasti alusta asti. Voltistakin hyvin käynnistyvä Iinan Prinssi (2) ottanee alussa vetovastuun. Viimeksi ennakko-odotuksia paremmin mennyt varma suorittaja olisi ehkä paras selkäreissulla kärjen takaa. Tässä ensimmäinen sopivan tuntuinen vetojuhtakandidaatti löytynee vasta 40 m pakilta, joten jonkin aikaa Iinan Prinssi saattaa tässä keikkua kärjessä. Tasaisesti käynnistyvät Viehko Venla (3) ja Vilkkaan Tuuri (4) hakeutunevat startissa sisäradoille. Ravilla kivasti liikkeelle pääsevä Meren Ritarille (5) Mika Jauhola kaavaili sisäratareissua. Hieman ryntäämällä voltista lähtevällä Vinha-Topilla (6) on taas varmaan aika iso hyppyriski. Startin onnistuessa ruuna on päässyt aika kovaakin liikkeelle, eikä johtoon pääseminenkään ole ihan mahdotonta. Draken (7) pyörähtää voltista terävästi matkaan. Miika Tenhunen kaavaili ajokilleen vielä nättiä reissua. Vetotöihin päätyminen jo alkumatkasta ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua. Jouni Törmäsen mukaan Eetillä (8) on kiihdytyssuoralla ja ekakaarteessa jonkinlainen laukan vaara. Matkalla ruuna menee sitten varmasti. Vähän kaikenlaisista reissuista tykkäävällä ajokillaan kuski ajaisi tässä mieluiten selästä. Ponnen Aatos (9) seurailee sen, mikä tässä seurassa kykenee. Tällä lähtötavalla startattaessa ensimetrien hienoisen epävarmuuden takia Vaelluksella (10) ei taaskaan riskeerata alussa, kun pienessä porukassa ei joutune aloittamaan hyökkäystä liian kaukaa kärjestä. Useissa loppuvuoden starteissaan mainioita esityksiä vaativilla reissuilla tehnyt Sjö Vinn (11) ei ole kolmessa viimeisessä pystynyt suorittamaan läheskään samalla tasolla. Hyvin matkaan pääsevällä ruunalla käytettävä ajotaktiikka on ennalta arvailujen varassa.

A: 10 B: 8,7 C: 2,11,4,1,9 D: 5,3

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokkaat Molemmissa starteissa tauon jälkeen hyvin suorittanut Jeppas Roulette (10) olisi ollut eturivin paikalta tähän oikein hyvältä tuntunut ykkösmerkki. Mihin juoksupaikkaan kukin suljetuista asemista päätyy matkaamaan, on kolmen rivin autokisassa usein mahdotonta arvata. Mainioon iskuun noussut Rapido Follo (5) voi aika sopivan tuntuiselta lähtöradaltaan johtoon päästessään hallita kisaa pitkään, mahdollisesti jopa perille asti.

Yllättäjäehdokkaat Eturivin lähtöpaikoiltaan Honey Star (2), Vilma’s Golden Boy (3), Moonlight Black (4) ja Starling Chick (6) ovat kaikki tietyissä tapauksissa jopa mahdollisia voittajia.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kahdelta sisimmältä radalta ei syöksyttäne matkaan erityisen ärhäkkäästi. Reilun kahden kuukauden tauolta palannut Holy Victory Koks (1) jäi matkaamaan johtavan rinnalle, mikä ei ole sille sopinut. Ennen paussia Ylivieskassa tamma oli kirissä liekeissä. Jos tamma ei jää liian matkalla liian syvälle sisäradan syövereihin, niin vastaavaa loppuveto kuin ennen paussia voisi tässäkin riittää vaikka voittoon asti. Asiallisessa kunnossa olevalle, hieman kankeasti käynnistyvälle Honey Starille (2) kakkonen on mainio lähtöpaikka. Ylivauhtisessa kisassa vahvalla menijällä saattaisi olla lopussa sanansa sanottavana. Hyvin siivekekettä seuraavat Vilma’s Golden Boy (3), Moonlight Black (4) ja Starling Chick (6) ovat hyötyneet nätistä reissusta kärjen tuntumassa. Sellaisen saadessaan niillä jokaisella voisi olla saumoja pärjätä.Kovaa avaava Rapido Follo (5) tuntuisi ennalta todennäköisimmältä porukan vetäjältä. Supermans Girl (7) vaikuttaa nähdyn perusteella aika verkkaiselta starttarilta, joka voi pahimmassa tapauksessa vajota seiskalta porukan hännille. Asiallisesti kiihtyvällä All The Betterillä (8) Mika Jauhola suunnitteli panostavansa alkuun. Kaustinen kisan perusteella Jeppas Roulette (10) kykenee nykyiskussaan kirimään takaakin kamppailuun mukaan. Edestä ei lähdetä erityisen railakkaasti, joten paikka parijonossa voi olla pahimmassa tapauksessa suhteellisen kaukana kärjestä. Matkalla voidaan kokeilla ajaa eteenpäin, mutta sen tuottamasta tuloksesta ei ole ennalta varmuutta. Toissa kerralla pitkällä kirillä ykköseksi yltäneellä M.T. Miss Mollyllä (14) oli viimeksi takapareista turhan vaikea tehtävä, kun alun maltillisen vauhdin jälkeen toinen lenkki tultiin kovaa. Lähtöpaikka on kaukana kärjestä. Juoksun sujuessa viime kertaa suotuisimmissa merkeissä, ei Kari Alapekkala pitänyt jonkin verran omaankin juoksuun kykenevän tamman pärjäämistä mahdottomana.

A: 10,5,1,14 B: 2,6,3,4 C: 12,15,11,8,7

T4-systeemit

A: 7 (5,4) 1,4,10,12,7,8 (11,5) 10,8,7 (2,11) 10,5,1,14,2,6,3,4 (12,15) = 144 riviä

B: 7,5,4,8,11,10,9,2 (6,3) 1 (4,10) 10,8,7 (2,11) 10,5,1,14,2,6,3,4 (12,15)= 192 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Pitkä tauko huomioidenmukavalla esityksellä uudesta valmennuksesta aloittaneen, hyvin avaavan Maizen (5) juoksun onnistumiseen sopivalta lähtöradalta on mainiot mahdollisuudet. Edelliskertoja sopivammassa seurassa kilpailevalla True Lancella (4) pitäisi olla juoksun onnistuessa oivat saumat kolmen sakkiin.

Arvoitus Tiina Koskisen mukaan She Will Bee (1) pystyy kuntonsa puolestapärjäämään. Tässä tallin ensistartissa, kotonakin käytökseltään hieman erikoisen hevosen toimiminen kilpailutilanteessa oli hänelle arvoitus.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tauoltapalaava She Will Be (1) aloittaa tässä uudesta valmennuksesta. Tammalla on ollut kerran hyvä lähtöpaikka auton takana, ja ainakin tuossa kohtaa se pääsi varsin kivasti liikkeelle. Tiina Koskinen arveli, että meneväisen oloiselle tammalle selkäreissu olisi sopivampi vaihtoehto. Kohtuullisesti kiihtyvä Add A Lil Zet (2) tarvinnee kiltin juoksun, joten sisäradan paikka taitaa olla tavoitteena. Vilma’s Enjoy Boost (3) ei ole ollut yleensä startissa kovin räväkkä. True Lancen (4) lähtönopeus saattaa riittää tarvittavien hyvien asemien läheltä keulaa hankkimiseen. Hyvinkiihtyvällä Maizenalla (5) voitaisiin yrittää ajaa keulasta. Ilmeisesti hieman kierroksilla auton takana käyvällä Get Photoksella (6) on viime starteissa otettu alussa liinoja kiinni. Exploding Anna (7) lähtönopeus ei ole riittänyt alun kamppailuun, ja seiskalta tamma voi jäädä alussa takajoukkoihin. Vahvalla, hieman yksitahtisella menijällä on varmaa taas ajettava jo suhteellisen varhaisessa vaiheessa eteenpäin. Wild Streamer (8) ei ole mikään starttiraketti, ja näin ulkoa ruuna voi valua alussa aika tavalla hännillekin. Tasaisen sitkeästi loppua tuleva Wild Streamer saattaa joutua tekemään nyt pitkänkin kirin. Kohtuullisesti tauolta aloittaneelle Cradled In Lovelle (9) ysi rata vaikuttaa mainiolta alkuasemalta. Paljolti kovissa Nuorten Sarjoissa kilpailleen Come On Dayn (10) sitkeä yritys palkittiin, ja reilu kuukausi sitten tamman uran ensimmäisen voitto tuotti 2000 €. Keijo Hakalan mukaan varustemuutosten ansiosta Come On Day vei nyt kirinsä perille asti. Saman vaikutuksen toistumisesta hän ei antanut takeita Ainakin lyhyehköllä kirillä pärjääminen on myös tässä mahdollista. Vapaalta radalta ehkä parhaitten menevälle Bwt Dallasille (11) takarivinlähtöpaikka taitaa olla pikku miinus.

A: 5,4,11,1,10,7,8 B: 2,3,9,6 C: 12

Muut lähdöt

  1. 9.Jolene – 3.Kunnaan Brave – 2.Scream My Dream – 4.Hillbilly Pete – 5.Janegartner – 11.Indigo Star – 10.Incredible Train

  2. 16.Asfalttisoturi – 13.Touko Tähkä – 8.Sigismund – 12.Pyry Viljami – 3.Kivuton – 2.Eskolan Jans – 7.Vipella – 15.Tuuliniemen Bella – 14.Mimmin Myrsky (11.Vojakker)

  3. 6.Minto’s Don Juan4.Orlando Knick – 5.The Swede 2.Only Eyes Broline – 7.Haras Du Pin (1.Archie Press – 3.Bakels Birdland)

  1. 11.Graffiti Artist – 6.Perfect Reverie –9.Bluyray Savoy – 12.Kunnaan Einar – 13.Rim Bay Goliath – 14.Ozzie Smith (2.Make Me Rich – 7.Comet Alley)

  1. 9.Diamond Lord – 5.Bwt Dacota – 6.Castle In The Sky – 1.E.V. Lilian (8.Stargazer Lily – 7.Dave Treasure)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen