Vihjeet 23.5.2016

23.05.2016

Vihjepaketti maanantain Criollo Ennätysten iltaan. Ravit alkavat klo 18 ja ennen lähtöä yksi ajetaan kaksi ponilähtöä alkaen klo 17.30. Tervetuloa Äimärautiolle! 


Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Tuomas Pakkanen, Irkkuliinilla (3) oli Kokkolassa ravin kanssa ongelmia. Tässä pärjätäkseen hevosen pitää parantaa viime kerrasta paljon.

Ajotaktiikka: Ravilla menemiseen keskitytään.

Ahti Antti-Roiko, Kokkolan kisaan tauolta tukkoisena ollut Tirehtööri (10) parantanee nyt startti alla. Nopea lähtijälle takarivi on melkoinen miinus, kun se ei ole mikään kiertelijä.

Ajotaktiikka: Koetaan saada nätti reissu, jonka perästä lyhyt kiri.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Kovaa lähtevälle La Creamille (1) sisärata on sopiva lähtöpaikka.

Ajotaktiikka: Jos keulaan päästään , niin sieltä on tarkoitus kokeilla ajaa.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Marko Hakkarainen, Kuopiossa hyvän esityksen tehnyt E.V. Jace (3) jäi viimeksi jäi alussa turhan kauas, eikä kovassa lopetuksessa ollut mahdollisuuksia ihan käkisijoille. Kovan treenijakson takia terävyys ei ole ollut vielä ihan huipussaan, mutta uskon hevosen parantavan. Maili ei ole tälle etu. E.V. Jace polki viikolla hieman kannalleen. Päällisin puolin mitään haittaa tuosta ei ole näyttänyt olevan. Kovalla kilparadalla tilanne voi olla kuitenkin toinen, eikä tuon asian suhteen mitään täysin varmaa ei voi ennalta luvata

Ajotaktiikka: Mahdollisimman kovaa matkaan yritetään. Juoksupaikalla ei ole isoa mer-kitystä.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Tuomas Pakkanen, Tarkan reissun Vieremällä saanut Afrodite Lloyd (8) teki hyvän kirin. Tarkan juoksun tarvitsevan tamman voi näistä asemista olla vaikea yltää ihan kärkeen .

Ajotaktiikka: Mahdollisimman nättiä reissua kannattaa varmaan tavoitella.

LÄHTÖ 3

Mauri Jaara, Karmilla (1) ei ollut viimeksi huono. Vastus oli kova, ja kisassa mentiin reipasta. Tämä olisi tosi hyvä hevonen, jos se tekisi koko kisan ajan totta. Viime kertaa hieman helpommassa seurassa pärjääminen on mahdollista.

Ajotaktiikka: Lähtöpaikka on sopiva terävälle avaajalle.

Antti Ojanperä, Viime kisassa ottamansa laukan yhteydessä Josveis (3) löi etujalkaansa kärryihin, ja loukkasi siinä hieman itseään. Hevoselle haluttiin antaa hieman aikaa. Sitä on laitettu ja treenattu. Tähän kisaan ei ole mitenkään erityisesti tähdätty. Huomasin tämän rahallisesti oikein sopivan tehtävän, ja ilmoitin sen mukaan. Josveis on ollut kotona iloisella hyvällä mielellä, ja sarjoissaan nousemaan kykenevällä ruunalla lähdetään ajamaan voitosta.

Ajotaktiikka: Kovalla avaajalla on hyvät saumat keulajuoksuun, mikä sekin käy.

Varustemuutokset: Hokeilla ja kengät alla pärjännyt Josveis olisi selvästi parempi ilman takakenkiä, mutta vielä tässä kengät pysyvät alla.

Panu Ahonen, 76-sarjoissa hyviä esityksiä tehneelle Topmarille (4) jäi Torniossa vähän jossiteltavaakin. Mallillaan oleva hevonen taistelee tässä suosikin jälkeisistä sijoista.

Ajotaktiikka: Paremmin vapaalta radalta menevälle tammalle käy juoksu johtavan rinnallakin.

Tuomas Pakkanen, Hyvän juoksun Vieremällä tehnyt Hissun Aarre (5) ei ole tässäkään kisassa ihan ulkona, ja kolmen sakkiin saattaa olla nytkin mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka: Asiallisesti lähtevällä ruunalla pitää ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin.

Panu Ahonen, Vihin Mahti (10) pääsi Kokkolassa yllättävänkin varmasti ravilla matkaan. Kuskille tuli kuitenkin ahneus. Yritin kovaa avanneen vastustajan perään, ja laukka pääsi yllättämään. Ori tuli hyvin maaliin asti. Tuon esityksen perusteella kunto tuntusi olevan kohdallaan.

Ajotaktiikka: Viime kerran perusteella monenlaiset juoksut sopivat Vihin Mahdille.

Hannu Hietanen, Pitkältä tauolta palannut Pramia (11) oli viimeksi tosi hyvä, ja oikein tyytyväinen hevoseen. Tämä lähtisi kovaa takarivi, joten suljettu paikka on miinusta. Tässä saa olla tyytyväinen, jos päästään kolmen sakkiin.

Ajotaktiikka: Parhaitten keulaporukoista pärjännyt Pramia osaa tulla jollakin lailla myös takaa.

Tuomas Pakkanen, Kaustisen raskaat olosuhteet olivat Hymyhattaraa (12) pahasti vastaan, ja tuon esityksen voi mielestäni unohtaa. Vaikka hevonen on hyvä olemassa, niin maililla näin huonolta lähtöpaikalta pärjääminen voi olla liian vaikeaa.

Ajotaktiikka: Tämä ei ole nopea avaaja, joten takarivi ei ole suuri haitta. Toisten välistä tämä pääsee varmemmin matkaan.

LÄHTÖ 4 / T4-1

Timo Salmela, Tallimme hevoset ovat olleet viime starteissa hieman vaisuja, kun jotain pientä tautia on ollut liikkeellä. Glory's Glory Be (1) oli sunnuntain viimeistelyissä terveenoloinen, ja mukaan tullaan. Kuitenkin vasta tosi tilanne kertoo tarkemmin tilanteesta, ja ruuna on tähän kisaan ennalta vaikea arvioitava. Jos hevosella on maanantaina kaikki kohdillaan, niin sopivalta lähtöpaikalta pärjäämiseen on edellytykset.

Ajotaktiikka: Reippaalle avaajalle tavoitellaan keulajuoksua.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Harri Kotilainen, Beretta Hoss (3) oli Tampereella pitkältä tauolta yllättävän tahmea. Tällä oli keväällä ihon alla bakteeri. Tautia jouduttiin hoitamaan kovalla lääkkeellä, joka haittasi mahan toimintaan. Saattoi olla, että se oli osasyynä vaisuuteen. Laiskalla harjoittelijalla oli lauantain treeneissä startti alla ja mahalääkitys syötynä ihan eri ääni kellossa. Uskon, että viime syksynä mainiosti suorittanut Beretta Hoss palaa taas tasolleen, ja omaa tässä mahdollisuudet pärjätä.

Ajotaktiikka: Nykivä matkavauhti olisi pitkäaskeliselle tammalle paras, joten keulasta sillä olisi helpoin ajaa. Asiallinen avaaja ei ole kuitenkaan mikään varsinainen starttiraketti.

Varustemuutokset: Kengät jalassa. Kokolaput vaihtuvat puolikkaiden tilalle, minkä pitäisi antaa tammalle lisää terävyyttä.

Panu Ahonen, Papa Gallon (6) teki myös talvibalanssissa hyviä esityksiä kovissa seuroissa. Oli kuitenkin odotettavissa, että iso hevonen parantaa, kun se saa kesäkengät alle. Monta kertaa vaativia reissuja saanee ruunan juoksu sujui Torniossa suotuisasti, ja varaakin vielä jäi.

Ajotaktiikka: Kovalla avaajalla pyritään alussa eteenpäin. Keulajuoksu käy, eikä viime kerran perusteella selkäreissukaan ole este pärjäämiselle.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan, eli korvat pysyvät edelleen kiinni ja kengät alla.

Marko Hakkarainen, Kauden avauksessaan helposti voittanut E.V. Haley (10) oli Vieremällä hyvän kakkonen. Tilaa tuli hieman liian myöhään, ja yksi oli edellä maalissa. Kotona pirteänä olleen tamman uskoisin parantavan, ja 16-16,5 tulokseen pitäisi olla mahdollisuudet. Tämä pystyy menemään selässä kovassakin vauhdissa. Jos alussa pidetään reipasta tempoa, se olisi eduksi. Juoksun onnistuessa E.V. Haley on mielestäni lähdön yksi mahdollinen menestyjä.

Ajotaktiikka: Hieman tasavauhtiselle E.V. Haleylle lähtöpaikka on sopiva. Juoksunkulkua on vaikea tietää, joten etukäteistaktiikkaa ei pysty laatimaan. Jaksava tamma pystyy tekemään omaa juoksua, ja jos vauhti menee turhan verkkaiseksi, niin eteenpäin lähdetään ajamaan.

Varustemuutokset: E.V. Haley juoksi viimeksi puolilaput silmillä, mutta tässä kisassa palataan takaisin kokolappuihin, joilla edellisellä kerralla ajettiin. Sekki vaihtuu hieman erilaiseen.

Mauri Jaara, Toissa kerralla hyvän esityksen tehnyt Classic Trotter (11) ei saanut viimeksi ollenkaan loikkaria päälle. Tämän kyvykkään hevosen pärjääminen on aina paljolti päivän yrityshaluista kiinni.

Ajotaktiikka: Classic Trotter ei ole starttinopea, joten takarivistä ei ole isoa haittaa. Kovavauhtinen reissu olisi toiveissa. Halutessaan ruuna pystyy pitkään kiriin.

Varustemuutokset: Hevosella on ajettu ilman kenkiä, ja katsotaan onko se taas mahdollista.

Tuomas Pakkanen, Asiallisessa kunnossa kilpaileva Irwin Saknussen (12) lähtisi terävästi, joten lähtöpaikka on huono. Täältä hevonen täältä riittää ihan kärkisijoille.

Ajotaktiikka: Nättiä reissua tavoitellaan, ja otetaan sitten lopussa mitä saadaan.

LÄHTÖ 5 / T4-2

Panu Ahonen, Cunning Captor (1) voitti Ylivieskassa koko matkan johdon perästä varmasti. Tämä ei tee yleensäkään lopussa iso eroa, joten on hieman vaikea sanoa paljonko jäi varaa.

Ajotaktiikka: Oikeana päivänään tosi kovaa lähtevällä ruunalla suunnataan heti eteenpäin, ja jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

Petteri Joki, Gustav K. (3) suoritti Rovaniemellä asiallisesti. Se teki hänniltä hyvän kirin. Jos emme olisi joutuneet viimeisessä kaarteessa väistämään yhtä vastustajaan, niin ruuna olisi saattoi voittaa. Jos kengät pystytään ottamaan pois, niin vauhdit riittävät mailillakin.

Ajotaktiikka: Selästä paremmin menevä puolireipas avaaja pääsee tästä varmaan ok-asemiin. Kengättömyys näkynee eniten lähtökiihdytyksessä.

Varustemuutokset: Kengät otettaneen pois.

Jukka-Pekka Kauhanen, Pitkällä matkalla jo toinen rata tuo selvästi lisämetrejä. Sitä pitkin viimeksi koko matkanneen Johnny Dahlian (6) esitys oli hyvä, vaikka se ei maalisuoralla päässytkään ohi toiseksi tulleesta. Joensuussa monta kertaa spurttaamaan joutunut ruuna ei saanut ruuna jäi Kuopiossa ajamattomaksi. Tauluaan paremman hevosen kunto on kohdillaan. Reipastempoinen kisa olisi tälle parempi.

Ajotaktiikka: Johnny Dahlialla pitää maililla lähteä kovaa. Toivotaan, että jonkinlaisten asemat löytyy. Parhaimmillaan ollessaan kestävä ruuna on menestynyt johtavan rinnaltakin, joten maililla tuokaan juoksupaikka ei ole mahdottomuus.

Varustemuutokset: Johnny Dahlia menee päivän optimibalanssilla. Takakengät otettaneen pois, mutta eteen kengät todennäköisesti jäävät.

Jukka-Pekka Kauhanen, Frode Saknussenille (9) oli maaliskuun kisan aikaan pientä häikkää.. Ok-juoksun tehnyt hevonen tuli Kajaanissa sitkeästi perille asti, mutta matkavauhti oli pahasti vastaan. Tasaisen kova tempo sopisi tälle parhaitten.

Ajotaktiikka: Suljettu paikka on nopealle avaajalle miinusta. Takarivistäkin hyvin lähtevä ruuna on tehnyt mainioita esityksiä myös johtavan takaa.

Jyri Mämmi, Matkavauhti oli viimeksi pahasti Frode Saknussenia (9) vastaan, eikä parempaan menestykseen takapareista ollut oikein saumoja. Tauluaan paremmassa kunnossa oleva ruuna on mennyt hyvin keulasta. Esitys maaliskuussa Kuopion kovassa seurassa johtavan takaa oli mainio, joten nämäkin asemat käyvät.

Ajotaktiikka: Tarvittaessa Frode Saknussen kykenee selästä pitempäänkin kiriin.

Varustemuutokset: Frode Saknussen kilpailee nyt ekakerta alumiinit joka kulmalla, ja vauhtia voi olla nyt enemmän. Tuolla balanssilla se on mennyt kotona hyvin.

Panu Ahonen, Huonolta lähtöpaikalta pärjätäkseen Ettan (10) tarvitsee onnea. Ylivieskan perusteella mukavassa kunnossa jatkava tamma odottelee sopivia täyden matkan volttikisoja, joissa se hyvistä alkuasemista voi pystyä menestymään.

Ajotaktiikka: Tarkkaa selkäreissua tavoitellaan.

LÄHTÖ 6/ T4-3 / PD-1

Hannu Hietanen, Mainiossa kunnossa oleva Quiet Leader (2) on tehnyt viime starteissaan hyvät esitykset ja vahvat lopetukset. Maili ei ole tälle ihan paras matka, kun viime kauden perusteella alkuun ei voi laukkavaaran takia ihan mahdottomasti satsata.

Ajotaktiikka: Lyhyellä matkalla ihan takaa on vaikea pärjätä, joten hyvältä lähtöpaikalta pitää yrittää päästä jollain tavoin matkaan.

Mauri Jaara, Miss Gladiator (3) oli Umeån startissa hieman kiimassa. Kun juoksukaan ei onnistunut, niin toiseksi jäätiin. Keulassa painetta saanut tamma teki viimeksi hyvän esityksen.

Ajotaktiikka: Takamatkoiltakin Miss Gladiator on onnistunut hankkiutumaan keulaan, joten en tarkkaan tiedä miten selkäjuoksu sopii. Yritetään lähteä reippaasti matkaan.

Varustemuutokset: Kovempia tehtäviä ajatellen Miss Gladiatorilta otetaan nyt kokeilumielessä ensikertaa etukengät pois, joten tamma saattaa kulkea aika liukkaasti.

Tuomas Vasala, Viimeksi lähtökiihdytyksen kriittisessä vaiheessa vastustajan kärryt heilauttivat meitä, ja Leemark's Ambroselle (5) tuli laukka. Tuosta ei tullut hevoselle kunnon kisaa alle. Nyt starttiväliä on todellisuudessa lähes kaksi kuukautta, joten tarkka virettä on ennalta vaikea tietää. Tamma on tuntunut hyvältä treeneissä, ja maili on tälle ehkä se paras matka.

Ajotaktiikka: Jos sopivalta lähtöpaikalta päästään keulaan, niin sieltä varmaan koetetaan ajaa.

Varustemuutokset: Kengät otetaan pois edestä. Tamma on kilpaillut vain kerran ennen ilman etukenkiä, mutta silloin juoksu takarivistä oli alun suhteen epäonninen.

Antti Ojanperä, Vaikka Inspis Arioso (11) ei ole vielä ihan parhaimmillaan, niin mainiossa kunnossa se jo on. Tosi terävänä lauantain viimeistelyissä olleelle nopealle avaajalle maili olisi ollut eturivistä selkeäpiirteinen tehtävä. Suljettu paikka vie tärkeän edun. Toivotaan, että ruuna tekee hyvä esityksen. Kaiken onnistuessa Inspis Arioso ei ole nytkään ihan ulkona kisasta.

Ajotaktiikka: Toivotaan, ettei alussa jäädä ihan takapareihin. Loppuun Inspis Arioso pystyy tekemään 500-600 m kirin ilman selkää.

Varustemuutokset: Hevonen juoksee todennäköisesti ilman takakenkiä.

Tuomas Pakkanen, Zarrine Kemp (12) on paras nasakalla alustalla, eikä se viime kerran pehmeissä olosuhteissa päässyt oikein minnekään. Rahasijaan huonolta paikalta tähdä-tään.

Ajotaktiikka: Toivotaan, että matkalla mennään mahdollisimman kovaa, mikä auttaisi tammaa.

Varustemuutokset: Ei tiedossa.

LÄHTÖ 7/T4-4 / PD-2 / Troikka-1

Janne Lukkari, Twist Shadow (2) oli viimeksi sellainen harjoitusotteet kuin harjoitusotteet antoivat odottaa. Kaikki ruunalla on ollut edelleen hyvin. Hevosta yritetään starttien myötä viedä eteenpäin, ja tämä kisa sopi ajallisesti tuohon ohjelmaan mainiosti. Vaikka vastus on viime kertaa huomattavasti laadukkaampi, niin pikkaisen ylivauhtisessa kisassa Twist Shadow ei ole täysin vailla menestymismahdollisuuksia.

Ajotaktiikka: Ihan kiivaimpaan alkuvauhtiin Twist Shadow ei ehdi tässä mukaan, mutta kakkosradalta asiallisen avaajan uskoisi saavan hyvä asemat loppukiriään varten.

Varustemuutokset: Etukengät otetaan pois, minkä pitäisi Ruotsin perustella auttaa hevosta.

Mauri Jaara, Anaheim Kempillä (3) on ollut viime startin jälkeen kaikki hyvin. Sopivalta lähtöpaikalta lähdetään taas pärjäämään.

Ajotaktiikka: Anaheim Kemp on nopea ensi metreillä, joten hyvältä lähtöpaikalta on vain yksi suunta. Jos maililla keulaan päästään, niin sieltä myös ajetaan.

Varustemuutokset: Olosuhteiden salliessa Anaheim Kemp jatkaa ilman kaikkia kenkiä.

Petteri Joki, Torniossa Road To Victory (4) oli viimeisen kaarteen lopussa hyvävoimaisena, kun se säikähti edellä ajavan käskemistä, ja laukkasi. Mainiossa kunnossa oleva ruuna roikkuu mukana vauhdissa kuin vauhdissa. Ratkaisuvaiheeseen hevonen kaipaa hieman lisää puristusta.

Ajotaktiikka: Nopealla avaajalla satsataan alkuun, ja ajetaan tuon perästä tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Etukengät otetaan pitkästä aikaa pois, mikä voi piristää veteraania. Tuolla balanssilla Road To Victory voi päästä vieläkin terävämmin matkaan.

Janne Lukkari, Parissa startissa hieman vaisumpana ollutta Briso Hermania (6) huol-lettiin Jyväskylän jälkeen. Ylivieskassa ilman kenkiä kilpaillut ruuna oli makean oloinen, mutta kompuroi avauspuolikkaan lopussa laukalle. Treeniotteet ovat olleet hyviä. Sopivan ylivauhtisessa kisassa Briso Herman voi tässäkin yllättävän korkealla, ja isoa yllätystä hakevalle mainio merkki T4-riville.

Ajotaktiikka: Mahdollisimman nopeasti kannattaa koettaa päästä parijonoon ja sisäradalle.

Varustemuutokset: Jenkkikärryt pysyvät perässä. Tänään kengät palaavat alle.

Jukka-Pekka Kauhanen, E.V. Towinella (10) pitäisi päästä heti startissa eteenpäin, joten suljettu paikka on haitta. Tauolta Kajaanissa tasaisesti suorittaneelle tammalle näin kovassa seurassa rahasija on sopiva tavoite.

Ajotaktiikka: Nätti sisäratareissu pyritään saamaan.

Tuomas Pakkanen, Midnight Hourilla (12) on tässä ihan riittävästi vastusta. Poisjäännit paransivat asetelmia, ja hyvään kuntoon noussut ruuna voi pystyä kuitenkin ohittamaan useita. ja koleillaan sitten loppusuoralla mihin rahkeet riittävät.

Ajotaktiikka: Ajetaan matkalla nätisti, ja koleillaan sitten loppusuoralla mihin rahkeet riittävät.

LÄHTÖ 8

Tuomas Pakkanen, Vieremällä ekakaarteessa olemattoman laukan ottaneen Tytön Haasteen (5) juoksu sujui tuon perästä jouhevasti, ja mainion esityksen tehnyt tamma kiri lopussa varmaan voittoon. Jos tähän porukkaan hyvä hevonen maltaa ravata, niin se pystyy menestymään.

Ajotaktiikka: Yritetään ajaa ravia.

Harri Kotilainen, Äänestäjällä (9) on ollut jonkun verran ongelmia, joita talliin tulon jälkeen hoideltiin. Jos kaikki saadaan kohdilleen, niin tosi kyvykkäässä hevosessa on ihan Derby-aineista. Tämä kisa on ruunalle paljolti kokeilustartti.

Ajotaktiikka: Lähdetään rauhallisesti matkaan, ja matkallakin pyritään välttämään suurempia revittelyjä.

Varustemuutokset: Kokotavalla samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 9/Troikka-2

Jukka-Pekka Kauhanen, Tauolta palannut Jai Ho (4) teki Vieremällä ihan hyvän esityksen. Ruuna tuli ihan nätisti perille asti, vaikka jäkin lopussa pikkuisen kaverin vierelle seurustelemaan. Ravi oli aiempaa parempaan, ja kaarteetkin sujuivat. Vastus on viime kertaa kovempi. Vauhtien riittävyys maililla on jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka: Aiemmin alussa epävarmana olleella Jai Hoolla ei ollut Vieremällä startissa ongelmia. Lähtöpaikka on sopiva isolle hevoselle.

Tuomas Pakkanen, Flash Sprucea (5) päästiin viime talvena treenaamaan aiempaa paremmin, ja jaksoa on tullut lisää. Hyvässä kunnossa oleva ruuna rokotettiin tässä välissä, minkä takia se oli hiiteillä hieman nihkeänä. Ruuna oli sunnuntai-illan viimeistelyissä jo virkeämpänä, mutta vire ei ole vieläkään ihan yhtä kova kuin ennen rokotusta.

Ajotaktiikka: Flash Spruce lähtee terävästi, ja eteenpäin alussa ajetaan. Katsotaan sitten mihin juoksupaikkaan päästään.

Varustemuutokset: samoilla jatketaan.

Ahti Antti-Roiko, Spicy Day (6 ) kilpaili Torniossa kevyellä balanssilla. Hieman pelätysti tuo osoittautui huonoksi vaihtoehdoksi, ja normaalisti täysin ravivarmalle tammalle tuli laukka. Kovan treenitalven jälkeen hyvin treenannut hevonen ei ole ollut vielä kisatilanteessa herkimmillään. Spicy Day on mennyt kuitenkin koko ajan eteenpäin, ja uskon sen kohta pärjäävän.

Ajotaktiikka: Jos terävästi avaava Spicy Day pääsee tässä keulaan, niin kolmen sakkiin pitäisi olla saumoja.

Varustemuutokset: Tamma vaihdetaan takaisin normaalibalanssiinsa.

Mauri Jaara, Zell Memento (7) oli hyvä Ylivieskassa, mutta lopussa ei löytynyt tilaa. Tornioon ruuna paransi vielä selvästi, joten viime kerran esitystä osasin jo odottaa.

Ajotaktiikka: Seiskaradalta ei kannatta lähteä alussa hötkyilemään. Koetaan sitten lopussa kiriä mahdollisimman korkealle.

T4-vihje

Kolme viimeistä T4-lähtöä on tiukkaa mailia. Tällä matkalla alkuvaiheiden tapahtumien arvaaminen on hankalampaa kuin muilla, ja monenlaisia yllätyksiä voi sattua. Avaus-kohde on tasainen matalan sarjamärityksen ison palkinnon Nuorten sarja, jossa rutinoimattomille osanottajille voi sattua kaikenlaista, niin isoonkin kertoimeen voi olla mahdollisuudet.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Viime syksynä mainioita otteita esittänyt Beretta Hoss (3) ei ollut Tampereen kauden avauksessaan ihan huonokaan, muttei hyväkään. Tamma on laiska harjoittelija, mikä osaltaan selittää hieman tahmeaa suoritusta tauolta. Keväällä sillä oli ollut ihon alla tulehdus. Hoitoon oli jouduttu käyttämään kovia droppeja, mikä oli tuonut vatsaongelmia. Tuokin saattoi näkyä viime juoksussa. Vatsaa on lääkittiin, ja nyt startti alla Beretta Hoss oli ollut Harri Kotilaisen käteen lauantain viimeistelyissä ihan eri hevonen. Lähtöpaikka on sopiva asialliselle avaajalle. Tasaisessa, ja sarjanmääritys huomioiden laadukkaassa seurassa Beretta Hoss tuntuu ennalta niukasti todennäköisimmältä menestyjältä.

Yllättäjäehdokkaita

Ainakin aamun prosenteissa Papa Gallonin (6) peliosuus tuntuu jäävän aivan turhan vähäiseksi. Nopealla lähtijällä on kuutoselta vaara jäädä toiselle ilman vetoapua, josta voittaminen tasaisen kovassa porukassa lienee liian kova tehtävä. Mutta jos sopivat juoksuasemat löytyy, on voittoon ihan realistiset saumat.

Juoksunkulku arvaus

Porukassa voi useampiakin osanottajia, joilla ei ole vähissä starteissa satsattu tosissaan alkuun, joten kiihdytyksen voimasuhteiden arvaaminen on normaaliakin enemmän arvaamista. Glory's Glory Be (1) osaa avata terävästi. Ruunan uran ainoa voitto tuli viime kaudella Tampereella koko matkan johdon perästä, joten Timo Salmelan mukaan keulajuoksua ykkösradalta haetaan. Asiallisia suorituksia talvibalanssissakin tehnyt Papa Gallon (6) juoksi Torniossa kesäkengässä, mikä näytti olevan selvä etu isolle hevoselle. Varsinkin viime esitys vahvisti Panu Ahosen luottamusta ajokkiinsa, ja eteenpäin hän liukkaalla lähtijällä startista ajaa. Selkäjuoksu käy, eikä keulaan pääseminen ole välttämätöntä. Kolme suurimmalla numerolla starttaavaa osanottajaa ovat riskejä lopuntulijoita, joita kaikkia mahdollinen kovatempoi-nen juoksu suosisi.

A: 3,6 B: 1,7,11,12,10, 9 C: 2,4,8,5

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Gustav K (3) ei hävinnyt viimeksi paljoa Quo Vadis Lavecille, vaikka loppukaarteessa oli häirintää. Hienosti sarjassa sisällä oleva juossee tänään ilman kenkiä, joten kisan joka kohtaan siltä saattaa löytyä enemmän speediä.

Yllättäjäehdokas

Tauluaan paremmassa kunnossa oleva Frode Saknussen (9) oli Kuopiossa taustalta matkavauhdin uhri, eikä kärkisijoille ollut käytännössä mahdollisuuksia. Todennäköinen keulahevonen lähtee sen edestä, joten oikein makeaan selkäreissuun on saumoja.

Juoksunkulku arvaus

Omista haluistaan tosi kovaa avaava Cunning Captor (1) ottanee ykkösradaltakin keulat, ja vetänee porukkaa niin kauan kuin bensaa riittää. Ylivieskan voitto tuli kokomatkan johdon perästä. Viime metrit eivät täysin vakuuttaneet, joten voittaminen vaativammassa porukassa edellyttänee parannusta. Lyhyen loppusuoran ansiosta ruunaa saattaa kuitenkin pystyä pitämään paikkansa vaikka maaliin asti. Terävästi lähtevillä Johnny Dahlialla (6) ja Flower's Starilla (7) satsattaneen alkuun, vaikka lähtöpaikat ovat ulkona. Muutaman kerran liukkaasti matkaan päässyt Sunlit Carmela (5) on kiihdytyskilpailun jokerikortti.

A: 3 B: 1,6,9 C: 7,5,11,12,4,8,10,2

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas

Vain kerran urallaan toiseksi jäänyt Miss Gladiator (3) juoksee tänään ensi kertaa ilman etukenkiä. Mauri Jaara uskoi tuon antavan tammalle vielä lisää vauhtia, joten mainiosta alkuasemista ykköseen on jälleen saumat.

Yllättäjäehdokkaat

Viime vuonna derbykarsinnassa kolmanneksi ja Derby-consolationissa toiseksi yltänyt Inspis Arioso (11) on tähän seuraan kova menijä. Vaikka ruuna ei ole Antti Ojanperän mukaan vielä ihan parhaimmillaan, niin tosi terävänä se oli lauantain viimeistelyissä ollut. Huonosta lähtöpaikasta huolimatta voittokaan ei ole mahdottomuus. Leemark's Ambrose (5) häiriintyi viimeksi auton takana laukalle. Tänään ajetaan ilman etukenkiä, ja ainakin viime syksynä tuo toi selvästi lisää lentoa tamman askeliin. Käytännössä tosi pitkän starttivälin takia vire oli Tuomas Vasalalle pieni arvoitus. Jos kaikki on kohdillaan, ei tosi terävän avaajan koko matkan johto ole täysin poissuljettua.

Juoksunkulku arvaus

Niukka ykkösveikkaus keulahevoseksi on Leemark's Ambrose (5), jolla pyrittäneen tässä keulajuoksuun. Crazy Valley (1) ja Miss Gladiator (3) ovat myös liukkaita lähtijöitä. Johtoon pääsyn onnistuessa näilläkään ei paikkaa luovuteta. Quiet Leader (2) oli viime vuonna auton takana hieman epävarma, eikä alkuun voi satsata. Eturivissä on muitakin hitaita avaajia, ja ruuna saanee ihan kohtuulliset asemat vahvaa loppuvetoaan ajatellen.

A: 3,11 B: 2,1,5 C: 6,12,10,4,7,9

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas

Anaheim Kemp (3) alkaa vähitellen päästä viime syksyiseen iskuunsa. Jo ensimetreistä lähtien nopea ruuna ottanee keulat. Vaikka matkavauhti tullee olemaan hurjaa, niin Anaheim Kemp pystynee pitämään muut loppuun asti takanaan.

Yllättäjäehdokas

Poisjääntien ansiosta Midnight Hourin (12) alku asemat paranivat dramaattisesti. Nyt se pääsee lähtemään kahden kovan avaajan takaa, joista sisempi matkannee vielä keulassa. Nopealle hevoselle alun mahdollinen kova tempo ei ole varmaan ongelma, joten lopussa ruuna saattaa imureissun perästä tekemään viimeisenkin ohituksen.

Juoksunkulku arvaus

Anaheim Kemp (3) ottanee johtopaikan haltuunsa. Quo Vadis Lavec (5) ei ole varmaan ihan ensimetreillä yhtä nopea. Se saa kuitenkin kohta vauhdin päälle, ja sitten mennään. Tappava tempo on tämän ruuna ase, ja jos olosuhteet ovat suotuisat, ei ole olisi ihme vaikka Quo Vadis Lavec pakottaisi keulahevosen kulkemaan ekatuhannen 12-pintaan. Terävästi avaava Berto Vaikko (1) saattaa ykkösradalta vaikuttaa juoksunkulkuun.

A:3 B: 12,5 C: 2,9,1,11,6,4,10

T4-systeemit

Pieni: 3,6 (4,12) 3 (1,6) 3,11 (2,1) 3 (5,12) = 4 riviä
Suuri: : 3,6,1,7,11,12,10, 9 (2,4) 3,1,6,9 (7,5) 3,11,2,1,5 (6,12) 3,5,12 (2,9) = 480 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Hurjat lopetukset kahdessa viimeisessään esittänyt Zell Memento (7) on vastaavassa vireessä lähtöpaikasta huolimatta tässä itseoikeutettu troikkahevonen.

Vireestä ei varmuutta

Kahdessa viimeisessään hienosti suorittanut Flash Bruce (5) on rokotettu viime startin jälkeen. Ruuna ei ole ollut Tuomas Pakkasen mukaan nyt ihan yhtä terävänä. Sunnuntai-illan illan viimeistelyissä otteet olivat jo hieman parempia, mutta ei vieläkään aivan samalla tasolla.

Yllättäjäehdokas

Kauden ensistarteissa lepsusti suorittanut Spicy Day (6) otti Torniossa itselleen harvinaisen laukan ekakaarteeseen. Ravin löydyttyä meno oli lupaavaa. Eturivissä ei ole oikein starttiraketteja, joten tamma saattaa päästä keulaan, mistä Ahti Antti-Roiko uskoi totosijaan.

Juoksunkulku arvaus

Spicy Day (6) saattaa olla nopein ensiaskelillaan. Jos keulaan pääsy onnistuu, niin maililla sieltä myös pyritään ajamaan. Kovaa avaava Flash Bruce (5) on hieman saamattomien harjoitusotteittensa takia myös juoksunkulun kannalta jonkinlainen kysymysmerkki. Vaikka Zell Memento (7) pääsisi liukkaasti liikkeelle, niin sillä ei käytettäne seiskaradalta liikaa voimia lähtökiihdytykseen, vaan luotetaan vahvaan loppuvetoon. Hyvässä iskussa olevalla Svadilfarilla (2) ei ole kakkoselta tarvetta ottaa kiihdytyksessä liikoja riskejä.

A: 7,5,2,6 B: 9, 4,11,10 C: 12,8 D: 3,1

Muut lähdöt

1. 4. Heikkalan Pehtoor – 6. Valppaus – 9. Kalevatar – 1. Ramiinin Valo

2. 1. La Cream – 9. Forceberg – 3. E.V. Jace – 6. Hollywood Hills – 5. Kivarin Rock – 2. Mariella Sisu (4. Up Sultan)

3. 3. Josveis – 1. Karmilla – 4. Topmar – 11. Pramia– 5. Hissun Aarre (10. Vihin Mahti)

8. 9. Äänestäjä – 1. Savon Sutku – 5. Tytön Haaste – 3. Ylöstalo – 6. Ekopetus – 7. Mimmin Kurko– 8. Hullupoika (3. Lukon Mimmi – 6. Ryynänen)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen