Vihjeet 25.6.2018

24.06.2018

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Jukka-Pekka Niskanen, Päällisinkin puolin hienossa kunnossa oleva Sjöhultets Lilo (9) meni hyvin kahdessa ajamassani hiitissä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nätin reissun perästä Sjöhultens Lilo osaa kiriä ihan mukavasti.

Petteri Joki, Hurricane Jonny K. (16) teki viimeksi aivan hyvän selkäjuoksun. Näistä asemista sillä voi olla aika vaikea ajaa.

LÄHTÖ 2

Hannu Hietanen, Markku kehui lauantaina Härmässä hyvän esityksen ja vahvasti maaliin asti tulleen Taiga Tuulian (2) juoksua. Tamma tuntuisi olevan nyt parhaassa kunnossa, mitä se on koskaan ollut. Voltista Taiga Tuulialla on aina jonkinlainen laukan vaara. Härmässä lähtöpaikka oli ulkona. Nyt hevonen saa startata sisempää, mikä helpottaa ravilla matkaan pääsemistä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ei suurempia toiveita juoksun suhteen. En kuitenkaan mielellään ajaisi Taiga Tuulialla johtavan rinnalta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Taiga Tuulia kilpaili Härmässä ilman etukenkiä, mistä on sille pientä hyötyä. Tässä tamma juoksee kengät alla.

Petteri Joki, Faijalla (7) on tullut viime starteissa laukkoja, ja saattaa, ettei hevonen ole ihan enää huippuiskussaan.

Tuomas Pakkanen, Paikallisraveissa jos uransa 40. voiton napannut Tähti Kepu (9) voisi pystyä 26-tulokseen. Vaikea sanoa ennalta mihin se tässä riittää, mutta 60 m edeltä lähtevää Vernantoa taitaa olla liian vaikea saada kiinni.

LÄHTÖ 3

Jari Hietala, Ok-suorittanut Handsome Knight (1) jäi Porissa pussiin. Se yskähteli startin jälkeen, ja kurkunpäässä olleen tulehduksen takia hevosta jouduttiin lääkitsemään. Kannuksesta löytyi sopiva lähtö Handsome Knightin ensimmäiseen montekoitokseen. Mervi Laurila tykkäsi kovasti helpon voiton ottaneen ja hyvin toimineen hevosen esityksestä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Handsome Knight pystyy avaavaan sen verran kovaa, että ratsastaja päässee valitsemaan haluamansa taktiikan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Bodenin loisto kavioura on ollut aina Walk a Milen (3) mieleen, ja tamma teki viimeksi montelähdössä selvästi parhaan esityksensä mitä se on meiltä tehnyt. Tuon startin perusteella kunnon pitäisi olla kohdallaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu on ollut Walk a Milelle parempi. En kuitenkaan halua puuttua taktiikkaan millään tavalla, vaan ratsastaja tehdä niin kuin parhaaksi näkee.

Heikki Mikkonen, Pine Ross (4) laukkasi Lieksassa lyhyesti viimeisen takasuoran alussa. Kaarteet aina olleet ovat ja ovat yhä ruunalle hieman ongelmallisia, Montestartit tuntuvat piristäneen hevosta. Jos Pine Ross olisi Oulun montekisassa selvittänyt viimeisen kurvin ravilla, niin se olisi varmaan voittanut tuon tätä helpomman lähdön selvällä erolla. Vastaavana ollessaan ja samanlaisella kirillä ruuna ei ole tässäkään porukassa täysin ilman pärjäämismahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jonna kokeilee varmaan antaa Pine Rossille selkäjuoksun. Kaarteet pitää koettaa mennä ravia ja lopussa sitten yritetään kiriä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kaarrejuoksun helpottamiseksi kengitys on nyt pikkuisen erilainen kuin viime montelähdössä. Samasta syystä Pine Rossille laitetaan nyt smurffi-lappu.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Marko Hakkarainen, Viime syksyn sairastelun jälkeen Replay Pellini (4) ei ole päässyt vielä omalle tasolleen, ja esitys Kajaanissa oli edelleen vaisu. Veriarvoissa oli yhä tuossa kohdassa hieman sanomista. Uusia kokeita ei ole otettu, mutta nyt ruuna on ollut treeneissä hieman pirteämpi. Uskon, että se parantanee viime kerrasta. Replay Pellini on riittävä hevonen näihin lähtöihin, eikä sitä kannata nytkään täysin peleistä unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Replay Pellinillä voi tarvittaessa ajaa myös keulasta, ja sopivalta lähtöpaikalta hyvällä avaajalla pitää satsata starttiin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ossi Nurmonen, Pari kuukautta meillä ollut Texas Gel (6) on tuntunut treeneissä ihan normaalilta. Kovaa ei ole ajettu, joten ei ole varmaa, että ovatko henget heti auki. Tähän tiedustelustarttiin hevonen on vielä itsellekin jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa ajaa niin rohkeasti kuin hän katsoo tarpeelliseksi.

Petteri Joki, Carro's Gift (11) joutui tekemään viime kerran kovassa seurassa 800 m kirin, joten esitys oli tuo huomioiden ihan ok. Paljon lyhyessä ajassa lisää rahaa saaneen hevosen sarjat ovat nousseet nopeasti. Lähtöpaikka on miinusta hyvälle avaajalle. Sopivasti menneellä juoksulla ori voi taistella tässäkin voitosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikan takia reipas matkavauhti on toiveissa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Toivoimme, että Fleetwood Web (12) alkaa pikku hiljaa menemään. Toki kärki hullutteli viimeksi ensimmäisellä tuhannella, ja kenttä kääntyi lopussa. Meille oli kuitenkin iso yllätys, että hevonen pystyi suoraan pitkältä tauolta noin hienoon esitykseen, eikä jäänyt Tornion radalla ennätyksestään kuin kymmenyksen. Ruunalla on nyt pari kovaa hevosta vastassaan, ja lähtöpaikka on ikävä. Jos Fleetwood Web menee ravia, ja juoksu sujuu suotuisasti, se voi kyetä tässäkin jollain tavoin pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Aiemmassa elämässään Fleetwood Web on käynyt starttitilanteessa joskus hieman kuumana. Volttilähtö voi olla siinä harvoin kilpailleelle hevoselle vaikeampi. Hevonen tuli viimeksi voimissaan maaliin, ja tuon esityksen perusteella se voi kyetä tarvittaessa tekemään vähän pitemmänkin kirin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Fleetwood Web oli sen verran hyvä Torniossa, että mitään ei uskalleta tähän starttiin muuttaa.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Hannu Hietanen, Jaksava Vaarao (2) pystyy tässäkin pärjäämään, jos sen saa menemään ravia. Volttilähtö ei suosi hevosta. Tällainen lähtöpaikka on Vaaraolle kuitenkin sopiva.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Alku joudutaan ottamaan hieman varman päälle, mutta takahevoset täytyy yrittää kuitenkin pitää startissa takana.

Niko Jokela, Oleg (4) olisi viimeksi lähtenyt ekalähtöyrityksellä ravilla. Hyväksytyssä sille tuli laukka. Jäimme vielä matkalla vetämättömiin selkiin. Riskinoloisella hevosella voisi olla tässä ravia mennessään jonkinlaiset yllätysmahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöön on jonkinlainen laukan vaara, jota kakkosrata ei siitä kasvata.

Jukka-Pekka Niskanen, Torniossa viimeiset 600 m tultiin kovaa, ja 26,7-tulokseen kyenneen Punta Paten (8) kanssa piti kääriä jo hihat. Rinnalle juossut vastustaja kävi jo edellä, mutta ori kontrasi uudestaan kärkeen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva itsestään reippaasti lähtevälle orille. Jos keulaan ei päästä, niin sitten ajetaan selästä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Ilmeisesti samoilla jatketaan.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Niskanen, Kojamo (1) on ensi kertaa mukana ryhmäkisassa, ja olisin ottanut lähtöpaikaksi mieluimmin jonkun muun kuin ykkösradan. Lähtötapaa on ilmeisesti kotona harjoiteltu. Jos hevonen vain pysyy startissa rauhallisena, niin saattaa olla, että se sopii tälle paremmin kuin voltti. Kojamolla on tässä kovempi vastus kuin koskaan ennen, mutta kykyjensä perusteella ruuna voi pystyä yhä kamppailemaan kärkisijoista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vielä tässä vaiheessa Kojamolla käy vähän kaikenlaiset reissut.

Kengitys- ja varustemuutokset: Varusteita haetaan yhä pikkuisen.

Mauri Jaara, Hitaammilla keleilläravivarma Tirehtööri (3) pärjäsi mainiosti, mutta näissä nopeissa kesäolosuhteissa hevosen vauhdit ovat olleet tiukoilla. Viimeksikin Tirehtööri yritti mennä tosissaan, muttei riittänyt lopussa tuon korkeammalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Yritän lähteä hyvin avaavalla Tirehtöörillä mahdollisimman. Jos keulaan päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Tuomas Pakkanen, Asiallisen juoksun Jyväskylässä tehnyt Uutelan Liisi (5) on tuonkin esityksen perusteella mukavassa kunnossa. Sopivalla reissulla tamma voisi pystyä tässä totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uutelan Liisi on tarkan juoksun hevonen.

Niko Jokela, Ylivieskan lähtösuoralla ottamassaan laukassa Raama (7) jäi aika pahasti. Raskaat olosuhteet mahdollistivat kuitenkin voiton. Aika ravivarma ruuna on starttitilanteessa turhan kilpailuhenkinen, ja liika innokkuus on aiheuttanut laukkoja. Voitokas Kojamo on kova vastustaja. Jos lähtökiihdytys sujuu ravilla, voi Raama pystyä ottelemaan tässäkin sijoista 1-2.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vapaalta radalta parhaitten menevän Raaman on annettava lähteä sen haluamaa vauhtia, ja yrittää pitää hevonen alkumatka ravilla.

Petteri Joki, Ok-juoksuja Tupen Rapina (11) on ollut viime startteihin hieman toisohjainen, mikä on vienyt siltä ihan parhaat vauhdit. Jos tuosta haitasta päästäisiin eroon, niin ruuna voisi pystyä tällaisissakin lähdöissä pärjäämään

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu on tälle varmaan sopivin vaihtoehto.

Hannu Hietanen, Hyvän esityksen Seinäjoella tehnyttä Svengiä (12) piti hylkäysten aiheuttamankoelähtöuhan takiaajaa tarkasti. Tamman pitäisi mennä edelleen koko ajan parempaan suuntaan. Svengillä on tallikaveriaan kovempi kapasiteetti, ja odotan siltä tässä enemmän.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällainen lähtöpaikka ei ole iso haitta Svengille, jolla joutuu ottamaan starttitilanteen muutenkin aika tarkasti. Jos matkavauhti uhkaa mennä turhan verkkaiseksi, niin vahvalla menijällä pystyy ajamaan jo matkalla eteenpäin.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mauri Jaara, Vieremän perusteella Hillbilly Willy (2) jatkaa kunnossa. Ruuna sai vain niin myöhään kiritilaa, ettei pärjäämiseen ei ollut enää mahdollisuuksia.

Tuomas Pakkanen, Meslonilla (5) ei Rovaniemellä ollut lopussa potkua, ja tuon esityksen perusteella rahasijaa lähdetään tässä tavoittelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nättiä juoksua yritetään hevoselle tarjota.

Mauri Jaara, Ajamassani startissa Lennox Laday (8) teki hyvä juoksun ja hävisi vain kovalle hevoselle. Tuon esityksen perusteella Lennox Laday ei ole ollenkaan huono hevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reippaalla avaajalla kokeillaan ajaa täältäkin eteenpäin.

Heikki Mikkonen, Gollum (9) teki viimeksi Kouvolassa tuolta paikalta ja siinä seurassa sen mihin se pystyi, eikä hevoselta voinut vaatia enempää. Tuon startin perusteella ruuna jatkaa edelleen samassa iskussa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eturivi olisi ollut tietenkin mailin matkalle parempi. Seinäjoen mainion esityksen perusteella Gollum pystyy hyvänä ollessaan tekemään myös takaa kovia juoksuja. Paikka johtavan rinnalle ei ole tälle paras mahdollinen, mutta lyhyellä matkalla sieltäkin voidaan ajaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Gollum kilpailee tässä optimivarustuksella ja -balanssilla, eli ilman kenkiä, jenkit perässä ja vetolaput silmillä.

Marko Hakkarainen, Tauolta palanneella Take Me With Youlla (10) oli tehty vain nätit viimeistelyt, joten viime kisaan ei ollut odotuksia. Esitys oli kuitenkin jäätävä. Kengitystä oli kevennetty. Tuon takia ravi oli niin peitsien rajamailla, etten uskaltanut ajaa hevosta loppukaarteessa ollenkaan. Tuossa saattoi mennä voitto.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva tarvittaessa pitkäänkin kiriin pystyvälle hevoselle.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samat, mutta jotta ravi olisi varmempaa, niin varvaspainot otetaan käyttöön.

Janne Soronen, Herrera Boko (11) sai viimeksi myöhään tilaa. Neljä oli päässyt karkuun, ja hevonen otti sen mitä oli otettavissa. Esitys oli tuossa kisassa jostain syystä parempi kuin Skellefteåssa. Maili ei ole välttämättä Herrera Bokon paras matka.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pärjäämiseen vaadittaisiin tosi kovaa ensimmäistä tuhatta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Hevonen on nyt saatu menemään ravia, joten varusteita ei kannata alkaa muuttelemaan. Maanantain käytettävä kengitys on yhä harkinnassa.

Petteri Joki, Bodenissa ilman kenkiä kilpaillut Herrera Boko (11) tuli tilaa saatuaan terävästi maaliin. Oikein positiivisen kuvan itsestään jättänyt hevonen tuntuisi olevan hyvässä kunnossa. Viime esityksen perusteella ruuna voi juoksun vähänkin onnistuessa pystyä nousemaan jonne täältä myös jonnekin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Reipas matkavauhti suosisi.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Jari Hietala, Shiny Boss (1) teki Porissa ok-esityksen. Kannuksessa kisaa ajettiin ensimmäisellä yrityksellä kierroksen verran, kun osa ohjastajista ei kuullut lähdön palautuskuulutusta. Tuhat ajettiin aika kovaa, ja Shiny Boss oli siinä mukana. Tuon perästä oli pieni pelko, että miten hevonen selviää startista. Edellä mainittu huomioiden Shiny Boss teki kisassa mainion esityksen, vaikka kuskin mukaan murtuva radan pinnasta oli hieman haittaa voimakaspotkuiselle hevoselle. Startin jälkeen Shiny Boss on ollut kotona hieman turhankin pirteänä, ja käyn vielä sunnuntai-iltapäivänä lenkillä, jotta paineita saadaan hieman alemmas.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Shiny Boss lähtee aika kovaa. Ajotaktiikka ratkeaa kuitenkin tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Porissa Shiny Boss kilpaili ilman kaikkia kenkiä. Nyt se otetaan vain edestä pois, mikä saattaa olla sille optimibalanssi. Shiny Boss saa tässä ekakertaa jenkit perään. Niiden vaikutusta suoritukseen ei ole ennen kokeiltu.

Hannu Hietanen, Aivan hyvällä menolla Kaustisella ollut Magic Wish (3) oli pääsemässä ensimmäisessä kaarteessa tiukassa kiihdytyksessä keulaan, kun laukka tuli.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka suosii hyvin avaavaa Magic Wishiä, joka on tarvinnut yleensä aika nättiä reissua.

Timo Niemelä, Skellefteåssa säästöreissun saanut T.P.Fromadream (6) teki ihan mukavan esityksen. Hyvässä kunnossa jatkava ruuna tuntuisi olevan sellaisessa iskussa, että se voisi kyetä täydellä matkalla 15-tulokseen. Sitä en osaa sanoa, että kuinka korkealle tuo tässä riittää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: T.P. Fromadream lähtee mukavasti, ja nättiä reissua selkäreissu sille todennäköisesti kokeillaan tarjota. Tarvittaessa ruunalla voi ajaa myös keulasta.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla mennään.

Marko Hakkarainen, Passing Game (9) on ollut paljon ulkona, ja varmaan tuon ansiosta se on ollut nyt vetreämpi. Viimeksi suoremmassa ravannutta ja kohtuullisesti suorittanutta tamma on päästy nyt treenaamaan paremmin suunnitelmien mukaan. Passing Game voisi jossain kohtaa pystyä yllättämään. En tiedä sitten on se kerta tässä, mutta pikku varoituksen tuosta asiasta pitää kuitenkin antaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on Passing Gamelle varmaan paras mahdollinen, ja tästä hevonen saa nätin reissun.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Sahara Crack Itin (10) ongelmat ovat edelleen haitanneet treenaamista. Kova lähtijä olisi paras keulasta, joten tällainen lähtöpaikka on hevoselle iso miinus. Otetaan tästä kaikki mitä saadaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Täältä joutuu vain katsomaan, miten juoksu lähtee menemään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jukka-Pekka Niskanen, Lähtöpaikka on ikävä Sunday's Robertalle (11). Voitto näistä asemista tulisi minulle aika isona yllätyksenä. Sijoille 4-5 voisi olla mahdollisuuksia, mutta sekin edellyttää juoksun hyvää onnistumista juoksun suhteen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Sunday's Robertta olisi parhaillaan kärjen tuntumasta.

Petteri Joki, Mad Man Blues (12) tekee tätä nykyä tasaista työtä. Sellainen terävyys mitä hevosella oli vielä jonkin aikaa sitten näyttää tällä hetkellä puuttuvan. Tässä vireessä sen voi olla vaikea nousta näin huonolta lähtöpaikalta ihan kärkisijoille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvänä ollessaan Mad Man Blues on pystynyt tekemään selässä vähän pitemmänkin kirin.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Marko Hakkarainen, Unite Gamsille (2) tehtiin vuoden vaihteessa iso kurkkuoperaatio. Vieremän vaisun esityksen jälkeen viime kerran suoritus oli yllätys. Hevonen oli sen tuntuinen, että se olisi kovemmalla matkavauhdilla voinut kyetä alle 14-tulokseen. Tällaisesta ongelmasta kärsivän hevosen päivät ei ole aina samanlaisia, joten mitään aivan varmaa ei voi lähteä ennalta lupaamaan. Jos Unite Gams on viimekertaisen kaltaisessa vireessä, niin kärkikamppailuun sitä tässä odotan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viime kerran perusteella Unite Gams pääsee ihan kohtuudella matkaan. Jos hevonen on samanlainen kuin viimeksi, niin aikaisin ratkaisut tehdään.

Kengitys- ja varustemuutokset: Viimeksi ajettiin ilman kaikkia kenkiä.Nyt kengät otetaan pois vain edestä. Tuo on tärkeintä hieman ahtaat liikkeet omaavalle hevoselle.

Tuomas Pakkanen, Kiihdytys ei ollut viimeksi erityisen kova. Kun A Nice Officer (5) lähti yllättävänkin liukkaasti liikkeelle, niin pääsimme keulaan. Jouduin ajamaan välillä vähän turhan kovaa, mikä näkyi sitten lopussa. Marko Hakkaraisen ajokille emme voi mitään, mutta mahdollisesti nyt startti alla parantavalla a Nice Officerillä pitäisi olla tässä saumat totosijalle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan taas lähteä hyvin matkaan. Keulastakin voidaan ajaa, mutta jos suosikki tulee rinnalle, niin sen selkä kelpaa eteen.

Mauri Julkunen, Digital Passportille (12) ekakaarre on ollut hieman hankala. Viimeksikin se olisi tarvinnut tuohon kohtaan hieman tukea. Hevonen on tuntunut treeneissä nyt pirteämmältä kuin viime startin aikoihin. Minun käteen tuntuu, että ruuna on ihan mukavassa kunnossa. Vastus on varmaan tasokkaampi kuin koskaan aikaisemmin, mutta kisaamaan lähdetään. Ehjä startti olisi tähän kohtaan hyvä saada.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ikävä, ja toivotaan, että alku mennään kovaa.

Kengitys- ja varustemuutokset: Hokit ovat jääneet nyt pois, ja alla on kova pala kenkä. Tuo keventää balanssia sellaiset 100 g.

LÄHTÖ 10

Hannu Hietanen, Acadian Cavilla (1) on ollut kaikkia harmeja, mutta se on taas saanut jo aivan mukavasti liikettä. Sopivalta lähtöpaikalta Acadian Cavin pitäisi kyetä pysymään tässä jonkin verran parhaitten mukana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on hyvä kohtalaiselle avaajalle. Taktiikka ratkeaa vähän tilanteen mukaan.

Kengitys- ja varustemuutokset: Muuten samoilla, mutta edestä saatetaan ottaa kengät pois. Tuosta saattaa olla Acadian Caville jonkin verran etua.

Petteri Joki, Västerbo Anna (3) oli vielä viimeksi kovasti tasainen. Tässä pärjätäkseen hevosen pitäisi parantaa tosi paljon esitystään.

Jukka-Pekka Niskanen, Ajamassani startissa Blady Saga (7) teki johtavan rinnalta mainion juoksun ja tuli lopussa ohi hyvästä hevosesta. Tamman tämän hetken vireestä minulla ei ole tietoa, mutta samanlaisena kuin viimeksi, niin sen pitäisi pystyä tässäkin pärjäämään.

Mauri Jaara, Bodenin loisto kavioura on ollut aina Walk a Milen (11) mieleen, ja tamma teki viimeksi montelähdössä selvästi parhaan esityksensä mitä se on meiltä tehnyt. Tuon startin perusteella kunnon pitäisi olla kohdallaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu on ollut Walk a Milelle parempi. En kuitenkaan aijo puuttua taktiikkaan millään tavalla, vaan ratsastaja tehdä niin kuin parhaaksi näkee.

Heikki Mikkonen, Pine Ross (4) laukkasi Lieksassa lyhyesti viimeisen takasuoran alussa. Kaarteet aina olleet ovat ja ovat yhä ruunalle hieman ongelmallisia, Montestartit tuntuvat piristäneen hevosta. Jos Pine Ross olisi Oulun montekisassa selvittänyt viimeisen kurvin ravilla, niin se olisi varmaan voittanut tuon tätä helpomman lähdön selvällä erolla. Vastaavana ollessaan ja samanlaisella kirillä ruuna ei ole tässäkään porukassa täysin ilman pärjäämismahdollisuuksia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jonna kokeilee varmaan antaa Pine Rossille selkäjuoksun. Kaarteet pitää koettaa mennä ravia ja lopussa sitten yritetään kiriä.

Kengitys- ja varustemuutokset: Kaarrejuoksun helpottamiseksi kengitys on nyt pikkuisen erilainen kuin viime montelähdössä. Samasta syystä Pine Rossille laitetaan nyt smurffi-lappu.

Mauri Jaara, Vallastar (8) kisa ei mennyt viimeksi ihan nappiin, kun jouduimme matkalla väistelemään laukkaavaa vastustajaa. Esitys oli kuitenkin taas paremmalla tasolla, ja jos juoksu ikävältä lähtöpaikalta onnistuu, ei pärjääminen ole mahdotonta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua tavoitellaan.

T5-vihje

Äimäraution illan T5:een useaan kohteeseen on perusteltuja suosikkeja, joten voitto-osuus ei nouse välttämättä kovin suureksi. Toisaalta hyviä vähän rastitettuja mahdollisia yllättäjiäkin on tarjolla, joten ratapeli vaikuttaa ennalta oikein mielenkiintoiselta.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Oulun 76-koitoksessa tauolta mainiolla suorituksen kera palanneen Replay Pellini (4) juoksu Kajaanin vastaavan tason kisassa näytti menevän suotuisasti, kun se sai paikan johtavan takaa. Ruuna oli tuossa kisassa kaukana parhaastaan, ja loppu oli melkoista tervanjuontia. Veriarvot eivät olleet tuossa vaiheessa kohdallaan. Marko Hakkaraisen mukaan uusissa kokeissa ei ole käyty, mutta nyt hevonen on ollut treeneissä pirteämpi. Mukavat alkuasemat saaneen Replay Pellinin kaksi ennalta kovinta vastustajaa on arvottu piippuhyllyn paikoille, joten kauden avausykköseen pitäisi olla saumoja.

Yllättäjäehdokas /Arvoitus Uudesta valmennuksestapitkältä tauolta aloittavan Texas Gelin (6) vire on ennalta melkoisen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus Tämän verran tienanneet kilpailevat suhteellisen harvoin tasoitusajoissa, joten ihan tarkkaa kuvaa niiden nopeudesta ensiaskelilla on hieman vaikea tietää. Sekä Replay Pellini (4) että Texas Gel (6) pääsevät voltista aika ketterästi liikkeelle, ja kummallekin käy keulajuoksu. Jälkimmäinen starttaa juoksulangalta, jonka ajoituksen osuminen Suomen mallissa ei ole koskaan ennalta varmaa. Texas Gel palaa pitkältä tauolta, joten Replay Pellinillä pitäisi olla tässä hyvät saumat päästä johtopaikalle. Jos keulapaikka irtoaa, pitänee Marko Hakkarainen asemista tiukasti kiinni. Asiallisesti voltistakin käynnistyvän Lonely Atlaksen (7) tämän hetken vire ei edellyttäne kovin aggressiivista ajotaktiikkaa, vaan nätti reissu taitaa olla tähtäimessä. Takarivistä starttaavien Carro's Giftin (11) ja Fleetwood Webin (12) kiriin lähtöhetki määräytynee paljolti juoksunkulun mukaan.

A: 4 B: 11,12 C: 6,2,5,1,7,8,10

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tauon jälkeisissä starteissa edelleen vakuuttavia suorituksiaan jatkanut Punta Pate (8) voi takamatkasta huolimatta pystyä etenemään keulapaikalle, mistä ruuna on osoittautunut varsin hankalaksi ohitettavaksi.

Yllättäjäehdokas Tauluaan paremmassa iskussa kilpailevan Olegin (4) menestyminen ehjällä esityksellä ei ole tässäkään mahdotonta.

Juoksunkulku arvaus Vaaraolla (2) on laukan vaaran takia alku otettava ainakin jonkin verran varman päälle, joten myös voltista liukkaasti käynnistyvä Mandan Mainio (1) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Vastus on vaativa, ja tauolta tulevalle orille haluttaneen tässä veturi eteen. Yksin juoksulangalta starttaava Punta Pate (8) on sen verran sähäkkä avaaja, että startin ajoituksen osuessa kohdilleen se saattaa pakista huolimatta pyyhkäistä jo ensimmäisillä sadoilla metreillä keulaan. Vinksahti (6) on hieman tasavauhtinen, ja kuten kahdessa viimeistä edellisessä on havaittu, niin vetotyöt sopisivat sille mainiosti. Johtoon pääsemisen kannalta ruunan lähtönopeus on tässä varmaan aika tiukoilla. Mainiosti käynnistyvälle ja kunnossa olevalle Uutelan Liisille (5) Tuomas Pakkanen kaavaili nättiä juoksua. Osanottajia on suhteellisen pieni määrä, ja joskus voltista aika terävästikin avaava Takenote (7) voi saada kivan paikan parijonosta läheltä kärkeä. Epävarmuuden takia Olegilla (4) starttiin ei voi hirveästi satsailla, mutta ravilla matkaan päästessään se ei voi pienessä porukassa jäädä toivottiin asemiin.

A: 8 B: 2,7,4,6,5 C: 11,3,1,10,9

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat. Hienossa iskussa kilpaileva Raama (7) on epävarma hevonen, ja tolppa alla hevonen ei ole ei ole läheskään ideaalin tukipilari riville. Kovan statistiikan omaavalla Kojamolla (1) on uransa ensimmäisessä autokisassa edelliskertoja selvästi tiukempi vastus, ja ruunan kyvyt joutuvat nyt todelliseen puntariin

Yllättäjäehdokas Kyvykkäällä Svengillä (12) on nyt kolme starttia alla, ja Hannu Hietanen uskoi tamman parantavan viimeisestään. Lähtöpaikka ei ole hänen mielestä omaan juoksuun pystyvälle Svengille erikoisen merkittävä miinus. Kisassa on mukana useampi vauhdin pitäjä, mikä suosisi riskiä menijää. Juoksun onnistuessa voittoon pitäisi olla mahdollisuuksia.

Juoksunkulku arvaus Vimma Liina (2) ja Tirehtööri (3) seuraavat tiukasti autoa. Mauri Jaara aikoi kokeilla keulajuoksua, jos johtoon pääsy onnistuu. Hillervo (8) on saanut parissa viimeisessä nätit reissut kärjen tuntumassa, josta se on kirinyt hyvin loppua. Porukan ehkä terävimmällä starttarilla panostettaneen täältäkin jonkin verran alkuun, mutta kasiradalta keulapaikan hakeminen voisi viedä liikaa voimia. Raama (7) ei ehdi alussa nopeimpien mukaan. Jaksavalla ruunalla kärsii ajaa eteenpäin. Johtavan rinnalle päästessään Raama voisi olla tässäkin aika vahvoilla. Svengiä (12) ei ole viime kerran tapaan koelähtö uhkaamassa, joten Hannu Hietanen aikoi ajaa tammalla nyt rohkeammin. Tasavauhtisella voimanpesällä Tuurin Toiveella (5) ohjastaja joutuu ja voi suunnata jo ajoissa ulkoradoille. Sisäradalta starttaava Kojamo (1) on tässä ensi kertaa auton takana, ja sen näyttelemä rooli lähtökiihdytyksessä on ennalta arvoitus.

A: 7,12,1 B: 8,5 C: 3,6,2,9,10,11

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat Oulun huikealla esityksellä tulleen voiton jälkeen Gollumilla (9) ei ollut Kouvolan tiukassa seurassa radalta 12 mahdollisuuksia parempaan. Takarivin lähtöpaikka mailille on räväkälle starttarille haitta, Edestä avataan kuitenkin hyvin, joten juoksun onnistumiseen on mahdollisuuksia. Kymmenvuotiaana kahteen elämänsä suoritukseen peräkkäisinä päivinä Oulussa ja Ylivieskassa yltynyt Hillbilly Willy (2) matkasi perjantaina Vieremällä johtavan takana. Loppusuoralla tilaa löytyi aivan liian myöhään, jotta pärjäämiseen olisi ollut mahdollisuuksia. Räväkäksi lähtijäksi iän myötä muuntuneella Hillbilly Willyllä saatetaan ajaa tässä keulasta, mikä asema on yleensä lyhyellä matkalla etu.

Arvoitus /Yllättäjäehdokas Vaikka lähtöpaikka on ulkona, niin rajusti kiihtyvä Lennox Laday (8) saattaa pystyä hankkimaan itselleen kuitenkin hyvän paikan kärjen tuntumasta. Jos vire pikku tauolta on heti kohdillaan, ykkössijakin voisi olla ruunan ulottuvilla.

Juoksunkulku arvaus Maililla keulapaikkaa pidetään suurempana etuna kuin pidemmillä matkoilla. Yllättävilläkin hevosilla saatetaan panostaa alkuun, ja saavutetuista asemista ei mielellään luovuta. Vanhemmuuttaan selvästi lisää lähtönopeutta saanut Hillbilly Willy (2) päässee alussa aika vaivatta sisäradan kaverista ohi ja johtoon. Ulkoa voi tulla kovaakin painetta, mutta keulasta saatetaan koettaa ajaa. Ruunan ainoa keulajuoksu on uran alussa nollasarjassa, jossa se maltillisen matkavauhdin takana piti vastustajat helposti takanaan. Keulakamppailussa Global Passion (3) saattaa olla edellä mainitun pahin vastustaja. Terävästi avaavalla Lennox Ladayllä (8) satsattaneen kasiradasta huolimatta starttiin, ja johtopaikalle astikin saatetaan kokeilla päästä. Gollum (9) starttaa hyvän lähtijän perästä, eikä ruuna jääne startissa takajoukkoihin. Jaksavalla, mutta hieman tasavauhtisella Take Me With Youlla (10) ajettaneen mahdollisimman ajoissa eteenpäin. Herrera Bokolle (11) lyhyt matka ei ole eduksi. Pärjääminen näistä asemista edellyttää reippaan ylivauhtista kisaa, ja vielä siihen päälle hyvin onnistuneita ajolinjoja.

A: 9,2,10 B: 8,11 C: 3,5,6,1,4

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Shiny Boss (1) on tosi raaka rytmivaihtaja, jolle selkäreissu saattaisi olla luotettavin vaihtoehto. Hevonen on kuitenkin taas sen verran mainiossa vireessä, että myös keulasta voittamisen voisi onnistua.

Yllättäjäehdokkaat Kannuksen esityksen perusteella nousuvireiseltä vaikuttavalle Glamour Checkille (2) kakkosrata on ihanteellinen alkuasema, ja juoksun onnistumiseen on saumoja. Parhaimmillaan ollessaan vahvasti loppua tuleva tamma on pystynyt koviin esityksiin. Sellaisena ollessaan Glamour Checkin maalisuoralla takana pitäminen ei ole välttämättä ihan helppo juttu. Marko Hakkaraisen mukaan Passing Game (9) saattaisi olla hieman tulollaan. Hänen mielestä paikka on optimaalinen, niin hän ei pitänyt pärjäämistä ihan mahdottomana.

Juoksunkulku arvaus Startista nopea Shiny Boss (1) voi kyetä pitämään alussa kaikki vastustajat ulkopuolellaan, ja vetää kisaa alusta loppuun asti. Edellä mainitun pahin uhka kiihdytyksessä saattaa olla Magic Wish (3). Sillä yritettäneen päästä kuitenkin edellä mainitun selkään. T.P. Fromadream (6) ja Vienna (7) ovat nekin esittäneet starttitilanteessa teräviä otteita. Glamour Check (2) on päässyt auton takaa joskus ihan kohtuullisesti liikkeelle, ja sellaisena tamma voi saada kakkoselta kivan reissun toisella radalla lähellä kärkeä. Kurir Brodde (4) ei ole kovin railakas avaaja. Alussa mahdollisesti keskijoukkoihin jäävällä ruunalla suunnattaneen jo varhain eteenpäin, kun reissu johtavan rinnallakaan ei pelota jaksavaa menijää. Passing Game (9) lähtee hyvän starttarin takaa, joten tamman on mahdollista saada oikein nätti imujuoksu sisäradalla lähellä kärkeä.

A: 1 B: 4,2,6,9 C: 5,11,3,1,7 D: 8

T5-systeemit

Pieni: 4,11,12 (6,2) 8,2,7,6,4 (5,11) 12 (7,1) 9,2,10 (8,11) 1 (4,2) = 45 riviä

Suuri: 4,11,12,6 (2,5) 8,2,7,6,4 (5,11) 12 (7,1) 9,2,10,8,11 (3,5) 1,4,2,6,9 (6,9) = 500 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmimmat kolmen sakkiin Marko Hakkaraisen mielestä Unite Gamsille (2) jäi viime kerran voitosta vielä hurjasti varaa. Jos hevosen ongelmallinen kurkku toimii jälleen yhtä hyvin, ei pärjäämisen mainiolta lähtöpaikalta sopivassa seurassa pitäisi tehdä tiukkaa.

Yllättäjäehdokas Parin mukavan esityksen jälkeen viimeksi jostain syystä vaisummin suorittanut Cradled In Love (10) starttaa tässä turvalliselta lähtöpaikalta. Vireen ollessa taas paremmalla tasolla ei mitalisija tulisi kovin isona yllätyksenä.

Juoksunkulku arvaus Unite Gamsin (2) lähtönopeus on ennalta kysymysmerkki, mikä hankaloittaa alun juoksutapahtumien ennakointia. Circle Star (3) tai Salama Star (4) avaavat kumpikin hyvin. On aika vaikea arvata pyritäänkö niillä pitämään asemista kiinni, jos johtoon pääsy onnistuu. Aiemmin starttitilanteessa laukkavaaran takia usein taka-alalle jäänyt A Nice Officer (6) oli viimeksi alussa terävänä. Se otti keulat. mistä myös ajettiin. Saman taktiikan käyttäminen tässäkin on mahdollista, varsinkin jos sopivaa selkää ei ole saatavissa eteen. Viime kerralla ensimmäisessä kaarteessa laukkaan sortunut Digital Passport (12) saatetaan nähdä ensimmäisenä ulkoradoilla.

A: 2 B: 9,6,12,3,7,10,4 C: 8,5,11

Muut lähdöt

  1. 7.Downander – 16.Hurricane Jonny K. – 14.Heady Hunter – 15.Carthage Hall (6.Touche)

  2. 4.Vernanto – 2.Taiga Tuulia – 1.Petroli – 9.Tähti Kepu (6.Lakori– 7.Faija)

  3. 1.Handsome Knight – 3.Walk a Mile – 9.Edlance– 10.Buck Boko – 8.Pedro Bi – 6.Titan Nordique – 5. Disco A.E. (4.Pine Ross – 2. Long Night)

10. 2.Haley Web – 7.Blady Saga – 1.Acadian Cavi – 8.Vallastar – 4.Miss Caperina – 11.Gerianne – 10.Global Trigger ( 3.Västerbo Anna – 12.Perberg)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen