Vihjeet 26.3.2019

25.03.2019

LÄHTÖ 1

Janne Soronen, Lucas (1) on lahjakkaan oloinen nelivuotias. Hevonen on kuitenkin vielä varsamainen, ja laukka voi tulla missä kohtaan kisaa vaan. Lucas jaksaa mennä ja vauhtia löytyy. Jos ori menee ongelmitta, niin odotan sitä voittokamppailuun. Ajan kanssa Lucasista kehittynee oikein hyvä hevonen, mutta alun starteista eräskin voi vielä pilaantua laukkaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Lucas menee ravia.

Varustemuutokset: Lucas aloittaa aivan perusvarusteilla.

Markus Porokka, Yksi syy Ellin Viltsun (2) mukanaoloon on se, että tämä lähtö saatiin kasaan. Hiittivalmennuksessa olleen tamman vauhdit eivät ole vielä aivan hurjimmasta päästä. Ehjällä juoksulla Ellin Viltsulla voisi olla pikku saumat kolmen neljän sakkiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että tasavauhtinen puksuttaja menisi ravia.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

Markus Porokka, Virin Urho (3) ei ollut vielä kokeessa lähelläkään sitä, mitä ori on tällä hetkellä. Odotan mainiosti treeneissä menneeltä Virin Urholta tässä hyvää panosta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravilla pitää koettaa matkaan päästä. Tuon onnistuessa hevosta ei pidellä kiinni.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla aloitetaan.

LÄHTÖ 2

Jani Hartikainen, Off Course (2) on ollut myöhäinenvarsa, josta voi tulla vielä joku päivä tosi hyvä hevonen. Nyt tämä ei ole vielä läheskään valmis. Toivotaan, että Off Course alkaa miehistyä. Radalla tällä ei ole käyty kuin koelähdössä. Hyvin toimivalle jaksavanoloiselle ruunalla tämä on hieman kuulostelustartti. Kelit ovat olleet meilläpäin treenaamisen kannalta viikon verran tosi huonoja, eikä mitään viimeistelyjä ole päästy tekemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Off Coursen toinen tuhat kovempi kuin ensimmäinen.

Varustemuutokset: Niin luomuvarusteilla kuin mahdollista aloitetaan.

Janne Soronen, Mercedes Matchin (4) kurkunpäätulehdus meni, niin kuin muillakin tallimme hevosilla parissa kolmessa päivässä ohi, ja ihan luottavaisin mielin kisaan tullaan. Mercedes Match voisi pystyä heti aika hyväänkin tulokseen

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin uran alkuun Mercedes Matchin olisi hyvä saada ehjä startti.

Varustemuutokset: Perusvarusteilla lähdetään liikkeelle.

Ville Pohjola, Jo viime vuonna ajetussa opetuslähdössä Cankus Xport (7) tuntui aika valmiilta. Kokeessa hevonen näytti menevän helposti noita kyytejä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan ottaa alku ihan nätisti, mutta Cankus Xport voi tietenkin lähteä omista haluistaan ihan reippaasti matkaan. Ensimmäisellä takasuoralla ollaan varmaan viisaampia käytettävän taktiikan suhteen.

Marko Hakkarainen, Elop Hoss (8) kasvoi vähän liiankin isoksi. Raskastekoinen ja -ravinen ruuna voisi mennä matkan 20 molemmilla puolin. Kelien takia hevosiamme ei ole päästy viikkoon kunnolla ajamaan ja virittelemään. Hiitillä tässä ei kuitenkaan olla, vaan kilpaa lähdetään heti ajamaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tässä hieman lähdetään katsomaan, että miten iso hevonen taipuu Oulun kurveihin, ja miten se osaa juosta parijonossa.

Varustemuutokset: Perusvehkeillä aloitetaan.

LÄHTÖ 3

Tuomas Pakkanen, Viime kerran perusteella Radical Way (3) voi hyvällä tuurilla saada rahaa.

Mauri Jaara, Hyvässä kunnossa jatkavan Protectorin (5) pärjääminen on taas paljon siitä kiinni, että miten juoksu onnistuu. Volttilähtö sopii.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan taktiikka sen mukaan, miten juoksu lähtee menemään.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Victory Bonsai (7) teki viimeksi ihan kelpo esityksen. Takaa kiriin lähtenyt ruuna joutui menemään viimeisen takasuoran kovaa. Vaikka veto ei riittänyt ihan loppuun, niin ihan asiallisesti Victory Bonsai vauhtinsa säilytti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Victory Bonsailla on nyt vapaata rataa edessä. Katsotaan, miten startti onnistuu, ja ajetaan sen mukaan.

Varustemuutokset: Bonsailla oli viimeksi laput silmillä, nyt ne jätetään pois.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Tuomas Pakkanen, Hyvään kuntoon noussut Flash Spruce (1) teki Bodenissa hyvän juoksun vaikealta, kun se kiersi vaikealta lähtöpaikalta rahoille.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Flash Spruce avaa hyvin, ja mainio lähtöpaikka kokeillaan hyödyntää. Keulaan tai sen tuntumaan yritetään päästä. Ruunalle käy sekä keula- että selkäjuoksu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Jani Hartikainen, Easy Vacationin (2) Joensuun saamattomaan esitykseen ei ole mitään järkevää selitystä löytynyt. Ruunan pulssit olivat kisan jälkeen todella korkeat, ja palautuminen oli huonoa. Kotona ennen kisaa ja sen jälkeen kaikki on ollut normaalisti, myös palautumisen suhteen. Tehdyissä tutkimuksissakaan vikaa ei ole löytynyt. Hyvänä olleessaan Easy Vacationin pitäisi pystyä tällaisessa tehtävässä pärjäämään. Viime startin jälkeen esitys tässä kisassa on itsellenikin täysi kysymysmerkki.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva Easy Vacationille, joka ei ehdi alussa nopeimpien mukaan. Selkäjuoksu näyttäisi olevan tulossa.

Varustemuutokset: Samoilla ajetaan.

Markus Pulkkinen, Uskon 2100 m matkansopivan Caddie Joelle (4) yhtä hyvin kuin maili. Pärjäämien tässä on paljolti kiinni, että miten juoksu lähtee menemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Caddie Jo on aika pörhäkkäänä auton takana. Laukkavaaran takia kiinni ei voi ottaa, vaan hevosen on annettava alussa mennä. Johtavan rinnalta en tällä mielellään aja. Keula- ja selkäjuoksut käyvät Caddie Jolle.

Varustemuutokset: Kengitystä voidaan joutua olosuhteiden takia muuttamaan, mutta tuolla seikalla ei ole tälle merkitystä. Muuten samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Rio Crowe (6) tulee vastuskärry treenistä. Vielä tässä kohtaa tavoitellaan nätillä juoksulla rahasijaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rio Crowe on startissa hieman hankalan meneväinen. Toivotaan, että tamma pääsee selkään, missä se on rauhoittunut juoksemaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T5-2 / LÄHTÖ 5

Timo Niemelä, Hokkikelit eivät ole Huiskerille (1) mieleen, jaseon ollut epävarma pariin viimeiseen starttiin. Kaustisella tamma häiriintyi muiden käskemisestä laukalle. Se oli tuossa vaiheessa voimissaan, ja olisi ravia mennessään voinut voittaa. Rovaniemellä Huiskeri ei ollut vielä alkumatkasta saanut rytmistä kunnolla kiinni. Kun vauhti ensimmäisellä takasuoralla hetkellisesti kiihtyi, niin laukka tuli. Kaustisen perusteella kunto tuntuisi olevan kohdillaan. Kesäkeleillä parhaimmillaan olevan hevosen ravi käyttäminen poikkeuksellisissa olosuhteissa on arvoitus, kun laukkariski kasvaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka sopii kaikilta paikoilta menevälle Huiskerille, joka on ollut parhaimmillaan vapaalta radalta. Tasainen vauhti olisi tälle sopivinta.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta olosuhteiden salliessa alle laitetaan pienemmät hokit. Tuo olisi Huiskerin ravin kannalta hyvä asia.

Heikki Rytkönen, Tammikuussa talliin tullut Kunnaan Tähti (2) on laukkaillut starteissaan, Kaikissa meillä meiltä ajetuissa treeneissä se on mennyt ravia. Kotona on otettu vetoja ja Kajaanissa on käyty radalla ajamassa hiittiä. Lahjakkaanoloisella tammalla on ikä huomioiden vielä vähän startteja. Tauko on pitkä, ja Kunnaan Tähti voi tarvita jonkun startin alle, ennen kuin paras terä tulee esiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski saa päättää, miten kisassa ajetaan.

Varustemuutokset: Varusteisiin on tehty pieniä muutoksia. Niskasekki ja kurkkutuki on otettu käyttöön. Niillä Kunnaan Tähti on ollut hyvä ajettava, eikä se ole painanut liikaa ohjille.

Ville Pohjola, Jonnin Joutava (3) on noussut ankaraan iskuun. Viime kerralla tuntui, että tamma olisi saanut itseluottamusta lisää, siksi terävästi se kiriin lähti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jonnin Joutava pääsisi kovempaakin matkaan, mitä sillä on viime starteissa lähdetty. Täysillä starttiin satsatessa tarkan juoksun edelleen tarvitsevalla tammalla voisi alkuun olla varaa jäädä johtavan rinnalle. Muut pitänevät matkalla vauhtia, ja Jonnin Joutavan voimia säästellään loppuun.

Markus Porokka, Laukkojen suhteen N.P. Turbo (6) on ollut joskus paljon vaikeammassa tilanteessa. Ne ovat vähentyneet, ja hyppyjä on tullut kolmeen viimeiseen vain kaksi. Aiemmin ruuna laukkasi vauhdin takia matkalla. Nyt tuo on jäänyt pois. Mahdollisuudet huippukuntoiselle hevoselle annetaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tällaiselta lähtöpaikalta N.P. Turbolla on parhaat saumat päästä ravilla matkaan. Ei muuta kuin ryskytetään heti eteenpäin, kun paikka johtavan rinnalla on tällaiselle hevoselle paras.

Varustemuutokset: Olosuhteet määräävät, kuinka pitkät hokit laitetaan alle.

Mauri Jaara, Pitkä kuljetus ja tauko olivat varmaan Ruhvanan Urholle (7) hankalia, kun se oli viimeksi Vermossa niin vetelänoloinen. Saamieni tietojen mukaan hevosella pitäisi olla taas kaikki kunnossa. Ruhvanan Urholle ei ollut tarjolla sopivia lähtöjä, joten se ilmoitettiin tähän takamatkalle. Pärjääminen tässä tasaisen oloisessa kisassa on paljolti siitä kiinni, että miten juoksu lähtee menemään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ruhvanan Urholle käy myös selkäjuoksu.

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Markus Pulkkinen, Oulun rata oli viimeksi jäädytetty, eikä Vici American (5) kengitys pitänyt tuolla alustalla. Suorat sujuivat, mutta kaarteissa oli vaikea. Kotona hevonen on ollut tuon jälkeen ihan normaalin tuntuinen, joten viime esityksen saa unohtaa. Tiistain olosuhteet ovat ennalta jonkinlainen kysymysmerkki, ja tässä kohtaa Vici American suorituksesta on tuon takia hankala mitään kovin varmaa ennustaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vici Americalla saatetaan ajaa taas rohkeasti, kun tasainen matkavauhti on sille parasta.

Varustemuutokset: Balanssi ratkeaa olosuhteiden perusteilla.

Ville Pohjola, Nyt terveenoloinen Foxlander (10) ravaa hyvin, ja tuo näkynyt vuoden molemmissa suorituksissa. Ekastartissa hevonen jäi ekakerralla pussiin. Viimeksi ajettiin rohkeasti. 3100 m tuntuisi riskinoloiselle hevoselle ihan sopivalta.

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Tuomas Pakkanen, Moonlight Blackin (3) esitys Kaustisella oli pettymys. Tuon takia taktiikka Oulussa oli vähän passiivinen. Tilaa tuli lopussa myöhään, ja voimia jäi hieman käyttämättä. Kovassa seurassa finaalipaikka voi olla tiukassa, muttei se ihan mahdottomuus ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Viimeksi hyvällä lähtönopeudellaan yllättäneellä Moonlight Blackillä koetaan päästä taas yhtä terävästi liikkeelle, jotta saisimme paikan kärjen tuntumasta.

Varustemuutokset: Varusteisiin ei tehdä muutoksia.

Mauri Jaara, Livi Mystery (5) on tehnyt hyviä juoksuja hokkikeleillä. Jos olosuhteet menevät pehmeiksi, on sen vaikutusta suoritukseen ennalta vaikea tietää.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Huonommilta lähtöpaikoilta alkuun ei ole satsattu, mutta tässä se voidaan tehdä.

Marko Hakkarainen, Gladstone Comery (6) oli viimeksi tyhjä heti startista. Mitään vikaa hevosesta ei ole kuitenkaan tuon jälkeen löytynyt, ja kaikki pitäisi olla kunnossa. Vastuskärrytreenistä tulevalla ruunalla ei ole kelien takia päästy ajamaan viikkoon kunnolla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kovaa lähtevällä Gladstone Comeryllä koetetaan päästä ajamaan sisäradalle.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Fastoche Thiebenille (7) näytti jäävän viime kerralla vielä varoja sisälle. Edellisessä kisassa laukkaava hevonen tönäisi oriin hypylle ekakaarteeseen mentäessä. Kisan kahteen muuhun ennalta kovaan vertaaminen on hankalaa, kun ne eivät ole vielä koskaan kohdanneet toisiaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasaisella avaajalla alku on mentävä selissä. Fastoche Thiebenillä pystyy ajamaan tarvittaessa jo aikaisessa vaiheessa eteenpäin. Myös paikka johtavan rinnalla käy, vaikka ei se tällekään mikään etu ole.

Varustemuutokset: Kengitys katsotaan päivän keliolosuhteiden mukaan.

Hannu Hietanen, Amorcito (8) sai Kaustisella mainion reissun sisärataa pitkin. Kun lopussa tuli tilaa, niin tamma ryntäsi hyvin maaliin. Pitävä suosisi Amorcitoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Mahdollisimman nätti juoksu kasilta yritetään hevoselle saada.

Ville Pohjola, Holy Victory Koks (11) sai viimeksi hyvän juoksun, eikä sen tarvinnut kuluttaa matkalla voimiaan. Kiriin lähtöhetkellä viimeisellä takasuoralla ei kuitenkaan tapahtunut oikein mitään, joten esitys oli vain tasainen. Tamma oli pikkuisen sairastellut edellisen kisan jälkeen, mikä saattoi näkyä suorittamisessa. Säännöllisesti starttaamaan päässeille suosikeille pärjätäkseen Holy Victory Koksin pitäisi parantaa viime kerrasta aika paljon.

Jonne Niemelä, Kun Credit Line (12) viimeksi selvisi loppukaarteessa tulleesta pikku kompuroinnista, ja sai tilaa, niin voitto tuli aika helposti. Olen ajanut tässä välissä hevosella pari kertaa, ja kaikki tuntuisi olevan kohdillaan. Credit Linellä on nyt pari starttia alla, joten se voisi vielä parantaa edellistä. Tämän kanssa tasavertaisen tuntuisilla, pahimmilla vastustajilla on selvästi paremmat lähtöpaikat, joten Credit Linen ykkössija edellyttänee tuureja juoksun suhteen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näistä alkuasemista ylivauhti olisi tietenkin toiveissa. Credit Line on osoittanut kykenevänsä ainakin tuollaiseen 700 m kiriin.

Varustemuutokset: Vetopallojen käyttöön ottaminen on harkinnassa. Tuolla seikalla ei ole varmaankaan isoa vaikutusta suoritukseen suhteen.

T5-5 / LÄHTÖ 8

Johanna Huovinen, Marti (1) oli Rovaniemellä ensimmäisellä kierroksella tosi nihkeä, eikä vinossa juossutta hevosta kärsinyt ajaa juuri ollenkaan. Toiselle kiekalle lämmennyt ori ei ollut startin jälkeen yhtään väsynyt. Kelit ovat pitäneet tiet jäisinä ja kovina, joten treenit on jouduttu ottamaan aika varovaisesti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toisen takana hieman nihkeämmin menevä Marti tekee johtavan rinnalta parhaitten töitä.

Varustemuutokset: Martilla on vielähokit alla, jasaa nähdä mikä tuolla on merkitys tiistain olosuhteissa.

Mauri Jaara, Likusterille (2) ei ollut tarjolla ihan omia lähtöjä. Se ilmoitettiin mukaan tähän ylisarjaan, kun päästään lähellä ajamaan. Hevosella kokeillaan nyt ensi kertaa auton perään. En usko, että lähtötapa aiheuttaisi ruunalle ongelmaa. Likusteri voisi pystyä menemään tämän matkan 30-pintaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksu tässä taitaa tulla.

Varustemuutokset: Varusteisiin ei tule muutoksia.

Markus Pulkkinen, Turena (7) on edelleen ihan ok-kunnossa, ja vauhdit näihin sarjoihin riittävät. Motivaatio-ongelmat haittaavat kuitenkin vähän turhan usein loppumatkasta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Turena lähtenee autokin takaa reippaasti liikkeelle. Mahdollisimman nätti reissu hevoselle pitää yrittää taas tarjota.

Varustemuutokset: Vetolaput vaihdetaan umpilappuihin.

Mikko Väisänen, Hyvän juoksunJyväskylässä tehnyt Hissun Turbo (8) oli tuohon kisaan selkeästi notkeampi kuin Mikkelissä. Sattuneen tapaturman jälkeen ruuna ei päässyt viime vuonna tähän aikaan edes alle 50-vauhtia. Askellus on pikku hiljaa parantunut, ja vauhtia tullut sitä myötä lisää. Keulasta Hissun Turbo menee pikkuisen nihkeästi. Tämä vastaa sitkeästi kaverille, mutta ero se ei mielellään tee.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Voltista paremmin lähtevä Hissun Turbo ei ole auton takaa mitenkään kovin nopea, kun se tuijottelee siivekettä. Kasirata on tälle parempi kuin ykkönen. Porukassa varmasti ravaavalle Hissun Turbolle selkäjuoksu käy mainiosti.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Kauko Uusi-Illikainen, Bararaz (2) palaa viime keväänä sattuneen loukkaantumisen jälkeen radoille. Treeneissä on menty vielä hyvin varovaisesti. Lähellä päästiin ajamaan, joten tultiin katsomaan, että millä mallilla hevosen kanssa ollaan. Ennalta on vaikea sanoa, että mitä kyvykäs tamma kisassa tekee. Oikein pehmeä keli olisi matalat liikkeet omaavaa Bararazia vastaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Bararaz pystyy lähtemään aika kovaa auton takaa. Vielä tässä kohtaa hevoselle ajettaneen kuitenkin säästöjuoksua.

Varustemuutokset: Hyvin pelkistetyillä varusteilla aloitetaan.

Ville Pohjola, Star Credit (6) on Bodenin perusteella ihan näppäräntuntuinen aloittelija, jolla on helppo tyyli mennä. Viimeksi oli raskas keli. Tuo ei ole sille etu, ja ehkä sen takia esitys oli vain tasainen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vaikka Bodenissa alkuun ei satsattu, niin hyvin liikkeelle lähtenyt Star Credit pääsi helposti johtavan taakse.

Ville Pohjola, Youana Meshin (7) juoksu onnistui viimeksi mainiosti, joten oli pieni pettymys, ettei se pystynyt lopussa parempaan. Tamma ei ollut edellisillä kerroilla kunnolla ajettavissa, ja tilanne saattoi tietenkin olla myös viimeksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Youana Mesh lähtee itsestään reipasta, eikä alussa ei ole nytkään tarkoitus ottaa kiinni. Katsotaan sitten mihin päästään. Tammalla voisi olla vaihteeksi hyvä ajaa selkäjuoksu.

Hannu Hietanen, Bothnic Blitz (8) ei ollut viimeksi sen huonompi kuin kahdessa edellisessä startissa,muttajuoksu ei onnistunut. Pakitin alussa menollaan olleen hevosen ulkoradoilta hännille. Toinen kierros tultiin kovaa, eikä hieman tasavauhtisen tamman kyydit kaukaa takaa vain riittänyt korkeammalle. Jalat menivät solmuun, ja laukka tuli.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on sama kuin viimeksi. Katsotaan sitten tilanteen mukaan ajetaanko nyt eteenpäin vai ei.

Janne Soronen, Jonkin verran varmistunut He Man Gran (11) oli toissa kerralla oikein hyvä. Voitosta huolimatta esitys Kuopiossa ei ollut epävarmuuden takia aivan samalla tasolla. Hevosta on hoidettu tuon startin jälkeen, ja uskon sen olevan nyt parempi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: He Man Gran ei nopea startista, joten takarivin lähtöpaikasta ei ole sille haittaa. Toiveissa olisi, että ekatuhat mentäisiin reipasta. Jos kisassa ei ole muuten vauhtia, niin tällä voi lähteä sitä ylläpitämään.

Varustemuutokset: Varusteita ei ole tarvetta muuttaa.

T5-vihje

Vaikka varmaehdokkaita on tarjolla kaikkiin kohteisiin, niin yhdenkään ykkössija ei ole täysin itsestään selvää. Tähän aikaan rataolosuhteilla voi olla isokin osaa tulojärjestyksiin, joten yllätyksiä suuntaan ja tai toiseen voidaan nähdä.

T5-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Joensuun kovassa 75-seurassa hyvin suorittanut Flash Spruce (1) on muissakin viime starteissaan ollut asiallinen, mukaan lukien perjantain esitys vaikeista alkuasemista. Lähtöpaikka käy terävälle avaajalle, ja vuoden kolmas ykkössija on mahdollinen.

Yllättäjäehdokas / Arvoitus Aiemmissa starteissaan positiivisesti suorittanut ja mainiosti loppua tullut Easy Vacation (2) oli Joensuun 75-kisassa päivänä täysin pois tolaltaan. Syytä tuohon Jari Hartikainen ei ole löytänyt. Kotona normaalina ollut ruuna on tähän kisaan hänellekin iso kysymysmerkki. Kaiken ollessa kunnossa Easy Vacationin pitäisi optimaaliselta lähtöpaikaltaan kyetä kamppailemaan aivan kärkisijoista.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Liukkaana lähtijänä Flash Spruce (1) saattaa pystyä pitämään keulat, jolloin sillä kokeiltaneen ajaa siellä perille asti. Tuomas Pakkaselle kelpaa mainiosti myös selkäreissu kärjen lähellä. Vain tavanomaisesti käynnistyvälle Easy Vacationille (2) kakkosrata on varmaan edullisin alkuasema auton takana. Alussa ruuna ei ehtine nopeimpien mukaan, mutta ratkaisuhetkillä Easy Vacation voi kyetä nousemaan otteluun mukaan. Tiiviisti autoa seuraavalle Amazone d'Invernelle (3) tavoiteltaneen nättiä reissua lähellä kärkeä. Caddie Joe (4) piti Oulun maililla koko matkan johdon perästä varmaan voittoon. Markus Pulkkisen mukaan ruuna on starttitilanteessa sen verran täpinöissään, että kiinni ottaminen ei ole laukkavaaran takia järkevää. Hieman tasavauhtiselta vaikuttavalle menijälle keulajuoksu käy mainiosti. Paikkaa johtavan rinnalta kuski yrittää välttää, mutta sinnekin päätyminen on tässä mahdollista. Viimeksi tarvitsemansa reissun saanut Snowline Cherry (5) on oppinut lähtemään auton takaa oikein ärhäkästi. Vapaan radan reissu ei ole tamman mieleen. Vaikka Snowline Cherry olisi alussa nopein, niin selkä haluttaneen eteen. Rio Crowe (6) on Marko Hakkaraisen mukaan auton takana hieman liian innokkaana. Vapaalta radalta on vaara, että tammalla saattaa kaasu jäädä päälle. Hakkarainen yrittääkin saada jarrukärrytreenistä tulevan, kelien takia viimeistelemättömän ajokkinsa mahdollisimman pian selkään rauhoittumaan. Tauolta palaava. Polonaise (7) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Mukavaan kuntoon noussut Ramona Win (9) voi parhaassa tapauksessa saada nätin imureissun heti kärjen takana, ja mitalisaumat ovat aivan realistiset.

A: 1,2 B: 4,5,9 C: 6,7,3,10,11

T5-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokkaat Montaa tämän kerran kilpakumppaniaan ravivarmempi, tammahyvityksen saava Jonnin Joutava (3) on arvottumainiolle lähtöpaikalle. Jonnin Joutava omaa lyhyehkön, suomenhevoseksi tiukan pätkän, mikä saattaa tuottaa jo kolmannen peräkkäisen tolpan. Kuntonsa puolesta N.P. Turbo (6) kykenee tässä ykköseksi. Laukat ovat edelleen kuvassa mukana, eikä ravilla menosta ole edelleenkään ennalta takeita.

Yllättäjäehdokas oli Timo Niemelän mielestä Kaustisen Huiskerin (1) loppumatkan laukassa saattoi mennä vaikka voitto, kun hevonen oli tuossa kohtaa hyvissä voimissaan. Hokkikelit ovat hänen mukaan tammalle hankalia. Jos tässä mahdollisesti keulassa juokseva Huiskeri pitää enemmän illan olosuhteista, ei ykkössijakaan ole mahdottomuus.

Arvoitus Uudesta valmennuksesta aloittava Kunnaan Tähti (2) palaa kisaan pitkältä tauolta. Laukat ovat usein pilanneet sitkeän menijä juoksuja. Heikki Rytkönen kertoi myös hiitti- ja vetotreeniä saaneen tamman menneen heillä oloaikana koko ajan ravia. Varustemuutoksista on saattanut olla apua. Jos meno on yhtä vakaata myös kisatilanteessa, ei pärjääminen aivan mahdotonta ole.

Arvailua juoksunkulusta Kumpikaan paalun osanottajista ei ole mikään starttiraketti. Uudesta valmennuksesta aloittavalle Kunnaan Tähdelle (2) saatetaan tavoitella näin alkuun mukavaa reissua, ja Huiskeri (1) voi päästä ainakin alussa toimimaan veturina. Monipuoliselle tammalle tuokin tehtävä käy mainiosti. Sujuvasti ensimetreillä kiitävä Jonnin Joutava (3) on ollut selkäreissulla ja lyhyellä kirillä paras. Sellaisen juoksun Ville Pohjola yrittää taas tammalle tarjota. Meren Ritarin (4) veto ei riittänyt Torniossa keulasta aivan perille asti. Kokka kohti kärkeä valjakolla saattaa olla taas kerran heti suunnattuna. Ensimetrit ovat N.P. Turbolle (6) aika hankalia. Mikkelin helmikuun jälkimmäisessä startissa lähtöpaikka on vähän samantapainen kuin nyt, eli ei vastustajaa ulkopuolella. Myös tuolloin ruuna haparoi lähtöön aika tavalla. Tosin nyt paikka on Markus Porokan mielestä hevoselle vielä edullisempi. Asema johtavan rinnalla tuntuu olevan N.P. Turbolle aika turvallinen. Jos ravilla matkaan pääsy onnistuu, niin eteenpäin välittömästi ajettaneen. Mauri Jaara arveli, että pitkä kuljetus Vermoon ja starttiväli olivat tehneet Ruhvanan Urhosta (7) vetelän. Kotona hevosella on ollut kaikki tuon jälkeen ihan normaalisti. Keulasta parhaat meriittinsä kerännyt mainiosti kiihtyvä Ruhvanan Urho saattaa olla kahdesta pakista huolimatta jo yllättävän varhain kärjen tuntumassa. Lähes kahdeksan kuukauden paussilta kilpailemisen taas aloittava Lakori (8) on yleensä päässyt voltista asiallisesti liikkeelle.

A: 3,6 B: 7,1,2 C: 8,4,5,9

T5-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas: Hard Chip (8) ei ole aiemmin kilpaillut 3100 m. Puolikierrosta lyhyemmällä matkalla se on ollut ensimmäisenä maalissa.Sopivan reissun perästä rehellisesti kirivä Hard Chip voi olla vaikea takana pidettävä.

Yllättäjäehdokas Vici American (5) kengitys ei Markus Pulkkisen mukaan viime kerran jäädytetyllä alustallatoiminut. Pitkän matkan pitäisi normaalisti käydä hieman tasavauhtiselle sitkeällä menijällä. Keulaan pääsyynkin on saumoja, josta myös 3100 m on hyvä ajaa.

Arvailua juoksunkulusta Vain harva hevonen kykenee 3100 m matkalla omaan juoksuun. Tämän kisan osanottajista ei taida yksikään kuulua tuohon joukkoon, vaan suurin osa tarvinnee tässä tehtävässä aika nätin reissun. Vaikea on nimetä sellaisiakaan, joille keulapaikka olisi ehdoton menestyksen avain. Juoksutapahtumien arvaaminen voi mennä taas kerran täysin pieleen. Lähes umpimähkäinen arvaus alussa johtotehtäviä hoitavaksi voisi olla joko Firetail Avenger (2) tai M.T. Justawinner (3). Molemmilla on tosin voltista laukan vaara alkuun. Vici Americalla (5) päästeltiin viimeksi alussa rohkeasti, mutta pari laukkaa pilasi aikeet. Markus Pulkkisen mukaan käytetty kengitys ei toiminut jäädytetyllä alussa kaarteissa. Aggressiivisen taktiikan uudelleen kokeileminen ei tuntunut kuskista mahdottomalta. Suurin osa Hard Chipin (8) menestyksistä on tullut selkäjuoksun perästä tehdyllä päättäväisellä loppuvedolla. Hyväkuntoisen ruuna kelvannee tässä monelle eteen, ja keulaan pääsykin sitä yritettäessä onnistunee. Tuollainenkin reissu sopinee Hard Chipille. Foxlander (10) ei ole ollut erityisen terävä avaaja, ja juoksulangalta ruuna voi jäädä pahimmassa tapauksessa aika ikävän asemiin. Bluehouse's Power (11) joutui edellisessä karsinnassa aloittamaan loppuvetonsa hieman liian aikaisin, ja suosikki työntyi loppusuoralla ohi. Nyt kirilähtöhetkeä saatetaan lykätä lähemmäs maalia, jolloin Bluehouse Power voi olla kamppailussa mukana. Mukavassa kunnossa kilpaileva Willy Fog (14) selvinnee nyt vähemmällä kiertämisellä kuin Bodenissa. Ulkoratojen veturiksi ruuna saattaa tässä joutua. Kilometrin kiri ilman selkää voisi olla voittoa ajatellen liikaa.

A: 8 B: 5,14,11,10 C: 2,6,12,3,4,7,1

T5-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokkaat: Pilvenmäki Special-karsinta on houkutellut mukaan tasokkaan joukon, ja lähtö onkin näiden ravien ehdoton urheilullinen helmi. Koko laadukas kärkitrio tuntuu olevan tällä hetkellä vahvassa iskussa. Näiden ennalta keskenään tasavertaisilta vaikuttavien hevosten tulojärjestys maalissa voi olla pitkälti juoksun onnistumisesta kiinni. Yksikään kolmikosta ei ole ollut erityisen onnekas arvonnassa. Parhaat edellytykset hyvän juoksun saamiseen on viitosena starttaavalla Livi Mysteryllä (5). Viimeissään mainiosti suorittanut pystynee avaamaan kovempaa kuin mitä viime juoksuista voisi päätellä. Ranskalaisuus näkyy Fastoche Thiebenin (7) tekemisessä. Ori tuntuu kestävän vähän rankemmatkin reissut, minkälainen sille seiskalla saattaa tulla. Eturivi olisi ollut liukkaasti lähtevälle Credit Linelle (12) etu. Hyvät fyysiset ominaisuudet omaava ruuna on myös harvinaisen toimivanoloinen, eikä rata 12 vie kaikkia voittosaumoja. Kisassa ylivauhti on mahdollinen, mikä parantaisi tietenkin Credit Linen osakkeita.

Yllättäjäehdokas Viimeksi yllättävän terävästimatkaan päässyt ja lopussa hieman myöhään kiritilaa löytänyt Moonlight Black (3) voi saada tässä täydellisen reissun heti kärjen takana, jolloin pikku saumat kärkisijaankin voisivat olla olemassa. Bodenissa loppukaarteessa kärjen tuntumasta ravirytminsä menettäneen Yanrun (10) ykkössija tässä seurassa olisi tietenkin melkoinen yllätys. Namureissuun on saumat, eikä lahjakkaan oloista tammaa kannattane näillä peliosuuksilla jättää merkitsemättä ainakaan troikan alariveille.

Arvailua juoksunkulusta Olly Jumper (1) saattaa kyetä pitämään alussa kaikki ulkopuolellaan. Pikku paussilta tulevan ruunan vire on alkuvuoden esitysten perusteella hämärän peitossa, ja joku kovista voisi kelvata eteen. Spartan Fury (2) ja Moonlight Black (3) kiihtyvät mainiosti. Näin kovassa tehtävässä niillä tuskin aletaan asemia puolustaa, vaikka johtoon pääsy onnistuisi. Epävarma Eloy D'avignere (4) on tuskin alun kahinoissa mukana. Livi Mysteryn (5) lähtönopeus saattaa jopa riittää heti kärkeen pääsemiseen. Lähtöpaikka on edelliskertoja sisempänä, ja Mauri Jaara aikoo ilmeisesti panostaa nyt starttiin. Gladstone Comery (6) on päässyt parhaillaan ihan kivasti matkaan. Alle tasonsa alkuvuoden kisoissa menneelle ruunalle Marko Hakkarainen tuntui tavoittelevan selkäreissua sisäradalla. Keulaan päästessään Fastoche Thieben (7) on ollut hankala ohitettava, ja omaan juoksuun kykenevällä oriilla saatetaan ajaa heti startissa eteenpäin. Eturivin ikävimmistä asemista aloittavalla, Hannu Hietasen käsityksen mukaan nätin reissun tarvitsevalla Amorcitolla (8) tuskin uskalletaan starttiin ylettömästi panostaa. Radalta 12 Credit Line (12) voi jäädä huonolla tuurilla alussa tosi kauas kärjestä, jolloin pärjäämiseen edellyttänee sen kannalta sopivia juoksutapahtumia.

A: 5,1,12 B: 1,3,8,10 C: 6,2,11,4

T5-5 / LÄHTÖ 8

Varmaehdokas Tapaturmasta toivuttuaan Hissun Turbo (8) alkoi viime vuoden loppupuolella pikku hiljaa saada juonen päästä kiinni. Ravi rupesi sujumaan paremmin, ja sitä myötä ruunan hyvät kilpailijan ominaisuudet ovat päässeet esiin. Jyväskylässä tullut uran ensimmäinen ykkönen voi sopivanoloisessa seurassa saada hyvinkin jatkoa. Hissun Turbo vaikuttaa kuitenkin edelleen jonkin verran epävarmalta, joten läheskään mikään kiveen hakattu voittaja hevonen ei ole.

Arvoitus Asiallisena avaajana Marti (1) saanee tässä reissun joko ihan kärjessä tai sen takana. Jos terävyys tässä kohtaa kautta on hieman huonoista viimeistelykeleistä huolimatta riittävällä tasolla, voi isältään hyvän rytminvaihtokyvyn perinyt ori pystyä lopussa ratkaisevaan viimeiseen ohitukseen.

Arvuuttelua juoksunkulusta Marti (1) pääsi viime kaudella auton takaa aika sujuvasti liikkeelle. Johanna Huovinen mukaan selästä hieman nihkeämmin menevä ori tekee kärjen kupeelta parhaitten töitä. Tässä ensi kertaa kilpatilanteessa auton takana oleva Likusteri (2) lähtee voltista asiallisesti. Selkäjuoksu Mauri Jaaralla oli hieman mielessä, mutta jos johtopaikka irtoaa, niin sieltäkin varmaan saatetaan päästellä. Tupsahdillakaan (3) ei näyttäisi olevan kokemusta tästä lähtötavasta. Tavan mukaan tammalle koetettaneen saada mahdollisimman pitkään siisti reissu kärjen tuntumassa. Kohtuullisesti avaava Bofori (6) sai Rovaniemen ryhmässä keulat hieman senkin takia, kun muut hyvin avanneet sortuivat laukalle. Urallaan aika harvakseltaan voittaneella ruunalla ajettaneen heti startista eteenpäin. Tasoituksessa ripeästi liikkeelle pääsevällä Turenalla (7) ei ole aiempaa kokemusta siivekkeen takaa lähtemisestä. Kovin rohkeaan ajotaktiikkaan tamman rattailla ei ole ollut yleensä varaa. Mikko Väisäsen mielestä Hissun Turbo (8) lähtisi voltista paremmin matkaan, kun ruuna tuijottaa auton takana liikaa siivekettä. Kasirata tuonee hieman helpotusta ensimetreille. Väisäsen mukaan hyvin selässä menevä Hissun Turbo onvahva menijälle, jolle käynee mainiosti myös juoksu vapaalla radalla. Tilaisuuden tullen saatetaan lähteä paahtamaan kohti kärkeä. Kahden lähdön uusinnan takia Rovaniemellä poistettu Hemi (9) voi saada oikein kivan reissun, jolloin jopa mitalisija voi olla hevosen ulottuvilla.

A: 8 B: 2,6,3,1,9 C: 4,7

T5-systeemit

A: 1,2,4,5,9 (6,7) 3,6,7,1,2 (8,4) 8,5,14,11,10 (2,6) 5,7,12 (1,3) 8 (2,6) = 375 riviä

B : 1 (2,4) 3,6,7 (1,2) 8,5,14,11,10 (2,6) 5,7,12,1,3,8,10 (6,2) 8,2,6,3,1,9 (4,7) = 540 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikkapelin tukipilarit 12 aloittelevan lämminverisen tasaiselta tuntuisessa kisassa monenlaista saattaa tapahtua, ja sattua. Yhdenkään sijoituksesta ennalta ei voi kovin varma. Kahdessa viimeisessään hyviä otteita esittänyt He Man Gran (11) on omaan juoksuun kykenevä vahva menijä, jolle tällainen lähtöpaikka ei isokaan miinus. Kolmen sakkiin nelivuotiaan aivan lupaavan oloisen ruunan uskoisi ravilla tässä kykenevän lopussa nousemaan. Varmantuntuisesti suorittava Rage Breeze (9) saanee kivan reissun sisäradalla. Jos luukut aukeavat sopivassa kohdassa, voi tamma pystyä nousemaan vaikka uran avausvoittoon.

Yllättäjäehdokas Hyvin auton takaa käynnistyvä Star Credit (6) voi saada oikein nätin imureissun sisäradalla kärjen lähellä. Bodenin olosuhteet olivat Ville Pohjolan mielestä tammaa vastaan. Jos rata on illalla hevoselle suotuisampi, ei mitalisijakaan shokeeraisi.

Arvailua juoksunkulusta. Suurimalla osalla on vasta vähän kilpailuja takanaan. Monella ei ole välttämättä vielä koskaan satsattu starttiin, ja kiihdytystapahtumat voivatkin olla yllätyksellisiä. Hieman epävarmalta vaikuttava Kenisha Windcape (1) ei pystyne alussa puolustamaan sisäradan paikkaansa. Babaraz (2) voisi olla alkuun terävin. Pitkältä tauolta kautensa aloittavan tamman kanssa Kauko Uusi-Illikaisen ajatuksetkallistuivat selkäjuoksun puolelle. Ainakin viime kerran perusteella hieman pitkin askeliin matkaan harppova Kiss The Devil (3) ei ehtine alussa nopeimpien kyytiin. Lähtökiihdytykseen hevosella ei ilmeisen laukkavaaran takia voi oikein panostaa. AsiallisestiBodenissa auton takaa avannut Galileo Star (4) menetti hieman vaikeannäköisellä alustalla jo ennen paalua ravirytminsä. Neloselta ruuna voisi saada johtopaikan haltuunsa, eikä sieltä ajaminen ole aivan poissuljettua. Star Creditin (6) rattailla pyrittäneen käyttämään mainio lähtönopeus hyväksi, jotta tamma saisi itselleen hyvin sopineen sisäratareissun lähellä kärkeä. Tiiviisti siivekettä seuraava Youana Mesh (7) satsattaneen täältäkin alkuun, kun johtoon pääsyyn on saumoja. Ville Pohjolan selkäreissu saattaisi olla tammalle vaihteeksi ihan hyväkin. Bothnic Blitzin (8) rattailla Hannu Hietanen aikoi taktikoida startin tilanteen vaatimalla tavalla. Viimeksi alussa pakitettiin hännille, mutta nyt ratkaisu saattaa olla myös toisenlainen. Kahdessa viimeisessään vain kovalle Nothing Elselle hävinnyt Rage Breeze (9) osaa sisäratareissun perästä kiriä loppua aika kovaa. Sopivan juoksun saamiseen on nyt mahdollisuudet. Vielä tässä kohtaa ilmeisesti nätin reissun tarvitsevalle Magic Hockenheimille (10) lähtöpaikka tuntuu sopivalta. Jaksavalla He Man Granillä (11) ei tarvitse välttämättä odotella selkiä eteen, vaan sillä käännettäneen sopivassa kohdassa oikeasta ohjasta. Mukavalla esityksellä tauolta aloittanut Dream Rolex (12) voisi saada edellä mainitusta vetävän veturin kiriinsä.

A: 11 B: 7,9,6,8,2,5,3,10,12 C: 3,1,4

Muut lähdöt

  1. 1.Lucas – 3.Virin Urho – 2.Ellin Viltsu (6.Rinteen Kohu)

  2. 3.Mercedes Match 7.Cankus Sport –2. Off Course – 9.Elop Hoss – 3.Minnie Windcape – 1. Hitech Avenger (6.Happy Lee)

  3. 7.Victory Bonsai – 5.Protector – 6.Daddy's First (2. Forastero)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen