Vihjeet 26.8.2019

25.08.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Hannu Hietanen, Vielä aikalapsellinen Ojan Onni Rols (3) on pikku hiljaa oppinut vähän kilpailemaankin. Pienin askelin ennätyksiään parantanut ori kehittyy vähitellen. Toivotaan, että sama linja jatkuu tälläkin kertaa.

LÄHTÖ 2

Niko Jokela, Ylivieskassa Elma Solilla (3) oli yksi selkeästi parempi vastassa, mutta tamma kamppaili kuitenkin itsensä hyvällä esityksellä toiseksi. Nopea lähtijä on saanut mainion lähtöpaikan, joten jonkinlaiseen pärjäämiseen sopivalla reissulla voisi olla tässäkin mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä juoksua lähdetään hakemaan, muttei keulastakaan ajaminen ei ole poissuljettua.

Jukka-Pekka Kauhanen, Ylivieskassa Penelope Dahlialle (4) tuli hyppy alkuun. Maalisuoralla jouduimme hieman pujottelemaan. Tuosta nuori hevonen hieman hölmistyi, eikä antanut itsestään ihan kaikkea ulos. Esitys laukan jälkeen oli mielestäni kuitenkin hyvä. Hieman hitaasti kehittynyt Penelope Dahlia on mennyt starttien myötä pikku hiljaa eteenpäin. Jos ravi sujuu ja kaikki luonaa, niin Penelope Dahlian pitäisi olla tässä yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vielä tässä vaiheessa Penelope Dahlialla voi ajaa kisan monella tapaa, kunhan vain vauhdinjako on taktiikkaan sopiva.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime kerran lähtölaukan takia lappuja hieman vaihdetaan. Jotain muutakin pientä varusteissa voidaan muuttaa, mutta sitä ei ole vielä naulattu kiinni.

Mauri Jaara, Lovis Lini (5) vaikuttaa paremmalta hevoselta kuin mitä taulusta voisi päätellä. Tuntuu, että se ei vaan anna itsestään kaikkea ulos. Viime esityksen perusteella Lovis Lini voisi olla menossa parempaan suuntaan. Hyvällä juoksulla Lovis Lini saattais jossain kohta pärjätäkin. Syksyllä vauhdit hiljenevät, mikä on sille etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lovis Lini tarvitsee nätin reissun, ja sellainen sille koetetaan tässä tarjota.

LÄHTÖ 4

Petteri Joki, Torstaina Bodenissa Lady Spell (7) tuntui viimeisellä takasuoralla sellaiselta, että kärkisijakin olisi voinut olla mahdollinen, mutta loppusuoralla se ei pystynytkään parantamaan. Ei esitys kuitenkaan huono ollut.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lady Spellille ensimmäiset 500 metriä ovat vaikeita, ja tuohon kohtaan on iso laukan vaara. Selkäreissua tammalle on tarjottava.

Mauri Jaara, Backward’s Boylla (8) on ollut muutaman kerran pientä ongelmaa ravinsa kanssa. Niissäkin starteissa se on suorittanut mainiosti, joten hyvästä hevosesta on kyse. Viimeksi Kuopiossa sekki oli liian löysä ja tuon takia ruuna kompuroi hieman lopussa

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Backward’s Boy osaa lähteä voltistakin. Jos startti onnistuu, niin eteenpäin lähdetään heti ajamaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan. Sekin tiukkuus tarkistetaan.

T65-1 / LÄHTÖ 5

Markku Nieminen, Joka starttiin kehittynyt Andover Star (3) on saanut hyvän lähtöpaikan. Nopea ruuna ei ole ollut paha laukkaamaankaan. Andover voisi kyetä tässä 15.5-aikaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Andover Star saattaa olla alussa nopein. Kuski saa sitten päättää, että millä taktiikalla hän kisassa ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Jere Taulio, Callela Ikaros (6) palasi Lappeeseen tauolta, mikä näkyi tukkoisuutena. Kengitystä oli muutettu edestä vähän liian kevyeksi, minkä takia ravi kaarteissa oli hieman räpättävää. Perusesityksen tehneen ruunan voitto oli kuitenkin helppo. Startti vei eteenpäin. Voi olla, että Callela Ikaroksen ei ole vielä tähänkään kisaan ihan herkimmillään. Jos finaaliin päästään, niin siinä kohtaa kaikkien karstojen pitäisi olla palanut. Muutama hyvä meillä on nytkin vastassa. Joillain edellisellä kerroilla porukat ovat olleet vielä kuitenkin kovempia, joten hyvillä mielin kisaan lähdetään. t

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Callela Ikaros oli Vermossa ensi kertaa auton takana, ja tuossa kisassa se lähti omista haluistaan hyvin matkaa. Vahvalta menijältä löytyy myös nopeutta, joten vähän kaikenlaiset juoksut käyvät. Keulasta tällä ei ole vielä koskaan ajettu. Olli saa päättää taktiikasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vermossa rautakenkä alla 14-ajan menneenCallela Ikaroksen balanssia kevennettiin Lappeeseen.Kun tuo ei täysin toiminut, joten alle on laitettu päärynäkenkä ja välipohjat. Tuolla balanssilla ajetuissa viimeistelyissä hevonen tuntui nyt paljon paremmalta kuin edellisellä. Muuten varusteet ovat samat kuin aiemmin. Taakse laitetaan normaalin malliset kevyet hiilikuitukärryt. Silmien edessä jatkavat kokolaput ja korvat pysyvät edelleen tukossa.

Heikki Korhonen, Perjantain viimeistelyjen perusteella Samurai Comery (7) tuntuu olevan hyvällä mallilla. Kajaanin kevyellä tyylillä otetuissa kisassa vain omistani Main Stage jäi edelle. Iso ja pitkäliikkeinen Samurai Comery tarvitsee vielä lisää voimaa ja nopeutta. Tässä meillä on muutama hyvä vastassa. Ainakin finaalipaikka on odotuksissa. Vaikka lähtöpaikka on ulkona, niin Samurai Comeryn pitäisi olla kisan yksi mahdollinen voittaja.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Samurai Comery lähtee reippaasti. Kuski sitten katsoo, miten hän ajaa. Toivotaan, ettei ruuna jää kuolemanpaikalle.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime kerran varusteisiinlisätään puolilaput, jolloin Samurai Comerylähtee hyvin auton takaa. Muuten samoilla jatketaan.

Markku Nieminen, Raskolnikov Frido (8) oli huono Lahden Hambo-päivänä. Onneksi siihen löytyi syyt. Orin kurkkua ja jalkoja hoidettiin tuon jälkeen. Raskolnikov Frido on iso hevonen, joka kehittyy koko ajan kurkku. Rutiininsa ansiosta odotan siltä tämän lähdön hevosista enemmän. Saman seikan takia odotan sen saavan paikan finaalilähtöön.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta Raskolnikov Fridoa olisi vaikea ohittaa, mutta sinne sen voi olla täältä vaikea päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Päävehkeitä hieman vaihdetaan. Laput silmillä Raskolnikov Fridovoisi olla hieman turhan innokas, joten nyt sille tulee kääntyvät laput. Muuten samoilla jatketaan.

Janne Soronen, Mercedes Matchin (9) ainoa ongelma se, että sillä on aina välillä omia oikkujaan. Tampereella lauantaina tammalle sattui sellainen hetki auton taakse mentäessä. Raville selvittyään Mercedes Match näytti hienolta ja vaikutti paremmalta kuin karsinnassa, jona päivänä se ei ollut parhaimmillaan. Silmille lentävä hiekka ja kivet ovat tälle hankalia. Takarivin lähtöpaikalta Vieremällä tulikin laukka lähtöön. Mercedes Matchillä tuntuisi kaikki olevan kunnossa. Jos tamma menee ravia ja kaikki onnistuu, niin se riittää näissä lähdöissä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mercedes Match on juossut paljolti keulassa ja toisella ilman vetoapua. Jatkoa ajatellen tammalle on hyvä opettaa menemään myös parijonossa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Mercedes Match on kilpaillut jo pitempään samoilla varusteilla, ja niillä on tarkoitus edelleen jatkaa.

T65-2/ LÄHTÖ 6

Jukka-Pekka Kauhanen, Main Stagen (2) uranaloitus on mennyt kivasti. Kajaanissa meillä oli hyvä vastustaja. Viime startti ei varmaan vienyt ainakaan taaksepäin. Toivotaan, että juoksu vei kehityskykyistä hevosta taas yhden pykälän verran oikeaan suuntaan. Varsinkin, kun lähtöpaikka on näin mainio, niin mielenkiinnolla kisaan lähdetään. Omaani luotan ja finaalipaikkaa tavoitellen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kajaanissa Main Stage avasi terävästi. Hevonen on tehnyt keulasta hyvät juoksut, joten jos ne saadaan pidettyä, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Main Stagen balanssiin tehtiin Kajaaniin muutoksia aiemmasta. Tuo kevyempi balanssi tuntui toimivan hyvin, joten sillä jatketaan. Muun varustukseen suhteen saatetaan vielä tehdä jotain pieniä muutoksia. Mitään ei ole vielä lyöty lukkoon, ja tuumaileminen tuon asian suhteen jatkuu.

Markku Nieminen, Teivon karsinoissa toisella ilman vetoapua matkannut Donna Leonora (5) on hyvä tamma. Vaikka sijoitus finaalissa ei ollut ihan kärjessä, niin aika hyvä esitys kuitenkin oli. Uskon, että pystyvä Donna Leonora hankkii tässä itselleen paikan finaaliin. Odota kehittyvältä Donna Leonoralta tässä juoksussa hieman enemmän kuin tallikaveriltaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kohtuullisesti avaavalla Donna Leonoralla kuski on halunnut välttää vielä kovaa lähtemistä, ja alkuun ei ole satsattu. Tamma on tehnyt hyviä juoksuja myös johtavan rinnalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoillajatketaan.

Markku Nieminen, Ajoin Seinäjoella Bobby Blue Fridoa (6) ensi kertaa, ja taktiikka oli vielä aika varovainen. Hyvin maaliin tullut ori on aiemmin kärsinyt vinoudesta, mutta se juoksi suorassa. Tuon perusteella vaikuttaisi, että sillä kestää ajaa tämänkin lähdön.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bobby Blue Frido tarvitsee juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvat avataan ensi kertaa, mutta muuten samat varusteet.

T65-3/ LÄHTÖ 7

Tuomas Pakkanen, Joensuussa rata oli pehmeä. Tuo oli isokokoista Little Bossia (2) vastaan, eikä se pystynyt tuossa kisassa suorittamaan omalla tasollaan. Kajaaniin kengät otettiin pois, ja hevonen oli heti paljon paremman oloinen. Ravillakin olisimme voineet matkaan päästä. Little Boss tuntui auton takana sen verran hyvältä, että annoin sen mennä. Tuo oli virhe, ja lähtö sakkasi. Tämän kanssa ei ole voitu tehdä treeneissä kaikkea, mitä olisi haluttu. Jos Little Bossilla on kaikki kohdallaan, niin pärjäämiseen kyvyt näissä sarjoissa riittävät.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ravilla pitää nyt yrittää matkaan päästä. Little Bossilla on näihin tehtäviin sen verran hyvät kyydit, että ratkaisut sillä ehtii tehdä vielä toisella kierroksella.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Balanssia ei ole vielä päätetty, mutta edestä kengät saatetaan ottaa pois. Muuten samoilla jatketaan, eli kokolaput silmillä ja korvat kiinni.

Jukka-Pekka Kauhanen, Leon Dahlia (3) on tehnyt hyvät juoksut kahdessa viimeisessä. Kunnossa oleva ruuna jatkaa nousuvireessä. Leon Dahlian pitäisi kamppailla tässäkin jonkinlaisesta sijoituksesta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reipasta lähtevä Leon Dahlia tekee parhaat esitykset keulasta. Joensuussa hevonen suoritti hyvin, vaikka juoksu ei ollut helppo. Ylivieskassa Leon Dahlia näytti, että haluaa nykyään mennä myös toisen takana, joten ruuna näyttä aikuistuneen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät alla, ja muutenkin samoilla jatketaan.

Eija Sorvisto, Snowline Cherryn (6) huono viime startti johtui samasta taudista, mikä muitakin hevosiamme on kesän aikana kohdannut. Lääkinnän jälkeen sitä on sekä uitettu että muutenkin treenattu. Hyvin hokeilla menevän tamman vauhdit riittävät paremmin talvella ja kesälläkin, jos kisassa ei mennä 16 kovempaa. Napakan alustan tarvitseva Snowline Cherryllä pitää kaikki osua kohdalleen, muuten se ei pysty tekemään oikein ollenkaan omaa juoksuaan

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pärjätäkseen Snowline Cherry tarvitsee juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei muuteta.

Mauri Jaara, Tallimme hevosista moni on ollut sairaana, mutta Filius Felix (9) on ollut terveenä. Välillä helpommalla ollut ruuna on mennyt hyvin treeneissä, ja kaikki sillä tuntuisi olevan kohdallaan. Lähtöpaikkakin on sopiva. Laukkoihin ei ole löytynyt mitään järkevää syytä. Viimeksi voimissaan ollut hevonen laukkasi johtavan rinnalta loppukaarteessa, missä saattoi mennä ykkössija. Filius Felix on kunnossa jo jonkin aikaa, mutta onnistumisia ei ole vain tullut.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Täältä tulee selkäjuoksua, mikä sopii Filius Felixille mainiosti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Filius Felix on ollut epävarmempi, kun se juossut ilman kenkiä. Nyt se kilpailee alumiinit alla. Myös niillä se on mennyt ihan mukavasti.

Jukka-Pekka Kauhanen, En halunnut Kajaanissa kierrättää Armani Pressiä (12), joten menimme sisälle. Tilaa emme saaneet aivan ajoissa, eikä hevonen päässyt antamaan itsestään ihan kaikkea ulos. Tuon esityksen perusteella Armani Press tuntuisi olevan kunnossa.

T65-4 / LÄHTÖ 8/ PD-1

Heikki Mikkonen, Mikkelissä St Michel-päivänä Ain’t She Sweet (1) teki hyvän esityksen. Sopivammalla vauhdinjaolla se oli pystynyt vieläkin parempaan aikaan. Parissa viimeisessä hevonen ei ole ollut jostain syystä ihan terävimmillään. Jotain on puuttunut, enkä ole ollut noilla kerroilla aivan tyytyväinen sen esityksiin. Jyväskylän jälkeen Ain’t She Sweetiä on hierottu, ja se on tuntunut pirteämmältä. Toivotaan, että olisi myös startissa parempi. Viime vuosina maili on ollut Ain’t She Sweetin paras matka.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jyväskylässä Ain’t She Sweet pääsi keulaan toisen kierroksen alussa, mutta laski lopussa kaksi ohitseen. Keulasta tämä on kuitenkin voittoja ottanut. Täysillä starttiin kokeillaan ladata. Tilanteen mukaan sitten ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kokolaput, eteen kärkikengät, takaa kengät pois ja jenkkikärryt taakse, mikä on Ain’t She Sweetin optimibalanssi. Jenkkikärryjä tammalla ei ole ollut startissa vähään aikaan takanaan.

Petri Klemola, Viime kisan jälkeen Smart Leader (3) käytettiin Antero Tupamäellä. Sitä hoidettiin nyt eripaikasta. Lääkkeen kuukauden varoajan takia starttivälistä tuli pitkä. Hevonen on tuntunut kotona hyvältä. Isoa vikaa siinä ei ole aiemminkaan ollut, mutta laukka silti ollut jostain syystä herkässä. Ravia mennessään Smart Leader pystyy pärjäämään. Maili ei ole Smart Leaderin paras matka. Useita kysymysmerkkejä on ilmassa, eikä mitään isoja lupauksia voi lähteä ennalta antamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Itsestään kovaa avaava Smart Leader on ottanut eniten voittoja keulajuoksuilla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viimeksi takana oli jenkit. Nyt Smart Leader juoksee normaaleilla kärryillä, mitkä perässään se on yli puolet starteissaan kilpaillut. Muuten samoilla varusteilla jatketaan

Hannu Hietanen, Smart Leaderillä (3) oli viimeksi takana kärryt, jotka ovat sille aiemmin sopineet. Nyt sen jalat kävivät jostain syystä niihin. Tuosta johtui ensimmäinen laukka ja ravin sujumattomuus. Jotain hoitoja hevoselle on tässä välissä annettu. Smart Leaderin kyvyt eivät ole varmaan kadonneet mihinkään. Kun kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, pystyy se taas pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Smart Leader lähtee automaattisesti kovaa. Ravilla matkaan on yritettävä päästä, ja heti eteenpäin on suunnattava.

Tuomas Pakkanen, She Is Cecilialla (5) on ollut tänä vuonna ongelmaa veriarvojen ja muunkin kanssa. Hevosella viime kaudella ollutta yhtä puuttuvaa pykälää ei ole vielä onnistuttu löytämään, ja se on suorittanut vain tasaisesti,. Räväkkyyttä koetetaan saada tällä mailin kisalla tammalle lisää. Juoksun onnistuessa She A Cecilia on tämän ennalta tasaisen porukan yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kärjen tuntumasta asemat olisi hyvä saada, joten startista on ajettava eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T65-5 / LÄHTÖ 9/PD-2, Troikka-2

Petteri Joki, Torstaina Bodenissa Radical Way (2) matkasi koko ajan hännillä ja tipahti viimeisellä puolikkaalla muiden kyydistä.

Niko Jokela, Earn N’Burn (5) sai Seinäjoella lopussa luikerrella sopivasti, mikä oli yksi syy sijoitukseen. Mainion esityksen tehnyt hevonen jätti itsestään kuitenkin hyvän kuvan. Rehti menijä pääsi takarivistä hyvin matkaan. Tuon perusteella tuntuisi, että Earn N’Burn lähtisi puomista reippaasti liikkeelle.

Petteri Joki, Bodenissa kengät alla kilpaillut Only Eyes Broline (8) oli vielä hieman tasapaksu, ja yksi vaihde puuttui. Lähtöpaikka on hitaahkolle avaajalle huono. Huonona päivänä kurvit ovat oriille hieman haastavia. Jos juoksu ei mene liian hankalaksi, niin Only Eyes Brolinen pitäisi olla tässä kärkihevosia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Only Eyes Brolinella kannattaa ajaa ennemmin kuolemasta kuin kaukaa takapareista.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengät otetaan pois.

Tiina Koskinen, Kuolemanpaikkaei ole ollut koskaan Grand Alen (10) mieleen, ja Seinäjoella se jäi noihin asemiin. Vaikka ruuna sai jossain vaiheessa selän eteen, niin se ei enää innostunut lopussa menemään. Esitys oli ok, ja aika voltista oli hyvä. Starttiväli on vain yhdeksän päivää, ja Grand Ale on saanut treenin suhteen kevyellä. Hyvillä mielin kotona ollut Gran Ale kohtaa aika sopivan oloiset vastustajat, ja sen puolesta ykköseen pitäisi olla hyvät mahdollisuudet. Lähtöpaikka on tälle huono. Voitto ei ole näistä asemista mikään itsestään selvyys, vaan kaiken pitää myös onnistua, jotta hevonen olisi ensimmäisenä maalissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvää selkäjuoksua Grand Alelle yritetään tarjota. Sellaisella ruuna ravi pysyy kasassa loppuun asti. Keulassa juostessaan ravi usein lopussa huononee. Laukkariskiä ei ole, mutta vauhti hieman hiljenee.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Hannu Hietanen, Seinäjoella juoksu meni Grand Alen (10) kannalta hieman hankalaksi, mikä oli syynä vaatimattomaan sijoitukseen. Hevosta en osaa esityksestä isommin moittia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gran Ale ei ole oikein kiertelijätyyppiä. Keulasta parhaat esityksensä tehnyt ruuna saa tässä väkisin selkäjuoksun.

Eija Sorvisto, Alkuaikoina meillä hyvän esityksen jälkeen laukannut ja flopannut Daddy’s First (11) on suorittanut viimeisissään luotettavammin. Torniossa ruunan oli kovassa lopetuksessa mahdoton pärjätä, eikä laukka ratkaissut tuossa kohtaa mitään. Seinäjoella ja Oulussa Daddy’s First teki hyvät juoksut huonoilta lähtöpaikoilta. Kolmen viikon starttiväli on tälle ihan sopiva. Kotona kaikki on ollut ok. Jos hevonen suorittaa edelliskertojen malliin, ja juoksu ikävistä alkuasemista onnistuu, niin puolenvälin paremmalle puolelle Daddy’s Firstiä odotan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Takarivistä juoksun suhteen ei ole ennalta isompia toiveita. Meillä olleessaan Daddy’s First on juossut kerran vapaalta radalta, ja ainakaan silloin tuo paikka ei käynyt sille. Noihin asemiin sen on täältä vaikea ajautua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viime starttinsa korvat kiinni juossut Daddy’s First jatkaa edelleen samoilla varusteilla.

Petteri Joki, Tornion mailillakiihdytys meni pitkäksi, mikä oli hankalaa sairastauolta palanneelle Little Easylly (12).Tuo huomioiden esitys oli aivan ok. Työmoraalin puutteesta meille tullessa kärsineelle hevoselle annettiin aluksi nättejä reissuja. Siitä oli apua, ja nyt Little Easy on tehnyt ihan oikeat juoksut. Kuten muutkin lähdön ennalta parhaat, on Little Easy joutunut ikävälle lähtöpaikalle. Pärjääminen on täältä paljolti juoksun onnistumisesta kiinni.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että Little Easy saa kirissä selkää eteen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, eli ilman etukenkiä ja kääntyvät laput silmien edessä.

T65-6 / LÄHTÖ 10

Pasi Impola, Pofori (8) sai hieman huilata kovien starttien jälkeen. Kaikki hevosella tuntuisi oleva ok. Pofori on saanut olla hieman helpommalla, joten ei ole varmaa, että se olisi heti aivan samassa vireessä kuin ennen paussia. Rahaa ruuna sai aika nopeasti lisää. Vastustajat, jotka lähtivät vielä vähän aikaa sitten samalta paalulta, pääsevät nyt matkaan 20 edempää. Kun Boforilla on nyt yritettävä päästä matkaan reippaammin, niin laukan vaara kasvaa. Pienellä varauksella Poforiin kuuluu minun mielestä tässä kohtaa suhtautua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski ajanee paljolti sen mukaan, miten Bofori lähtee, ja kuinka varmalta se tuntuu. Varmemmin vapaalta mennyt Bofori oli aiemmin epävarma parijonossa juostessaan, mutta nykyään myös selkäreissu on käynyt.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muutoksia ei ole tulossa.

Hannu Hietanen, Kaustisen perjantain esityksen perusteella Erehys (10) näyttäisi olevan hyvässä kunnossa. Sopivalla juoksulla Erehyksen pitäisi olla tässäkin totohevosia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Erehys pääsee nousemaan selkiä pitkin kärkitaistoon mukaan, niin se pystyy tekemään loppuun hyvän palan.

T65-vihje

Päivän 65-peliin joka lähtöön on tarjolla ankkuria. Allekirjoittaneen silmään Callela Ikaros tuntuu todennäköisimmältä voittajalta ja Smart Leader taas aamupäivän prosenttien valossa maistuvimmalta.

T65-1 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Oikein kehityskelpoiselta tuntuvalla Callela Ikaroksen (6) päätähtäin on kriterium, ja Jere Taulion mukaan uran alkustartit on menty vielä paljolti preparee-mielellä. Lappeessa ruuna oli kuukauden starttivälillä valmentajan mielestä hieman tukkoinen ja vähän turhan kevyellä etupään balanssilla ravikaan ei toiminut aivan parhaalla mahdollisella tavalla. Perjantain viimeistelyt ajettiin eri kengityksellä, ja hyvin startin ottanut Callela Ikaros oli tuntunut Taulion käteen nyt paljon paremmalta. Kärjen osalta kisa vaikuttaa suhteellisen tasaiselta. Callela Ikaroksen pahimpia vastustajia edullisempi lähtöpaikka voi antaa voitto ajatellen sen ratkaisevan pienen edun.

Yllättäjäehdokkaat Omaan juoksuun kykenevän Mercedes Matchin (9) ja keväällä mainiosti suorittaneen Raskolnikov Fridon (8) kannatuslukemat tuntuvat jäävän kahteen eniten pelattuun verrattuna hieman turhan mataliksi.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Näillä kolmivuotiailla hevosilla on vasta vähän startteja alla, eikä yhdelläkään ole välttämättä vielä ladattu alkuun ihan täysillä. Kun pienessä porukassa kukaan ei jää kovin huonoihin asemiin, niin moni saattaa jatkaa edelleen samalla linjalla. Kiihdytyskilpailun voittaja voi olla se, joka eniten mielii johtoon. Asiallisesti uransa aloittanut Countess Zoletta (1) on ollut hieman epävarma auton takana, ja viimeksi tulikin laukka lähtöön. Vastus vaikuttaa aika tiukalta, ja nätillä sisäratareissulla lähdettänee tavoittelemaan finaalipaikkaa. Andover Star (3) on tässä kilpailutilanteessa auton takana. Markku Nieminen uskoi sen lähtevän hyvin matkaan. Ruunan ainoa voitto tuli koko matkan johdon perästä. Tuolla kertaa mentiin ensimmäinen tuhat vain 20-vauhtia, joten siitä juoksusta ei pysty vielä kovin pitkälle meneviä päätelmiä tekemään. Uransa ainoassa autokisassa Callela Ikaros (6) osasi seurata siivekettä asiallisesti, ja tarvittaessa ruuna olisi päässyt varmaan kovempaankin matkaan. Vahvalle Callela Ikarokselle käy vähän kaikenlaiset reissut. On mahdollista, että hevosella koetetaan ajaa ekakertaa johtopaikalta. Samurai Comery (7) oli Vermossakin auton takana edellä mainitun ulkopuolella. Tuossa kohtaa se oli vielä nopeampi, mutta tilanne ei ole välttämättä pysynyt samana. Samurai Comery oli uransa avauskisassa johtopaikalta toinen, mutta tuosta tiedolla ei ole kovin paljon todistusarvoa tätä tehtävää ajatellen. Raskolnikov Frido (8) palaa kisaan tauolta, joten terävyys ja vauhtikestävyys ei ole välttämättä heti ihan tapissa. Ori on voittanut keulasta, mistä se olisi Markku Niemisen mielestä vaikea ohitettava. Ykkösiä on tullut muultakin paikoilta, joten kuskilla on tilanteen mukaan käytettävissä erilaisia taktiikkavaihtoehtoja. Lähtöpaikka parani selvästi poisjääntien myötä, joten vetotöihinkin saatetaan pyrkiä. Janne Sorosen mielestä omapäisyys tuntuu Mercedes Matchin (9) ainoalta heikkoudelta. Parhaitten vapaalta radalta suorittavalle riskille tammalle takarivi on miinusta, kun se ei kuskin mukaan pidä silmille lentävästä hiekasta. Tässä kisassa Soronen tuntui hieman kaavailevan Mercedes Matchille juoksua parijonossa.

A: 6 B: 7,8,9,3 C: 1,4

T65-2 / LÄHTÖ 6

Varmaehdokkaat Varsin pätevältäkolmivuotiaalta tammalta vaikuttava Donna Leonora (5) tuntuisi kohtaavan tässä pääosin aika sopivia vastustajia. Hevonen on monipuolinen juoksupaikan suhteen, mikä aina kuskille melkoinen valttikortti. Kolmen tolpan kera kisaan saapuva Main Stage (2) on kohdannut viime kisaa lukuun ottamatta hieman kevyempiä porukoita. Kajaanissa vastassa oli saman omistajan toinen hevonen, rinnalla matkannut Samurai Comery, jonka se piti lopussa varmasti takanaan. Sisäradalta starttaava hyvä avaaja saattaa hallitta kisaa pitkään, mahdollisesti maaliin asti.

Yllättäjäehdokas Tähän ennalta selkeältä kahden kaupalta vaikuttavaan kisaan voisi todennäköisesti hyvän juoksun saava Vaya Con Dios (4) olla hyvä yrityshevonen kaksaripeliin.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Main Stage (2) käynnistyi Kajaanissa kolmosradalta mainiosti, ja tässäkin ori saattaa pitää kiihdytyksessä kaikki ulkopuolellaan. Jos tuo onnistuu, niin asemista Jukka-Pekka Kauhanen suunnitteli pitävänsä kiinni. Cankus Xport (3) voisi viime esityksen perusteella päästä aika reippaastikin matkaan. Laukkariski on alati olemassa ja porukka kova, joten takia alku ja muutenkin mentäneen taas aika tavalla varman päälle. Parissa kisassa ravinsa kanssa tuskailleen Vaya Con Dioksen (4) askellus sujui taas viimeksi moitteitta. Jyväskylän toukokuun startin perusteella ori osaa avata tarvittaessa terävästi. Sekin on mahdollista, että Vaya Con Dios olisi nopein ensimetreillä. Vastus on tiukka, ja sopiva selkä kelvannee mieluusti eteen. Donna Leonoralla (5) alkuun ei ole vielä satsattu, mutta tässä tuo voisi olla mahdollista. Toisaalta paikka johtavan rinnallakin käy, joten mikään pakko tammalla ei ole vieläkään kuluttaa voimia kiihdytykseen. Markku Niemisen aatosten perusteella Bobby Bluelle (6) haettanee nättiä selkäreissua. Special Mysteryn (7) taktiikkaa ikävältä lähtöpaikalta aiempaa merkittävästi kovemmassa seurassa en osaa lähteä arvailemaan. Aggressiivinen ajo tuntuisi kuitenkin aika uhkarohkealta valinnalta.

A: 5,2 B: 4,6 C: 3,7,9

T65-3 / LÄHTÖ 7 / Troikka-1

Varmaehdokas. Ravilla matkaan pääsevän, näihin sarjoihin erittäin kovan luokan omaavan Little Bossin (2) takana pitäminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa.

Yllättäjäehdokas Selkeästi mainioon vireeseen noussut, yllätyksiin kykenevän Leon Dahlian (3) voisi olla mahdollisuudet keulaan pääsyyn, ja siinä tapauksessa sen ohittaminen matkan aikana ei ole tässäkään välttämättä aivan helppoa.

Arvoitus Neljä viikkoa sitten toisesta ulkoa viimeisellä takasuoralla kärjen rinnalle kiertäneen Filius Felixin (9) ravi mureni 300 m ennen maalia laukalle. Hyvänä ollessaan mainio rytmivaihtaja on kyennyt ohituksiin loppusuoralla. Onnistumista alkaa olla kuitenkin jo aikaa.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Tiukasti siivekettä seuraava Capitano Web (1) saanee tästä tarvitsemansa nätin sisäratareissun. Kajaanissa alkuun pitkän laukan ottanut Little Bossille (2) ravilla matkaan pääseminen ei ole ollut aina ennenkään ihan yksinkertaista. Startti jouduttanee taas ottamaan kieli keskellä suuta. Huikeat vauhtivarat omaavalla Little Bossilla ehtii ajaa vielä päätöslenkillä eteenpäin, kuten Tuomas Pakkanen totesi. Asiallisesti avaava Leon Dahlia (3) ei ole varmaakaan ihan ensimetreillä nopein, mutta mieliasemiinsa johtoon ruuna saattaisi kuitenkin muiden suostumuksella edetä. Carmalt Mustang (5) ei toissa kerralla täysin rauhoittunut juoksemaan johtopaikalla, jaVieremän pitkällä maalisuoralla sijoitus valahti viime metreillä huonoksi. Kahdessa edellisessä esitykset vastaavalta paikalta tuottivat kakkossijan. Kajaanissa johtavan takaa tilaasaatuaan ruuna kiri päätössatasen mallikkaasti.Tässäkäytettävää ajotaktiikka on ennalta aika vaikea arvata. Snowline Cherry (6) lähtee hyvin siivekkeestä. Paremmin talviaikaan pärjänneelle tauolta palaajalle haettanee vielä kivaa selkäreissua kärjen lähituntumasta. Filius Felixin (9) ohjastajalla on starttitilanteessa edessään vaikea valinta. Asettautuuko hän sisäradan hyvä avaajan taakse, jonka eteen saattaa jo alkumatkasta ilmestyä useampi vastustaja, vai meneekö hän epävarman ja joka tapauksessa kohtuullisen verkkaisesti käynnistyvän hevosen taakse. Huonolla tuurilla valjakko voi jäädä alussa ihan hännille. Little Bossia lukuun ottamatta, todennäköisimmin taustalla matkaavat toivonevat vetävää selkää eteen, kun pitkä kiri ilman apuja ei välttämättä tuota niille yhdellekään ihan kärkipään sijoitusta

A: 2,3,5,9 B: 12,11,7,6 C: 10,1,4

T65-4 / LÄHTÖ 8/ PD-1

Varmaehdokas / Arvoitus, Viime kaudella yhdeksän tolppaa ottaneen Smart Leaderin (3) tämän vuoden voittosaldo näyttää nollaa. Kunnon puolesta ykkösiä olisi varmaan tullutkin, mutta laukat ovat haitanneet menoa. Lähtöpaikka on kovalle avaajalle mainio, ja ravilla ruunalla pitäisi olla tässä hyvät mahdollisuudet olla ensimmäisenä maalissa.

Yllättäjäehdokas Sijoituksiaan paremmassa iskussa kilpaileva Coys Rain (6) voisi pystyä sopivan selkäreissun perästä kirimään vaikka kärkeen.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kaikille viidelle sisimmälle radalle on arvottu kovat lähtijät. Harvalla niistä täydellä matkalla hinguttaisiin vetotöihin, mutta näin maililla tilanne voi olla ainakin jonkin verran toinen. Asiallisesti, mutta tasaisesti suorittaneella Ain’t She Sweetin (1) rattailla ei varmaan olisi mitään keulapaikkaa vastaan, mutta kaikkien ulkopuolella pitäminen ei välttämättä onnistu, vaikka tamma osaa lähteä aika liukkaasti. Bessie Bliss (2) laukkasi viimeksi leveän kiihdytysviuhkan uloimpana. Näin kakkoselta tamma saattaisi olla vaikka alussa nopein. Selkäjuoksu on ollut ainakin aiemmin Bessie Blissille turvallisempi vaihtoehto. Ravin käyttäessä Smart Leader (3) voisi siirtyä jo ennen ekakaarretta johtoon, mistä sillä siinä tapauksessa myös ajetaan. Ei Zell Mementokaan (4) jää muiden jalkoihin kiihdytyksessä. Vapaan radan reissu ei ole ollut oriille yleensä mieleen. Tuomas Pakkanen suunnitteli She A Cecilialle (5) nättiä juoksua kärjen tuntumassa, mihin terävästi avaavalla tammalla voi olla mahdollisuudet. Coys Rainille (6) vetotyöt eivät ole olleet kovin tuloksellisia, joten mahdollisimman mukavaan paikkaan parijonoon kuski yrittänee ajokkinsa mahduttaa. Takarivistä startatessaan Lionize (9) ei ole yleensä pitänyt edessä oleva selkää koivin tiukasti. Vaikka hevonen vaikuttaisi viime starttien perusteella olevan kunnossa, niin kärkisijaa ajatellen se voi jäädä alussa liian kauas kärjestä, kun matkana on maili. Kovissa tammamittelöissä viime kertaa lukuun ottamatta hyvin suorittanut Proserpine (10) seuraisi aika tiukasti siivekettä, joten tällainen lähtöpaikka on sille epäedullinen.

A: 3,1,5,6,10 B: 9,2,4 C: 7,8

T65-5 / LÄHTÖ 9/PD-2, Troikka-2

Varmaehdokas, Eturivistä Gran Alea (10) olisi ollut helppo ehdottaa ainoaksi merkiksi lapulle. Näin takarivin paikalta mutkia voi tulla matkaan, mistä myös Tiina Koskinen hieman varoitteli.

Yllättäjäehdokas Lupaavasti Suomessa aloittanut Earn N’Burn (5) on saanut lähdön ennalta kovimpiin verrattuna merkittävästi paremmat alkuasemat. Rehti, hieman tasavauhtinen ruuna olisi keulasta tai ylivauhtisessa kisassa jopa varteenotettava voittajakandidaatti.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Osanottajat, joiden menestys tuntuisi tässä porukassa todennäköisimmältä, ovat saaneet huonot lähtöpaikat. Kun on vaikea arvata, kelle eturivin hevosista vetotöitä innokkaimmin hamutaan, on juoksunkulun ennustaminen tosi hataralla pohjalla. Räväkästi matkaan pääsevä Bear A Title (1) saattaa hyvinkin pitää kaikki ulkopuolellaan. Kun sopivaa veturia ei ole välttämättä tarjolla eteen, niin keulastakin voidaan koettaa ajaa. Jos alkuun joudutaan satsaamaan paljon, niin selkäreissu saattaisi olla Bear A Titlelle kuitenkin se paremman menestyksen tuottava vaihtoehto. Kovaa lähtevälle Wilda Tigern Jackille (3) koetettaneen saada asemat sisäradalta läheltä kärkeä. Mukavasti kiihtyvällä, kohtuullisessa kunnossa kilpailevalle Titan Arrowille (4) kävisi juoksu johtopaikalla. Asiallisesti avaavalla Earn N’Burnilla (5) voisi silläkin päästellä johtopaikalta. Tasaisesti ilman loistoa Ruotsissa suorittanut Anaheim Kemp (6) on parhaimmillaan seurannut autoa aika tiukasti. Maamme ykköskuski takanaan hevonen on alkutapahtumienkin suhteen melkoinen arvoitus. Flirt Fortunalla (7) näin ulkoa satsataan tuskin starttiin. Hitaahkosti käynnistyvä Only Eyes Broline (8) voi huonolla tuurilla jäädä aika kauaksikin aikaa ulkoradoille roikkumaan, jos sillä ajetaan, kuten Petteri Joki arveli kasilta eteenpäin. Takarivin kovista yksikään ei ole missään hirveän kiertelijän maineessa, ja on vaikea ennakoida kuka niistä uhrautuu kolmannen radan vetäjäksi. Nopea lähtijän takaa Gran Ale (10) voi hyvillä tuureilla saada paikan läheltä kärkeä. Edestä starttaava saattaa kuitenkin painua mahdollisuuksien mukaan sisäradalle, jolloin Gran Alen kohtaloksi voisi tulla juoksu johtavan rinnalla, mistä se ei ole pitänyt ollenkaan.

A: 10,5,11,8,12 B: 1,6 C: 4,9,7,3,2

T65-6 / LÄHTÖ 10

Varmaehdokas, Tänä vuonna kukkaan puhjennut Pofori (8) on kerännyt radoilta lähes 13 000 euroa. Tuota myötä sarjat ovat nousseet. Tuosta seikasta ja pikku tauosta Pasi Impola hieman varoitteli. Voittamisen osaava ruuna on kuitenkin tässä ymmärrettävästi ensimmäisenä mieleen tuleva ehdokas tehtävään. Tauko ja muut pikku kysymysmerkit huomioiden 60 prosentin kannatus ei tee Poforista erityisen houkuttelevaa vaihtoehtoa rivin tukipilariksi.

Yllättäjäehdokkaat Aamun neljän prosentin kannatuksillaan Hissun Turbo (4) ja Vinksahti (11) tuntuvat varsin maistuvilta varmistusmerkeiltä kupongille. Kuopiossa pitkällä matkalla keulasta niukasti ulos totosijoilta tipahtanut Hissun Turbo on lyhyen vaisumman jakson jälkeen löytänyt taas paremman iskun. Oulun heinäkuun autokisassa 100 m ennen maalisuoralla rinnalle Poforin rinnalle, mutta ei ehtinyt eikä pystynyt ohitukseen. Kisan suuri suosikki starttaa tässä 20 m taaempaa, ja sopivalla selkäreissulla Hissun Turbo voisi nyt otella voitosta vielä tiukemmin. Erehykseen verrattuna Vinksahti pääsee matkaan 20 m huonommista asemista kuin perjantaina Kaustisella. Ruuna jäi kuitenkin alussa ottamassaan laukassa ainakin saman verran. Esitys oli kahden kuukauden tauolta erittäin lupaava. Pitkään kiriin kykenevä voi olla nyt vielä selkeästi terävämpi, jolloin se voi olla muille kova vastustaja

Arvuuttelua juoksutapahtumista Asiallisesti liikkeelle pääsevä Viespatar (1) voi johtaa kisaa jonkin aikaa, jos ajoittain hieman haparoiden käynnistyvän Eka Marin (2) startti ei onnistu. Pihtiputaalla Eka Mari veti kisaa loppusuoralle, ja ohi tulivat vain kova Malkkin ja kivan reissun saanut mainiossa kunnossa oleva Aparis. Todella nappisarjan itselleen löytänyt tamma voi ravia mennessään johtaa tätäkin kisaa pitkään. Asiallisesti voltista lähtevä Hissun Turbo (3) saanee tästä oikein mieleisen reissun. Edellisissään kohtuullisesti suorittanut Hissun Feeniks (4) ei ymmärrettävästi riittänyt derbykarsinnoissa kärkisijoille, mutta hieman parempaa hevoselta olisi kuitenkin voinut kisassa odottaa. Valmentajan ohjastama ori on tähän kohtaan monella tapaa hankala arvioitava. Selvästi paremmin viime starteissaan suorittaneeseen E.V. Artoon (5) Mika Forss tuntuu pääsevän startti startilta paremmin sisälle. Kaustisen kesäkuun ryhmälähdössä ori oli 100 m ennen maalia samassa rintamassa nyt 20 huonommista alkuasemista starttaavan Poforin kanssa, kun laukka pilasi pelin. On hieman vaikea tietää, että kuinka liukkaasti maan ykköskuski pääsee E.V. Artolla voltista liikkeelle, mutta aika läheltä kärkeä juoksupaikan uskoisi löytyvän. Tuomas Pakkasen kokemuksen mukaan Uutelan Liisi (6) on voltista tosi epävarma lähtijä. Ykkösrata on tammalle kuitenkin hänen mielestä se paras lähtöpaikka. Nyt Jarmo Saarelan ensi kertaa luotsaama Vilkkaan Tuuri (7) käynnistyy hyvin. Tasaisia esityksiä tehneestä ruunasta en osaa oikein muuta sanoa. Vaikka Pofori (8) on nykyään selvästi varmempi lähtijä voltista kuin alkukaudesta, niin mikään starttiraketti se ei vieläkään ole. Lähtötilanteessa on molemmilla puolilla vastustajia, mikä saattaa, varsinkin häiriötilanteissa aiheuttaa yhä pienen laukan vaaran. Omaan juoksuun kykenevällä voitontahtoisella Poforilla kuski on voinut huoletta ajaa johtavan rinnalle. Rahallisesti makean sarjan itselleen löytänyt Kömin Lento (9) on nopea avaaja, joka voi edetä tässäkin jo varhain kärjen tuntumaan. Hannu Hietasen mielestä Erehys (10) tarvitsee tarkkaa selkäreissua. Tilanne olisi orin kannalta ihanteellinen, jos sen pääsisi kääntämään kiriin vasta maalisuoralla. Vinksahti (11) pääsee paalultaan yksin matkaan, mikä on sille etu.

A: 8 B: 11,10,5,3,2,6 C: 4,9,7 C: 1

T65-systeemi

A: 6 (7,8) 5,2 (4,6) 2,3,5,9 (12,11) 3 (1,5) 10,5,11,8,12,1,6 (4,9) 8,11,10,5,3,2,6 (4,9) = 392 riv

Muut lähdöt

  1. 6.Tiitteri Rok 7.Saran Velitouho – 3.Ojan Onni Rols – 1. R.R. Santeri – 4.Kylmän Kukka – 5.Aamun Loiste

  2. 3.Elma Sol – 4.Penelope Dahlia – 5.Lovis Lini – 7.Harmicrobot Tinker (9.Bowie Savoy– 7.Speed Mikko – 12.Marielle Carjan)

  3. 8.Hilma Hilpeämieli – 3.Sallan Tuuli – 9.Siiri Vei – 2.Hurja Unelma – 7.Humppa Heikki – 5.Margetta

  4. 8.Backward’s Boy – 2.Like A Power – 1.Lina Lee – 9.Like Elvis 11.Ditchback Duke – 7.Lady Spell (10.Spartan Fury – 3.Estelle Crown – 4.Amour Boost)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen