Vihjeet 26.9.2019

25.09.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Timo Salmela, Kaikin puolin mukavanoloinen Skyfall Shine (3) on alkanut menemään hyvin ja molemmat voitot ovat tulleet helposti. Jyväskylän kivan startin jälkeen tähän kisaan on mukava lähteä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ihan jollakin lailla lähtevällä Skyfall Shinella kuski voi ajaa, kuten hän parhaaksi katsoo.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Taulaan paremmassa kunnossa olevan George Bambinan (5) ravi alkoi Kajaanissa loppu kohti kadota. Jos olisin saanut kannettua hevosen viimeisen kaarteessa vielä vähän matkaa, niin laukkaa ei olisi tullut. Jotta hevonen pysyisi paremmin askelillaan, niin se on viimeistelty nyt vähän eritavalla ja varusteita hieman muutettu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ravin stabiloimiseksivarusteisiin tehdään joitain muutoksia.

Petteri Joki, Cosmic Soul (8) on tehnyt molemmissa starteissaan hyvät juoksut, mutta aina joku tullut ohitse. Tässäkin ainakin yksi kova on vastassa. Totosijalle hevosta taas odotan. Cosmic Soul ei ollut vielä koskaan auton takana, joten harjoituslähtöön mennään mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cosmic Soul ei päässe kovin terävästi auton takaa matkaan, joten selkäjuoksu on varmaan nyt tulossa. Siitä asiasta ei ole haittaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei ole tarkoitusta muuttaa.

LÄHTÖ 2

Tuomas Pakkanen, Sopu-Ellu (4) pystynee menemään matkan 30-vauhtia läpi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on sopiva hyvin lähtevälle Sopu-Ellulle. Katsotaan sitten, miten juoksu lähtee menemään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Vielä hieman lisää vauhtia kaipaava,asiallisessa kunnossa oleva Kevinin Tähti (3) on ollut paremmantuntuinen. Pärjäämisen pitäisi olla tässä jollain tasolla mahdollista.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ei isompia, joten tilanteen mukaan ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvia saatetaan riisua, jotta Kevinin Tähti olisi hieman terävämpi.

LÄHTÖ 3

Antti Ojanperä, Zogo Match (2) ei ollut tällä kaudella ihan niin hyvä kuin mitä viime vuoden perustella odotettiin, ja jotain pientä hevosesta on puuttunut. Tässä sillä ei vastassa mitään ylikylän menijöitä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tilanteen mukaan mennään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ihan perusvehkeillä kisa ajetaan.

Marko Hakkarainen, Välillä kipeänä ollut Ukebell Jet (4) on ollut kotona taas parempana. Varovaisen toiveikkaana kisaan lähdetään, ja Ukebell voisi taas vaihteeksi vähän pärjätäkin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvästä lähtöpaikasta on apua, ja mahdollisimman reippaasti matkaan koetetaan päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Miika Tenhunen, Joka starttiin huimasti parantaneen Ranch Quijoten (1) kunto ei ole kotiajojen perusteella ainakaan laskusuunnassa. Hävitessään Joensuussa Cape’s Captainille tämä ei ollut vielä niin hyvä kuin mitä se tällä hetkellä on. Vaikka Cape’s Captain ei ole aiemmin kilpaillut näin pitkällä matkalla, niin en usko tuon asian tuottavan sille ongelmaa. 2600 m on tälle ainakin mieluisampi kuin maili.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ranch Quijotelle ovat käyneet kaikki juoksupaikat. Jos startissa ei saada keuloja, niin toivotaan että päästään mahdollisimman nopeasti ulos sisäradalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei muuteta.

Tuomas Pakkanen, Too Cool For You (2) oli tasainen Vieremän paikallisstartissa, eikä tuon esityksen perusteella voi lähteä mitään suurempia lupaamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Peesijuoksua lähdetään hakemaan.

Markus Takaluoma, Rapido Follo (4) on kunnossa, mutta hevosen juoksut eivät ole onnistuneet. Rapido Follon pitäisi mennä tämäkin matka.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulaan yritetään, ja jos sinne päästään, niin sieltä kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Cape’s Captain (8) ei ollut viimeksi ihan niin hyvä kuin mitä se on yleensä ollut. Nyt hevonen ollut taas parempi treeneissä. Pidempi matka suosii Cape’s Captainia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Cape’s Captain ei ole maailman nopein startissa, joten lähtöpaikka on vaikea. Katsotaan sitten tilanteen ja mielen mukaan, että millä taktiikalla ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Ville Pohjola, Bone’s Star (1) oli Rovaniemellä hyväntuntuinen. Hevonen meni helpolla tyylillä, vaikka matkavauhti oli tasaisen reipasta. Kiriä ei vain lopussa oikein irronnut.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bone’s Star oli hieman sen oloinen, että sillä saattaisi olla helpointa ajaa keulasta.

Ville Pohjola, Take Me Home Message (3) meni Oulu Express-finaalissa koko matkan sen mitä pystyi. Nyt tamma kilpailee omantasoisessa seurassa. Juoksut ikäluokkakisoissa ovat niin erilaisia verrattuna tavallisiin lähtöihin, että menestymistä tässä on vaikea ennakoida.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman turhan meneväiselle Take Home Messagelle toisen takana juokseminen voi olla parempi vaihtoehto.

Niko Jokela, Välillä kesällä vaisumpana olleen Take Home Message (3) hyvä esitys Oulu Express-karsinnassa tuli pikku yllätyksenä. Tamma suoritti samalla tasolla myös finaalissa, ja sai sen sijan mitä ansaitsikin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti lähtevälle Take Home Message saanee tästä kivan reissun kärjen tuntumassa.

Marko Hakkarainen, Gladstone Comery (4) on ollut terveempi, ja tuo on näkynyt pirteämpinä esityksinä. Lähtöpaikka on mainio. Jos ruuna pääsee ravilla matkaan, niin mikään sijoitus ei tule minulle hirveän suurena yllätyksenä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alkuun satsataan, ja keulaan kokeillaan päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteet ja balanssi ovat olleet hevoselle hyviä, joten mitään ei lähdetä muuttamaan.

Kari Alapekkala, Listas Hector (6) ei ole ollut tauon jälkeen kummaankaan starttiin sellainen kuin on odotettu. Limaa tuli vielä viime kisankin jälkeen. Hevonen on tuntunut nyt paremmalta, mutta hieman epävarmoin miettein tähän kisaan vielä kuitenkin tullaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Listas Hector on parempi vapaalta radalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jos rata ja keli sallivat, niin Listas Hectorilla on tarkoitus ajaa ensi kertaa sen uran aikana ilman etukenkiä.

Ville Pohjola, Moonwhisper (10) on tehnyt hyvät kirit viimeisiinsä. Positiivisin mielin kisaan lähdetään. Jos kaikki matsaa, niin tamma voisi olla tässä mukana kärkimatsissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Taustalta viimeisissään tullut Moonwhisper on ollut hieman turhan meneväinen vapaalta radalta, ja selkäjuoksu saattaakin olla tammalle tuon takia parempi.

Tuomas Pakkanen, Hyvän esityksen viikko sitten takaa tehnyt Moonwhisper (10) tuli loppumetrit vahvasti.

Timo Salmela, VieläHalsualla Rose’s Nella (12) oli ok ja hevonen tuli loppuun asti. Tallimme varsoilla oli kesällä virustautia. Tälläkin oli jotain, kun veriarvot heittelivät. Tästä taas aletaan ajaa kilpaa. Tärkeintä olisi saada hyvä startti, eikä tästä kisasta vielä kauheasti odoteta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Suhteellisen mukavaa reissua tavoitellaan. Toivotaan, että loppu on Rose’s Nellan osalta paras kisassa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jenkkikärryt laitetaan taakse ja kengät alle. Ilman etukenkiä Rose’s Nella on ehkä hieman parempi, mutta ero ei ole iso siihen, että ne ovat alla.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Jukka-Pekka Kauhanen, Leon Dahlialla (2) oli pari starttia aika peräjälkeen, joten se sai pitää pienen kilpailupaussin. Treenien perusteella hevosen pitäisi jatkaa edellisstarttien tasolla.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovaa matkaan yritetään lähteä. Vaikka Leon Dahlialle käy muutkin juoksupaikat, niin keulasta se on kuitenkin paras. Jos johtopaikka irtoaa suhteellisen helposti, niin sieltä koetetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiin ei ole tehdä mitään oleellisia muutoksia.

Hanna-Kaisa Marjala, Hyvässä kunnossa talliin tullutta Wille Caramellia (6) ei ole tarvinnut treenaamalla yrittää saada paremmaksi. Kovasti meillä piristynyttä ruunaa on hierottu pariin kertaa, jotta se saataisiin notkeammaksi. Hiitillä hevonen on mennyt siinä missä muutkin. Harjoituksissa tämä ei ole laukannut, mutta sitä se ole tehnyt ennenkään. Toivotaan, että Wille Caramell menisi koko matkan ravia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuskille ei anneta muuta ohjetta kuin, että tarvittaessa Wille Caramellillä voi ajaa myös kuolemanpaikalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Wille Caramell on juossut korvat auki, mutta nyt ne laitetaan kiinni.

Markus Takaluoma, Star To Be Loved (10) ollut aina hyvä kotona, joten ennalta on vaikea tietää, mitä se tekee itse startissa. Hevosta on taas hoidettu, mutta minulla ei ole käsitystä, mikä on ollut tuon vaikutus. Star To Be Loved on sen verran meneväinen kotona, ettei se ole parhaimmillaan ollakseen tarvinnut startteja alle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Star To Be Lovedilla on ollut kaikki kohdillaan, niin se on pärjännyt paikalta kuin paikalta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla perusvehkeillä jatketaan.

Miika Tenhunen, Ready Pressillä (11) on kesäaikaan ongelmia palautumisen kanssa. Nuo kaksi kesän starttia ajettiin hieman liian aikaisin. Nyt ruuna on ollut pariin hiittiin parempi. Viimeiseen Ready Pressin suorittaminen oli parasta sitten kevään. Kova ei ole treeneissä menty. Ready Press yritetään saada taas kisoihin sisään startteja ajamalla. Takarivistä tämän hevosen pärjäämistä on ollut aina hankala ennustaa. Tähän kisaan ei ole vielä suuria tavoitteita.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä juoksua tässä kohtaa tavoitellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hyvät kaviot omaavalla Ready Press ajetaan ilman kenkiä, mikä on sen paras balanssi. Kärrypolitiikka on vielä harkinnassa, että ajetaanko jenkit vai normaalit rattaat perässä.

Jouko Tarvainen, Black Maya (12) menee startissa aina hieman urku auki, niin sen on aina välillä hyvä saada hieman hengähtää. Tallimme toiselle hevoselle oli näissä raveissa tarjolla nappisarja hyvällä palkinnolla, mutta tuo lähtö meni peruutukseen. Alun perin tämä ilmoitettiin mukaan tähän kisaan tavallaan vähän matkakaveriksi. Kilpaa tullaan kuitenkin tosissaan ajamaan. Jos juoksu ei mene mahdottoman vaikeaksi, niin omaani luotan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Black Maya on joskus niin menollaan, ettei se ei aina rauhoitu juoksemaan selässä. Joensuun 75-kisan kaltainen kova matkavauhti olisi tälle tuosta syystä parasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: En osaa tässä kohtaa lähteä varusteiden kanssa kikkailemaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mauri Jaara, Kesän laitumella ollut Protectorin (2) ravi sujui Kajaanissa mainiosti, mutta esitys oli vielä aika tasainen. Tuon jälkeen ajetuissa treeneissä hevonen ollut terävämpi. Mitään ei oikein uskalla etukäteen luvata. Toivotaan, että Protector olisi nyt startti alla jo terävämpi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että saamme hyvän paikan, ja pääsemme ajamaan sisärataa pitkin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jenkkikärryt laitetaan perään, mistä Protectorille on ollut hyötyä. Muuten samoilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Broadway Apollo (3) on ollut selkeä pettymys startteihin. Ihan mielenkiinnosta lähden sillä itse tähän kisaan ajamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Broadway Apollolla voi ajaa, kuten haluaa. Mitään etukäteistaktiikkaa tähän kisaan en aio laatia.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Sanna Palosaari, Varmaan edelleen samanlaisessa kunnossa jatkavasta Capitol Hillistä (4) ei ole treenien perusteella mitään negatiivista kerrottavaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Capitol Hillin jo tunteva kuski saa ajaa reippaasti lähtevällä hevosella sellaisella taktiikalla kuin hänestä on parasta. Keulastakin ruunalla voi ajaa, mutta minulla on sellainen tunne, että Capitol Hill saattaisi olla hieman parempi selkäjuoksulla. Sellainen voisi olla muutenkin sopivampi, kun tästä on suunniteltu pitempi aikaista kilpahevosta..

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, eli jenkit perässä. Kengät pysyvät edelleen alla, vaikka ilman niitä Capitol Hill voisi olla parempi.

Ville Pohjola, Suoritusvarmuudenlöytäneen Capitol Hillin (4) kunto on tällä hetkellä mainio, ja hyvä esitys hevoselta on varmaan tälläkin kertaa taas luvassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ruotsin kovan ikäluokkaruljanssin läpi käyneelle hevoselle on jatkon kannalta järkevää tarjota selkäjuoksuja.

Petteri Joki, Pharaon Face (5) oli mukana Rovaniemen ensimmäisen 300 m metriä tosi raa’assa vauhdissa. Vielä loppukurvissa ruuna tuntui hyvältä, mutta loppu suoralla kova alku alkoi painaa. Soivasti menneellä juoksulla Pharaon Face on tässä yksi mahdollinen pärjääjä, ja ainakin totosijalle hevosta odotan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pharaon Face on tehnyt parhaat esitykset keulasta. Sinne sen voisi olla tässä mahdollisuudet päästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Viime vuonna tosi hyviä juoksuja tehneelle Elliot Bokolle (6) tuli pieni loukkaantuminen, eikä se ole tuon jälkeen pystynyt samanlaisiin suorituksiin. Odotellaan, että hevonen palaa taas tasolleen. Eliot Bokon ihan viime tilanteesta minulla ei ole tarkempaa tietoa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Oikein kovasta vauhdista tykkäävä Eliot Boko teki viime vuonna keulasta hyviä esityksiä. Ruuna ei ole mitenkään räjähtävän nopea startista, joten selkäreissua tässä tavoiteltaneen.

Marko Hakkarainen, Hyvän juoksun viimeksi montessa tehnyt Good Dynamite (7) saattaa jatkossakin pärjätä noissa sarjoissa. Kärrylähdöissä Good Dynamiten motivaatio on ollut aika tavalla kateissa. Hyvin on mennyt, jos rahoille tässä ylletään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä selkäreissua tavoitellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Sanna Palosaari, Meillä olleessaan Mafioso Face (9) on ollut iloinen hevonen, ja aivan kuin nuoret hevoset. Ruunan pitäisi jatkaa edelleen samassa iskussa. Uskoisin, että tallimme tämän kisan hevosista se on ennen maalissa, kumman juoksu onnistuu paremmin

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Toivotaan, että kuski löytää hevoselle hyvän paikan parijonosta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Jenkkikärryt jatkavat perässä, ja kengät pysyvät alla.

LÄHTÖ 8

Jukka-Pekka Kauhanen, Kesällä tehdyt varustemuutokset veivät Julianne Dahliaa (1) jostain syystä huonompaa suuntaan kilpailuissa. Treeneissä hevonen oli normaalin, jaksavan ja nopeantuntuinen, mutta suoritukset kilpailuissa eivät olleet odotetunlaisia. Varusteissa on jouduttu pikku hiljaa palaamaan entisiin. Vieremän paikallisravikisa lauantaina ajettiin hiittimielessä. Esitys oli jo vähän sinnepäin, muttei vieläkään hyvä. Suoritus tässä kisassa on itsellenikin ennalta jonkinlainen arvoitus.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on Julianne Dahlialle varmaan paras mahdollinen, ja omaksi itsekseen se voi päästä ykköseltä aika kovaakin matkaan. Hieman tasavauhtiselle tammalle reipas matkavauhti olisi edelleen sopivinta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kengitys keventyy paikallisraveista.

Antti Ojanperä, Kunnossa olevalla Vappuäijällä (6) ei pitäisi olla mitään erikoista, ja kaikki hevosella tuntuisi olevan ihan ok. Mitään aivan varmaksi näissä lähdöissä on vaikea lähteä ennalta lupaamanaan. Porukka ei ole ihan kovin mahdollinen, ja voittoonkin voisi olla ihan mukavat mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Juoksun suhteen ei ole sen kummempia toiveita.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiin ei tehdä muutoksia.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Tuomas Pakkanen, Voyant Hope (4) laukkasi Vieremän paikallisraveissa alkuun. Ensimmäisen kaarteen jälkeen ravin kanssa ei ollut ongelmia, vaan se käytti. Hyvältä tuntunut hevonen teki mainion juoksun.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voyant Hopelle ei juoksupaikalla ole välttämättä isoa merkitystä.

Hanna-Kaisa Marjala, Vielä keväällä ei olisi uskonut minkälaiseentason nostoon Honey Bee Web (4) on kyennyt. Tosi nopeasti kehittyneen tamma kamppeissa on yhä tehostamiseen varaa, joten toivottaan se pystyy vielä parantamaan. Kuskien mukaan Honey Bee Webiä ei ole vielä tarvinnut starteissa hätistellä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Honey Bee Web lähti Kajaanissa voltin neloselta vaikeuksitta matkaan, mutta mitenkään hirveä terävä se ei ole starttiin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, eli korvat pysyvät tosi tukossa ja edessä ovat putsit painoina.

Mauri Jaara, Kajaanissa hyvän esityksen tehnyt Honey Bee Web (4) on järkevänoloine hevonen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kajaanissa Honey Bee Web matkasi johtavan rinnalta, joten tuollainenkin reissu tuntuu käyvän.

Marko Hakkarainen, Hieman kevyen balanssin takia herkkänä ollut Bwt Devil (5) laukkasi, kun sen kärryt kävivät yhteen vastustajan kärryjen kanssa. Vähän ryntäämällä matkaan lähtevälle tammalle viitosrata on vaikea lähtöpaikka, varsinkin Oulun kaltaisella aika kapealla radalla. Ravilla matkaan pääsemisen mahdollisuus on aika tavalla fifty-fifty. Näihin sarjoihin hyvä Bwt Devil pystyy startin onnistuessa tässä menestymään

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos Bwt Devil lähtee ravilla, niin se pääsee kovaa matkaan. Jos keulat saadaan, niin sieltä ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Eteen laitetaan lisää painoa.

Niko Jokela, Viimeksi lähtöön laukannut Kivarin Merengue (7) on juoksijan oloinen hevonen, josta voi kehittyä ajan kanssa hyvä menijä. Juoksun onnistuessa Kivarin Mereguella voisi olla tässä pienet pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nättiä selkäjuoksua tavoitellaan.

Petteri Joki, Mountain Delight (10) ei ole ollut ihan parhaimmillaan viimeisissään. Hevonen on ollut matkalla aika flegmaattinen ja lopusta on puuttunut jonkin verran puristusta. Näistä asemista pärjääminen tuntuu aika haasteelliselta. Rahasija tuntuu sopivalta tavoitteelta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksu täältä tulee automaattisesti.

T4-vihje

Avauskohteen suursuosikkia lukuun ottamatta muihin lähtöihin ei ole tarjolla täysin yksiselitteistä ykköshevosta, ja niissä voittajan suhteen on paljon spekuloinnin varaa.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Vakuuttavalla tyylillä kolme peräkkäistä tikkua ottaneen Ranch Quijoten (1) ennakkoon isoimmat miinustekijät ovat sisäradan lähtöpaikka ja reilun kolmen viikon starttiväli. 2600 m sopivuudesta ei ole täyttä varmuutta, kun ruuna ei ole aiemmin juossut näin pitkällä matkaa kilpaa. Ennalta kovimman vastuksen edellä mainitulle tarjonnee Cape’s Captain (8), joka jyräsi Joensuun heinäkuun startissa tämän ulkopuolelta niukasti ohi. Tuohon asiaan Miika Tenhunen huomautti, että Ranch Quijote on parantanut siitä kohtaamisesta paljon. Cape’s Captain oli Jyväskylän syyskuun alun kisassa johtopaikalta lopussa yllättävän kesy. Nyt hevonen on ollut Antti Ojanperän mielestä treeneissä paremman oloinen. Ainakin tähän asti hieman hitaasti käynnistyneelle hevoselle kasirata on ikävä alkuasema. Alun mahdollinen hieman liian kova vauhti suosisi riskiä hevosta. Ranch Quijoten juoksusta ei tule ykkösradalta välttämättä ihan helppoa, joten aamun 75 % kannatuslukemat tuntuvat hieman liioitelluilta.

Yllättäjäehdokas Nätin reissun kärjen takana mahdollisesti saavan Hyacinthin (3) pärjääminen ei tunnu täysin utopistiselta ajatukselta.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Eturivin viidellä sisimmältä radalta päästään aika liukkaasti liikkeelle. Vaikka Ranch Quijote (1) seuraa siivekettä tiukasti, niin ei ole varmaa, että pystyisi pitämään kiihdytyksessä kaikki ulkopuolellaan. Ruuna on voittanut vähän kaikilta paikoilta, eikä keulajuoksu ole menestyksen ehto. Uransa avausykköstä vielä metsästävä Too Cool For You (2) pääsee ravilla kovaa matkaan. Ruuna on juossut jonkun kerran johtopaikalla, mutta aina joku on tuullut päätöspuolikkaalla ohi. Vieremän paikallisravien tasaisen esityksen perusteella Tuomas Pakkanen suunnitteli hevoselle nättiä peesijuoksua. Hyvin avaavalle Hyacintille (3) haettanee 2600 m matkalla selkäreissua. Parijonossa matkannut Rapido Follo (4) tuli kuukausi sitten Kokkolassa hyvissä voimissa maaliin. Johtopaikka mielessä Markus Takaluoma aikoi ajaa eteenpäin. Sujuvasti autosta irtoavan ruunan uran kahdesta voitosta ensimmäinen tuli toiseen starttiin, jossa se piti 20,4-vauhtisen avauskierroksen jälkeen lopussa vastustajat varmasti takanaan. Pitemmällä matkalla ja kovemmassa tehtävässä taktiikan toimivuudesta ei ole takeita. Cube Harryn (5) lennokkaat ensiaskeleet voivat heittää sen alussa vaikka johtoon. Tällä matkalla selkäjuoksu saattaa olla hieman meneväiselle ruunalle turvallisempi valinta. Rim Bay Willmore (7) laukkasi Oulussa ensimmäiseen kurviin mentäessä ulkoradoilta, joten startti saatetaan ottaa nyt hieman varman päälle. Kiihdytys voi muodostua vauhdikkaasti, joten vain tavallisesti käynnistyvällä Cape’s Captainilla (8) voisi olla aika uhkarohkeaa ajaa heti eteenpäin. Paikka johtavan rinnalla ei 2600 m monia houkuta, vaan hyvä veturi kelpaa eteen. Vahvalla menijällä päässee sinne haluttaessa myös matkan aikana.

A: 1,8 B: 3,5,4 C: 2,7,10,9.6,11

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Yritys sellainen voisi olla Bone’s Star (1), jos hevonen saa pidettyä kiihdytyksessä muut takanaan, ja pääsee juoksemaan mielipaikalleen, keulaan.

Yllättäjäehdokas: Tasaisesti suorittava Snowline Ace (2) voisi pienellä terästymisellä olla mainion lähtöpaikkansa avustuksella tasaisen lähdön jokerikortti.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Mika Forsiin ajamassa Bodenin startissa hyvin avaava Bone’s Star (1) kamppaili asiallisesti keulasta toiseksi , Muut yritettäneen pitää tässä kaikin keinoin alussa ulkopuolella. Tasaisesti joka kohdassa kisaa suorittavalle Snowline Acelle (2) kakkonen tuntuu optimaaliselta alkuasemalta. Oulu Express-lähdöissä edellisiin verrattuna selkeästi paremmin suorittanut Take Home Message (3) pysyi Seinäjoen kesäkuun kasvattajakruunukarsinnan kovassa kiihdytyksessä kivasti muiden matkassa, ja tarvittaessa tamma voisi päästäkin aika reippaasti liikkeelle. Selkäreissu voisi olla kolmivuotiaalle tammalle turvallisempi valinta. Tiiviisti autoa seuraavalla Gladstone Comeryllä (4) tyydyttiin Kuopion lounasraveissa suuren suosikin selkään. Jonkinlaisessa nousukunnossa olevalla ruunalla Marko Hakkarainen aikoi ajaa nyt rohkeammin, tavoitteena johtopaikka. Tauon jälkeisissä starteissa ei huonosti, mutta hieman tasapaksusti suorittanut Listas Hector (6) piti toissa kerralla sisäradalta keulat. Noihin asemiin alkuvauhdit eivät taida riittää, mutta kylläkin reissuun vapaalla radalla, joka on Kari Alapekkalan mielestä hänen ajokilleen parempi. Kitzune G.G. (7) voi jäädä taas joksikin aikaa ulkoradoille roikkumaan. Tosi sitkeästi perille asti raatava työntekijä on kyennyt tuollaisillakin reissuilla pärjäämään. Hyvin Kaustisella loppua tullut, jo Oulussa nousukuntoiselta vaikuttaneen Kamikaze Tooman (8) akilleenkantapää on hieman rajallinen lähtönopeus, ja kasirata heikentää menestysodotuksia. Hieman tahmeasti takarivistä edessä olevaa selkää seuraava Quick Sugar (9) voi jäädä aika huonoihin asemiin. Terävästi avaavan Moonwhisperin (10) huono arvontaonni sen kun jatkuu. Lähtöpaikka on kuitenkin kahta viime kertaa vähän lohdullisempi, eikä ruuna joudu välttämättä nyt aloittamaan yhtä kaukaa kuin edellisillä kerroilla. Ville Pohjola piti selkäjuoksua hieman meneväiselle tammalle parempana. Kiihtyvyys on ollut Hillbilly Brucen (11) syömähammas, ja rata yksitoista on hevoselle melkoinen haitta. Voittoja on tullut myös pitkillä kireillä. Rose’s Nellan (12) kaikki tämän kauden mitalit ovat tulleet selkäjuoksuilla, missä joissakin tamma on joutunut aloittamaan kirinsä takapareista. Timo Salmela tuntui toivovan valmennettavalleen tässä mukavaa reissua, jonka perästä tamma pystyisi tulemaan hyvin perille asti.

A: 1,10,4,6,7 B: 3,2,12,11,8 C: 9,5

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Tasaisesta kärkiryhmästä en osaa löytänyt sopivaa ehdokasta rivin tukipilariksi.

Yllättäjäehdokkaat Markus Takaluoman mukaan koko ajan hyvin treenaava Star To Be Loved (10) ei ole suorittanut kisoissa vastaavalla tasolla. Kotona itsekseen hyvin liikkuva ruuna ei valmentajan mielestä ole tarvinnut parhaimmillaan ollakseen startteja alle. Oikealla mielialalla olleessaan hyvin takaa kirivä Star To Be Loved voi pystyä nousemaan lopussa vaikka aivan kärkeen. Peruskyvykkäällä Wille Caramellilla (5) voisi olla tässä tasaisenoloisessa koitoksessa peliprosenttejaan paremmat voittosaumat.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kolmelta sisimmältä kaistalta siivekettä seurataan tiukasti. Oulun elokuun lounasravien reippaasti ylivauhtisella maililla parhaitten lopussa vauhtinsa pitänyt Hillbilly Willy (1) voisi olla alussa vikkelin. Nätillä sisäratareissulla on saavutettavissa paras tulos, ja sellaista tavoiteltaneen. Jukka-Pekka Kauhasen mukaantiheän kilpailemisen takia Leon Dahlia (2) sai pitää tähän kohtaan pikku huilin. Kunnon hän uskoo pysyneen ennallaan. Jos Joensuun alun kamppailussa ravinsa kadottanut ja laukannut pääsisi keulaan ja saisi vetää maltilla, niin jopa kärkisija voisi olla mahdollinen. Torniossa maililla ensimmäisessä kaarteessa johtoon kiertänyt vastustajansa maalisuoralla varmoin ottein takanaan pitäneellä Bluehouse’s Powerilla (3) saatetaan kokeilla taas samaa taktiikkaa. Täydellä matkalla ja kovemmassa seurassa lopputulos on kuitenkin arvailujen varassa. Hyvin muiden mukana startissa pysyvällä Amelie Frostilla (4) hakeuduttaneen heti sisälle. Uudesta valmennusta aloittava, taas kerran tauolta palaava Wille Caramell (5) pääsee asiallisesti matkaan. Ravilla meneminen on ollut pitkään hankalaa, joten ehjä esitys lienee tässä kohtaa tärkeintä. Hanna-Kaisa Marjala ei aikonut evästää kuskia muuten kuin, että paikkaa johtavan rinnalla hevosen takia ei tarvitse välttää. Parhaimmillaan oikein rajusti kiihtynyt, puolen vuoden paussilta kisaa saapuvan Hit Thatin (7) huippusuorituksista on jo aikaa, joten maltilla joka kohdassa kisaa saatetaan mennä. Vetotyöt sopisivat Callaway Scoopille (8), mutta täältä sen voi olla vaikea päästä mieliasemiinsa. Star To Be Loved (10) on parhaimmillaan kirinyt takaa hyvin. Kun vielä tauko on alla, niin lähtöpaikka vaikuttaa oikeinkin käyvältä.Kesän starteissa vaisuhkosti suorittanut Ready Press (11) on jonkinlaisen tasavauhtisuutensa takia ehkä paras kärkipaikalta. Talvi kauteen tähtäävällä ruunalle Miika Tenhunen tuntui haluavan tähän kohtaan nätin reissun. Jos Joensuun 75-tammalähdön vahvalla loppuvedolla voitollisesti selvittäneen Black Mayan (12) iskukyky on säilynyt kolmen viikon starttivälillä samalla tasolla, voi pärjääminen Jouko Tarvaisen mielestä, varsinkin reipastempoisessa kisassa olla myös radalta 12 mahdollista.

A: 12,3,2,10,11 B: 5,8,6 C: 1,9,4,7

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokkaat, Tasaisen hyviä esityksiä suoltava Capitol Hill (4) saanee oikein kivan reissun lähellä kärkeä, joten voittokamppailussa hevonen taas nähtäneen. Sanna Palosaaren tallissa nuoren hevosen mielialan löytänyt Mafioso Face (9) voi kiriä lopussa ykköseksi.

Yllättäjäehdokas Jos keulasta parhaitten suorittava Pharaon Facen (5) ei tarvitse tehdä liikaa töitä mieliasemiinsa päästäkseen, piti Petteri Joki jopa voittoa mahdollisena.

Arvoitus: Ennakko-odotuksiin nähden Broadway Apollo (3) on ollut Antti Ojanperälle pettymys. Oikeat sävelet löytäessään hurjat kyydit omaava hevonen voi olla tässäkin vaikea takana pidettävä.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Rovaniemellä pitkältä tauolta tosi tukkoiselta vaikuttanut Protector (2) oli Mauri Jaaran mukaan terävöitynyt startin ansiosta. Hyvää sisäreissua hän nopealle lähtijälle kaavaili. Broadway Apollo (3) on hurja starttiraketti. Tampereella hevonen paahtoi ensimmäiset 500 m kärjessä peräti 0,75-kyytiä. Viimeksi Kajaanissa ruuna sai nappireissun toisessa ulkona. Kaikki näytti katetulta menestyksen suhteen, kun edessä juossut painui keulaan 600 m ennen maalia. Broadway Apollon paras meno hyytyi kuitenkin jo seuraavan 200 m aikana, ja se tipahti totosta. Nyt on hankala arvata, minkä taktiikan Antti Ojanperä tässä kisassa valitsee. Edellä mainitun ulkopuolelta starttaava Capitol Hill (4) olisi yksi mahdollinen tuohon tehtävään. Rovaniemen ylivauhtisessa kisassa johtavan rinnalla matkannut ja siitä lopussa taipunut ruuna on tehnyt muissa starteissaan luotettavan hyvää työtä. Sekä Sanna Palosaari ja Ville Pohjola pitivät selkäjuoksua tulevaisuuden hevoselle useammasta syystä järkevämpänä vaihtoehtona. Seuraavalta radalta starttaavalla, hyvin kiihtyvällä Pharaon Facelle (5) on ajettu yleensä heti eteenpäin. Johtoon eteneminen saattaa olla muiden suosiolla avulla mahdollista. Niko Jokela odotteli Elliot Bokon (6) rattailla hevosen viime kauden virettä, ja tähän kohtaa hän kaavaili etukäteen kivaa juoksua parijonossa. Mukavan esityksen viimeksi montessa tehneen Good Dymamiten (7) motivaatioei ole Marko Hakkaraisen mukaan kärryt takana ollut paras mahdollinen, ja nätti reissu oli tuon takia ainoa vaihtoehto.Uudella motivaatiolla Sanna Palosaaren tallista kilpaa juossut Mafioso Face (9) osaa tulla takaakin, eikä kymppirata ole voittamiselle ylittämätön este

A: 4,9 B: 5,3,2 C: 7,6,8

T4-systeemit

A: 1,8,3,5,4 (2,7) 1 (10,4) 12,3,2,10,11 (1,9) 4,9,5,2,3 (7,6) = 150 riviä

B: 1,8 (3,5) 1,10,4,6,7,3,2 (12,11) 12,3,2,10,11 (1,9) 4,9,5 (2,3)= 210 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkurit Honey Bee Webin (4) uran ensimmäinen totoravivoitto tuli Kajaanin tätä kevyemmässä seurassa johtavan rinnalta. Starttien myötä pikku hiljaa eteenpäin mennyt varmantuntuinen suorittaja on kisan yksi todennäköisimpiä mitalisteja. Syyskuun alussa uskomattoman hienosti laukkansa paikannut Stargazer Lily (2) on ravatessaan vastaavanlaisessa iskussa muille kivenkova vastustaja.

Yllättäjäehdokas Vieremän paikallisraveissa esityksestään Tuomas Pakkaselta kehut saanut Voyant Hope (3) on ravia mennessään kisan yksi mahdollinen mitalisti.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Tammalähdöissä arvaamattomat yllätykset ovat aina mahdollisia, ja niin on tässäkin kohtaamisessa.Näin matalassa sarjassa juoksunkulun ennakointi on aina vielä tavallista haasteellisempaa monestakin syystä. Tosin tasoerot ovat myös isompia, joten saadulla juoksupaikalla ei ole niin isoa merkitystä. Laukka saattaa tulla lähes kenelle tahansa, ja korjaaminen on näissäkin karkeloissa usein liian vaikeaa. Kohtuullisesti käynnistyvän Rain’s Bansheen (1) viime suoritukset viittaavat nättiin sisäratareissun. Mukavasti ravilla lähtevällä Stargazer Lilyllä (2) ei ole sen vähissä starteissa ajettu vielä keulasta, joten tuon aseman sopivuudesta ei ole käsitystä. Selkäreissu passaa vahvasti kirivälle tammalle. Hieman harvojen ensiaskeliensa kanssa Voyant Hope (3) ei ehtine alussa nopeimpien mukaan. Asiallisesti kiihtyvällä Honey Bee Webille (4) tuntuu käyvän vähän kaikki juoksupaikat. Bwt Devil (5) osaa avata ravilla voltista railakkaasti. Oikealla askellajilla liikkeelle pääsemisen mahdollisuus on Marko Hakkaraisen arvion mukaan fifty-fifty. Jos johtoon pääsy onnistuu, niin sieltä koetettaneen ajaa. Pienen paalun ansiosta liukkaasti myös liikkeelle pääsevä May Cruise (6) voi asemat läheltä kärkeä. Pienen laukkavaaran takiaohjastajavoi joutua ottamaan startin Kivarin Merenguen (7) rattailla jonkin verran varman päälle. Takamatkan juoksulangan molemmat hevoset avaavat voltista aika sujuvasti, ja startin ajoituksen osuessa kohdalle ne voivat saada mukavat juoksupaikat liki kärkeä. Kivasti uransa aloittaneen Sain Glorian (12) menestykset ovat tulleet kärkipäästä, joten lähdön onnistumisesta voi olla sen osalta paljon kiinni.

A: 4,2,5 B: 7,12,9,3,6 C: 1,11,8,10

Muut lähdöt

  1. 3.Skyfall Shine – 7.Cosmic Soul – 6.Goros Pepper – 5.George Bambina – 9.Mindreader (4.Nice Hill)

  2. 1.Virel – 3.Kevinin Tähti – 5.Pankeri – 7.Pontriot (2.Sopu-Ellu – 8.N.P. Turbo)

  3. 2.Zogo Match – 4.Ukebell Jet – 5.Berto Vaikko – 1.Ramona Win – 3.Fade To Jam

  1. 6.Vappuäijä – 5.Tutun Impi – 1.Julianne Dahlia – 3.Villi-Anna

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen