Vihjeet 29.7.2019

28.07.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Niko Jokela, Gideon Starin (6) edessä Kalajoellajuossut hevonen alkoi mutkitella talliportin kohdalla voimakkaasti. Tuon takia tulleen ahtaan paikan tämä otti laukan. Raville selvittyään Gideon Star tuli ihan kohtuudella maaliin, ja ilman epäonnea se olisi tuossa kisassa varmaa vähän pärjännytkin.

Niko Jokela, Koko matkan laiskan nihkeästi mennyt Elma Sol (7) teki kuitenkin lopulta ihan hyvän juoksun.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Elma Sol tuntui suhteellisen nopealta lähtijältä, joten ainakin jonkin verran maililla on satsattava starttiin.

LÄHTÖ 2

Mauri Jaara, Vielä talvella kasvuongelmat haittasivat Might Be Romeota (1), mutta nyt oriilla on mennyt kaikki hyvin. Kuskin mukaan hevoselle jäi Kajaanissa tullessa voitossa vielä aika paljon varastoon. Maili käy hyvin nopealle Might Be Romeolle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ainakin viimeksi Might Romeo lähti reippaasti matkaan. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, että miten ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Kaksi mainiota juoksua nyt peräkkäin tehnyt Hamlet Star (5) oli hyväntuntuinen Kaustisella. Reippaassa lopetuksessa tilaa löytyi vasta reilut 100 m maalia. Hevonen kykeni vielä spurttaamaan voittajan rinnalle. Lyhyt matkakin käy.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kohtalaisesti lähtevälle Hamlet Starille käy vähän kaikenlaiset juoksut, joten pitkältä tilanteen mukaan kokeillaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, eli kengät alla ja jenkkikärryt perässä.

Jouko Kangas, Kaksi vuotta pois radoilta olleen Gagarinin (6) treenaus aloitettiin uudestaan vasta maaliskuussa, eikä kuntopohja tätä kautta varten ole ollut ihan paras mahdollinen. Tuo näkyi Tornion kisassa, missä ruuna jaksoi keulasta vastata puolitoista kierrosta prässiin, mutta meni sitten maitohapoille. Viimeksi kuskista oli loppusuoralle tultaessa tuntunut, että muut painelevat ohi. Hevonen oli kuitenkin omasta tahdostaan pitänyt vastustajat maaliin asti takanaan. Gagarin voi pystyä vähän parantamaan ennätystään. Muutama kova on tässä vastassa, mutta itselleen sopivalla mailin matkalla Gagarin voisi kuitenkin olla neljän sakissa. Kaiken mennessä ihan nappiin, ei parempikaan sijoitus ihan mahdottomalta tunnu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Gagarin tuntuisi menevän tässä vaiheessa paremmin selästä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Muutoksia ei todennäköisesti tehdä, jollei kuski sitten lämmityksen jälkeen ehdota, että jotain vaihdetaan.

Mauri Jaara, Suzie Cuelle (10) maili on sopiva matka, mutta hyvälle avaajalle eturivin lähtöpaikka olisi ollut parempi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Suzie Cue tarvitsee nätin reissun.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita on sitten viime startin muutettu.

LÄHTÖ 3

Niko Jokela, Marti (7) meni Kaustisellakoko ajan selässä saamattomasti. Oulussa ori oli Boforin takana hyvin ohjilla, mutta kun käänsin sen lopussa kolmannelle, niin paineet katosivat. Viime starttien perusteella Martin kunnossa ei ole vikaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Keulasta Marti vastaa hyvin ohitusta yrittäville.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Kari Alapekkala, Like A Boeing (1) otti viimeksi laukan lähtösuoran lopussa. Kuski ei tiennyt syytä hyppyyn. Sekkivehkeet saattoivat olla hieman liian löysällä. Lauantaina ajettujen viimeistelyiden perusteella startti vei tauolta palaajaa eteenpäin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Katsotaan tilanteen mukaan, että millä taktiikalla hyvällä lähtijällä ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Sekki- ja joitakin muita päävehkeitä vaihdetaan. Päätetään sitten paikan päällä, että ajetaanko ilman etukenkiä vai ne alla.

Marika Parviainen, Hillbilly Brucen (2) suoritti viimeksi ihan ok. Vaikka se päästi lopussa kaksi ohitseen, niin olin aivan tyytyväinen täyden matkan ennätyksensä tehneeseen hevoseen. Kuumien ilmojen takia hyvin kisasta palautuneella Hillbilly Brucella ajettiin viikolla vain kerran. Tuossa treenissä ruuna oli ihan normaali.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvää avaajaa ei kannata ottaa startissa kiinni, eikä lähtöauton takana ole kuin yksi taktiikka. Hillbilly Brucelle käy muutkin juoksupaikat kuin keula. Kisa ei ole hevosen vuoden tärkeimpiä, joten verissä päin asemista ei yritetä pitää kiinni.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei muuteta.

Mika Jauhola, Suomeen tullessa Certainly A Winnerillä (5) oli aika paljon vaivoja ja sen paikat olivat melkoisen jumissa. Pohjakuntoa tälle ei ole vielä ehditty rakentaa. Todella nopea ruuna on menevyytensä takia aika raskas treenattava. Certainly A Winner on vielä tähän kisaan melkoinen arvoitus, kun on vaikea tietää, miten sen ajatukset pysyvät startin ajan kasassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ajaisin Certainly A Winnerillä mielellään selästä. Se voi olla kuitenkin vaikeaa, kun hevonen ei tykkää lainkaan kiinniottamisesta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Korvat tukitaan mahdollisimman kiinni. Certainly A Winner juoksee ilman kenkiä Custom-jenkit perässä.

Mauri Jaara, Backward’s Boylla (8) ei ollut viimeksi ennen starttia mitään ongelmaa, mutta sen varusteita haluttiin tarkistaa. Hevonen teki kisassa mainion juoksun, ja ravikin käytti. Backward’s Boy palasi kisaan pikku paussilta, ja kovan uskoisi vieneen sitä vielä eteenpäin. startti vei varmaan nyt hyvin. Juoksun vähänkin onnistuessa Backward’s Boy pystyy viime esityksen perusteella pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on mikä on. Backward’s Boy on nopea startista, joten kasiradasta huolimatta maililla lähtötilanteessa on ajettava jonkin matkaa eteenpäin.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteita ei ole syytä muuttaa.

Petteri Joki, Viime kisassaan Promtus (12) oli kipeänä, minkä takia esitys oli huono. Tämä on olemassa niin hyvä hevonen, että vaikka lähtöpaikka on mailille näin huono, niin juoksun onnistuessa Promtus ruuna voi nytkin pärjätä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tarvittaessa Promtus osaa kiriä takaakin kampailuun mukaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Promtus on ollut takarivin paikalta lähtiessään starttitilanteessa vähän turhankin meneväinen, joten korvat pyritään tukkimaan nyt mahdollisimman hyvin. Muuten samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Jouko Kangas, Viimeksi Oulussa Jepulis (5) jäi lopussa täysin ajamatta. Rohkeammalla taktiikalla kakkoseen olisi voinut olla mahdollisuudet. Torniossakaan juoksu ei mennyt aivan nappiin. Ruunan lähes kaikki lähdöt ovat olleet kovia 75-lähtöjä. Tämä on tallikaverinsa kanssa aika tasavertainen. On varmaan paljon juoksunkulusta kiinni, että kumpi niistä on ennen maalissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti lähtevällä Jepuliksella voi ajaa keulasta. Tämä vastaa ulkopuolella juoksevalla hyvin. Tälle sopisi mainiosti, että kaveri olisi rinnalla, ja että mentäisiin kovaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Veli-Erkki Paavola, Hyvän esityksen viimeksi tehnyt R.R. Samu (6) tuntui paremmalta kuin se on vähään aikaan tuntunut. Toivotaan, että hevonen menee taas pikku hiljaa eteenpäin. Viikko sitten R.R. Samulla oli se hyvä hetkensä. Kyvyt tällä riittää näissä lähdöissä voittamiseenkin. R.R. Samun päivät ovat kuitenkin erilaisia. Ruunaa ei aina huvita juosta, joten ennalta tämä on aina vaikea veikattava. Lyhyt matka käy R.R. Samulle mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: R.R. Samulle käy keula- ja selkäjuoksut. Uskon, että ruuna toimii taas lähtötilanteessa, jolloin se pääsee kovaa matkaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: R.R. Samullasaatetaanajaa ilman kenkiä, mikä olisi sille aiemman perusteella iso etu parhaat.Viimeksi hevonen meni hyvin kengät alla.

Jouko Kangas, Hyvän esityksen Kemijärvellätehneellä Pikku-Rytillä (7) päästään jalkaongelmien takia starttaamaan aika harvakseltaan. Tällä hetkellä terveydentila on sillä mallilla, että kilpaa voidaan ajaa. Kemijärven kisasta ei ole kuin kolme viikkoa. Tähtäimessä olevaan sopivalta näyttävä Ylivieskan 75-sarja ajetaan kahden viikon päästä, jolloin väli on hevosen kannalta vielä parempi. Kotona hyvältä tuntunut Pikku-Ryti menee kaikki matkat. Tällaisessa treenitilanteessa maili voi olla jopa etu.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Pikku-Rytille käy juoksun suhteen vähän kaikenlainen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan, jollei kuski sitten lämmityksen jälkeen ehdota, että jotain vaihdetaan.

Anne Kärkkäinen, Vahvasti loppua tullut Waru (10) oli tosi hyvä Vieremällä. Ruuna on ollut vireessä jo pitempää. Tosi herkästi loukkaantuva hevonen ei ole vain saanut mieleisiään reissuja. Treenien perusteella Waru jatkaa kunnossa, ja paineetkin ovat olleet kohdallaan

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tässä kunnossa Warulla olisi voinut ajaa keulasta. Tältä lähtöpaikalta olemme muiden armoilla.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Todennäköisesti kengät otetaan pois, jolloin Waru ollut mielestäni aina hieman terävämpi.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Antti Ojanperä, Italian Derbyn voittanut Testimonial O.K. (1) on kivantuntuinen kelpo hevonen Suomen lähtöihin. Treenien perusteella minulle on jäänyt sellainen maku, että ori on vahva, joten varsinkin pitemmillä matkoilla menestymiseen pitäisi olla edellytyksiä. Hyvin harjoitelleella Testimonial O.K.:lla pitäisi olla myös tässä kisassa pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti lähtevän Testimonial O.K.:n juoksun suhteen ei ole isompia toiveita.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Tässä Testimonial O.K. kilpailee avovehkeillä. Edestä kengät otetaan pois, ja taakse laitetaan tavalliset kärryt.

Marko Hakkarainen, Olimme ennen Kajaanin kisaa lomilla, ja muutenkin vähällä treenillä ollut Good Dynamite (6) oli tuon viikon ajamatta. Tuo näkyi saamattomana suorituksena. Ennen Joensuuta ruunalla otettiin normaalit treenit, ja meininki kisassa oli ihan toinen. Jos lauantain sijoitustaan paremman esityksen tehnyt Good Dynamite palautuu tuosta startista, niin jonkinlaiseen pärjäämiseen pitäisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvältä lähtöpaikalta on tarkoitus ajaa rohkeasti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Normaaleilla varusteilla jatketaan.

Antti Ojanperä, Ensimmäiseen Suomessa juoksemaansa kisaanJämsässä Broadway Apollo (8) oli vielä hieman tahmea. Startti kuitenkin varmaan aukaisi paikkoja.Tallikaverinsa tapaan, tälläkin on kisassa pärjäämissaumat.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Broadway Apollo on selkeästi paras keulasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Broadway Apollokilpailee tässä ilman kaikkia kenkiä.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Mika Jauhola, Viime maanantaina johtavan rinnalle kiertänyt ja sieltä riskin esityksen tehnyt Armani Press (2) tuli rehellisesti perille asti. Hevonen parantaa vielä, kun se pääsee taas starttaamaan säännöllisesti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksulla Armani Press on ollut parempi. Tilanteen mukaan tässä kuitenkin ajetaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Faith In Life (4) on saanut usein vähän raskaita reissuja, joten ajoin viime maanantaina riskillä ja satsasin starttiin. Hyvän esityksen tehnyt ruuna paransi edelliskerrasta selvästi. Faith In Life palautui startista hyvin, enkä usko se olevan yhtään huonompi kuin viimeksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Faith In Life menee muualtakin kuin keulasta. Alkuun taas mahdollisesti satsataan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan. Korvat on tarkoitus aukaista nyt ensi kerran. Sitä piti koettaa jo viimeksi, mutta varusteet eivät tuossa kohtaa toimineet.

Niko Jokela, Ali Baba Rajmarilla (7) oli välillä ongelmia ravin kanssa, mutta viime starteissa tuokin puoli on ollut kunnossa. Pikamatka on tälle selvästi parempi. Tällainen lähtöpaikka on maililla haastava.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ali Baba Rajmarilla ajaisi mielellään läheltä kärkeä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatkettaneen.

Petteri Joki, Kesän starteissaan tasaisesti suorittanut Silent Victory (11) on tässä hankalat asetelmat. Juoksun onnistuessa toton tuntumaan voisi olla mahdollisuuksia.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nopealla lähtijällä olisi ollut mukava ajaa eturivistä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Silent Victory menee kisan ilman takakenkiä. Muuten sille tulee ihan perusvarusteet.

LÄHTÖ 8

Mika Jauhola, Muuten hyvänjuoksunviimeBodenin startissa tehnyt California (1) oli lopussa nahkea. Sama vika hevossa oli myös heinäkuun paikalliskisassa. Alkukesästä lievistä allergiaoireista kärsinyt tamma sai olla välillä hieman helpommalla. Kunnossa olevalle Californialle viileämmät kelit ovat eduksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lujaa lähtevän California annetaan mennä kovaa. Keulasta en haluaisi vielä tässä kohtaa ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vetolapuista ei ole ollut Californialle hyötyä, joten silmille laitetaan kokolaput. Tämä kisa ajetaan todennäköisesti ilman etukenkiä.

Niko Jokela, Tosi hyvässä kunnossa kilpailevalle Quartam De Caelolle (3) maili sopii mainiosti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Quartam De Caelo on parhaimmillaan selkäjuoksulla. Sopivan sellaisen perästä ruuna tulee palan tosi kovaa.

Mauri Jaara, Ambrogio (4) juossee ilman kenkiä, jolloin se pystyy menemään aika reipasta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos keulaan päästään, niin sieltä koetetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ambrogiolle on iso merkitys, että se pääsee juoksemaan ilman kenkiä.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Pasi Pohjola, Omalla 800 m radalla, tasaista 25-vauhtia läpi ajetun hiitin perusteella Chicotte Chic (5) tuntuisi olevan kivassa kunnossa. Tamman terveydentila vaikuttaisi olevan aivan kohtuullisen hyvä. Ainoastaan kiimat aiheuttavat lämpimien kelien takia hieman kysymysmerkkejä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Chicotte Chic tulee loppuun lyhyen pätkän aika näppärästi, joten toivotaan, että se saa paikan läheltä kärkeä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Chicotte Chiciltä otetaan kaikki kengät pois. Ainakin tähän asti se on tuolla balanssilla tehnyt mainioita juoksuja. Kengittä tamma on sekä lähtenyt hyvin että tullut hyvin loppua.

Kari Alapekkala, Kuski antoiviime kisaan sairastauolta palanneelle M.T.Miss Mollylle (6) sellaisen reissun kuin oli pyydetty. Vahvasti loppua tulleen tamman esitys oli parempi kuin mitä osasin odottaa. Lauantaina otetuissa viimeistelyissä M.T.Miss Molly oli oikein makea tuntuinen, joten hevonen näyttäisi ottaneen startin hyvin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asialliselle avaavalle M.T.Miss Mollylle Oulun kuutosrata on takasuoralle vielä ihan hyvä lähtöpaikka. Kun tällä on ollut asiat kohdillaan, niin vähän kaikenlaiset reissut ovat käyneet. Tarvittaessa M.T.Miss Mollyn voi antaa mennä maililla koko matkan ajan reipasta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hyvin toimineita varusteitaei muuteta.

Niko Jokela, Take Home Message (7) onajamieni starttien perusteella nopea ravuri. Oulun kolmivuotiaille tammoille rajatussa lähdössä hevonen sai vetää keulassa sopivaa vauhtia, ja voitto tuli. Seinäjoen Kasvattajakruunu-alkuerässä Take Home Message ei kovassa seurassa vain riittänyt. Myös starttiväli oli tuohon kisaan hieman liian lyhyt.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Haasteelliselta lähtöpaikalta nuorella tammalla ajettaneen kiltisti.

Pasi Pohjola, Hyvässä kunnossa kilpaileva Outfield Olga (11) oli Kaustisella jo lämmityksen turhan virtavana. Tamma jäi 3100 m kisassa painamaan johtavan rinnalla liikaa ohjille. Olin esitykseen tyytyväinen, kun se säilytti vauhtinsa loppuun asti ja kykeni pitämään kuudenneksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka on tässä ainoa miinus. Ylivauhtinen kisa olisi nyt toiveissa. Selkäreissu käy Outfield Olgalle mainiosti.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Varusteisiin ei tule muutoksia.

Veli-Erkki Paavola, Outfield Olga (11) on tehnyt hyvät juoksut viime starteissaan. Kaustisen pitkällä matkalla hevonen painoi kuolemanpaikalla aika kovaa ohjille. Tuosta huolimatta se tappeli maaliin asti ja otti kuudennet rahat. Mainiossa kunnossa oleva Outfield Olgan pärjäämissaumat paremmalta paikalta olisi ilmeiset. Täältä olemme paljon muiden armoilla. Juoksun onnistuessa menestymiseen on kuitenkin mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Outfield Olga ei ole kovin riippuvainen juoksupaikasta.

LÄHTÖ 10

Anne Kärkkäinen, Vauhdikkaalle Walene (2) on epävarma auton takana, joten takarivi olisi ollut parempi. Kantavana oleva tamma juoksee tässä viimeisiä starttejaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Epävarman Walenen juoksun suhteen ei ole isompia toiveita. Johtavan rinnaltakin tällä voi ajaa. Nättireissu ja tähtiaika ovat toivomuslistan kärjessä.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Hieman vinossa juosseelle Walenelle kokeiltiin Vieremällä samoja vehkeitä kuin millä Waru on kilpaillut. Ainakin ensimmäisellä kerralla niistä oli hyötyä, joten samoilla jatketaan.

T4-vihje

Äimäraution maalia siirrettiin reilun kuukauden ravivälin aikana lähemmäs kaarretta. Kiihdytysmatkat ovat nyt pidempiä. Tuon vaikutus lähtöpaikkojen edullisuuteen, varsinkin takasuoralla, josta tänään ajettavilla mailin matkoilla startataan, voi olla merkittävä. Sisäradoilta lähtevät saattavatkin olla nyt päinvastoin kuin ennen etulyönti asemassa.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokkaat Puolentoista kuukauden tauoltahuippusuorituksella viikko sitten aloittanut Backward’s Boy (8) on vastaavana laisena tässä muille pelottava vastustaja. Kasiradalta juoksusta saattaa tulla kuitenkin hankala. Kun muistaa vielä harvakseltaan starttaamaan pystyneen ruunan ajoittaiset ravivaikeudet, tuntuu aamupäivän lähes 50 % peliosuus kuitenkin aika korkealta. Hillbilly Brucen (2) veto viime maanantaina ei riittänyt täydellä matkalla aivan perille asti, ja kaksi tuli loppumetreillä ohi. Nyt matkana on maili, jolla ruuna hallitsi edellisessä startissaan juoksua alusta loppuun. Ennalta pahimmat vastustajat ovat saaneet ikävät lähtöpaikat, joten Hillbilly Bruce voisi parempien alkuasemiensa ansiosta olla ensimmäisenä maalissa.

Yllättäjäehdokkaat Kisasta voi tulla pahimmassa tapauksessa rajun ylivauhtinen. Tuolloin starttiin rohkeasti panostaneet voivat olla lopussa heikoilla. Suljetulta lähtevillä voimat säästyvät loppuun, jolloin joku takarivin osanottajista voisi lopussa kiriä kärkeen. Yksi sellainen on Promtus (12),jonka luokka Petteri Joen mielestä riittää tässäkin, jos juoksun suhteen on onni mukana.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Suomen uransa avauksessa Like A Boeing (1) laukkasi johtavan takaa ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä. Vastaavat asemat tuntuisivat olevan taas tarjolla. Moneen kertaan ensiaskeliensa liukkauden osoittanut Hillbilly Bruce (2) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Viime kerran lopun hienoisesta pehmeydestä huolimatta lyhyellä matkalla asemista pidettäneen. Toisaalta hulluttelemaan, ja selkäkin voi kelvata eteen. Näppärästi lähtevälle, taas eilen Rovaniemellä tasaisen kivasti suorittaneelle Spartan Furylle (4) yrittänee tarjota kivaa reissua kärjen lähellä. Jonkinlainen vaara jäädä johtavan rinnalle on myös olemassa. Ruotsin starttien perusteella Certainly A Winnerin (5) paras avu on kova nopeus. Ainakin aiemmin viimeiset sata metriä ovat olleet usein hieman nihkeitä. Mika Jauholan mukaan hevonen ei tykkää ollenkaan kiinniottamisesta. Vaikka entisessä kotimaassa parhaat menestykset ovat tulleet nätillä selkäreissulla, niin keulasta voidaan joutua ajamaan. Vermossa saamansa raskaan reissun kohtuudella kestäneellä Duckyllä (6) voi varmaan maililla ajaa myös toiselta ilman vetoapua. Fancy Creek (7) kykenee avaamaan tarvittaessa reippaasti. Mauri Jaara suunnitteli satsaavansa kovaa lähtevällä Backward’s Boy (8) ainakin jonkin verran alkuun. Ajoittain kisatilanteessa hieman kierroksilla käyvä Amorcito (11) saanee tarvitsemansa selän heti eteen. Tauolta palaava Promtus (12) olisi nopea startista. Maililla täältä pärjääminen edellyttää tuureja, mutta sellaisella Petteri Joki ei pitänyt mitään sijoitusta mahdottomana.

A: 8,2,7 B: 4,12,11,10,5,6 C: 1,9,3

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Tähän koitoksen Pikku-Ryti (7) on ensimmäisenä mieleen tuleva ankkurikandidaatti. Kemijärven ykkössijan tuottanut esitys ei ole siihen missään tapauksessa se pääsyy. Voitokkaan, hyvän kilpailijan peliosuus oli näin aamusta mukavan matalissa lukemissa.

Yllättäjäehdokas: Selkeästi hyvässä kunnossa oleva Waru (10) osaa kiriä sopivasti menneen selkäreissun perästä tosi terävästi loppua. Sellaiseen saamiseen on tässä mahdollisuudet.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Eturivissä ei ole näköpiirissä nopeaa avaajaa, jolle johtopaikka olisi erityisen edullinen menestystä ajatellen. Alun juoksutapahtumien arvaaminen on tuosta jälleen kerran erityisen haasteellista. Kohtuullisesti käynnistyvä Faija (2) voisi olla jopa vikkelin alkuun. Mikkelin kovavauhtisella maililla ori sai aika vaativan reissun, ja kesti siihen nähden ihan hyväksyttävästi loppusuoran alkuun. Vetotöiden tekeminenkin on käynyt ainakin aiemmin Faijalle. Ihan normaalin mukavasti siivekettä seuraava, asiallisen esityksen Vieremän kovassa seurassa perjantaina tehnyt Underlig (3) voisi saada näppärät asemat kärjen tuntumasta. Ruunan vauhtien riittäminen lyhyellä matkalla on jonkinasteinen kysymysmerkki. Startissa epävarmaa Korven Tinnitusta (4) ei nähtäne mukana alun kamppailussa. Vähän tasaisesti viimeissään suorittanut Jepulis (5) ei tipahda startissa muiden kyydistä. Terävöitymistä tarvitaan, mutta sellaisena pärjääminen on mahdollista. Kovaa lähtevälle, viimeksi jonkinlaista nousuvirettä julkituoneelle R.R. Samulle (6) päivät ovat Veli-Erkki Paavolan mukaan erilaisia. Sekäkeula- että selkäreissut käyvät. Jos ruunan juoksuhalut ovat illalla kohdallaan, voi paraskin pärjääminen olla mahdollista. Mukavasti autosta irtoavalle Pikku-Rytille (7) käy vähän kaikenlaiset juoksut. Ravilla hyvin lähtevällä Vermon Voitolla (8) lähtölaukka on kahdessa viime kisassa ollut melkoisen pinnassa. Eturivi olisi ollut selvempi lähtöpaikka räväkästi avaavalle Warulle (10). Vetotyötkin olisivat käyneet, mutta täältä sinne pääsemiseen tarvitaan tuureja.Selästä vahvasti kirivälle ruunalle maili on mieluinen matka.

i

A: 7,10 B: 6,5,3,2 C: 9,4,8,1

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat /Arvoitukset Antti Ojanperän laadukkaan oloisesta kaksikosta Testimonial O.K. ja Broadway Apollo (8) kumpikaan ei ole ilmeisesti ollut viimeisissään ihan parhaimmillaan. Molemmat ovat kilpailleet kuitenkin aivan eritasoisessa seurassa kuin minkä ne maanantaina kohtaavat, joten noiden esitysten suhteuttaminen tähän kisaan on hankalaa. Ensimainitusta en saanut näkemäni kolmen startin perusteella oikein mitään kuvaa. Jälkimmäinen ei ole tullut viimeisissään kovan alkuvauhdin kunnolla perille asti. Broadway Apollo juossee tässä ainakin alussa johtopaikalla, mutta sopuisa keulanvaihto saatetaan matkalla tehdä. Tämän tason kisassa tallikaveruksilla ei alettane ajamaan kilpaa keskenään, joten vetotyön tekijän saapuminen ensimmäisenä maaliin on vaaransa.

Yllättäjäehdokas Joensuunpirteän lopetuksen perusteella Good Dynamitella (6) voisi olla pienen pienet saumat pystyä pitämään paikkansa perille asti.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Näkemässäni kolmessa kisassa Testimonial O.K.:n (1) lähtöpaikka oli ulkona, joten oikein mitään kuvaa sen starttinopeudesta ei ole. Voisi kuitenkin kuvitella, ettei noin paljon rahaa kerännyt hevonen jää tällaisessa seurassa alussakaan muiden jalkoihin. Ainakin Antti Ojanperän käteen ori on tuntunut vahvalta, joten loppukiriä voisi löytyä. Sen viereltä lähtevä Bartender In (2) osaa avaa asiallisesti. Not Afraid (3) on yksi niistä, joka voi olla alussa nopein. Hyvin kovassakin vauhdissa seuraavalla ruunalla ei pyrittäne vetotöihin, jos sopivaa selkää on tarjolla eteen. Disco A.E. (4) on parhaimmillaan irronnut liukkaasti siivekkeestä. Nätti reissu kärjen tuntumassa olisi varmaan ruunalle mieleinen. Asiallisesti avaava ja tasaisen mukavasti suorittavan Going Villen (5) ajotaktiikka ei taida olla mailillakaan erityisen aggressiivinen. Asiallisesti Joensuun-ajossa lauantaina loppua kirineelle, kivasti kiihtyvällä Good Dynamitellä (6) Marko Hakkarainen aikoi ajaa nyt rohkeasti. Aika tasaisesti joka kohdassa kisaa suorittava Titan Arrow (7) voi jäädä alussa aika tavalla takajoukkoihin.Nähdyn perusteella Broadway Apollo (8) on sekä innokas että nopea starttari. Ori voi pyyhältää täältäkin johtoon, josta sillä myös ehkä ajetaan. Onriquelle (9) haettanee viime kerran kaltaista toisen sijan tuottanutta sisäreissua.

A: 1,8 B: 6,3,2,7,5,9,4

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokas, Päätöskohde vaikutta ennalta tosi tasaiselta, joten paljon on kiinni juoksun onnistumisesta. Tapansa mukaan Armani Press (2) teki viimeksi pikku paussilta hyvän esityksen. Asiallinen avaaja saanee sisäradan lähtöpaikaltaan hyvät asemat loppukiriään ajatellen, joten menestykseen on edellytyksiä.

Yllättäjäehdokas Positiivisella suorituksella vajaan kahden kuukauden tauolta viime maanantaina aloittanut Rocknroll Kronos (10) voi nyt startti alla olla vielä pari piirua terävämpi.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Armani Pressin (2) lähtönopeus ei välttämättä riitä sisäradalta johtopaikan pitämiseen, mutta hyvän iskuaseman hankkimiseen kylläkin.Ruunalle ovat käyneet sekä keula- että selkäreissut, ja jälkimmäinen ehkä vielä himpun verran paremmin. Kauden avauksestaan toiseen kisaan selvästi edistyneelle, tiiviisti siivekettä seuraavalle Heady Hunterille (3) ovat vetotyöt sopineet, vaikkei selkäjuoksukaan ole ollut menestyksen este. Faith In Life (4) eteni viime maanantaina ensimmäisessä kaarteessa johtoon. Rinnalla matkannuthuippuvireinen Gold Narva runnoi siitä lopussa ohi. Ruuna on tässäkin yksi mahdollinen veturi. Jatkuvasti Tasaisen mukavastisuorittavan Alfas Finasin (5) kiihtyvyys saattaa riittää sopivan paikan hankkimiseen. Vain kohtuullisesti lähtevä Poulter (6) voi jäädä huonolla tuurilla kuutoselta ikävän kauas kärjestä. Monella tavoin eri päivinä erillä lailla suorittava Ali Baba Rajmarin (7) on ennalta aika vaikea arvattava. Blueray Savoy (8) pystyy lähtemään auton takaa tosi rivakasti, kuten viikko siiten nähden. Johtopaikalta ruuna on jäänyt jonkin kerran painamaan liikaa ohjille, joten viimeksikin selkä haluttiin eteen.Nyt matka on lyhempi, joten taktiikka voi olla myös toisenlainen. Asiallisella suorituksella tauolta aloittanut Rocknroll Kronos (10) voi onnen avustamana saada kivat tarkkailuasemat. Mukavia, mutta hieman tasaisia esityksiä tehneen Silent Victoryn (11) kärkipäänsija vaatisi tästä alkutilanteessa melko voimakkaasti ylivauhtisen kisan.

A: 2,4 B: 10,3,11,8,7,1 C: 6,5,12,9

T4-systeemit

A: 8,2,7 (4,12) 7,10 (5,6) 1,8,6 (3,2) 2,4,10,3,11,8,7,1 (6,5) = 144 riviä

B: 8,2,7,4,12,11,10,5,6 (1,9) 7,10,5,6,3,2 (9,4) 1,8 (6,4) 2 (4,10)= 108 riviä

Kaikille troikkakupongeille mukaan Paikka toisella ilman vetoapua 3100 m ei kovin usein avain menestykseen. Nuo juoksuasemat ovat tammoille yleensä vielä hankalammat kuin oriille ja ruunille. Kun Outfield Olga (11) jäi Kaustisella vielä painamaan johtavan rinnalle, voi sijoittumista kuuden sakkiin pitää lähes urotyönä. Lähtöpaikka ei ole äkkiä katsottuna hyvä. Ylivauhdin vaara on kuitenkin olemassa, mikä vielä suosisi takarivistä starttaavia. Ennalta tuntuisi, että tässä tammoille rajatussa aikaryhmässä hyvin sisällä oleva Outfield Olga ottaisi edelliskertoja hieman kevyemmässä jonkin värisen mitalin.

Troikkakupongin maistuvin merkki Lupaavan suorituksen kera sairastauolta aloittanut M.T.Miss Molly (6) on hyvä starttari, joka voi kyetä hankkimaan kuutoseltakin itselleen kivat asemat. Selkä- ja keulajuoksut käyvät, joten kuski ei ole taktiikan suhteen ihan yhden kortin varassa.

Yllättäjäehdokas Troikkakohteeksi on valikoitunut tammoille rajattu mailin koitos, joka kisataan aikaryhmänä. Kun tällainen lähtö ajetaan vielä kesällä, jolloin kiimat haittaavat monia tammoja enemmän kuin viileämmillä keleillä, ovat edellytykset isoille yllätyksille olemassa.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Eturivin osanottajistaei ole ainakaan vielä osoittautunut kovaksi starttiraketiksi, ja alun juoksutapahtumista on erittäin hankala arvata kovin montaa asiaa oikein. Lähtöön jonkin verran epävarmalla Quick Sugarilla (1) ensimetrit joudutaan ottamaan varoen. Lady Charm (2) pääsi kevään starteissaan hyvin liikkeelle, mutta viime aikoina ravilla matkaan pääseminen ollut sille liian vaikeaa. Kohtuullisesti avaava Mary’s Lily (3) saattaisi tarvitsemansa reissun sisäradalla kärjen takana. Tässä rahallisesti huonosti sarjassa sisällä oleva Saint Gloria (4) kiihtyy mainiosti. Tamma voisi olla yksi mahdollinen vetotöiden hoitaja. Mihin asemiin tauolta palaava harvakseltaan starttaamaan päässyt Chicotte Chic (5) päätyy, en osaa ennustaa. Hyvän tauolta paluustartin ja lupaavien viimeistelyjen perusteella Kari Alapekkala saattaa päästellä omaan juoksuun kykenevällä, mainiosti käynnistyvällä M.T.Miss Mollyllä (6) heti rohkeasti eteenpäin. Take Home Message (7) vaikuttaa nopealta avaajalta, joka saattaa pystyä syöksymään täältäkin keulaan. Liian peloton taktiikka saattaisi kuitenkin kostautua lopun väsymisenä. Minkälaisia ajatuksia kasilta starttaavan Blady Sagan (8) rattailla on mielessä, en osaa lähteä arvaamaan. Räväkästi lähtevälle Veerille (9) suljettu paikka on miinusta. Kalajoen ylivauhtisella maililla loppua hyvin tulleella tammalla on tässä epävarmat avaajat edessään, joten pahimmassa tapauksessa Veer voi jäädä aika kauaskin kärjestä. Outfield Olgan (11) lähtöpaikka näyttää huonolta, mutta tuureilla tamma voisi saada sopivan selkäreissun, minkälaisen perästä kaikki sijat ovat mahdollisia. Kärjestä parhaitten menevälle, tiukasti siivekettä seuraavalle Amaranth Artistille (12) piippuhyllyn paikka on melkoinen miinus.

A: 11,6,9 B: 4,12,7,2,8,5 C: 3,1,10

Muut lähdöt

  1. 9.Lex Legacy – 4.Tee Wee Black Pearl – 2.Penelope Dahlia – 12.Chocolamin – 7.Elma Sol – 6.Gideon Star (8.Jailhouse Train)

  2. 7.Capesake – 1.Might Be Romeo – 5.Hamlet Star – 4.Kiss The Devil – 6. Gagarin – 3.Marielle Carjan (10.Suzie Cue)

  3. 7.Marti – 9.Hyvityksen Pyry – 6.Camillo – 11.Vilkkaan Tuuri – 10.Suvilei – 3. Uusi -Valtsu – 5.Koskelan Helemi

  1. 4.Ambrogio – 7.Badass – 3.Quartam De Caelo – 2. Mentha (6.Boulder Lucky – 1.California)

  1. 5.Vilmer Myrberg – 1. Sopu-Ellu – 2.Walene – 7.Shamaanitar – 6. Uusi Tuikku – 10.Naapururin Kauhu (3.Satiinin Sato – 11.Krisliina)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen