Vihjeet 3.10.

02.10.2019

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1

Niko Jokela, Joker Boko (2) voitti viimeksi tosi helposti. Saamieni tietojen mukaan hevonen otti startin hyvin, joten sen uskoisi vielä parantavan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin toiminut, rauhallinen hevonen päässee tästäkin ongelmitta matkaan. Tilanteen mukaan ajetaan.

Ville Pohjola, Boogiewoogie Ladayn (6) esityksiä ei voi kuin kehua. On aika valtavaa, että ison osan matkaa toisella ilman vetoapua matkannut hevonen pystyi menemään jo kolmanteen starttiinsa 16-alkuisen tuloksen voltista. Valmentajan mukaan Boogiewoogie Ladayn kaikki asiat ovat pysyneet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Boogiewoogie Laday lähti viimeksi voltista hyvin matkaan. Se on saanut aika raskaita reissuja, joten hevosen olisi välillä hyvä saada selkäjuoksu. Tilanteen mukaan kuitenkin on ajettava, ja jos vauhti meinaa mennä keulassa kävelyksi, niin eteenpäin on suunnattava.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Minullaei tietoa muutoksia.

Petteri Joki, Viimeksi mainiosti kovan matkavauhdin kestänyt, hyvällä jalassa maaliin tullut Ego Hoss (7) on kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ego Hossille käy vähän kaikenlaiset juoksut.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 2

Markus Porokka, Demoni (2) on ollut starteissa pikku pettymys. Kykyjä olisi parempaa, mutta toinen takanen on haitannut hevosta, ja meno on ollut hieman halutonta. Viime startin jälkeen Demonia on taas hoidettu. Esitys tässä kisassa on itsellenikin ennalta arvoitus

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovassa lähdössä Demonille lähdetään hakemaan ehyttä juoksua.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Demonilla saatetaan ajaa tässä ilman takakenkiä.

LÄHTÖ 3

Markus Porokka, Laiskasti toisten takana menevän Dexterousin (2) laput olivat jääneet Ylivieskassa vetämättä. Loppusuoraa hevonen olisi sitten tullut, mutta tie oli tukossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Dexterous lähtee kohtuullisen räväkästi liikkeelle. Katsotaan sitten, mitä startissa tapahtuu.

Mauri Jaara, Ilves Laukko (4) teki viimeksi tasaisen esityksen. Tällainen vanhempi menijä saattaa hieman parantaa, kun se saa startteja alle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mukavasti lähtevälle Ilves Laukolle yritetään saada nätti reissu.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Timo Lahti, Kotona virkultatuntuvan Hollywood Hills (1) jaloista ei löytynyt vikaa. Kavioniveliä hoidettiin pari viikkoa sitten. Ori on tuntunut sen jälkeen paremmalta, ja saattaakin olla, että siellä on ollut jotain häikkää. Vielä tähän kisaan ei ole suuria tavoitteita, ja hyvä ehjä esitys on pääasia. Raskaista olosuhteista olisi Hollywood Hillsille etua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hyvin lähtevä Hollywood Hills on saanut sopivan lähtöpaikan. Toivotaan, että kisassa viimeinen puolikas olisi hevosen paras.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Kisa ajetaan kengät alla, mutta tuolla seikalla ei ole kovin suurta merkitystä. Muiden varusteiden säätelyyn ei ole tarvetta lähteä.

Mauri Jaara, Bodenissa karsinnan johtavan rinnalta voittanut ja finaalissa voltista 13-tuloksen johtopaikalta tehnyt Backward’s Boy (3) oli jälkimmäiseen starttiin vielä parempi. Valmentajan mukaan kaikki pitäisi olla edelleen kunnossa. Luottoa hevoseen tässäkin kisassa on.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos hyvin lähtevä Backward’s Boy pääsee keulaan, niin sieltä saatetaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

Petteri Joki, Bwt Bayernin (7) esitykset ovat olleet torsoja. Viimeksikin sen olisi pitänyt voittaa lähtönsä, mutta siihen se ei pystynyt. Hevosta on treenattu lisää, jotta se saataisiin paremmaksi. Harjoituksissa Bwt Bayern on ollut koko ajan hyvä. Toivotaan, että se alkaisi mennä samalla tasolla myös kilpailuissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Hieman verkkaiselle avaajalle paikka on turhan ulkona. Mihinkään kuolemanpaikalle Bwt Bayerniä ei tarkoitusta reissuttaa, vaan selkäjuoksua tavoitellaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Mitään isompaa ei ole tarkoitusta muuttaa. Balanssia hieman viilataan, ja sekki saatetaan jättää pois.

Jukka-Pekka Kauhanen, Kajaanissa Johnny Dahlia (8) taipui lopussa aika pahasti. Tuo huono esitys on itsellenikin melkoinen mysteeri, ellei sitten takakengillä ole tälle noin isoa merkitystä. Kaikki hevosella on startin jälkeen ollut kunnossa. Kuopiossa johtaneen voittajan takana päätöstuhannen 13-vauhtia kirinyt ruuna tuntuisi olevan ihan ok- kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Mihinkään tuhannen metrin kireihin Johnny Dahlia ei enää pysty, joten pärjääminen tällaiselta lähtöpaikalta riippuu paljon siitä, että minkälaisen reissun hyvin lähtevä hevonen onnistuu saamaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Viimeksi hevoselle oli kengät myös takana, nyt ne pyritään ottamaan pois. Muuten varusteet pysyvät samoina.

Petteri Joki, Kuukausi sitten Rovaniemellä tosi hyvän esityksen johtavan rinnalta tehneelle Mountain Hooliganille (12) sattui tuon jälkeen pikku haaveri. Jalkaan tullutta haavaa jouduttiin lääkitsemään. Helpolla ollut, pieneltä paussilta palaava Mountain Hooligan ei ole tähän starttiin varmaan aivan terävimmillään. Paikka on huono, ja matalalla profiililla tähän kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kiltisti ajetaan, ja lopussa sitten kokeillaan, mihin rahkeet riittävät.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Vain edestä kengät otetaan, mutta muuten samoilla jatketaan.

T4-2 / LÄHTÖ 5

Markus Porokka, N.P. Turbo (2) ottaa muista häiriöitä, ja siitä tuo viime kerralla loppusuoralla tullut laukkakin johtui. Hevonen alkaa olla huippukunnossa. N.P. Turbo pystyy varmaan onnistuessaan kohta jo voittamaan, ja mielestäni se kannattaa tässäkin ottaa kupongille mukaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lähtöpaikka puoliväkivaltaisesti liikkeelle lähtevälle N.P. Turbolle huono. Startti pitää ottaa tarkasti, ja yrittää saada hevonen ravilla matkaan. Tasaisen reipas matkavauhti olisi tälle sopivinta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Antti Ala-Rantala, Helun Kuvalla (4) oli Kaustiselle alla edellisenä päivänä tasaisen kovassa seurassa juostu kisa. Varmaan tuon takia pieni kapoinen tamma oli lopussa hieman tasainen. Aiemmin turhia laukkoja ottanut hevonen on tänä vuonna kehittynyt tuossa suhteessa tosi paljon. Täysin ravivarma se ei tietenkään vieläkään ole.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Alkumatkan laukkapeikkokaan ei ole enää niin paha kuin ennen, ja viidessä viimeisessä Helun Kuva on päässyt ravilla matkaan. Lähtöpaikka on sopiva, kun ketään ei ole ulkopuolella. Vain tavallisesti käynnistyvä vahva tamma pystyy tekemään tarvittaessa vaikka kierroksen mittaisen kirin. Selässä Helun Kuva menee hieman laiskasti, mutta kun sen kääntää vapaalle, niin into kasvaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Corinna (5) on esittänyt viime starteissaan pirteämpiä otteita. Vastusta näyttäisi olevan tälläkin kertaa tiedossa, joten voitto voi olla tiukassa. Hyvään sijoitukseen sen sijaan voisi olla mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Corinnalle juoksu vapaalla radalla on ollut enemmän mieleen, mutta jossain kohtaa tamma pitää opettaa juoksemaan myös selässä.

Ville Pohjola, Hyvin koko kesän ajan mennyt Vilivillis (9) oli Kaustisen kovassa ylisarjassa mukana lähinnä vain siitä syystä, että saatiin homma taas käyntiin. Tauon takia ruuna kävi ennen kisaa aika kuumana, ja tuhlasi siinä voimiaan. Esitys startissa oli kuitenkin ihan ok. Luulisi hevosen olevan nyt coolimpi, kun se sai purkaa pahimmat paineet tuohon viime starttiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Vilivillis on nopea autonkin takaa, mutta voltista ruuna lähtee vielä varmaan suhteessa paremmin. Viitosrata ei ole tietenkään koskaan mikään etu tällä lähtötavalla. Aiemmin Vilivilliksellä oli hankala ajaa selässä, kun se kävi siellä aika kuumana. Nyt hevonen on rauhoittunut juoksemaan myös tuolla paikalla. Katsotaan ekametrit miten päästään liikkeelle, ja millä tuulella ruuna sattuu olemaan. Pitkillä, ilman selkää tehdyillä kireillä pärjänneelle Vilivillikselle on käynyt vähän kaikenlaiset juoksut.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Minulla ei ole ainakaan tietoa muutoksista.

Jukka-Pekka Kauhanen, Olin tyytyväinen hyvin vauhtia ottaneen ja riskisti maaliin tulleen Julianne Dahlian (10) viime esitykseen. Täältä tamma saa lähteä yksin jyskyttämään. Positiivisella mielellä kisaan lähdetään, kun hevosella on alla hyvä startti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tasaisen reipasta eteenpäin pitää lähteä ajamaan, ja ajoissa kirikaistoille on suunnattava.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Antti Ala-Rantala, Callaway Scoop (1) oli hyvä alkuviikosta ajetuissa viimeistelyissä. Tämä on nyt terveempi ja paremmassa kunnossa kuin pitkään aikaan. Uskon, että ruuna pystyy taas tulemaan kirikierroksen 12-vauhtia. Sekä asetelmat että 2600 m matka suosivat Callaway Scoopia, ja luottavaisena kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Voltista suhteessa paremmin lähtevä Callaway Scoopille näyttäisi tulevan tässä keulajuoksu, millaisella se kasvaa pykälän verran.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

Mauri Jaara, Rovaniemellä pitkältä tauolta vain tasaisesti suorittanut Protector (5) paransi startti alla, mikä olikin odotettavissa. Kaikki hevosella tuntuisi olevan kunnossa. Tehtävä näin takamatkalta on erilainen kuin viimeksi. 2600 m matka käy Protectorille.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Startin onnistuessa Protectorin lähtönopeutta pyritään mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Olli Timonen, Muutaman viikon meillä olleen Danne Edelin (6) jalkoja on hieman hoidettu. Laitumella se on hieman laihtunut. Hyvin ravaavalla, pirteältä ja terveeltä tuntuneella hevosella ei ole päästy ajamaan kuin pari kertaa reippaampaa. Tuon takia on jonkinlainen arvoitus, että miten sen lihaksisto toimii 2600 matkalla, ja mitä ruuna saa itsestään irti. Pärjääminen ei ole tietenkään poissuljettua. Toimivuuden kannalta yksinkertaista, hyvin pidetystä hevosesta on tarkempi käsitys tämän ekastartin jälkeen.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa ajaa tasavauhtiselle Danne Edelillä sen mukaan, miltä se hänen käteensä tuntuu.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Danne Edel on kilpaillut Ruotsissa ilman kenkiä. Kavioiden tilanteen takia tuo ei ole nyt mahdollista. Tässä hevonen juoksee kevyet alumiinit alla.

Petteri Joki, Sisäänsä viimeksi jättänyt Exceptional Boko (8) ei antanut loppusuoralla parastaan. Tuon esityksen perusteella hevonen on minulle vaikea arvioita, enkä menestystä pysty lupaamaan.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksua tarjotaan, ja katsotaan sitten lopussa, mihin Exceptional Bokon rahkeet tällä kertaa riittävät.

Mauri Jaara, Wilda Tigern Jack (9) teki Ylivieskassakin ihan mukavan esityksen, vaikka kaksi tuli lopussa ohitse. Ylikovan avauksen jälkeen ruuna jäi keulassa hieman painamaan liikaa ohjille. Muuten hyvässä kunnossa olleen radan pinta oli vähän niljakas, eikä flappikengässä juossut hevonen saanut siitä riittävää pitoa. Wilda Tigern Jack tuntuisi jatkavan edelleen samassa kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäjuoksun perästä Wilda Tigern Jack pystyy kirimään pätkän mukavasti. Kuski tuntee jo hevosen, ja osaa ajaa sen mukaan.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla edelleen ajetaan.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Petri Klemola, Trouble Leaderillä (1) on ollut ongelmia ravin kanssa. Ennen Tampereen kisaa hevosta oli hoidettu eripaikasta. Kovaan esitykseen kyennyt hevonen oli ehkä tuon takia parempi. Aiemmat laukat ovat kuski mukaan johtuneet ulkopuolisista häiriöistä. Perusterveellä, mainiossa kunnossa olevalla Trouble Leaderillä ei ole kotona ollut ongelmaa ravinsa kanssa, vaan aina ainoastaan kisatilanteessa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Ykköseltä Trouble Leader ei ole ehkä yhtä hätäinen alkuun. Toisaalta, jos laukka tulee, niin se voi helposti pitkäksi. Tasaisen reipas matkavauhti suosisi riskiä hevosta.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Etukengät jätetään taas pois, ja muutenkin samoilla ajetaan.

Markus Porokka, Hyvässä kunnossa olevalle Boulder Rocketille (6) Oulu on ehjä pahin paikka juosta kilpaa. Ruunalla on kaarteissa laukkariski, ja tuon takia Oulun viimeinen kurvi on ollut sille hankala.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Taktiikka on vielä mietinnästä. Boulder Rocket pystyy tekemään tosi pitkän tasaisen kirin, mutta johtavan rinnalle sillä ei kannata matkalla ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Ilman kenkiä ja muutenkin samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Lovely Easy (7) sai mennä Kaustisella keulasta sopivasti. Voitto oli helppo, ja varaakin jäi aika selvästi. Tällä kertaa lähtöpaikka saattaa hankaloittaa pärjäämistä.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Lovely Easy on puolihyvä lähtijä, jolla pitää täältäkin ajaa alussa jonkin matkaa eteenpäin. Paikka johtavan rinnalla yritetään kuitenkin välttää.

Jukka-Pekka Kauhanen, Oikeinhyvän esityksen viimeksi tehneellä Leon Dahlialla (9) oli vielä loppukaarteessa ote. Maalisuoran alussa yksin jäänyt hevonen nakkasi korvat pystyyn. Se lähti vielä vastaamaan, kun ulkopuolelle ilmestyi vastustaja, mutta tuo kovaa tullut hyvä hevonen meni vain ohi. Tyhjä Leon Dahlia ei ollut maalissa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Leon Dahlia lähtisi hyvin, joten paikka ei ole sille paras mahdollinen. Nyt sille tulee erilainen juoksu. Myös muut kuin keulareissut käyvät Leon Dahlialle.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 8

Jukka-Pekka Kauhanen, Tuittura (1) on hieman hätäinen starttiin. Sisäradalta sen ei tarvitse kääntyä, niin jyrkästi, joten tämän sille varmaan paras paikka paalulta. Hyvässä kunnossa oleva tamma on saanut kyytiäkin lisää. Joensuussa vauhti meni vain viimeisellä takasuoralla tämän kannalta jo hieman liian kovaksi.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tuittura pystyy menemään pitempään tasaisen kovaa, mutta rytmivaihtokyky hevosella on vielä hieman rajallinen.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan,

Antti Ala-Rantala, Siiri Vein (6) startti onnistui hyvin Ylivieskassa, ja pääsimme toiselle radalle. Pitkän kirin loppuun tehnyt tamma saavutti olosuhteet huomioiden hyvän ajan. Porukka on tasainen. Omaa vauhtiaan Siiri Vei jaksaa mennä pitempään. Juoksun onnistuessa ainakin kolmen sakkiin pitäisi olla saumoja, eikä voittokaan tunnu aivan mahdottomalta ajatukselta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Siiri Vein on annettava lähteä miten se lähtee. Alkumatkasta selkää on hyvä olla edessä. Tasaisesti pitää koettaa ajaa ja kääntää jossain kohtaa kiriin ulkoradoille.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla mennään.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Mauri Jaara, Hyvin treenannut Might Be Romeo (4) tulee kisaan tauolta. Tässä nähdään tarkemmin, että missä iskussa hevonen tällä on.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Reippaasti avaavan Might Romeon lähtönopeus pyritään hyödyntämään. Hullutteluihin ei lähdetä mukaan, mutta jos keulassa saa mennä ilman kovaa painostusta, niin sieltä voidaan ajaa.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Samoilla jatketaan.

Ville Pohjola, Terveenoloinen Caldera Amour (5) tuntuisi olevan mainiossa kunnossa. Toissa kerrallakin ruuna oli hyvä, mutta tarpeeton laukka pilasi esityksen. Nopeanoloiselle hevoselle uskoisi myös lyhyen matkan käyvän. Jos Caldera Amour on pitänyt suoritustasonsa, niin pärjäämiseen pitäisi olla tässäkin mahdollisuudet.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Asiallisesti liikkeelle pääsevä Caldera Amour on suorittanut selästä mainiosti. En usko, että vapaankaan radan reissu olisi sille ongelma.

Ville Pohjola, Blady Saga (6) joutui tekemään viimeksi kiriä ilman vetoapua. Silti tamma tuli hyvin maalin, joten kunto näyttäisi olevan hyvällä mallilla.

Petri Klemola, Shadow Leader (9) oli viime vuonna kaarteissa tosi vino. Tuntui, että se melkein kaatui niihin. Vikaa ei löydetty, ja vaikean kauden jälkeen hevonen unohdettiin talveksi. Ruuna sai olla ratsuna. Lumihangessa kahluuttamisella sille yritettiin hankkia lisää voimaa. Veljen tytön ratsastama ja treenaama Shadow Leader otettiin mukaan hiittirinkiin. Esitykset olivat sen verran mukavia, että se päätettiin ilmoittaa starttiin. Hyvän kapasiteetin omaava Shadow Leader on ollut nyt ainakin omalla radalla ajetuissa treeneissä parempi kuin mitä se oli viime vuonna. Toivotaan, että Shadow Leader tekee tässä omansa. Se riittäisi meille, kun kilpaileminen voitaisiin taas aloittaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Shadow Leader lähtisi kovaa matkaan. Tähän kohtaan takarivin paikka on toisaalta hevoselle ihan sopiva.

Varuste- ja kengitysmuutokset: Shadow Leaderillä jatkaa ihan samat kuin millä sillä on ennenkin ajettu.

T4-vihje

Illan ennalta tosi selkeältä vaikuttava ratapeli ei tuottane peruspanoksella kuin ns. kahvirahoja.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas Backward’s Boyn (3) viimeisistä kahdeksasta startista yksi on päättynyt kakkoseen, kaikissa muissa ruuna on ollut ensimmäisenä maalissa. Eturivin parhailla paikoilla ei näyttäisi olevan mitään starttiraketteja, joten hallinta-asemiin pääsy näyttäisi todennäköiseltä. Vielä kuukausi sitten ruuna voittosumma oli alle 13 000 euroa. Master Gustavs Pokal-kisan karsinta- ja finaalivoittojen ansiosta rahaa on nyt tilillä yli kaksi kertaa enemmän, ja sitä myötä sarjat nousivat kerralla kohisten. Ennalta pahin kanto kaskessa on saanut arvonnassa radan kaksitoista, ja Backward’s Boyn mahdollisuudet viidenteen peräkkäiseen tolppaan ovat suuret. Aamupäivän lähes 80 % kannatuslukemat eivät tietenkään ole liian pienet.

Yllättäjäehdokas Kun huonoista alkuasemista starttaava Mountain Hooligan (12) ei ole Petteri Joen mukaan pikku paussilta ihan terävimmillään, niin on vaikea arvailla ketkä ovat, tässä mahdollisesti tosi rauhallisella tempolla ajettavassa kisassa loppukamppailussa mukana.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hollywood Hills (1) kykeni Ylivieskan maaliskuun lopun kisassa aika yllättäen ottamaan keulat. Tuohon oli osuutensa keväisen rospuuttokelin hitaus, kun avauspuolikas kömmittiin vain 20-vauhtia. Saman vauhti tässä tuntuu melkoisen epätodennäköiseltä. Mainion sisäratajuoksun tästä saava ori on ollut Timo Lahden mielestä uusien hoitojen ansiosta viime viikot paremman tuntuinen, eikä mitalisija ole mahdottomuus. Joka kohdassa kisaa tasaisesti menevälle Global Tailille (2) kakkonen tuntuu mitä sopivimmalta alkuasemalta. Vieremän toukokuunlopun startissa Backward’s Boy (3) ei ollut erityisen räväkkänä alussa. Normaalina ollessaan ruunan uskoi painuvan johtoon, josta sillä myös kokeiltaneen ajaa. Matkavauhti saattaa olla tosi mahdollista, kun kenelläkään on tuskin uskallusta lähteä haastamaan suurta suosikkia. Caraway Runnerille (4) paikka sisäradalla kärjen tuntumassa olisi mieleen, mutta sinne pääseminen ei ole välttämättä nyt ihan helppoa. Harvoin on ollut Bwt Bayernkaan (7) alun karkeloissa mukana. Hyvänä ollessaan ruunalla on voinut ajaa matkalla eteenpäin. Tällä hetkellä tuota etua ei ole välttämättä käytettävissä, ja Petteri Joki kaavaili valmennettavalleen vaihteeksi selkäjuoksua. Nätin reissun tarvitsevalle Johnny Dahlialle (8) eturivin uloin lähtörata on melkoinen miinus, vaikka ruuna onkin auton takana terhakka. Viimeksi alisuorittanut Ramona Win (9) saanee tarvitsemansa sisäratareissun. Keulasta Tornion mailin voittanut Bluehouse’s Power (10) oli viimeksi pitkään kiinni. Tilaa saatuaan ruuna ei pystynyt / ehtinyt kiihdyttämään vauhtia. Takaa kiriin Bluehouse’s Power ei ole kannattanut lähteä liian varhain. Parhaitten selästä suorittava Mountain Hooliganille (12) tällainenkaan lähtöpaikka ei olisi välttämättä voiton este. Pieneltä haaveritauolta palaava ruuna ei ole Petteri Joen mukaan vielä tähän kisaan aivan huipputerässä, joten aika nättiä reissua hän ajokilleen kaavaili.

A: 3 B: 12,1,4,2,10 C: 8,9,7,11,6

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas Jalon voittamisen osaava Vilivillis (9) on ollut usein hyvä heti tauolta, eikä esitys viimeksi Kaustisen kovassa ylisarjassa tehnyt siihen poikkeusta. Vähäisellä määrällä heikkouksia varustettu ruuna saattaa olla muille tässäkin loppusuoran taistoissa hankala vastustaja.

Yllättäjäehdokas: Vaikka Takenoten (6) Kajaanin kakkossijaan tarvittiin onneakin, niin ihan hatun noston arvoisen esityksen ruuna teki hirmuisten Jokivarren Kunkkujen ja Evarttien seassa. Tuon esityksen perusteella nousuvireinen Takenote on mielenkiintoinen merkki kupongille.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Hyvin käynnistyvällä Meren Ritari (1) saatetaan taas kokeilla päästellä keulasta, niin pitkään kuin mahdollista. N.P. Turbolla (2) on ensimetreillä usein hieman liikaa paineita, ja startti pitää ottaa aika tavalla varman päälle. Lähtöpaikan kahden vastustajan välissä on hevoselle haasteellinen. Jos N.P. Turbo selvittää startin kunnialla, niin johtavan rinnalle vauhtia ylläpitämään saatetaan pyrkiä. Ajoittain mukavasti käynnistyvä Nopsa Palma (3) on toinen mahdollinen alkumatkan vetotyön tekijä. Monesti hieman kankeasti liikkeelle pääsevän Helun Kuvan (4) pärjääminen jää tamman asiallisen loppukirin varaan. Pieni askelin parantanut Corinna (5) on vapaalta radalta selvästi innokkaampi kuin toisen selässä. Taktiikka oli Niko Jokelalla vielä harkinnassa, kun tammalle pitäisi hänen mukaan opettaa jossain kohtaa myös parijonossa matkaamista. Vaikka kakkossijaan tarvittiin onneakin, niin ihan hatun noston arvoisen esityksen ruuna teki hirmuisten Jokivarren Kunkkujen ja Evarttien seassa. Kajaanin nousuvireinen esityksen kannustamana Takenoten (6) rattailla saatetaan valita aika rohkeakin taktiikka. Tauon jälkeen mainiosti suorittaneen Vinksahdin (7) juoksu onnistus viimeksi vihdoin ihan nappiin. Rajallinen rytminvaihtokyvyn menijällä ei voi jättää loppusuoran, vaan kiriin täytyy suunnata jo ajoissa. Joka kohdassa kisaa hyvin suorittava Vilivilliksellä (9) on pätkää sekä alkuun että loppuun, ja tarvittaessa on kyennyt tekemään pitemmänkin kirin. Taas juonen päästä kiinni saanut Julianne Dahlia (10) on yksin paalullaan, mikä sopinee oikein mainiosti. Hieman tasavauhtisen tamman rattailla ratkaisut joudutaan tekemään ajoissa.

A: 9 B: 7,2,6,10,4 C: 5,3,1

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas Heti lähtölistan nähtyään Antti Ala-Rantala totesi minulle, että Callaway Scoop (1) on tähän kisaan oiva ankkuri. Aiemmissa voitoissaan se oli edennyt jo matkalla johtoon. Ehkä uransa parhaalla suorituksella viimeksi aivan porukan hänniltä kaikki aika vaivatta kiertänyt Callaway Scoop voi päästä Oulun 3100 m kisan tapaan tekemään kärjessä oman juoksunsa, jolloin lopun ohitusyritykset saattavat olla toivoa vailla.

Yllättäjäehdokas Oulun maaliskuun startissakovassa seurassa yllätyksen jysäyttänyt, omaan juoksuun kykenevä Forastero (3) on viime esityksenä perusteella taas aivan mukavassa iskussa.

Arvoitukset Harvoin, jos koskaan on Oulun raveissa nähty hevosta, joka kyennyt valloittamaan sekä Solvallan että Vincentin raviradat, mutta siihen Danne Edel (6) on parhaimmillaan pystynyt. 2600 m matka sopinee tasavauhtiselle menijälle varsinkin näin alkuun mainiosti. Aivan eritason ympyröissä kilpailleen ja harjoitelleen ruunan vire on tähän kisaan kuitenkin täysi arvoitus. Kesän kovissa 76-koitoksissa hyvin loppuja tullut Exceptional Boko (8) on viime kerran lepsun loppusuoran suorittamisen jälkeen tähän otteluun aika iso kysymysmerkki.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Paalulta lähtevistä Callaway Scoop (1) tuntuisi selvästi nopeimmalta avaajalta. Kun hevonen on mieltynyt juoksemaan keulassa, niin ajotaktiikka vaikuttaa selviöltä. Callaway Scoop voi saada vetää porukka pitkään melkoista hölkkä vauhtia. Mainiosti viimeisissään suorittaneelle Fade To Jamille (2) selkäreissu sopii. Ruuna on viihtynyt parhaitten kovatempoisissa kisoissa, jollaisen mahdollisuus ei ole tässä erityisen suuri. Pieni lähtö on hieman hitaasti voltista kiihtyvälle Forasterolle (3) etu. Pitkään kiriin kykenevä ruuna voidaan nähdä jo ajoissa ulkoradoilla. Prayer’s Hope (4) pääsee voltista vain aika tavanomaista vauhtia liikkeelle. Pienen porukan ansiosta se saanee mainiota loppuvetoaan ajatellen kivat asemat aika liki kärkeä. Asiallisesti matkaanpääsevälle Protectorille (5) selkäreissu käy mainiosti. Lyhyt terävä kiri voisi olla ruunan ase tässä koitoksessa. Aivan eri tehtävissä edelliset starttinsa kilpailut Danne Edel (6) on tähänkin osioon melkoinen arvoitus. Good Dynamite (7) pystynee selkäjuoksun perästä taas mukavaan sijoitukseen. Vain kaksi kertaa Suomessa voltista startannut Exceptional Boko (8) on tähänkin kohtaan vaikea arvioitava. Kesällä ruuna teki 75-kisoissa takapareista vahvoja lopetuksia. Vastaava voisi nostaa Exceptional Bokon tässäkin aika korkealle tuloksissa. Asiallisesti voltista pyörähtävä Wilda Tigern Jack (9) voi kyetä hankkimaan itselleen kivat asemat toiselta radalta aika läheltä keulaa. Edellisessään sopivan reissun perästä maalisuoralla ykköseksi kirinyt ruuna jäi Ylivieskassa johtopaikalla liukkaat kengät alla painamaan liikaa ohjille, ja pitkällä maalisuoralla kaksi tuli ohi. Selkäreissu tuntuisikin sopivan hevoselle paremmin.

A: 1 B: 5,3,2,4,8,6,9,7

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2/Troikka-1

Varmaehdokkaat, Monta puoli hyvää ehdokasta virkaan näyttäisi olevan. Kaikkien niiden perään täytyy kuitenkin lisätä vähintään yksi jos-sana.

Yllättäjäehdokas Leon Dahlia (9) on varmaan parempi johtopaikalta. Vastus ei vaikuta aivan hirmuisen kovalta, ja hyvässä kunnossa oleva, kivan sisäreissun todennäköisesti saava ruuna ei ole täysin ulkona ykkössijankaan suhteen.

Arvoitus: Tampereella ravin pieneen hajoamiseen voittonsa menettäneellä Trouble Leaderillä (1) on ollut tuon asian kanssa aiemminkin ongelmia. Askelluksen sujuessa ruuna kykenee sopivan tuntuiselta lähtöpaikalta kamppailemaan ykkösrahoista.

Arvuuttelua juoksutapahtumista Kohtuullisesti avaava Trouble Leader (1) ei pystyne pitämään startissa kaikkia ulkopuolellaan, mutta ravin sujuessa sen uskoisi saavan tästä mainiot asemat läheltä kärkeä. Toisinaan aivan asiallisesti autosta irtoavalle, viimeksi normaalia kankeammin käynnistyneelle Staro Kung Fuulle (2) kakkosen pitäisi olla mainio alkuasema. Starttiraketti Blueray Savoy (5) singahtanee alussa johtoon. Ruuna ei oikein rauhoitu vapaalle radalle juoksemaan, joten selkä haluttaneen eteen. yötä. Yksi mahdollinen sellainen on viimeksi takaa hyvän kirin tehnyt, kovaa avaava Hillbilly Bruce (5). Vaikka täydellä matkalla selkäjuoksu saattaisi olla turvallisempi vaihtoehto, niin keulasta kokeiltaneen ajaa. Aika kankeasti käynnistyvä Boulder Rocket (6) saattaa pahimmassa tapauksessa valahtaa kuutoselta hännille. Tuo ei kuitenkaan vielä tuhoa riskin puurtajan voittomahdollisuuksia, kun se pystyy tekemään tarvittaessa vaikka yli kierroksen kirin ilman selkää. Markus Porokan mukaanruunaa ei kannata matkalla johtavan rinnalle kierrättää. Keulasta ja selästä pärjännyt Lovely Easy (7) on nopea startista. Täältä alkuun satsaamisessa on kuitenkin ongelmansa, kun tamma tarvitsee kuitenkin jonkin verran juoksua. Mielipaikaltaan keulasta viimeksi vain huippukuntoisenCallaway Scoopin ohittamaksi tullut Leon Dahlia (9) saa nyt selkäjuoksua, jollaisella ruuna on tehnyt tasaisen mukavia suorituksia, Aika harvoin voittaja, mutta usein kärkipäähän sijoittuva Outfield Olga (11) tuntuu Bodenin perusteella jatkavan edelleen samantapaisessa vireessä. Hyvän avaajan starttaavan tamma voi onnekkaalla reissulla nousta täältäkin otteluun mukaan.

A: 6,1,5,7 B: 9,11 C: 3,2,4

T4-systeemit

A: 3,12,1,4,2,10 (8,9) 9,7,2,6,10,4 (5,3) 1 (5,3) 6,1,5,7,9,11 (3,2) = 216 riviä

B: 3 (12,1) 9,7,2,6,10,4 (5,3) 1,5,3,2,4,8,6,9,7 (1,5) 6,1,5,7,9,11 (3,2)= 324 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Troikka-ankkuri Paussilta tulevalle hevoselle maili ei kovin usein se sopivin matka, ja siitä syystä tehtävä Might Be Romeo (4) ei ole mitenkään ideaalinen. Ennalta kovimmat vastustajat ovat startissa sen ulkopuolella. Lopputulosta ajatellen tuo voi antaa Mauri Jaaran mukaan hyvin treenanneelle Might Be Romeolle juuri sen ratkaisevan pienen edun.

Yllättäjäehdokas Tauon jälkeen hyvin ja nousujohteisesti suorittanut Holy Victory Koks (10) näyttää unohtuneen aamun peleistä hieman käsittämättömästi lähes tyystin.

Arvoitus Yhdentoista kuukauden tauolta kilpailemisen aloittavan Shadow Leaderin (9) viime kausi jäi ongelmien takia vajaaksi. Petri Klemolan mukaan otteet ovat olleet hiiteillä positiivisia, ja viime kauden pahinta haittaa, vinoutta ei ole ollut havaittavissa. Hyvin perille asti tulevan Shadow Leaderin kyvyt edellyttäisivät tällaisessa seurassa pärjäämistä. Lyhyt matka ei ole yleensä tauolta palaajalle etu. Ehjä juoksu tuntui olevan tähän kohtaan pääasia, joten menestystä otetaan, jos sitä on tullakseen.

Arvuuttelu juoksutapahtumista: Kisassa on ulkoradoilla tiukkoja starttareita, ja alkuvauhti saattaa mennä tuon takia hieman liiankin kovaksi. Kahdelta sisimmältä kaistalta lähtevillä asiallisilla avaajilla haettanee vain kivoja asemia läheltä kärkeä. Viimekertaista selvästi liukkaampaankin avaukseen kykenevä Ranch Penelope (3) saattaa olla nyt startti alla selvästi terävämpi. Vähän ohjastavan kuskin taktiikkakuvioita en osaa arvailla. Sujuvasti siivekkeestä irtoava Might Be Romeo (4) voisi ottaa ensimmäiset keulat. Jos vauhti ei mene aivan hullutteluksi, niin sieltä Mauri Jaara aikoi myös ajaa. Näteillä sisäratareissuilla pärjäilleelle Caldera Amourille (5) lähtöpaikka saattaa olla hieman liian ulkona. Viime startin perusteella pienessä kuntonosteessa oleva Blady Sagallekin (6) vetotyöt kävisivät. Näin maililla paikka johtavan rinnalla ole tammalle välttämättä ihan katastrofi, joten hyvä lähtönopeus pyrittänee hyödyntämään. Slipper Stepillä (7) saatetaan suunnata seiskaradasta huolimatta rohkeasti eteenpäin. Lähtöpaikka tuntusitauolta palaavalle, ehjään juoksuun tähtäävälle Shadow Leaderille (9) aika sopivalta, kun se voi saada itselleen hyvin käyvän sisäratareissun. Sijoitustaan paremmin viimeksi suorittaneelle Holy Victory Koksille (10) maili ei ole varmaan se parhaitten osuva tehtävä. Kovatempoisessa kisassa vahvasti kirivä tamma voisi pystyä nousemaan kamppailuun mukaan.

A: 4,6,10,9 B: 5,3,1,2 C: 11,7

Muut lähdöt

  1. 2.Joker Boko – 6.Boogiewoogie Laday – 7.Ego Hoss – 3.Taiga Caramell (8.Bowie Savoy)

  2. 4.Lainaks– 6.Hipsun Poju – 3.Pyrypolun Fernando (2.Demoni – 1.Kukkarosuon Ville)

  3. 2.Dexterous – 3.Kitzune G.G. – 8.Gladstone Comery – 9.Lucas Gran – 4. Ilves Laukko – 5.Vic Afeidas

  1. 4.Hilma Hilpeämieli – 1.Tuittura – 6.Siiri Vei – 8.E.V. Arto – 3.Tändenteli (7.Nomparilla)

(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen