Vihjeet 3.4.2017

02.04.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Juha-Matti Paavola, Give Me Jamia (7) helpottaa paljon, jos kengät pääsee ottamaan pois. Sillä ei ole hevoselle niin suurta väliä onko kengissä hokat vai ei. Kelit ovat hieman häirinneet treenejä, ja tauolta palaavalle Give Me Jamille on jo rahasija hyvä saavutus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Otetaan startti rauhassa, ja katsotaan sitten lopussa mitä saadaan.

Varustemuutokset: Kengät otetaan pois, jos se on mahdollista.

Mauri Jaara, Valmentajalta saamieni tietojen mukaan Beaming Chicin (10) pitäisi palata tauolta kunnossa. Lähtöpaikka on sopiva ja hevonen viime kauden esitysten perusteella hyvä.

LÄHTÖ 2
Heikki Mikkonen, Rupeltaja (3) on lahjakkaan oloinen aloittelija, ja mielenkiinnolla kesää odotetaan. Vielä varsamaiselle hevoselle startti on ensimmäinen, ja käytös porukassa on vielä arvoitus. Vauhti kyllä löytyy. Samanlaiset pärjäämiseen kuin isolla veljellään Ekologilla Rupeltajalla pitäisi olla edellytyksiä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Rupeltaja ei tykkää juosta toisten takana, ja se tuntuisi juoksevan mieluimmin keulapuolella. Jos ravia matkaan päästään, niin takahevosia ei jäädä odottelemaan.

Varustemuutokset: Rupeltaja on vielä hokkikengässä. Perusvarusteilla aloittavalle hevoselle koetaan tässä hieman katsella varusteita, millä sillä aletaan sitten kilpailla.

Terho Rautiainen, Kohtuullisen hyväntuntuisella Tähtisekillä (5) on ainakin toistaiseksi enemmän jaksoa kuin vauhtia. Yhä varsamaiselta hevoselta voi odottaa vielä mitä tahansa temppuja, eikä ravilla menokaan ole varmaa. Mikkelissä Tähtisekki lopetti alle 33-vauhtia, ja varaakin tuntui vielä hieman jäävän. Ennätystään ori pystynee parantanee.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravia meneminen olisi tässä vaiheessa tärkeitä.

Varustemuutokset: Kävimme sunnuntaina ajamassa järven jäällä, ja hokit ovat vielä alla.

Janne Soronen, Lahjakkaalla, mutta vielä varsamaisella Vixusella (6) on hyvät vauhtivarat. Tornion startti on kovinta, mitä hevosella on matka läpi ajettu. Tuossa kisassa se lopetti puoli huolimattomasti 33,5-kyytiä. Uskoisin Vixuksen kykenevän tässä vaiheessa 30-35-tulokseen. Muuten nelivuotiaaksi suomenhevoseksi ravivarmalla menijällä saattaa olla yli-innokkuuden takia voltin kakkoselta jonkinlainen laukan vaara. Finaalipaikkaa lähdetään tavoittelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Vixus polkee ravia, ja että toinen tuhat on ensimmäistä vauhdikkaampi. Selästä vielä tässä vaiheessa mieluimmin ajetaan.

Varustemuutokset: Pumpulit korvissa ja avovehkeillä vielä mennään.

Juha-Matti Paavola, Corinna (7) on aina aiemmin pysynyt ravilla. Viimeksi hyvin matkaan lähtenyt tamma päätti jostain syystä alkaa laukkailemaan, mikä hieman ihmetyttää. Hyvällä kelillä Corinna voisi kyetä 34-35-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kunhan hevonen menisi ravia.

Varustemuutokset: Suurin piirtein samoilla jatketaan.

Niko Jokela, Corinna (7) on ihan asiallisen varsa. Tässä se ei riitä ihan parhaita vastaan. Corinnasta tulee varmaan ihan hyvä hevonen, kun se alkaa ymmärtämään, mistä hommassa on kyse. Tällä hetkellä tamma voisi kyetä 35-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ravia pyritään menemään, ja nättiä juoksua tavoitellaan.

LÄHTÖ 3
Mauri Jaara, Tasaisen mukavaa työtä jo pitkään tehnyt Walk a Mile (4) voi parantaa selvästi, jos saadaan kengät saadaan pois alta. Kovassa seurassa rahasija on hyvä tavoite.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissu sopisi tässä mainiosti.

Varustemuutokset: Jos keli sallii, niin kengät riisutaan.

Heikki Mikkonen, Hopeadivisioona lähdöissä kilpaillut Archie Dream (7) on kärsinyt pitkään huonoista lähtöpaikoista. Oulussa mielipaikallaan juossut ruuna teki kipeänä huonon esityksen. Hyvältä lähtöpaikalta juoksun onnistuessa terve Archie Dream pystyy tällaisessa hieman kevyemmässä seurassa pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Archie Dreamin lähes kaikki voitot ovat tulleet keulasta. Sisäpuolella on kovia avaajia. Täyttä ei nyt starttiin satsata. Kokeillaan päästä johonkin väliin parijonossa, ja ajetaan sitten tuolta paikalta.

Mauri Jaara, Pari viikkoa sitten ajoin Protectorilla (8) matkan 20-vauhtia läpi, ja viimeisen tuhannen 15-kyytiä. Treenattu on ja vetojakin on otettu, mutta ihan tarkkaa kuvaa en ole vielä hevosesta saanut. ässä hieman katsotaan, että missä ollaan menossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on mailille hankala, ja näin ekastartissa selkäreissua vielä tavoitellaan.

Varustemuutokset: Protectorilla on ongelmia hokkien kanssa. Ruotsin starteissa se juoksi kengät takana, edestä ne olivat pois. Kesäbalanssilla tässä ajetaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Panu Ahonen, Blackie Lawless (1) voitti viimeksi tosi helposti, eikä laiskan menijän korvia tarvinnut edes aukaista. Vastus kovenee edelliskerroista, ja pärjääminen on pieni arvoitus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvin toimiva Blackie Lawless on sitkeä hevonen, joka ei paina päälle, joten sillä uskaltaa satsata lähtöön. Jos keulat saadaan, niin sieltä myös aje-taan.

Varustemuutokset: Blackie Lawlessiä auttaisi, jos etukengät pääsisi ottamaan pois.

Niko Jokela, Hyviä juoksuja tehnyt Armani Press (2) on saanut sopivat alkuasemat, joten pärjäämään lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive : Asiallisesti avaavalle Armani Pressille käynee myös keulajuoksu.

Mauri Jaara, Mainioita esityksiä tehnyt Freddie De Veluwe (6) on parantanut yrityspuolellakin. Pitkällä matkalla mentiin viimeksi hiljaa, ja hyvän juoksun saanut ruuna voitti helposti.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Selkäreissua edelleen tarjotaan.

Aleksi Kytölä, Mainiossa kunnossa oleva Wasa Thunder (8) teki Seinäjoella hyvä esityksen ja tuli vahvasti loppu. Lyhyemmällä starttivälillä Wasa Thunderin ei pitäisi olla ainakaan huonompi. Ikävästä lähtöpaikasta huolimatta ruuna on tässä yksi mahdollinen pärjääjä.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Wasa Thunder lähtee reippaasti, ja koetetaan päästä sopivaan paikkaan toiselle radalle.

Varustemuutokset: Mahdollisuuksien mukaan edestä otetaan kengät pois, mistä olisi Wasa Thunderille hyötyä.

Jani Hartikainen, Easy Vacation (9) teki viimeksi pahan alkulaukan jälkeen hyvän esityksen. Kuskikin mielestä hevonen teki raville selvittyään oikein vahvan juoksun. Lähtöpaikka on sopiva. Nyt ei ole pakko ladata kaikkea alkuun, ja silti ruuna voi saada kivan juoksupaikan. Pystyäkseen parhaimpaansa Easy Vacation tarvitsee hyvä pidon.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Easy Vacation saa lopussa mahdollisuuden.

Varustemuutokset: Muuten samoilla jatketaan, mutta korvavarustusta hieman muutetaan. Äänille aika herkän hevosen korvat ovat olleet niin tukittuina kuin mahdollista. Treeneissä tällä on harjoiteltu vetohuppujen kanssa. Niitä käytettäessä Easy Vacation säikähti alussa aika tavalla, mutta parempaan suuntaan on päästy. Ihan kaikkia äänieristeitä korvista ei uskalleta vieläkään ottaa pois. Kuski saa tehdä lopullisen päätöksen, että käyttääkö hän vetohuppuja vai ei.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Juha-Matti Paavola, Vielä hieman tasaiselle Fiilingille (6) koetetaan saada startteja alle. Sillä halutaan ajaa Suomen cupin karsinta Seinäjoella. Voittosummaa ei saanut juuri kasvaa, ja starttaamista on pitänyt pantata. Kelit ovat tuottaneet pientä murhetta, eikä ihan viimeisen päälle ole uskaltanut harjoituksissa päästää. Vaikka ori on mennyt ehkä viime kerrasta hieman eteenpäin, niin ihan terävimmillään se ei vieläkään ole. Vaikka Fiiling on lähtenyt nyt kakkoselta ravilla matkaan, niin pieni laukan vaara on yhä olemassa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Fiiling on ollut hyvä johtavan rinnalta, mutta kuski saa ajaa mielensä mukaan.

Varustemuutokset: Suurin piirtein samat kuin viimeksi. Vetopalloista olisi rauhalliselle hevoselle hyötyä, mutta niitä ei otettane vielä tällä kelillä käyttöön.

Niko Jokela, Fiiling (6) on minulle oikein mieluinen hevonen, mutta viimeksi se oli omaksi itsekseen hieman tasapaksu ja vetämätön. Uskon, että ori parantanee tuosta.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Fiiling on monipuolinen juoksun suhteen, mutta ei tälläkään aina mielellään kuolemasta ajaisi. Selkäjuoksu voisi käydä tähän paikkaan hyvin.

Jukka-Pekka Kauhanen, Viime kaudella hyvin 76-lähdöissäkin pärjännyt Sirkan Samu (9) treenailee yksin kotioloissa, joten vire pitkältä tauolta ei ole heti varmaan ihan parhaimmillaan, vaan hevonen tarvitsee startteja alle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tauolta palaajalle taustajoukot toivotat yleensä nättiä reissua.

Kalevi Salmela, Tuulenpoju (11) aloittaa aika tavalla samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Oriilla on ajettu vain kotona. Radalla ei ole taaskaan käyty. Pitää ajaa startti, jotta nähdään missä hevosen kanssa ollaan menossa. Raskas keli olisi Tuulenpojulle jonkinlainen haitta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua vielä tässä vaiheessa tavoitellaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Martti Ratinen, Kesän koitoksia ajatellen Vilma Lyydiaa (12) on treenattu talven mittaan aika paljon, ja tuon takia se ei ole ollut ihan herkimmillään. Jyväskylän kisa vei hevosta eteenpäin. Vilma Lyydia ehdittiin jättää Seinäjoelta olosuhteiden takia pois ennen kuin ravit siirrettiin Kaustiselle. Nyt starttiväli on taas aika pitkä. Tämä lähtö on ennalta tasaisen kova, ja aina kahdelta pakilta on tulemista. Toisaalta Vilma Lyydia on yksin paalullaan, mikä auttaa ravilla matkaan pääsemisessä. Vaikka tamma on vahva, niin se tarvitsee pitävän alustan.

Ajotaktiikka / juoksutoive Taktiikka muotoutuu juoksunkulun mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Mauri Jaara, Vilma Lyydia (12) ei ole ollut viime starteissaan ihan terävimmillään. Pehmeä rata olisi tammalle iso haitta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Vilma Lyydia starttaa yksin pakiltaan. Ajetaan porukkaa kiinni. Katsotaan sitten miltä tilanne näyttää ja miltä hevonen tuntuu. Tuon perusteella sitten päätetään, mikä taktiikka otetaan käyttöön.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Ville Piispanen, Peri-aatteessa paikka johtavan rinnalle käy Billy Wantonille (2), eikä tuo ollutkaan syynä viime kerran valjuun esityksen. Joensuun viimeistelyissä ruuna oli hieman vaisumpana kuin ennen Oulua. Kisaa seuraavana aamuna ruuna oli kovassa kuumeessa, joten sillä kävi joku pöpö. Tauti meni nopeasti ohi, ja hevosella on ollut taas kaikki ok. Sunnuntaina tehdyissä viimeistelyissä Billy Wanton oli aivan normaali. Pitävällä radalla parhaiten mennyt hevonen voisi pystyä tässä hieman alle 20-tulokseen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nyt Billy Wanton pääsee juoksemaan sisärataa. Vaikea sanoa millaisella taktiikalla ruuna on parhaimmillaan, ja miten 40 m pakilta lähteviä kovia hevosia vastaan kannattaisi ajaa.

Varustemuutokset: Edestä hokkien pois ottaminen olisi Billy Wantonille eduksi.

Jukka-Pekka Kauhanen, Jalo Dahlia (3) teki viimeksi tasaisen suorituksen, ja piti hyvin vauhtinsa. Kisassa mentiin alun jälkeen todella hiljaa. Tuon olisi pitänyt sopia mainiosti nopealle hevoselle. Se ei vain pysynyt mukana, kun tempo loppumatkasta vaihtui. Jalo Dahliassa olisi aineista parempaan, mutta se ei vaan saa itsestään kisatilanteessa kaikkea irti. Toivotaan, että hevonen menee starttien myötä eteenpäin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hyvä avaaja saanee tästä kivan reissun. Tällä hetkellä tasaisen kova matkavauhti parempi olisi Jalo Dahlialle varmaan sopivampi.

Marko Hakkarainen, Donnie Brasco (9) on pari kolme kertaa suorittanut tälläkin matkalla ihan hyvin. Jos meneväinen ruuna ei pysy rauhallisena, niin tässä tehtävässä se voi olla aika raskas pideltävä. Pieneltä paussilta Kuopioon tullut Donnie Brasco on yleensä parantanut, kun on saanut startin alle. Pitkällä matkalla tähän hevoseen kannattaa aina kuitenkin suhtautua jonkinlaisella varauksella .

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäjuoksua tavoitellaan.

Varustemuutokset: Balanssilla ei ole Donnie Brascolle merkitystä.

Marko Hakkarainen, Aslan L.C. (12) meni Joensuussa toiseksi viimeisen kaarteen alussa vinoksi. Kun kuski joutui korjaamaan, niin laukka tuli. Raville selvittyään ruuna tuli loppua tosi vihaisesti. Omalla matkallaan kilpailevan Aslan L.C. kanssa voitto mielessä kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski tuntee hyvin hevosen, ja sopivassa kohdassa hän kääntää oikeasta ohjasta.

Varustemuutokset: Kelin salliessa eteen vaihdetaan kesäkengät, mikä helpottaa menoa. Lämmityksessä kokeillaan erilaisia suuvehkeitä.

Aleksi Kytölä, Sunbird Chelseasin (13) viime juoksut eivät ole onnistuneet. Tauluaan paremman hevosen kunto vaikuttaa hyvältä. Lähtöpaikkana Viitonen on aina viitonen. Matka käy riskille hevoselle.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Jos jäämme kovin kauas parijonoon, niin jo varhaisessa vaiheessakin saatetaan ajaa eteenpäin.

Varustemuutokset: Sunbird Chelsea hyötyy, jos kenkiä päästään ottamaan ainakin edestä pois. Jos rataolosuhteet sallivat, niin ilman kaikkia kenkiäkin voidaan ajaa.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Jukka-Pekka Kauhanen, Hyviä startteja tauon jälkeen tehnyt Johnny Dahlia (1) on jatkanut treeneissä samassa mallissa, joten kunnon uskoisi säilyneen edellisten starttien tasolla. Ruuna osaisi avata kovaakin. Siivekkeestä lähdettäessä tällä on kuitenkin laukan vaara, joten alun joutuu ottamaan hieman varman päälle. Lähtöpaikka ei ole ihan paras mahdollinen, ja pärjääminen on vähän tuuristakin kiinni. Jos vire on pysynyt ennallaan, ja juoksu onnistuu, niin voittoonkin on edellytykset.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kovavauhtinen juoksu kävisi Johnny Dahlialle mainiosti.

Varustemuutokset: Tarvittaessa vaihdetaan kesäkenkään. Tuosta ei ole välttämättä etua eikä haittaa, kun Johnny Dahlia on mennyt noinkin hyvin talvibalanssissa.

Miika Tenhunen, Bad Boy Press (4) ei ole ollut ennen tauolta oikein minkäänlainen. Viimeksi Joensuussa hevonen oli yllättävän valmis, ja hyvä sijoitus paloi loppusuoran pikku hässäkkään. Mainio fiilis tähän kisaan on lähteä, kun hyvät viimeistelyt tehneen ruuna uskoisi nyt startti alla vielä viime kerrasta parantavan. Juoksun onnistuessa Bad Boy Press pystyy tässä pärjäämään.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Koetetaan saada paikka mahdollisimman läheltä kärkeä. Kovavauhtinen kisa olisi etu hyvin maaliin tulevalle Bad Boy Pressille.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Marko Hakkarainen, Oulun viime startissaan Frazier Boko (5) avasi ekakertaa todella kovaa. Ensimmäistä kertaa keulassa juossut ruuna painoi kokolaput silmillä kylmällä kelillä liikaa ohjille, ja loppu meni vaikeaksi. Tuosta esityksestä ei kannata tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kuopiossa ajettiin vetolapuilla, ja kuskin mukaan Frazier Boko pysyi rauhallisena. Tuossa kisassa tilaa tuli aivan turhan myöhään, ja koko ajan vain paremmalta tuntuvalla hevoselle jäi tosi paljon varastoon.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Starttiin satsataan. Katsotaan sitten tilanteen mukaan, miten ajetaan.

Varustemuutokset: Jo viimeksi käytössä olleet vetolaput kuuluvat taas varusteisiin. Frazier Bokolle on hyötyä, jos sille päästään vaihtamaan kesäkengät eteen.

Marko Hakkarainen, Yleensä tauolta startteja tarvinnut Prince Dean (6) oli Kuopiossa oli tosi valmiin tuntuinen. Otin taktiikan suhteen pienen riskin. Tilaa ei sitten lopussa löytynyt. Jos juoksu olisi mennyt jouhevammin, niin oikein hyvältä vaikuttanut ruuna olisi voinut olla tuloksissa selvästi korkeammalla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Prince Dean on parempi selkäjuoksulla. Alkuun satsataan, ja sisäradalle kokeillaan päästä.

Varustemuutokset: Kesäkenkään pääseminen auttaisi Prince Deaniä.

Mauri Jaara, Moitteitta suorittanut Tag The Gel (7) jatkaa asiallisessa kunnossa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tag The Gel lähtee terävästi, ja katsotaan sitten mihin päästään. Vaikka ruuna on ehkä vielä hieman parempi selkäreissulla, niin keulastakin tällä voi ajaa.

Varustemuutokset: Olosuhteiden salliessa napataan ekakertaa kaikki kengät pois.

Aleksi Kytölä, Viimeinen kurvi on ollut Gathanialle (10) vaikea. Tuon takia tällainen paikka on tammalla hankala, kun sillä olisi hyvä päästä ajamaan lähempää kärkeä. Ratsastustreenin ansiosta Gathania on mennyt kaarteet hieman paremmin. Ihan kärkisijoja en osaa kuitenkaan odottaa. Olisin ihan tyytyväinen, jos hevonen yltäisi tässä neljän sakkiin,

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Kuski saa päättää taktiikan. Paikka johtavan rinnallakin käy Gathanialle. Jos vauhti menee turhan verkkaiseksi, niin jo matkalla voidaan ajaa eteenpäin.

Varustemuutokset: Jos kenkiä päästään riisumaan, niin tuo helpottaisi kaarrejuoksua.

Niko Jokela, Koko ajan hyviä esityksiä tehnyt Bebina (11) olisi pärjännyt Kuopiossakin, jos se ei olisi jäänyt lopussa toiseen ulos pussiin.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Bebina vaatii hieman juoksua, joten tällainen lähtöpaikka on sille hieman hankala.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Kimmo Taipale, Kuopiossa Kunnaan Einarin (1) juoksu ei onnistunut, kun osa vastustajista pääsi viimeisen kierroksen alussa hieman karkuun. Loppua ruuna tuli vahvasti ja ehti vielä neljänneksi. Jos huippukunnossa oleva Kunnan Einar saa paikan läheltä kärkeä, niin kaikki on mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kunnaan Einar ei lähde erityisen kovaa, mutta starttiin on riskin uhallakin hieman satsattava. Jaksavalle hevoselle reipas matkavauhti olisi paras.

Varustemuutokset: Samoilla ajetaan kuin viimeksi.

Mauri Jaara, Edelleen hyvässä iskussa oleva Tessa's Devil (5) on pienikokoinen hevonen , jolla on isot liikkeet. Kenkien poisottamisesta uskon olevan ruunalle etua.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Tessa's Devil on saanut pitkästä aikaa hyvän lähtöpaikan. Starttiin satsataan ja eteenpäin lähdetään ajamaan.

Varustemuutokset: Kelin salliessa kengät riisutaan pois.

Aleksi Kytölä, Vaikka Diktator (6) on vahva hevonen, niin tällä hetkellä 1000 m kiri on sille jostain syystä liikaa. Kaustisellakin tamma tuntui vielä viimeiseen kaarteeseen mentäessä hyvältä, mutta sitten veto loppui. Mielestäni Diktatoria ei kannata peleistä vielä täysin unohtaa.

Ajotaktiikka/Juoksutoive: Nyt ajetaan nätimpi reissu, ja kokeillaan lyhyempää kiriä.

Varustemuutokset: Pruuvata sitten paikan päällä, että otetaanko kenkiä pois.

T4-vihje
T4:n ensimmäisen kohteen ja kolmannen kohteen suosikit ovat olleet haavoittuvaisia, joten niiden saamat aika iso suosio ei houkuttele. Fiilingkään ei ole vielä ihan viimevuotisessa terässään, mutta tuntuu tässä vähiten huonolta vaihtoehdolta rivin tukipilariksi. Ratamestarille Antti Jaarallekin olosuhteet olivat vielä aamupäivällä joiltakin osin pienoinen arvoitus, mutta hänen ennustuksena oli, että rata 2-3 sekuntia hidas.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Näihin sarjoihin tosi mainion fyysisen kapasiteetin omaava Freddie De Veluwe (6) voitti viimeksi nappiin menneen reissun perästä vaivatta. Yrityshalujen riittämisestä maaliin asti ei ole vieläkään täysiä takeita, joten mikään ihanteellinen tukipilari kovat peliprosentit keräävä ruuna ei ole.

Yllättäjäehdokas

Mukavasti käynnistyvällä Armani Pressillä (2) on tässä mahdollisuudet päästä vetotöihin, eikä ykkössija tunnu ennalta mahdottomuudelta.

Juoksunkulku arvaus 

Freddie De Veluwe (6) osaa avata rivakasti, ja halutessaan kuski pääsisi varmaan keulaan. On kuitenkin vielä epävarmaa kestääkö ruunan huumori vapaan radan juoksua. Varman päälle sille tarjottaneen taas mahdollisimman pitkään selkäreissua. Live It Up (4) lähtee liukkaasti. Viime kerran väsyminen kovan alkuvauhdin perästä johtopaikalta ja vaativa vastus enteilevät taktiikan vaihtoa. Blackie Lawless (1) ja Armani Press (2) eivät ole ihan starttiraketteja, mutta molemmat käynnistyvät asiallisesti. Ainakin ensin mainitulle käy keulajuoksu. Jos Live It Up on alussa nopein, saattaa Armani Press ulompaa lähtevänä päästä etenemään alkumatkasta johtoon.

A: 6 B: 8,2,9,1 C: 3,5,7,4

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Seinäjoen Suomen cup-karsintaan tähtäävällä Fiiliningillä(6) on tähän kisaan hieman pitkä starttiväli, joten terävyys ei ole välttämättä kovin paljon paremmalla tasolla kuin viimeksi. Vire saattaa kuitenkin riittää tämän tehtävän kunniakkaaseen hoitamiseen.

Yllättäjäehdokas

Vähitellen starttien myötä parantava Stuntti (3) saattaisi vetää poruk-kaa keulasta pitkäänkin, mahdollisesti jopa maaliin asti.

Arvoitus

Tauolta palaava Tuulenpojun (11) tilanne on Kalevi Salmelan mukaan saman tapainen kuin viime kauden avauksessa. Tuolloin se tarvitsi pari startti alle ennekuin meno alkoi maistua kunnolla.

Juoksunkulku arvaus

Terävästi lähtevä Stuntti (3) ottanee alussa johtopaikan haltuunsa. Jos hyvä veturi on tarjolla, niin viime kerran tapaan selkä saattaisi kelvata eteen. Jos Tuulen Pojulla (11) olisi startteja alla, niin sillä olisi oiva paikka kahden kympin juoksulangalta ajaa heti eteenpäin. Viime vuonna ori tarvitsi muutaman startin alle ennen kuin homma alkoi kunnolla pelittää, joten taktiikka voi olla alun suhteen aika maltillinenkin. Keulasta parhaimmillaan mainioihin suorituksiin venyvälle Topmarille ei ole häpeä hävitä, mutta silti Fillingille (6) oli Kaustisella omaksi itseksekseen hieman tahmea. Tässä tilanteessa kuski hieman kaavaili selkäjuoksua. Juha-Matti Paavolan mielestä paikka johtavan rinnalla käy orille mainiosti, joten rohkeastikin saatetaan ajaa. Yksin kahdelta takamatkalta starttaavalla Vilma Lyydialla (12) ei ole yleensä tarvinnut selkiä kyttäillä, vaan vahvalla tammalla on suunnattu jo varhain. Mahdollinen pitämätön rata olisi miinusta, ja tuon takia kuski voi aika passiivisestikin .

A: 6,11,12 B: 7,3,5 C: 4,2,10,9,8

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokas

Joensuun 76-kisassa kirinsä etusuoralla aloittanut Aslan L.C (12) laukkasi pahoin toiseksi viimeiseen kaarteeseen mentäessä. Tuon perästä meno oli hurjaa, ja ruuna ehti vielä neljänneksi. Poisjääntien takia kierrettävää on aika vähän, ja jo varhainen eteneminen hallintapaikalle on mahdollista. Suomessa Aslan L.C. ei ole onnistunut kykyjensä edellyttämällä mallilla, ja näinkin paljon pelattuna hevonen ei ole mitenkään herkullinen varma.

Yllättäjäehdokkaat

Neljän kovimman takana tuntuisi olevan aika pitkä rako seuraaviin, eikä tuosta joukosta oikein osaa nostaa ketään tähän tehtävään.

Juoksunkulku arvaus

Hyvin avaava Billy Wanton (2) ottanee vetotyöt tehdäkseen. Jos joku takamatkan hurjista ilmestyy alkumatkasta rinnalle, niin tuollainen selkä kelvannee eteen. Myös Jalo Dahlia (3) käynnistyy kivasti, mutta sille haettaneen viimekerran tapaan imujuoksua. Kahden takamatkan kovat Aslan L.C. (12) ja Sunbird Chelsea (13) hyötyvät, kun välipaalu kutistui poisjääntien takia olemattomaksi. Niillä voidaan päästä jo varhain kärjen lähelle, jolloin vahvoilla jyrillä lähdettänee heti miten reissuun. Jos Donnie Brasco (9) ei pysy rauhallisena, niin kuski voi olla pakotettua ajamaan eteenpäin ja keulaan. Marko Hakkaraisen mukaan tuo tuhoaisi tällä matkalla selkäjuoksua tarvitsevan ruunan menestysmahdollisuudet.

A: 12 B: 13,2,9 C: 4,3,14,11,15,10,1 D:16

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas

Kunnialla matkaan päästessään, ja kohtuulliset juoksuasemat löytäessään hurjavireinen Johnny Dahlia (1) saattaa lopussa murskata muiden voittohaaveet.

Yllättäjäehdokkaat

Hyvänä avaajan Prince Dean (6) voi päästä mielipaikalleen johtavan taakse. Noista asemista Marko Hakkaraisen mielestä yllättävän valmiita otteita Kuopiossa pikku paussilta esittänyt ruuna on pystynyt lopussa ohittamaan koviakin hevosia. Alkuvauhti voi mennä turhan kovaksi, jolloin Joensuussa lupaavan esityksen heti tauolta tehnyt Bad Boy Press (4) saattaisi kiriä lopussa ihan kärkeenkin.

Juoksunkulku arvaus

Vaikka Tag The Gel (7) on voittanut keulastakin, niin Mauri Jaaran mielestä ruuna on parhaimmillaan selkäjuoksulla. Kuski ajanee liukkaalla starttarilla seiskaradalta eteenpäin. Jos keulaan pääsy ei onnistu, niin hevosella on vaara jäädä johtavan rinnalle, mistä tätä kärjen osalta tasaisen kovaa lähtöä voi olla vaikea voittaa. Prince Dean (6) avaa terävästi, mutta ruuna ei ole parhaimmillaan johtopaikalta, vaan kärjen takaa. Mieluisin selkä eteen olisi varmaan tallin toinen hevonen. Toissa startissaan Frazier Boko (5) lähti ekakertaa urallaan kovaa matkaan, ja juoksi ensimmäistä kertaa keulassa. Kokolaput päässä hevosen meno ei rauhoittunut, ja väsy tuli lopussa. Marko Hakkaraisen mielestä tuota esitystä ei kannata liikaa tuijottaa. Joensuussa käytössä oli vetolaput, joilla hevonen pysyi rauhallisena. Valmentaja piti keulajuoksua mahdollisena. Mikä on vetolappujen vaikutus lähtönopeuteen, on ennalta pieni arvoitus. Tauon jälkeen vakuuttavaa kuntoa esittäneelle Johnny Dahlialle (1) sisäradan lähtöpaikka on hieman huono, kun startti pitää ottaa laukkariskin takia hieman varman päälle. Alku voi mennä hieman kilvanajoksi, mikä suosisi kovan loppuvedon omaavaa ruunaa. Tuollainen juoksunkulku oli myös mannaa hieman hitaammin käynnistyvälle, mutta hyvin loppua tulevaa Bad Boy Pressille (4). Jos tempo menee turhan verkkaiseksi, saatetaan aika tasavauhtisella Gathanialla (10) edetä johtavan rinnalle.

A: 1,7,5 B: 6,4,11 C: 12,2,9,10,3,7


T4-systeemit

Pieni: 6,8,2,9,1 (3,5) 6 (11,12) 12 (13,2) 1,7,5,6 (4,11) = 20 riviä
Suuri: 6,8,2,9,1 (3,5) 6 (11,12) 12,13,2,9 (4,3) 1,7,5,6,4,11 (12,2) = 120 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Aika suurella todennäköisyydellä keulat ottavan ja sieltä juok-sua hallitsevan Tessa's Devilin (5) jääminen troikkasijoilta yllättäisi.

Yllättäjäehdokas

Maltillisemmalla taktiikalla kisaan nyt lähtevä Diktator (6) saattaisi olla edullinen merkki troikan alariveille.

Arvoitus

Hyvänä hetkenään koviin suorituksiin kykenevän Grainfield Alexin (8) vire on aina ennalta jonkinlainen kysymysmerkki.

Juoksunkulku arvaus

Kun toinen ilmeinen johtoon pyrkijä Ermite jäi pois, ottaneen starttinopea Tessa's Devil (5) aika helpostikin keulat haltuunsa, josta sillä myös ajettaneen. Asiallisesti avaava Lucas Gran (2) saanee asemat johtavan takaa. Tämän perästä todennäköisesti lähtöpaikan valitseva Heady Hunter (9) voi joutua heti johtavan rinnalle. Tuo tehtävä ei ole ollut ruunalle erityisen vastenmielinen, eikä tuhoa menestys saumoja. Asiallisesti avaajalle Grainfield Alexille (8) haettaneen jonkinlainen juoksupaikka parijonosta toisella radalla.

A: 5,9,8 B: 1,4,2,10,6 C: 7

Muut lähdöt
1. 10. Beaming Chic – 2. Amazing Flight - 1. I'm Honey Heel – 8. Desing Director – 4. Donera Dream (5. La Cream – 9. Mr Pirate – 6. Mountain Delight)
2. 6. Vixus – 3. Rupeltaja – 5. Tähtisekki –10. Kömin Lento – 8. Lumi-Niko (1. Pitska)
3. 1. Millstone's Lissom –2. Valle Streamline – 6. Donna Linda – 8. Protector
8. 9. Hullupoika – 2. Valtrauksen Tähkä – 11. Vilholan Topi (10. P.S. Vilturi – 5. Ryyppy – 8. Mega-Pomo)
10. 4. Holy Victory Koks – 1. Wild Streamer –2. G.R. Watch Me – 7. Baroness Pegasus – 6. Foxlander – 8. Rainy Devil (5. Hell Racer – 3. Jolly Jane – 9. Digital Passport)
(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen