Vihjeet 6.3.2017

06.03.2017

Valmentaja-/ohjastajakommentteja

LÄHTÖ 1
Ville Pohjola, Violatar (2) on kyvykkäänoloinen aloittelija, jolla vauhtia on ihan mukavas-ti. Tamma on kuitenkin vielä porukassa hermostunut, ja varsinkin lähtötilanteessa on laukan vaara. Monta kertaa harjoitusraveissa kilpaillut Violatar meni viimeksi istuskelemalla 37-vauhtia. Tuollakin kertaa se muisti hypätä alkuun.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos ravilla liikkeelle päästää, niin annetaan Violattaren mennä tasaisen reipasta eteenpäin, jotta vältyttäisiin häiriöiltä.

Santtu Raitala, Tupsahti (5) teki Kaustisella sellaisen esityksen, mihin se sillä hetkellä pystyi. Tamma jännittää vielä porukassa juoksemista. Tuo haitta varmaan oikeaa starttien myötä. Tästä kisasta toivotaan lähinnä rahaa ja rutiinia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman epävarmalla menijällä kokeillaan ajaa koko matka ravia.

LÄHTÖ 2
Santtu Raitala, Jyväskylässä kaarteet olivat Swamp's Roselle (1) hankalia. Loppusuoraa se tuli vahvasti. Valmentaja on saattanut viime startin jälkeen löytää helpotusta kurviongelmiin.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ykkösradalta Swamp's Rose saanee hyvän juoksun sisäradalla. Lopussa sitten kokeillaan, mihin rahkeet riittää.

Marko Hakkarainen, Koko ajan kasvaneella Take Me With Youlla (7) on kasvun aiheuttamia vaivoja, mikä tekee siitä epävarman. Viimeksi kuski joutui ajamaan matkalla varovaisesti. Loppua jaksava ruuna tuli mainiosti. Nyt ohjastaja tuntee hevosen paremmin. Yksi mahdollinen pärjääjä Take Me With Youn pitäisi ä olla. Lähtöauton takana tämä ei ole vielä koskaan ollut.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Toivotaan, että Take With You menee ravia.

Varustemuutokset: Pieniä kengitysmuutoksia tehdään. Ei tällä voi silti satsata alkuun. Toivotaan, että kuski pystyy ajamaan hieman aiemmin eteenpäin.

Ville Pohjola, Ihan kyvykäs Happy Dream (10) teki viimeksi pitkältä paussilta ok -juoksun. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi starttien myötä parantaa. Tässä porukassa tamman pitäisi kyetä onnistuneella juoksulla pärjäämään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman kuumansorttiselle tammalle selkäjuoksu on varmaan tässä vaiheessa turvallisempi vaihtoehto. Sellainen lähellä kärkeä sopisi mainiosti.

Varustemuutokset: En usko, että tehdään.

LÄHTÖ 3
Dimitri Hedman, Viime vuonna Tähtiheili (4) vaivaantui parin startin jälkeen. Tuon jälkeen oikeaa otetta ei pettymykseksi enää löytynyt. Kaustisella huhtikuussa keulassa juosseen Äänestäjän johtavan rinnalta kukistanut Tähtiheili meni reilu viikko sitten ajetuissa harjoitusraveissa 33-tuloksen hyvällä tyylillä. Tamma pystynee tiputtamaan tuosta tuloksesta parisen sekuntia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Osanottajia on vähän, joten lähtö on helppo ajaa.

Varustemuutokset: Tähtiheili on ollut laput silmillä hieman turhan totinen, joten nyt ajetaan ilman niitä.

Jani Hartikainen, Minulla ei ole varmaa käsitystä paljonko Majatalon Jätkä (5) aikojaan parantamaan. Viime startissaan voittosummansa nelinkertaistanut hevonen ei joutunut erityisen tiukalle. Vielä rutinoimaton ja lapsellinen Majatalon Jätkä hölkkää lähinnä muiden mukana. pystyy parantamaan viimekertainen ei joutunut hölmöläinen

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajetaan mahdollisemman kiltisti, jotta hevosta saataisiin vietyä eteenpäin.

Varustemuutokset: Ei muutella, joten korvat pysyvät edelleen kiinni.

Arto Laurukainen, Tiellä ajettujen treenien perusteella Larsin Vappu (6) palannee tauolta ihan kohtalaisessa mallissa. Uskoisin tamman pystyvän heti suurin piirtein samoihin vauhteihin kuin ennen paussia Kaustisella. Napakka jäädytetty rata käy Larsin Vapulle mainiosti.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Larsin Vappu ei ole ollut kovin tarkka juoksustaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

T4-1 / LÄHTÖ 4
Antti Ala-Rantala, Rehti, kiltti ja hyvin toimiva Coolwater In (1) on minulle oikein mieluinen hevonen. Lupaavan kolmivuotiskauden jälkeen sille tuli nelivuotiaana vaivaa etupolviin. Terveydentila on tällä hetkellä hyvä. Coolwater In on saanut liikettä, ja kunnon pitäisi olla ihan ok. Radalla ei ole käyty. Suorallakaan ei ole menty ihan huippuvauhteja, joten muutama startti tarvittaneen alle. Pitkällä tähtäyksellä rakennettavalle hevoselle maanantainen kisa on jonkinlainen testistartti. Ei ole katastrofi vaikka jäisimme pussiin. Mielestäni Coolwater Inin luokka ei häviä tässä seurassa kenellekään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on tähän tilanteeseen sopiva, ja Coolwater In saa kivan reissu. Alussa ajetaan eteenpäin, jos siltä tuntuu. Hyvä hevonen kelpaa eteen.

Varustemuutokset: Puolilapuilla ja normivehkeillä aloitetaan.

Janne Isometsä, Mielestäni Ainur Hoss (4) on meille tulon jälkeen mennyt henkisesti eteenpäin. Treeni on pääasiassa jarrukärryt takana otettuja vetoja. Viime kisaan tammalla oli kahden kuukauden tauko, ja tuon takia poikkeuksellisesti otettiin yksi hiitti radalla. Luottavaisena tähänkin starttiin tullaan, mutta kun Ainur Hossille on Bodenissa näköpiirissä hyväpalkintoinen lähtö, niin ihan hampaat irvessä tässä ei aleta voitosta tappelemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Eteenpäin alussa ajetaan, kun Ainur Hossille käy myös paikka johtavan rinnalla. Vahva tamma hyötyisi kovasta matkavauhdista

Varustemuutokset: Bodenin volttilähdössä Ainur Hossilla on normaalit kärryt, mutta näin auto lähtöön laitetaan jenkit perään.

Ville Pohjola, Fade To Jam (5) jatkaa ok-kunnossa, mutta juoksut eivät ole viime starteissa suosineet. Ylivieskassakin oli loppusuoralla kaikenlaista tilannetta.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ylivieskan lumipolanne radalla Fade Jam ei saanut kunnolla pitoa, enkä uskaltanut satsata alkuun aivan täysillä. Tältä paikalta Oulun jäädytetyllä alustalta starttiin pitää jonkin verran panostaa. Fade To Jamille käy sekä keula- että selkäjuoksut. Paikka johtavan rinnalla olisi huonompi.

Varustemuutokset: Ei tietoa, että tulisi.

Petteri Joki, Beggel Vanajalla (6) oli toissa startissa ongelmia päkiässä. Ruuna oli ennen viime kisaa kolme viikkoa ajamatta. Perjantain treeneissä hyviä otteita esittänyt Beggel Vanaja paransi viime syksynä paljon, kun se sai startin alle.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Beggel Vanaja on ollut hyvä keulasta. Kaikki alkuun satsataan, ja johtoon päästään. Kaikkia myös suosikkia vastaan asemia puolustetaan.

Varustemuutokset: Beggel Vanajan startit on ajettu joka kerta hieman eri vehkeillä. Maanantain sille laitetaan vetolaput, jotka ovat olleet käytössä ennenkin. En ole varma, mikä vaikutus niillä on suoritukseen.

Peri Klemola, Seinäjoen 76-kisassa vauhti tuntui viimeisellä takasuoralla aika kovalta, minkä takia kuski päätti koettaa sisäkautta. Tilaa ei lopussa löytynyt, ja Quiet Leaderillä (8) jäi voimia käyttämättä. Vire tuntuu säilyneen ennallaan, ja hevonen on ollut treeneissä hyväoloinen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtöpaikka on ulkona, mutta silti eteenpäin ajettaneen.

Varustemuutokset: Jotta nopeutta tulisi lisää ja pito paranisi niin Quiet Leader laitettiin ekakertaa alumiinikenkään. Lauantain treeneissä hevonen askelsi tuolla balanssilla kevyesti. Jos pruuvin perusteella tarvitaan enemmän painoa, niin varusteisiin lisätään putsit.

Marko Hakkarainen, Lago Negro (9) jäi viimeksi painamaan hurjasti ohjille, ja tuon star-tin saa unohtaa. Hevonen tuli heti kisan jälkeen sairaaksi, mikä saattoi olla syynä käytökseen. Mäkitreeniä saanut ruunan kilpailuvire ei ole välttämättä heti ihan paras mahdollinen. Toisaalta Lago Negro ei ole ollut yleensä taukotukkoinen, vaan se on tehnyt paussilta hyviä esityksiä. Ysipaikka sopii, eikä Lago Negroa kannata peleistä täysin unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nyt tulee selkäreissu.

Varustemuutokset: Lago Negrolla kokeillaan ajaa nyt avovehkeillä.

Ville Piispanen, Mainiosti treenannut Robin Silver (12) oli Jyväskylässä tauko huomioiden hyvä, ja ajattelin sen pärjäävän jatkossa. Lahdessa ruuna pääsi kolmoselta aika kankeasti matkaan, eikä se jaksanut viedä taustalta aloittamaansa kiriä ihan perille asti. Heikolta lähtöpaikalta menestymien voi olla tässä aika vaikeaa.

Varustemuutokset: Valmentaja kertoi, että tähän kisaan kengitystä kevennetään.

T4-2 / LÄHTÖ 5
Tuomas Pakkanen, Samassa kunnossa jatkava J.C. Lady Princess (1) voi olla sopivalta lähtöpaikalta totossa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Terävä avaaja saa tästä hyvän juoksun sisäradalla.

Varustemuutokset: Ei tule.

Mauri Jaara, Tasaisen mukavaa työtä tekevä Walk a Mile (2) on säilyttänyt vireensä. Kakkosradan lähtöpaikasta ei ole haittaa. Juoksun onnistuessa tamma voi olla kärkitaistossa mukana.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Katsotaan, mihin juoksupaikkaan tästä päästään.

Varustemuutokset: Ei tule.

Veikko Tolkkinen, Steel Anemone (3) sairasti syksyllä sitkeän viruksen, minkä kylkiäisenä tuli vielä ähkyongelmia. Viimeksi lähinnä kokeiltiin, että tuleeko tammasta enää kilpailijaa. Steel Anemone on kylmillä ilmoilla jäykempi, ja pääpaino onkin lämpimissä ajoissa. Alku otetaan rauhallisesti, mutta lopussa annetaan tamman mennä. Varmaksi Steel Anemonesta ei tässä ole. Vahva menijä ei kuitenkaan ihan ulkona kisasta, eikä sitä kannata lapulta täysin unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Hieman aktiivisemmin ajetaan kuin viimeksi, mutta selkäreissua edelleen tavoitellaan.

Varustemuutokset: Oulun kaltaisella jääradalla Steel Anemone aristelee hieman kavioitaan. Tähän kisaan laitetaan viime kertaa pidemmät hokit pehmittämään iskua.

Jani Hartikainen, Jo pitempään kunnossa olleen What's Going Onin (4) hyvä esitys Ylivieskassa ei tullut minulle suurena yllätyksenä. Voltista paremmin lähtevä ruuna on nyt mukana hieman sopimattomassa sarjassa, ja vastusta on ihan riittämiin. Odotan hevosta kuitenkin puolenvälin paremmalla.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tasainen juoksu vauhdinjaon suhteen olisi What's Going Onille sopivin. Jos johtavan rinnalle jäädään, niin ajetaan sitten sieltä.

Varustemuutokset: Ei tule.

Santtu Raitala, Driller Man (6) on sen oloinen hevonen, että se voisi olla aika terävänä heti tauolta. Ruuna saa voltata yksinään, joten se päässee tästä aika rivakasti liikkeelle. Maili olisi varmaan vielä parempi, mutta Driller Man menee myös täyden matkan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Keulasta saatetaan ajaa, jos sinne päästään.

Jari Hassinen, Pitkältä tauolta palaava Driller Man (6) on saanut talven aikana perust-reeniä, ja nöyrin mielin kausi aloitetaan. Ruunalle on jatkossa tiedossa sopivia mailin 76-kisoja, joihin valmistautumisessa tämä startti käy mainiosti. Pitävä rata olisi ruunalle passeli.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Tähän kohtaan toiveissa on nätti reissu. Lähtöpaikka on sopiva, ja jos keulaan päästään, niin sieltä voidaan ajaa. Jos Minto's Romeo tulee jo varhain rinnalle vaatimaan vauhtia, niin sen selkä kelpaa eteen. Santtu saa toki tehdä omat ratkaisunsa.

Varustemuutokset: Optimibalanssi olisi ilman ajaa ilman kenkiä. Nyt hokit ovat alla, mikä on pieni miinus.

Minna Piironen, Hyvin treeneissä menneen Minto's Romeon (7) vire tuntuu olevan entisellään. Tallimme kaikki muut hevoset ovat käyneet läpi pikku räkätaudin. Minto's Romeolla ei ole ollut mitään oireita, mutta pieni pelko hevosen terveydentilasta puseroon kuitenkin hiipii.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Jos ravilla matkaan päästään, niin eteenpäin aika varhain on varmaan eteenpäin lähdettävä ajamaan.

Varustemuutokset: Ei muuteta.

T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1
Mauri Jaara, Hyvän Ylivieskassa suorittanut Chuckleberry (4) tuli takajoukoista aloittamansa pitkän kirinsä hyvin perille asti. Tästä ruuna voi saada kivan reissun lähellä kärkeä, jolloin jonkinlainen pärjääminen voisi olla mahdollista.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissua tavoitellaan.

Pekka J Korhonen, Honorary Consul (8) on mukana tiukassa lähdössä. Terve ruuna on ollut kotona tosi hyvänoloinen, ja vire tuntuu säilyneen ennallaan. Honorary Consul on ollut hyvä pitkillä matkoilla, mutta vauhdit noissa kisoissa eivät ole olleet erityisen kovia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Kuski yrittänee päästä keulaan, ja katsotaan mihin tasaisen reippaan matkavauhdin tarvitseva Honorary Consul sitten tässä riittää.

Varustemuutokset: Ei tule.

Tuomas Pakkanen, Giant Photo (12) on hidas lähtijä, joten juoksulangan paikka on pieni haitta. Matkasta ruunan pitäisi suoriutua.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Verkkaisena avaajana Giant Photo joutuu yleensä tekemään töitä.

Henry Ala-Korpi, Umberto Croftin (13) vire on säilynyt ennallaan ja kaikki sillä on ollut ok. Auton takana eturivistä hieman turhan kiihkeälle ruunalle volttilähtö sopii paremmin. Vähän lyhempi starttiväli olisi ollut parempi, mutta kotona esittämiensä otteiden perusteella terävyys on nytkin riittävällä tasolla. Umberto Croft menee sopivalla juoksulla tämänkin matkan. Hyvillä mielin kisaan lähdetään.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Maltillisella taktiikalla on tarkoitus ajaa. Matkalla ei voi oikein ajaa eteenpäin, vaan kiriin on ryhmittäydyttävä vasta viimeisellä kierroksella.

Varustemuutokset: Ei tule.

Tuomas Pakkanen, Oulussa Amazing Goalilla (14) oli viimeisellä takasuoralla vaikeuksia. Saatuaan pykälän päälle hevonen tuli vahvasti maaliin. Tässä pärjääminen on paljon juoksupaikasta ja -kulusta kiinni.

Marko Hakkarainen, Aslan L.C. (15) ei ollut viimeksi parhaimmillaan, eikä se saanut missään vaiheessa kunnolla rytmistä kiinni. Hevonen on ollut vaikea arvioitava. Kisoissa se on mennyt useamman kerran hieman vinoksi, ja menettänyt siinä vauhtiaan. Useampikin eläinlääkäri on etsinyt syytä, mutta mitään vikaa ei ole löytynyt. Viime startin jälkeen balanssia ja varusteita pikkuisen muutettiin. Treeneissä Aslan L.C. on tuntunut hyvältä. Sitä se on ollut aiemminkin, mutta tuo ei ole näkynyt startissa. 3100 m vahvaa ruunaa ei kannata lapulta unohtaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ajotaktiikka ratkennee sen perustella, miltä hevonen tuntuu. Jos kaikki on ok, niin eteenpäin voidaan jo alkumatkasta ajaa.

Varustemuutokset: Balanssia ja päävehkeitä muutetaan hieman.

Pekka J Korhonen, Kun tilaamalla viime startin jälkeen saatiin Pine Rossin (16) kenkiin tarpeeksi pitkät hokit, niin ravi muuttui oleellisesti. Pirteänä ollut hyvin harjoittelut ruuna on mennyt tämänkin matkan. Pine Ross on tässä kisassa aika tasavertainen tallikaverinsa kanssa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Näin kovassa seurassa tarvitaan sisäratareissu. Kuski päättää saa kuitenkin päättää lopullisen taktiikan.

Varustemuutokset: Edessä on nyt pitemmät hokit.

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1
Eija Sorvisto, Vaikka Bebina (1) ei ole erityisen nopea alussa, niin lähtöpaikka on sille mainio, kun se saa tästä tarvitsemansa juoksun. Hieman hitaammilla hokkikeleillä paremmin pärjäävä tamma on seuraillut selässä hyviäkin hevosia. Harvoin voittava Bebina keräilee mukavasti totosijoja, ja tässäkin se voisi saada rahaa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Selkäreissu lähellä kärkeä.

Varustemuutokset: Samoilla mennään.

Petteri Joki, Viime starteissaan asiallisia tasaisia esityksiä tehnyt Carro's Gift (3) vaikuttaa oikein miellyttävän oloiselta hevoselta. Harjoituksissa se meni mailin 20-vauhtia läpi. Puolireippaasti avaava Carro's Gift saanee kivan reissun, eikä sellaisen perästä pärjääminen yllättäisi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Garro's Giftiltä on ajettu sekä keulasta, että selästä, eikä noilla paikoilla ole sille isoa eroa.

Varustemuutokset: Hokat alla meille tullut Garro's Gift juoksee tässä kokolaput päässä.

Marko Hakkarainen, Frazier Boko (5) on parantunut paljon, kun se tauon aikana ruunattiin. Aiemmin vetämättömän oloisesta hevosta hevosesta on tullut halukkaampi, ja ravikin sujuu paremmin. Viime vuonna kovaa ajoa ennen kisoja tarvinnut Frazier Boko tuli viime kisaan jarrukärrytreenistä, ja esitys oli heti hyvä. Vastus on kova, mutta hyvänä päivänään ja sopivalla reissulla ruuna ei ole ihan nolo menijä tähänkään porukkaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Lähtönopeus on Frazier Bokon akilleenkantapää, ja startin onnistuminen ratkaisee paljon. Oikeana päivänään tällä voi ajaa johtavan rinnaltakin.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Sunnuntaiaamuna tehdyn viimeistelyn perusteella Not A Cluen (6) kanssa tullaan Ouluun hyvillä mielin. Vaikka terävyys ei ole välttämättä vielä ihan samalla tasolla kuin syksyn starteissa, niin mukavasti ruuna on hiittien myötä herkistynyt. Tauosta huolimatta hyväluokkaisella hevosella pitäisi olla heti pärjäämismahdollisuudet.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Not A Cluella voi ajaa heti eteenpäin, eikä paikka johtajan rinnallakaan ei ole voiton este.

Varustemuutokset: Muuten samoilla, mutta maanantaina alle vaihdetaan pitemmät hokat.

Minna Piironen, Minto's Don Juan (7) ei ollut kotivauhdeissa pehmeillä alustoilla ongelmia. Kisakyydeissä kovilla pinnoilla tuli laukkoja. Syyksi ilmenivät jalkaongelmat. Nyt kaiken pitäisi olla taas kunnossa. Tämä lähtö tulee hevoselle hieman turhan aikaisin, mutta tarvitsi sopivaa 76-lähtöä ajatellen yhden startin. Treenien perusteella kaikki on ihan kunnossa. Tiellä, jolla on harjoiteltu, oli viimeisen viimeistelyn aikoihin savotta käynnissä. Tuo treeni jäi tekemättä, mikä on pieni miinus.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Ensimmäinen toive on ajaa ravia. Toivotaan, että Minto's Don Juan pääsisi parijonoon, eikä jäisi ulkoradoille roikkumaan.

Varustemuutokset: Ei tule.

Santtu Raitala, Caraway Runnerin (9) viime esitystä ei voi moittia. Loppua tultiin todella kovaa, mutta Kauhasen hevonen pystyi vain puristamaan rinnalta ohi. Maanantain kovatasoisessa kisassa Caraway Runner on yksi mahdollinen voittaja. Tämän, kuten muiden pärjääminen on paljolti juoksun onnistumisesta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Pitää vielä tilanteen mukaan katsoa kumman takaa lähdetään liikkeelle. Vaikka Caraway Runner on tehnyt hyviä esityksiä keulasta ja kuolemasta, niin ruuna on mielestäni parhaimmillaan selkäreissulla.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Heikki Mikkonen, Pitkää mainiossa kunnossa ollut Gollum (10) on tehnyt jatkuvasti hyviä esityksiä, eikä hevosessa ole ollut mitään moittimista. Tästä lähdöstä tuli tosi kova. Ruuna ei ole nopea avaaja, joten takarivistä ei ole juurikaan haittaa. Gollum on mielestäni kisan yksi mahdollinen pärjääjä, ja joku 3-4 pelihevonen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Uskon, että Gollum saa tässä kivan reissun toisella radalla. Kova matkavauhti olisi jaksavalle menijälle etu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

Tuomas Pakkanen, Freddie De Veluwen (11) pärjääminen ei ollut viimeksi kunnosta kiinni.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Freddie De Veluwe tarvitsee yhä tarkkoja juoksuja.

Varustemuutokset: Ehdotin, että varusteisiin lisättäisiin vetolaput.

LÄHTÖ 8
Tuomas Pakkanen, Autorikon takia viimeksi Ylivieskasta poisjääneelle Tähti Kepulle (5) ykköseltä ravilla matkaan pääsy ei ole ihan helppoa. Startin onnistuminen riippuu paljon siitä, millä päällä hevonen sattuu olemaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Heti tilaisuuden tullen lähdetään käännetään hevonen reissuun.

Jani Hartikainen, Ensilento (6) ei ole ollut nyt sellainen kuin mitä se voisi olla. Ravikaan ei ole ollut täysin kohdillaan, joten ehkä jotain häikkää hevosessa on ollut. Ravia on nyt yritetty saadaan taas paremmaksi.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Parhaimmillaan Ensilento on seurannut hyvääkin hevosta. Sisältä mahdollisimman likeltä kärkeä paikka olisi kisa saada, jolloin hieman laiska ohittelija voisi tulla ihan mukavasti perille asti.

Antti Ala-Rantala, Ylivieskassa Helmen Vilillä (9) kokeiltiin ajaa parijonossa. Jälkeen päin ajatellen olisi pitänyt ehkä ajaa jo matkalla eteenpäin, kun ruunalle useamman hevosen ohittaminen ei ole mieleen. Viimeksikään se ei ollut maalissa väsynyt, mutta huumori taisi kadota kiertelemisessä. Olosuhteetkaan eivät suosineet hyvän pidon vaativaa hevosta. Jos Helmen Vilillä on se oikea päivänsä, ja juoksu onnistuu, ei kärkisijakaan ihan mahdottomuus ole.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Nyt 60 m pakkia. Eteenpäin kovalla avaajalla alussa on jonkin matkaa ajettava. Tarkempi taktiikka ratkeaa siiten tilanteen mukaan.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan, ja korviin tulee viime kerran tapaan taas pumpulit.

Troikka-2 /LÄHTÖ 9
Eija Sorvisto, Kaustisen taukokisan ihan kohtuullisesta esityksestä huolimatta Bianca Creekin (3) ravi ei ollut priimaa. Loppukurvissa ei ollut vielä mitään ongelmaa, mutta maalisuoralla kuski joutui aika tavalla kantamaan hevosta. Syytä ongelmaan ei ole löydetty. Tammaa on hierottu, ja katsotaan olisiko siitä ollut apua. Ravilla Bianca Creek voisi seurailla rahoille.

Ajotaktiikka / juoksutoive Bianca Creek ei lähde kovaa, mutta kolmosradalta se saanee kuitenkin kivan selkäreissun.

Varustemuutokset: Puolilaput lisätään todennäköisesti varusteisiin, jollei kuski ole lämmityksen jälkeen asiasta eri mieltä.

Ville Piispanen, Billy Wanton (6) on ollut vaikea arvioita. Joskus harjoitusten perusteella on ollut menestystoiveita, mutta hevonen ei ole ollutkaan startissa odotetunlainen. Esitys ei ollut viimeksi ihan huono, mutta ruuna ei pystynyt viemään pitkää kiriään aivan perille asti. Billy Wanton oli hyvänoloinen sunnuntain treeneissä, mutta sitä se oli ennen viime starttejakin. Ohjastaja vaihtuu, ja tällaisessa tilanteessa ruuna on aiemmin jostain syystä tehnyt hyviä startiteja.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Billy Wanton on ollut parempi, kun sen on saanut juosta lähellä kärkeä. Ruuna ei ole hirveän nopea alussa. Sillä voisi olla kuitenkin parempi ajaa eteenpäin, kun paikka johtavan rinnallakin käy.

Varustemuutokset: Billy Wanton on ollut alla "idiootti"-kenkä, millä se ei ole välttämättä saanut lumiradalla tarpeeksi pitoa, joten kengitystä muutettiin tähän kisaan.

Santtu Raitala, Tauko huomioiden Roxanne Journey (7) teki viimeksi ihan mukavan esityksen. Vielä loppukaarteessa tuntui, että ottelemme kärkisijoista, mutta maalisuoralla hevonen pitoi vain vauhtinsa. Lähtö on tasainen, ja juoksun onnistuminen ratkaisee paljolti sijoituksen.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Juoksua tarvitseva Roxanne Journey on vain tavallinen lähtijä, joten seiskarata on sille jonkinlainen haitta.

Ahti Antti-Roiko, Isokokoinen Perfect Reveriellä (9) on tarkoituksella kilpaillut harvakseltaan. Aiempaan verrattuna sillä on nyt enemmän tienanneita startanneita hevosia vastassaan. Muutkin sijat kuin ykkönen kelpaavat, ja katsotaan mihin hevonen nyt riittää. Eteenpäin viime startinkin jälkeen mennyt Perfect Reverie on tässäkin pelihevosia.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Perfect Reveriellle yritetään tarjota tässä nätti selkäreissu.

Varustemuutokset: Samoilla jatketaan.

LÄHTÖ 10
Ville Pohjola, Edellisissään kivoja esityksiä tehnyt Desing Director (3) aristeli viimeksi kavioitaan, eikä ravaamisesta tullut mitään. Jotain vikaa varmaan oli. Nyt valmentajan mukaan kaikki pitäisi olla taas mallillaan.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Design Director on varsinkin toisten takaa aika mötkylä. Tältä paikalta sillä voisi satsata alkuun, ja päästä siten ajamaan vapaalta radalta. Näin pitkällä starttivälillä hulluttelemaan ei kuitenkaan aleta.

Henry Ala-Korpi, Donera Dream (4) ilmoitettiin kaveriksi mukaan Umberto Croftille. Ruuna tuli viimeksi kova juoksu. Tuon takia se sai pitää pikku tauon, jonka aikana sitä hieman huollettiin. Tasaisen puurtaja ei varmaan voita nytkään, mutta sopivalla reissulla se olla voisi 3-4.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Donera Dream on hieman tahmea ohittaja, joten peesauspaikka kärjen tuntumassa joko sisä- tai toisella radalla olisi sopivin.

Varustemuutokset: Ei tehdä.

Tuomas Pakkanen, Kicen (8) korvat olivat viimeksi kunnolla kiinni, ja hevonen lähti erheittä matkaan. Esitys oli hyvä, eikä Kice hävinnyt voittajalle kovin paljoa.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Paikka ei ole Kicelle huono, ja se voi lähteä täältä rauhallisemmin matkaan.

Ahti Antti-Roiko, Syksyn starteissaan turhan kovilla kierroksilla käyneellä Catchmeifyoucanilla (9) ajettiin kokeessa niin hiljaa kuin se malttoi mennä. Onnistuessaan tammalla on sopivalta lähtöpaikalta voittosaumat.

Ajotaktiikka / juoksutoive: Koetetaan ajaa ravia. Sisäradan paikalta tulee selkäreissu. Catchmeifyoucan pystyy tarvittaessa tekemään pitkänkin kirin.

Varustemuutokset: Varusteisiin oli tehty koelähtöön muutoksia. Tuosta tuntui olleen hyötyä, ja noilla samoilla varusteilla jatketaan.

T4-vihje
T4-peli alkaa ja päättyy tasokkaisiin tasaisiin koitoksiin, joihin kiveen hakattua varma ei ole näkyvissä. Keskimmäiset ovat vaikuttavat ennalta selkeämmiltä, joten niistä saattaa selviytyä vähäisemmällä merkkimäärällä.

T4-1 / LÄHTÖ 4

Varmaehdokas

Kahdessa kolmesta viimeisestään Quiet Leader (8) on jäänyt lopussa ilman kiritilaa, joten paremmilla tuureilla taulu voisi olla selvästikin komeammassa kuosissa. Vireen puolesta ruuna on tähänkin seuraan mainio varmaehdokas. Kasiradalta on kuitenkin vaara jäädä toiselle ilman vetoapua, ja kun vastassa on hyviä kunnossa olevia hevosia, ei voitto ole mikään itsestäänselvyys.

Yllättäjäehdokkaat

Kovaa avaava Beggel Vanaja (6) juossee tässä keulasta. Petteri Joen mukaan hyvät viimeistelyt tehnyt ruuna paransi viime vuonna rutkasti toiseen starttiin, joten kuskin pärjäämishaaveet eivät ole täysin vailla katetta, vaikka viime startti ei vielä hirveitä luvannutkaan.

Juoksunkulku arvaus

Auton takaa lähdettäessä Beggel Vanaja (6) ei ole hidas ihan ensimetreilläkään. 100 m kohdalla ruunan turbo käynnistyy kunnolla, ja noihin muilla on ollut vaikea vastata. Kuutosrata sopii tällaiselle starttarille mainiosti, joten keulaan pääsy tuntuu melkoisen todennäköiseltä. Asemista Petteri Joki ei aikonut luopua, vaikka kuka tahansa vastustajista sitä yrittäisi. Ville Pohjola uskoi, että Oulun pitävällä jääpolanne radalla hän uskaltaa nyt terävästi avaavalla Fade To Jamillä satsata (5) alkuun. Keulaan ei taida olla asiaa, mutta johtavan taakse on ihan saumat päästä. Jos liukkaasti lähtevällä Quiet Leaderillä (8) pyritään kasilta johtoon, on vaara, että ruuna jää toiselle ilman vetoapua. Mahdollisesta kovasta alkuvauhdista hyötyisivät ainakin vahvat lopuntulijat, verkkaisesti avaava Ainur Hoss (4) ja takarivistä starttaava Lago Negro (9).

A: 8 B: 9,4,5,6 C: 12,1 D: 7,10,2,3

T4-2 / LÄHTÖ 5

Varmaehdokas

Hyvässä kunnossa jatkava Minto's Romeo (7) hyötyy pienestä osanottajamäärästä. Kun paikka johtavan rinnalla ei haittaa, niin startin onnistuessa kuski ajanee jo varhain eteenpäin.

Yllättäjäehdokkaat

Mainiossa kunnossa kilpaileva What's Going On (4) lähtee voltista suhteessa liukkaammin kuin auton takaa. Hyvällä tuurilla vahvan kirin osaava ruuna voi saada paikan toisesta ulkoa suosikki Minto's Romeon takaa.

Juoksunkulku arvaus

J.C. Lady Princess (1) ja Walk a Mile (2) avaavat terävästi. Ykkösradan avittamana ensin mainittu on näistä kahdesta niskan päällä, ja sillä saatetaan vaikka kokeilla ajaa keulasta. Walk a Milelle käy hyvin myös sisäratareissu kärjen takana. Suomen juoksulangalta startin ajoittaminen on hieman hankalaa, mutta jos liukkaasti lähtevän Driller Manin (6) askeleet osuvat kohdalleen, niin se saattaa täräyttää johtoon. Ruuna palaa tauolta, eikä ihan verissä päin johtopaikkaa puolusteta, jos Minto's Romeo (7) ilmestyy varhaisessa rinnalle. Veikko Tolkkisen mukaan Steel Anemone (3) ei ole näillä kylmillä ilmoilla ihan notkeimmillaan. Näin alustavasti hän kaavaili selkäjuoksua, mutta aivan täysin poissuljettua ei muunlainenkaan taktiikka ole. What's Going On (4) saanee paikan läheltä kärkeä toisella radalla, mistä lopussa koetetaan.

A: 7 B: 1,4,3,6,2 C: 9,5,8


T4-3/ LÄHTÖ 6/PD-1

Varmaehdokkaat

Hienoon iskuun noussut Umberto Croft (13) menee kuten Henry Ala-Korpi uskoi tämäkin matkan sopivalla reissulla. Sellaisella se pystyy kirimään lopussa ihan kärkeen. Viimeisissään hyvä näytöt pitkän matkan osaamisestaan esittänyt Honorary Consul (8) kohtaa tässä aiempaa kovempia vastustajia. Terävä avaaja voi edetä jo alkumatkasta keulaan. Sieltä kuski saattaa päästä säätämään tempon hankalaksi takaa kiriin lähteville.

Yllättäjäehdokkaat

Ennalta ymmärrettäviä yllättäjiä tähän 3100 m kisaan ei ole oikein tarjolla .

Juoksunkulku arvaus

Alussa kärkeen pyrähtänee joku numerolla 1, 4 tai 6 lähtevistä. Niillä kellään ei lähdettäne puolustaman asemia. Hyvin voltista avaava Honorary Consul (8) saattaa kiirehtiä keulaan jo ekatakasuoralla. Hieman tasavauhtisella menijällä pyrittänee vetämään keulassa koko matka suhteellisen reipasta tempoa, mikä voi tehdä takaa hyökkäävien urakasta ikävän. Aslan L.C. (15) on vahva menijä. Jo aikaisessa vaiheessa eteenpäin ajaminen on mahdollista. Jos ruunalla on kaikki kunnossa (ei mene vinoksi), niin se saattaa pystyä kiertämään jo ajoissa kärjen rinnalle. Henry Ala-Korpi suunnitteli Umberto Croftin (13) kiriin lähdön vasta viimeiselle tuhannelle.

A: 13,8,15 B: 14,12,4,7,11,2 C: 9,10,16,5,6,1 D: 3

T4-4 / LÄHTÖ 7/PD-2, Troikka-1

Varmaehdokas

Kaksi eniten pelattua Not A Clue (6) ja Frazier Boko (5) ovat kumpikin mahdollisia ankkureita. Ensin mainitun suhteen tauko hieman arveluttaa, ja jälkimmäisen suhteen taas aiempien suoritukset epätasaisuus.

Yllättäjäehdokkaat

Varsinkin jos kisasta tulee kovavauhtinen ei hyvistä yllättäjäehdokkaista ole pulaa. Kahdessa viimeisessä jalkaongelmien takia laukannut Minto's Don Juan (7) pystyy parhaimmillaan tulemaan loppua todella tehokkaasti. Takarivin hevoset ovat kaikki kyvykkäitä, ja kunnot ovat kohdallaan. Sopivasti menneellä juoksulla niillä jokaisella on omat saumansa. Petteri Joella oli uskoa treeneissä hyvältä tuntuneeseen, kivalta paikalta matkaan pääsevään asiallisesti avaavaan Carro's Giftiin (3).

Arvoitus

Hienosti viime kaudella mennyt laadukas Not A Clue (6) palaa pitkältä tauolta. Ruuna ei ole aiemmin kilpaillut hokit alla. Kun ne tähän kisaan vaihdetaan vielä pidemmiksi kuin harjoituksissa on käytetty, niin kysymysmerkkejä on ilmassa.

Juoksunkulku arvaus

Ilman kenkiä Not A Clueta (6) olisi tässä helppo ennustaa keulaan. Nyt tauolta palaajalla on pitkät hokit alla, jotka voivat heikentää kiihtyvyyttä. Carro's Gift (3) ja Zarrine Kemp (4) avaavat molemmat hyvin. Kummankin kuski on ajaa ajoittain optimisesti, joten keulapaikka saatetaan puolustaa. Frazier Boko (5) ei käynnisty erityisen liukkaasti. Jos ruunalla on se hyvä päivänsä, niin kuskin ei tarvitse juuri selkiä katsella, vaan eteenpäin voi ajaa aikaisessakin vaiheessa. Tuo saattaisi tehdä kisasta kovavauhtisen, mikä hyödyttäisi lähdössä mukana olevia vahvoja kirihevosia.

A: 6,9,5,10,7 B: 12,11,3 C: 1,8,2,4

T4-systeemit

Pieni: 8,9,4,5,6 (12,1) 7 (1,4) 13,8,15 (14,12) 6,9,5,10,7 (12,11) = 75 riviä
Suuri: 8,9,4,5,6,12,1 (7,10) 7 (1,4) 13,8,15 (14,12) 6,9,5,10,7,12,11,3 (1,8) = 168 riviä

Troikka-2 /LÄHTÖ 9

Varmin kolmen sakkiin

Epäedullisesta lähtöpaikastaan huolimatta, tähän mennessä kaiken oikein tehneen Perfect Reverien (9) poisjääminen mitaleilta olisi iso yllätys.

Yllättäjäehdokkaita

Oulun viime startissa Fabulous Hangoverin (1) juoksu ykkösradalta oli varsin epäonninen. Jos tuurit kääntyvät, niin hevonen voisi olla edullinen merkki troikkakupongin alemmille riveille. Jos keulasta parhaitten suorittava Hollywood Hills (5) onnistuu hankkiutumaan mieliasemiinsa, ei totosija ole ollenkaan mahdoton.

Arvoitus

Parhaimmillaan paljoon kykenevä Billy Wanton (6) ailahtelee rajusti, eikä nytkään mikään sija ole ennalta mahdottomuus.

Juoksunkulku arvaus

Liukkaasti lähtevä Charit (4) sai vetää Ylivieskassa keulassa leppoisaa vauhtia. Silti huumori ei riittänyt perille asti, joten tänään selkäjuoksukin saattaisi kelvata. Asialliseksi starttariksi tiedetty Hollywood Hills (5) voisi olla toinen mahdollinen porukan vetäjä. Jollakin muullakin eturivin hevosista saatetaan pyrkiä alussa vetotöihin. Viimeksi takarivistä hyvin läpipäässeellä Like Buljonkilla (10) on hyvä avaaja edessään, joten nytkin se voi saada kivan juoksupaikka läheltä kärkeä. Suosikki Perfect Reveriellä (9) ajetaan sopivaksi katsotussa kohdassa eteenpäin.

A: 9 B: 6,10,7,1,5,4,3 C: 8 D: 2,11,12Muut lähdöt

1. 2. Violatar – 11. Mimmin Myrsky – 8. Nannan Liekki – 5. Tupsahti - 1. Corina – 6. Lintsari– 10. Kallen Salaisuus (9. Vennelmon Veikko)
2. 7. Take Me With You– 1. Swamp's Rose – 4. Rover Broline – 2. All My Loving – – 8. Amazing Flight – 6. Sjöhultets Lilo – 5. Estelle It – 12. Foxlander (11. May Cruise)
3. 4. Tähtiheili – 6. Larsin Vappu –5. Majatalon Jätkä – 3. Huiskeri ¬ (2. Kukan Hela)
8. 7. Turoveli – 1. Myrsky Tuuli – 9. Helmen Vili – 2. Lakori (8. Metkutus)
10. 9. Catchmeifyoucan – 6. Amiral Victor – 1. Call Me Boost – 10. Capricorn Lindy– 8. Kice – 4. Donera Dream – 3. Desing Drector (7. Deal Chap – 2. Miss Pepper – 11. Belpion )
(A-hevoset alleviivattu ja yllättäjät suluissa)

Kommenttien ja vihjeiden kokoaja Vesa Varmanen